ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 14 януари 1999 г.

 

Световните новини

АОК освободи сръбските войници. Ултиматум на румънските миньори. Г - 7 обсъжда кризата в Бразилия.
 

Преглед на печата.

Външно министерство уверява, че Чехия няма да въведе визов режим за България
Различие в мнението на Турция, Гърция и Англия относно използването на многонационалните сили на Балканите в Косово.
България и Молдова ще подпишат споразумение за взаимно признаване на дипломите.
 
 
 
  Външно министерство уверява, че Чехия няма да въведе визов режим за България.

Вчера началникът на консулски отдел във външно министерство Бранимир Заимов даде пресконференция, на която заяви, че е малко вероятно Чехия да въведе визов режим за българите. Чешкото правителство е отложило решението на въпроса за неопределено време като преговорите по този въпрос ще продължат. Чехия трябва да уеднакви законодателството си с европейското, което означава да въведе визи за българите. Г-н Заимов очаква, че ЕС ще трансформира "черния" списък в негативен и позитивен и България ще попадне в позитивния. Тези списъци може да се подготвят още през 2001 г. Европейските посолства в София са отказали визи на 8% от желаещите, а в Румъния - на 30%. Кандидатстващите за убежище в Чехия българи са намалели 10 пъти - през 1993 г. те са били 1,125, а през 1998 г. - 128 души. В края на 1998 г. вътрешния министър Бонев е предложил на премиерът да се затегне визовия режим с рисковите държави и до 2 месеца ще се вземе решение с още колко рискови държави ще бъде въведен визов режим. Сега България има визов режим с 80 рискови държави и около 50% от желаещите за виза получават отказ. Останали са към 15 държави от рисковите, сред които Русия, Румъния, Югославия и Македония,, с които вероятно няма да се въведе визов режим защото в тях живеят компактни маси от български малцинства.
Г-н Заимов съобщи още, че за подкуп при издаване на визи от София са изгонени дипломати, а също така и български консули в чужбина. Той не спомена имена защото се водело следствие./"Демокрация", "Сега"/

Различие в мнението на Турция, Гърция и Англия относно използването на многонационалните сили на Балканите в Косово.

В-к "Демокрация" изтъква мнението на намиращия се на посещение в България началник-щаб на турската армия армейски генерал Хюсейн Кавръкоглу относно новосъздадените многонационални сили. Според него многонационалните мирни сили ще се намесят в Косово след решение на НАТО и при евентуално трагично развитие на събитията там. Той направи това заявление след срещата си с начаника на ГЩ на българската армия ген. Михо Михов. От министерството на отбраната са заявили, че всички решения в НАТО и между страните участнички в мирните сили се вземат с консенсус. Генерал Кавръкоглу се срещна вчера с председателя на НС Йордан Соколов и посети в Пловдив командването на Силите за бързо реагиране.
В-к "Стандарт" информира, че вчера радио "Свободна Европа" е съобщило, че НАТО подготвя трети ешелон многонационални сили за Косово с евентуално участие на България. Западен военен аташе в Белград е заявил следното: "България е членка на "Партньорство за мир" и досега многократно е защитила своите позиции на държава с евроатлантическа ориентация. България е партньор, на който сигурно НАТО разчита, когато се говори за стабилността в региона"
Агенция Ройтерс е изтъкнала, че заявлението на ген. Кавръкоглу в София относно използването на мирните сили в Косово противоречи на изразената от военните министри позиция при учредяването на корпуса в Атина. Припомня се заявлението на министърът на отбраната на Гърция Акис Цохадзопулос, че "Невъзможно е тези сили да участвуват в Косово".
Вчера намиращият се на еднодневно посещение в България министър на отбраната на Англия Джордж Робъртсън декларира, че балканските многонационални сили не трябва да участвуват в Косово.
В-к "Сега" пише, че вчера  президента Стоянов е заявил на Робъртсън, че начинът, по който светът се опитва да омиротвори Косово, ще бъде отречен от всеки пожарникар. "Огнеборците не само гасят пожара, но и го изолират с пояс на сигурност", пояснил Стоянов. Според него това означава, че Европа трябва да приеме България в НАТО.
При срещата си с Робъртсън премиерът Костов е заявил, че България, освен съвети, иска и конкретни помощи.
В-к "Демокрация" публикува статията "Солунската среща - нов модел на регионалната военна политика". В статията се отбелязва: "Действащата на практика геополитическа ос Москава - Белград налага остарял иерархичен модел за провеждането на регионална политическа стратегия от страна както на Русия, така и на Югославия. Този модел неизбежно ще бъде противопоставен в стратегически план на консенсусната организация на многонационалните военни сили.
Това означава, че в бъдеще главната задача на новата военна организация ще е да опише себе си като ефективен механизъм за превенция и разрешаване на всякакви потенциални конфликти в района на Югоизточна Европа."

България и Молдова ще подпишат споразумение за взаимно признаване на дипломите.

Вчера министрите на образовението на България Веселин Методиев и на Молдова Анатол Грималски дадоха съвместна пресконференция след приключване на разговорите. Те заявиха, че в най-скоро време двете страни ще подпишат споразумение за взаимно признаване на дипломите. Догодина етническите българи от Молдова ще могат да учат в български университети, ако се справят с изпитите по български език и по специалността. Приемните тестове ще предшестват тези в местните вузове, за да може младежите да имат по-голям избор. До 1 април в молдовското министерство ще има информация за специалностите, за които българите в чужбина ще могат да се състезават. В момента 100 българи от Молдова се учат в български университети.
Между 4 и 8 часа седмично българчетата в Молдова учат майчин език. Учебниците им по родна реч ще бъдат подобрени с помоща на български специалисти.
Днес няколко правозащитни организации, сред които "Мати Болгария" и ВМРО ще протестират мълчаливо през посолството на Молдова против заличаването на самостоятелния район Тараклия в Молдова, който е населен предимно с българи./"Демокрация"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"