ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
14 септември 2000 г.
 
  Политическата ситуация в България | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат  | Отношения със САЩ | Отношения с ООН | Отношения с балканските страни |
  | Отношения с ЕС | Парламент | Правителство | Съдебна власт
  | Социологически изследвания Социална обстановка | Синдикати  | Икономика|
   
   
   
      
  ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Според президента Стоянов СДС ще се справи с подозренията в неправомерно финансиране на партията. Лидерът на ДПС Доган обяви, че може да се яви на изборите с ексвътрешния министър Бонев
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • ЕС отмени санкциите срещу Австрия.

 • Русия прие доктрина за информационна сигурност.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Черногорският президент Джуканович призова сънародниците си да не гласуват на изборите на 24 септември.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С САЩ
   

 •  Мадлин Олбрайт похвали България за нейната роля на Балканите.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ООН
   

 • В изказването си пред ООН външният министър Михайлова се обяви против икономическите санкции в региона.
   


  ОТНОШЕНИЯ  С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България ще открие консулство в Черна гора и ще си сътрудничи с Македония по проектите от Пакта за стабилност.

 • Турция реши да увеличи незабавно почти двойно вносът на електроенергия от България.

   


  ОТНОШЕНИЯ  С ЕС
   

 • ЕС одобри българския план по програмата САПАРД.

 • Фолкер Рюе обвинява ЕС, че лъже България и Румъния, че ще ги приеме преди 2010 г.

 • На българо-шведска конференция стана ясно, че за 10 години България е била напусната от 50 000 компютърни специалисти.
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • СДС и Народен съюз се договориха за пропорционална избирателна система, 4% праг за парламента и бюджетно финансиране на партии с над 1% гласове от предишните избори.

 • Парламентът прие промени  в Закона за административните нарушения и наказания във връзка с прането на пари от фирми и фондации.

 • Депутатите забраниха порнографията в българските телевизии с поправки в Закона за медиите.

 • България е на 52-ро място в света по корупция.

 • Общините са във финансов колапс, заявяват кметове от Националното сдружение на общините.

 • Висшият съдебен съвет поиска прокуратурата да надзирава МВР при използването на специалните разузнавателни средства

 • Висшият съдебен съвет прие оставката на шефа на Софийската окръжна военна прокуратура полк. Кирил Гогев.

 • Стачка на учителите няма да има, ако ресорните министри подпишат днес стачното споразумение, предложено от синдикатите.

 • Според "Алфа рисърч"  91% от българите не са доволни от развитието на политическата система и демокрацията, а над 50% са за по-силно присъствие на Симеон Втори в политиката.

 • Инфлацията в България над прогнозите - констатира МВФ.
   
   
     ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Според президента Стоянов скандалите около Чорни и Бонев са "мрачната страна на един посткомунистически процес", а СДС ще се справи с подозренията в неправомерно финансиране. Лидерът на ДПС Доган обяви, че може да се яви на изборите с ексвътрешния министър Бонев
  Нищо особено не се е случило, заяви президентът Стоянов по повод съдържанието на срещата Стоянов - Костов - Софиянски в понеделник, 11 септември /*справка в бюлетина на ОМДА от 12.09. /
  Преди да отлети за олимпиадата в Сидни, президентът обясни на журналистите, че тримата са обсъждали "по-важни неща", от тези, които се стрували актуални на медиите. Той обаче не пожела да ги назове, коментира в-к "24 часа".
  Президентът определи като "във всеки случай не драматична" ситуацията около подозренията в неправомерно финансиране на СДС. Според него в управляващата партия има "достатъчно отговорни и умни хора, които ще се справят със ситуацията".
  Според държавния глава скандалите около Чорни и Бонев са "мрачната страна на един забележителен посткомунистически процес, който върви независимо от колебанията и отчаянието, което от време на време ни обзема".
  На въпрос дали е обсъждал да отложи заминаването си за Сидни, Стоянов отговори, че не е имал колебания дали да замине, тъй като спортистите са го поканили с мотива, че се нуждаят от подкрепата му.
   
