ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
15 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения със страните от ЦЕФТА | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Правителство | Съдебна власт | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Ченгета водят компроматна  война, заяви премиерът Костов.

 • Нови компомати, свързани със семействата на премиера Костов и бившия главен преговарящ Божков.

 • Бившият вицепремиер Бакърджиев вини медиите за страха у хората, вчера той се срещна с Костов за здравната реформа, но не е провел личен разговор с премиера.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Исторически споразумения между Северна и Южна Корея, насочени към обединение.

 • Скандал около арестуването на руския медиен магнат Гусински.

 • Агджа се върна в турски затвор.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Бернар Кушнер забрани визитата на Бериша в Косово.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Премиерът Костов за либийския процес; президентът Стоянов е за възстановяване приятелските отношения с арабския свят.

 • Йордания предлага своята помощ за процеса в Либия.

 • Ахмед Доган заяви, че е поискал оставката на външния министър Михайлова, защото година и половина външно не е направило нищо за българските медици в Либия.

 • Българското дипломатическо дружество настоява президентът Стоянов да отиде при Кадафи.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Люксембург подкрепя изваждането на България от визовия списък.

   


  ОТНОШЕНИЯ  СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА 
   

 • В София словашкият премиер Дзуринда прояви интерес към строителството на Дунав мост - 2.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Провали се подписването на споразумението с "Джейлан" за автомагистрала "Марица".

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Премиерът Костов освободи вчера пресдиректора си Михаил Михайлов по негова молба.

 • МВФ прегледа бюджета и данъците, шефът на мисията Каконен пристига в България в края на тази седмица.

 • Главният прокурор Филчев ще решава за образуването на предварително следствие срещу бившия вицепремиер Божков.

 • Вицепремиерът Жотев призова бюджетната комисия да не подкрепя в никакъв случай искането на опозицията за създаване на парламентарна комисия за контрол върху големите приватизационни сделки, комисията по конкуренция няма да се меси в сделката до мнението на ЕК от Брюксел, а според премиера Костов опозицията лобира за нечии интереси по спиране на сделката за БТК.

 • РМД без преференции, ако има конкуренция.

   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Ченгета водят компроматна  война, заяви премиерът Костов
  В България наистина думите са загубили всяко значение, но това е станало заради компроматната война, която се води в момента, заяви вчера премиерът Костов прен Нова телевизия. Тя унищожи много думи и много хора, заяви премиерът.
  Това става толкова ясно пред очите на всички хора, че едва ли някой е останал  да не си дава сметка за това, какво точно се прави. Предпочитам да действам, а не да говоря в публичното пространство, така че ние ще си свършим своята работа, обеща той. Но много жалко за тези десетки хора, които просто се поставиха в услуга на такива интереси - дали на чужди инвеститори, дали на някакви ченгеджийски кръгове, и няма никакво значение на кого си се поставил в услуга. Важно е, че си загубил собствената си чест и достойнство и си влязъл в една операция, в една кампания, в която ти сам виждаш, че под нея няма нищо истинско, коментира премиерът. Според Костов не е демократично бившият шеф на Шесто управление Димитър Иванов да издава вестниците "Дума" и "Земя" и в същото време да разпространява всички останали вестници. Ситуацията била все едно Химлер да се занимава с пропаганда 10 години след падането на фашизма.
  Хората, които водят компроматната война, са професионалисти, констатира Костов. Те знаят как да създадат този хаос, знаят как да създадат тази среда, знаят как се прави дезинформационна война. Това са учили, това им е специалността, е мнението на премиера. Те в това са ненадминати професоналисти. Ние, останалите, обаче не бива да се превръщаме в техни жертви. Поне що се отнася до мен, до правителството и мнозинството, аз напълно гарантирам, че нито един от нас няма да се превърне в жертва на тази кампания, зарече се Костов. Нещо повече, ние отново ще ги бием на изборите през 2001 г. - тези същите хора, каза лидерът на СДС.
  Всякакви приказки за оставки и прочие, всички тези инспирации няма да минат, категоричен бе премиерът. Това е от една и съща кухня и е част от компроматната война, обясни той. Тези хора 10 години са мои противници и аз отлично знам кой стои отсреща и нямам никакви съмнения за начина, по който трябва да ги бия отново, зарече се Костов. Това е най-големият шум в курника. По-голямо крякане аз не съм слушал, подчерта Иван Костов по повод критиките срещу управляващите, цитиран във в-к "Стандарт".
   

