ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
15 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Отношения с Русия | Отношения с балканските страни | Медии | Правителство | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика|
   
     

   

  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Правителството очаква похвали от Клинтън.

 • Премиерът Костов заяви в парламента, че идеята за бази на САЩ в България е на президента Стоянов и тя се проучва.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Ново разрушително заметресение в Турция.

 • Втори тур на изборите за президент в Македония и Украйна.

 • Продължава руската офанзива в Чечения.
   
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • В Дания вицепремиерът Бакърджиев ще подпише спогодба за транзитни превози.
   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 •  За първи път от 10 год. 30 руски завода ще представят продукцията си в България.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България е една от първите страни, която изпрати спасителни екипи в Турция.

 • Над 120 фирми взеха участие в българо - гръцкия бизнесфорум.

 • Подготвя се създаването на Център за сътрудничество в образованието на страните от Югоизточна Европа /ЮИЕ/
   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • ОДС се изроди в нов Отечествен фронт, заяви вицепрезидентът Кавалджиев.

 • Заповедтта за лицензиране на доставчиците на Интернет щ ебъде отменена, съобщи шефът на Комитета по пощи и далекосъобщения Славински.

 • Финансовото министерство заяви, че ще закъснее с връщането на ДДС на чужденци, което трябваше да започне днес.

 • На заседание на Националния си съвет утре, 16 ноември СДС ще направи анализ на местните избори и ще се обсъжда отговорността на партийните лидери за резултатите.

 • Доган разпуска ДПС в Кърджали, съобщава в-к "24 часа"

 • Според изследване на ПРООН 30,3% от българите изпитват удовлетворение от живота.

 • "ЛУКойл" се опитва да убеди "Шел" да купува горива от "Нефтохим", вместо да внася от Гърция, и усилено търси бензиностанции

 • Един милион лева са  загубите на военния комплекс "Пима" в Монтана от април 1999 г. досега.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Правителството очаква похвали от Клинтън
  Днес всички вестници публикуват заявлението на Самюъл Бългър, съветник на президента Клинтън по въпросите на националната сигурност. Той е заявил, че "В много отношения България отразява противоположностите на Балканите - осакатяващо комунистическо наследство и закъсняло, но енергично начало на реформите". Бъргър е казал още, че в София Клинтън ще обсъди с колегата си Петър Стоянов и с премиера Иван Костов проблемите и напредъка на Балканите. Той е дал следната оценка на България при президента Стоянов: "При управлението на Петър Стоянов България се посвети истински на многоетническата демокрация и на отворените пазари. НАТО подкрепя България заради позицията й в Косово и президентът Клинтън ще потвърди в София ангажиментите на САЩ за подпомагане на България и на страните от Югоизточна Европа". Заявлението на Бългър е направено на брифинг в Белия дом преди отпътуването на Клинтън за Турция, където той пристигна на 14 ноември вечерта.
  Администрацията на Клинтън е внесла в Конгреса проект за търговски преференции за 5 години за България и останалите 7 страни от ЮИЕ. Приемането на проекта означава безмитен внос за редица промишлени и селскостопански стоки в САЩ./"Стандарт"/
  В - к "Новинар" уведомява, че президентът Клинтън ще посети и Благоевград, където ще се срещне със студенти от Американския университет. Този извод се прави от програмата на специален екип на националната телевизия, който ще отразява събитието. 4 репортери и 8 оператори ще отразяват събитието. Подготвя се специален филм за посещението на Клинтън в България и срещите му с президента Стоянов и премиера Костов.
  В - к "Труд" уведомява за специалните мерки, които е взела полицията за митинга на 22 ноември, за осигуряване на безопасността на Клинтън. На живеещите около площад "Св. Ал. Невски" са дадени специални инструкции за поведението по време на митинга. Препоръчано им е да не отварят прозорци и да не стоят по балконите.
  Левият в-к "Земя" пише следното за посещението в уводен коментар: "Няма никакво значение какви са подбудите за войната, която Клинтън запали на Балканите и опожари Югославия. Нищо не може да оправдае тази война".

