ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
14 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Отношения с НАТО | Отношения с Германия | Отношения с Русия | Медии | Правителство | Политически партии и организации | Екология | Енергетика
  | Социална обстановка | Икономика
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Народната партия на Аснар в Испания спечели абсолютно мнозинство.

 • Унгария поиска "черна" екокарта на Румъния.

 • Световната банка обяви програма срещу бедността на Балканите.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 •  САЩ предупредиха косовските албанци.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 •  Кабинетът прие на извънредно заседание актуализираната правителствена "Програма 2001", която утре ще бъде внесена в парламента.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Ген. Уесли Кларк каза, че НАТО желае мир и демокрация в Югославия.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 • Германия подари на Гранична полиция техника за 1 млн. марки.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • През тази година България може да продаде в Русия лекарства за 35 млн. долара.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • България не е изнасяла оръжие за УНИТА, декларира българското правителство.

 • Осем телевизии са взели лиценз с измама.

 • Противници на НАТО отново се събират днес пред цетралата на БСП в София.

 • На срещата между ръководствата на ДПС и СДС днес в Пловдив ще обсъждаме възможността за диалог и партньорство по стандартите на Европа, без да влизаме в коалиция, заявява зам.-председателят на ДПС Октай.

 • Пенсионери ще блокират за час движението в центъра на София, ако общинският съвет отнеме правото безплатно да пътуват с градския транспорт.

 • Според екоминистър Манева Дунав е чист, замърсените с тежки метали от румънска мина води били с много по-ниска концентрация.

 • Шефът на агенцията по енергетика Шиляшки и шефът на НЕК са в Лондон за подписване на договор с британската BNFL за съвместна експлоатация на 4-те малки блока на АЕЦ "Козлодуй".

 • България е на четвърто място по БВП на глава от населението - 1230 долара, сред 6-те страни от Югоизточна Европа, според данни на Световната банка за региона.

 • Според австрийското сп. "Сентър юропиън куотърли" българската статистика лъже за ръста на икономиката с разрешение на МВФ.

 • Четирима кандидати за "Златни пясъци".

 • 12 фирми чакат за мястото на "Джейлан" в строежа на "Горна Арда".  

