ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
15 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Парламент | Правителство | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Правителствен хаос в Румъния.

 • Израел и Сирия започват мирни преговори.

 • Продължава руската офанзива в Чечения.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Президентът Стоянов призова политическите сили към съгласие по евроинтеграцията на България.

 • В реч пред парламента премиерът Костов призова за съгласие при преговорите с ЕС.

 • Жак Вюненбюрже, посланик на ЕС в България, предвижда до 10 год. преговори с ЕС за членство.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Премиерът Костов се срещна с парламентарната група на Народен съюз във връзка с промените в кабинета.

 • Корумпираните лица в държавната и местната власт са 226, замесени в 152 случая, сочи докладът на спецслужбите до премиера.

 • Отнети са лицензите на няколко фирми за търговия с оръжие, съобщи вчера търговският министър Василев.

 • В момента няма основателни причини цената на хляба да се повишава, заяви земеделският министър Върбанов.

 • Държавата отпуска 2,2 млн. нови лева субсидия на БТК.

 • Доган иска ЛДС да прерасне в партийно-политическа коалиция.

 • Миньорите от Златоград, Мадан и Рудозем създадоха общ инициативен комитет за гражданско неподчинение.

 • България ще постигне икономически ръст от 4% през 2000 г., се посочва в прогнозата на Икономическата комисия на ООН.

 • НЕК  ще спира тока на заводите с най-големи задължения.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

   
  В реч пред парламента премиерът Костов призова за съгласие при преговорите с ЕС
  Вчера премиерът Иван Костов произнесе голяма реч пред парламента, президента, вицепрезидента, дипломати и магистрати. Той отправи призив за национално съгласие по всички ключови въпроси към депутатите и политическия елит. Костов информира за резултатите от срещата на върха в Хелзинки и очерта предизвикателствата и перспективите пред България. Според него съгласието ще се превърне в решаващ инструмент при преговорите с ЕС. Само така България ще има добри позиции и сигурен старт. Според Костов преговорите с ЕС в най - добрия случай ще зъвършат през 2006 г., но могат и да се проточат. ЕК ще продостави на България по-бавен процес на присъединяване и на преговори, защото трудно ще покрие критериите от Копенхаген и трудно ще развие конкурентноспособност. Костов дефинира трите проблема, по които трябва да има национално съграсие - покриване на критериите от Копенхаген и Маастрихт, спазване на ядрената безопасност в Европа, поддържането на валутния борд и промяна на конституцията. Според него имунитетът на магистратите трябва да падне, а забраната на етническите партии и на закупуването на земя от чужденци да се отменят.
  Лидерите на СДС, Евролевицата, ОНС и Народен съюз потвърдиха необходимостта от консенсус по ключовите проблеми на страната. БСП изрази съмнение, че зад тази формулировка правителството ще търси да избяга от отговорност.
  Георги Първанов обвини правителството, че иска да промени конституцията, без да е ясно какво се иска от България и че не е защитило националните интереси на страната по въпроса за АЕЦ "Козлодуй". Според Първанов поканата е сигнал за борба с корупцията.
  Кемал Еюп от ДПС поиска закриване на мафията, облечена във власт, и акцентува върху заслугите на ДПС за получената покана от ЕС. Поканата е признание за българския етнически модел, за който приносът на ДПС е решаващ. Той обърна специално внимание на опитите на управляващите да разцепят и разединят ДПС.
  Лидерът на Евролевицата Александър Томов предложи обща законодателна програма за евроинтеграцията, приета от всички партии,  и засилване на парламентарния контрол за спазване на евростандартите. /"Демокрация", "Труд"/ 
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  Президентът Стоятов призова политическите сили към съгласие по евроинтеграцията на България
  Вчера на заседание на Консултативния съвет /КС/ по национална сигурност президентът Петър Соянов призова присъствашите лидери на парламентарните партии към консенсус чрез диалог по конкретни стъпки, свързани с евроинтеграцията на България, след като тя получи покана за преговори.Според Стоянов, докато България стане член на ЕС няма да бъде управлявана само от една партия или коалиция и затова е много важно постигнатото за евроинтеграцията на страната да се поеме като щафета от силите, които ще дойдат на власт. Стоянов заяви, че националните интереси стоят над партийните. Затова стъпките по присъединяването на България към ЕС трябва  да бъдат обсъждани и приемани с възможно най - голямо разбирателство или консенсус. Стоянов предложи в парламента да се направи дебат по въпроса за промени в Конституцията. Друга конкретна тема за дебатиране е за интеграцията на България в НАТО, което ще ускори интеграцията в ЕС и ще даде допълнителна сигурност на страната.
  Пред журналитите лидерът на БСП Георги Първанов изрази разочарованието си от разговора в КС, който според него не се занимавал с конкретни въпроси Той определи заседанието " като тягостен разговор на чаша кафе и студена вода". Първанов очаквал конкретна информация за готовността на правителството да започне преговори с ЕС, конкретна програма за преговорите с теми, етапи и срокове. Той искал да чуе и информация за структурните промени в правителството и как темата за евроинтеграцията се вписва в тези промени.
  Премиерът Костов е запознал присъстващите с работата на Междуправителствената комисия на ЕС за изграждане на нови институции на Обединена Европа. Според него, кандидатстващите за ЕС страни съзнателно ще ограничат суверенитета си, за да влязат в ЕС и да го направят по-силен. Другият въпрос, на който Костов обърнал особено внимание, е създаването на общи сили за сигурност и отбрана в Обединена Европа, в които България ще участва. Костов не се ангажира с мнение по въпроса за промени в Конституцията и сроковете за това. / "Демокрация", "Пари"/