   

   Лидерът на ДПС Доган заяви, че може да се яви на изборите заедно с Бонев и е убеден, че СДС ще потърси движението му за партньор

  Както е казал един известен българин, колелото на историята се върти, се е аргументирал той по повод журналистически въпрос възможна ли е коалиция с бившия шеф на МВР.
  По време на местните избори Доган открито демонстрираше неприязън към Бонев. Тогава той твърдеше, че МВР помага на кампанията на СДС в Кърджали и региона, припомня в-к "Новинар". Сега според Доган бившият вътрешен министър е проявил зряла гражданска позиция, като е направил разкритията си за корупцията в СДС. В някои отношения Бонев отвори нова страница, заяви Ахмед Доган.
  В-к "Сега" също публикува на първа страница материал под заглавие "Доган и Бонев заедно на изборите?". Вестникът е потърсил коментар от Богомил Бонев, който обаче е запазил мълчание. "24 часа" е научил от ексминистъра, че още било рано да се правят прогнози, защото не той бил запознат с изказванията на Доган.  Днес Бонев заминавал за чужбина и според източници на "24 часа" отивал на политически консултации.
  Доган твърди, пише в-к "Сега", че СДС ще потърси ДПС за партньор. "Не горя от желание, но това ще стане - щем не щем". ДПС било склонно на партньорство само при консенсус и диалог. Хората на Доган не приемали стила "Костов" и силовия подход.
  Случаят с парите на Лучански в "Бъдеще за България" на Елена Костова изглежда като корупция, но трябва да се направи проверка, е коментирал Доган по повод разкритията около финансирането на фондация "Бъдеще за България".
  Самият факт, че съпругата на премиера е шеф на фондация, вече е предпоставка за корупция, е казал лидерът на ДПС.
  Същевременно стана ясно, че парламентарната комисия "Антимафия", оглавявана от председателя на НС Соколов, няма да обсъжда финансирането на "Бъдеще за България", както бе обявено в пресата вчера и за което настоя БСП още преди седмица.
  "Антимафия" няма да обсъжда парите на Лучански, постъпили в "Бъдеще за България, заяви вчера Йордан Соколов. Според него въпросът за милионите, дадени на фондацията на на Елена Костова, бил изяснен. Ако трябва да разследваме фондации, ще трябва да се занимаваме с тези на Иво Атанасов /БСП/, за която не се знае къде са отишли парите, или пък на Стефан Нешев /Евролевица/, осъществила незаконен внос, каза парламентарният шеф.
  От изявлението на Доган за възможно съвместно явяване на ДПС с Бонев  в-к "24 часа" извежда  тезата: "Доган и Бонев срещу Костов"
   

   Евродесницата ще покани Бонев да оглави нова коалиция на десноцентристки партии през октомври

  Евродесен съюз /ЕДС/ е името на новата коалиция, която Евродесницата и още 15 десноцентристки партии ще формират през октомври, е обявил за медиите главният й секретар Станимир Чакъров. Евродесните ще преговарят в близко бъдеще с ВМРО, но няма да търсят засега "Гергьовден", понеже там имало спорни личности. " Около Тренчев винаги витаела неизвестност, а Ренета Инджова била прекалено познато лице. С Богомил Бонев сме в близки отношения и изцяло подкрепяме неговите изказвания. Дали той ще оглави съюза обаче зависи и от него, и от нас", е обявил зам.-шефът на Евродесницата Алеко Кюркчиев. Официална покана към ексминистъра евродесните щели да отправят през октомври, съобщава в-к "24 часа".
  Евродесният съюз щял да поиска от СДС един етаж от централата на партията на "Раковски", защото им помогнали да дойдат на власт.
   
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Черногорският президент Джуканович призова сънародниците си да не гласуват на изборите на 24 септември
  Черногорският президент Мило Джуканович призова сънародниците си да не гласуват на федералните избори в Югославия на 24 септември. Властите в Черна гора решиха да бойкотират изборите, наложени след промени в конституцията, които бяха приети без съгласието на Черна гора. Същевременно правителството в Черна гора обяви, че няма да пречи на онези граждани, които желаят да участват в изборите. В Сърбия в-к “Данас” съобщава за разногласия в управляващата коалиция. Сръбската радикална партия на Шешел е предложила на опозиционното Сръбско движение за обновление на Драшкович да сформират коалиция, която ще има мнозинство в бъдещия парламент след изборите. Разногласия се появили и между Социалистическата партия на Милошевич и Юголевицата на съпругата му Мира Маркович. /”Стандарт”, “Новинар”/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
   ****
  Отношения със САЩ
   