   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  САЩ предупредиха косовските албанци
  На посещение в Косово са говорителят на Държавния департамент Джеймс Рубин и Кристофър Хил, представител на САЩ за Балканите. Рубин заяви, че САЩ са сериозно разочаровани от поведението  на лидерите на косовските албанци, които не успяха да обуздаят собствените си екстремисти. Рубин припомни, че САЩ са положили големи усилия, за да намерят подкрепа за военната намеса в Косово и за помощи за албанците. Лидерите на косовските албанци не са се възползвали от своите водещи позиции в Косово.
  Рубин каза, че "Всяко нападение срещу представители на неалбанското население намалява готовността на Запада да оказва помощ на косовските албанци." Рубин осъди последните сблюсъци в Южна Сърбия на границата с Косово. Той осъди за тези сблъсъци както Милошевич, така и косовските албанци в района.
  Сериозно безспокойство от положението в Косово и Южна Сърбия е изразил и специалният докладчик на ООН за правата на човека Иржи Динсбир, който е на посещение в района за 10 дни. Според този доклад Хашим Тачи и неговото обкръжение прибягвали до шантаж и други криминални прояви, за да заздравят властта си в Косово. Тачи е използвал Корпуса за защита на Косово, който замести АОК, за сплашване на населението чрез побоища, обиски и изземване на имущества. С подобни средства Тачи е успял да заграби най-голямата верига бензиностанции в провинцията - "Косово петрол". След срещата на Рубин и Хил с Ибрахим Ругова им предстои среща с Тачи и владиката Артемие.
  /"Стандарт", "Новинар", "Земя"/
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Кабинетът прие на извънредно заседание актуализираната правителствена "Програма 2001"
  Правителството ще сдържа цените на парното и тока до май 2001 г., обеща социалният министър Нейков вчера. Кабинетът обсъди актуализираната си "Програма 2001", която утре, 15 март, премиерът Костов ще представи в парламента.
  Новото в документа е неговата конкретност, тъй като са разписани ясни срокове и отговорности за всеки от министрите.
  Замразяването на цените щяло да продължи политиката на "траен, умерен ръст на доходите", обясни министър Нейков. Толкова по-зле за МВФ, отговори той на въпрос няма ли това да предизвика негативна реакция от фонда заради поетите в споразумението ангажименти. Облекчаване на режима на патентния данък, въвеждане на ускорени амортизации за компютрите и софтуера, както и по-ниски и по-малко на брой митнически ставки договориха министрите. Ще се води война с работодатели, които не плащат осигурителните вноски, закани се Нейков. Социалният министър заплаши адвокатите, които неотдавна призоваха да не се плащат осигуровки върху хонорарите. "Ако не престанат, аз ще се обърна към дисциплинарния съд на Висшия адвокатски съвет, защото това е абсурд", каза Нейков.
  250 000 нови работни места ще се открият до 2001 г., но заради затварянето на губещи предприятия равнището на безработицата ще се запази на досегашното ниво от 17,2%.
  60 000 души ще намерят работа на крупните инфраструктурни проекти. Парите за тях са 4,430 млрд. лв., осигурени от бюджета и предприсъединителните фондове на ЕС. До 450 млн. лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ от ЕС. С част от тези пари ще се създадат регионални инвестиционни и гаранционни фондове в 11 области с най-висока безработица, като Видин, Монтана, Враца, Родопския край и др.
  Жп линията до Македония е един от приоритетите в инфраструктурната програма на кабинета.
  Ще бъдат модеризирани пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", започва и изграждането на заместващи мощности в ТЕЦ "Марица- изток" - 1 и 3.
  До 2001 г. се планира завършване на отсечката на софийското метро до площад "Св. Неделя", както и вторият етап от строителството на летище София и пристанище Бургас.
  В същия срок ще приключи строителството на ГКПП Лесово - Хамзъбейли, както и пътя дотам.
  Газопреносната система се разширява с нови тръби до Македония и Гърция. Програмата включва и изграждането на черноморския оптичен кабел, инфоримира в. "Труд".
  "24 часа" акцентира върху данъчната система. Според информацията на вестника обхватът на патентния данък ще бъде променен, ще се намалят митническите ставки, но в програмата не е записано намаляване на данъка върху доходите на хората или пък на данъка печалба за фирмите.
  Днес премиерът Костов ще съгласува актуализираната правителствена програма със синдикатите и работодателите, преди утре да я внесе в парламента.  
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  България не е изнасяла оръжие за УНИТА, декларира българското правителство
  В доклад на Комисията по санкциите към ООН се твърди, че България е главен доставчик на оръжие за бунтовниците от анголската групиродка УНИТА. Всички световни агенции разпространиха тази новина.
  Вчера зам.-министърът на икономиката Христо Михайловски заяви, че български фирми са осъществявали доставки на въоръжение за Министерството на отбраната на Рупублика Того, на основание на редовни сертификати на краен потребител. Освен това на република Того няма наложени сакнкции от СС на ООН и ЕС за търговия с оръжие и военно имущество. За нас това е експорт с изрядни документи, каза зам.-министълр Михайловски.
  ООН обвинява лично президента на Того, че е подкрепял с оръжие и пари семейството на Жонаш Савимби, лидера на УНИТА. България се обвинява и в обучение на членове на УНИТА. Михайловски заяви, че в България е проведено военно обучение през 1996 г., но на заирски военнослужещи на базата на договор между министерствата на отбраната на двете страни - България и Република Конго. През 1996 г. не е имало ограничения на международните организации за подобен вид дейност.
  Според "Хюман райтс уоч" България е доставяла оръжие както на бунтовниците от УНИТА, така и на правителствените сили и по този начин е поддържала войната в тази страна.
  Становището на "24 часа" е, че е възможно този скандал да попречи за влизането на България в НАТО и ЕС. Същото становище се споделя и от в. "Монитор", който посвещава на скандала 2 страници. По този въпрос Главният преговарящ с ЕС Александър Божков заявява, че "Ако е вярно, може да попречи, ако не е вярно - няма да попречи." Филип Димитров, посланик на България към ООН заявява в интервю за "Монитор" следното: "Подобно нещо винаги е досадно, но това е тема, по която, така, доста сме говорили тук и ние сме имали възможност да се сблъскаме и друг път с подобни проблеми."
  Военният министър Бойко Ноев заяви, че "Министерството на отбраната не е обучавало бунтовници от нито една африканска държава". Официалната си позиция българското правителство ще обяви през април, когато докладът ще се обсъжда от Съвета за сигурност. 
   
