ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
15 юни 1999 г.
 
Тема на деня  |  Президент  | Външна политика  | Медии  | Парламент  | Правителство |
Съдебна власт  | Политически партии и организации  | Социална обстановка  | Икономика


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Продължава неразбирателството между НАТО и Русия в Косово.

 • Убити журналисти в Косово.

 • Поражение на социалдемократите в изборите за Европарламент.
   


  БЪЛГАРИЯ И КРИЗАТА В КОСОВО
   

 • Президентът Клинтън е благодарил на Костов за позицията по югокризата.

 • България ще предостави въздушен коридор на Русия само след като тя се договори с НАТО.

 • Президентът Мило Джуканович заяви, че Черна гора може да се откъсне от Югославия.

 • 400 млн. долара са загубите на България от войната по данни на Американската агенция за международно развитие.

 • На 23 юни в София пристига мисия на МВФ за преговори..


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • България и Македония подписаха за откриването на два нови гранично-контролни пункта (ГКПП)..

 • Президентът Стоянов пусна Закона за банките.

 • БНБ показа официално новите пари, старите ще се обменят само в четири банки.

 • До 2001 г. няма да въведем еврото, заявява управителят на централната банка Гаврийски..

 • Шефът на икономическата комисия на парламента иска спешен анализ на икономиката по копенхагенските критерии за осигуряване на предимство на България във възстановяването на Балканите.

 • Лидерът на Евролевицата Томов и на сръбската партия Социалдемокрация Вук Обрадович подписаха декларация за сътрудничество.

 • ДПС подкрепя Софиянски за кмет, има път за сближаване със СДС, но при ясни правила, заявява лидерът на ДПС Доган.

 • ВМРО обявява кандидат-кметовете си днес и ще подкрепи Софиянски за столичен кмет.

 • Агенцията по приватизация подписа сделката за "Кремиковци" с "Дару метълз".

 • Металурзи от "Стомана" - Перник блокираха жп линията София-Перник с искане юь оставка на ръководството и оздравителна програма за завода.

 • От юли за осигуровки ще се удържат 4,5% от заплатите.
   


ТЕМА НА ДЕНЯ

Президентът Клинтън е благодарил на Костов за позицията по югокризата
Правителствената пресслужба разпространи съобщение, че вчера в 18,40 ч. президентът Бил Клинтън е позвънил на премиера Костов, за да му благодари за съдействието на България за намирането на успешен изход от кризата в Косово. Клинтън е уверил, че САЩ продължават да стоят зад поетите ангажименти за възстановяване и стабилизиране на региона, които са поети на срещата на върха през април във Вашингтон, включително и пред президента Стоянов. Клинтън е изразил увереност, че събитията в региона ще се развиват благоприятно, основание за което му дава проведения с Елцин разговор за участието на руските сили в Косово. Костов е подчертал, че България ще се придържа стриктно към резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 10 юни, в която се посочва, че силите в Косово трябва да бъдат под единно командване. Той е поставил въпроса за политическите гаранции от страна на САЩ, както и от международните финансови институции за успешното приключване на най-големите приватизационни сделки в България. Клинтън е изразил готовността на САЩ за стимулиране на инвестиционния процес в целия регион. По тази тема ще се проведе още един разговор между двамата. ("Демокрация", "Труд")