  Мадлин Олбрайт похвали България за нейната роля на Балканите
  Вчера в Ню Йорк, след среща с министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа, държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт заяви за Българското национално радио: “ Единственият път, по който страните от ЮИЕ и хората от тези страни могат да наваксат пропуснатите 50 години, е продължаването на реформите. Зная, че това не е безпроблемно. Никой период на реформи не е лесен. Но търпението ще бъде възнаградено. Надявам се, че процесът на реформи ще продължи неотклонно. Имах отлични разговори с външния министър Михайлова. Мисля, че тя допринесе за много важната роля на България в региона както по Пакта за стабилност, така и за сътрудничеството между отделните страни. Защото всяка страна е по-силна, когато си сътрудничи с другите. Обсъдихме как тези страни могат да действат в синхрон, за да постигнат възможно най-голяма стабилност на Балканите.” /”Стандарт”/

   
  ****
  Отношения с ООН
   
  В изказването си пред ООН външният министър Михайлова се обяви против икономическите санкции в региона
  В изказването си пред 55-та сесия на Общото събрание на ООН външният министър Надежда Михайлова изрази загриженост от ситуацията в Косово и особено от продължаващото етническо насилие там.  Намиране на трайно решение на този проблем трябва да се търси в активното участие на всички страни от региона на многостранна и двустранна основа. Като пример тя посочи срещите на външните министри и на отбраната на страните, граничещи с Югославия. Тя изтъкна важността на провеждането на местни избори в страните от региона с участието на всички малцинства, включително и бежанците, за да се осигури дълготраен мир и стабилност. Министър Михайлова изтъкна важността на различните проекти за балканските страни и ролята на чуждите инвестиции. Според нея в региона трябва да се налагат само политически , а не икономически санкции и изтъкна отрицателния ефект от икономическите санкции срещу Югославия, които дълбоко засягат българските интереси. Загубите на България от тези санкции се равняват на външния дълг на страната. Михайлова предложи да се приеме специален механизъм на ООН, по който загубите на съседните на Югославия държави да се поемат от всички страни от ООН. Тя обяви позицията на България за разширяване на Съвета за сигурност на ООН с включването на Япония и Германия./”Демокрация”/
   

  ****
  Отношения с балканските страни

  България ще открие консулство в Черна гора и ще си сътрудничи с Македония по проектите от Пакта за стабилност
  По рамките на работата на Сесията на ООН външният министър Михайлова се е срещнала със своя колега от Черна гора Бранко Луковац. След срещата Михайлова официално обяви, че “България обсъжда възможността да открие генерално консулство в столицата на Черна гора - Подгорица”. Говорителят на външно министерство обяви, че “нашата страна е направила по дипломатически път сондажи за това с федералните власти на Югославия, които не възразяват срещу подобно намерение.”
  Михайлова и Луковац са обсъждали и възможността български хранителни продукти да се изнасят в Черна гора. Двамата са се договорили фирми от двете страни да установят контакт помежду си. Според Луковац по такъв начин ще се преодолее икономическата блокада, която Сърбия е наложила върху Черна гора. Луковац е изразил  и силната заинтересованост на Черна гора да се включи в подходяща форма в Пакта за стабилност. Той е поканил Михайлова да посети Подгорица. В-к “Монитор” изтъква мнението на анонимни югославски дипломати, че “във всеки случай в съюзното министерство на външните работи не са въодушевени от българската идея за откриване на консулство в Подгорица”. Според тях в Белград разглеждали този тип преговори като насърчаване на евентуалното отделяне на Черна гора от Югославия.
  Пак в Ню Йорк министър Михайлова е провела среща и с хърватския външен министър Тонино Пицула. Двамата са изразили “загриженост от продължаващата нестабилност в Косово.” Те са били единодушни и по въпроса, че не трябва да се стига до ескалация на напрежението между Черна гора и Сърбия, а предстоящите избори в Югославия представляват шанс за демократично развитие на страната, който не трябва да бъде пропуснат”. /”Монитор”/
  В Загреб в рамките на конференцията на парламентарните шефове от страните от ЮИЕ по Пакта за стабилност парламентарният шеф Йордан Соколов се срещна със своя македонски колега Саво Климовски и уточни подробности около посещението на българска парламентарна делегация в Македония в края на септември. Тогава двете страни ще продължат разговора за конкретни съвместни проекти, които могат да бъдат реализирани в рамките на Пакта за стабилност. Конференцията в Загреб, с участието на представители на 34 страни, прие декларация. В нея се изразява подкрепа на всички страни от региона, които желаят да се интегрират в евроатлантическите структури и се изразява надежда, че реализирането на проектите от Пакта за стабилност ще ускори този процес. Изразена беше твърда подкрепа за демократичните сили в Югославия и тревога от предстоящите избори. По настояване на Русия отпадна текстът с призив към опозицията в Сърбия да развие надеждна алтернатива на режима на Милошевич. Дава се израз и на големите очаквания от реализацията на проектите по Пакта за стабилност. /”Демокрация”/

