ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
15 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Армия | ПравителствоПолитически партии и организации
  | Социологически изследвания | Синдикати Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Солана в Скопие.

 • Историческо посещение на Уйлям Коен във Виетнам.  

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • САЩ заемат твърда позиция спрямо екстремизма на албанците в Косово.
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • За първи път от управлението на СДС ръководствата на СДС и ДПС се срещнаха и констатираха сближаване.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Български и френски бизнесмени определиха своите приоритети.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Външният министър Михайлова се срещна с посланиците на арабските страни.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •  България и Румъния подписаха споразумението за втория мост над Дунав.  

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов настоя правителството да даде ясен отпор на обвиненията срещу България за контрабанда с оръжие.

 • Бивши комунисти и днешни седесари ограбиха народа, заяви президентт Стоянов.

 • Военният министър Ноев даде на главния прокурор Филчев три папки с информация  за далавери в армията.

 • Спира се вноса на некачествени стоки, са се договорили на среща във връзка с актуализираната правителствена програма премиерът Костов и социалните партньори.

 • Синдикат "Подкрепа" не е съгласен с "Програма 2001" и предлага проблемите на бедността и безработицата да станат приоритетни за правителството.

 • БСП бе освиркана за НАТО на митинг от хардлайнери на партията.

 • Според изследване на Галъп интернешънъл за февруари най-малко с по 10% се е понижило доверието към основните политически личности в управлението.

 • В годишния доклад на Световната банка е посочено, че 3% от населението на България е македонско, а етническите турци и ромите - съответно 9% и 3%.

 • Според Световната банка за 10 години икономиката на България е падала с по 4% годишно.

 • "Джейлан" е поискал заем за българска сметка от Ексимбанк и с български държавни гаранции за проекта Горна Арда, което не е било прието от българска страна.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  САЩ заемат твърда позиция спрямо екстремизма на албанците в Косово
  Джеймс Рубин и Кристофър Хил, специален пратеник на президента Клинтън, вчера поискаха от лидерите на косовските албанци да подкрепят ангажимента на международната общност, като изберат мирното съвместно съществуване в Косово. В Прищина Рубин каза: "Дойдох тук, за да предам твърдо послание на тези, на които помогнахме, че не искаме нашата помощ да бъде злоупотребена от хора, които не искат да поемат рисковете, които съжителството изисква."
  Рубин повтори позицията на САЩ за етническото напрежение в сръбската долина Прешево, предупреждавайки етническите албанци там, че Западът няма да се намеси да ги спасява, както направи в Косово. Разговорите на Рубин в Косово приключиха с ултимативно предупреждение към Ибрахим Ругова, Реджеб Чося и преди всичко към Хашим Тачи, че ако продължи погромът срещу сръбското население в Косово и въоръжените провокации в Южна Сърбия, косовските албанци ще се окажат в опасност да останат без американска и изобщо международна помощ в по-нататъшния си път към автономия.
  Вчера "Амнести интернешънъл" обвини в свой доклад КФОР и полицията на ООН в Косово, че не зачитат международните стандарти за човешките права в опитите си да потиснат безредиците в областта. Английският външен министър Робин Кук отхвърли обвиненията и заяви, че КФОР под егидата на НАТО имат пълната подкрепа на западните правителства за действията си, насочени към въвеждането на ред в Косово.
  Сърбите в Косово са против предвидените избори през октомври, са заявили при разговорите си вчера с ръководителя на мисията на ОССЕ Дан Евертс. Те са посочили, че е по-важно да се спре насилието, да се гарантира сигурността на неалбанските общности и връщането на бежанците. По югославски данни бежанците от Косово са над 200 000 души.
  Външният министър на Русия Игор Иванов призова страните от Г-7 да помогнат за предотвратяване на нова война в Южна Сърбия. Той е изпратил писма до своите колеги от Г-7 с молба да се обуздае насилието в Косово, за да не се прехвърли то в Сърбия. Иванов е изразил опасение, че "критичното положение" в Южна Сърбия може да доведе до нова война.
  От Сараево генерелният секретар на НАТО Джордж Робъртсън предупреди Милошевич, че НАТО следи отблизо обстановката в Черна гора и няма да позволи намесата на Сърбия там. /"Демокрация", "Труд", "Пари", "Стандарт"/  
   
