ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
14 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Армия | Парламент | Правителство| Политически партии и организации| Социална обстановка | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Премиерът Костов е твърдо убеден, че ОДС ще спечели следващите избори, а СДС ще има втори правителствен мандат.

 • Евгений Бакърджиев, председател на СДС - София, призовава към диалог, чуваемост и точно поставяне на проблемите.

 • СДС - София притисна лидера си Костов с неудобни въпроси за здравната реформа и уволнения на сини кадри, а за коалиционните партньори Костов заяви, че партията не е заинтересувана от други партньори извън тези от ОДС.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • На срещата на външните министри на Г - 8  в Япония  програмата "звездни войни" на САЩ беше отхвърлена.

 • Освободени са заложниците от Фиджи.
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Югоармията била готова за преврат в Черна гора.

     


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Бедствено положение в Хасково и Болярово, пожари около погреби, според министър Праматарски се потвърждават подозренията за умишлени пожари, а 1700 военни се борят с огъня .
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • След скандал парламентът реши делегацията за Либия да се води от парламентарния шеф Соколов, защото зам-председателят Юнал Лютфи от ДПС  отказа.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • В съответствие със споразумението с ЕС през 2003 г. първите два реактора на АЕЦ ще бъдат спряни.

 • Отношения с Англия.

 • Кметът Софиянски и съпругата му се завърнаха от честванията на 100 - годишнината на кралицата - майка в Лондон.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • В преговори с финансовия министър Радев Парижкият клуб се съгласи на суапова сделка с България - замяна на дълг срещу инвестиции.

 • Опозицията прати в Конституционния съд промените в Наказателния кодекс

 • Кабинетът даде срок за продажбата на БТК до 31 юли.

 • Николай Камов от Политическо движение "Социалдемократи" се срещна с главния редактор на "Труд", за да обсъдят политическата обстановка в страната.

 • Линейки ще блокират центъра на София на 17 юли заради ниски заплати.

 • По 5% ще е реалният годишнен ръст на икономиката от 2001 до 2003 г, а според прогнози инфлацията ще е 3,5% и 2 лева за долар за този период.

 • Започна износът на пшеница, а сушата унищожи 30% от царевицата.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Югоармията била готова за преврат в Черна гора
  Части от югоармията била в повишена бойна готовност, за да извърши военен преврат, ако републиката обяви независимост, съобщава черногорската агенция Монтена факс. Потвърждение от независим източник няма. Сръбският вицепремиер Воислав Шешел заяви в интервю, че черногорският премиер Джуканович трябва да бъде арестуван и изрази съжаление, че неговата Сръбска радикална партия не разполага с правомощия да извърши този арест. Според Шешел Джуканович е "предател, който се среща с агресорите." На срещата на външните министри на Г - 8 в Япония  положението в Югославия е била една от най-обширно дебатираните теми. Трима сърби - свещеник и двама семинаристи, бяха ранени от неизвестни нападатели, които са открили огън по колата, с която са пътували в Източно Косово. /"Монитор", "Стандарт", "Сега"/

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Бедствено положение в Хасково и Болярово, гори около погреби, според министър Праматарски се потвърждават подозренията за умишлени пожари, а 1700 военни се борят с огъня
  Половината страна вчера пламна отново, след като ураган вилня цял ден. Огнищата са 230. Армията е в бойна готовност.
  Няколко цеха на завод "Химик" в Асеновград изгоряха. Унищожителен вятър мина през  Пловдивско и възпламени 50 пожара, "събудиха се" над 20 от старите огнища в Хасковско. Огнена стихия тръгна от Сакар към Гърция, но пътят й бе пресечен.
  14 неподвижни пациенти на дупнишката болница бяха евакуирани. Те лежали в ортопедията точно под горящия покрив. Изведени са миг преди таванът да рухне.
  Ураганът връхлетя Пловдив в 1 ч. вчера.  След час пламна цех за полиетилен в завод "Химик" в Асеновград. Отънят бе локализиран, но тлее. Черен облак се разнесе над града. Забранено бе да се пълнят газови бутилки.
  Три пъти е наднорменото съдържание на хлодроводорода в Пловдивско. От "Химик" огнените езици плъзнаха по сухи треви към складове с взрив.  Войници от Асеновград гасиха нивите. Няколко души са лекообгорени.
  50 пожара в Пловдив бяха причинени от паднали върху жиците клони. Вятър със 65км/ч изкорени дървета. Спря градският транспорт.
  В. с. Любен, Церетелево и Царимир разораха бразди, за да спрат огъня. Край Асеновград пламна и асфалтова база.
  Шефът на НСПАБ полк. Кирил Войнов командва гасенето от Хасково, където пак бе обявено бедствено положение. Пламна болницата в Харманли. В Симеоновград гори близо до погребите.
  В с. Нова Надежда положението излезе от контрол. Горят  пътищата. Подготвя се евакуация на с. Воден. В Харманли пак пламна около погребите. В с. Лозен са изгорели 3 къщи.
  Огънят подхвана покрайнините на пазарджишкото с. Славовица. Южно от Пазарджик горят хълмовете, в района има погреби. В пламъци е около с. Црънча, Паталеница, Дебращина.
  В огнен обръч бе ямболското с. Коневец. В Тунджа и Борялово бе обявено бедствено положение.
  10 къщи са изпепелени в с. Камен връх, Стефан Караджово, Миладиновци. Горят Сакарци, Устрем, Лесово и Мрамор, информира "Новинар", но темата е водеща за всички ежедневници.
  Министър Праматарски, шеф на Комисията  за бедствия и аварии, съобщи, че двама са задържани за умишлени палежи в Хасковско. Комисията отпусна 247 000 лв. за засегнатите райони. На останалите без дом е осигурен подслон, БЧК раздава храна.