  Турция  реши да увеличи незабавно почти двойно вноса на електроенергия от България
  Вчера турското правителство реши незабавно да увеличи вноса на електроенергия от България от 8 млн. квч. на 14 млн. квч. дневно. Решено беше и за пристъпване към незабавен строеж на електростанции, първите от които ще започнат да функционират през 2002 г. Същевременно беше въведен строг режим на икономия на електроенергия. /”Стандарт”/
   
   
   

  ****
  Отношения с ЕС

  ЕС одобри българския план по програмата САПАРД
  Специалният комитет на Еврокомисията одобри българския план за развитие на земеделието. Това е първият етап преди ЕС да отпусне средствата по предприсъединителната програма САПАРД.  От нея България очаква да получава годишно по 52,1 млн. евро за българското земеделие. Сега ЕК трябва да акредитира и агенцията, която ще се занимава  с одобряването на проектите и отчасти с разпределението на парите по нея. За тази цел през септември в България ще пристигнат две мисии на ЕС. След това България и ЕС ще трябва да подпишат и двустранно финансово споразумение, след което ще започнат да идват и отпуснатите средства. /”Земя”/
  В средата на октомври Брюксел трябва да одобри 7-годишното финансово  споразумение. То определя как ще се изплащат субсидиите по проектите за подпомагане на земеделието. Първият транш от 53 млн. евро се очаква до края на годината. /"Сега"/

  Фолкер Рюе обвинява ЕС, че лъже България и Румъния, че ще ги приеме преди 2010 г.
  В интервю за “Зюддойче цайтунг” бившият министър на отбраната на Германия Фолкер Рюе обвинява ЕС, че лицимерно лъже България и Румъния за членство в ЕС преди 2010 г. Двете страни нямали никакви шансове за това. Според него ЕС не преговаря еднакво интензивно за пълно членство с всичките 12 асоциирани страни. Според Рюе, който сега е зам.-председател на опозиционния ХДС, трябва да се осъществи реалистично разширяване на ЕС с по-тесен кръг от страни, на които отсега да се определи дата за приемане. /”24 часа”/

  На българо - шведска конференция стана ясно, че за 10 години България са я напуснали 50, 000 компютърни специалисти
  Вчера в София се проведе българо-шведска конференция “Предизвикателствата на информационното общество”. При откриването премиерът Иван Костов каза, че преди 10 години България е била сред страните с развити компютърни и информационни технологии, но през последните 10 години, най-вече поради липса на средства, развитието в тази област е изостанало. Зам.-министърът на икономиката Христо Михайловски каза, че от 1990 г. досега над 50 000 компютърни специалисти са емигрирали от България. Костов отбеляза, че целта на правителството е да се увеличи делът на високите технологии при формирането на БВП и в износа на страната. Той каза, че предстои да бъдат приети законите за електронния подпис и за високите технологии. Шведският посланик Стен Аск увери, че шведски компании ще подпомогнат развитието на високотехнологичните центрове в България. Премиерът Костов се срещна с шефа на водещата шведска компания “Ериксон”  Курт Хелстрьом. Той каза, че “Ериксон” може да помогне за трансфера на нови технологии в България. До няколко седмици ще стартира проект на компанията за единен достъп на фирмите до нормативната база на всички ведомства. “Ериксон” желае да доставя оборудване на втория Джи Ес ЕМ оператор и от това кой ще спечели конкурса ще зависят шведските инвестиции в България в тази област. Костов му е казал, че в скоро време ще стартира конкурсът за втори Джи ЕС ЕМ оператор, както и нова процедура за продажбата на БТК. /”Стандарт”, “Сега”/

    