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  За първи път от управлението на СДС ръководствата на СДС и ДПС се срещнаха и констатираха сближаване
  Вчера в Пловдив Националният изпълнителен съвет на СДС начело с лидера Костов и Централното оперативно бюро на ДПС начело с лидера Доган се срещнаха на двучасова среща в Пловдив.
  От страна на СДС в разговорите с ДПС участие взеха Михаил Михайлов и Никола Николов, Йордан Соколов, Димитър Абаджиев, Йордан Цонев, Светлана Дянкова, Христо Бисеров, Евгений Бакърджиев и Екатерина Михайлова. Точно спазиха уговорения час и от ръководството на ДПС начело с Доган. Те бяха посрещнати лично от кмета на Пловдив Иван Чомаков и от местния син лидер Спас Гърневски.
  След срещата стана ясно, че СДС и ДПС ще осмислят негативния си опит и така ще затворят мрачната страница във взаимоотношенията си, пише "Демокрация". На разговор, окачествен от лидерите Костов и Доган като безпрецедентен за последните 10 години, основните причини за кризата в доверието между двете политически сили били обсъдени откровено.
  Това бе среща за установяване на един прозрачен и европейски диалог, а голямата цел на този диалог е бъдещо партниране и споделяне на отговорностите във властта, заяви премиерът и лидер на СДС Иван Костов.
  Обсъдихме общото си минало, настояще и бъдеще, каза Доган. Дискусията според него не е насочена против друга политическа сила и ДПС няма намерение да възпроизвежда двуполюсния модел, информира в. "Демокрация", за който темата е водеща.
  След срещата и двете партии дадоха пресконференции.
  Според Костов срещата е била изключително полезна, тъй като с ДПС са обсъдили откровено въпросите, по които двете политически сили имат съгласия и различия, и са декодирали посланията си. Костов уточни, че СДС и ДПС имат да извървят още много път - както към европейското и евроатлантическото членство, така и към постигане на вътрешен консенсус. Според него двете сили трябва да търсят изрази на съгласие, да фиксират съгласието със съответни политически документи, да работят заедно за присъединяване към ЕС и НАТО и за единна политика по отношение на малцинствата. Това са безспорните моменти на съгласие между нас, а различията са свързани с разбирането за това какво е европейски диалог, европейски политически стандарти, отношението към икономическата програма на правителството, местните власти, обясни Костов.
  ДПС ще има възможност да даде своите идеи относно актуализираната програма на правителството и смятаме, че ще я подкрепи, заяви лидерката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова. Според СДС ще има още много съвместни срещи и вероятно те ще бъдат по конкретни теми.
  Общо е било мнението, че на този етап не може да става въпрос за възстановяване на ОДС с участието на ДПС, след изборите - може би, каза главният секретар на СДС Христо Бисеров.
  Стратегическата цел на ДПС е да бъде генератор на политическо съгласие, а не балансьор на политическия живот у нас, заяви вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган. По думите му балансьор звучи несериозно и ДПС отдавна се е издигнало над това равнище. Той обаче напомни, че все пак има нужда от баланс и предупреди, че в противен случай "на първия по-остър завой можем да се простим с пътя си към Европа". Да бъдеш балансьор и да участваш във властта са две съвсем различни концепции, посочва Доган и уточнява, че целта на ДПС е второто - т.е. участие във властта. Доган призна, че ДПС става по-силна в предизборна ситуация, пише "Демокрация". Предстоящите парлментарни избори окончателно ще определят структурата на родното ни политическо пространство  и аз съм убеден, че ние ще намерим достойното си място в него, изтъкна лидерът на ДПС. Той еднозначно зави, че не е чужд на идеята при евентуално съвместно участие във властта да поиска от СДС вицепремиерски пост, а направи заявка и за вицепрезидент от ДПС.
  На този етап обаче всеки конкретен въпрос за коалиция и общо управление ще бъде ненавременен и изненада както за СДС, така и за нас, подчерта Доган. Той потвърди виждането си за необходимост от бавно и постъпателно движение по пътя на диалога и още много крачки напред. Екатерина Михайлова също заяви категорично, че "не става въпрос за съвместно управление на този етап". Според нея на първо време трябв да се възстанови диалога между СДС и ДПС. Доган категорично отрече участие на ДПС в искането на вот на недоверие към правителството. За първи път чувам такова нещо, каза той.
  На срещата не бил обсъден въпросът за евентуални предсрочни избори. Ако синьото правителство обаче прецени, че няма достатъчен ресурс за осигуряване на инвестиции и за обезпечаване на социалната си политика през следващата една година, няма интерес да чака следващия април, убеден е Доган.
  Той коментира, че срещата на ДПС с ръководството на СДС е била успешна, тй като за първи път от много време насам двете политически сили са водили диалог. Доган сподели, че ДПС отишло на разговора с "малка, но фундаментална кошница" и останало удовлетворено. Налице бил опит за дефиниране на пречките в диалога, за определяне на правила за партньорство. Той посочи като основни причини за досегашната ситуация на обтегнати отношения между двете политически сили неизясняването на проблемите, свързани с наслоенията от 1991 - 1992 г. и конкретно да се узнае истината за падането на правителството на СДС начело с Филип Димитров, както и за периода след 1996 г., и липсата на общ политически език. От монолози и изкривена комуникация чрез медиите вчера двете сили преминали към реален диалог, е мнението на Доган.
  Обща била констатацията, че занапред отношенията между СДС и ДПС трябва да бъдат скрепени с повече документи. Според Доган европейският политически модел предполага подписването на такива документи. Костов обаче съобщи, че подписване на споразумения на това ниво и на тази фаза не се предвиждат, уточнява в. "Монитор".
  Какво иска лидерът на ДПС, пита "Монитор" и конкретизира, че на срещата Доган е поставил категорично въпроса за конкретни планове и точни разчети на инвестициите, които правителството е готово да направи в 11-те области в страната, в които живее смесено население. След като се запознае с конкретните разчети, които ще влязат в актуализираната програма на правителството "България 2001" ДПС може би ще вземе отношение по цялата програма, е уточнил Доган, според "Монитор". Според "Демокрация" ДПС  е обещало да подкрепи актуализираната програма на правителството, но при конкретни програми и точни разчети за смесените райони.
  По отношене на общите позиции на СДС и ДПС Костов конкретизира, че става въпрос за интегрирането на малцинствата и приложението на рамковата конвенция за защитата на техните права. Въпросът за промяна на конституцията не е бил поставян на срещата, е пояснила Екатерина Михайлова в отговор на въпрос на "Монитор".
   

