ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
16 февруари 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство | Българска православна църква | Политически партии и организации | Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Генералният секретар на НАТО Робъртсън на посещение в Москва.

 • ХДС е глобен с 41 млн. ДМ.

 • Траур в Унгария за екокатастрофата, причинена от Румъния.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Вчера в Брюксел официално стартираха преговорите на България с ЕС за членство.

 • Западноевропейската асоциация за ядрено регулиране е недоволна от АЕЦ "Козлодуй"

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Министър Евгени Чачев заявява, че Дунав - мост 2 ще бъде построен за 24 месеца.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Тепърва ще правим истинска демокрация, заяви президентът Стоянов в Ботевград.

 • СДС ще приеме по принцип ветото на президента върху наказанията за глоба и клевета в Наказателния кодекс, управляващите обмислят методика за изчисляване на наказанията.

 • Парламентарният съвет по европейска интеграция ще има право да контролира главния преговарящ с ЕС  Александър Божков и структурите, които водят преговорите.

 • БСП внася днес в Консктитуционния съд 7 текста от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина.

 • Държавната ветеринарна инспекция забрани продажбата на дунавска риба от 17 февруари заради замърсяването на реката с цианидни съединения.

 • Епархийски избори за нов старозагорски митрополит на 20 февруари.

 • Лидерът на синдикат "Подкрепа" д-р Тренчев до дни ще съобщи кои са първите граждански структури, които влизат в неговата коалиция Демократически алианс.

 • ДПС и Висшият мюсюлмански съвет спонсорирали чеченските терористи, твърди в публикация руският седмичник "Московские новости".

 • Отпада заявлението за членство в БСП.

 • Израелци искат "Бояна филм".

 • Над 40 зърнобази, мелници и хлебопекарни са нарушили правилата в изкупуването и търговията със зърно, съобщи земеделският министър Върбанов.
   
     
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Вчера в Брюксел официално стартираха преговорите на България с ЕС за членство
  Вчера в Брюксел официално беше сложено началото на преговорите на ЕС с шестте страни - кандидатки за членство, сред които и България. Понеже България е депозирала своята молба последна, българската делегация се представи най-накрая. Присъстваха 15-те министри на външните работи на страните от ЕС и комисарят по разширяването Ферхойген. Председателстващ беше португалският министър на външните работи Жайме Гама, който привества с кратко слово присъстващите. България представи обща позиция от 8-9 страници, в които се излага оценка за подготовката за преговори. ЕС представи на България също такъв документ. Основно условие, което ЕС поставя пред всички кандидати, е пълното приемане на европейското законодателство. Външният министър Надежда Михайлова заяви при откриването: "България е решена да постигне за следващите няколко години това, което европейските ни партньори са изграждали десетилетия. Напълно съзнавайки правата и задълженията на членството, поемаме ангажимент да спазваме разпоредбите, принципите и политическите цели на договорите и произтичащото от тях засонодателство". Тя подчерта, че подготовката ни за преговори се основава на работната хипотеза, че България ще стане член на ЕС преди края на 2006 г. "Споделяме виждането за значението на контрола на външните граници на Общия пазар и затова поемаме ангажимент за по-нататъшното му  заздравяване по своите граници", каза Михайлова. Според нея членството в ЕС ще допринесе за развитието на България, ще насърчи стабилния растеж и ще помогне за модернизирането на икономиката. Преговорите не трябва да се отразят отрицателно на способността на българските производители да устоят на конкурентния натиск и пазарните сили и заради това България ще поиска преходни периоди в някои области. Това означава, че при преговорите по теми, в които прилагането на европейските стандарти може да се отрази отрицателно на икономиката, е възможно да се поиска няколкогодишно отлагане на прилагането им.
  Министър Михайлова постави отново и въпроса за визовия режим и настоя въвеждането на безвизов режим за българските граждани, който трябва да бъде въведен в съответствие с напредъка на България в правосъдието и вътрешните работи.
  Министър Михайлова се е срещнала с френския министър на външните работи Юбер Ведрин, който е обещал, че ще съдейства за успешното протичане на преговорите с ЕС. При срещата си с министъра на вътрешните работи на Белгия Антоан Дюкен министър Михайлова е връчила информационно досие за напредъка на България за покриването на критериите за изваждане на България от черния визов списък. Двамата министри са подчертали желанието на двете страни за разширяване на полицейското сътрудничество. Антоан Дюкен е приел поканата на вътрешния министър Емануил Йорданов да посети България.
  В интервю за в. "Демокрация" министър Михайлова заявява: "Най-важното ни послание, и то не само в днешния ден, е, че България влиза като равностоен партньор, който е готов не само да вземе, но и да даде на Европа. Всъщност това е в основата на цялата ни политика. Амбицията ни по време на преговорите ще бъде не само да се защитим българския интерес, но и да се договорят за България във всички сфери, в които ще се преговаря, условия, които да доведат до реално подобряване на живота в страната и до приобщаването й час по-скоро до ценностите и до принципите на европейската цивилизация." /"Демокрация", "Труд", "Стандарт"/  

