ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
13 септември 2000 г.
 
  Политическата ситуация в България | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с Либия | Правителство | Съдебна власт | Партии | Социологически изследвания Социална обстановка | Синдикати | Икономика|
   
   
   
      
  ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • НИС на СДС застана зад Костов, а депутатът Лучников призова президента да не подпомага косвено опозицията, а  да се включи в предизборната борба на ОДС. Главният прокурор обяви, че няма да разследва бившия вътрешен министър Бонев.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Цяла Европа протестира срещу високите цени на бензина.

 • Съмнения за опит за атентат срещу Путин в Москва.

 • Руски и американски космонавти влязоха в Международната космическа станция.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Тайна среща на висши дипломати от НАТО за Югославия.
   
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЛИБИЯ
   

 • Премиерът Костов призова българите към сдържаност и коректност към Либия по време на процеса срещу българските медици.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • На конференцията в Загреб по Пакта за стабилност Бодо Хомбах каза, че вторият мост над Дунав е символ за балканското сътрудничество.

 • В ООН външният министър Михайлова поиска подкрепа за проектите по Пакта за стабилност.

   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов отлетя за откриването на олимпийските игри в Сидни.

 • Финансовият министър Радев се срещна с главния прокурор Филчев.

 • Съдът ще разгледа жалбата на Майкъл Чорни.

 • Лидерът на БСП Георги Първанов заяви, че е рухнал митът за силния премиер.

 • Синдикалният лидер д-р Тренчев е изумен от начина на управление на държавата.

 • СДС е за пропорционална система и 4-5% избирателна бариера.

 • БСДП призова всички социалдемократи да се влеят в нея.

 • Според "Галъп" 43% от българите са убедени, че премиершата Костова е давала пари от фондацията си за СДС, а 57% смятат, че Костов залъгва хората с Чорни, за да забравят проблемите си.

 • Трите най-големи синдиката ще обявят общи протестни действия на учители и лекари.

 • Инфлацията достигна 6,3% за осемте месеца на годината.

 • Ако поскъпването на хранителни стоки продължи, ще има конкурентен внос на храни.

 • Всеки трети чужд инвеститор е доволен.

 • Приходите от туризъм са нараснали с 19,28%.

 • Във валута  заплатата на българина е около сто долара през месец  юли.
   

   
     ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  НИС на СДС застана зад Костов, а депутатът Лучников призова президента да не подпомага косвено опозицията, а да вземе страна и да се включи в предизборната борба на ОДС. Главният прокурор обяви, че няма да разследва бившият вътрешен министър Бонев
  По повод изявление на експремиера д-р Желев във вчерашния брой на в-к "24 часа", че Костов ще повтори съдбата на Кол, в-к "Демокрация" и други от централните ежедневници цитират думите на Иван Костов от пресконференция вчера, че той не се притеснявал от това, че може да повтори съдбата на Хелмут Кол. "Той управлява цели 16 години и това е една доста добра прогноза. Разбира се, не мисля да допускам такъв край", заяви премиерът. Той за пореден път подчерта, че СДС никога не е бил финансиран от руския милиардер Лучански и че това може да се провери от отчетите за 1997, 1998 и 1999 г. СДС е единствената партия с изрядна и прозрачна финансова отчетност, уточни и шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. От СДС припомниха, че пред радио "Свободна Европа" самият Лучански е обяснил, че не е внасял пари в СДС. Очевидно някой ни провокира, някой непрекъснато разпространява лъжи и не е зле да се направи едно журналистическо разследване на тази тема, каза премиерът Костов. /"Демокрация"/ В-к "Сега" уточнява, че според редовните финансови книжа на СДС, подписвани всяка година от Костов и Бисеров, които шефът на бюджетната комисия Цонев е предоставил на вестника, само през изборната 1999 г. партията е получила дарения в размер на близо 1 млн. долара. Но в отчетните документи в парламента не се уточнява откъде идват парите и кои са щедрите спонсори, коментира "Сега".
   
   
   

  В СДС няма противоречия или борби на лагери, продиктувани от икономически интереси, заяви лидерът на СДС Иван Костов. 

