ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
14 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с арабските страни | Отношения с Украйна | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Правителство
  | Социална обстановка | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • При никакви обстоятелства няма да подам оставка преди изтичане на правомощията ми, заяви премиерът Костов.

 • Още вярвам на премиера Костов, декларира вицепрезидентът Кавалджиев.

 • Ръководството на СДС започна мащабна чистка в местните структури на партията.

 • Дават Божков на следствието.

 • За първи път опозицията се обедини около искането за прозрачна приватизация на големите приватизационни сделки.

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Италианският президент помилва Али Агджа.

 • Путин и Уйлям Коен не се разбраха за ПРО.

 • Лидерите на Северна и Южна Корея ще работят за обединение.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Бернар Кушнер предложи на жителите на Косово повече автономия срещу участие в изборите.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Правосъдният министър Симеонов е готов да се извини на Либия.

   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • САЩ предоставят безвъзмездно на България 1, 1 млн. дол. за транспортни проекти.

   


  ОТНОШЕНИЯ  С УКРАЙНА
   

 • През 2000 г. Украйна ще достави на България само 200 млн. куб. м. газ

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Днес се подписва споразумението с турската фирма "Джейлан" за строителството на магистрала "Марица"

   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Министерството на земеделието прие наредба за оземляване на безимотните с отпуснати 250 000 дка.

 • Миньори блокират международния път София - Благоевград заради неизплатени обезщетения и заплати и заради нерешената съдба на мините.

 • Екип на кредитната агенция ИБКА пристига в България утре, 15 юни.
   
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  При никакви обстоятелства няма да подам оставка преди изтичане на правомощията ми, заяви премиерът Костов
  При  никакви обстоятелства няма да подам оставка преди изтичане на срока на правомощията ми, предвидени от конституцията. Това заяви вчера премиерът Иван Костов в курорта Вонеща вода край Велико Търново. Заедно с министъра на регионалното развитие Евгени Чачев той се срещна с управителите на 14-те области в Северна България. Аз съм Козирог, не бягам от отговорност, заяви министър-председателят. Бъдете спокойни! В сигурни ръце е правителството - в ръцете на един спокоен, сигурен човек, който има достатъчно хладнокръвие и работоспособност да се справи със задачите, които има, допълни той. Хич не се притеснявайте, аз ще си нося отговорностите, докато са ми възложени от мнозинството, заяви премиерът, цитиран в "Стандарт".
   

  Още вярвам на премиера Костов, декларира вицепрезидентът Кавалджиев
  Още вярвам на премиера Костов, защото е човекът, който трябва да покаже пред нацията, че е готов да се справи с корупцията, заяви по националната телевизия вицепрезидентът Тодор Кавалджиев.
  от Костов се чакало обяснение защо повечето от попадналите под съмнение са назначени от премиера.
  "Остана много малко време да докажем, че наистина се разграничаваме от престъпността, част от която е корупцията, иначе следващите избори ще бъдат изгубени страшно", каза Кавалджиев. И признава, че се чувства дисидент, защото добронамерените му критики към властта не са чути, пише в-к "24 часа".

   
  Ръководството на СДС започна мащабна чистка в местните структури на партията
  Националният съвет на СДС смени ръководствата на 3 големи организации - Добрич, Варна и Стара Загора.
  На заседанието си вчера НС е изслушал доклада на Контролния съвет /КС/ на СДС.  В КС са пристигнали само три сигнала за корупция, които могата да бъдат проверени. Два от тях са в София, а другият е от Харманли. Общо 11 оплаквания е събрал шефът на партийния съд Иван Куртев от цялата страна, повечето анонимни. Данните за нарушения са постъпили в централата на СДС. Според Петър Рафаилов само 3 от случаите касаят СДС, е съобщил син депутат пред "24 часа".
  На следващото си заседание НС ще изслуша доклада на Контролния съвет за финансовата проверка в СДС - Добрич.