България ще предостави въздушен коридор на Русия само след като тя се договори с НАТО
Вчера президентът Стоянов обяви, че България трябва да предостави въздушни коридори на Русия по същия начин, както е направила това за самолетите на НАТО. Той обяви, че процедурата, която е била приложена за прелитането на натовските самолети, ще бъде приложена абсолютно същата и за руските самолети.
По-рано през деня обаче външният министър Надежда Михайлова постави като условие за разглеждане на руското искане Русия предварително да се договори с НАТО по въпроса за единното командване на силите в Косово. Същото мнение изрази в събота и премиерът Костов. Според Михайлова така "ще се избягнат всякакви рискове за разделянето на Косово, нещо което беше последователна българска позиция още от самото начало на конфликта". Зам.-министърът на външните работи Константин Димитров допълни, че "България не иска югопровинцията да бъде разделена на зони, както това стана в Берлин в края на Втората световна война". Точно такава опасност би съществувала, ако България предостави небето си на Русия, без те да са се споразумели с НАТО.
ИТАР-ТАСС е съобщила вчера мнението на руския посланик в София Леонид Керестеджиянц, че няма гаранции България да даде положителен отговор на руското искане, ако Москва и Вашингтон не се договорят за формата на участие на Русия в Косово.
В неделя (13 юни) лидерът на ДПС Ахмед Доган призова по БиБиСи "все още да не се проявява категоричност по руското искане". Той каза, че без Русия проблемите на Балканите и особено във връзка с Косово не могат да се решат дълготрайно от гледна точка на очакваната стабилност в региона. Обаче "едно неконтролируемо вкарване на войски в Косово може да вземе твърде опасен обрат и да доведе до по-глобална конфронтация".
Лидерът на БСП Георги Първанов заяви, че България трябва да предостави небето си за мироопазващи сили независимо от коя страна идват. Според депутата от Евролевицата Николай Камов премиерът е трябвало да свика лидерите на парламентарните групи веднага след пристигането на първата нота от Русия, за да се вземе правилната позиция.
Позовавайки се на източници от Генщаба в. "24 часа" пише, че ако се даде въздушен коридор на Русия, нейните самолети ще прелитат по северния коридор от варна, Горна Оряховица, Калотина, без да преминават над София. Руските части ще се превозват със самолети "Руслан", всеки от които побира по 700-800 човека. В. "Сега" обръа внимание върху различията в позицията на президента и правителството по въпроса, както и между политическите лидери. ("Монитор", "Труд" "24 часа")

 

Президентът Мило Джуканович заяви, че Черна гора може да се откъсне от Югославия
Вчера президентът на Черна гора Мило Джуканович направи няколкочасово посещение в България, по време на което изнесе лекция в хотел "Шератон" и разговаря с президента Стоянов, премиера Костов и външния министър Михайлова. Две са били основните теми по време на разговорите му с тях - двустранното сътрудничество между България и Черна гора и регионалната стабилност. Джуканович заяви, че се надява Белград да направи остър завой към демократично развитие на СР Югославия, защото в противен случай Черна гора ще потърси   радикално решение чрез друг държавно-правен статут. Според него конференцията и пактът за стабилност от Кьолн удовлетворяват желанията на Черна гора като знак за демократично развитие на региона и важен документ за дългосрочна политика на международната общност по отношение на Югоизточна Европа. Българските ръководители подкрепиха Джуканович и неговата политика. Президентът Стоянов заяви, че и след конфликта ще сме приятели със сърбите и черногорците. Според него Югоизточна Европа няма да е същата, защото ще премине през демократизацията на всички страни от региона. Пред журналистите Джуканович заяви, че Черна гора желае да се развива като открито мултиетническо демократическо общество със силна икономика и желае бърза европейска интеграция. Ако обаче Сърбия остане пленник на югославската политика, провеждана през последното десетилетие, Черна гора няма да жертва своите жизнени национални интереси. Причина за това са били постоянните опити на Милошевич да обезличи черногорската държавност. Джуканович обвини Милошевич, че в последните три години е направил всичко възможно за дестабилизацията на Черна гора и е успял да настрои част от висшия състав на войската, разположена в Черна гора, против властта. Джуканович свърза Милошевич изцяло с миналото и отбеляза, че Черна гора си е изградила имунитет срещу него. ("Демокрация", "Дума", "Новинар") 


  ПРЕЗИДЕНТ

  Президентът Стоянов пусна Закона за банките
  Президентът Стоянов издаде указ за обнародване на промените в Закона за банките. Те дават възможност за бързо приключване на делата на фалиралите трезори. В двуседмичен срок БНБ трябва да направи конкурс и да определи оценители, които ще се произнесат за стойността на наличните имоти и вземанията на затворените банки. Новите оценители трябва да проведат търгове за продажбата на имотите.


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  България и Македония подписаха за два нови гранично-контролни пункта (ГКПП)  
  Вчера в Скопие вицепремиерът Бакърджиев и неговата македонска колежка Доста имовска подписаха спогодба за изграждане на два нови гранично-пропускателни пункта (ГКПП), които ще бъдат завършени през 2002 г. Двете страни ще търсят финансова подкрепа от програмата ФАР на ЕС. Пунктът при Белово - Симитли ще струва на България 10 млн. долара, а при Сандански -Пехчево - 12 млн. дол.ара. Бакърджиев е водил разговори с Димовска и министъра на градоустройството и строителството Душко Кадиевски за изграждането на петролопровода през България, Македония и Албания и за увеличаване на доставките на газ за Македония. Бакърджиев е предложил и две български влакови композиции да помагат за извозването на албанските бежанци от Косово до родните им места. Предложението е било най-напред да бъдат извозени бежанците от лагера Радуша, за който се грижи България, за да може полевата болница оттам да се премести в Косово.

