ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
13 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Правителство | Политически партии и организации | Социологически изследвания
  | Социална обстановка | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • В Хелзинки ЕС прие важни решения за разширяване и по отбраната.

 • Турция получи статут на кандидат - член на ЕС.

 • Почина хърватският президент Туджман.

   
   


  ЕВРОПА ОТВОРИ ВРАТИТЕ СИ ЗА БЪЛГАРИЯ
   

 • Решение на срещата на върха на ЕС в Хелзинки за поканване на България на преговори за членство.

 • Изказване на премиера Костов в Хелзинки.

 • Лидерите на всички партии в България посрещнаха с одобрение поканата.

 • Наблюдателите Аткинсън и Гелерод заявиха, че ще предложат на Съвета на Европа мониторингът над България да отпадне.

 • Преди промените в правителството ще има нов морален кодекс, заяви премиерът Костов след завръщането си от Хелзинки

   
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Отлагането на правителствените промени за след Нова година ще създаде напрежение, смята съпредседателката на Народен съюз Анастасия Мозер.

 • Първият екип на Костов бе "Б" отбора на СДС, сега му престои да  синтезира "А" отбора, смята политологът Огнян Минчев.

 • Според 59% от пълнолетните бълргари  обществено-икономическите реоформи в страната са закъснели, сочи изследване на НЦИОМ за ноември.

 • "Открит форум" в БСП стана федерация, според лидера на социалистите Първанов това е опит за структурно обособяване.

 • 2000 миньори от Рудозем и Мадан органиизират днес отново гражданско неподчинение заради неполучени пари.

 • Съкращават 2500 души във ВМЗ - Сопот.

 • Турската компания "Хаиат кимия" АД ще инвестира 10 млн. долара  в химическия завод край Варна.

 • До лятото на 2001 г. "Плама" - Плевен вече ще работи по международните стандарти за качество.

 • "Нефтохим" дължи на държавния бюджет 283 млн. нови лева отпреди приватизирането му, финансовото министерство не е готово с погасителния план.
   
   


  ЕВРОПА ОТВОРИ ВРАТИТЕ СИ ЗА БЪЛГАРИЯ
   
  Решение на срещата на върха на ЕС в Хелзинки за поканване на България на преговори за членство
  Както на 11 и 12, и днес, 13 декември, водеща тема за всички медии е получената покана от ЕС за започване на преговори за членство. България получи дългоочакваната покана за преговори за членство. България ще води преговори едновременно с още 5 страни -  Латвия, Литва, Малта, Румъния и Словакия, обяви тържествено финландският премиер Пааво Липонен. Повторено беше условието, при което ще започенем преговорите с ЕС през февруари 2000 г. - закриването на 4 - те стари реактора на АЕЦ "Козлодуй". Формално България и Румъния ще започнат преговорите без предварителни условия. Нови условия не се поставят. Комисарят по разшираването на ЕС Гюнтер Ферхойген заяви: "Всеки знае, че икономическата обстановка в България е трудна, че политическият напредък беше бавен, но аз смятам, че България действително е решена да изпълни политическите и икономическите критерии за членство. Това е една от причините, поради която решихме да окажем толкова значителна помощ за България през следващите 6 години." Ферхойген отбеляза, че на страните - кандидатки за ЕС ще им трябва много силен национален консенсус, защото техните парламенти ще трябва да приемат около 20,000 закона и нормативни документи за уеднаквяването на законодателството им с това на ЕС. Ферхойген заключи :"Без единство на всички партии за приобщаването не може да се постигне успех".
  Романо Проди, шеф на Еврокомисията, каза: "Моето послание е, че в началото на тези преговори вие навлизате в един положителен кръг, защото целта ни е да помогнем за възстановяването на България и да направим нашия съюз силен и стабилен. Ние не изграждаме само търговска зона - ние изграждаме заедно нещо много, много по-важно. България иска да влезе в съюза и аз виждам, че това е повече от желание - това е символ на волята за пълна промяна в ЮИЕ, за да не бъде тя вече изолирана. За да кажем в крайна сметка - ние принадлежим към една и съща общност". Проди съобщи за намерението на ЕС да съдейства за деблокиране на движението по река Дунав и за изграждане на комуникациите./"Демокрация", "Стандарт", "Земя", "Пари"/

