ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

15 януари 1999 г.

 

Световните новини

Еврокомисията оцеля след два вота за недоверие. САЩ променят тона срещу Ирак и плашат Русия със санкции. Ново правителство в Япония.

Преглед на печата

Началника на щаба на Балканските многонационални мирни сили подполковник Петър Петров за дейността и програмата им.
Правителството одобри проектозакон за държавния протокол, за да се избягват дипломатическите гафове.
 
 
   

Началника на щаба на Балканските многонационални мирни сили подполковник Петър Петров за дейността и програмата им.

В-к "Демокрация" публикува интервю с подполковник Петър Петров за Балканските многонационални мирни сили. Първото заседание на ниво експерти на Балканските сили ще се проведе в края на януари в Букурещ, на което ще се обсъди въпроса за бюджета. През март пак на ниво експерти ще се реши с какви части ще участва всяка страна. На 11 май в Пловдив ще започне работа екип за подготовка на щабното ядро, като дотогава ще бъдат завършени строителните дейности и битовото устройване на щаба. През юли след среща на военните министри ще се определи бюджетът на силите. В плана за действие на силите е предвидено те да стартират на 31 август, а през декември ще бъде първото им учение. Щабното ядро ще се състои от 20 офицери и 14 сержанти, от тях 4 ще бъдат българи. При активиране на щаба на бригадата за участие в операции общата му численост ще става 103 души. След като стане възможно използването им, силите ще се декларират в ООН и ОССЕ. Мандат за използването им може да бъде предоставен на НАТО или ЗЕС, след което започват преговори за формирането на съответните целеви сили от типа на ЕСФОР.
Операциите, в които ще участват силите ще бъдат под егидата на ООН, ОССЕ, НАТО и ЗЕС.
Подполковник Петров изтъкна мнението на военният министър Ананиев, че се надява силите да не се използват на Балканите. Според него те могат да се използват под егидата на ООН в други региони. В документа по създаването им не е отбелязано, че те се създават срещу Югославия и тя може да кандидатства за участие в тези сили. Участието на България в тези сили ще подпомогне процеса на постигане на оперативна съвместимост с НАТО и интеграцията в НАТО.
В-к "Демокрация" съобщава, че във Вашингтон е създадена нова неправителствена организация "Българо - американско военноисторическо дружество" под председателството на полк. Димитър Минчев и полк Джон Джесъп. Целите на дружеството са да окуражава професионалните контакти между специалисти и служители от двете страни, да подпомага успешното реализиране на военната реформа в България и за нейното интегриране в НАТО. Дружеството ще допринася за по-пълното разбирателство между военните специалисти на България и САЩ. Първата му проява е насрочената за септември конференция на тема "Балканите и студената война".

Правителството одобри проектозакон за държавния протокол, за да се избягват дипломатическите гафове.

Според новия единен държавен протокол по старшинство в държавата се нареждат президентът, председателят на парламента, премиера и вицепрезидента. След тях са вицепремиерите и министрите. До 3 месеца правителството ще подготви и правилник на закона, в който ще направи класацията по старшинство до най-ниския ранг. Официалните посрещания с отдаване на военни почести ще има за всички чужди държавни и правителствени глави и шефове на парламенти.Церемониите по посрещането вече няма да се правят на летището, а само в резиденция "Бояна". Там Стоянов, Костов и Соколов ще правят преглед на почетния караул заедно с чуждите гости от техния ранг.
Посещенията на българските държавници в чужбина ще бъдат държавни, официални, работни и частни. Държавните и официалните посещения задължително трябва да са организирани според единния държавен протокол, а за работните и частните може да има протоколно обслужване според случая или при уговорка със страната-домакин. За съпругите на държавниците ще има отделен протокол.
Правителственият ВИП на летището в София вече ще бъде достъпен и за нашите и чужди посланици, както и за кмета на София, шефа на общинския съвет, патриарха и шефа на ГЩ. Малкият ВИП ще се ползва от бизнесмени срещу 60 долара./"Сега", "Пари"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"