  Бакърджиев и Кадиевски са се споразумели за строителството на селище за около 2000 косовски бежанци и социално слаби македонци на стойност от 4,5 млрд. лева. Селището ще бъде построено на 15 мин. път от Скопие на площ от 11,6 хектара, в непосредствена близост до безмитната зона, за която са се договорили Македония и Тайван. Селището ще бъде от 151 къщи от които 85 еднофамилни, 60 двуфамилни и 6 двуетажни. Към всяка къщичка ще има и двор и ще бъде обзаведена с всичко необходимо за нормален живот. След седмица ще започне изграждането на селището, което ще бъде завършено за 11 седмици. ("Демокрация", "Труд", "Сега")

   


  МЕДИИ

  В БНТ събират подписи за бъдеща стачка
  Синдикатите в Българската национална телевизия започнаха вчера подписка за общо събрание, на което ще решат дали да стачкуват. Нужни са поне 1200 подписа до 17 юни. Шефката на телевизията Лили Попова упрекна синдикатите в произволни юридически тълкувания. Поводът е писмото, което те й изпратиха във връзка с прекратяването на колективния трудов договор. Директорката настояла и за доказателства, че общото събрание е легитимно, съобщава в. "Стандарт".


  ПАРЛАМЕНТ

  Шефът на икономическата комисия на парламента Никола Николов иска спешен анализ на икономиката по копенхагенските критерии, който ще осигули предимство на българските фирми във възстановяването на Балканите. Най-късно до септември анализът трябва да е готов.
  "Ще настоявам за оценка и анализ на българската икономика по критериите на Копенхаген, защото считам, че сме най-близко до тези критерии от всички засегнати държави на Балканите", е съобщил пред "Монитор" Николов. Според него който отговаря на тези критерии, получава повече от останалите фронтови държави.
  Докладът трябва да изпревари поканата за преговори за членство в ЕС. Тя е насрочена за началото на следващата година, а възстановяването на Балканите започва по-рано. През септември новоизбраните Европейска комисия и Европейски парламент ще определят кой от конкретните планове за възстановяване и развитие на региона да стартират.
  Изпълнението на икономическите критерии означава и членство в ЕС, защото политическите вече са изпълнени, е становището на Европейската комисия от края на миналата година.
  В Европейския институт са на друго мнение. Те смятат, че юговойната ще затрудни България в изпълнението на икономическите критерии. Становището на Европейската комисия е, че България ще има "сериозни трудности да посрещне конкурентния натиск на пазара на ЕС э яиеахдяидъгех звьх". Трябва да насочим усилията си преди всичко в повишаване на конкурентноспособността на икономиката, смята шефът на икономическата комисия. /"Монитор"/


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Българската национална банка /БНБ/ започна разяснителна кампания за новите пари
  За първи път БНБ показа новите банкноти вчера. Те ще са валидно платежно средство след деноминацията от 5 юли, понеделник, т.г. Рекламните материали ще бъдат разпространявани чрез обменните бюра, банките и пощите. Новите банкноти са с по-висока степен на защита. Вече са отпечатани всички необходими банкноти от 1, 2, 5, 10 и 20 лв. Досега са изработени 120 млн. банкноти и 150 млн. монети. От старите в обращение се използват 170 млн. Почти всички стари купюри с изключение на тези от 10 и 50 хил. лв. ще отидат за претопяване.
  Централната банка ще пуска само от новите банкноти след 5 юли, съобщи управителят на банката Гаврийски. В същото време тя ще изтегля и равни на пусканите суми от старите пари..
  Старите пари ще бъдат обменяни само в БНБ, Пощенска банка, ОББ и Банка ДСК. В останалите банки старите пари няма да могат да се обменят. Те ще дават нови левове само при разплащане с клиентите си. До 31 декември т.г. ще се приемат стари и нови пари.
  Паричният баланс няма да бъде нарушен, уверява Гаврийски. На търговските банки ще се отпуска такова количество пари, каквото поискат.
  В. "Сега" съобщава, че закръглянето на стотинките ще е различно при обмяна на пари в брой и при безналична обмяна. Закръглянето ще става към по високата стойност само ако обмяната е безкасова.