  Вчера с решение на Националния съвет е отстранено цялото общинско ръководство  на СДС в Добрич начело с шефката му Жанина Калинкова заради гласове фантоми. Новите шефове ще бъдат избрани до 30 юни на служебно общо събрание. Дотогава ще стане ясно дали има и финансови нарушения по време на предизборната кампания.  Сред препоръките, които се чули вчера, била да се изключи Калинкова от партията. До избора на нов шеф на структурата постът ще се заема от Людмил Бешков.
  Отменен бе и изборът на петимата заместници и на секретаря  Стоян Калоянов от общинското ръководство във Варна. Двама от тях, Янко Станев и Стоян Калоянов, са снети от всички партийни постове за 1 година. Лидерът им Благой Димитров запази мястото си.
  Новите заместници ще бъдат избрани на служебно общо събрание. КС на СДС трябва да издири и дрги нарушители на устава. Според участници във вчерашната дискусия скандалите в СДС - Варна били толкова големи, че нищо не било в състояние да спаси местната организация, пише "Стандарт".
  Сините шефове в Стара Загора били избрани коректно, е констатирал Контролният съвет. Националният съвет на СДС обаче е препоръчал на структуррата си там да се проведе нов избор, за да се обединият отделните крила в местната центррала. Според"Стандарт" общинският шеф на СДС - Стара Загора арх. Иван Иванов ще се оттегли доброволно от поста си, но според източници на вестника вероятно ще бъде преизбран.
  "Това са справедливи, правилни и сурови решения, които дават възможност на организациите да преодолеят кризите", заяви премиерът и лидер на СДС Иван Костов.
  "Нямам намерение да бягам от никакви отговорности" - така членът на НИС на СДС и шеф на Бюджетната комисия в НС Йордан Цонев е коментирал искането на посланика ни в Индия Сугарев за три сини остави, сред които едната е на Цонев. Другият, посочен от Сугарев - Бисеров, е избягал от журналистите, пише "24 часа". Третият, чиято оставка поиска Сугарев - Бакърджиев, отговори с отворено писмо до медиите под заглавие "Искат да убият вярата!" В него Бакърджиев призовава: "Стига лъжи! Спрете се!" Той твърде дълго вярвал в обективността и искал да се разбере, че така /с лъжи/ не бива, че има мярка дори в пошлостта. Искал, но с тези клевети по негов адрес явно вярата му се е разкратила, става ясно от писмото. Бакърджиев заявява, че е чакал някой да се обади и да каже, че това /за него/ не вярно, че не е честно и че е гавра.  "Вече не бива да се чака", заявява той. Защото освен него оплюли и други, някои от които светила за България  - като Стефка Костадинова. И нямало да се спре дотук. "Целта е всичко да е грозно и гадно. Всички да бъдат долни и подли...За да се загуби вярното, да се обърка реалността....За да спрем да вярваме!", възкликва Бакърджиев. Според него са го изкарали какъв ли не, какво ли не са му приписали, само и само да го "омърлят" - "За да не им пречиш!"
  Това трябва да спре, заявява Бакърджиев в отвореното си писмо.
   

  Дават Божков на следствието
  Бившият главен преговарящ с ЕС Александър Божков ще бъде даден на следствието, съобщиха от Съдебната палата. Той ще бъде разследван за престъпление по служба. С него обвиняема е и бившата зам.-промишлена министърка Едит Гетова.
  Делото вече е образувано във Върховната касационна прокуратура, след като премиерът Костов прати доклада на вицепремиера Жотев за нарушения при издаване на компенсаторни записи в промишленото министерство по времето, когато министър на промишлеността беше Божков . Делото ще се води срещу виновни длъжностни лица от ведомството. Най-вероятно днес делото ще стигне до следствието.
  Във ВКС течала  проверка и за участието на Божков в разграбването на "Океански риболов", информира "24 часа". На няколко пъти моряшкият синдикат праща данни за участието на бившия министър в разпродаването на фирмата. Сигналите били получени при прокурора Николай Джамбов, който водеше проверката. Това бе и една от версиите за самоубийството му, пише вестникът.

  Уволнението на Божков като главен преговарящ за България с ЕС е въпрос, който засяга само страната ви, е заявил за "24 часа" говорителят на комисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген - Жан Кристоф Филори. Ситуацията била подобна на тази в Полша, където има правителствена криза, но за ЕС било важно преговорите да продължат по набелязания график.
  Според премиера Костов изборът на главен преговарящ е в правомощията само на Министерския съвет, защото той е част от правителствения екип. Костов е обяснил за пресата, че консултациите в парламента били заради Съвета по евроинтеграция.
   