   

  Отношения с НАТО
   
  Ген. Уесли Кларк каза, че НАТО желае мир и демокрация в Югославия
  Вчера на еднодневно посещение в България беше Върховния главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк. Той се срещна с президента Стоянов, премиера Костов, външния министър Михайлова, министъра на отбраната Бойко Ноев и началника на ГЩ ген. Михо Михов. Ген. Кларк изнесе лекция пред военното ръководство във военната академия и пред Атлантическия клуб. Президентът Стоянов награди ген. Кларк с най-високия български орден "Мадарски конник" - първа степен за развитие на сътрудничеството между България и НАТО. Ген. Кларк е благодарил за ролята на България по време на косовската криза Той е оценил високо ролята на българските войници в силите на КФОР и СФОР. При разговорите му с българските държавници е бил обсъден въпросът за бъдещето сътрудничество между НАТО и България.
  В изказването си пред Атлантическия клуб ген. Уесли Кларк заяви, че няма никаква идея за потенциални въздушни удари срещу Югославия. Това, което НАТО желае, е мир, а не въздушни удари. Искаме да се заемем с изграждането на демокрация, а не с нова война. В момента има над 100 000 сръбски бежанци от Косово, които го напуснаха. Нашето желание е те да се завърнат и да има едно мултиетническо Косово. Същевременно Кларк каза "югопрезидентът Слободан Милошевич да не затяга примката около Черна гора, защото Западът няма да бъде безразличен".
  По време на посещението му не е бил обсъждан въпросът за разполагане на военни бази на НАТО в България. "Нямаме нужда от бази тук, защото с България имаме едно чудесно сътрудничестнво", каза Кларк. Той не се ангажира със срок, в който България ще бъде поканена за членство в пакта и даде положителна оценка на реформата в армията и повишаването на оперативната съвместимост на армията с тази на НАТО. Според Кларк извор на всички беди в региона е военнопрестъпният режим в Белград. НАТО полага всички усилия, за да задържи и стабилизира мира в Косово и има уверението на албанското ръководство, че лидерите на страната не желаят нови огнища на напрежение в региона. Бъдещето на Европа трябва да бъде мултиетническо, това важи и за Косово, каза Кларк.
  Снощи ген. Кларк се срещна с посланиците на страните - членки на НАТО.
  Шефът на Атлантическия клуб Соломон Паси подари на ген. Уесли Кларк ловна пушка и каза, че тя не стреляла. /"Демокрация", "Труд", "Новинар"/

   

  ****
  Отношения с Русия

  През тази година България може да продаде в Русия лекарства за 35 млн. долара
  Шефът на "Балканфарма" в Москва вчера заяви, че се очаква през тази година на руския пазар да се продадат лекарства за 35 млн. долара. В новия офис на "Балканфарма" в Москва ще се продават български лекарства за 9 бивши съветски републики - Русия, Беларус, Грузия, Армения, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Туркменистан. В прибалтийските републики продажбата на българските лекарства е поето от представителството на фирмата във Вилнюс, Литва. Офис на фирмата работи вече и в Киев. /"Труд"/
   
   

  ****
  Отношения с Германия
   
  Германия подари на Гранична полиция техника за 1 млн. марки
  Вчера в посолството на Германия се проведе тържество, на което присъства и вътрешният министър Емануил Йорданов. На тържествено беше направено връчването на дарение от техническо оборудване за 1 млн. марки за нуждите на Гранична полиция. Дарението, направено от посланик г-жа Урсула Зайлер-Албринг и генерала от федералната гранична охрана Валтер Шпернер, включва 400 високочестотни радиостанции "Моторола", 60 уреда за нощно виждане, куфарчета за експертен оглед на място с уреди за дактилоскопия и фотоапарати. Помощта ще бъде разпределена по граничните пунктове в Петрич, Кюстендил, Любимец, Драгоман и Бургас. До 2002 г. от Германия се очакват още 2 млн. марки за техническо оборудване  на Гранична полиция. /"Демокрация"/  
   
   


   МЕДИИ
   
  Осем телевизии са взели лиценз с измама
  Осем телевизии могат да останат без програмен лиценз, защото са подали документи с невярно съдържание, стана ясно вчера. Проверка доказала, че развиват рекламна дейност. Имената засега са тайна.
  "Няма как веднага да ги спрем, макар че сме длъжни. Затова отлагаме лицензите им за неопределен срок", заяви юристът Александър Иванов. До 10 дни Националният съвет за радио и телевизия ще се срещне с представители на телевизиите.
  В четвъртък съветът ще обсъди какви промени да има в Закона за радио и телевизия. Най-сериозната е връщането на програмните съвети, както беше по закона на Клара Маринова. Ще се промени и такса "телевизия", събирана чрез електромерите.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   

  Противници на НАТО отново се събират днес пред цетралата на БСП в София
  Митингът е от 11 ч. и е организиран от инициативен комитет. Той е заради приетото решение на последния пленум на БСП за сътрудничество със Северноатлантическия пакт. Съобщенията за митинга бяха раздадени тайно на журналистите на пресконференция  на "Открит форум" в БСП. Идейното течение обаче нямало нищо общо с тази проява, ипформиа в. "Сега".
   