  Според министър Праматарски подозренията за умишлени пожари се потвърждават
  В-к "Сега" публикува материал под заглавие "Праматарски: Подозренията за умишлени пожари се потвърждават". Положението с пожарите е сериозно, но не трябва да се създава паника, заяви вчера министър Праматарски. Малко преди това министърът проведе близо двучасова среща с областните управители от страната в Министерския съвет. Те са поискали час по-скоро да бъде приет законът за управление на кризите и разширяване на техните правомощия, каза за пресата Праматарски. Той обяви, че в Хасково са били задържани двама души по подозрението, че са причинили умишлено пожари, но уточни, че не знае какви са били мотивите на задържаните и че по случая работело  вече следствието. Според министъра главният секретар на МВР ген. Попов вчера сутрината е разпроредил на РДВР - Хасково и РДВР - Пловдив да засилят работата по проверка на причините, защото наистина имало много сериозни подозрения, че пожарите се предизвикват умишлено.
  Министър Праматарски съобщи, че днес ще бъдат отпуснати 247 000 лв. за хората, чиито къщи и имущества са изгорели. /"Сега"/.

  1700 военни , 78 автомобила, 14 бронирани машини и 23 командномащабни машини са участвали досега в потушаването на пожарите в страната, съобщават от Министерството на отбраната. В армейските корпуси и съединенията на Сухопътни войски са създадени ситуационни центрове, които осъществяват оперативното ръководство на всички сили и средства, участващи в потушаването на пожарите. Подготвена е инженерно-военна техника, която може да се включи в локализиране на пожарите, както и специализирани вертолети за гасене и наблюдение, съобщават от МО. Снощи военният министър Ноев даде извънредна пресконференция. За потушаване на огнените стихии в Хасково са привлечени и 40 войници от противопожарното поделение при СДВР, 120 души от Старозагорската девизия са изпратени на Голямата звезда в Сакар планина. /"Сега"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  В съответствие със споразумението с ЕС през 2003 г. първите два блока на АЕЦ ще бъдат спряни
  От Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси официално съобщиха, че първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат спряни до края на 2002 г. Изваждането им от експлоатация ще започне през 2003 г. и ще продължи 50 години. За извършването на процедурата ЕК е отпуснала безвъзмездно 200 млн. евро. Правителството е одобрило план за изпълнение на споразумението с ЕК за спиране на двата блока на АЕЦ. С ЕС ще се водят преговори по основните параметри на договора и изразходването на средствата. Те ще се използват не само за изваждането им от експлоатация, но и за модернизиране на енергийната система. Предвижда се изграждане на хранилище за ядрени отпадъци и създаване на програми за енергийна ефективност и опазване на околната среда. Изваждането от експлоатация на първите два блока ще струва 300 - 400 млн. долара. Чуждестранен консорциум прави проучване за изграждане на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" и Белене.
  /"Пари", "Монитор"/