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Тепърва ще правим истинска демокрация, заяви президентът Стоянов в Ботевград
  Ние, политиците, имаме невероятен късмет - случили сме на народ, който е търпелив и разбиращ, и затова трябва да се молим Богу сутрин и вечер. Това препоръча на колегите си политици президентът Стоянов в Ботевград вчера. Народът стиска зъби с ниски пенсии и заплати и политиците нямат право да му отнемат вярата, че ще получи това, което заслужава.
  "Демокрацията не е 23-годишни момчета да карат мерцедеси, които струват повече, отколкото родителите им изкарват за цял живот. Нито ограбване на човешкия труд. Тепърва ще правим истинска демокрация", обеща Стоянов пред 1000 ботевградчани.
  Президентът заведе в града първокурсници, които учат европеистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и им каза, че преди Брюксел трябва да видят Ботевград. Двата града започват с "Б" и жителите им искат да живеят по-добре, обясни Стоянов. Разстоянието между тях не е георгафско, а в загубените от България години, каза държавният глава. /"24 часа"/  
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Западноевропейската асоциация за ядрено регулиране е недоволна от АЕЦ "Козлодуй"
  В. "Стандарт" публикува интервю на Ричард Бай, зам.-шеф на Западноевропейската асоциация за ядрено регулиране, пред Ройтерс. В него той заявява, че ниските стандарти на ядрените реактори в някои от страните - кандидатки за членство в ЕС, могат да попречат на процеса на присъединяването им към ЕС. "Ядрената сигурност в страните - кандидатки за ЕС е важен въпрос, който трябва да се разглежда като част от процеса на разширяване", смята Бай. Сред най-рисковите страни той посочва България и Литва, а по въпроса за българските реактори в "Козлодуй" нямало особен напредък и се констатирала "липса на финансиране, политическа воля и организация.". Макар че първият и вторият реактор ще бъдат затворени през 2002 г., нямало твърд ангажимент за затварянето на 3 и 4-ти реактор, докато 5-и и 6-и реактор не представлявали голям проблем. "Стандарт" пише накрая, че "никъде в интервюто си маститият спец не обелва и дума, че срокът за затварянето на реакторите всъщност е част от споразумението между България и ЕС за АЕЦ "Козлодуй", което бе привествано от Европа и в резултат ЕС ни покани за преговори."