   Жак Вюненбюрже, посланик на ЕС в България, предвижда до 10 години преговори с ЕС за членство
  Жак Вюненбюрже, ръководител на делегацията на ЕК в София, смята, че средно 5 - 10 години ще преговаря България за членството си в ЕС. Според Вюненбюрже България ще настигне ЕС по Брутен вътрешен продукт на глава от населението след около 30 год. Като най-важно в началото той препоръча хармонизирането на законодателството с европейското и създаването на ефективен административен екип, който да го прилага. Той посочи Чехия и Полша като модел за водене на преговорите с ЕС. Най - удачно е да се създаде специален екип по преговорите. На първо време те трябва да се водят в сектори, в които общото европейско законодателство има най-малко влияние, като културата например.
  Официален старт на преговорите ще бъде даден през февруари в Лисабон, където Португалия ще поеме председателството. Същинските преговори ще започнат през юли 2000 г. /"Пари"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов се срещна с парламентарната група на Народен съюз във връзка с промените в кабинета
  Очаква се днес премиерът да уведоми министрите, които уволнява, да информира за намеренията си парламентарната група на СДС, а утре да обяви промените официално, информира в-к "Сега", позовавайки се на информация от депутати от Народен съюз, които късно снощи се срещнаха с премиера Костов. Държавният глава Стоянов вече бил в течение на тези планове, депутати също знаели имената, но са отказали иформация за пресата.
  Вероятно на 22 декември  на извънредно заседание парламентът ще гласува промените в правителството.
  На заседанието на Националния съвет за сигурност при президента не са били дискутирани структурни и персонални промени в кабинета, пише в-к "Сега".
  Още не е ясно дали ще бъде създадено ново министерство, което да отговаря за евроинтеграцията, коментира Мозер след срещата си с премиера Костов в понеделник, 13 декември..БЗНС - НС застава твърдо зад земеделския министър Върбанов, който се е нагърбил с тежка работа и е получил одобрението на ЕС. Народен съюз има и критични бележки към работата на кабинета, но конкретни имена Мозер не посочи. По думите й Народен съюз има две министерски кресла, ако ведомствата се делят поравно, би трябвало парламентарната група да получи още министерства. Ние сме коалиционни партньори на СДС и нямаме просто претенции, а права, заяви Мозер.
  Вицепремиерско място в кабинета не е от първостепенна важност за Народен съюз, но по принцип не е изключено да има заявка и за него. Предстоящата смяна на министри няма да е самоцелна, е мнението на съпредседателката на Народен съюз.
  Персоналните смени ще станат след Нова година, са съобщили за в-к "24 часа" депутати от СДС.
  В интервю за в-к "Новинар" шефът на икономическата комисия в Народното събрание Никола Николов /СДС/, който наскоро лансира идеята за обединяване на търговското и промишленото министерство, коментира, че е нормално при преструктурирането на правителството министерствата да се намалят  с едно,  след като приватизацията е почти приключила и те имат вече доста тесни функции. Ролята на това министерство ще е да следи за спазването на пазарните правила в икономиката.
  Според Николов е добро решението на премиера във външно министерство да има специален отдел, начело на който да е Владимир Кисьов като ръководител на чисто техническата страна на преговорите с ЕС.
  В-к "24 часа" съобщава, че според  лидери от Народен съюз  премиерът се е решил да поиска оставките на заместниците си Бакърджиев и Методиев. Освен тях напускали още 3-4 министри. Сред тях обаче не бил здравният министър Бояджиев. Мозер останала с впечатление, че Костов иска намаляване на броя на министрите, които сега са 16. Освен сливането на търговското и промишленото министерство, ще бъде окрупнено и Министерството на образованието, към което се прибавя и културата.