  На срещата между ръководствата на ДПС и СДС днес в Пловдив ще обсъждаме възможността за диалог и партньорство по стандартите на Европа, без да влизаме в коалиция, заявява зам.-председателят на ДПС Октай
  В интервю за в. "Сега"  зам.-председателят на ДПС Осман Октай обявява, че не поради сближаване е тази среща между ДПС и СДС днес, а поради разбирането на движението, че трябва да има партньорство с всички политически сили с управляващите - "Ако щете и заради контрола върху управлението". Според Октай не бива да се правят предвалителни заключения, че двете политически сили са се прегърнали.
  Той заявява, че ДПС няма да става посредник и балансьор на която и да е политическа сила. "Искаме да бъдем посредници и балансьори на обществените процеси, за да не придобиват груба форма", пояснява Октай.
  На тази среща по думите му "ще присъства една-единствена най-важна точка: възможно ли е да се търси по стандартите на Европа диалог и партньорство. Без да влизаме в коалиция. Поне до парламентарните избори ДПС няма да се включи в управлението.... За партньорството добрите политици мислят овреме, а не в екстремни ситуации по принуда от изборните резултати, защото не им стигат няколко бройки за мнозинство и ги търсят спешно откъдето и да е". 
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Пенсионери ще блокират за час движението в центъра на София, ако общинският съвет отнеме правото безплатно да пътуват с градския транспорт. Това съобщи председателят на обединения съюз на пенсионерите Сава Гърбузанов.
  По предложение на кмета Софиянски днес трябва да бъде определена стойността на картата, която ще плащат възрастните хора.
  Съветниците ще обсъждат вариант от 2 лв. за цялата градска мрежа. До снощи хората на Софиянски не бяха внесли докладна записка с вариантите. Не е ясно каква ще бъде новата цена на обикновената карта за месец. В момента тя е 21 лв., а истинската й себетойност е 43 лв. Не е ясно и каква част от тези пари ще бъдат поети от кметството.
  Не можем да плащаме повече от 1,50 лв. за месечна карта, казаха пенсионерите. Сега възрастните дават по 25 ст. на месец за издаване на карта.
  Пенсионерите обявиха, че ще блокират движението между 10 и 11 ч. на оживени кръстовища в София. Протестът ще продължи, докато им бъде възстановено правото на безплатно пътуване.
  Съюзът свиква в 10 ч. и протестен митинг пред Народния театър.
  Има постъпило искане за провеждането на такива протести, но още не е разписано, тъй като кметът го няма, са съобщили от общината.
  372 000 души в столицата пътуват безплатно със столичните автобуси и трамваи, пояснява в. "Сега".    


  ЕКОЛОГИЯ
   
  Според екоминистър Манева Дунав е чист, замърсените с тежки метали от румънска мина води  били с много по-ниска концентрация
  "Дунав е чист в нашия участък, тъй като замърсените води са били с много по-ниска концентрация", каза екоминистър Манева вчера. В събота, 11 март, тя обяви, че утайките с тежки метали, които изпусна румънската мина, ще стигнат до България до седмица.
  Вчера унгарските здравни власти забраниха използването на води от Тиса, уточнява в. "24 часа".  
   
   


  ЕНЕРГЕТИКА
   
  Шефът на агенцията по енергетика Шиляшки и шефът на НЕК са в Лондон за подписване на договор с британската BNFL за съвместна експлоатация на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй"
  Шефът на агенцията по енергетика Иван Шиляшки и главният изпълнителен директор на Националната електрическа компания /НЕК/ Данаил Тафров са заминали в неделя вечерта /12 март/ в Лондон, за да сключат договор с британската фирма BNFL за съвместна експлоатация на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй". До късно снощи (13 март) все още не беше ясно дали договорът е сключен, или това е оставено за днес и кой ще се подпише под него.
  BNFL е една от най-големите ядрени фирми в света, уточнява в. "Сега". През есента с нея бе подписана рамкова спогодба, която предвиждаше до март 2000 г. да се направи проучване и да се реши под каква форма ще бъде съвместната експлоатация. През октомври 1999 г. британският  премиер Тони Блеър настоя в писмо до премиера Костов България да работи с BNF, ако иска да влезе в Европа.
  "В съвета на директорите на НЕК не се разглеждали варианти за окончателен договор", е съобщил вчера за "Сега" член на съвета. Според източници от агенцията по енергетика в договора ще бъде уточнено, че НЕК и BNFL  правят смесено дружество, чиято задача е "инжинерингова поддръжка на блокове от 1 до 4", за да постигнат "най-добри параметри на показателите на блоковете". Финансовата схема предвижда фирмата да експлоатира четирите блока, като прибира част от приходите от произведения ток. Срещу това BNFL щяла да предостави своето ноу-хау и да подготви четирите блока за спиране в сроковете, договорени с ЕС - 2002 г. за първи и втори блок. Част от заплащането ще стане и с безвъзмездната помощ от 200 млн. евро, които ЕС обеща срещу затварянето на първи и втори блок.
  Според правителствени източници по този начин се надяваме да удължим с малко срока на експлоатация на трети и четвърти блок, за които все още не сме уговорили точна година за затваряне. Според меморандума, подписан от ЕС, България ще получи още 200 млн. евро, ако успее до 2006 г. да договори точна дата за затварянето на трети и четвърти блок и това е преди 2010 г. /"Сега"/  
   