  Нови компомати, съврази със семействата на премиера Костов и бившия главен преговарящ Божков
  Днес във всички вестници една от водещите теми е съобщението, че  шеф на  италианската "Уникредо" - кандидат- купувач на Булбанк, е в управата на университета, където учат дъщерите на премиера Костов  Яна и на бившия вицепремиер - Мина.
  Роднинска връзка съзирали депутати от опозицията зад предстоящата приватизаци на Булбанк от италианската "Уникредо" и готвят питане до премиера. Главният изпълнителен директор на предпочетената от Българската консолидационна компания /БКК/ за купувач групировка "Уникредо италиано" Алесандро Профумо е член на Управителния съвет на Университета по икономика "Бокони", където следвали дъщерите на премиера Костов  - Яна, и на бившия главен преговарящ с ЕС Божков - Мина.
  Яна наистина учела в миланския "Бокони", но г-ца Божкова учи моден дизайн, каквато специалност в този университет няма, е установил в-к "24 часа".
  Смешно е да се търсят такива връзки, са коментирали източници, запознати с преговорите между "Уникредо" и БКК. Според тях е безумно да се предполага, че две студентки могат да имат нещо общо с такава сериозна сделка, пише "24 часа".
  Много по -серизно според вестника звучи друга версия за избора на "Уникредо". Според нея изборът е въшнополитически и е свързан с Романо Проди, с преговорите за членство в ЕС и с предлаганата от правителството ни схема "дълг срещу инвестиции" към Парижкия клуб. Затова продажбата на Булбанк била следена от най-високо в Европа.
  "Утопия е Булбанк да остане държавна и е съвсем безсмислено". Така премиерът Костов коментира вчера мнения на експерти и политици пред Нова Телевизия. Според Костов конкурсът за продажбата на най-голямата ни банка бил много силен и спечелил сериозен стратегически инвеститор.
   