   

  Всички членове на Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС се явиха на пресконференция заедно, за да отговорят на въпросите, възникнали след семинара на СДС в Пампорово на 9-10 септември и речта на Костов пред участниците във форума за компроматната война срещу СДС. Според в-к "Сега" идеята да се явят всички заедно била на Костов и никой не посмял да се възпротиви.
  "Ние сме тук, за да покажем пред вас, че сме единни и че няма лагери в НИС заради икономически интереси", обяви Иван Костов. Няма борби и заради политически интереси, уточни и главният секретар Христо Бисеров. Затова според него е абсолютно неоснователна идеята да се търси политическо разцепление на СДС.
  Дебат в парламентарната група на СДС по актуализираната правителствена програма "България 2001" ще бъде насърчен и правителството ще участва в него, заяви Костов. Той очаквал медиите да се обърнат към реалните ходове на управлението и да ги оповестяват, обясняват, анализират и критикуват.
  Премиерът не прие тезата на СДС-София, че се кадрува и че субективно се уволняват специалисти. Според него, ако се съобрази с идеята на Бакърджиев за отстраняване на енергийния шеф Шиляшки /*справка в бюлетина на Омда от 12.09/, това би било пример за кадруване. Иначе в изпълнителната власт непрекъснато идвали и си отивали хора по различни причини.
  Костов отказа да назове конкретно медиите, визирани в словото му в Пампорово като жертви на виртуалната компроматна война. Не искам и нямам право да критикувам никого - медиите са такива, каквото е времето, каквато е и страната ни в момента, е мнението на Костов. /"Демокрация"/
   
   

  След призива на премиера Костов в Пампорово сините лидери да заявят категорично подкрепата си за кабинета, една след друга структурите на партията излизат с декларации против компроматната война и в подкрепа на Костов

   

    

  Областното ръководство на СДС в Търново застава изцяло зад думите на премиера Костов, казани на семинара в Пампорово. Това заяви областният председател на СДС Тодор Великов.
  Подкрепяме твърдо правителството на ОДС и лично премиера в усилията им да изпълнят докрай Програма 2001. Убедени сме, че жалките опити да се дестабилизира страната чрез компроматна война са обречени на неуспех и че ОДС нямат алтернатива за бъдещите парламентарни избори, е подчертал Великов, цитиран в "Демокрация".
  В декларация на областния и общинския съвет на СДС в Плевен, разпространена вчера, се казва, че БСП се е скрила зад бившите структури на ДС с надеждата, че една компроматна война ще я доведе отново на власт. Тази война срещу правителството на Костов е илюстрация на политическата безпомощност на БСП и сателитите й. Ролята на БСП като опозиция е изцяло деструктивна. Подобна позиция е опасна за нашето общество, но българският народ е достатъчно мъдър и няма да се поддаде на медийните атаки на политическите креатури на ДС и мафиотските структури, се казва в декларацията на СДС - Плевен. /"Демокрация"/
   
   
   

  Депутатът и лидер на Националния клуб за демокрация Светослав Лучников заявява, че вина за укрепването на бюрокрацията в страната носи и сегашното правителство и призовава президента Стоянов да се включи в борбата на ОДС при предстоящите избори

   

    