  В. "Демокрация" публикува отговорите на Доган, дадени н пресконференцията на ДПС под заглавие на материала "Ахмед Доган: Имаме много крачки до общото управление."
  На въпрос дали ще се стигне в перспектива до подписването на общи документи между ДПС и СДС Доган отговаря, че за голямо съжаление обща е констатацията, че в нашия политически живот липсват документи... общи декларации, споразумения. Според него европейският стил на правене на политика задължително включва кто елемент подписването на конкретно споразумение, с конкретни клаузи и отговорности. "Това, което ние искаме, е ЕС и НАТО да бъдат основните приоритети", посочва Доган. Според него общата цел на диалога със СДС би могла да бъде евроинтеграцията, НАТО, стандартът на българския гражданин, сигурността на страната, сигурността на Балканите. "Разбира се, може да бъде и общо управление", посочва Доган, мотивирайки необходимоста от водене на диалог.
  По отношение на общото управление лидерът на ДПС пояснява, че ако се говори за бъдещето, за след парламентарните избори, "евентуално... за общо управление, много крачки трябва да направим. Голямата ни цел е да създадем условия за преодоляване на кризата на доверие. Кризата на доверието е най-неприятната реалност между СДС и ДПС.. и в цялото дясно политическо пространсво".
  По отношение на заявленията на Екатерина Михайлова, че ДПС ще подкрепи актуализираната правителствена програма, Доган уточнява, че няма някаква по-дълбока причина ДПС да подкрепи Програма 2001, въпреки че страната се нуждае от стабилност. Това е основната цел, декларира Доган. Той посочва като основна цел на ДПС да създаде условия за добронамереност, тъй като страната се нуждае от добронамерени политици. "Ние сме добронамерени да диалогизираме политическата среда. Защото сме силни", заявява лидерът на ДПС.
  Прогнозата на Доган за следващия министър-председател - според Доган става дума за две концепции: за участието на ДПС във властта ДПС като балансьор и ДПС във властта. От гледна точка на предстоящите реалности след парламентарнте избори ние ще си намерим най-доброто място, но балансьор е твърде тежка позиция. Нашата цел е да понесем нашата отговорност в управлението на страната", уточнява Доган. /"Монитор" и "Демокрация"/
  СДС и ДПС възстановиха диалога. Това е най-сигурната новина от историческата среща в Пловдив, коментира в. "Пари".
  "Късно е либе за китка", е заглавието на коментар на "Труд" във връзка със срещата. Позицията на вестника е изразена в уводния коментар на първа страница. Според него "една твърде закъсняла среща събра две политически сили в красивия Пловдив. Кому са нужни опита за диалог? На първо място - на Иван Костов. Повече от всякога той се нуждае от широка политическа подкрепа. Но ползата в никакъв случай не е еднозначна. Доган печели лозунг за своя електорат: "Никоя политическа сила в България не може без ДПС". Печели и друго - по-висока пазарна цена при преговорите с други партии.  
   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Призедентът Стоянов настоя правителството да даде ясен отпор на обвиненията срещу България за контрабанда с оръжие
  Вчера президентът Петър Стоянов заяви, че намесването на България в контрабанда на оръжие може да се окаже пречка за по-нататъшното интегриране на страната към евроатлантическите структури. Смятам, отбеляза Стоянов, че правителството трябва да обърне сериозно внимание на доклада на ООН, в който страната ни се визира като един от доставчиците на оръжие за въоръжената групировка УНИТА. И да отговори на българската общественост защо се случи България отново да бъде обвинявана в грехове, с които тя отдавна се е разделила. На всички трябва да е ясно, че страната ни не води държавна политика, насочена към нарушаване на санкциите на международните организации, а точно обратното, каза Стоянов. Той смята, че е възможно оръжейният скандал да е предизвикан от външни сили. "Ще следя много внимателно действията на правителството за установяване на истината, за да не бъде уронен престижът на България", заключи президентът Стоянов.
  Докладът на ООН бе огласен вчера в Ню Йорк. Обвиненията срещу България се съдържат в 6 параграфа. Според Владимир Сотиров, временно управляващият мисията на България в ООН, те нямат юридическа основа. На запознаването с доклада, което ще стане днес на открито заседание на СС на ООН Сотиров ще отхвърли тези твърдения като "недопустими и недобронамерени". В средата на април СС ще реши дали ще има санкции срещу България.
  Вчера канадският външен министър Лойд Аксурти е заявил, че Канада ще преразгледа двустранните си отношения със страните, които ООН посочи в доклада си като нарушителки на оръжейното ембарго за Ангола, между които е и България. Автор на доклада на ООН е канадският посланик в организацията Робърт Фаулър. /"Демокрация", "Пари", "Труд", "24 часа"/
   