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Министър Евгени Чачев заявява, че Дунав - мост 2 ще бъде построен за 24 месеца
  В голямо интервю за в. "Стандарт" министърът на регионалното развитие Евгени Чачев заявява за строителството на Дунав - мост 2 следното: "Реалистичният срок за изграждането му е 24 месеца от започването на строежа. Подходите към него на наша територия обаче може да бъдат готови 6 месеца преди мостът да е завършен. Защото макар да нямахме договор с Румъния, ние вече започнахме работа по трасето София - Видин. През тази година ще започне обновяването на 15-километровата отсечка Монтана - Враца и 71 км. от пътя Видин - Монтана. Те ще бъдат финансирани от ЕИБ по проекта "Транзитни пътища - 3" Работим по проектирането на шосето до Враца така, че да можем да изнесем движението по магистралата и да не се минава през прохода. За едната отсечка пусковият срок е април 2001 г., а за другата - края на тази и началото на следващата година. По този начин пътят ще стане по-дълъг, но ще се гарантира сигурността и бързото преминаване." Министър Чачев е уверен, че Румъния ще построи пътищата към моста, защото "и България и Румъния са поканени за членство в ЕС. Състоянието на инфраструктурата до моста на румънска територия не е чак толкова лошо. Там има инфраструктура и тя бързо може да бъде възстановена."  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  СДС ще приеме по принцип ветото на президента върху наказанията за глоба и клевета в Наказателния кодекс, управляващите обмислят методика за изчисляване на наказанията
  На последното заседание на Правната комисия в парламента депутатите юристи са разгледали ветото на президента върху текстовете от Наказателния кодекс, определящи макдсимална глоба от 30 000 лв. за клевета и обида. Това съобщи за пресата председателят на парламента Йордан Соколов след вчерашното заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС.
  СДС ще приеме по принцип ветото на президента за прекалено високите глоби за престъпления, извършени под влияние на наркотици. Размерът на санкциите за глоба и клевета обаче тепърва ще се обсъжда, съобщи зам.-председателката на ПГ на СДС Светлана Дянкова.
  Президентът вече декларира, че сегашната глоба от 5 до 30 000 лв. трябва чувствително да се намали. В ОДС обаче мненията са различни, пише в. "24 часа". Едни искали глобите да се запазят, други са за намаляването им, трети са за стария текст, предвиждащ затвор.
  Глобите за журналисти да се изчисляват според заплатите им. Данните депутатите ще поискат от данъчните, е обяснил Соколов. Това предложение е било направено от юрист от СДС  на заседанието на правната комисия. Идеята е да бъдат събрани данни за заплатите на най-скъпо платените журналисти и по специална методика да се изчислява максималният размер на глобата за клевета и обида. Журналистите, които получават ниски заплати съответно ще заплащат минимални размер на наказателната такса, обясни Соколов. Той е заявил, че е за запазване на долната граница на глобата, а таванът да е за хора с големи доходи. "Целта е промените да имат превантивна роля", обясни парламентарният шеф. Време било да се сложи край на обидните материали и писането на позорящи информации. Журналистите трябва да проверяват сведенията си, преди да ги публикуват, смята Соколов. Той е обяснил, че главният или отговорният редактор ще отговаря за публикуването на анонимна обидна иформация. Търси се персонална отговорност, изданието на може да поеме вината.
  Другата възможност за определянето на наказанието е журналистът да представи данъчна декларация пред съда, който на свой ред да пресметне каква да бъде глобата. Независимо от размера на глобите, съдът според Соколов бил длъжен да взема предвид конкретните обстоятелства. Освен размера на обществената опасност се отчитало и финансовото и семейното положение на виновния.
  На въпроса защо данните за имуществото на политиците се засекретяват, а журналистите ще бъдат принудени да представят данъчни декларации, за да бъдат съдени, Соколов е отговорил, че в публичния регистър постъпват данни и за произхода на средствата и имотите на политиците. "Ние се интересуваме само от заплатите и хонорарите ви", е пояснил за журналистите Соколов.
  Според шефа на правната комисия Лучников глобата за обида и клевета няма нищо общо с доходите на журналистите. Парламентът обаче може да изисква всякаква информация.
  Янаки Стоилов от БСП смята, че правната комисия не може да изисква данни за заплатите на журналистите. Няма връзка между техните доходи и глобите. Сумите трябва според Стоилов да бъдат в размера на засегнатия интерес.
  Въпросът с размера на глобите за клевета и обида и начина за изчисляването им ще се обсъжда в правната комисия, в която постъпват предложения по ветото на президента. Поправката на върнатия закон ще бъде приета тази седмица.
   

