ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
15 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения с Германия | Отношения с балканските страни | Медии | Парламент | Правителство | Вероизповедания | Политически партии и организации | Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • ЕС увери, че Австрия няма да пречи на разширяването на ЕС.

 • КФОР задържа 40 души в Косовска Митровица.

 • ЕС разреши авиополетите до Белград.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • ЕС още не е уточнил кой ще преговаря с България.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 • България ще бъде представена на два икономически форума в Германия.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Външният министър Михайлова се срещна в Брюксел с ген. Уесли Кларк.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България и Румъния да си сътрудничат за интеграцията в ЕС, е желанието на президента Стоянов и Йон Дяконеску
     

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Медийният съвет допусна ТВ "7 дни" до конкурса за национален лиценз за кабел и сателит.

 • Шефът на парламента Соколов  ще оглави Съвета по европейските въпроси в парламента.

 • Българските еколози следят денонощно кога замърсяването с цианид, изтекъл от Румъния, ще навлезе в българския участък на Дунав.

 • В Министерския съвет е внесен проект за Закон за пощите.

 • Индиански вожд за първи път посети вчера Министерския съвет на България.

 • 150 000 българи членуват в мормонската църква в България, по данни на президента й Гари Стивънс.

 • Само СДС и БСП ще имат политически групи в Столичния общински съвет.

 • Кюстендилски антифашисти учредиха комитет срещу НАТО.

 • БТК със 100 млн. лв. чиста печалба за 1999 г.

 • Синдикат "Промяна" и РМД оспорват продажбата на мини "Челопеч".
   
