ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
14 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения със САЩ | Армия | Медии| Парламент | Правителство|
  Политически партии и организации | Социологически изследвания | Социална обстановка | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Румънският президент Константинеску уволни премиера Раду Василе.

 • Израел и Сирия започват мирни преговори.

 • Руската Дума ратифицира съюзния договор с Беларус.
   

     


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • САЩ отпускат 4 млн. долара помощ на крайдунавските градове.

 • Тайна среща в София между американски дипломати и представители на сръбската опозиция, според в-к "Монитор"

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов свиква Консултативния съвет по национална сигурност.

 • В София 14  страни ще обсъждат търговията с оръжие

 • БТК дава незаконни отстъпки от 20%  на "Мобиком" и "Мобилтел", заяви управителят на "Интернет България" Лъчезар Динев.

 • Депутати от левицата настояват за повече възможности на опозицията в парламента във връзка с евроинтеграцията.

 • Премиерът Костов започна консултации за нов кабинет.

 • Експрезидентът и бивш председател на СДС Желю Желев събира основателите на СДС по повод 10 години от първия митинг на опозицията пред Народното събрание, когато падна чл. 1 от конституцията.

 • Посещението на Бил Клинтън и поканата за преговори с ЕС е повишила с 4-5 пункта доверието в политическите лидери, сочи проучване на МБМД от началото на декември.

 • Според оценката на ЕК българското земеделие има проблеми с ветеринарно-санитарния контрол по границата и с развитието на пазара на земя.

 • Заемът от 100 млн. долара от Световната банка  ФЕСАЛ 2 влезе в сила, оябви правителственият пресцентър.

 • Синдикат "Промяна" обяви, че 2 млн. домакинства живеят в недоимък.

 • 20 000 учители са уволнени от 1 януари.

 • Националният осигурителен институт блокира сметките на 12 промишлени предприятия в Пернишка област.

 • Мандра от Троянско изнася овче сирене за ЕС.

 • Ситибанк открива клон в България през 2000 г.

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Премиерът Костов започна консултации за нов кабинет
  Премиерът Иван Костов събра вчера шефовете на националната телевизия, на радиото, на БТА и всички вестници. "България след Хелзинки" бе темата на разговора с главните редактори в сградата на Министерския съвет. Премиерът изтъкнал уникалния шанс за България, който дава поканата ни за преговори с ЕС. Една от най-важните задачи в момента пред правителството е премахваването на шенгенската завеса за българските граждани. "Работим поотделно с всяка от 15-те страни членки на ЕС за решаване на този проблем", е уверил Костов. Той е говорил пред шефовете на медиите и за сталбилизиране на контактите с всички балкански страни включително и с правителството на западната ни съседка.
  Тошо Тошев, шеф на "Дневен Труд", попита премиера кога ще започнат кадровите промени в правителството, обещани за 10 декември. Според в-к "24 часа" премиерът не се е ангажирал с дати и имена за промени в екипа си.
  "Труд" съобщава, че  премиерът е започнал консултации за съставяне на нов кабинет. Това вестникът е разбрал от вчерашната среща на Костов с главните редактори на столичните медии. "Не бях готов вчера /неделя/, но днес /13 декември/ започнах консултациите", е казал Костов, обяснявайки защо на семинара в Боровец забранил на  репортерите да го питат за министерски оставки.
  На въпроса за нивото на консултациите премиерът отговорил: "На това ниво, на което очаквам подкрепа в парламента". Той изразил мнение, че в идните 2 седмици ще успее да преструктурира правителството.
  " До Нова година искам да си свърша работата. Вътрешно съм убеден, че трябва да има промени", подчертал премиерът. Той заявил, че ще се съобрази с негативното обществено настроение по отношение на членове на кабинета. Това не означавало, че всички извадени министри трябва да носят клеймото "корумпирани", тъй като това е работа на съда. Някои министри може да не са намерили верния тон да се защитят публично и да не са успели да преобърнат в своя полза общественото мнение, обяснил Костов. Но тъй като обществените нагласи рефлектирали върху подкрепата на управлението, той не можел да ги отмине с пренебрежение.
  Пресата съобщава, че преди срещата с главните редактори вчера Иван Костов е приел в кабинета си съпредседателката на Народен съюз и лидер на БЗНС Анастасия Мозер. След обяд премиерът радзговарял и със зам.-председателя на Демократическата партия Александър Праматарски. За късните часове на днешния ден премиерът е отправил покана за среща с цялата група на Народен съюз. Преди това не бихме искали да коментираме нищо", е заявил Николай Христов от ДП, цитиран в "Труд".
  "24 часа" съобщава, че премиерът е обсъдил с г-жа Мозер смяната на конкретни министри. Освен към вицепремиера Бакърджиев земеделската лидерка имала забележки и към образователния министър Веселин Методиев  и здравния  Петър Бояджиев. Тя дори искала оставките им. Според Мозер обаче нямало основания за смяната на Венцислав Върбанов.
  Според източника на "24 часа" Костов няма да назначава в кабинета хора извън ОДС. Една от кандидатурите на партньорите на СДС е зам.-шефът на Демократическата партия Александър Праматарски.
  Лидерите на ВМРО не са търсени за консултации. "Ако искат, ще ме намерят", заявил вчера председателят на организацията Красимир Каракачанов на път за Бургас.
  В-к "Сега" уточнява, че премиерът не е повикал за консултации още и останалите партньори на СДС -  БСДС и ХАП. Вестникът съобщава, че нито правителственият пресцентър, нито този на СДС са дали информация за срещите.
  В-к "Новинар" научил, че външният министър Михайлова ще стане четвърти заместник на премиера. Тя щяла да бъде едновременно външен министър и вицепремиер по евроинтеграцията. Васил Гоцев оставал министър само на правосъдието.
  В четвъртък, 16 декември, правителството ще обсъди предложението на МВнР за структурни промени в правителството във връзка с преговорите.
  Процесът по присъединяването на страната към ЕС трябва да се координира от надведомствена структура, подчинена на премиера. Това е официалното становище на ПГДЛ, обявено от депутата Евгени Кирилов в Сливен. Според социалистите в парламента трябва да има специална комисия по евроитнеграцията.
  Преструктурирането на кабинета ще бъде тема и на днешния Консултативен съвет по националната сигурност./"Труд", "24 часа", "Новинар", "Сега"/