  Бивши комунисти и днешни седесари ограбиха народа, заяви президент Стоянов
  "България е на този хал по много причини и някои от тях се коренят и в самите нас, политиците от най-висшия ешалон... Че да не би част от политиците, дори и на СДС, да не влязоха в сдружения с бивши комунисти, та направиха приватизацията да ограбва този народ?". Това заяви президентът Стоянов на среща с граждани от Червен бряг вчера.
  На въпрос не може ли законът за лустрацията да се върне в парламента, той каза: "Аз не искам хората в страната да се делят на бивши партийни членове и на нечленували в партията. Сред бившите партийни членове има достойни и честни. България е на този хал не заради бивши членове на партията, а заради онази прослойка, която и в момента брои някъде своите пари и ни се присмива за това, че ние спорим да има или да няма закон за лустрацията. Те изнесоха парите на България", категоричен бе Стоянов.
  СДС трябва да потърси възможности за координирани действия с повече политически сили, така шансовете за успех на България ще са още по-големи, каза още държавнят глава. Според него политическият товар трябва да се разпределя между повече политически сили, както и отговорностите. /"Труд"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  Български и френски бизнесмени определиха своите приоритети
  Вчера представители на обединението на френските индустриалци МЕДЕФ проведе среща с представители на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, ръководени от Георги Чернев, зам.-председател на БТПП. Той заяви, че е готов да подпише споразумение с френски банки за кредитиране на сектора на малките и средни фирми в България. От своя страна председателят на МЕДЕФ Франсоа Периго заяви, че Франция никога не е пренебрегвала България и нейната позиция на инвеститор № 5 в България доказва нейните сериозни намерения в бъдеще. От френска страна е бил проявен интерес към инвестиране в транспорта, услугите, строителството, пътното строителство и екологията - при преработката на води и отпадъци. От българска страна е бил поставен въпросът за ускоряване на процеса на издаване на визи за българските бизнесмени. Георги Чернев е предложил да се  подпише меморандум, подобен на този, които е подписан с Гърция.
  Франция е на 6-о място в българския стокообмен след Русия, Германия, Италия, Турция и Гърция. Сред страните-членки на ЕС тя е на 4-о място. Франция запазва 4-то си място сред външнотърговските партньори на България от ЕС. През първото тримесечие на 1999 г.стокообменът е бил 97,1 млн. долара и 9,6% относителен дял в общия стокообмен на България./"Пари"/