  Премиерът Костов заяви в парламента, че идеята за бази на САЩ в България е на президента Стоянов и тя се проучва
  В петък по време на парламентарния контрол на запитване на левицата за бази на САЩ в България премиерът Костов заяви: "Няма предварителни разговори, разработки или сондажни проучвания за продължително пребиваване на чужди войски, чуждестранни военни поделения или разполагане на чужди бази на българска територия" Костов отбеляза същевременно, че програмата "Партньорство за мир" дава на войските на НАТО статут почти като този на Българската армия и това може да бъде облекчаващо условие за разполагането на войски на НАТО в България. Идеята за бази на САЩ в България е на Петър Стоянов, а в момента правителството прави проучвания, за да избистри позицията си по този въпрос. От левицата беше направено предложение президентът Стоянов спешно да свика Консултатавния съвет за национална сигурност.

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Премиерът Костов да вземе метлата и да изгони търговците от храма, ако иска да запази някакви позиции, призова вчера вицепрезидентът Тодор Кавалджиев по националното радио.
  Според него корупция имало не само в изпълнителната власт, но и в прокуратурата, в съда и в почти всички иституции. "Няма да назовавам конкретни имена на корумпирани в администрацията. Други трябва да ги посочат, не е в правомощията ми по конституция да го сторя аз", отново заяви Кавалджиев.
  Според вицепрезидента ОДС не били съвременна европейска коалиция, понеже в нея не се чувала думата на по-малките партии, които имали по-голям принос в борбата срещу комунизма.
  Изказването от радиопредаването "Неделя 150" е публикувано в "24 часа" под заглавие "ОДС се изроди в нов ОФ".
  Кавалджиев подчертава, че задачата на президента и вицепрезидента в обръщенията им към обществото и управляващите във връзка с корупцията е била да предизвикат дебат на тази тема. "Каквото зависеше от нас, го направихме", казва Кавалджиев. Ние с президента нямаме правомощия да хванем корумпирания за ушите и да го пратим на прокурора. "Корупция обаче има на всички етажи на властта. Колко дела за големи афери се крият години наред. Явно някой е платил тези дела да бъдат заделени настрана и да  не излязат на бял свят, казва вицепрезидентът. Той подчертава, че за корупцията говори вече година и половина и чака "някой да изскочи". "За съжаление нищо такова не се вижда. Затуй казах, че разчитам на гражданските организации и на хората да посочат имената".
  По отношение на управляващите Кавалджиев заявява, че като леда сегашните управници и техните методи вижда, че няма разлика с тези на комунистическата система. Ная местните избори се е действало чисто по комунистически. "Даже коалицията, от която аз съм избран и която даде големи надежди на нацията /ОДС/, се изроди в нов Отечествен фронт. Счита се за непрогрешима, иска да играе ролята на БКП. Те да казват докъде и как, а всички други да се подчиняват".  
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  В Дания вицепремиерът Бакърджиев ще подпише спогодба за транзитни превози
  Вчера вицепремиерът Евгений Бакърджиев замина за Дания и преди отпътуването си заяви, че български строителни фирми ще проучат датския опит в ремонта и обновяването на панелните сгради. Посещението му е еднодневно и му предстои среща с датския министър на жилищната политика Юте Андерсен. С транспортния министър Соня Микелсон  той ще подпише спогодба за транзитните превози и ще обсъди строежа на втори мост над Дунав. Ще бъдат обсъждани и възможностите за отпускане на помощи по проекти за Западните Балкани./"Стандарт"/
   
   