  Отношения с Англия
  Кметът Софиянски и съпругата му се завърнаха от честванията на 100 - годишнината на кралицата - майка в Лондон.
  Кметът на София Стефан Софиянски и съпругата му Алиса се завърнаха от честването на 100 - годишнината на кралицата - майка на Великобритания. Те бяха там по официална покана на кралския двор. Кметската двойка е нощувала в леглото на Нелсън Мандела в резиденцията на лордмера на Лондон, където обстановката не е променяна от 1752 г. Софиянски е постигнал договореност с "Интернешънъл уотър" подписването на концесионния договор за водите на София да стане до 30 септември. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  След скандал парламентът реши делегацията за Либия да се води от парламентарния шеф Соколов, защото Юнал Лютфи отказа.
  Парламентарният шеф Соколов се съгласи да ръководи българската парламентарна делегация, която на 15 юли ще отлети за Либия по покана на либийския парламент. На 13 юли Юнал Лютфи, зам.-председател на парламента и на ДПС, беше се съгласил да води делегацията. При определянето му за ръководител на делегацията Соколов изтъкнал, че той като мюсюлманин ще бъде приет по-добре в Либия. Вчера Лютфи категорично е отказал да ръководи делегацията, защото ръководител трябвало да бъде зам.-председател на парламента от мнозинството Той не желаел ДПС да обере негативите от евентуален неблагоприятен развой за българските медици в Либия. Лютфи предложил Соколов да води делегацията, но през това време Соколов е имал планирано частно посещение в Германия. Соколов е отложил това пътуване и се съгласил да води делегацията, която ще бъде там до 17 юли. Днес много от вестниците открито се възмущават от заетата от Лютфи позиция.
  Парламентът прие на второ четене поправките в Закона за адвокатурата. Според тях чужди адвокати ще могат да се явяват заедно с българските си колеги пред българския съд като защитници и повереници на свои сънародници в наказателни дела. Промяната беше направена, за да се даде възможност на адвокат Шейтанов да бъде допуснат като защитник на българските медици до либийския съд. Чуждестранни адвокати ще се допускат само по наказателни дела., като ще имат право да се явявят във всички фази на процеса..Подобно право ще имат адвокати от страни, с които България ще има договор или ще става на основата на взаимност.. /"Сега", "Пари", "Стандарт", "Демокрация"/
   
   
   


   ПАРЛАМЕНТ
   
  Опозицията прати в Конституционния съд промените в Наказателния кодекс
  Три от наскоро приетите от парламента поправки в Наказателния кодекс са оспорени от 50 депутати от БСП и Евролевицата. Те искат да се обяви за противоконституционен текстът, че кметовете и други длъжностни лица ще бъдат лишавани от свобода, ако използват бюджетни средства не по тяхното предназначение. Такива били и клаузите, че затвор заплашва тези, които провокират вземането на подкуп, както и хората, изплащащи възнаграждения, без да внесат дължимите осигуровки. /"Труд"/

   

  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов е твърдо убеден, че ОДС ще спечели следващите избори, а СДС ще има втори правителствен мандат
  В голямо интервю за в - к "Демокрация" премиерът Иван Костов смята, че семинарът в Пампорово е "разчистил пътя пред една бъдеща победа на изборите за ОДС, както и за втори мандат за СДС. Най - важното в подготовката ни за тези избори е изпълнението на правителствената програма. На второ място е констатацията, че трябва да бъде затворена страницата на конфликтите, където и да се намират те в СДС. След това с много разумната и правилна политика по отношение на коалиционните партньори, които издържаха тежестите на едно трудно 4-годишно управление и показаха, че на тях може да се разчита."
  За промяна в жизнения стандарт: "Много ще се промени. Още сега макроикономическите показатели изглеждат чудесно и скоро те ще стигнат до обикновения човек и той ще прецени дали това подобрение е достатъчно. В края на годината това ще започне да личи".
  За катаклизмите в СДС: "И по места, и в центъра могат да възникнат катаклизми. Но според мен много по-малко  вероятни са те в условията на успешна политика, на бърз растеж, в условията на стабилност, на спадаща безработица. Освен това подкрепата отвън става много категорична, много ясна." /"Демокрация"/
   

  В преговори с финансовия министър Радев Парижкият клуб се съгласи на суапова сделка - замяна на дълг срещу инвестиции
  От Париж се завърна финансовият министър Муравей Радев, който съобщи, че Парижкият клуб е приел българското предложение за суапова сделка, при който ще се замени част от българския дълг към страните от Парижкия клуб да бъде заменен срещу инвестиции. За първи път в своята история Парижкият клуб се съгласява на суапова сделка от този род. Конкретният размер на замяната ще стане известен след преговори с всяка страна поотделно. Възможно е някоя от страните от Парижкия клуб да откажат подобна сделка. България има задължения към 14 страни от Парижкия клуб в размер на 703, 4 млн. долара.
  България ще предложи да се създадат един или няколко фонда с отделните страни - кредиторки, в които ще постъпват парите за финансиране на инфраструктура. По този начин вместо навън средствата ще се реализират вътре в страната. Администрирането и контролът ще бъде смесен с участието на донора и на България. Първите преговори ще бъдат с Германия.
  В средата на август в София ще пристигне финансовият министър на Германия Ханс Айхел, с когото ще подготвим техническите параметри на споразумението, каза министър Муравей Радев. Той изрази надежда, че до края на 2000 г. може би ще стартира първият фонд по суаповата сделка.
  През 2000 г. България трябва да изплати на страните от Парижкия клуб 200 млн. евро, а през 2001 г. - 230 млн. евро. До 2004 г. - изплащанията падат малко под 200 млн. евро годишно. До 2018 г. остават задълженията само към Германия, която е най - големият кредитор. /"Пари", "Демокрация"/
   