  В публикация в "Демокрация" депутатът и лидер на Националния клуб за демокрация в СДС  Светослав Лучников заявява, че това, което гние трови въздуха на България, е "трупът на непогребания социализъм, който се мъчи по всякакъв начин да удължи своето разлагане и успява". От друга страна обаче според Лучников безкрайното усложняване и съмнителната непрозрачност на административната опека върху текущата стопанска дейност, реституцията, приватизацията, са в основата на всяка корупция и основна причина за народното недоволство. Лучников заявява, че вече е крайно време да се признае, че вина за укрепването на бюрокрацията като вездесъщ и всемогъщ разпоредител със съдбините на гражданите носи и сегашното правителство, което не е намерило сили в себе си, а и не е било идеологически подготвено да повярва в регулаторните възможности на свободния пазар. Той обаче се обръща най-вече към президента Стоянов /започнал кариерата си като член на клуба за демокрация/, за да му каже "няколко не особено приятни истини". Президентът трябвало да се разграничи ясно и категорично от "послушниците на Москва" и даже да ги изобличи от висотата на поста си. Лучников призовава Стоянов да не подпомага косвено "коварната борба" на опозицията, чиято цел е "отслабване на  властта и осуетяване на присъединяването на страната към НАТО и ЕС".
  "Ти не трябва да подпомагаш косвено тази коварна борба, като повтаряш безотговорните и голословни обвинения за корупция и неефикасност на управлението", заявява Светослав Лучников от страниците на "Демокрация". Той призовава президента да "не се крие зад царствената мантия на безотговорността, а да вземе страна, да вземе отговорна позиция в предстоящата предизборна борба. Лучников настоява Стоянов да призове да се върнат в СДС тези, които са се отчаяли и са се отдръпнали от него, също и прогонените, също и  "мълчаливото мнозинство", което с "пасивността си обслужва чуждата агентура". Лучников настоява Стоянов да се явява пред Националния съвет на СДС  и пред ръководителите на Народен съюз, да взема участие в решенията им.
  "Следващата година ще е съдбоносна  и за демокрацията, и за България. И лично за теб, г-н Президент. Покажи се достоен...включи се в Борбата на ОДС", призовава лидерът на Националния клуб за демокрация Лучников.
   
   
   

  Странно е, че някои лидери в СДС се чувстват незащитени от ръководството, заявява зам.-председателката на СДС Екатерина Михайлова. 

   
  В интервю за в-к "Сега" Екатерина Михайлова заявява, че абсолютно подкрепя правителството в защита на националната сигурност. Това, което ще изисква парламентарното мнозинство тази сесия от правителството е и във връзка с решението, прието и от НС за по-решителни действия за изчистване на службите от хора, които не работят в интерес на националната сигурност, за още по-голяма ефективност на съответните служби, казва Михайлова.
  На въпрос за вестника как се е стигнало дотам премиерът Костов да обвини сини лидери, че не подкрепят действията на правителството в защита на националната сигурност Екатерина Михайлова отговаря: "Това трябва да питате тези, които не подкрепят". Тя не била срещала сред колегите си от ПГ друга оценка, освен подкрепа на правителството. Лидерите, за които е говорил Костов в Пампорово, били "хора на национално ниво, но и на регионално ниво. Това са хората, които са облечени с политическо доверие и носят отговорност за развитието на партията". Ако е имало пасивност, сега  е моментът те активно да покажат позиция. Трябва да се консолидират силите ни за изпълнение на правителствената програма, казва Михайлова. Тя признава, че на места СДС не е консолидиран. Освен това било важно, около какво става консолидацията, да не е върху негативни тенденции. Михайлова разбирала  под консолидация следното - да се приключи мандатът на правителството и парламента, актуализираната правителствена програма 2001 и краткосрочните приоритети. Да не се поддават среди в СДС на опитите за изместване на дневния ред и компроматната война да не се превърне в нещо, което да подрони силата на изпълнителната власт и парламентарното мнозинство.
  На въпрос дали има мръсни пари в СДС Михайлова отговаря, че това, което тя знае, е, че няма такива пари. "Има на места сигнали за нарушения за начина на водене на отчетността. Те се проверяват и на места даже има предприети санкции, в други случаи санкциите предстоят", заявява Екатерина Михайлова.
   
   
   

  Главният прокурор Филчев обяви, че няма да разследва Бонев, а според ексвътрешния министър Бонев това означава отказ от следствено дело и признание на прокуратурата, че няма данни за престъпление и не може да образува дело

   
   
