ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 14 май 1999 г.
  Тема на деня| Външна политика | Армия | Медии | Правителство|
  Политически партии и организации | Икономика|


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Русия втвърдява позицията си по косовския конфликт.

 • Посещение на Ширак в Москва.

 • Трудности на Йошка Фишер на конгреса на собствената му партия.
   

     БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • След седмица самолетите на НАТО ще летят над България.

 • Няма отклонения на радиационния фон в България, заяви екоминистър Манева.

 • Правителствена комисия ще следи за нарушения на петролното ембарго срещу СРЮ.
   

     АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Робин Кук и Михайлова обсъдиха плана за следвоенното развитие на Балканите.

 • САЩ предоставят помощ от 2 млн. дол. на България, Македония и Албания.

 • Парламентът гласува ратификацията на договора за създаване на балкански многонационални сили.

 • Премиерът Костов заявява, че "България се нуждае от политическа подкрепа за ЕС и НАТО, останалото ще направим сами" .

 • Три милиарда долара е валутният резерв на България в момента, съобщи финансовият министър Радев.

 • До края на юни правителството ще приключи с програмата за изолация, заявява вицепремиерът Божков.

 • БСП не изключва взаимодействие с ДПС на местните избори, заяви лидерът на социалистите Първанов.

 • ДПС и Евролевицата се консултираха за съвместно явяване на местните избори.

 • Дойче банк купува три български фармацевтични завода за 24 млн. долара.
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  България и войната

  След седмица самолетите на НАТО ще летят над България
  Всички централни вестници отделят значително място на вчерашната пресконференция на полковник Георги Потинчев - началник на управление "Военно ръководство на въздушното движение" към ГЩ на Българската армия. Според предоставената от него информация НАТО ще инсталира единна система за управление на гражданските и военните полети, която ще следи прелитащите над България самолети. Това се предвижда в подписания от България и НАТО протокол по военнотехническите проблеми за използване на въздушното пространство на България. Апаратурата ще бъде цифрова, с размерите на малък компютър. Не се съобщава къде ще бъде инсталирана системата. Управлението и ръководството на полетите ще бъде осъществено след като апаратурата - речева  /със слово/ и радиолокационна, пристигне в България. Потинчев е заявил, че България разполага с опознавателна система "свой - чужд", но тя не е съвместима с тази на НАТО.  Полк. Потинчев беше категоречен, че нито гражданските, нито военните полети над българия ще спрат, след като започнат да летят самолетите на пакта. Най - вероятно е самолетите от гражданската авияция да извършват полети на височина до 7,000 м., а военните изтребители да летят на височина от 7 до 12,000 м. Самолетите на НАТО ще летят на височина над 13,000 м. Българските радарни станции няма да бъдът изключени. При полетите на самолетите от НАТО ще се получава единна радиолокационна информация за въздушната обстановка. ПВО в България ще получава две картини от радарите на българското ПВО и ПВО на НАТО.
  От 10 до 18 май петима експерти от ИКАО извършват проверка на системата за контрол върху безопасността на полетите на гражданската авияция, която се предлага от България./"Демокрация", "Труд"/