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Българските еколози следят денонощно кога замърсяването с цианид, изтекъл от Румъния, ще навлезе в българския участък на Дунав.
  Специализиран екип за експресен анализ на цианидни съединения започва да мери водите на Дунав при с. Връв утре, 16 февруари. Това съобщи вчера министърът на екологията Евдокия Манева. Тя събра на спешно съвещание специалисти от Гражданска защита, министерствата на околната среда, на регионалното развитие и на земеделието, за да обсъдят възможно ли е цианидът, изпуснат в 2 румънски реки, да сигне до българския участък на Дунав.
  Замърсяването с цианид е от хвостохранилището на златната мина "Аурул" в Сасар, Северна Румъния, притежавана от австралийската фирма "Есмералда експлорейшън". При падането на стена на един резервоар са изтекли 100 000 куб. метра замърсена с цианид вода, която се използва за извличане на златото. Цианидът е проникнал в река Шамош, после в река Тиса, която се използва за напояване. Замърсяването навлезе в Дунав на 13 февруари на около 50 км от Белград. Замърсяването с цианид изтрови рибата до вливането на Тиса в Дунав през Унгария и Югославия.
  Сега цианидът бавно се носи към българския участък на Дунав по течението. В неделя, 13 февруари, отровата е стигнала до югославската част на Дунав. "Като че ли е била хвърлена неутронна бомба, всички живи организми са унищожени. Това е най-тежката екологична катастрофа в Източна Европа след Чернобил през 1986 г.", отбелязва Золтан Илеш, председател на унгарската парламентарна комисия по околната среда, цитиран в "Стандарт".
  В Унгария цианидовият разтвор е оставил тонове мъртва риба, големи количества от нея са навлезли в Югославия. Това е заявил за АФП Кароли Пинтер от министерството на земеделието. Според него цианидът може да се отмие, но тежките метали са се отложили в калта по брега на реката. Те тровят околната среда за много продължителен период.
  Будапеща съобщи, че иска обезщетение от Румъния и от австралийската компания "Есмералда", съсобственик на мината "Орул". Според сръбския министър на околната среда Бранислав Блажич Румъния би трябвало да бъде изправена пред Международния съд заради замърсяването.
  Има малка вероятност цианидът да дойде до нас в опасни концентрации, каза министър Манева. За да достигнат до България, отровените води трябва да минат през 2 водохранилища с 3,5 млрд. куб. м, в които ще се разредят.
  Въпреки това е било решено от утре да започне денонощно мерене в реката при с. Връв. Сега РИОСВ в Монтана и Враца изследват водата веднъж на ден. Резултатите показвали, че няма цианид. При с. Връв ще се прави и биомониторинг на живите организми. Ако бъде засечен цианид, Министерството на благоустройството веднага ще спре помпените станции за питейна вода, съобщава в. "24 часа".
  Според доц. Васил Сиемонов, катедра "Аналитична химия" в Софийския университет, сега можем да разчитаме единствено на естественото разреждане на отровата. Румънските цианиди ще замърсят и почвата и оттам може да влязат в хранителната верига. Докато стигнат България обаче, те ще се разредят 5-10 пъти и ще спаднат под границите за токсичност. С времето дъждовете съвсем ще ги разсеят. Концентрацията им трябва да се следи поне до лятото. Според неправителствени еколози цианидите може да изтровят дори птиците  в резервата "Сребърна", защото те се хранят с риба, пише в. "Сега". Дори при най-благоприятния за природата вариант София не бива да си мълчи и само да стиска палци, смята доц. Симеонов. Според него България трябва да присъедини малко негодувание към "пушилката, която Унгария и Югославия вече надигнаха".
  Инцидентът със замърсяването на Дунав с цианиди няма да повлияе на политическите отношения между България и Румъния. Това заяви шефът на Долната камара на румънския парламент Йон Дяконеску след среща с президента Петър Стоянов. Той обясни, че става въпрос за технически инцидент в частно предприятие. Дяконеску отхвърли обвиненията, че Букурещ е нарушил Дунавската конвенция, като е предупредил само Унгария, но не и Югославия и България.
  Дяконеску обясни, че е постигнато вече споразумение и обезщетения ще бъдат латени само на Унгария според оценките на междуправителствената комисия на Букурещ и Будапеща. Що се отнася до България, дори и да се стигне до дело, в което България да присъедини иска си към унгарския и югославския, то ще се точи поне 5-10 години. И дори да свърши в полза на ищците, обезщетенията ще се изплащат според степента на понесените щети. А България е на опашката на Дунав и за нас ще останат само трохите, коментира в. "24 часа". Според анализа на вестника по темата София може обаче да превърне своята юридическа безпомощност в политически коз - бихме могли да дадем на Букурещ да разбере, че сега е времето да вдигнем шум, че Румъния ни трови. И тогава с натиск от ЕС цели производства, които години тровят Русе, Никопол и Силистра, да бъдат спрени, пише в публикацията.    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  ЕС още не е уточнил кой ще преговаря с България
  Днес българската делегация за преговорите с ЕС за членство, водена от външния министър Надежда Михайлова, ще представи в Брюксел пред ЕС позицията и очакванията на България. Вчера българската делегация се срещна с министрите на вътрешните работи на Белгия Антоан Дюкен и на външните работи Луи Мишел. /"Стандарт"/
  В. "Сега" съобщава, че ЕС още не е определил кой ще води преговорите с България. От 6-те страни кандидатки за членство само за България още няма определен преговарящ от страна на ЕС. Вчера Александър Божков, главния преговарящ от българска страна е провел срещи с главните преговарящи на Унгария и на ЕС за Чехия. Стана известно, че външно министерство ще купи къща в Брюксел за 2,3 млн. долара., която е в непосредствена близост до мястото, където ще се водят преговорите и която предлага добри условия за работа.
   

   

  ****
  Отношения с НАТО
   

  Външният министър Михайлова се срещна в Брюксел с ген. Уесли Кларк
  Вчера в главната квартира на НАТО в Монс външният министър Михайлова разговаря 2 часа с главнокомандващия обединените сили на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк, който ще посети България през март. Михайлова е запознала Кларк с хода на реформата в българската армия. Ген. Кларк е приветствал идеята на Михайлова за среща на 19 февруари на министрите на външните работи на България, Гърция и Турция, с която ще се укрепи доверието между тях и стабилността в региона. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с Германия
   
  България ще бъде представена на два икономически форума в Германия
  На 17 февруари в Дуисбург със съдействието на промишленото министерство на Северен Рейн - Вестфалия се организира Ден на икономиката на България. Ще се представят инвестиционни проекти в България, които биха могли да предизвикат интерес в инвеститорите в Германия.
  На 23 март по време на панаира в Хановер ще има и "Германо-български ден на икономиката". Ще бъде създадена борса за сътрудничество между фирми от двете страни. От немска страна форумът се организира от Съюза на германската промишленост, Германският промишлено-търговски съюз, Бюрота за сътрудничество на германската икономика и др. /"Демокрация"/ .
   