  Бившият вицепремиер Бакърджиев вини медиите за страха у хората, вчера той се срещна с Костов за здравната реформа, но не е провел личен разговор с премиера
  "Смятам, че има хора и в политиката, и в медиите, които работят за бизнес интереси, и други, които -  или независими, или свързани един с друг, създават в последните месеци, да не кажа в последните 1-2 години, едно чувство на обреченост у хората, създават система, в която ти да си беззащитен да се запазиш". Това заяви вчера в интервю по националната телевизия Бакърджиев в отговор на въпрос на кого пречи.
  Повод за интервюто бе отвореното му писмо до медиите /*информация за него ще намерите в бюлетина на Омда от 14 юни/.
  Бившият вицепремиер и шеф на столичното СДС категорично опроверга информации в пресата че е получавал подкуп от пловдивска бизнесменка, даден му от Стефка Костадинова, че се е возил на яхта с Грашанов и Чорни, което бе потвъдвено и днес в публикации във вестниците, в които президентът /противно на вчерашната информация/ заявява,че Бакърджиев не е бил на  въпросната яхта. Бакърджиев опровергава и слуховете, че ще наследи Божков на поста главен преговарящ за България с ЕС. "Нито ми е минавало през ума, нито бих приел, дори да ми предложат", заявава той. "Но ако трябва да бъда поставен на мястото на този, който  взима решенията в България, щях още през декември да направя такива промени, че да не се налага месеци наред да ги коригирам", отбеляза той, визирайки Костов.
  Късно вчера по инициатива на Бакърджиев се е състояла среща на лекари и общински кметове с премера Костов, здравня министър Семерджиев, шефа на здравната каса Пенков и шефа на лекарския съюз д-р Игнатов. Темата на разговора е била здравната реформа.
  Според министър Семерджиев по-малко т 50% от българите са избрали досега личен лекар. Стефан Софиянски, който е шеф на УС на касата, не е присъствал на срещата.
  Разговор на четири очи между Бакърджиев и Костов не се е състял вчера. Стана ясно, че предстои нов разговор между двамата за изясняване на вътрешнопартийните ппроблеми. /"Труд" и "24 часа"/
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Бернар Кушнер забрани визитата на Бериша в Косово
  Администраторът на Косово Бернар Кушнер забрани на бившия албански президент Сали Бериша да посети Косово от съображения за сигурност. Кушнер писал на Бериша, че няма да му позволи да влезе в Косово и ще бъде спрян от полицията на ООН на границата, което и стана. Поради забраната вчера в граничните области с Албания се проведоха масови протестни демонстрации на косоварите. Бериша предвиждаше да се срещне с Хашим Тачи и Ибрахим Ругова.
  Белградският печата съобщи, позовавайки се на френски лекари, че Косово е застрашено от екокатастрофа. Лекарите са съобщили, че във въздуха, водата и почвата има голям процент радиоактивни елементи от бомбардировките на НАТО. Най - замърсени са били районите в околностите на Призрен и Джаковица, където бяха хвърлени най - много бомби с обеднен уран.
  Китай предостави на Югославия кредит от 48 млн. долара за модернизация на мини и електропроводната мрежа, а китайски фирми ще инвестират 750 млн. долара в Югославия. /"Демокрация", "Пари", "Новинар"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  В София словашкият премиер Дзуринда прояви интерес към стротелството на Дунав мост - 2
  На двудневно официално посещение в София е премиерът на Словакия Микулаш Дзуринда. След срещата му с премиера Иван Костов стана известно, че словашки фирми ще участват в конкурсите за изграждане на моста Видин - Калафат. Фирми от Словакия, които имат опит в прокопаването на тунели, могат да подадат оферти за участие в работата по тунела от 3 км. под Шипка. Очаква се увеличаване на стокообмена и на притока на туристи от Словакия. Словашки инвеститори са вложили 10 млн. долара в банковия сектор в България и има възможоност за разширяване на сътрудничеството. През 1994 г. стокообменът е бил 23 млн. дол., а през 1999 г. - 38 млн. долара. Съществуват реални възможности за създаване на смесени дружества в различни области.
  Двамата премиери са обсъдили възстановяването на корабоплаването по Дунав, Пакта за стабилност, членството в ЕС и НАТО. Министърът на транспорта Антони Славински и неговият словашки колега Йосеф Мацейко подписаха спогодба за международните комбинирани превози.
  Подготвят се за подписване 8 - 9 спогодби, които ще бъдат подписани през следващата година. Досега са подписани и действат 17 договора и спогодби. Вчера Дзуринда се срещна и с президента Стоянов, а днес ще се срещне с кмета Софиянски и шефа на парламента Соколов. /"Демокрация", "Пари"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  Люксембург подкрепя изваждането на България от визовия списък
  Външният министър Надежда Михайлова се намира в Люксембург за участие във второто заседание на Междуправителствената конференция по преговорите за присъединяване на България към ЕС. След разговор с нея премиерът на Люксембург Жан - Клод Юнкер каза, че Люксембург продължава да настоява България да бъде извадена от негативния визов списък на ЕС. Случаят с България трябва да бъде разгледан индивидуално, а не в пакет с други страни, каза Юнкер и допълни, че не е доволен от преговорите за разширяване на ЕС, понеже се затъвало в големи технически подробности.
  На заседанието беше препотвърдено решението от 25 май България да затвори 4 от 6-те теми, по които води преговори: наука и научни изследвания; образование и професионално обучение; малки и средни предприятия и обща външна политика и политика на сигурност. /"Демокрация ", "Стандарт"/
   
   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Премиерът Костов за либийския процес; президентът Стоянов е за възстановяване на приятелските отношения с арабския свят
  По време на посещението си в Дамаск за погребението на Хафез Асад президентът Стоянов е провел множество срещи. При завръщането си в София той заяви, че визитата му трябва да се приема като знак за желанието на България да възстанови приятелските си отношения с арабския свят. Той се е срещнал със сина на Хафез Асад - Башар Асад, с Ясер Арафат, с емира на Кувейт шейх Ас Сабах. Най-дълга е била срещата му с президента на Судан Омар ал Башир, който е в много добри отношения с Кадафи. При всички срещи Стоянов е поставил въпроса за процеса в Либия. Той отказа да даде подробности за своите срещи под предлог, че "българската дипломация е станала много бъбрива."
  В интервю за Нова телевизия премиерът Костов заяви: "Грешка беше ние да обявяваме, че не може българи да са извършили такова нещо. А ако са го извършили? Ние направихме всичко възможно да засилим истината на защитата … а това е международна експертиза на признати медици за това какво точно е направено и върху обстоятелството да не се допускат в съда свидетелства или показания, дадени от подсъдимите, ако са изтръгнати със сила." / "Сега"/