  Няма отклонения на радиационния фон в България, заяви екоминистър Манева
  Изпращаме екоекип от експерти и апаратура в Македония, ако тя приеме предложението ни за помощ, е съобщила министър Манева. Според нея въпреки осмократното повишение на радиоактивността в Македония, измереното ниво там е 4 пъти по-ниско от опасното. Манева предполага, че вероятно измерванията не са много точни заради остарялата техника и технологии, с които разполага Макенодия. Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон в България не е регистрирала каквито и да било отклонения от  нормалното. Поради потенциалния риск от трансгранично замърсяване вследстие на военните действия в Югославия се прави радиохимично обработка на всички проби от растенията, земята, въздуха и водата. Анализът с високочувствителен лазарен анализатор на уран и аерозолните проби ще бъдат събщени днес. Министър Манева потвърди, че над Видин са паднали киселинни дъждове, предизвикани от повишеното съдържание на сероводород във въздуха, но подобни случаи според нея не са прецедент поради остарелите технологии в страната. /"Демокрация"/
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  Премиерът Костов заявява, че "България се нуждае от политическа подкрепа за ЕС и НАТО, останалото ще направим сами"
  Това е заглавието на голямо интервю, публикувано във в. "Демокрация", на премиера Иван Костов за радио "Дойче веле". Ето становището на Костов по някои важни въпроси:
  - по пакта за стабилност, предложен от Йошка Фишер - "Веднага мога да кажа, че г-н Фишер, който ни представи Пакта за сигурност, има пълната и безусловна подкрепа на правителството на България. Ние сме убедени, че оттам трябва да започват всички идеи за възстановяване и развитие на Югоизточна Европа /ЮИЕ/. Сигурността е първият стълб. Гарантирането на сигурността за ролята на етническия мир на всички хора, е началото на устройването на ЮИЕ."
  - за подкрепата на Германия - "Ние очакваме подкрепа от Германия за това България да започне преговори за присъединяване към ЕС през първите дни на януари 2000 г. Това ще бъде един начин политически да бъде подкрепена България в много трудното следвоенно преодоляване на всички щети, които преживява страната, защото не е тайна, че най-големи загуби понасят България и Македония. Най - важната подкрепа за нас е започването на преговорите и свалянето на шенгенската бариера. Това е реалното отваряне на вретите към Европа за България, за българския бизнес, за българските граждани. Това очаквам и от германските политици. На България не й трябва кой знае колко подкрепа. Необходима й е политическа подкрепа за членство в ЕС и НАТО. Всичко останало ние ще направим сами. От г-н Фишер тя прозвуча съвсем ясно. Сега тази подкрепа трябва да се материализира. С удоволствие чух посланик Метцгер да заявява, че се надява България да започне преговори през следващата година. Това е един много хубав сигнал - това е по германски. Няма нищо по-насърчително от такава подкрепа".
  - за границите на Балканите и исканията на АОК - "Ние не приемаме исканията на косовските албанци за независимост, нито подхвърленията за изграждането на "велики държави". Поредната "велика държава", ако се направи опит да бъде създадена, независимо как се казва тя, ще завърши със същата катастрофа, която видяхме в Югославия, тъй като ние имаме пред себе си сблъскване на два модела - единият е стремежът "велики нации" да изграждат етнически чисти държави, което е абсолютно невъзможно, като се види разпределението на хората от различните етноси и религии на картата на всяка страна.  Другият модел е истинската, европейската алтернатива - държави, в които има етнически мир, религиозна търпимост, защита на индивидуалните права и свободи, в които правителствата не си позволяват да посягат на правата и свободите , на сигурността на гражданите. Това е моделът, по който се движи България. Аз мога да кажа със самочувствие, че за тези 10 години България изгради това, което сега наричаме български етнически модел".
  - за отношенията с Югославия - "България запази дипломатическите си отношения, и то на сравнително добро равнище, независимо че разрешихме достъп до въздушното си пространство на самолетите на НАТО. Ние имаме добре фунскциониращо посолство в Белград, една от малкото страни сме, които поддържат посолство с персонал. По същия начин ние ще направим всичко възможно да поддържаме добрите отношения с югомисията в София. Отношенията нито са прекъснати, нито са изгорени мостовете. Аз се надявам, че скорошният мир много бързо ще ни позволи да си помагаме взаимно."
  - за ролята на Гърция - "Гърция като едиствена страна, член на ЕС и НАТО, в момента е и участник в конфликта. Едновременно с това е залог, че тук има сила, която ще пледира за интересите на ЮИЕ. Гърция го прави, ние виждаме нейните усилия. Гърция може да изиграе ролята на локомотив, особено за малките страни - Македония, Албания, за някои югорепублики. Не знам точно как ще се реализират плановете, тъй като всичко в момента се обсъжда, но факт е, че в момента Гърция може да допринесе много за военната сигурност в региона, както г-н Симитис каза - като участва във военен контингент в мироподдържащи сили в Косово".
  - за антинатовските настроения - "В България няма антинатовски настроения, а има страх от натовските самолети, от ракетите, има страх от войната. Антинатовски настроения има само на много слабите по посещаемост митинги на бившите комунисти. Там казват: НАТО вън.Но българското общество много добре разбира, че това означава бежанците да дойдат в България. Кой ще спре тази хуманитарна катастрофа, кой ще помогне на хората да се завърнат по домовете си, кой ще спре престъпленията срещу човечеството?. Хората добре разбират, че антинатовски настроения всъщност няма. "НАТО вън" означава Милошевич завинаги. Българското общество го разбира и в България няма приятели на Милошевич".