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България и Румъния да си сътрудничат за интеграцията в ЕС е желанието на президента Стоянов и Йон Дяконеску
  На официално тридневно посещение в България се намира румънска парламентарна делегация, водена от председателя на Камарата на депутатите на Румъния Йон Дяконеску. Това е първо официално посещение на румънска парламентарна делегация в България след 1989 г. Вчера делегацията се срещна с президента Петър Стоянов. След срещата той заяви пред журналистите, че "Решението, което България и Румъния постигнаха за построяване на втори мост над Дунав, показва, че и двете страни са се поучили от европейския манталитет." От своя страна Дяконеску каза по въпроса за втория мост над Дунав, че след решението за неговото построяване вече няма проблеми между двете страни и този въпрос не трябва да се раздухва от медиите."България и Румъния трябва да си сътрудничат, за да преодолеят проблемите на евроинтеграцията, да се търсят общи позиции и да не се стига до конфронтация", каза Дяконеску. Той коментира като несериозни твърденията в печата, че Букурещ ще се възползва от лобито си в Париж и докато Франция председателства ЕС, ще се стопира строежът на Дунав мост - 2. По този случай Дяконеску изтъкна, че парламентаристите не могат да решават проблемите, понеже това е работа на изпълнителната власт, но могат да създадат подходяща атмосфера за по-лесното им разрешаване.
  По въпроса за замърсяването на Дунав от цианиди от завода в Бая Маре Дяконеску заяви, че компенсациите за понесените загуби ще се поемат от автралийско-румънската фирма за добив на злато в Бая Маре, откъдето изтече цианидът.
  В българския печат продължават коментарите по споразумението за строителството на мост при Видин - Калафат.
  В. "Стандарт" публикува статията "Букурещ иска 200 млн. долара за пътищата до Дунав мост - 2". Съобщава се за постигнатото споразумение между Бодо Хомбах и Румъния за модернизацията на пътищата и жп линиите от Арад до Калафат, за да се осигури достъпът до моста при Видин. Общата дължина на пътищата, които ще се ремонтират и модернизират, е 400 км, за което Румъния ще получи 200 млн. долара по 3 проекта. По Пакта за стабилност ще бъдат отделени 10, 8 млрд.. евро, от които Румъния ще получи 2, 88 млрд.евро. Изводът на "Стандарт" е, че Румъния ще получи най-много пари от Пакта.
  В. "Пари" публикува статия с аналогичен извод "Румъния обира каймака от парите на пакта". Прави се констатацията, че въпреки че получава най-много пари от Пакта за стабилност, Румъния се оплаква, че е ощетена. В коментар на същия вестник се прави констатация, че "Румъния добре разбира значението  на втория дунавски мост. Просто искаше да изтъргува  съгласието си за построяването му  колкото се може по-скъпо."
  В. "24 часа" публикува статията "Да поемем румънската отрова като лекарство" Авторът прави анализ на задаващото се замърсяване на българския участък на Дунав с цианиди от Румъния. Изводът е: "Няма как да осъдим Букурещ за цианида, поне да го притиснем за други отстъпки."
  В. "Сега" публикува статията "Букурещ - усмивки и ритане по кокалчетата."
  Във връзка с решението за втория мост над Дунав се констатара: "Решаването на проблема с втори мост на Дунав нанесе на румънските интереси втория по големина удар в историята на двустранните отношения след връщането на Южна Добруджа към България."
  В. "Стандарт" съобщава, че днес ще станат ясни резултатите от започналите вчера преговори в София между шефовете на "Булгаргаз" и "Ромгаз" за намаляване на таксите за транзит на руска газ през Румъния за България.  

   
   