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов свиква Консултативния съвет по национална сигурност
  Днес сутринта президентът Петър Стоянов свиква Консултативния съвет по национална сигурност за обсъждане на ситуацията в страната, след като ЕС отправи покана до България за преговори за членство. /"Демокрация"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения със САЩ
   
  САЩ отпускат 4 млн. долара помощ на крайдунавските градове
  САЩ започнаха да реализират програма в подкрепа на българските градове по река Дунав на стойност 4 млн. долара. Помощта е свързана с икономическите щети, които тези градове изпитват в резултат на войната в Косово. До войната през тези градове се осъществяваше 70% от търговията на България със Западна Европа. По програмата ще се финансират проекти за обучение на кадри, както и за развитието на малки и средни предприятия, съобщиха от посолството на САЩ в София. Специалисти от кметството на Видин вече са разработили първите конкретни проекти, които се очаква да бъдат финансирани от програмата. Стана известно, че 5 области - Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе, обединени в Агенция за развитие "Северен централен район", ще кандидатстват с общи проекти за финансиране от програмата ФАР, ПРООН и предприсъединителните фондове на ЕС. /"Стандарт"/

  Тайна среща в София между американски дипломати и представители на сръбската опозиция, според в - к "Монитор"
  Днес в - к "Монитор" отделя трите си първи страници на тайна среща в София от петък до неделя / от 10 до 12 декември/ между американски дипломати и представители на опозицията в Сърбия. Разговорите между двете делегации са се провели в хотел "Принцес" и е било договаряно бъдещето на Косово.. От посолството на САЩ в София и външно министерство са заявили, че нямат информацияп в момента, без да отричат или потвърждават срещата. Сръбската делегация е била ръководена от председателя на Сръбския национален съвет на Косово - владиката Артемие. В нея са участвали председателят на Изпълнителния комитет на Сръбския национален съвет Момчило Трайкович и представители на косовските градове  Стръпче, Призрен, Прищина, Гнилане и Витина. В експертния екип от Белград са участвали Милан Протич, Душан Батакович, Зоран Лутовац - всичките от опозиционния Съюз за промени /СЗП/, както и съветникът на Вук Драшкович - Предраг Симич. Даниъл Съруър от Института за мир на САЩ е предвождал четиричленната делегация от САЩ. В нея са участвали Джон Мензис от Държавния департамент, както и експертите Ладръм Бойлинг и Дейвид Стийл. Официалната версия за срещата е, че са договаряни предлаганата от косовските сърби кантонизация на Косово, гарантирането на сигурността на всички етноси в областта, ускоряване на завръщането на сръбските бежанци в Косово и повече хуманитарна помощ за провинцията. Неофициалната версия е, че експертите на опозицията в Сорбия са договаряли с американците конкретните мерки за свалянето на Милошевич, според информация от българските тайни служби. Поискано е допълнително финансиране от САЩ за свалянето на Милошевич. В момента ЦРУ контролира резидентурите си в балканските столици от България. "Монитор"проследява поредицата от срещи на лидери на СДС с лидери на опозицията в Сърбия. В София за разговори не е идвал само Вук Дражкович, лидер на Сръбското движение за обновление, но са водени разговори с неговия външнополитически съветник  Предраг Симич.  