  Йордания предлага своята помощ за процеса в Либия
  Йорданският министър на информацията и културата Салех ал Калаб е заявил, че правителството на Йордания е готово по всякакъв начин да помогне на България в проблема с българските медици в Либия. Според него властите в София все още не са потърсили помощ от Аман, макар че между Либия и Йордания има много добри отношения, и то на особено високо равнище. Според Калаб въпросът с българските медици в Либия е ужасна грешка и никой не допуска, че те може да са извършили приписваното им престъпление. /"Демокрация"/

  Лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че е поискал оставката на външния министър Михайлова, защото година и половина външно не е направило нищо за българските медици в Либия
  Пред журналисти Ахмед Доган отново поиска оставката на външния министър Михайлова заради несвършена работа около делото на българите в Либия. Той пропомни хронологията на събитията в Либия и как външно министерство година и половина не е направило нищо след ареста на българите. "Първо са арестувани 37 българи, след два месеца остават само 6. Тогавашният посланик Илов изпраща 15 грами до външно министерство, които остават без отговор. След това той е уволнен, а посолството в Триполи остава половин година без титуляр. Илов се връща от Триполи, а от външно отказват да го приемат", разказва Доган. /"Сега", "Новинар"/
   

  Българското дипломатическо дружество /БДД/ настоява президентът Стоянов да отиде при Кадафи
  От БДД настояха президентът Стоянов да се срещне с Кадафи Според тях всеки съд би се повлиял от нивото на дипломатическите ни отношения. Дипломатите посъветваха да се използват и връзките и влиянието на ДПС и БСП. /"Новинар"/
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Провали се подписването на споразумението с "Джейлан" за автомагистрала "Марица"
  Провали се тържественото подписване на договора за учредяване на смесеното дружество "Джеймар" между турския холдинг "Джейлан" и "Автомагистрали". То се създава за изграждането на 112 км. от автомагистрала "Марица" за 300 млн. долара. в продължение на 5 - 61 години. Министърът на транспорта Евгени Чачев и президентът на "Джейлан" Махмуд Джейлан дискутираха 3 часа, след което заявиха, че технически проблеми са попречили на подписването на устава на дружеството. Според министър Чачев тези проблеми ще бъдат решени до дни и тогава договорът ще бъде подписан. /"Новинар", "Монитор"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов освободи вчера пресдиректора си Михаил Михайлов по негова молба
  Михайлов работил за по-добра информираност на медиите, отчете досегашният му шеф Костов. После уточни, че виновни за напускането на Михайлов са тези, които искат "да запушат ушите на медиите по отношение посланията на правителството". Те създали нетърпими условия за работа, защото не искали диалог между кабинета и медиите.
  Албена Ивайлова ще ръководи пресслужбата на МС според правилника.
   

  МВФ прегледа бюджета и данъците, шефът на мисията Каконен пристига в България края на тази седмица
  Експертите от техническата мисия на МВФ прегледаха вчера основните данни за изпълнението на бюджета, данъците, финансовото състояние на предприятията в изолация, хода на приватизацията и преструктурирането на енергетиката, съобщиха от финансовото министерство. В МФ хората от мисията на МВФ са имали срещи със зам.-министрите Димитър Радев, Николай Георгиев и Пламен Орешарски.
  Шефът на мисията Юхха Каконен ще пристигне в края на тази седмица. Тогава ще започнат решаващите преговори за намаляването на данъците и за замразяването  на цените на тока и парното. /Стандарт"/    СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Главният прокурор Филчев ще решава за образуването на предварително следствие бившия вицепремиер Божков
  Решението за образуване на предварително следствие срещу бившия вицепремиер и министър на промилеността Александър Божков и заместничката му в министерството на промишлеността Едит Гетова е изцяло в ръцете на главния прокурор Филчев, съобщи националната телевизия вчера.
  Филчев трябва да реши дали делото да бъде изпратено в Столичната следствена служба или в Специализираното следствие.
  Божков и Гетова могат  да отговарят по чл. 282 от НК. Според него длъжностно лице, което превишава правата си, се наказва със затвор от 3 до 10 години, както и с глоба от 3 до 5 000 лв.
  Имало обаче вариант престъплението да бъде квалифицирано като непредпазливост, са утчочнили магистрати. 