   МЕДИИ
   
  Медийният съвет допусна ТВ "7 дни" до конкурса за национален лиценз за кабел и сателит
  Националният съвет за радио и телевизия /НСРТ/ реши вчера да допусне до събеседване за национален лиценз за кабел и сателит частната ТВ "7 дни".
  Разглеждането на документите й се забави с близо месец заради проблеми с уточняването на собственика на акциите на медията. Бившият й собственик Георги Агафонов бе в списъка с кредитните милионери, уточнява "Труд". Агафонов обаче продаде миналата седмица окончателно дяла си в медията на компанията "Билд ресурс".
   На 17 февруари на препитване пред медийния съвет освен "7 дни" ще се яви и кабелната телевизия "София кабел".
  Всички оператори, които кандидатстват за регионален кабелен лиценз, ще получат разрешителни, при това едновременно, заявиха от НСРТ. По този начин съветът щял да пресече опитите за нелоялна конкуренция между отделните медии.
  Три самостоятелни отдела  - "Правен", "Лицензионен" и "Мониторинг", ще бъдат създадени към НСРТ, е решил още съветът. Експертите, които ще работят в тях, ще се изберат с конкурс.    
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Шефът на парламента Соколов ще оглави Съвет по европейските въпроси в парламента, който ще се създаде тази седмица
  Шефът на парламента Йордан Соколов оглави постоянна комисия, която ще прокарва по облекчена процедура законопроектите, важни за евроинтеграцията на България. Това решиха вчера депутати от всички парламентарни групи. Комисията ще се казва Съвет по европейските въпроси и ще определя кой проект е приоритетен с оглед на евроинтеграцията на България в ЕС. Соколов ще има един заместник с ранг на председател на постоянна комисия в НС. Всяка парламентарна група ще бъде представена от трима депутати. В съвета влиза и ръководството на смесения парламентарен комитет България - ЕС.
  Новата структура на парламента ще се създаде тази седмица.
  Шефовете на подкомисии в парламента или натоварени от тях лица ще се докладват в новата комисия за съответните законопроекти. В Съвета по европейски въпроси ще постъпва и информация от воденето на преговорите с ЕС. Решенията ще се взимат с консенсус. Ако той не бъде постигнат, въпросът отива в ресорната постоянна комисия. За да узаконят новия орган, депутатите ще променят правилника на Народното събрание.    
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  750 лв. вероятно ще е годишната такса за обучение във висше учебно заведение догодина, съобщиха от просветното министерство вчера. Това е 30% от държавната издръжка на един младеж. Според главния секретар на Министерството на образованието Христо Кацаров тя е 250 лв. на месец. Спешно трябва да бъдат назначени 1000 учители в София, казаха от министерството. Педагозите не стигали.
  Предстои приватизация на студенското дружество "Академика" и на Националния център за ученически отдих и туризъм.
   

  До 5000 лв. глоба за пощенски служител за разпечатано или откраднато писмо, предвижда проектът за Закон за пощите, внесен в Министреския съвет
  Според документа пощенските служители са длъжни да пазят тайната на кореспонденцията и нямат право да присвояват пощенски пратки, да отварят писма и колети, да преглеждат отворени пратки, както и да дават сведения за кореспонденцията, освен на подателя и на получателя. Български пощи ще са основният пощенски оператор в България, според проектозакона за пощите.
  Универсална услуга /разпращането на писма и колети до 10 кг/ ще могат да предоставят и частни компании, но за целта те трябва да получат лиценз. Няма да се лицензират неуниверсалните услуги като електронна поща, пощенски колети с тегло от 10 до 20 кг и куриерски уклуги. За неуниверсалните услуги ще има само регистрационен режим.

  Индиански вожд за първи път посети вчера Министерския съвет на България
  Великият вожд на мохок от ирокезите Джоузеф Токуиро Нортън се срещна с Петър Атанасов, секретар на Националния съвет по етническите и демографските въпроси в МС. След едночасовите разговори гостът е подарил на Атанасов копие от първия договор, сключен между индианците от племето мохок и белите заселници.
  Документът представлява везан колан. На него има бяла линия, символизираща реката на живота, а по нея "плуват" две сини ленти - на индианците и на европейците.
  Великият вожд е в България по покана на Атлантическия клуб.  


  ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ
   
  150 000 българи членуват в мормонската църква в България, съобщи президентът й Гари Стивънс
  150 000 българи фигурират в базата-данни на мормонската църква, съобщи президентът й Гари Стивънс. Сега се обработвали още 2-3 000 души. Данните се събирали, тъй като много хора тук искали да си знаят родословното дърво.
  Мормоните в България са били поканени преди 2 седмици да празнуват Трифон Зарезан от шуменския кмет Веселин Златев. Той не отчел, че са пълни въздържатели, информира в. "Новинар".
     


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Само СДС и БСП ще имат политически групи в Столичния общински съвет
  Само две политически групи ще има в Столичния общински съвет /СОС/, се разбра вчера при гласуването на правилника за работа на местния парламент. Те са на БСП и СДС.
  Отхвърлено бе искането на Росен Карадимов от Евролевицата съветниците, които са по един или по двама от други партии, да се обединят помежду си не по политически признак.
  Според правилника група създават "не по-малко от 5 души, обединени по политическа ориентация или партийна принадлежност". Карадимов поиска да се включи и трети показател "обща цел".
  "Не е възможно да се обединим политически", каза той, визирайки евентуална коалиция между социалдемократите, "Гергьовден", "Св. Георги Софийски" и монархистите. Комисията по изработването на правилника е приела искането на Карадимов. В залата БСП също е гласувала "за", но от СДС са били против, ивформира "Труд". Според шефа на СОС Антоан Николов съветниците, които са по един или двама от партия, могат да се присъединят към някоя от съществуващите групи, т.е към тази на БСП или на СДС.