  АРМИЯ
   
  В София 14  страни ще обсъждат търговията с оръжие
  Днес в София започва конференция с участието на представители на 14 държави от Балканите, Централна и Източна Европа и САЩ. Организатори са правителството на САЩ и Министерството на търговията на България. Ще се обсъжда контрола върху експорта на оръжие и технологии с двойна употреба. Ще се дискутират и проблемите на борбата срещу разпространението на средства за производство и пренасяне на оръжия за масово унищожение. Ще се направи и преглед на националните законодателства за експортния контрол, подготвянето на унифицирани документи за удостоверяване на крайната упортреба и крайния потребител при сделките с оръжие. / "Демокрация"/
   
   
   


   МЕДИИ
   
  БТК дава незаконни отстъпки от 20%  на "Мобиком" и "Мобилтел", заяви управителят на "Интернет България" Лъчезар Динев
  Интернет може да стане безплатен, ако БТК дава на доставчиците на услугата 20% от стойността на телефонните импулси, които се отчитат за ползването на мрежата. Това обяви вчера Лъчезар Динев, управител на "Интернет България". Според него БТК дава на "Мобиком" и "МобилТел" по 20% от стойността на телефониня трафик от нейните абонати към мобилните оператори. Телекомуникационният монополист няма право според действащата методика за определяне на цените да прави отстъпки заради количеството на трафика. Тази методика бе приета през октомври миналата година от Министерския съвет. Въпреки това БТК връщала обратно на "Мобиком" и "Мобилтел" по 20% от стойността на генерирания от двата оператора трафик. На ГУКИС /смесеното дружество между БТК и "Global Оne"/ връща 15%, а на някои от сателитните оператори - по 28%.
  Една пета от стойността на разговорите е достатъчна за доставчика на Интернет да финансира своята дейност и да печели, смята Динев. Сега един час в Интернет струва от 0,50 лв. до 2,50 лв. в зависимост от това дали се ползва вкъщи или в компютърен клуб.
  От "Дойче телеком" ще лобират пред германското правителство да постави като условие за приемането на България в ЕС отпадането на предвидения монопол на БТК върху сателитните връзки, включително доставката на Интернет, съобщава в-к "24 часа".  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Депутати от левицата настояват за повече възможности на опозицията в парламента във връзка с евроинтеграцията
  Предстоящият процес на евроинтеграция изисква да се създадат по-добри възможности на опозицията да изразява своите мнения и становища, което налага промяна в правилника на Народното събрание. Това заяви вчера в Бургас депутатът от БСП Любомир Пантелеев. Според него първо трябва да се ограничат правата на парламентарния шеф, включително и това да спира по своя преценка въпроси на народни представители към министрите. Пантелеев смята също, че е наложително да се увеличи времето, с което разполагат опозиционните партии при дебати и разисквания при парламентарен контрол.
  Официалното становище на ПГДЛ, обявено от депутата Евгени Кирилов в Сливен, е че в парламента трябва да има специална комисия по евроитнеграцията.   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Според оценката на ЕК българското земеделие има проблеми с ветеринарно-санитарния контрол по границата и с развитието на пазара на земя
  Българското земеделие има проблеми с ветеринарно-санитарния контрол по границата и с развитието на пазара на земя. Това е оценката на Европейската комисия, обяви вчера на семинар с участие на евроексперти съветникът в земеделското министерство Наньо Нанев. Според него тези два приоритета са част от дългосрочните цели за развитие на отрасъла, които следва агроминистерството. Приоритетите предвиждат още отрасълът да се обнови технологично, да се подобри жизнения стандарт на стопаните, в износа да се въведат европейски норми за качество. Тези цели ще бъдат изпълнени до 2015 г. и България ще е равнопоставена в земеделието на другите страни-кандидатки за ЕС, прогнозира Нанев.
  Сега 95% от земеделското производство са в частни ръце, сочат данните на земеделското министерство. Стопаните и общините, които искат финансиране от програмата на ЕС САПАРД, трябва да представят свои проекти до края на май 2000 г, предупреди Нанев.
  Според Георги Гергов от Българската земеделска камара агроминистерството е един от най-нискоефективните държавни органи, който спъва развитието на отрасъла. Във ведомството трябва да се открие служба, която да работи пряко с браншовите организации, смятат от БЗК, Българската асоциация на фермерите, Съюзът на земеделските кооперации и др. Според Нанев обаче създаването на такова звено е невъзможно заради новата административна структура на министерството.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Експрезидентът и бивш председател на СДС Желю Желев събира основателите на СДС по повод 10 години от митинга на опозицията на 14 декември 1989 г. пред Народното събрание срещу чл. 1 от конституцията
  Ще бъде прието приветствие към създателите на съюза в цялата страна. Сред инициаторите на срещата са още Константин Тренчев, Георги Спасов, Милан Дренчев и Любомир Собаджиев. Канени са и лидерите от първия Координационен съвет на СДС, както и сегашният президент, вицепрезидент и премиерът. "Като гости", е уточнил д-р Желев. /"24 часа"/  