     


  ИКОНОМИКА
   
  Виецепремиерът Жотев призова бюджетната комисия да не подкрепя в никакъв случай искането на опозицията за създаване на парламентарна комисия за контрол върху големите приватизационни сделки, комисията по конкуренция няма да се меси в сделката до мнението от Брюксел, а според премиера Костов опозицията лобира за нечии интереси по спиране на сделката за БТК

  Комисията по конкуренция е без мнение по сделката за БТК
  Комисията за защита на конкуренцията няма да се меси в сделката за БТК. Това стана ясно от изявленията на шефа на КЗК Николай Павлов вчера.
  Междевревенно стана ясно, че преговорите с консорциума Кей Пи Ен - ОТЕ вече са приключили и юристите от работната група по приватизацията пишат договорите. Процесът се бавел, защото всичко трябвало да бъде юридически изчистено.
  След като параметрите по самия договор бъдат одобрени от правителството, той ще бъде внесен в Европейската антимонополна комисия. Тя ще даде становище не по-рано от месец, след като го получи.
  Ако Бррюксел се произнесе против сделката, такава няма да има и аз няма защо да се произнасям по нея, каза шефът на КЗК. Ако я разреши, бих могъл да взема отношение, ако нещо ме притеснява, допълни Павлов.
  Едва ли Еврокомисията ще е против сделката, твърдят експерти, на които се позовава "24 часа". Комисията ще се интересува дали сделката нарушава пазарното статукво на телекомите в ЕС.
  КЗК няма никакво написано и подписано становище или решение за БТК, освен това от декември 1999 г. относно предлаганите промени в законодателството за монопола на БТК, заяви Павлов.
  Вчерра парламентът отложи гласуването на промените, тъй като 54-ма депутати поискаха Конституционния съд да се произнесе по монопола.
   
  Междевревенно виецепремиерът Жотев призова депутатите  от Бюджетната комисия да не подкрепят в никакъв случай искането на опозицията за създаване на парламентарна комисия за контрол върху големите приватизационни сделки
   "Очевидно се  визират сделките с БТК и Булбанк. Едно такова решение ще означава на практика спирането на тези две сделки", каза Жотев. "Не се поддавайте на лични и корпоративни интереси" прикани той. Според вицепремиера парламентът не е органът, който трябва да оценява пасивите и активите на банки или предприятия, нито точките в договорите за приватизация. Договорът за продажба на Булбанк например е минимум 50-60 страници и депутатите едва ли са компетентни да се произнесат по всички клаузи. Това не е и тяхна работа, аргументира се Жотев. Според него приватизацията следва да е прозрачна, доколкото го позволява законодателството, но не и публична.
  Трябва да има прозрачност при приватизационните сделки, заяви обаче президентът Стоянов. Според него така ще има спокойствие в обществото, че това, което е натрупано с неговия труд, ще бъде дадено в най-добри ръце. Как технологично ще се осъществява контролът, трябва да се  реши или чрез дебати в парламента, или като се подобри законодателната рамка, уточни президентът. Такова е и становището на опозицията, състояща се от БСП, ДПС и Евролевицата, кото подписаха мемурандум за големите приватизационни сделки, по които да работи парламентарна комисия и да се осъщесвява следприватизационен контрол, както и да има пълна прозрачност и публичност по сделките.
   
  Според премиера Костов очевидни лобистки интереси има даз призивите на опозицията за спиране на сделката за БТК. Той обаче не назова чии са те, съобщава в-к "24 часа", позовавайки се на казаното от Костов пред Нова телевизия вчера.
  В настоящия момент цената от 610 млн. долара за телекома била най-добрата. Преди година той струвал 400 млн. долара. Ако сега не продадем БТК, цената на компанията ще пада през следващите години, тъй като монополът й изтича, каза премиерът.

   
  РМД без преференции, ако има конкуренция
  РМД да не ползуват преференции за разсрочено плащане, когато има други кандидати. Такава промяна в законодателството ще предложат надзорниците от  Агенцията за приватизация на вицепремиера Жотев.
  И без писмото на премиера Костов щяхме да спрем сделките за каскадите "Санданска Бистрица" и "Пиринска Бистрица", каза шефът на надзора на АП Асен Дюлгеров.
  ЕТ "Ариел - ТН - Тони Цветанов Йорданов" - Мездра, е избран за купувач на ВЕЦ - "Петрово", са съобщили от агенцията. За ВЕЦ "Осогово" е предпочетена троянската "Медиком Електрик". "Еко енерджи" - Сандански купува ВЕЦ "Лешница", а ловешката ВЕЦ "Енергия"  - ВЕЦ "Самораново". До 30 дни трябва да приключат преговорите с кандидатите.