  Кюстендилски антифашисти учредиха комитет срещу НАТО
  Граждански комитет "За неутралитет на България" учредиха вчера 16 кюстендилски антифашисти.
  Организацията ще предприеме серия от инициативи срещу членството на България в НАТО. За шеф на комитета е избран патоанатомът д-р Невена Коиличка.    


  ИКОНОМИКА
   
  БТК със 100 млн. лв. чиста печалба за 1999 г.
  30% е ръстът на приходите от продажби на услуги в Българската телекомуникационна компания през 1999 г., съобщи шефът на борда на компанията Гроздан Караджов вчера.
  100 млн. лв. ще е чистата печалба на БТК по предварителни сметки. От тях 30% ще прибере държавата като дивидент. До края на март ще е готов и одитът, извършен от "Артур Андерсън".
  За тази година БТК очаква 800 млн. лв. приходи, каза Караджов.
  Има увеличение на опитите за кражба на телефонен трафик, е казал още шефът на директорския борд. Това ставало чрез фирмите, сключили договори с БТК за импулсните телефони с ДДС.
  Ще съобщим, когато кандидатът за БТК - ОТЕ-KPN подготви отговора си на допълнителните въпроси на комисията по преговорите, са съобщили от медийния агент на консорциума - компанията "М3 комюникейшънс".
   

  KPN плаши с неустойки, ако  България не спази условията по предварителното споразумение за продажбата на БТК
  За България ще има юридически последствия, ако не спази условията по предварителното споразумение с консорциума KPN - ОТЕ за продажбата на БТК. Това заяви вчера вицепрезидентът на KPN  Мартин Питърс на пресконференция в централата на фирмата в Хага.
  В споразумението няма клаузи, които да носят такива последствия, реагира от София министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински.
  Г-н Питърс призна, че срокът на гаранцията на консорциума е изтекъл, но тя можела да бъде подновена във всеки момент. Според него с отговорите си на 37-те въпроса, поставени от българската страна, консорциумът е направил голям напредък в сделката, съобщава в. "24 часа". Досега нямало индикации от българското правителство, че новите предложения не се приемат.
  Желанието на консорциума било да направи БТК по-добре работеща, но вече изгубил цяла година. "Досега не съм водил толкова продължителни и тягостни преговори", заяви Питърс. В подобрената оферта на консорциума била включена клауза БТК да не се продава в определен период след сделката. След това консорциумът имал намерение да пусне нейни акции на борсата. Това би имало голям ефект за българския фондов пазар, смята вицепрезидентът на KPN. "Ние обаче не можем да стоим безкрайно на масата за преговори, заяви Мартин Питърс. Той учотни, че до момента KPN е изхарчила поне 5 млн. долара около преговорите за БТК.
  Вицепрезидентът на холандската компания не можел да си обясни защо българското правителство бавело влизането в страната на най-голямата досега инвестиция.
  Преди 4 седмици консорциумът е предложил среща на премиера Костов. Той не отказал, но досега не е пратил покана. Никой от преговарящите от българска страна не е изказал пред консорциума опасенията, че "Интраком" ще стане предпочитан доставчик за БТК.
  Нямам представа за всички детайли около взаимоотношенията на ОТЕ с "Интраком". Гръцките партньори отлично знаят, че няма да приемем доставчик с някакви преференции, уточни Мартин Питърс.

   
  Синдикат "Промяна" и РМД оспорват продажбата на мини "Челопеч"
  Ревизия на сделката за приватизация на мини "Челопеч" поискаха синдикат "Промяна" и работническо-мениджърският екип от министъра на икономиката Петър Жотев. Според тях сделката е неизгодна, защото купувачът "Наван рисорис" не е изпълнил задълженията си в "Българо-ирландската минна компания" /БИМАК/.
  БИМАК е учредена през 1993 г. от мини "Челопеч" и офшорката "Наван Бългериън Майнинг - БГ". Според шефа на РМД-то Здравко Вълчев холандците още не са платили вноските си в капитала на дружеството.  Не е изпълнено и условието да се въведе технология за очистване на рудния концентрат от арсен. Загубите от това са 2,4 млн. долара. Според Вълчев схемата за експлоатация на запасите на находището е също неефективна. Това налагало спешни мерки от страна на държавата. /"Новинар"/