  Кабинетът даде срок за продажбата на БТК до 31 юли
  Не можем да приемем изискванията на купувача, които биха поставили под заплаха членството ни в ЕС или влошили отношенията ни с него. Това заяви вицепремиерът Жотев, след като вчера кабинетът го натовари да води преговорите за продажбата на 51% от БТК на консорциума ОТЕ - "Кей Пи ЕН".
  Преговорите с купувачите да приключат до края на месеца, е наредил кабинетът. Ако те са неуспешни, ще има нова приватизационна процедура.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  СДС - София притисна лидера си Костов с неудобни въпроси за здравната реформа и уволнения на сини кадри, а за коалиционните партньори Коастов заяви, че партията не е заинтересувана от други партньори извън тези от ОДС
  Кампанията за седмокласницитне бе неудачна, лекарите не бяха приобщени към здравната реформа, посолствата са се превърнали в търговски центрове. С такива неудобни изводи засипаха активистите от столичната организация на СДС премира и лидер на партията Иван Костов. Това стана на среща между Костов и СДС - София. Разговорът, който продължи повече от 2 часа, бе открит за журналисти.  Срещата се състоя вчера в столичния Дворец на културата, която според "Новинар"  е била претъпкана.
  Ако има неудачен министър, той ще е все на образованието, е завила учителка от "Редута". Свидетели сме на странни назначения, е заявил Ангел Димитов от "Изгрев". Кой контролира кадровата полритика, ще има ли отново добри и лоши в СДС, е попитал той.
  Активист от "Красна поляна" се оплака от уволнениетно на шефа на СДС в района, който работел в енергетаката.
  Какви  са дълговете на в-к "Демокрация" и има ли конфронтация междду правителството и софийската организация, са попитали участници в срещата.
  Костов избирателно е отговорил на въпросите. В Министерствогто на образованието  трябва да има серозни промени, но не под натиск, смята премиерът. Просветният министър Димитров бил много полезен човек на кабинета. Дългът на "Демокрация" е 500 хил. лв., потвърди Костов. Очаквам и от Евгений /Бакърджиев/ да отхвърли намеците за каквито и да било конфронтации в СДС, заяви премиерът. Покрай неудобните въпроси той чу и комплименти - например, че бил политик от рангана Стефан Стамболов, Борис Трети и Маргарет Тачър, коментира "Новинар".
  Лидерът на СДС - София Бакърджиев разви своята теза от семинара в Пампорово за двете "К" - конструктивизъм в управлението и консолидация в партията. Политическото махало стои центрирано след местните изборри, трябва отново да го върнем от центъра вдясно, където му е мястото, каза Бакърджиев.
  След пристигането си от Лондон в НДК дойде и кметът Софиянски, на чието присъствие Бакърджиев се надяваше.
  СДС - София връчи на Костов списъци на хора, които трябва да бъдат защитени.
  В-к "Труд" съобщава, че от СДС - София са разпънали "Иван Костов за уволнения на сини кадри".
  В публикацията се посочва, че  Костов отделил най-моного време да обяснява на присъстващите около 600 активисти успехите на правителството. Той обаче е бил категоричен, че по отношение на коалиционните партньори на СДС по никакъв начин партията не е заинтересована от други партньори, тъй като това създавало лъжливо самочувствие ва някои политици и партии, визирайки ДПС. Не можем да плащаме политически данък заради личности и групови интереси, ние трябва да се държим заедно, подчерта лидерът на СДС. Пред аудиторията той заяви, че най-важно е всички противоречия да се решават според устава на СДС и неговите вътрешни правила. Според информацията на "Труд" Костов не скрил, че една от болните точки на управляващите е корупцията, но тя не трябвало да се превръща в основна тема, тъй като била от политическия дневен ред на опозицията. Затваряме страницата на конфликтите, изпълняваме си програмата и искаме отново доверието на хората, завърши словото си Костов.
   