  Изказване на премиера  Костов в Хелзинки
  На заключителния обяд на лидерите на ЕС с лидерите на страните - кандидатки премиерът Иван Костов е направил следното изказване: "Благодаря за отправената към България покана за преговори за присъединяване към ЕС. Тя е исторически акт. Направих срещи с лидерите на политическите партии в нашия Парламент, за да мога да говоря тук от името на цяла България. Всички сме удовлетворени, че ще преговаряме за присъединяване. Виждаме в това резултат на реформаторските ни усилия, признаване на успеха на българския преход. Виждаме и друга, че вие оценявате направеното от нас за омиротворяването и сигурността на ЮИЕ, че ЕС има нужда от България. Това ни дава нови надежди и вяра в нашето европейско бъдеще." Костов отбелязва успехите на България при уеднаквяване на националното законодателство с това на ЕС, подмяната на документите за самоличност, съгласно изискванията на ЕС, подписването на спогодби за реадмисия с всички желаещи страни отЕС и създадения митнически и граничен режим, който е сигурна бариера срещу миграцията от други страни през България за ЕС. Той специално отбелязва: "Днес България очаква ЕС да изравни визовия статут на българските граждани с този на останалите страни, с които се водят преговори. Противното ще се възприема като недопустима сегрегация". Костов настоява да стартират инвестиционните проекти от Пакта за стабилност и в този контекст специално отбелязва деблокирането на корабоплаването по Дунав и строителството на втори мост на Дунав при Видин - Калафат. Той заключава: "Ако реализираме тези отдавна готвени проекти, българите реално ще почувстват и ще се убедят в положителните последици от новите ни отношения с ЕС, в неговата сила и добри намерения" /"Монитор"/

  Лидерите на всички партии в България посрещнаха с одобрение поканата
  Екатерина Михайлова, шеф на ПГ на СДС: "Искам да поздравя всички български граждани заради това, че вече влизаме в един нов цикъл на развитие на страната ни. Ставаме повече европейци и оттам нататък всички ние сме длъжни да се държим като отговорни български граждани, да си свършим добре работата, защото България трябва да заеме мястото, което заслужава - да бъде част от обединена Европа. В СДС ще преосмислим своята позиция и правенето на политика, за да стане още по-европейска".
  Анастасия Мозер, лидер на БЗНС - Народен Съюз : "Ние винаги сме били за диалога и за едно съвместно участие и изграждане на демокрация и последователно изпълнение на тези програми, с които ОДС дойдоха на власт".
  Александър Томов, лидер на Евролевицата: "Приветствам поканата за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Оттук нататък трудно ще се говори за срокове, а по-скоро да постигнем критерии. Аз отдавам дължимото на сегашната българска дипломация и правителство, които заслужават поздравления за случилото се. Това, което стана в Хелзинки, е следствие от нови геополитически реалности и на желанието на ЕС да каже: това са границите на Европа".
  Георги Първанов, лидер на БСП: "След поканата от Хелзинки можем да влезем с оптимизъм в новия век, но и с ясното съзнание, че ни предстои много повече работа по покриване на критериите за членство в ЕС преди всичко в икономически план" Той призова за изработването с консенсус в парламента на специална "европейска" програма за корекции в законодателството. Той обаче се изказа много по-резервирано по въпроса за промени в конституцията."Аз твърдя, че ние имаме европейска по своя характер конституция и не споделям идеите за поход срещу конституционни текстове в този момент".
  Димитър Луджев, лидер на партия "Нов избор" и на ОНС: "Поканата добре, но кога и как ще влезем в ЕС е по-важно. Ще има ли независима българска държава в хода на интеграцията".
  Проф. Кръстьо Петков, лидер на Обединения блок на труда: "Поздравявам всички българи за поканата. Това е преди всичко успех за управляващите в момента. Сега опозицията трябва да постави ударението върху изпълнението на тази покана. България ще трябва да заяви, че тя ще диктува темповете".
  Йордан Соколов, председател на парламента, е заявил, че към 2008 г. България ще стане пълноправен член на ЕС. /"Демокрация", "Земя", "Стандарт"/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС
   