  Парламентарният съвет по европейска интеграция ще има право да контролира главния преговарящ с ЕС Александър Божков и структурите, които водят преговорите, съобщи вчера пред журналисти шефът на комисията по външна политика Асен Агов. Депутатите ще могат да препитват Божков във ремето за парламентарен контрол всеки петък, е научила пресата.
  Тази седмица парламентът ще гласува проект за решение за съставяне на съвета по евроинтеграцията. Негов председател, както съобщихме в бюлетина на ОМДА от 15 февруари, ще е парламентарният шеф Соколов. Заместникът му ще бъде избран от депутатите, а всяка парламентарна група ще участва в съвета с по трима представители.
  Законите, свързани със синхронизация на европейското законодателство, ще минават по ускорена процедура в парламента, съобщи Агов. Срокът за предложения между първо и второ четене ще бъде 7 дни, а дебатът в пленарна зала ще се ограничи до едно изказване за парламентарна група. Досега групите имаха по 40 минути за мнения по законопроектите.
  Законите за евроинтеграцията са около 800. Те ще минават на първо през новия съвет по евроинтеграция.
   

  БСП внася днес в Конституционния съд 7 текста от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина, съобщи БТА. Социалистите ще атакуват закона в две посоки - закриването на общинските аптеки и участието на представители на съсловните организации в държавни органи.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Държавната ветеринарна инспекция забрани продажбата на дунавска риба от 17 февруари заради замърсяването на реката с цианидни съединения, съобщи шефът на инспекцията Боян Цолов вчера.
  Именно на 17 януари се очаква отровите да стигнат до българския участък на Дунав при Видинско. Вчера цианидните съединения бяха на около 80 км югоизточно от Белград, край Смедево, което е на около 200 км от българската граница.
  От здравното министерство също предупредиха да не се купуват и консумират дунавска риба, както и водни птици, уловени в района.  Вода за пиене да се ползва само от регламентирани водоизточници, препоръча министерството.
  Въпреки че водните проби показват съдържание на цианид стотици пъти под пределно допустимите стойности, Инспекцията по рибовъдство предупреди, че е възможно водите на реката да довлекат отровена с цианиди, но все още жива риба. Областното управление на гражданска защита във Видин е разпоредило да се учести вземането на водни проби от станцията край ломското село Добри дол, която осигурява питейна вода за крайдунавския град и няколко села. Всички промишлени предприятия, които черпят вода от Дунав за производствени нужди, са предупредени да имат готовност незабавно да спрат изпомпването, ако се наложи, съобщи полк. Николай Пенчев.
  Катери на Гранична полиция започват днес денонощно наблюдение на реката. Според последните информации до момента не е забелязана мъртва риба. Високото ниво на Дунав - 639 см, и дългият воден път от румънската златна мина до българските води - близо 1100 км, дават основание на специалистите да смятат, че до българския участък на реката при с. Връв отровата ще се е разредила до безопасни концентрации.
  Нашата страна ще иска обезщетение от Румъния, ако цианидовите съединения, коит пътуват по Дунав, отровят българските води. Това обяви вчера министърът на околната среда Евдокия Манева.
  По силата на Конвенцията за трансграничните реки Румъния била задължена да компенсира евентуалните щети. "Вероятността замърсителите да стигнат до българските води и да унищожат живота в реката е нищожна", повтори отново министър Манева. Според ст. н. с. Георги Хабаул от лабораторията по обща екология към БАН нямало заплаха и за резервата "Сребърна". Пълни фантазии били твърденията, че животът в резервата ще бъде унищожен. Цианидът не бил устойчиво съединение и не можел да се натрупва.
  Вчера са взети нови водни проби от с. Връв, Ново село и устието на р. Тимок. От тази сутрин 5-членният екип от химици и биолози е започнал непрекъснатите изследвания при Връв. Взимането на проби ще продължи до началото на следващата седмица. При наличието на отрови ще се направят още изследвания. Спецгрупата е снабдена със супермодерна апаратура, която на секундата може да улови и най-малкото повишаване на цианид в реката, обясни зам.-министърът на околната среда Маринов. В момента по думите му количеството на отровното вещество било 0,008 милиграма на литър, което е значително под нормата - 0,1 милиграма на литър.
  В. "Сега" съобщава на първа страница, че край Белград обаче концентрацията на цианид е 130 пъти над нормата. Това е предала Ройтерс от сръбската столица. Сръбският екоминистър Блажич е съобщил, че отровите се концентрират на петна по този бряг на реката, на който се намира и България. Българските експерти обаче заявиха, че забелязаните в понеделник, 14 февруари, сиво-бели петна при км 845 са изпуснато корабно гориво от румънски влекач.
   