   

   ****
  Отношения с арабските страни
   
  Външният министър Михайлова се срещна с посланиците на арабските страни
  Вчера министърът на външните работи Надежда Михайлова обядва в продължение на 3 часа в резиденцията на посланика на Мароко с посланиците на арабските страни в София. Те са проявили интерес към актуализираната програма на правителството, подготовката на България за членство в ЕС и НАТО, регионалната политика на България, като и за нейната позиция за положението в Близкия изток. Не е станало дума за задържаните 6 български медици в Либия. Посланиците са получили конкретни отговори на всички интересуващи ги въпроси. Михайлова е призовала за премахване на посредниците в отношенията между България и арабските страни. Тя е поканила арабски фирми да участват в Пакта за стабилност. Посланикът на Ирак Хасан ал Сафар е заявил, че "С тава, което ни казахте, вие влязохте в нашите сърца". Срещата се смята като опит за подобряване на отношенията с арабските страни. /"24 часа"/  

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България и Румъния подписаха споразумението за втория мост над Дунав
  Вчера експертите от България е Румъния в присъствието на представители на Еврокомисията подписаха във Видин експертния доклад за избора на точното място на втория мост над Дунав. От румънската страна доклада беше подписан от Вирджиния Танасе, генерален директор на дирекция Евроинтеграция към министерството на транспорта, а от българска страна - от зам.-министъра на траспорта Петко Табаков. От страна на Еврокомисията подпис сложи Джоузеф Гюнтер.
  Мостът ще бъде построен на 796-ия километър на реката по трасето на южнотжо отклонение на транспортен коридор № 4 така, както беше договорено на 23 февруари в Брюксел. Всички досегашни проучвания показват, че няма геоложки проблеми за строителство на това място. Това се отнася и до речното дъно, което сега се проверява от български изследователски кораб. На подписването г-н Гюнтер благодари на участниците за доброто сътрудничество досега и изрази мнението, че мостът ще бъде сигурен знак за влизането на двете страни в ЕС. Експертният доклад беше подписан и  в Калафат .Зам.-министър Петко Табаков каза, че строителството на моста ще започне през пролетта на 2001 г. той ще е дълъг 1200 м и ще бъде от стоманобетон. До края на 2000 г. ще бъде проведен международен търг за избор на строител на моста. Освен консорциума от 15 български фирми от "Вида мост" в строежа са готови да участват фирми от САЩ, Германия, Франция и др. Вирджиния Танасе каза, че и много румънски фирми желаят да участват в проектирането и строителството. Тя обясни, че на румънска територия трябва да бъдат изградени 3 км нова жп линия и 2 км път до моста, но не уточни колко километра от северните подходи на моста трябва да бъдат рехабилитирани.
  Съобщено беше, че след ремонта на пътя от Оряхово до София и от Монтана до Видин пътят от София до Видин ще трае 2 часа, а сега е 3,5 часа.
  Петко Табаков посочи, че строителството на моста ще се финансира от ЕИБ, ЕБВР, българския бюджет и Пакта за стабилност. На 29 март в Брюксел, когато Пакта за стабилност ще разгледа своите приоритети, строителството на моста ще бъде сред първите по значение обекти. /"Стандарт", "Пари", "Сега"/  
   