  Наблюдателите Аткинсън и Гелерод заявиха, че ще предложат на Съвета на Европа мониторинга над България да отпадне
  Дейвид Аткинсън и Хенинг Гелерод, наблюдатели на ПАСЕ, заявиха по радио "Експерс", че ще предложат "България да бъде свалена от процедурата за наблюдение. Ще представим нашия доклад и това, което сме установили, на комисията през януари и ще се реши дали да отпадне наблюдението на България". Аткинсън отбеляза, че има много положителни промени в развитието на България  Според него реалната картина за състоянието на демократичните промени в страната се е получила след техните разговори с журналистите и представителите на различните политически сили. Той заяви: "Имам ясното усещане, че България като цяло иска да се интегрира в Европа и очаква наистина това да бъде в името на просперитета на страната, затова съм много доволен от това, което се случи в Хелзинки" /"Демокрация"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Преди промените в правителството ще има нов морален кодекс, заяви премиерът Костов след завръщането си от Хелзинки
  След пристигането си от срещата в Хелзинки, премиерът Костов отиде в Боровец за закриването на започналия на 10 декември  семинар на СДС. Очакваше се пред събралите се министри, депутати и кметове той да обяви промените в кабинета.След заседанието при закрити врати премиерът Костов заедно само с външния министър Михайлова даде пресконференция, на която съобщи, че няма да коментира тази тема. Той щял да направи това, когато имал какво да каже. Костов заяви, че преди промените в кабинета ще има нов морален кодекс. Това, което трябва да се промени след поканата от ЕС, са моралните устои и ценностната система на обществото. Промяната на морала трябвало да започне от политическия елит. В над едночасовата си реч пред министрите, областните управители и общинските съветници от СДС  Костов акцентирал именно на моралните критерии на политиците, необходими за присъдиняването на България към ЕС. "Виждам промяната в отварянето към хората с приемането на идеала, че политиката се прави за другите, възприемането на християнските добродетели",  каза премиерът. Той подчерта, че "в Европа няма негативна ценностна система. Там никой не слуша и не си губи времето да му разказваш срещу какво си".
  Външният министър Надежда Михайлова подчерта, че в пътя на адаптация на икономиката, политиката, социалните здравни отношиения страните от ЕС са адаптирали и морала си. "Това е голямото предизвикателство, пред което ще бъде изправено цялото ни общество, това е като валутен борд в обществените ни отношения", каза Михайлова. Тя открои два риска пред българското общество. Първият е поканата да създаде прекомерни обществени очаквания, които яко не бъдат оправдани в сроковете, в които обществото си ги представя, може да се превърнат в евроскептицизъм, а вторият - да се очаква бързо приключване на преговорите. Политиката на преговорите трябва да бъде на малките стъпки, но в една и съща посока на системен труд и ролята на местната власт е монго голяма, каза Михайлова. Затова според нея е необходимо разширяване на диалога с обществото във воденето на адекватна и точна кампания на разясняване на реформите.
  "Аз съм оптимист, че хората ще възприемат тези наши послания", коментира Костов. Добре било журналистите да започнат дискусия по този въпрос. Още днес премиерът свиква главните редактори на големите медии. Тази среща е инициирана от мен, но е поискана от тях, обясни Костов. Той припомни, че досега се е срещал с шефовете на медиите само веднъж, "когато беше върхът на нашия страх - решението за Косово". Сега изключителният исторически момент на поканата налагал отново такава среща.
  Това, което очаква България след поканата, премиерът оприличи на "спускане на кану по буен планински поток и лавиране между вратичките. Предстояло много пъти да се ударим в скалите, но сме тръгнали в улея. Костов обясни, че е наблегнал на психоаналитичните моменти в изказването си, вероятно поради въздействието на визитата си в Хелзинки, но така било например в Германия. Когато тя се възстановявала, германците също най-напред разрешили въпроса за своя национализъм, а едва след това било обърнато внимание на икономическите проблеми.
  Според премиера Костов трябва консенсус по два основни въпроса. Първият е за промяната в конституцията.  По този проблем обаче нямало категорична позиция дори в парламентарната група на СДС. Вторият въпрос бил за евроатлантическото членство на България. ЕС и НАТО са двете страни на една монета и не могат да бъдат откъснати една от друга, подчерта Костов и напомни, че Гърция влезе в ЕС заради членството си в НАТО - по геополитическ ипричини. По думите му България е нужна в новата европейска система з сигурнос ти отбрана.
  Във връзка с новата структура за преговорите с Еврокомисията външният министър Надежда Михайлова заяви, че нейното виждане е, че не е необходимо създаването на самостоятелно звено по евроинтеглрацията към правителството. Тя  ще внесе  за обсъждане от правителството проект на въшно министрество за новата струстура и въпросът ще бъде решен от кабинета с консенсус.