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Посещението на Бил Клинтън и поканата за преговори с ЕС е повишила с 4-5 пункта доверието в политическите лидери, сочи проучване на МБМД от началото на декември
  С 5 пункта спрямо начарото на ноември е нараснала популярността на президента /72%/ и на министър-председателя /44%/. Увеличение на доверието се забелязва сред младите избиратели, хората с висше образование и полувисше образование, жителите на столицата и областните центрове.
  Общо с 2 до 4 пункта се повишава доверието в министрите. Най-силен позитив отлебязват външният министър Михайлова /47% / и вътрешният министър Бонев /56%/.
  Авторитетът на правителството изостава значително спрямо личния рейтинг на премиера и част от водещите министри. С 37% доверие екипът, ръководещ страната, е далеч от резултатите в най-добрите си времена - началото на мандата. Вероятната причина са обществените очаквания за правителствени промени.
  Непрекъснато намалява и рейтингът на парламента. Въпреки общо по-позитивната нагласа на хората спрямо политиците, парламентът остава най-критикуваната държавна институция. Неговият рейтинг е силно отрицателен /27% доверие на 61% недоверие/. Спрямо предходния месец депутатите са загубили 2 пункта от популярността си.
  Радостта от добрите новини около страната може да се окаже кратка, заявява Мирослава Янова от МБМД. Икономическото състояние на страната не буди оптимизъм у хората. Сред най-тревожните проблеми на обществото на първо място са безработицата - 72%, следвана от обедняването - 68%, и престъпността - 49%, почти догонвана от корупцията - 45%.
  С 4 пункта нараства дела на тези, които прогнозират влошаване на икономическата ситуация в близките месеци.  
   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Синдикат "Промяна" обяви, че 2 млн. домакинства живеят в недоимък
  Вчера експерти от Центъра за социално икономически анализи и прогнози към синдиката "Промяна" дадоха пресконференция, на която предложиха своите анализи за социалната обстановка в страната. 28,8% от доходите на средния българин догодина ще отиват за данъци и осигуровки. През 1999 г. данъчното бреме е 18,8%, а през 1990 г. е било 11,1%. Вътрешното потребление все повече се свива и преструктурира заради ниските доходи и високите данъци. За 9 - те месеца на 1999 г. обемът на продажбите е спаднал с 12 %, износът е намалял със 17%, а промишленото производство за полугодието в сравнение със същия период на 1998 г. е намаляло с над 17%. Безработицата за 1998 г. според методиката на МОТ е била 16%, а не 12,2%, както е обявила службата по заетоста. Преди 10 год. българинът е спестявал 12% от доходите си, а сега само 3%. При сегашните доходи от заплати 47,7% отиват за храна, 5,1% - за облекло и обувки, 17,5% - за жилище и отопление и 7,6% за транспорт и съобщения.
  През 1999 г. 63% не са си купували дрехи и обувки, 83% не са ходили на кино, 93% не са ходили на театър, а 63% считат, че данъците са непоносими. Близо 2 млн. домакинства живеят в недоимък, парите не им стигат да си платят осветлението, отоплението, данъците. През 1999 г. разходите за поддържане на жилището са се увеличили с 20%, а за транспорт с 33% в сравнение с 1998 г. Едва 17,7% от домакинствата живеят с месечен доход над 200 лв. и могат не само да се хранят, но и да си купят книга. От "Промяна" настояват доходите да се увеличат като минималната заплата стане 100 - 120 лв., летвата на бедността - 75 лв., а минималната пенсия - 60 - 65 лв. "Промяна" иска радикална смяна на философията на социалната политика и публичен отчет на министър Нейков за изразходваните за социални дейности пари. С енергоспестяващи крушки за бедните, кисели краставички за майките, мизерни заплати за все още работещите и просяшки пенсии за възрастните социална политика не се прави, заявиха от "Промяна". Те обвиниха екипа на социалното министерство в некомпетентност и безличие в очите на кабинета и МВФ. /"Сега", "Труд"/
   