  ПАРЛАМЕНТ

  СДС и Народен съюз се договориха за пропорционална избирателна система и 4% праг за парламента. Пари от бюджета ще има за партии с над 1% гласове от предишните избори
  Избирателната бариера остава 4% , решиха на консултации премиерът Костов, председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова и съпредседателите на Народен съюз Анастасия Мозер и Александър Праматарски. Това е най-добрият избирателен праг, обяви Михайлова. Преди ден тя съобщи за медиите, че НИС на СДС е решил, че бариера от 4-5% е добра.
  Преди консултациите всички парламентарни групи твърдо заявиха, че не бива да се променя 4-процентовата бариера за парламента. "Считаме, че бариерата сега дава възможност за истинска представителност на политическите сили", коментира г-жа Мозер. И Според Иван Бойков от Евролевицата в тази си част настоящият избирателен закон бил нормален. "Четири процента бариера е европейски стандарт", е обяснил Бойков, цитиран в "Сега".
  "Вдигането на прага няма да донесе добро за България. На политическата сцена ще останат 2 сили, под въпрос ще бъде влизането на трета", е заявил депутатът от ВМРО Анатолий Величков. А според депутатката от БСП Татяна Дончева, ако се вдигне бариерата, парламентът ще престане да е представителен орган. "Въпросът за бариерата има отношение към бъдещото управление на страната. Това ми дава основание да мисля, че СДС ще търси широк диалог", е прогнозирал Осман Октай от ДПС.
  На разговорите вчера лидерите на управляващото мнозинство са се уговорили да въведат държавно финансиране на политическите партии. Пари от бюджета ще има за партии, които са взели над 1% в предишните избори.
  Освен партиите в сегашния парламент само още две са минали 1% на последните избори. СДС е за оставането на бариерата от 4% за парламента, заяви Екатерина Михайлова.
  Третият пункт, по който е имало съгласие на разговорите, е въвеждането на сериозни критерии за регистриране на партия. Сега 50 души могат да учредят политическа структура. Завишени критерии ще бъдат спуснати пред партиите, които искат да участват в избори, са обмисляли лидерите на ОДС.
   
  Юридическите лица ще плащат глоба или ще им вземат имуществото, натрупано от престъпления на техни шефове, гласува парламентът на първо четене в Закона за административните нарушения и наказания.
  Досега нямаше механизъм да се търси отговорност на фирми и фондации, в които са влезли пари от наркотици, подкупи, рекет и др.
  България се е задължила с Конвенцията за борба с подкупването на чужди длъжностни лица да въведе административна отговорност за юридическите лица,  пише в мотивите на Министерския съвет.

  Депутатите забраниха порнографията в българските телевизии с поправки в Закона за медиите
  Спешните промени са били, за да се затвори страницата "Медии и аудиовизия" в преговорите с ЕС, уточнява в. "Новинар".
  Недопустими са предавания, които противоречат на добрите нрави, възхваляват жестокост или насилие и подбуждат към ненавист по расов, полов, религиозен или национален признак, реши парламентът при второто четене на законопроекта.
  Мнозинството отхвърли аргументите на депутата от БСП Иво Атанасов, че има хора, които имат нужда да гледат порнопредавания. Според Атанасов, преди да се забранява, в закона трябва да се запише що е порнография. Има твърде много дефиниции, е била реакцията на културния министър Емма Москова.
  Не бе прието и искането на Атанасов законът да гарантира, че медиите трябва да осигуряват плурализъм във всяко свое предаване. 

    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Общините са във финансов колапс, заявяват кметове от Националното сдружение на общините
  Общините са във финансов колапс и ако правителството не вземе спешни мерки, те ще спрат да изпълняват своите функции, са заявили вчера пред в-к "Стандарт" кметове от Националното сдружение на общините. Според тях правителството няма воля за решаването на проблема. Информацията е публикувана във вестника под заглавие: "Общините на опозицията обявиха война на Костов". В публикацията се подчертава, че във вторник, 12 септември, премиерът Костов категорично отказа среща с представители на сдружението. Отказът на Костов е получен 3 дни след като118 кмета и председатели на общински съвети от ОДС се разграничиха с декларация от тревогата на останалите си колеги. Те направиха това на семинара на СДС за финансовите проблеми на общините на 9 -10 септември. Тогава финансовият министър Радев заяви, че държавният бюджет ще отпусне 100-110 млн. лв. за общините с финансови затруднения. Според експертите от "Клуб 100" обаче дълговете на общините са над 200 млн. лева.
  "Няма никаква прозрачност как ще бъдат разпределени тези средства. Сега разбираме, че само 127 общини ще получат пари", е заявил кметът на Благоевград Паскалев, който е и председател на сдружението, спечелил местния вот като независим кандидат, подкрепен от опозицията, уточнява "Стандарт". Вестникът коментира, че няма съмнение, че подписалите декларацията общинари ще получат по нещо от субсидията. Въпросът обаче бил дали ще отидат средства в големите градове като Варна и Бургас, които се управляват от независими кметове. Ако местната власт изгърми, централната ще се изправи директно срещу недоволството на хората и никак няма да се чувства комфортно. Хората вече не се интересуват кой ги управлява, а как, се заявява в публикацията в "Стандарт"
   