  По повод отправеното искане на бившия вътрешен министър Бонев до Върховната касационна прокуратура да бъде разследван във връзка с обвинението на ген. Атанасов, че е укрил доклад на НСС за кражби на импулси от БТК чрез "МобилТел" и за съучастие в "престъпната дейност на Чорни, факсимиле от което "Труд" и други всекидневници публикуваха преди ден, днес пресата помества изявление на прокуратурата в което се казва: "По повод последните медийни изяви на бившия вътрешен министър Богомил Бонев пресслужбата на прокуратурата заявява: Прокуратурата не участва в предизборни кампании". От факса на прокуратурата може да се направи извода, че главният прокурор Филчев няма да разследва еквътрешния министър Бонев, защото отказва да бъде въвлечен в предизборни битки, коментира в-к "Сега". Съобщението от пресслужбата на прокуратурата е било изпратено след посещението на финансовият министър Радев при главния прокурор Филчев вчера. Същият вестник публикува и отговора на Богомил Бонев на информацията от прокуратурата. Той коментира, че изявлението на главния прокурор е отказ от следствено дело. "Бих предпочел Филчев да отговори чрез правомощията на НПК, но той явно не желае, с което Главна прокуратура признава, че няма престъпление, няма данни за такова и не може да образува дело. Което пък значи, че ген. Атанасов лъже. В случая можеше да се реагира с постановление или с отказ. Оттук нататък си запазвам пълното право да избера начина, по който ще реагирам", заявява Бонев.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Тайна среща на висши дипломати от НАТО за Югославия
  Във Вашингтон се е провела тайна среща на висши дипломати от НАТО за обстановката в Югославия преди изборите. От оскъдната информация става ясно, че преди всичко съществува загриженост от натиска на Сърбия върху Черна гора и възможността да се потърси силово решение на проблема. НАТО обяви, че за изборите в Югославия ще изпрати допълнително 4 батальона в Косово към силите на КФОР. Командващият КФОР отново заяви, че ако Милошевич пристигне в Косово, той ще бъде арестуван и изпратен на Международния трибунал в Хага. /”Стандарт”, “Монитор”/  

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов отлетя за откриването на олимпийските игри в Сидни
  На 12 септември в 23 ч. президентът Стоянов отлетя за Сидни за откриването на олимпийските игри. На 9 септември той се върна от САЩ от Сесията на хилядолетието на ООН. За олимпийските игри Стоянов има лична покана от МОК.
  На 15 септември той ще присъства на откриването на игрите. В същия ден сутринта ще има среща с генерал-губернатора на Австралия сър Уилям Патрик Дийн, а след това и с премиера Джон Уинстън Хауард. Предвижда се и среща с българската колония в Австралия, в която ще престои около седмица /”Новинар”/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  На конференцията в Загреб по Пакта за стабилност Бодо Хомбах каза, че вторият мост над Дунав е символ за балканското сътрудничество
  При откриването на конференцията в Загреб по Пакта за стабиност, на която присъстват парламентарните шефове на 34 държави, координаторът на Пакта Бодо Хомбах каза, че изграждането на втория мост над Дунав между България и Румъния ще символизира възраждащото се сътрудничество между страните от Югоизточна Европа. Той поиска парламентите да създадат подкомисии за координация по въпросите, свързани с пакта. Според него мирът и стабилността ще са възможни, само ако се осигури икономически растеж в региона, но е валидно и обратното - икономическият растеж е невъзможен без мир и стабилност.
  Българската делегация се води от парламентарния шеф Йордан Соколов, който в своето слово е казал, че 2000 г. е решаваща за Пакта. “Бихме желали да видим повече фирми от балканските страни като изпълнители и подизпълнители на проектите на пакта”, каза Соколов. Тези проекти трябва да започнат да се изпълняват бързо, като се има предвид тежката икономическа обстановка в региона, е казал той, и е добавил, че балканските страни имат големи надежди за нови проекти в транспортната инфраструктура, съобщенията, енергийните доставки, отварянето на пътя по Дунав. /”Демокрация”, “Стандарт”/

  В ООН външният министър Михайлова поиска подкрепа за проектите по Пакта са стабилност
  В изказването си на специалната среща на министрите по Програмата на ООН за развитие /ПРООН/ външният министър Михайлова поиска координация на подкрепата на донорите на проектите от Пакта за стабилност. Сред приоритетните български проекти тя посочи втория мост над Дунав,свързването на жп линиите на България и Македония и на електросистемите на България, Македония и Албания, изграждането на коридор №8. Тя призова международните финансови институции към по-активно участие в реализирането на тези проекти, както и отделни страни - донори и подчерта, че ключова дума в бъдещата дейност по тях трябва да бъде ефективност и отговорност. България подкрепя новите приоритети и реформите в ПРООН.
  Снощи Михайлова е произнесла реч пред Общото събрание на ООН. Тя проведе срещи с координатора на ПРООН Марк Браун, с швейцарския си колега Йозеф Дайс и с Хавиер Солана - върховен представител на ЕС по общата външна политика. След срещата Солана заяви: “ България полага значителни усилия във вярната посока и ние сме много доволни не само от готовността на правителството да посрещне предизвикателството да е част от ЕС, но и от мерките, които предприема в тази насока. Ние отворихме достатъчно глави за преговори с България и се надявам скоро да се споразумеем за затварянето им.” /”Демокрация”, “Монитор”/
   