  Do 2001 g. nyama da vūvedem evroto, zayavyava upravitelyat na BNB Svetoslav Gavriyski
  "Nyama da ima promyana na kursa na leva kūm markata i evroto nito predi denominatsiyata, nito sled neya, nito predi izborite, nito sled tyah, nito predi Koleda, nito sled neya", tsitirat dumite na Gavriyski vsitchki tsentralni ejednevnitsi dnes. Kursūt na markata e opredelen sūs zakon i v nikakvi sredi ot tezi, koito opredelyat ikonomitcheskiya i polititcheskiya jivot na stranata, ne se obsūjda problemūt za promyana na fiksiraniya kurs.
  Ako v blizkite 4 godini priemem evroto, novite banknoti shte izlyazat ot upotreba. Tova shte stane s vlizaneto na Būlgariya v ES, no se ga ne biva da se forsirat neshtata. Do 2001 g. evroto nyama da se vūvede, zayavyava Gavriyski. /"Pari"/

  Preveden e transhūt ot MVF, misiya na fonda shte otsenyava shtetite ot yugovoynata
  Poredniyat trash ot 3-godishnoto sporazumenie s MVF e preveden v petūk, 11 yuni, informira upravitelyat na BNB Svetoslav Gavriyski. Transhūt e za okolo 72 mln. dolara.
  Na 23 yuni pristiga misiya na fonda, koyato shte otsenyava posleditsite za būlgarskata ikonomika ot voennite deystviya v Yugoslaviya., e sūobshtil Gavriyski. Ekspertite na fonda shte pretsenyavat dali prlatejniya balans na Būlgariya ima nujda ot dopūlnitelna finansova podkrepa zaradi zagubite ot voynata.  V natchaloto na mesetsa vitsepremierūt Bojkov sūobshti,  v kraya na yuni po vreme na misiyata na fonda pravitelstvoto moje da postavi vūprosa za promyana v makroramkata na 3-godishnoto sporazumenie s fonda.

  Stolitchna obshtina - padat zabranite za parkirane po golemite stolitchni bulevardi
  Masovo demontirane na znatsi, reglamentirashti zabrana na prestoy i parkirane na koli otchakva stolitchnite bulevardi, sūobshtava "Demokratsiya" po informatsiya ot shefa na "Parkingi i garaji" Georgi Vasilev. Toy e motiviral tova reshenie s obyasnenieto, tche nikoy nyama nujda ot formalni zabrani, koito i bez tova ne se spazvat. Ot natchaloto na septemvri shte moje da se parkira svobodno na novi 110 ulitsi i bulevardi v stolitsata.  S tova reshenie otpadat 45% ot zabranite za parkirane, komentira v-k "Sega".


  SŪDEBNA VLAST

  Ima malūk napredūk po deloto "Lukanov", sūobshtava sofiyskiyat gradski prokuror Nestorov
  Dosega Nestorov be mnogo sdūrjan v komentarite, tchesto dori pesimist, komentira v-k "Sega". Prokurorūt obeshta da naloji pūlen monopol vūrhu sledstvenata tayna i da spre tetcha na informatsiya za razsledvaneto.
  Zadūrjanite po slutchaya sa 5 po danin na osvedomeni, no kūm nito edin ot tyah ne e povdignato obvinenie za ubiystvoto na Lukanov. V Praga e zadūrjan bivshiyat shef na stroitelnata firma "Kolonel" Angel Vasilev. V Sofiya sa 2-mata ukraintsi, dokarani ot Turtsiya, i edin būlgarin ot Sofiysko. Pak v stolitsata pokazaniya e daval ekspolitsayat i shef na ohranitelna firma "Kyuriy" Yuriy Lenev. Toy moje i da e pusnat na svoboda. Vasilev e v protsedura na ekstraditsiya, no datata na vrūshtaneto mu v Būlgariya oshte ne e fiksirana, sūobshtavat za "Sega" ot tcheshkoto byuro na "Interpol" v Praga.