   
  България е на 52-ро място в света по корупция
  Вчера в Берлин организацията “Трансперанси интернешънъл” представи т. нар. корупционен индекс за 2000 г., както преценяват явлението бизнесмените, анализаторите и обществеността в 90 страни по света. България е на 52-ро място наред с Аржентина, Словакия, Гана и Сенегал. През 1999 г. България беше на 63-то място. Най-корумпирани са Югославия, Нигерия, Украйна и Азербайджан. Най-слаба е корупцията в Дания, Финландия, Швеция и Нова Зеландия. /”Сега”/

   
  НСБОП проверява бившия търговски министър Румен Сербезов
  Софийската градска прокуратура е разпоредила на НСБОПда да провери капиталите и начините, по които Румен Сербезов, търговски министър по времето на Тодор Живков, е станал собственик на 50,1% от банката "Кредит експрес", е обявило РСЕ. Преди 2 години чрез японската "Токушикай", Сербезови са придобили и терен в местността Погребите в Борисовата градина. Проверява се и как Столична община е продала мястото на "Интернешънъл хоспитал сървис", чийто собственик е японецът Торао Токуда.
  "Не коментирам", е заявил по този повод градският прокурор Нестор Несторов. От НСБОП са потвърдили, че проверяват имотите на Румен Серлбезов. Срещу банкера имало 4 следствени дела, образувани по материали на службата.
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Върховният административен съд ще разгледа през ноември жалбата на Майкъл Чорни срещу заповедта на шефа на НСС, която му отнема правото да пребивава в България. Това съобщи за медиите адвокатът Тодор Батков.
  До вчера, 13 септември, ген. Атанасов не бе разрешил на Батков да се запознае със заповедта за забраната Чорни да идва в България през следващите 10 години. Това препятства ВАС да вземе отношение по втората жалба, коментира Батков.
  Адвокат Рени Цанова все още не се е запознала с мотивите за отказа да се образува дело по жалбата на Равил Хайрулин, съобщи секретарката й.

  Висшият съдебен съвет поиска прокуратурата да надзирава МВР при използването на специалните разузнавателни средства
  ВСС предложи "да се създаде действен механизъм за надзор за законност от прокуратурата върху МВР при използването на специални разузнавателни средства. Решението е било гласувано единодушно. Съветът е готов магистрати да участват в обсъждането на такива промени. Той прие, че намерените "бръмбари" в жилището на главния прокурор са "грубо нарушение на конституцията, законите и гражданските права" в България. За да се гарантират правата на всеки гражданин, независимостта и разделението на властите, се налагали спешни законодателни промени и организационни мерки.
  Главният прокурор Филчев не се е изказал на обсъждането, информира "Сега". На 7 август той поиска именно прокуратурата да контролира използването на СРС. Тогава Филчев каза: "Техниката се намира в МВР. Използването на тази техника е възложено от закона също на МВР. Заради това контролната инстанция, контролната институция трябва да бъде извън МВР. Това трябва да бъде орган на съдебната власт, който единствен може да окаже ефикасен контрол върху използването на техниката. И логично е, че прокуратурата е този орган", припомня "Сега".
  "Това не означава да се изземват функции от съда, който дава разрешение за използването на СРС", е обявил за пресата говорителят на ВСС Румен Георгиев. Според него съдът не може да осъществява ежедневния надзор за законност, който в рамките на общия надзор за законност по конституция е даден на прокуратурата.
   