   


   АРМИЯ
   
  Военният министър Ноев даде на главния прокурор Филчев три папки с информация за далавери в армията
  Вчера военният министър Бойко Ноев предаде на главния прокурор Никола Филчев три папки с "доста случаи" на злоупотреби във военното министерство. Става дума за злоупотреби за милиарди стари лева. Това била първата малка стъпка, която военното министерство предприема за борба с корупцията, заяви Ноев. Сигналите, по които са събрани доказателства, са дадени предимно от публикации в пресата, уточни той, но отказа да посочи конкретни имена и факти, за да не попречи на проверката. Филчев заяви, че "това са важни сигнали и се надяваме в законните срокове да се справим с тях."
  Предстои да се установи и дали част от нарушенията не са ставали под закрилата на съдебната власт, каза Ноев. Според него безусловният имунитет в съдебната система само пречи на борбата с корупцията.Той ще поиска и среща с шефа на Върховния касационен съд Румен Янков за военни дела, които "са решени от следствието и очакват присъди" Филчев заяви, че ще го подкрепи. Ноев ще предложи към прокуратурата да се създаде специално звено, което да разследва далаверите в армията. /"Труд", "Новинар"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Спира се вноса на некачествени стоки, са се договорили на среща във връзка с актуализираната правителствена програма премиерът Костов и социалните партньори
  Премиерът Костов обсъди актуализираната правителствена "Програма 2001" на среща със синдикатите и работодателите
  След срещата, в която са участвали премиерът Костов и социалният министър Нейков шефът на Българска стопанска камара Божидар Данев е обявил края на вноса на евтините и некачествени турски и китайски стоки. По предложене на Данев премиерът се е съгласил в правителствената програма, която трябва да бъде изпълнена до май 2001 г., да се впише и забраната за внос на стоки, които не отговарят на европейските изисквания и нямат сертификати.
  "В момента всичко, което България изнася, отговаря на стандартите на Европа, а това което влиза у нас, не подлежи на почти никакъв контрол. Споразумяхме се изискванията за внос на стоки от целия свят да са същите като изискванията за износ на наши стоки в ЕС", е заявил шефът на БСК. Той е обяснил за медиите, че промяната цели да пресече нелоялната конкуренция на някои държави. За целта трябвало и в митниците да се промени организацията на работа и контрол на вноса. Промяната е заложена в програма 2001, но вероятно нормативната база по нея ще продължи да се прави и след май догодина, когато е крайният срок на правителствения план, коментира "Монитор".
  Замразяването на цените на парното и на тока до май 2001 г., обявени от правителството в понеделник, 13 март, ще стане възможно благодарение на резерви в държавня бюджет и на самите производители на електро- и топлоенергия, е обяснил пред социалните партньори премиерът Костов.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Според лидера на ДПС Ахмед Доган предстои нова балканска криза и България се нуждае от вътрешнополитически консенсус по външната политика
  Вчера след срещата с ръководството на управляващата партия СДС Ахмед Доган заяви пред журналистите, че "Има индикации, че се очертава нова криза в региона. Действително ни безпокоят събитията, които стават в Южна Сърбия и в Черна гора". Военното сътрудничество на България с НАТО е новата цел, за постигането на която ДПС ще търси диалог с всички политически сили, каза Доган. Като първа стъпка кам гарантирането на сигурността на България от НАТО Ахмед Доган определи постигането на консенсус между политическите сили в България за нейната роля по отношение на сигурността на Балканите и по евентуалното използване на  НАТО за гарантирането на тази сигурност. България няма алтернатива за своята сигурност освен НАТО, каза Доган. Членството на България в НАТО и ЕС ще бъде приоритет за ДПС, но ДПС решително отхвърля използването на тази теза за вътрешнополитически и междупартийни борби. По тази причина ДПС не е подписала заедно със СДС декларацията за отношенията на България с НАТО. ДПС иска диалог между политическите партии по преформулирането на българската позиция за НАТО, заложена в декларацията за национално съгласие от 1997 г. /"Монитор"/