  Очаквах, че промените ще се отложат за след Нова година, а това създава напрежение, заявява съпредседателката на Народен съюз Анастасия Мозер
  Във връзка с очакваните министерски оставки в-к "Труд"  съобщава, че повечето от депутатите се надявали това да стане до Коледа и от вчерашната пресконференция научили, че промените в кабинета се отлагат за догодина. Някои от депутатите смятали, че отлагането дава шанс на противниците на премиера да се прегрупират. Пресата информира още, че Костов вече знаел кои са корумпираните във властта. НСБОП е дала на премиера доклада за корупция в държавния апарат. Това е съобщил зам.-директорът на службата Пламен Пачев пред БТА. Малко след изборите премиерът поиска от спецслужбите да му предоставят до 10 декември всички сигнали за вземане на подкупи от държавни служители за ремонта на кабинета, припомня в-к "24 часа".  "Аз казах още в началото, че след 10 декември идват Коледа и Нова година и нещата ще се отлложат. А това не е добре, защото създава напрежение, коментира пред същи вестник съпредседателката на Народен съюз и лидер на БЗНС Анастасия Мозер. Според нея няма основание за оставката на земеделския министър Въбанов.

  Първият екип на Костов бе "Б" отбора на СДС, сега му престои да  синтезира "А" отбора, смята политологът Огнян Минчев
  В интервю за в-к "Труд" политологът Огнян Минчев заявява, че България я чака дълъг период на преговори и припособяване и трябва конкретно да бъдат формулирани оговорностите и стъпките, с които ще се започне. Първото е, че България се нуждае от максимално компетенти, организирани, професионални политически лица, които да са в състояние бързо да придобиват подготовка за преговаряне. "Ако срещу професионалните екипи на ЕС седнат хора, излъчени по политическия принцип "наши момчета", без да имат компетенция, това ще рефлектира върху България", заявява политологът. Според него на премиера сега му предстои задачата да се раздели с "нашите момчета", но тази задача стои и пред всички потенциални управляващи през периода на преговорите, затова качеството на политическия дебат трябва да се повиши.
  Според Огнян Минчев очакванията за нов кабинет са поставили премиера пред изключително трудна задача. От една страна, Костов трябва да отговори на обществените настроения за промяна в кабинета с оглед на работата на министрите в съответните ресори, а от друга - трябва да реагира на нагласите за отстраняване на корумпираните, и, на трето място, да отговори на очакванията за привличане в кабинета на експерти и професионалисти, които могат максимално ефективно да преговорят с ЕС. От действията на премиера ще стане ясно в каква степен той ще пожелае да посрещне трите предизвикателства едновременно или ще ги раздели във времето. Но промяна в кабинета до края на тази година ще има, прогнозира Минчев. Според него обаче на този етап не трябва да бъде променяна формулата на кабинета чрез разширяване на управляващото мнозинство, тъй като тази формула не се е изчерпала. Минчев подчертава обаче, че през изтеклите две години и половинта в ОДС са протекли негативни процеси, свързани с отстраняването или маргинализирането от позициите на управление на всички равнища на СДС на по-индивидуалистичните, по-къдърните и "личностно по-ръбатите" хора от партията. Тя започнала да отработва "традиционен балканско-ориенталски начин на управление, при който политическото партизанство изгражда йерархии от невзрачни хорица, които слушат отдолу нагоре и изпълняват решенията отгоре надолу". Те не създават проблеми за върха, но този модел рано или късно се обръща срещу своите създатели. ..В повечето случаи тези послушни хорица са некадърници  и назначаването им има бумерангов ефект. Така се е случило и със СДС на местните избори. Политилогът препоръчва  СДС да се обърне повече към външния кръг от симпатизанти и члченове на СДС, тези извън кръга на послушковците.
  "Първият екип на Костов бе "Б" отбора на СДС. Оттук нататък на Костов му предстоят максимални усилия за синтезиране на "А" отбора на СДС, за да може да направи стъпката към втория си мандат.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  "Открит форум" в БСП стана федерация, според лидера на социалистите Първанов това е опит за структурно обособяване