  Корумпираните лица в държавната и местната власт са 226, замесени в 152 случая, сочи докладът на спецслужбите до премиера
  В доклада на спецслужбите до премиера Костов са разгледани 152 случая на корупция в централната и местната власт, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет вчера. Оперативните данни, които НСБОП  изпрати на Костов в края на миналата седмица, засягали действията на 226 души.
  Докладите съдържат данни на условията, средата и проявите на корупция във всички форми на властта. Анализирани са всички сигнали, включително и тези на медиите.
  Председателят на Народното събрание Соколов съобщи, че е получил  доклада на службите и заяви за националното радио, че нищо в събраните материали не е ново и изненадващо за него.
   

  Отнети са лицензите на няколко фирми за търговия с оръжие, съобщи вчера търговският министър Василев. Той не посочи имена, но уточни, че са отказани десетки търговски сделки с чужбина. Министърът оттрки регионална конференция в София по контрол на търговията с оръжие и стоки с двойна употреба.
  България следи стриктно износа, транзита и реекспорта на оръжие и не допуска пробив, заяви министър Василев. С разузнавателни средства и по дипломатически път се проверява изрядността на сертификатите за крайния потребител. Имало обаче случаи, в които държавите получателки са използвали оръжието ни не по предназначение, за което България не носела отговорност.

  В момента няма основателни причини цената на хляба да се повишава, заяви земеделският министър Върбанов по повод твърденията на хлебарската федерация, че след Нова година хлябът ще поскъпне.
  Според министъра не може федерация, в която не членуват хлебопроизводители, а само мелници, да коментира стойността на хляба. Повечето мелнични комбинати пък работят с  брашно от жито, купено по 120-140 лв. за тон още при старта на изкупната кампания. А сега пшеницата се купува по около 180 лева за тон.  С изявленията си от хлебарската асоциация се опитват да манипулират общественото мнение, заяви земеделският министър.
  От житна реколта 99 вече са изнесени 492 000 тона по последни данни на министерството на земеделието. Експортът обаче е спрял, тъй като вътрешната ни цена вече е по-висока от международните и износът не е изгоден. Дори ако тези цени се задържат високи, може вносът да стане атрактивен. Може някой находчив търговец, който до вчера е изнасял пшеница, да започне да внася, коментира Върбанов. Според него въпреки износа има достатъчно зърно до нова реколта. /"Демокрация"/