  Noviyat shef na Spetsializiranata sledstvena slujba /SSlS/ shte e Bogdan Karayotov, sūobshtavat ot prokuraturata
  Shefūt na tejki ubiystva vūv vedomstvoto shte poeme posta ot Boyko Rashkov, tchieto razjalvane v redovi prokuror be poiskano ot pravosūdniya ministūr Gotsev predi dni, zayavyava v-k "24 tchasa". Zaradi losha organizatsiya na rabotata Rashkov tryabvalo da si trūgne,  smyata ministūrūt. Takūv bil rezultatūt ot proverkata na sledstvieto.
  Za presata vtchera Karayotov e zayavil, tche ne znae, tche e gotven za zamestnik na Rashkov. V-k "24 tchasa" sūobshtava, tche spored tvūrdeniya na osvedomeni, predi mesetsi Rashkov bil prigotvil dokumentite za pensioniraneto na Karayotov, no ne gi vnesūl vūv Vvisshiya sūdeben sūvet. Minalata sedmitsa obatche iznenadvashto parlamentūt go izbra za tchlen na VSS na myastoto na sūdiyata Dimitūr Tontchev.
  Shefūt na SSlS Rashkov obeshtava razkritiya na zasedanieto na sūveta utre. "Ima absolyutno neverni danni v konstatatsiite na inspektorite", zayavi toy po natsionalnoto radio vtchera. Vūzrajenieto mu  sreshtu proverkata na inspektorite ot pravosūdnoto ministerstvo bilo gotovo. Spored Rashkov atakata sreshtu nego bila dori zakūsnyala. Toy otchakval da būde svalen vednaga sled iztitchane na mandata na Ivan Tatartchev.  Rashkov obatche vyarva na profesionalizma na VSS i otchakva oproverjeniyata mu po doklada na sūdebniya inspektorat da būdat prieti.


  POLITITCHESKI PARTII I ORGANIZATSII

  Liderūt na Evrolevitsata Tomov i na srūbskata partiya Sotsialdemokratsiya Vuk Obradovitch podpisaha deklaratsiya za sūtrudnitchestvo
  Vtchera liderūt na Evrolevitsata Aleksandūr Tomov i na srūbskata partiya Sotsialdemokratsiya podpisaha po faksa deklaratsiya za sūtrudnitchestvo i aktivni deystviya v ramkite na PES. Dvamata tryabvashe da podpishat deklaratsiyata na 10 yuni v TSaribrod, no sreshtata se provali. Dvete partii shte si sūtrudnitchat za sledvoennoto vūzstanovyavane na YUgoslaviya i shte obedinyat usiliyata si za ukrepvaneto na mira i stabilnostta na Balkanite. V dokumenta se otbelyazva, tche sled spiraneto na voennite deystviya v Yugoslaviya tryabva da se provedat svobodni i demokratitchni izbori. /"Trud"/

  Premierūt Ivan Kostov zabludi obshtestvoto, zayavi liderūt na Evrolevitsata Tomov vtchera vūv Varna. Povodūt be obvinenieto kūm deputata ot Evrolevitsata Dragomir Draganov. Premierūt obyavi, tche Draganov e proveryavan za otnosheniyata mu kūm privatizatsionni fondove i interesi pri prodajbata na kurorta Elenite. Predistoriyata na tova obvinenie e poreditsata ot publikatsii  na Draganov v presata,  razkrivashti rodninskite otnosheniya i natchinite na finansirane po tazi liniya v upravlyavashtata partiya, za koito Kostov se zakani da sūdi Draganov.
  Spored lidera na Evrolevitsata bi tryabvalo Draganov da sūdi premiera za 100 000 dolara, tūy kato proverkata dokazala, tche deputatūt nyama vishto obshto s dalaverite, za koito govori Kostov. Vsitchko tova e gruba kleveta i nie shte sūdim vinovnitsite,  zayavil Tomov za presata. /"Standart"/
   

  Mestni izbori

  DPS podkrepya Sofiyanski za kmet, ima  pūt za sblijavane sūs SDS, no pri yasni pravila, zayavyava liderūt na DPS Dogan
  "DPS e za Sofiyanski. Toy si e yunak, nali", e obyavil liderūt na DPS Ahmed Dogan pred radio "Svobodna Evropa".
  Trudno moje da būde namerena takava silna figura za Sofiya, osven Stefan Sofiyanski, smyata Dogan, tsitiran v "Monitor". Toy litchno izobshto nyamal osnovaniya da se sūmnyava v negovata kandidatura.
  V Kūrdjali  na 13 yuni liderūt na DPS zayavi, tche na tozi etap ne sūshtestvuva variant DPS da podkrepi na mestnite izbori kmet s būlgarsko ime.
  SDS i DPS mogat da nameryat pūt edin kūm drug i tryabva da go napravyat, ako sa dostatūtchno silni da preosmislyat negativniya opit pomejdu si, e zayavil Dogan. Spored nego tova tryabva da stane rano ili kūsno, "no vetche pri totchni, utotchneni pravila na igrata i otgovornosti". /"Monitor"/