  Евгений Бакърджиев, председател на СДС-София, призовава към диалог, чуваемост и точно поставяне на проблемите
  В интервю за в - к "Новинар" Евгений Бакърджиев, ексвицепремиер и председател на софийската организация на СДС, смята, че СДС се нуждае от преосмисляне и преподреждане. За това е необходимо в СДС да има диалог и чуваемост, който след това да се принесе и към коалиционните партньори и накрая с обществото. Отбелязва, че от местните избори досега доверието в правителството и СДС е спаднало двойно. Не бива никой да си крие главата в пясъка, не бива никой да се самоуспокоява. В политиката това е присъда, казва Бакърджиев. За това са важни диалогът и чуваемостта. Колкото повече неща си казваме, толкова повече се чуваме, толокова по-полезни ставаме един за друг, твърди убедено Бакърджиев. Неговото интервю е по повод срещата на софийската организация с Иван Костов, на която са били разгледани някои наболели въпроси. /"Новинар"/
   

  Николай Камов от Политическо движение "Социалдемократи" се срещна с главния редактор на "Труд
  Обществено-политическата ситуация в страната и проблемите пред обединената левица обсъдиха вчера лидерът на движение "Социалдемократи" Николай Камов и главният редактор на в-к "Труд Тошо Тошев. Събеседниците бяха единодушни, че най-добрият изход за България след изборите е широко коалиционно правителство от професионалисти и морални личности, инфоррмира в-к "Труд".
   
   

  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Линейки ще блокират центъра на София на 17 юли заради ниски заплати
  Линейки от столичната "Бърза помощ" ще блокират от 17 юли площад "Св. Неделя" в София, където се намира здравното министерство. Това решиха вчера синдикатите в службата. Екипите ще тръгват по адреси на болните от площада пред министерството и ще се връщат обратно на него само с включени сирени и фарове. По този начин лекарите и шофьорите от "Бърза помощ" ще протестират срещу мизерните си заплати.
  Медиците получавата месечно между 160 - 180 лв. месечно в зависимост от трудовия стаж. За сравнение кколегите им в съседна Гърция получават 700 марки. Шофьорите на линейки  вземат 108 и 111 лв.
  В "Бърза помощ" настояват заплатите им да бъдат увеличени четворно. Столичани нямат доверие на личните си доктори и при най-малко оплакване викали "Бърза помощ". /"Труд"/.

   

  ИКОНОМИКА
   
  По 5% ще е реалният годишнен ръст на икономиката от 2001 до 2003 г, а според прогнози инфлацията ще е 3,5% и 2 лева за долар за този период
  По 5% ще е реалният годишнен ръст на икономиката от 2001 до 2003 г. Това предвижда 3-годишната макрорамка, която правителството одобри вчера. Инфлацията в края на всяка от трите години ще е 3,5%, а валутният курс - 2 лв. за долар, се прогнозира в документа.
  Параметррите са съгласувани с МВФ, уточни зам.-финансовият министър Димитър Радев.
  Кабинетът прие и отчет за изпълнението на бюджета за 1999 г. Като цяло изпълнението е успешно, каза финансовият министър Радев. Отчетът ще бъде внесен в парламента заедно с доклада от проверката на Сметната палата.
  Влошаване на търговското салдо констатират обаче финансовите експерти. Спрямо 1998 г. външната търговия на България е на червен с 1,06 млрд. долара. В замяна на това обаче имаме 770 млн. долара преки чужди инвестиции. Причините за търговския спад са в международната финансова криза през 1998 г., която доведе до слабо търсене на българските стоки за износ, е мнението на експертите.
  Външният дълг на България е 9,97 млрд. долара, намаляването му е с 213,7 млн. долара спрямо предната  година.
   
  Започна износът на пшеница, а сушата унищожи 30% от царивицата
  От митницата в Добрич съобщават, че първите 670 т. пшеница са били изнесени за Констанца в Румъния. От пристанището в Балчик още не е изнесено зърно от реколтата от 2000 г., но са били изнесени за Румъния 22, 000 т. от реколта, 99, а по суша са изнесени 8,490 т. Жътвата в Добричка област върви нормално и досега са прибрани 40% от пшеницата в областта.
  От Института по царевицата в Кнежа уведомяват, че тази година ще има голям недостиг на царевица поради засушаването при сеитбата през май и големите горещини през миналата седмица. Около 30% от засетите с царевица площи са безвъзвратно унищожени от засушаването. Очаква се реколтата да стигне до 1, 5  млн. тона царевица, а за покриване на фуражния баланс на страната са необходими 2 млн. тона. /"Пари", "Сега"/

   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"