   
  Висшият съдебен съвет прие оставката на шефа на Софийската окръжна военна прокуратура полк. Кирил Гогев
  Военният прокурор е подал молба да бъде освободен от поста си. Мотиви не са били посочени.
  Полк. Гогев не е поискал да бъде преназначен, е заявил за пресата Трифонов. Гогев обаче е заявил, че е поискал да бъде назначен в Апелативната прокуратура. Той е отказал да коментира пред медиите напускането си, защото бил огорчен от публикация във вестник, че напускането му е заради "Бръмбаргейт".
  Гогев беше шеф на СОВП 7 години. Не се знае кой ще го замести, съобщава в. "Новинар".   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Стачка на учителите няма да има, ако образователният, финансовият и социалният министър подпишат днес стачното споразумение, предложено от синдикатите
  Това заяви шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева след среща със зам.-шефовете на парламентарната група на СДС Иван Иванов, Пламен Марков и Росица Тоткова.
  Учителите обещават, че няма да затворят училищата, ако властта гарантира изпълнение на трите им основни искания: увеличение на заплатите от 1 октомври, редовно изплащане на възнагражденията и по-висока субсидия за средното образование в бюджета за 2001 г.
  "Искахме 30% по-високи заплати, но при преговори цифрата може да претърпи промени", каза Такева, намеквайки, че синдикатите ще се задоволят и с по-малко, съобщава в-к "Сега". Тя е уточнила, че има възможност учителите по места да излязат в стачка, ако не са доволни от споразумението. "Вярвам, че проблемът ще бъде решен, има политическа воля за това", е коментирала за медиите Такева.
  Докато няма споразумение, нищо не може да се твърди, е коментирал заявеното от Такева шефът на учителския синдикат на "Подкрепа" Крум Крумов.
  Споразумението трябва да се подпише днес в 16.30 ч.
   
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ
   
  Според "Алфа рисърч"  91% от българите не са доволни от развитието на политическата система и демокрацията, а над 50% са за по-силно присъствие на Симеон Втори в политиката
  В началото на този политически сезон 91 % от жителитe на големите градове не са доволни от развитието на политическата система и демокрацията в България, а 75% от пълнолетното население на страната са на мнение, че икономическото положение на  България "ще става по-лошо". Очакванията на 56% от българите са за силен спад в доходите им. На този фон съвсем не е изненадващ засиленият интерес на политическите сили към последствията от евентуално участие на цар Симеон Втори в политическия живот на страната, коментира "Алфа рисърч".
  51%  от населението в големите градове е на мнение, че едно по-засилено  присъствие на царя би повлияло положително на България. Едва 10% твърдят, че участието му би се отразило неблагоприятно.  
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Инфлацията в България над прогнозите - констатира МВФ
  Мисията на Международния валутен фонд може да преразгледа някои прогнозни параметри на макрорамката за тази година, обяви вчера Юха Каконен при пристигането си. Инфлацията и дефицитът по текущата сметка са по-високи от заложените и това вероятно ще наложи промени в провежданата политика. По време на едноседмичния си престой в страната мисията на фонда ще дискутира с българското правителство параметрите на бюджет 2001 г. В този аспект ще се обсъждат прогнозите за растеж, за инфлацията и платежния баланс. При необходимост ще се коригират прогнозите, обясни Каконен. Състоянието на външния дълг е добро и "временно" скъпият долар не му влияе негативно, според Каконен.
  Преди седмица бордът на директорите на МВФ одобри деветия транш по тригодишното споразумение от 68 млн. долара. Несъмнено това е подкрепа за българския преход, но в същото време първият заместник на управляващия директор на МВФ Стенли Фишър определи границите на българската социална и икономическа политика. Ултиматумът, който дойде с деветия транш от МВФ относно това, че българските власти трябва да следват "стриктна фискална политика и политика на доходите" и "бюджетния дефицит да не надхвърля 1,5% от БВП за 2000 и 2001 година" с други думи означава, че можем да очакваме възпроизвеждане на бедността. В изявлението на Стенли Фишър има и едно особено изречение - "да се наблегне на контрола върху нарастването на заплатите, особено в държавните предприятия и на безработицата". Всичко това означава ниски заплати плюс висока заетост или високи заплати и голяма безработица.
  Действащата тригодишна програма изтича през юни 2001г. и г-н Каконен не коментира дали можем да очакваме ново споразумение. Той е категоричен само в това, че ако се стигне до нови договорености, за МВФ ще е от значение каква ще бъде програмата на кабинета, а не кой ще спечели парламентарните избори./"Пари", "Сега", "Новинар"/