  Vetche se znayat kandidatite na SDS v Sliven, Dobritch i Montana
  Ministūr Mario Tagarinski predstavi vtchera kandidat-kmetovete, koito shte se yavyat  na predvaritelnite izbori v Sliven. Tova sa zam.-oblastniyat upravitel inj. Joro Marev, shefūt na banka DSK v grada Margarit Demirev, shefūt na "Pūtno upravlenie" inj. Nasko Atanasov i biznesmenūt inj. Stefan Genov. V ostanalite obshtini v Slivenska oblast predvalitelni izbori nyama da ima. V Kotel ODS shte podkrepi kandidaturata na segashniya kmet d-r Stantcho Fiykov, odobrena i ot DPS. V Tvūrditsa kandidat-kmetūt e Petūr Tuhtchev, opredelen sled sporazumenie s BZNS - NS. V Nova Zagora shte būde podkrepena kandidaturata na Jelyazko Milev, zam.-oblasten upravitel.
  Kandidat-kmetove v Dobritch sa d-r Janina Kalinkova i d-r Petūr Radushev.
  V Montana kandidat-kmetovete na SDS sa ikontomistūt Ivan Iliev i istorikūt Zdravko Jivkov. /"Demokratsiya"/

  VMRO obyavyava kandidat-kmetovete si dnes
  Veroyatno dnes VMRO shte izdigne svoite kandidaturi za kmetove i obshtinski sūvetnitsi, sa sūobshtili ot tsentralata na organizatsiyata. Segashniyat kmet na rayon "Yujen" Aleksandūr Dolev shte e kandidatūt za kmet na VMRO za Plovdiv, pishe "Demokratsiya".  V Plovdiv VMRO shte se yavyava samostoyatelno.
  VMRO shte predloji promeni v Zakona za obezshtetyavane na sobstvenitsite na odūrjaveni imoti /t.nar. zakon "Lutchnikov"/, za da mogat 100 000 bejantsi ot Belomorska Trakiya da polutchat realni sumi za imushtestvoto si. Organizatsiyata iska da se emitirat spetsialni Dūrjavni tsenni knija, koito da būdat dadeni na būlgarite ot Belomorieto, doshli v Būlgariya prez 40-te godini. Po segashnite zakoni bejantsite polutchavat kompensatorni zapisi, koito im osiguryavat utchastie v privatizatsiyata.
  VMRO veroyatno shte podkrepi Stefan Sofiyanski za kmet na Sofiya. Okontchatelnoto reshenie shte būde vzeto dnes. /"Trud"/


  SOTSIALNA OBSTANOVKA

  Ot yuli za osigurovki shte se udūrjat 4,5% ot zaplatite
  Obshto 4,5%shte se udūrjat ot zaplatite za osigurovki ot yuli. Sega se plashtat po 2,9% za pensiya i bezrabotitsa.
  Po 3% shte se plashta za zdravnata kasa, 1% shte se otdelya za pensiya i 0,5% za bezrabotitsa.
  Rabotodatelite shte plashtat s 4,2% povetche za osigurovki. Oblektcheniya ima samo za firmite s pūrva i vtora kategoriya trud. Te nyama da plashtat zdravna osigurovka do kraya na godinata.
  Zdravnata osigurovka nyama da garantira bezplatno letchenie. Do kraya na godinata kasata samo shte sūbira pari. Shte zapotchne da dava ot 2000 g.,  i to samo za opredeleni meditsinski uslugi i lekarstva. Te shte būdat vklyutcheni v spetsialni spisūtsi, koito tryabva da sa gotovi prez oktomvri t. g.
  Ot yanuari nared s vnoskite patsientūt shte plashta i po 1% ot minimalnata zaplata za vsyako poseshtenie pri lekar.
  Rabotodatelite sūshto shte tryabva da vnasyat povetche pari za osigurovki - obshto po 41,2% vūrhu zaplatata na vseki rabotnik v treta kategoriya trud. Firmite sa osvobodeni ot zdravna vnoska za rabotnitsite v pūrva i vtora kategoriya trud. Za rabotnitsite obatche nyama otstūpka  i te shte plashtat sobstveniya si  dyal ot 3%.
  37% vūrhu zaplatite v treta kategoriya trud, 47% vūv vtora i 52% v pūrva kategoriya shte pūlnyat pensionniya fond do kraya na tozi mesets. Ot yuli postūpleniyata namalyavat s 2,3%.
  S okolo 1,5 mlrd. lv. shte namalee fond "Profesionalna kvalifikatsiya i bezrabotitsa" ot yuli. Vnoskite za bezrabotitsase si svivat s 0,5%, za rabotodatelite samo s 0,1%.
  Horata, koito shte se usiguryavat sami, shte davat 6% za zdrave. Vnoskata im za pesniya shte ostane 22% nay-malko vūrhu 2 minimalni zaplati. /"24 tchasa"/