   

  20 000 учители са уволнени от 1 януари
  20 000 учители и персонал от средните училища са предизвестени, че ги уволняват от 1 януари. Решението е пратено на общините от просветния министър Методиев. При приемането на бюджета за образование министър Методиев обеща съкращенията да са от юни или септември, припомня "Новинар".
   
  Ще има пари за миньорите, обеща вицепремиерът Божков на среща с протестиращите от "Горубсо" в Мадан и Рудозем. Миньорите от седмици протестират и блокират пътища с искане да получат заплатите и обезщетенията си за съкращение. Финансовият министър Радев обеща на миньорите, че пролемът им ще се реши още днес. Вчера те блокираха Мадан и Рудозем за 2 часа.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Заемът от 100 млн. долара от Световната банка  ФЕСАЛ 2 влезе в сила, оябви правителственият пресцентър. Съобщението дошло от Вашингтон още на 10 декември от Андрю Воркинг, директор за България и Румъния. Заемът бе ратифициран от парламента в четвъртък, 9 декември.

  Ситибанк открива клон в България през 2000 г.
  Американският банков гигант Ситибанк планира да открие клон в България през следващата година. Той ще бъде в столицата, съобщил банков източник за Ройтерс.  Вече функционира представителство, което проучва възможностите и състоянието на банковия сектор и икономиката у нас.

  Финансовото министерство спечели вчера търга за активите на още една от обявените в несъстоятелност банки - Агробизнесбанк. Държавата в лицето на финансовит министър Радев е била единствен кандидат, явил се на търга. Предложената цена е 7,08 млн. лв, равна на 80% от оценката на фалиралата банка от 8,85 млн. лв. Дългът на Агробизнесбанк към държавата по изплатени депозити е 24 млн. лв, съобщиха от финансовото министерство.
  Два дни преди това финансовото министерство спечели активите и на Първа частна банка. Конкурент на търга е била фирма с българска регистрация, собственост на чуждестранна компания, съобщи Ройтерс. Държавата е спечелила с цена 25 млн. лв. при оценка на активите от 18,5 млн. лв. Задълженията на ПЧБ към държавата по изплатени депозити възлизат на 56 млн. лв. ПЧБ е първата банка в несъстоятелност, за чиито активи се явява и друг купувач освен финансовото министерство.
  Предстоят търгове за още 5 фалирали банки, за които БНБ съобщи миналия месец, че оценката им е по-ниска от дълговете им към бюджета. /"Пари"/

  Националният осигурителен институт /НСИ/ блокира вчера сметките на 12 промишлени предприятия в Пернишка област
  Разрешено е разсрочено плащане на дълговете за осигуровки на консервния комбинат "Пектин" и радомирските заводи "Тежко машиностроене" и "ЛеКо-Ко". Перник е първенец в страната по неплащане на осигуровки, твърдят от местната служба за социално осигуряване. Дълговете възлизали на 23,539 млн. лв. Протестен митинг под надслов "Не на страха на работното място" свиква в четвъртък КНСБ. Блокирането на сметките обричало много предприятия на затваряне.
   

  Мандра от Троянско изнася овче сирене за ЕС
  Мандрата в троянското село "Кондов екопродукт" вече изпълнява поръчки за износ на овче сирене за страните от ЕС. Това съобщи управителката на фирмата Тотка Боронсузова. Мандрата е една от трите, които миналия месец получиха разрешение да търгуват с млечни продукти на евро-пазарите.