  ИКОНОМИКА
   
  България е на четвърто място по БВП на глава от населението - 1230 долара, сред 6-те страни от Югоизточна Европа според данни на Световната банка за региона
  България е на четвърто място по БВП на глава от населението - 1230 долара, сред 6-те страни от Югоизточна Европа, сочат данните в разпространения вчера доклад на Световната банка за регионалното развитие и интеграцията в региона.
  В Македония на човек се падат по 1290 долара, в Румъния - 1390 долара, а в Хърватска - 4520 долара. След България по този показател са само Албания и Босна и Херцеговина. Средният БВП на глава от населението в региона е 2223 долара.
  Докладът-стратегия ще бъде представен на конференция на донорите на Пакта за стабилност на 29 и 30 март в Брюксел.
  Основните елементи на стратегията, която банката предлага за развитие в региона, са търговска интеграция с ЕС и създаване на стабилна и прозрачна среда за частния сектор; намаляване на социалните напрежения; инвестиции в регионалните инфраструктури и др.
  Като основни причини за икономическата изостаналост се посочват регионалните конфликти, непоследователната икономическа политика, забавянето на структурните реформи и др.

  Според австрийското сп. "Сентър юропиън куотърли" българската статистика лъже за ръста на икономиката с разрешение на МВФ
  Според списанието трик било например, че при изчисляването на БВП се взимали предвид и "статистическите наеми на частни лица". При това разрешение на МВФ, комуто е известно, че 93% от българите живеят в собствено жилище.
  И ООН, и ЕС искат "условните наеми" да се включат в изчисленията за БВП, заяви Тодор Тодоров, шеф на отдел "Стопански сметки" в Националния статистически институт /НСИ/. С това се вижда какъв доход хората могат да получат, ако дадат под наем жилището си. Наистина 95% от българите живеят в собствен имот и пазарът се свежда до някакви си 5%, уточни Тодоров.

  Четирима кандидати за "Златни пясъци"
  Четири оферти бяха подадени до 17 ч. вчера за 76% от "Златни пясъци". 15 минути след това те бяха отворени от представителя на Министерството на икономиката Едит Гетова. Това са "Капси турс" ООД - София, "Златни приват 21" АД - Добрич, "Демекс корпорейшън" АД - София и консорциумът от столичните акционерни дружества "Златни", "Агрима" и германската "Кондор и Некерман туристик" АГ.
  Преди дни немският туроператор ТУИ обяви, че стои зад офертата на "Златни приват 21". По законносттта на регистрацията ще се произнесе добричкият окрръжен съд на 16 март. Тя беше атакувана от РМД "Златни", регистрирано преди това в София, тъй като имало дублиране на акционери. Процедурата за избиране на купувач ще бъде бърза, обеща Гетова и вендага започна прегожвори с кандидатите. /"Труд"/
   

  12 фирми чакат за мястото на "Джейлан" в строежа на "Горна Арда"
  Вече над 12 фирми ни предлагат изгодни условия за изграждането на каскадата "Горна Арда", съобщи вчера строителният министър Евгени Чачев. На турската фирма, с която НЕК създаде смесено дружество за изграждане и експлоатация на ВЕЦ-а, бил даден срок до края на април да намери парите, необходими за нейната част от проекта.
  Инициатива от страна на турската компания се очаква и за изграждането на автомагистралата "Марица" от Оризово до Капитан Андреево. Ако "Джейлан" не осигурят пари за този проект, ще се търси друг инвеститор. Интерес вече проявявали италиански и германски компании, както и австро-швейцарско сдружение. По предвалителни разчети се очакваше градежът на аутобана Оризово - Капъкуле да погълне 300 млн. долара.