  За първи път опозицията се обедини около искането за прозрачна приватизация на големите приватизационни сделки
  Парламентът да контролира приходите от големите приватизационни сделки в България, поискаха БСП, ДПС и Евролевицата вчера. Лидерите им подписаха общ мемурандум за съдбата на БТК, Булбанк, НЕК, "Булгартабак".
  Документът не целял спиране на сделките, а гарантиране на прозрачност. Затова опозицията настоява парламентът да сформира временна комисия.
  Кабинетът се готви да лиши държавния бюджет от приходите на най-печелившите държавни структури, без да дава отговор с какво ще бъдат заменени, предупреждават депутатите от опозицията. Те се страхували, че до идването им на власт парите ще бъдат източени от държавата.
  Сделките са прозрачни, няма нарушения и са в интерес на страната, заяви обаче премиерът Костов.
  Агенцията по приватизация е внесла предложение за промяна на наредбата за разкриване на информация. Иска се АП да може да съобщава офертите на кандидат-купувачите и параметрите на сключваните договори.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Бернар Кушнер предложи на жителите на Косово повече автономия срещу участие в изборите
  Бернар Кушнер, цивилният администратор на Косово, предложи на жителите на областта да участват масово в местните избори през октомври, в замяна на което ще получат повече сигурност и съществена автономия. Кушнер направи предложението от името на международнта общност. Той предложи повече автономия, но не и независимост, каквато искат албанците. В Сърбия опозицията призова западните държави да подкрепят финансово Сърбия, ако тя поеме по пътя на демокрацията. Двадесет лидери на опозицията обещаха да сътрудничат тясно със Запада и изразиха надежда, че местните избори през ноември сериозно ще отслабят позициите на Милошевич и ще го принудят да обяви предсрочни парламентарни избори. Зоран Джинджич, лидер на Демократическата партия, заяви, че сръбската опозиция желае да знае как Пактът за стабилност възнамерява да подкрепи едно демократично правителство в Сърбия през първата година на неговото управление. /"Сега", "Пари"/  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с арабските страни
   
  Правосъдният министър Симеонов е готов да се извини на Либия
  По националното радио правосъдният министър Теодосий Симеонов не се извини на Либия заради коментара си за "бялата държава", но можел да го направи, ако тя го е разбрала погрешно. Според него скандалната реплика била зле интерпретирана. На 1 юни той каза: "Мога да предвидя един процес в "бяла" държава. Либийците са нещо различно." Симеонов уточни вчера, че имал предвид "една т. нар. бяла европейска държава" и изобщо не споменал, че "Либия е черна държава". Тази негова реплика обиди Либия и всички арабски страни. От външно министерство признаха, че посланиникът на Либия е искал да връчи протестна нота заради изказването на Симеонов, но те са отказали да я приемат. Преди да замине за Дамаск, президентът Стоянов настоя Симеонов да се извини. Премиерът Костов заяви, че "не се налагат управленски решения за Теодосий Симеонов." Министър Симеонов каза: "Готов съм да се извиня на либийската страна, ако думите ми са приети от нея така, както се отразява в пресата. Аз изпитвам най-приятелски чувства към либийската държава, уважавам суверенитета й и независимостта на съда й…В този смисъл пак заявявам, че никога не съм казвал нещо, с което да засегна Либия, нито съм изпитвал ксенофобски чувства и настроения към която и да е нация." Това е всъщност разкаянието на министър Симеонов.

  Снощи от Дамаск се завърна президентът Петър Стоянов без да се е срещнал с Муамар Кадафи, защото той не е бил на погребението на Асад. Президентът на световната организация "Международни адвокати" Самюел Ериксон вчера обеща в София сдружението да се намеси в подкрепа на подсъдимите българи в Либия. Той се заинтересува от факта, че върху тях е било упраженено насилие, включително и за промяна на вярата им. /"Сега", "Новинар", "Монитор"/
   

   
  ****
  Отношения със САЩ
   
  САЩ предоставят безвъзмездно на България 1, 1 млн. долара за транспортни проекти
  В Тирана зам.- министърът на транспорта Петър Табаков и директорът на Агенцията за търговия и развитие на САЩ Джоузеф Грандмезон  подписаха споразумения за безвъзмездно отпускане на 1, 1 млн. долара на България за три проекта в транспорта. По първия проект се отпускат 1, 073 млн. долара за закупуване на 5 тестващи машини за изпитание на дизелови локомотивни двигатели, преминали основен ремонт, както и машина за пясъкоструйното им почистване. Второто дарение е за 18, 000 долара за закупуване на кран за обработка на контейнери за присатнище Варна и за товарната гара в София. Третият проект е за 33, 215 долара за финансиране на работата на координационната група по инициативата на Бил Клинтън за развитие на Южните Балкани. По тази инициатива досега България е получила като помощ от САЩ над 10 млн. долара - главно за закупуване на машини и съоръжения по транспорта. /"Сега"/