   Робин Кук и Михайлова са обсъдили плана за следвоенното развитие на Балканите
  Вчера в Лондон министрите на външните работи на България и Англия Кук и Михайлова са дали съвместна пресконференция за резултатите от разговорите им. Кук заяви, че той и Йошка Фишер ще предложат на своите колеги от ЕС създаването на отворена европейска зона за търговия, която чрез споразумение между балканските страни, ЕС и ЦЕФТА ще даде възможност за засилени търговски преференции в региона. Този план е бил обсъден детайлно от Михайлова и Кук. Кук изрази надежда, че България ще бъде включена към икономическата и общата система за сигурност. Той благодари няколко пъти на България за подкрепата, която даде на НАТО и изтъкна: "Това, което направи България, показа, че няма нищо невъзможно, светът може да се подобри към по-добро".
  При срещата си с министъра на отбраната Джордж Робинсън министър Михайлова е получила уверение, че Лондон е готов да предостави допълнителна помощ във военната област, ако е необходимо.
  Инициативата на Кук за възстановяване на Балканите включва две части - техническа и финансова. Освен споменатата отворена търговска зона и тясно икономическо сътрудничество на балканските страни с ЕС, Кук предвижда и споразумение между министерствата на страните от ЕС и министерствата на страните от Балканите. Следващата мярка е незабавно прилагане на плана за действие на България за членство в НАТО. /"Демокрация", "Стандарт"/

  САЩ предоставят помощ от 2 млн. дол. на България, Македония и Албания
  Вчера правителството е утвърдило два договора, по които е страна, за получаване на безвъзмездна помощ от САЩ от 2 млн. дол., отпусната на България, Македония и Албания в областта на транспорта. С парите ще се оборудва лаборатория за изпитване на пътната настилка, както и система за преброяване на автомобилния трафик по коридор № 8. Помощта ще бъде получена след подписване на меморандум за разбирателство относно начина на съвместното им ползване от трите балкански страни. Очаква се това да стане в началото на юни по време на среща на координационната група по Инициативата за развитие на Южните Балкани, която ще се състои в София. Досега по тази инициатива трите страни са получили общо 22 млн. дол. под формата на прединвестиционни  проучвания и доставка на транспортно оборудване. /"Пари"/
   


  АРМИЯ

  Вчера парламентът гласува ратификацията на договора за създаване на балкански многонационални сили
  Вчера със 153 гласа "за", 53 гласа "против" и 2 "въздържал се" парламентът ратифицира споразумението за създаване на балканска многонационална бригада. Срещу договора се обявиха депутатите от БСП. Споразумението беше подписано на 26 септември 1998 г. в Скопие от военните министри на Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Румъния и Турция. Щабът на силите ще се ротира през 4 години. Първите 4 години щабът ще бъде в Пловдив. Предвижда се силите да участват в операции на ООН и ОССЕ., ръководени от НАТО и ЗЕС. България ще участвува в силите с един механизиран батальон, с щабна и свързочна рота, за които ще са нужни 6,5 млрд. лв. или 23,5% от общия бюджет на силите.
  При проведената дискусия Пламен Марков от СДС заяви, че чрез многонационалните сили на Балканите страните, които не са членки на НАТО, постепенно ще овладеят механизмите и изискванията на пакта.
  Иван Генов от БСП изрази мнението, че това е опит за изграждане на мини - НАТО на Балканите, което ще прокара нови разделителни линии в региона, защото някои държави се изключват от участие. Ангел Найденов от БСП запита "не са ли тези многонационални сили липсващата брънка в едан цялостна военна операция за рашаване на конфликта в Косово?" От БСП се опасяват, че чрез войските, разположени край Пловдив, България ще бъде въвлечена във война с Югославия. След гласуването военния министър Ананиев опроверга тези опасения.
  В-к "Демокрация" съобщава, че щабът на силите ще започне да функционира от 31 август в Пловдив.
  /"Труд", "Дума", Пари"/