  На митинг прд централата на БСП, социалистическата партия бе освиркана за НАТО
  Около 40 пенсонери, обявили се за антифашисти и антинатовци, освиркаха вчера ръководството на БСП за курса му към НАТО, заявен на последния пленум на партията.
  Агитката прие обръщение до Висшия съвет на БСП, в което настоява ръководният орган на партията "да осъзнае грешката си и да отмени своето пагубно решение за ориентация към НАТО", а конгресът да приеме антинатовска декларация, с която да започне "нов, преломен етап за живота и развитието на БСП".
  Снемаме доверието от Георги Първанов и екипа му, заявиха говорещите на митинга.
  По същото време изпълнителното бюро на БСП, начело с лидера Първанов, е заседавало в сградата, но никой не е слязъл да говори на протестиращите, посочва "Монитор".
  Митингът е определил премиера Костов като катастрофа за България, а Георги Първанов като катастрофа за БСП. На Първанов предлагали да стане член на някоя от 5-те социалдемократически формации, тъй като за него място в БСП нямало.
  Следващата сряда протеста на пенсионерите ще се прпенесе пред американското посолство заради първата годишнина  от началото на нападението над Югославия от НАТО. /"Монитор"/  
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Спорд изследване на Галъп интернешънъл за февруари най-малко с по 10% се е понижило доверието към основните политически линости в управлението.
  Според данните на Галъп се оказва, че най-уважаваната личност президентът Стоянов, е загубил значителни проценти от значителното си доверие /май - 85%, февруари - 63%/. Тази оценка е достатъчно положителна, за да не предизвика отрицателно отношение, но спадът на доверие е твърде висок, за да не бъде забелязан . По същия начин стоят нещата и с доверието в кмета на столицата Софиянски. За две години и половина процентите на положително отношение към него са се променили от 78% на 54% през февруари т. г. Доверието към него остава едно от най-високите в класацията на политическите лидери.
  Премиерът Костов е успял да загуби в периода май 1997 - февруари 2000 г. цели 10%. Почти без лични дивиденти за него е преминала по-голямата част от мандата му. Ако обаче до следващите парламентарни избори той запази посочената тенденция на спад на доверие, положителното отношение към него може да достигне равнището на лидера на най-голямата опозиционна партия БСП Георги Първанов. За период от 2 години самият Първанов е успял да остане с непокътнато доверие, движещо се в рамките на 20-25%.
  Останалите политически личности не могат да се похвалят с повече положително отношение от досега изброените. Изключение при това твърдение прави лидерът на ДПС Доган. Той не само запазва еднакъв процент на доверие към партията и към себе си, но през последния месец дори е регистрирал увеличение на доверието от 2%.  От гледна точка на статистическата значимост това не е много, но когато се има предвид абсолютният брой на електората на Доган и ДПС, личи значително покачване на процентите.
  Като фрапиращ се определя от Галъп случаят с Главния преговарящ с ЕС Александър Божков, който за същия период от 2 години е понижил доверието си с цели 30%.
  Изводът въз основа на данните, които правят социолозите на Галъп е, че след пика на политическо доверие в управляващите през 1997 г., на прага на новото хилядолетие лидерите на СДС са заплашени от истински и може би безвъзвратен крах. /Данните са публикувани във в. "Пари"./  
   


  ДЕМОГРАФСКА ОБСТАНОВКА
   
  В годишния доклад на доклад на Световната банка, изнесен вчера, е посочено, че 3% от населението на България е македонско, а етническите турци и ромите - съответно  9% и 3%. Под линия е уточнено, че данните са взети от "Амнести интернешънъл" и че според преброяването на населението в България през 1992 г. само 0,1% или около 10 000 души, са се определили като македонци.  