  Слагат такса и за екоинформация
  Ще се плаща информацията, свързана с околната среда, която гражданите искат да получат. Това е предвидено в проекта за наредба, регламентираща предоставянето на екоинформация, който межсдуведомствена конференция обсъжда вчера.
  Става дума за данни от бюлетините и отчетите на екоминистерството. Даването на информация би трябвало да се плаща поради създаващото се огромно количество работа на отделните ведомства. Информацията, предоставяна на медиите на обществото като цяло, ще е безплатна, са се съгласили експеритте.
  Създаването на звена за екоинформация ще разшири бюрокрацията и разходите за данъкоплатеца, коментира в. "Сега". Военното министерство е поискало ведомствата да синхронизират даваната информация, както и точността й.


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  Епархийски избори за нов старозагорски митрополит ще има в неделя, съобщиха от Светия синод. Повече от година и половина катедрата стоя вакантна, след като през юли 1998 г. дядо Панкратий се спомина. В списъка на кандидатите са включени всичките 15 епископи без катедри, но реалният избор ще бъде между трима или четирима от тях. Най-сериозни шансове имал Смоленски епископ Нестор, бивш игумен на Троянския манастир, в момента викарий на Ловчанска епархия, е научил в. "Сега".  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Лидерът на синдикат "Подкрепа" д-р Тренчев до дни ще съобщи кои са първите граждански структури, които влизат в неговата коалиция Демократически алианс. Това той съобщи лично на пресконференция вчера. Тренчев обясни още, че партиите, които подкрепят алианса, ще сформират консултативен съвет. Този съвет ще играе ролята на граждански парламент.
  В края на миналата седмица Петият конгрес на профсъюза даде на Тренчев мандат да започне консултации с различни партии и организации с цел създаване на "нова общонародна демократическа формация за участие в предсрочните избори".
  Според Тренчев наесен в страната ще се проведат извънредни парламентарни избори.
  Новата формация щяла да се противопостави на сега съществуващия двуполюсен модел в политическия живот.
  Тренчев ще обяви и начина на финансиране на Демократическия алианс.
  Според лидера на "Подкрепа" въпросът с източниците, от които ще се издържа новата партия, бил изключително важен и затова му трябвало още малко време. "И за новата партия ще търсим надеждни източници за финансиране, така както заради синдиката не сме се замесили в никаква далавера, притиснати от всеобщата криза", коментира д-р Тренчев.
  На конгреса на "Подкрепа" бе обявено, че синдикатът има финансови проблеми, защото се издържал основно от членски внос.
   