  ****
  Отношения с Русия
   
  За първи път от 10 години 30 руски завода ще представят продукцията си в България
  От 16 до 19 ноември в Руския културно - информационен център в София ще бъде представена продукцията на 30 големи руски завода от Московска област.
  За изложението са дошли директорите на заводите, с което ще се регистрира първата проява от подобен характер  след 1989 г. Ще бъде представена продукция на заводите от стоманодобива, електрониката, военната промишленост, вагоностроенето, атомната енергетика, текстила и химическите торове. Изложението ще бъде открито от кмета Стефан Софиянски. От българска страна са поканени да учстват 80 фирми. Ще се проведат и три кръгли маси: "Нови разработки в областта на медицината", ""Екология и защита" и "Нови материали". През първото полугодие на 1999 г. България е изнесла за Русия стоки за 83,7 млн. дол., а внесла за 409,3 млн. дол. За 1998 г. българския износ за Русия е бил за 234,1 млн. дол., а вносът за 1,3 млрд. дол.
  /"Труд", "Новинар"/
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България е една от първите страни, която изпрати спасителни екипи в Турция
  Петдесет български спасители работят в турския град Дюсдже. Българските екипи бяха изпратени лично по нареждане на премиера Иван Костов. Те пристигнаха в Турция часове след новото земетресение, изпреварени само от унгарците. В акцията участват 40 души от втори и трети отряд на Гражданска защита и 10 души от Планинската спасителна служба с 5 обучени кучета. На 13 ноември 2 вертолета от транспортната авиобаза в Крумово са транспортирали 20 души от спасителния отряд и алпинистите с петте кучета. Българските спасители са в района на град Болу. Те търсят денонощно затрупани, като работят на смени и действат с българска спасителна техника. При молба на турските власти веднага ще отлетят за Турция и медицински екипи. /"Стандарт", "24 часа"/

  Над 120 фирми взеха участие в българо - гръцкия бизнесфорум
  На 12 ноември в панаирното градче в Пловдив повече от 40 представители на големи гръцки фирми и над 80 български взеха участие в българо - гръцкия бизнесфорум. Участваха представители на хранителната, мебелната, текстилната промишленост. Форумът беше открит от търговския министър Валентин Василев и гръцкия министър за Македония и Тракия Йоанис Магриотис. На 11 ноември те подписаха споразумение по Програма 2000 за сътрудничество между двете министерства. Министър Василев подписа и споразумение за техническа помощ между България и Гърция с Родула Зиси, зам-министър на националната икономика на Гърция. По това споразумение се предвижда Гърция да отпусне на България 900,000 екю за проекти в различни области на икономиката. Министър Магриотис и г - жа Зиси са предали послание от гръцкия премиер Симитис до премиера Костов, в което се потвърждава намерението на Гръция да развива сътрудничество с България на всички нива. /"Пари"/

  Подготвя се създаването на Център за сътрудничество в образованието на страните от Югоизточна Европа /ЮИЕ/
  Вчера в София завърши международната конференция по проблемите на образованието и сътрудничеството в образованието в ЮИЕ. Предвижда се да се създаде център за сътрудничество в образованието. В началото той ще действува само чрез сътрудничество по компютърен път. Центърът може да бъде разположен в София. В заключителния документ 6 области на образованието са посочени като приоритетни за сътрудничеството в бъдеще. На конференцията Доналд Кърш, заместник - координатор на Пакта за стабиност, заяви: "Изхвълете национализма от учебниците". Конференцията беше организирана от Пакта за стабилност. Министърът на образованието Веселин Методиев заяви, че след 3 - 4 години всички балкански страни ще имат общ учебник по история, от който ще бъде премахнат национализма. В началото на декември всички министри на образованието от балканските страни ще се съберат в Страсбург и там ще бъде направена първата крачка към новия вид сътрудничество на Балканите в областта на образованието. В конференцията участваха 150 чужди експерти по образование и 12 от България. Министър Методиев отбеляза, че се очаква ясна политическа и финансова помощ от страна на Пакта за стабилност, ЕС и Съвета на Европа. /"Монитор", "Демокрация"/

   
   


   МЕДИИ
   
  Заповедта за лицензиране на доставчиците на Интернет ще бъде отменена, съобщи шефът на Комитета по пощи и далекосъобщения /КПД/ Антони Славински
  След преговори между доставчиците на Интернет и държавата миналата седмица е почти сигурно, че ще се стигне до извънсъдебно спаразумение, съобщават от КПД.
  Ако страните се споразумеят до сряда, ще спрем процеса срещу държавата за 6 месеца, е обещал Вени Марковски от "Интернет общество". Според него обаче позициите на двете страни не са сближени.
  КПД продължава да настоява за индивидуални лицензи от разпространителите на Интернет, а доставчиците предлагат обща лицензия. Представителите на държавата потвърдили опасенията си, че свободното разпространение на мрежата ще застраши националната сигурност и интересите на държавата. Доставчиците, с посредничеството на Движение "Гергьовден", подозират, че зад колебливостта на КПД стоят опасения на купувача на БТК. Възможността за телефонни разговори чрез Интернет ще застраши монопола на БТК, който е гарантиран до 2003 г. по условията на приватизационната сделка.
  От "Гергьовден" се съмняват, че сделката за БТК ще бъде завършена скоро. Акциите на гръцкия купувач ОТЕ са паднали с 5,4%, съобщава се и за уволнение на висшия мениджмънт на компанията, е обяснил главният секретар на движението Любен Дилов - син.
  Работната група по приватизацията на БТК работи всеки ден и съвсем скоро сделката ще бъде предадена на правителството за одобрение, е коментирал вицепремиерът Бакърджиев.    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Връщането на ДДС на чужденци трябваше да започне днес, 15 ноември, но от финансовото министерство казаха, че ще закъснеят.  Специалистите им били заети с писането на Данъчно-процесуалния кодекс, който парламентът ще гледа и тази седмица. "Аско Деница" и "Братя Василеви", които бяха избрани за агенти по връщането, заявиха, че са готови за разгови с финансовото министерство.   