  Metalurzi blokiraha j.p. liniyata Sofiya - Pernik
  Protestirashti rabotnitsi ot "Stomana" - Pernik blokiraha vtchera jp liniyata ot Pernik za Sofiya. Nedovolnite metalurzi iskat ostavkata na rūkovodstvoto na zakūsaloto predpriyatie i speshni merki za finansovoto mu ozdravyavane.
  Ot natchaloto na godinata ot zavoda sa sūkrateni 1000 dushi, no kompensatsii ne sa izplashtani, sūobshtava shefūt na federatsiya "Metalurgiya" kūm sindikat "Podkrepa".
  Vitseprimierūt i ministūr na promishlenostta Aleksandūr Bojkov obyavi po natsionalnoto radio, tche rūkovodstvoto na "Stomana" zaedno s eksperti ot promishlenoto ministerstvo i sinditsite rabotyat vūrhu ozdravitelniya plan na zavoda. Spored ministūra dokato sindikatite nastoyavat da se zapazi segashnoto statukvo i otkazvat da prerazgledat kolektivniya trudov dogovor, planūt ne mojel da se priloji. Tova oznatchava, tche trudno shte būde privletchen i podhodyasht investitor, e mnenieto na Bojkov, tsitiran v "Sega".
  Metalurzite nastoyavat problemite da se izyasnyat v diskusiya s ministūr Bojkov, a ne tchrez mediite.
  V intervyu za "Novinar" liderūt na Evrolevitsata Tomov  zayavyava, tche pravitelstvoto e nalojilo pūlno mediyno zatūmnenie vūrhu protestite na rabotnitsite ot "Stomana" - Pernik. Snoshti vitsepremierūt Bojkov zayavi po natsionalnata televziya, tche zagubite na zavoda sa ogromni i nezavisimo ot tova rabotnitsite prodūljavat da polutchavat golemi zaplati v sravnenie s drugite rabotnitsi v Būlgariya. Zaplashtat se i privilegiite na liderite na sindikat "Podkrepa". Sindikalistite i rabotnitsite jelayat da se dade glasnost na koruptsiyata v zavoda, svūrzana s privatizatsiyata.


  IKONOMIKA

  400 mln. dolara sa zagubite na Būlgariya ot voynata
  Eksperti na SB i MVF sa iztchislili, tche zagubite na Būlgariya ot voynata v dūlgosrotchen plan vūzlizat na 300-400 mln. dolara zaradi razorenata tūrgoviya i narushenite transportni vrūzki. V kratkosrotchen plan zagubite na Būlgariya sa 100 mln. dolara. Tova e sūobshtil kmetūt na Dobritch Lūtchezar Rosenov, koyto e polutchil informatsiyata po vreme na sreshta s noviya shef na Amerikanskata agentsiya za mejdunarodno razvitie /AAMR/  v Būlgariya Djon Grant. Ot 100-te miliona dolara, koito Kongresūt na SASHT prie za rekonstruiraneto na Balkanskiya poluostrov, 25 mln. dolara shte se nasotchat kūm Būlgariya za podkrepa na platejniya balans i za programite za regionalno razvitie. Programata AAMR v Būlgariya, koyato tryabvashe da priklyutchi do 2002 g., shte būde udūljena do 2005 g., za da se stimulira razvitieto na mestnite vlasti. Neynoto finansirane shte būde sūsredototcheno v rayoni sūs smeseno etnitchesko naselenie i visoka bezrabotitsa /"Pari"/. Otchakva se da būdat podpomognati Asotsiatsiyata na dobrudjanskite obshtini ot Severna i Yujna Dobrudja, kakto i asotsiatsiyata na dunavskite obshtini ot Būlgariya i Rumūniya, koyato predstoyalo da se sūzdade, sūobshtava v-k "Demokratsiya".