  ДПС и Висшият мюсюлмански съвет спонсорирали чеченските терористи, твърди в публикация руският седмичник "Московские новости". В изданието пишело още, че ислямски партии и организации от общо 22 страни подпомагат чеченците от 10 години. Освен от България чеченците получавали пари от Албания, Босна и Херцеговина, Турция и Полша. Авторите на статията в "Московские новости" Анатолий и Владимир Пуфчинские са изследователи на корените на международния тероризъм в Чечения, пише в. "Новинар".
  Това са глупости, няма нищо вярно в тези твърдения, заяви зам.-председателят на ДПС Касим Дал.
  Много е семпло, този, който го е писал, явно го е смукал от пръстите си, коментира лидерът на движението Ахмед Доган.
  "Може да е провокация", каза и депутатът Юнал Лютфи. Според него имало много ДПС-та  - на Доган, на Генджев и на Тахир, цитира думите му в. "24 часа".
  Не сме финансирали никого, ние самите имаме нужда от пари, е казал и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Хюсеин Карамолла. Преди това шеф беше Недим Генджев, уточнява "24 часа".
   
   

  Отпада заявлението за членство в БСП
  Заявлението за членство в БСП може да отпадне и в партията ще се влиза само със записване, съобщи говорителят на БСП Ангел Найденов след заседание на Изпълнителното бюро. Това е една от промените в устава, които обсъждат в централата на социалистическата партия. Така ще се премахне и гласуването в основната партийна организация.
  Още не е ясен новият механизъм за прекратяване на членство в БСП. Трябвало да се предвиди и начин за санкция срещу онези членове на БСП, които се кандидатират в листите на други партии. В устава на БСП пише, че това е несъвместимо, но основните организации по различни причини не изключвали съответните нарушители, съобщава в. "Новинар".
  Организационната структура на БСП е тромава и закостеняла, затова на конгреса през май тя ще бъде променена, заяви Найденов. Нововъведение ще бъде изграждането на структури по избирателни секции.  


  ИКОНОМИКА
   
  Израелци искат "Бояна филм"
  Израелската медийна компания "Глоуб груп" заяви интереси към приватизациягта на киноцентъра "Бояна филм" и веригата от киносалони "София филм". Лично шефът на компанията Йорам Глобус пристигна за преговори в България.
  "Глоуб груп" е готова веднага да започне в България строителството на мултиплекси - комбинация от игрални зали видеотеки, кафенета и прожекционни зали, които заменят старомодните киносалони на Запад.
  Г-н Глобус е работил над 20 г. в САЩ, продуцирал е повече от 300 филма и 100 тв предавания. Неговата компания е вложила пари в хитове като "Влакът беглец" на Андрей Кончаловски, "Отело" на Франко Дзефирели и др. През 1990 - 1991 г. Йорам Глобус е бил президент и на "Метро Голдуин Майер". Още преди 10 г. е направил в Израел най-голямото телевизионно студио. Неговата фирма представя там най-големите американски филмови компании - "Парамаунт", "Юнивърсъл", " Метро", "Уорнър".

  Над 40 зърнобази, мелници и хлебопекарни са нарушили правилата в изкупуването и търговията със зърно, съобщи земеделският министър Върбанов в Добрич. Там той откри 6-ата национална борса за семена.
  Мелниците, които работят на ишлеме и не водят редовно счетоводство, щели да бъдат заличавани от регистрите на земеделското министерство. Данъчните нарушители щели да бъдат санкционирани от финансовото министерство, поясни министър Върбанов.
  Нито грам пшеница досега не е деблокиран от държавния резерв, съобще още Върбанов. Според него на зърнения пазар нямало напрежение.
  Възможно било земеделското министерство да си върне собствеността върху силозите на фирма "Добрич мел". В момента синдикът на Добруджанската банка Антония Ганчева води дело срещу собственика на мелницата за невърнат заем. Банката дължи 7 млн. лв. на финансовото министерство и ако спечели делото, държавата може да опрости дълга срещу силозите.  
   

   

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"