  МЕДИИ

  Българската национална телевизия дава сателитно време на македонската тв
  На 20 май в Румъния на среща на ръководителите на балканските телевизии ще бъде подписано споразумението, чрез което Македонската телевизия ще ползва част от сателитното време на БНТ.
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Кабитетът прие законопроект, който засилва наказанията за продажба на цигари и алкохол на непълнолетни
  Днес всички централни ежедневници отделят специално внимание на приетия вчера от правителството проектозакон за предотвратяване на престъпленията на малолетни и непълнолетни.  Законът забранява продажбата на алкохол, цигари и упойващи вещества на деца до 18 години, съобщи вчера правосъдният министър Гоцев. Предвиждат се строги санкции за заведенията, които нарушават тази забрана. От 1 януари 2000 г. МВР ще има право да затваря дискотеки и магазини при констатиране на нарушение.  Тези санкции ще влязат  в сила заедно със закона за детето.
  Общински или районни комисии ще контролират противообществените прояви на малолетните. Санкциите за недобросъвестни родители са  парични глоби или труд в полза на общината, а при сериозни нарушения и затвор.

  Кабинетът одобри кредит за 76 млн. долара. Заемът АСАЛ-1 от Световната банка е в подкрепа на платежния баланс на страната. Парите ще отидат за преструктурирането на земеделието.

  Три милиарда долара е валутният резерв на България в момента, съобщи финансовият министър Радев. Такъв резерв България никога досега не е имала, коментира той. Възможно е в последно време да има повече изтеглени средства на граждани и фирми, но това е, защото сега приключва плащането на данъците, каза Радев. Според него това не заплашва стабилността на страната и борда, за което алармира преди дни лидерът на Евролевицата Томов. Пресата съобщи, че само за една седмица в края на април са били изтеглени 12 млн. ДМ и отделно левове предимно от граждански влогове.
  Кабинетът вчера реши да се открие бюджетна процедура за 2000 г. До 20 юни в МС трябва да се внене проектът на макрорамката и бюджетната прогноза. Окончателният проект на бюджет трябва да се представи в кабинета до 20 октомри, а на 29 октомври документът трябва да е в парламента.

  Правителствена комисия ще следи за нарушения на петролното ембарго срещу СРЮ
  Кабинетът на Виденов е покровителствал контрабандния износ на нефт, цигари, захар и зърно по време на югоембаргото през 1993 - 1996 г., се казва в доклад на вицепремиера Божков за мерките срещу незаконната търговия и извличането на облаги от ембаргото срещу Югославия и кризата в Косово. Кабинетът обсъди документа вчера. Според доклада над 400 са крупните случаи на нелегален износ на цигари, които са ощетили държавата с над 250 млн. долара. Изнесени са нефтопродукти за стотици млиони долари, посочва Божков.
  Кабинетът създаде междуведомствена комисия, която ще търси причините за забавянето на съдебните процеси по констатираните нарушения и ще следи за котрабанда през границата с Югославия. Тя се оглавява от министър Божков, а в нея влизат зам.-министри и шефовете на Националната служба за борба с организираната престъпност /НСБОП/ , на ГУ "Мигтници" и на Гранична полиция.

  До края на юни правителството ще приключи с програмата за изолация, заявява вицепремиерът Божков
  В интервю за националното радио, публикувано днес в "Стандарт",  вицепремиерът Божков заявява, че правителството е длъжно сега да даде допълнителен тласък на структурната реформа, защото само по този начин може да се компенсират загубите от ембаргото, от войната в СРЮ. Чакат ни преговори с ЕС. Хората очакват увеличение на доходите, което става само с преструктуриране, посочва Божков.  "Трябва да търсим всички възможности да компенсираме загубите чрез ускоряване на структурната реформа. Поели сме ангажимент до края на юни да приключим с програмата за изолация. Предприятията, които могат да бъдат приватизирани, ще се приватизират. Останалите ще минат през преструктуриране чрез ликвидация или несъстоятелност. Ще изпълним тази програма към 30 юни, колкото и черни пророци да се намират, заявява вицепремиерът. Божков декларира, че правителството и СДС няма да се уплашат от предприемане на непопулярните мерки  заради идващите избори и ще си свършат работата. "В края на юни всички ще видят, че правителството си изпълнява ангажиментите и задълженията, които е поело и пред избирателите си, и към международните финансови институции", казва Божков. /"Стандарт"/