  СИНДИКАТИ
   
  Синдикат "Подкрепа" не е съгласен с "Програма 2001"
  Като цинично твърдение на фона на общата бедност  и безработица определиха вчера от КТ "Подкрепа" върховната цел на правителствената Програма 2001 - за година и 9 месеца да се постигне ниво на благосъстояние и доходите да се приближат до европейските по-бързо от цените. Целевата част  на програмата звучи като мечта, заяви от името на конфедерацията експертът Мика Зайкова. Ние сме за растежа и Европа, но ако се гони над 10% номинален ръст на БВП, ще се отключат инфлационни процеси, които могат да сринат валутния борд, каза Зайкова. Според "Подкрепа" не е вярно, че причината за спада на производството е постприватизационеният стрес, както твърдят управляващите, а каубойска приватизация и гиганска корупция.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Според Световната банка 10 години икономиката на България пада с по 4% годишно
  Средногдишният спад на БВП на България за периода 1989 - 1998 г. е минус 4%. Спадът е почти 4 пъти по-сериозен, от средното забавяне на икономиките на страните в Югоизточна Европа - минус 1,2%. Това нарежда България на последно място от страните в преход. За същия период от 10 години средногодишният ръст на БВП в страните от Централна и Източна Европа е бил 0,8%.
  Данните са били изнесени в годишния доклад на Световната банка /СБ/ вчера, съобщава "Монитор". В документа се прави оценка на икономическите и социалните условия в 7 държави от Югоизточна Европа - Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Румъния и Хърватия. Официално докладът ще бъде представен на предстоящата конференция за Балканите в Брюксел на 29 и 30 март.
  Българското правителство да ускори приватизацията на държавни предприятия, но процесът трябва да е прозрачен. Търговският режим в страната е сравнително либерализиран, но данъците за износ и ограничителните квоти трябва да се премахнат. Тези препоръки към кабинета на Костов се съдържат в доклада на СБ. В него експертите отделят място на проблемите във всяка една от 7-те страни в региона. Според тях икономиките на България и Румъния са най-силно засегнати от войните в Югославия, но България е постигнала прогрес и икономическа стабилност след въвеждането на валутния борд през 1997 г. Въпреки това обаче, те изтъкват, че нивото на привлечените инвестиции е ниско - по-малко от 20% от БВП.
  В България се наблюдава рязко увеличаване на бедността в средата на 90-те години, особено сред малцинствата, пише в доклада. Тук СБ препоръчва да се отделят повече срледства за здравеопазване и образование.
   
   

  "Джейлан" е поискал заем за българска сметка от Ексимбанк и с български държавни гаранции за проекта Горна Арда, което не е било прието
  В края на миналата година Джейлан холдинг поиска да вземе заем от турската Ексимбанк за наша сметка и с български държави гаранции за строежа на водната каскада Горна Арда. Отказахме категорично това, няма никакъв смисъл да взимаме пари по този начин от търговска банка. Това съобщи  министърът на регионалното развитие Евгени Чачев вчера. Договорът е ясен - изнасяме електроенергия за Турция, с приходите НЕК формира печалба и участва с 50% от инвестициите в обекта, обясни министърът.
  Турците трябвало сами да намерят парите за своето участие. Ако това не стане, ще търсим заем от международните банки, чиито условия са много по-изгодни от тези на Ексимбанк, и ще построим каскадата след обявяване на международен търг, заяви министър Чачев.
   

  Овергаз е готов с проект за газафициране на София
  21 млн. долара е готов да вложи Овергаз инк в проекта си за газификация на повечето големи промишлени предприятия и обществени сгради в София. Това съобщи маркетинговият директор на фирмата Светослав Иванов вчера. Годишните икономии от изпълнението на програмата ще са над 8 млн. лв. за промишлеността и поне 5 млн. лв. за общината от газификацията на социалните заведения. Газификацията ще изиграе ролята  на катализатор за привличането на други външни инвестиции, заявиха от Овъргаз вчера.
  Ако получим разрешение да работим, на първия етап ще газифицираме кварталите в Южна София, за целта ще прокараме 30 км тръба по трасето на Околовръстния път, обясняват от Овъргаз.
  Единият й край ще тръгне от газоразпределителната станция Казичене. Успоредно с това ще започне работа от другия край, където е газовата станция Иваняне.
  Според разработения проект на втория етап ще бъдат изградени още 13 км газопроводи по бул. "Цар Борис Трети", което ще даде възможност за газифициране на северната част на София.