  Priemat oferti za būlgarski firmi za tūrgove v Kosovo
  Tsentūrūt za nasūrtchavane na iznosa kūm tūrgovskoto ministerstvo vetche priema oferti ot būlgarski firmi za utchastie v tūrgove za vūzstanovyavane na Kosovo, sūobshtava zam.-shefūt na tsentūra Nikolay Stoyanov. Ofertite moje da sa kakto za stroitelstvo, taka i za humanitarni dostavki. Nay-veroyatno e būlgarskite firmi da se klyutchat v triūgūlni operatsii s tchujdi predpriematchi, komentira za presata Stoyanov.
  V tsentūra kūm tūrgovskoto ministerstvo vetche sa se registrilali 6000 būlgarski firmi. Utchastieto e napūlno bezplatno. Sled registratsiyata firmite polutchavat redovno informatsiya za promenite v mintnitcheskite sistemi na stranite, za koito iznasyat stokata si. TSentūrūt shte publikuva  reklami na būlgarski produkti v mediite v Ispaniya, Polsha, TCHehiya, Germaniya, Velikobritaniya i shte tūrsi partnyori na būlgarskite proizvoditeli v tchujbina. Frenskata "Interior" vetche e reshila da pravi smeseno drujestvo za proizvodstvo na mebeli s būlgarska fabrika, sūobshtavat ot tsentūra. /"Standart"/

  "Daru metals" ot dnes poema  upravlenieto na "Kremikovtsi" sūvmestno s dosegashnite mu shefove. Tova sūobshti za presata osnovniyat aktsioner v tchastnata firma Valentin Zahariev, sled kato ofitsialno podpisa sdelkata  za prodajba na 71% ot metalurgitchniya kombinat s Agentsiyata za privatizatsiya.
  Kupuvatchite plashtat tsena ot 1 dolar i se angajirat da napravyat 300 mln. dolara investitsii v "Kremikovtsi" prez sledvashtite 5 godini, pishe v dogovora. Tyahno zadūljenie e da platyat i 300 mlrd. lv. ot bortchovete na kombinata. Drugi 183 mlrd. lv. dūlgove se poemat ot dūrjavata. Kūm 30 april 1999 g. dūlgovete na "Kremikovtsi" sa 645 051 202 000 lv.
  Samoto prehvūrlyane na osobstvenostta vūrhu aktsiite na "Kremikovtsi" shte stane v sredata na septemvri, sūobshtavat ot AP. Dotogava tchastnitsite tryabva da dadat v agentsiyata sporazumenie s kreditori na kombinata za urejdane na pone 35 mln. dolara dūlgove. Sled tova "Daru metals" shte sūzdade v Italiya smeseno drujestvo s "Martchegaliya" i shte mu prehvūrli knijata si v būlgarskiya kombinat.
  Dnes novite sobstvenitsi shte obsūdyaat sūs sindikatite v "Kremikovtsi" sporazumenieto za rabotnite mesta. Sūkrashteniya nyama da ima, e obeshtal Zahariev. /"Standart"/
  "Nyamame namerenie da sūkrashtavame personal, a da go prestrukturiravme. V metalurgitchnoto proizvodstvo shte rabotyat 8708 dushi. Ostanalite shte rabotyat v obosobenite drujestva, koito shte izvūrshvat sūpūtstvashtite deynosti", obyasnyava Zahariev, tsitiran v "Sega".

  Mejdunarodnata finansova korporatsiya /MFK/ vnasya 12 mln. dolara v Poshtenska banka
  MFK, koyato e tchast ot grupata na Svetovnata banka, shte vnese 12 mln. dolara pri uvelitchenieto na kapitala na Poshtenska banka, koeto oznatchava 16,5% dyal, sūobshti ofitsialno g-n Gondikas, shef na grūtskata Yurofaynans konsolideytid holdings, sobstvenik na bankata. MFK se angajira i s predostavyaneto na obshto do 10 mln. dolara krediti na bankata. Sredstvata shte se izrazhodvat predimno za ekologitcheski tchisti proekti i shte se predostavyat na firmi s ekologitchni programi, e sūobshtil Vladimir Vladimirov, shef na Upravitelniya sūvet na Būlgarska poshtenska banka i glaven izpūlnitelen direktor.


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"