   

  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Утре, 16 ноември, ще се състои заседание на Националния съвет на СДС, на което сините трябва да направят анализа си за състолия се преди месец местен вот. Социолози, политолози, а и голяма част от обществото вече направиха оценка на изборните резултати.
  Загубата на повече от 1 милион ласоподаватели, раздялата с важни областни центрове, считани за крепости на СДС, и сривът на доверието в управляващата партия бяха обосновани с грешки на лидерите на СДС, посочени още на следващия ден след изборите в обръщението на президента. Оттогава в обществото се нагрява атмосфера за посочване на виновниците, пише в днешния си брой в-к "Труд".  Още повече, че самият премиер Костов подчерта, че по въпросите за личната отговорност на партийните лидери във връзка с изборите ще се примат решения след анализа на това очаквано утре заседание.
  В-к "24 часа" цитира вчерашно изказване на вицепремиера Бакърджиев /едно от имената, спрягани за оставка/ под заглавие :"Не очаквайте оставки в НИС на СДС".
  "Не очаквам СДС да направи някаква груба грешка - заяви вчера вицепремиерът Бакърджиев. - Всеки от коелгите в НИС на СДС отговаряше за определен избирателен район, но в същото време си помагахме взаимно".
  Логично е да няма оставки на партийни лидери заради резултатите от изборите, смята Бакърджиев. Ръководството на нито една партия не е реагирало с оставки, посочи той.
  Вицепрелиерът вече е раздал на членовете на НИС доклада си за местните избори. Той ще се разглежда от партийното ръководство утре, 16 ноември. И главният секретар Христо Бисеров също ще представи анализ за изборите.
  "Основното е, че в местните избори няма победители", твърди  Бакърджиев. В доклада му пишело още, че е загубен диалогът с хората, особено в големите градове, и че той бързо трябва да бъде възстановен. За парламентарните избори СДС трябвало да насочи вниманието си върху начина, по който се определят кандидатите, като се постави акцент върху мажориталния елемент, смята Бакърджиев.
  "За радост за 2,5 години никой не е отправил към мен упрек за корупция", каза Бакърджиев. Но това не значело, че няма корупция в системата или пък в ресорите, за които отговарял Бакърджиев.
  Той съобщи, че неговият заместник Евгений Чачев вече е сезирал прокуратурата за проверка на Костадин Таушанов. За негго се твърди, че имал банкова сметка в чужбина за 21 хиляди лири. Шефът на Главно управление "Пътища" е в неплатен отпуск до изясняване на случая, уточни Бакърджиев. Ако обвиненията към Таушанов се докажели, той не само ще бъде уволнен, но и ще отиде на съд, заяви вицепрелиерът.
   