  На 11 декември, събота" се състоя национална среща на "Открит форум " в БСП, на която организацията обяви превръщането си във федерация. Лидерът Красимир Премянов обяви, че "Открит форум" има структури в 100 общини, а до конгреса на БСП през май щели да бъдат представени във всички общини. Премянов постави задача на своите да излъчат половината от делегатите на предстоящия 44-ти конгрес на БСП догодина, информира "Новинар".
  "Притеснен съм, че "Открит форум" се опитва да  се обособява структурно, което не знам как ще завърши, коментира пред частно радио лидерът на БСП Георги Първанов
  В интервю за в-к "24 часа" Първанов заявява, че Премянов  трябва да мисли за сбогуване заради "неговото поведение на крайно отрицание на всичко, което се прави в лявото пространство". Първанов декларира, че идеи за забраняване на идейни течения в БСП никога не е съществувала, а се внушава точно в "Открит форум". БСП щяла да съхрани идейните движения както и възможността в своя устав, но "като центрове за генериране на идеи, а не за непрекъснато създаване на самоцелно напрежение в партията"  Именно в потвърждение на идеята си за приобщаване на личности Пъравнов е поканил в ръковоството на БСП трима от движението ДЕР - Цвятко Цветков, Румен Петков и Младен Червеняков. Лидерът на БСП подчертава, че  идеята за колективно, максималлно представително ръководство на БСП не е актуална. Ще се търси взаимодействие с всеки, но бъдещото ръководство трябва да е екип. Този екип трябва да бъде допълван, но не самоцелно и не със залагане на мини, заявява Първанов.
  За идейната ориентация на БСП след предстоящия й конгрес Първанов заявява, че никога не е искал БСП да е социалдемократическа по наименование. Характерът на партията е заложен в наименованието -  българска социалистическа, но тя прави политика, много близка до политиката на европейските социалдемократически партии. "Който отрича това, според мен тегли партията в неясна посока", заявява Първанов.  


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

  Според 59% от пълнолетните бълргари  обществено-икономическите реформи в страната са закъснели, сочи изследване на НЦИОМ за ноември
  70% от привържениците на управляващото мнозинство намират промените за закъснели. Това становище поддържат и 58% от поддръжниците на опозицията.
  1/3 от анкетираните оценяват реформите като "правилни", а 40% - за "неправилни". Тук мненията са силно повлияни от политическите пристрастия. 63% от стоящите зад сегашното правителство намират реформите за правилни, докато едва 16% от опозицията ги одобряват.
  Критериите за успешни реформи  в масовото съзнание са увеличаването на трудовата заетост, доходите и производството. На второ място стоят справянето с престъпността, корупцията и престъпността. Като цяло отношението си към реформите българите почти напълно изчерпват с повишаването на жизнения стандарт. Заттова задържането на доходите на сегашното им равнище е основната причина за спада в търпимостта на гражданите към реформите. То среща неодобрението на 73% от привържениците на управляващите и 80% от симпатизантите на опозицията.
  Българите са много чувствителни съм увеличаването на пенсионната възраст и към закриването на предприятия, което е допустимо за 38% от поддръжницит на ОДС и само за 14% от опозицията.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Около 2000 миньори от Рудозем и Мадан организират днес отново гражданско неподчинение заради неполучени пари
  Това бе решено след поредния митинг на миньорското недоволство в Рудозем. Съкратените от ГОРУБСО миньори планират за днес блокади на административни сгради и пътища в двата града. Те настояват за изплащане на просрочените от ликвидаторите на ГОРУБСО суми за заплати и обезщетения при съкращения. ТОРУБСО - Рудозем дължи 1 млн. лева на съкратените миньори, съобщават от частното рудодобивно дружество "Рудметал".
  Социалното напрежение в миньорсите градове нараства заради липсата на ясна перспектива за бъдещето на мините в ликвидация. Мажоритарните дялове от дружеството в Мадан и флотационната фабрика в Рудозем бяха купени от турската компания "Сома кюмюр", информира в-к "Демокрация".
   