  Спира се атомният реактор на Българската академия на науките в София
  До 31 декември 2001 г. ще бъде готов проект за цялостно извеждане от експлоатация на атомния реактор за изследователски цели към БАН, реши правителството вчера.
   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  СДС започва серия от консултации с коалиционните партньори от ОДС за съвместно явяване на местните избори, заяви вчера лидерът на СДС и премиер Иван Костов след среща с главния секретар на БЗНС Петко Илиев.
  Целта на тези разговори е да се постигне съгласие за възпроизвеждане на парламентарното мнозинство във всички общини, обяснява за пресата председателката па ПГ на СДС Екатерина Михайлова. Това означавало общи кандидати за кметове и съгласуване на действията за общинските листи.
  Трябва да се направят  нужните компромиси, за да се спечели местната власт, е заявил земеделският лидер Петко Иелиев, цитиран в "Демокрация". Той е посочил, че местните структури на неговото БЗНС сами ще решат дали да участват в предварителните избори на СДС. Предстоят срещи на СДС с ВМРО, БЗНС - Народен съюз, с ДП и БСДС.

  БСП не изключва взаимодействие с ДПС на местните избори, заяви за пресата вчера лидерът на соиалистите Георги Първанов. Формулата за сътрудничеството между двете политически сили щяла са се решава на местно равнище. Не можем да си затваряме очите за еволюцията в ДПС - от етническа формация в посока на утвърждаване на либералното, националното, каза още Първанов. Той е провел среща с кмета на Кърджали Расим Муса /ДПС/ за положението в общината.

  След консултация за местните избори вчера ДПС и Евролевицата заявиха, че няма да допуснат нов еднопартиен кабинет
  Целта на стратегическто партньорство между либералдемократите и социалдемократите е да не допусне десницата или левицата да управлява самостоятелно страната. Това заяви вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган преди срещата си с ръководството на Евролевицата. По думите му това партньорство е гаранция за нов модел на управление на България. Това, че подкрепихме споразумението с НАТО, не означава подкрепа за правителството, е уточнил Доган. Двамата лидери са обсъдили плановете си за местните избори.
  Във връзка с откритата от Евролевицата процедура за отстраняване на парламентарния шеф Соколов лидерът на ДПС е коментирал, че в момента има по-сериозни въпроси за региона и за Бълария.
   
   


  ИКОНОМИКА

  Дойче банк купува три български фармацевтични завода за 24 млн. долара
  Лекарствените заводи "Фармация" - Дупница, "Трояфарм" - Троян и "Антибиотик" - Разград, ще бъдат продадени на Дойче банк за общо 24 млн. долара. Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри трете сделки вчера. Новият собственик официално е регистрираното в България "Балканфарма", но 98% от акциите на дружеството са собственост на Дойче банк, поясни за пресата шеф-надзорникът Дюлгеров. Зад Дойче банк в случая стоят интереси на Дрезднер банк и "Бенкърс тръст", обясняват от АП.
  Цената на 55% от "Фармация" е 11 млн. долара, на 55% от "Трояфарм" - 7,35 млн. долара, а на 51% от "Антибиотик" - 5,65 млн. долара. Купувачът обещава и да плати 10 млн. долара дългове на "Антибиотик". Персоналът там обаче ще бъде съкратен с 35% от сегашните 2000 души. Инвестициите общо в трите фирми ще са 18 млн. долара за следващите 5 години.

  ТЕЦ "Девня" се продава до средата на юни
  Новият собственик на ТЕЦ "Девня" ще бъде обявен до средата на юни. Кандидатите за сделката са "Солвей" и консорциум "Юнион енерджи". Освновен акционер в "Юнион енерджи" е турската "Билги тъш тиджарет". Освен нея в консорциума влизат "Едисън мишън енерджи" - САЩ, "Енерги Баден Витенберг" - Германия , и турският холдинг "Дага". Консорциумът е готов да вложат 100 млн. долара в ТЕЦ-а.

  Приватизация или преструктуриране чрез ликвидация ще е изходът за Кремиковци", след като следаващата седмица станат ясни позициите на кандидат-купувачите - Ердемир и Дару металс заедно с Марчегалия, заяви вицепремиерът Божков по националното радио. Според министъра на финансите Радев в интервю за същото предаване задълженията към Националната електрическа компания, Булгаргаз и бюджета на дружеството са се увеличили с 50% и ако в края на 1998 г. са били 83 млрд. лв, то вече надхвърлят 120 млрд. лв. Общата задлъжнялост на "Кремиковци" е 460 млрд. лв., като 66 млрд. от тях са за последните 3 месеца. /"Пари"/