  Доган разпуска ДПС в Кърджали, съобщава в. "24 часа"
  Ахмед Доган реши да разпусне структурите на ДПС в Кърджали, Момчилград и Кирково заради вътрешнопартийните борби там, собщава в. "24 часа", позовавайки се на "източник от централата на ДПС". Виновните за изборния провал в трите общини не желаели сами да напуснат ръководствата. Изгубилият в Кърджали Расим Муса се готви за шефското място в общинския съвет.
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  30,3% от българите изпитват удовлетворение от живота, показва последното проучване на експертите от Програмата на ООН за развитие на България /ПРООН/ с постоянен представител у нас Антонио Виджеланте. Само преди 7 години доволните от битието си са били с 10% повече.
  Днес половината от българите са убедени, че светът е станал по-лош от времето, в което са живели техните родители. На първо място в ценностната система на хората в България са трудолюбието и отговорността.
  Над 80% от анкетираните смятат, че трябва да възпитават у децата си тези добродетели.
  През годините на прехода българите са станали по-малко доверчиви, сочи изследването. Сега само 11% от анкетираните смятат, че на хората може да се вярва. През 1993 г. така са смятали една трета от тях.
  Според 79,8% от участниците в проучването след 5 години България ще бъде известна най-вече с работливите си хора. 71,4% обаче смятат, че страната ще се прочуе с ширещата се в нея корупция. Макар всички анкетирани да са убедени, че мястото на България е в Европа, идеята за нея е все още мъгява. Швейцария е страната, на която българите искат да прилича държавата им. Този модел се възприема като желан най-вече от хората с високо образование и живеещи в големите градове. Основният фактор, който допринася за избора на Швейцария като модел, е стабилността, финансовото състояние и благополучието на хората там, показва проучването.
  По повод изследването на ПРООН в-к "Труд" коментира: " Имало, казват, 3 вида лъжи: обикновена лъжа, нагла лъжа и статистическа. Изглежда, е дошло времето да се въведе и суперпревъзходна степен на ментарджийство - социологията във всички нейни разновидности. Осъмнахме, значи, с добрата новина, че 30,3% от българите се чувствали доволни от живота си. И това го установили мастити изследователи на общественото мнение от авторитетната организация към ООН. След такова заключение на оглупелия от беднотията си нашенец му остава утехата, че издънки правят не само родните социолози, когато прогнозират резултатите от местните избори... Къде ги видяхте тези доволни хора, бе брятя?, пита "Труд".  


  ИКОНОМИКА
   
  "ЛУКойл" се опитва да убеди "Шел" да купува горива от "Нефтохим", вместо да внася от Гърция, и усилено търси бензиностанции
  "ЛУКойл" се опитва да убеди "Шел" да купува горива от "Нефтохим", вместо да внася от Гърция. Този въпрос е обсъждан на тайна среща между представители на двете най-големи петролни фирми в България през миналата седмица, са съобщили за в-к "24 часа" "отлично информирани източници".
  Сега част от горивата, които "Шел" продава по българските си бензиностанции, се купуват и внасят от гръцката рафинерия "Хеленики", която също е собственик на "ЛУКойл". Така един от най-големите дистрибутори в България купува от гръцкия клон на руснаците.
  На срещата миналата седмица от "ЛУКойл" са обещали достатъчно изгодни условия на "Шел", така че холандско-британският гигант да предпочете "Нефтохим" пред гърците. Шефът на "Шел-България" Халдун Гювенир не е коментирал за пресата новината.
  В същото време "Петрол" - другият най-голям дистрибутор на горива в България, купува почти изцяло от "Нефтохим". Това става чрез "Юкос петролиум", който е един от съсобствениците на "Петрол".
  Нямаме проблеми в отношенията си с "Петрол", дори те купуват повече горива от записаните количества по решението на Комисията за защит на конкуренцията, твърдят от "ЛУКойл".
  КЗК задължи "Петрол" да не купува по-малко горива, отколкото е купувал и преди приватизацията на "Нефтохим".
  Руснаците усилено търсят бензиностанции. В програмата им влиза както купуването на терени за собствени колонки, така и наемането на вече построени бензиностанции.
  "ЛУКойл" предлага и франчайз. Срещу това руснаците предлагат техническа поддръжка. Печалбата ще се разпределя в определено с договора съотношение между "ЛУКойл" и собственика на бензиностанцията.
  Още при покупката на "Нефтохим" шефът на ЛУКойл петрол" Валентин Златев заяви, че целта им е да изградят собствена верига от 120-150 бензиностанции, припомня "24 часа".

  Един милион лева са  загубите на военния комплекс "Пима" в Монтана от април 1999 г. досега. През април бе открита процедурата за ликвидация на воениня завод. Фирмата дължи 11 млн. лв. на ОББ и 408 000 лв. на работниците си.
  Военният завод "Първи май", който е част "Пима" спря работа в петък заради липса на оборотни средства.