  Съкращават 2500 души във ВМЗ - Сопот
  Започват съкращенията на 2500 души във воентите заводи в Сопот. Един милион долара са осигурени за заплатите на работниците, съобщи изпълнителният директор на завода Атанас Димитров.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Турската "Хаиат" ще строи завод край Варна
  10 млн. долара ще инвестира турската компания "Хаиат кимия" АД в химическия завод край Варна. Той се строи в момента и част от инвестицията вече е реализирана. Бъдещият завод ще предложи 500 работни места и ще произвежда перилни прахове и миещи препарати. Вече дори приключва първият етап от строителството на завода. Ще бъдат произвеждани  цяла гама препарати с марките "Тест", "Бинго" и "Хас". Продукцията ще бъде предназначена както за вътрешния пазар, така и за експорт във всички балкански страни и екссъветските републики.

  До лятото на 2001 г. "Плама" - Плевен вече ще работи по международните стандарти за качество
  В плевенската рафинерия "Плама" започва изпълнението на програма за сертификация на продукцията й по международните стандарти за качество ИСО, съобщиха от ръководството й. Предвидено е процедурата да приключи до лятото на следващата година. Тогава ще се разширят възможностите на предприятието на вътрешните и външните пазари. Ще бъде въведена нова инсталация за производство на горива, които до 2003-2005 г. ще достигнат показдателите за качество според изискванията на ЕС, каза изпълнителният директор на "Плама" Крек Хесер.
  Започва срирането на плама заради ремонт на инсталациите.Престоят ще продължи до първите дни на януари.
   

  "Нефтохим" държи на държавния бюджет 283 млн. нови лева отпреди приватизирането му, финансовото министерство не е готово с погасителния план
  "Нефтохим" дължи на държавния бюджет 283 млн. нови лева, показва справка със счетоводните документи на рафинерията. Дългът е натрупан от разсрочени плащания на данъци, мита, акцизи, вноски за социално осигуряване и фонд ПКБ, реди "Нефтохим" да бъде продаден на "ЛУКойл".
  В момента по този дълг се плащат само лихвите по просрочката. Поради тази причина данъчните служби все по често искали от "Нефтохим" да бъде платена цялата сума, съобщава в-к "24 часа". При подписването на сделката с "ЛУКойл" обаче в договора бе записано, че за дълга от 283 млн. лева ще се изготви погасителен план с финансовото министерство. Министър Радев съобщи, че ведомството му още не е готово с плана. По въпроса се работело, но министърът не можел да каже кога точно ще има резултат.
  От "Лукойл" били оптимисти и се надявали, че в най-сскоро време ще имат изготвен план с финансовото министерство.  От руската компания са уточнили, че при всички случаи ще платят тези задължения. Според хора от бранша, ако двете страни обаче не постигнат споразумение, за "Нефтохим" идват черни дни и има вероятност да се провали инвестиционната му програма.

   
  Фирмата "Ай Би И Транс ъв Ню Йорк", собственик на "Химко", освободи 2-ма досегашни членове на управителния й съвет, обяви Юрий Литвиненко - шеф на фирмата собственик на врачанския комбинат.
  Володимир Петров и Анатолий Тимофеев са освободени заради провал в преговорите с Русия за доставки на природен газ. Те били отговорни и за нанесени вреди на американската компания и нейните интереси.
  От ръководството очакват благоприятно решение за доставките на газ и "Химко" вече се готви да натовари 100% мощностите за произдовство на карбамид.