   

   ****
  Отношения с Украйна
   
  През 2000 г. Украйна ще достави на България само 200 млн. куб. м. газ
  В Киев шефът на НЕК Иван Шиляшки и шефът на "Нафтогаз" Игор Диденко подписаха споразумение, по което през 2000 г. Украйна ще предостави на България само 200 млн. кубика газ, вместо предварително договорените 360 млн. кубика по Ямбургската спогодба. Издължаването ще започне през този месец. През 2001 г. България следва да получи според подписанеото споразумение 378 млн. куб. м. газ от Украйна. /"Стандарт", "Пари"/
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Днес се подписва спразумението с турската фирма "Джейлан" за строителството на магистрала "Марица"
  Президентът на турския холдинг "Джейлан" Махмуд Джейлан заяви, че холдингът е осигурил заем от турската Ексимбанк от 100 млн. долара и строителството на отсечката от Оризово до Капитан Андреево от магистрала "Марица" може да започне през октомври. Днес той ще подпише устава на смесеното дружество между "Джейлан" и "Автомагистрали". Предвижда се строителството да струва около 300 млн. долара за 5 - 6 години. Участието на двете страни в дружеството е 50 на 50. /"Демокрация"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Министерството на земеделието прие наредба за оземляване на безимотните с отпуснати 250 000 дка
  250 000 дка е държавната земя, с която ще бъдат оземлени безимотни и малоимотни, желаещи да произвеждат. Наредбата за оземляването бе приета вчера от земеделското министерство.
  Безимотните ще получават земя под наем най-малко за 5 и максимум за 10 години. Друг начин за оземляване е да купят държавните ниви, е пояснила за медиите  на отдел в министерството Цветанка Боянова. Семейства без деца могат да наемат 10 дка, с едно дете -  20 дка и многодетни - до 30 дка. Наемът няма да е повече от 12 лв./дка за ниви от най-популярните трета и четвърта ктегория.
  Закупуването на земя ще става по цени, определени с наредба от Министерския съвет преди две години. Те са от 640 лв. за 1 дка от най-продуктивните ниви до 40 лв./дка за най-нископродуктивните. При въвода купувачът плаща само 2% от цената. Остатътък сеизплаща за следващите 9 години.  

   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Миньори блокират международния път София - Благоевград заради неизплатени обезщетения и заплати и заради нерешената съдба на мините
  Отчаяните миньори от "Бобов дол" вчера изпратиха писмо до президента Стоянов, премиера Костов и вицепремиера Жотев, в което напомнят че семействата им месеци наред гладуват.
  350 подземни работници са съкратени от Мини "Бобов дол". До днес не са получили стотинка обезщетение. Дружеството "Колош БД" ЕООД /същите мини/, е обявено в ликвидация. Въпреки решението на правителството, уволнените от подобни дружества да получат от бюрата по труда еднократно обезщетение от 1000 лв., нито един миньор не е получил тази сума.
  Никой не знае какво ще е бъдещето на "Колош БД". Макар и в ликвидация, вероятно ще продължи съпътстващият добив на въглища. По такъв начин ще се получи сумата за ликвидация на предприятието, а в същото време рудниците ще се самоиздържат от добива.
  Всеки ден близо 800 души слизат в забоите, за да изхранват семействата си, но срещу труда си не са получавали нито аванси, нито заплати от два месеца. За времето от 3 ноември 1999 г. до вчера са минали 7 заседания на Междуведомствения експертен съвет, който трябвада реши съдбата на Мини "Бобов дол" ЕООД. Но на нито едно от тях не е поставен този въпрос, информира "Труд".
  Днес ще блокираме международния път София - Благоевград, съобщи Емил Арнаудов, зам.-председател на "Подкрепа" в дружеството. Така миньорите ще протестират срещу бездушието, проявявано към съдбата на дружеството и препитанието на техните семейства. /"Труд"/  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Екип на кредитната агенция ИБКА пристига в България утре, 15 юни
  Експертите ще имат срещи с представители на министерствата на финансите и на икономиката, както и с централната банка. В момента рейтингът на България, даден от ИБКА е Б плюс, коетосе равнява на Б1 по системата за оценка на "Мууди'с.