  Държавата отпуска 2,2 млн. нови лева субсидия на БТК
  Правителството се разпореди хазната да отпусне субсидия от 2,2 млн. нови лева на БТК. Това стана ясно от постановление на Министерския съвет, публикувано в "Държавен вестник". Текстът гласи, че въпросната сума се дава за преразпределението на БТК - "Далекосъобщителни обекти".
  Става въпрос за телекомуникационните съоръжения с отбранителна цел, които не се използват в мирно време, но се водят към телекомуникационната компания.
  Според докладната на финансовия министър Муравей Радев до премиера Иван Костов издръжката на тези съоръжения трябвало да бъде поета от бюджета, а не от самата  БТК, тъй като те са предназначени за целите на националната сигурност.
  Освен това модернизацията и ремонтът на тези съоръжения имат важно значение за приватизацията на БТК, пише още Радев.
  Част от парите за субсидиране на телекома ще бъдат взети от бюджета на комитета по пощи - 584 808 лева.
  Останалата част от сумата - 1,616 млн. лв., се отпуска директно от хазната от перото "Общобюджетни разходи".
  Все още продължават преговорите с ОТЕ и KPN за приватизацията  на БТК, са съобщили източници от работната група.
  Един от най-спорните моменти в разговорите е колко пари да бъдат заделени в специална сметка.
  Кандидат-купувачите настояват в нея да са близо половината от договорената цена от 510 млн. долара. Целта е, че ако ОТЕ и KPN установят скрити финансови задължения на БТК, да могат да си преберат обратно парите от сметката. Нашите приватизатори пък искат в нея да не бъдат заделяни повече от 100 млн. долара.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  Доган иска ЛДС да прерасне в партийно-политическа коалиция
  На  тържествена сбирка на учредителите на СДС по повод 10-годишнината от митинга пред парламента срещу чл. 1 от конституцията през 1989 г. е било обсъждано участието на  Либерално демократичния съюз /ЛДС/ на предстоящите парламентарни избори. Сред участниците в срещата са били Желю Желев, Румен Данов, Ахмед Доган, Димитър Луджев, Петко Сиемонов, Милан Дренчев, Борис Кюркчиев, Димитър Баталов, Александър Каракачанов, Константин Тренчев, Любомир Собаджиев, Николай Василев и Емил Кошлуков.
  Пред тях Доган е коментирал идеята си ЛДС да прерасне в партийно-политическа коалиция след като преподпише споразумението от миналата година. Според Румен Данов от либерално-демократичната алтернатива "Паритя на свободата" ЛДС набира скорост и сила и на парламентарните избори ще съумее да заеме мястото на СДС, защото сините правели в момента дясна политика. Пред "Монитор" Данов обяснил, че от ЛДС не са за коалиционно правителство и ще работят за програмно, мандатно правителство.
  На 13 декември лидерите на четирите партии от ЛДС са се събрали на вечеря, на която отчели, че на местните избори либералният съюз не е намерил формулата за общи действия. По отношение на бъдещето на съюза имало две становища - Данов и Доган били застъпници на идеята за създване на нова партия. Според лидера на "Нов избор" Димитър Луджев  не трябва да се бърза, а ако се прави нещо ново, то да е под формата на национално гражданско движение, в което да намерят място либералните формации.
  Доган и Желев се изказали в подкрепа на взаимодействието със социалдемократическите организации.
  Луджев упрекнал Доган, че ЛДС се било превърнало в "ДПС плюс", пише "Монитор". В крайна сметка четворката се разбрала, че и занапред ЛДС ще продължи да бъде отворена структура, а разговорите вътре в него ще продължат.

  Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски е новият лидер на СДС в града.  Гърневски спечели в съревнование с депутата Велислав Величков, след като 6-тима от 8-те номинирани за поста си направиха отвод. Сред тях бяха кметът Иван Чомаков, шефът на панаира Александър Дяков и депутатът Младен Влашки.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Миньорите от Златоград, Мадан и Рудозем създадоха общ инициативен комитет за гражданско неподчинение
  Златоградските миньори, заедно със семействата си, се готвят да бягат в Гърция. Това обявиха на пресконференция вчера членове на инициативния комитет за протестни действия. Ако до Коледа не ни зиплатят заплатите, ще се преселим или в София, или по-вероятно ще минем границата и ще идем в Гърция, заяви председателят на комитета Филип Баткаджов. Нашата държава не ни ще, тя ни дължи огромни суми и ни е оставила да живеем на вересия, каза той.
  1400 са съкратените миньори в Златоград. От декември м.г. те не са получавали заплати, нито обезщетения и пазаруват само на вересия. Държавата дължи на златоградското дружество над 1 500 000 нови лева. В тази сума са включени заплатите на подземните работници, както и парите за обезщетение на съкратените от ГОРУБСО - Златоград, каза лидерът на протестиращите Баткаджов.
  Вчера протестиращите миньори от трите инициативни комитета от Мадан, Рудозем и Златоград създадоха общ инициативен комитет, който ще координира действията. Ако до 2-3 дни финансовите им искания не бъдат решени, Зланоград цялостно ще бъде блокиран от гражданско неподчинение, съобщават миньорите.  


  ИКОНОМИКА
   
  България ще постигне икономически ръст от 4% през 2000 г., се посочва в прогнозата на Икономическата комисия на ООН
  Страните от бившия социалистически блок ще регистрират през 2000 г. най-високия си среден темп на икономически растеж от началото на преходния период. Това се казва в прогнозен доклад на Икономическата комисия на ООН за Европа, цитиран от АП. В частта за България се посочва, че засегнатата през тази година от конфликта в Косово икономика на страната се очаква през 2000 г.  да постигне ръст около 4%. Увеличението спрямо слабия растеж през 1999 г. от едва 1,5% ще бъде повлияно от нарастване на инвестициите от Западна Европа. ООН предупреждава, че безработицата в България, която започна отново да се покачва и достигна 13,6% през август, ще продължи да нараства догодина.
   

  НЕК  ще спира тока на заводите с най-големи задължения, съобщи вчера шефът на компанията Константин Шушулов. Решението е взето от борда на директорите в понеделник, 13 декември. От вчера компанията започна да разпраща предупреждения към длъжниците, с които им се дава срок от 5 дни да платят за консумирания ток.
  Заплашени със спиране на тока са "Кремиковци" - с 15 млн. лева дълг към края на октомври, "Агробиохим" - с 1,2 млн. лева,  "Стомана", "Арсенал" - с 870 000 лева дълг, "Промет" - с 2 млн. лв. В списъка на длъжниците са също ВиК в Хасково, Димитровград и Шумен, "Химко" и БДЖ. Те обаче не са заплашени с прекъсване на електроснабдяването. Не можем да прекъснем тока на ВиК фирмите, защото хората ще останат без вода, обясняват от НЕК. "Химко" пък се е споразумял с НЕК да им доставя вълища за погасяване на дълга.

   "Агрополихим" може да замени доставките на природен газ с течен амоняк, ако "Булгаргаз" не отстъпи от цените
  Ако "Булгаргаз" не отстъпи от цените, девненският торов производител "Агрополихим" може да откаже доставките на природен газ. Това заяви вчера новият изпълнителен директор на вече частния завод Васил Александров.
  Купувачът е консорциум "Асид енд фъртилайзърс", в него с равни дялове са "Хардланд инвестмънт" и "Юнион Миниер". Според Александров съществувал алтернативен вариант за поддържане на азотното производство. Течен амоняк можел да се внася директно от Русия, в случай, че не се постигне договореност с държавния газов монополист. Дружеството щяло да си направи собствен терминал за обработка на суровината в рамките на 1 година. Останалите фирми от Девня също можели да се възползват от доставките. В момента "Агрополихим" е най-големият клиент на "Булгаргаз" от Девня и потребява 300 млн. куб. м газ годишно. Изплатени са 19 млн. лв. дългове към доставчици и за заплати. До месец ще бъде изчистен и остатъкът от 3 млн. лв. Новите собственици ще инвестират в обновяване на мощностите близо 70 млн. долара, уточни Александров. Предвидено е в рамките на 3 годиви да се реализира екопроект за саниране на депото за фосфогипс. Финансирането му е от Световната банка с над 10 млн. долара.

В ДЗУ без заплати за Коледа
Около 1000 работници в ДЗУ АД не могат да получат за Коледа заплатите си заради запорираните банкови сметки на дружеството, съобщи изпълнителният директор Иван Стаев. Необходимите за възнагражденията 250 000 лв. са приведени от собствениците на ДЗУ - унгарският холдинг "Видеотон". С решение на Пловдивския апелативен съд обаче имуществото на ДЗУ беше описано, а сметките в старозагорските банки - блокирани, заради неизплатени дългове към израелската банка "Апоалим". От днес заповат и търговете за продажба на компютрри, принтери и друга офис-техника на фирмата.