   
   
   ****
  Отношения с Либия
   
  Премиерът Костов призова българите към сдържаност и коректност към Либия по време на процеса срещу българските медици
  На 17 септември в Триполи ще се гледа делото срещу българските медици. Вчера премиерът Иван Костов отправи открит апел към българската общественост за сдържаност и коректност спрямо Либия по време на процеса. Искам да призова за солидарност с интересите на задържаните български граждани, каза Костов. Според него солидарността може да се изрази единствено чрез сдържаност и коректност в коментарите за Либия. Така ще създадем благоприятна атмосфера за протичане на обективен и справедлив процес, на какъвто се надяваме, отбеляза Костов. Той призова позицията на правителството да стане общобългарска и отбеляза как усилено са работили държавните институции през изминалите месеци, за да се осигури адекватна защита на българските медици. Позицията на българското правителство, според Костов, е била толерантна. “Тя е мотивирана от интереса на обвинените наши сънародници, от стремежа да се запазят отношенията с арабските държави и от грижата за хилядите българи, които работят в Либия. Тази позиция беше оценена много високо от либийската страна и от всички, които разбират дълбочината на проблема”, заключава премиерът Костов. /”Монитор”/   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Финансовият министър Радев се срещна с главния прокурор Филчев
  Повече от час финансовият министър Радев разговаря вчера с главния прокурор Филчев в Съдебната палата. Министърът не е съобщил за пресата темата на разговора, но е възможно да са обсъждали и бюджета на прокуратурата за следващата година, съобщава в-к "Демокрация". Радев заяви, че се слага началото на редовни месечни срещи между двете институции. Има много допирни точки в работата на прокуратурата и финансовото министерство, към което са Бюрото за финансово разузнаване и данъчният и финансов контрол, поясни министър Радев. Ще стъжним живота на бандитите, закани се той.
  Министър Радев не уточни дали Бюрото за финансово разузнаване разследва освен Майкъл Чорни и останалите изгонени руснаци. Той отговори: БФР разследва Чорни и всички свързани с него лица. Но добави, че проверката още не е завършила, информира в. "Сега".  
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Съдът ще разгледа жалбата на Майкъл Чорни
  Върховният административен съд /ВАС/ ще разгледа жалбата на Майкъл Чорни за отнетото му право на пребиваване в страната като заплаха за националната сигурност. Това съобщиха от ВАС, където преценили оплакването срещу заповедта на ген. Атанасов, шеф на НСС, за допустимо и ще образуват дело по случая. По втората жалба на Чорни срещу забраната да влиза в страната за срок от 10 г. ще се искат доказателства от НСС, че такава заповед е връчвана.
  Жалбата на Равил Хайрулин срещу идентична заповед на Атанасов е оставена без разглеждане. /"Сега"/     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  Лидерът на БСП Георги Първанов заяви, че е рухнал митът за силния премиер
  Вчера лидерът на БСП Георги Първанов заяви за медиите: “Рухна митът за силния Иван Костов - той показа, че не е в състояние да действа в критични ситуации и в партията си, и в държавата, и си изтърва нервите като обикновен паникьор. Костов не е в час, премиерът никога не е бил толкова неадекватен - гради барикади, търси и произвежда врагове във всички посоки. Той вече не внушава страх, а предизвиква съжаление. Той подчинява цялата държавна машина на собствените си интереси, прикрива се зад СДС и топи цялата си партия, за да се измъкне сух от скандалите.” /”Земя”/
   

  СДС е за пропорционална система и 4-5% избирателна бариера
  Такава е практиката и на Европейската народна партия /ЕНП/, е посочил зам.-председателят на СДС Екатерина Михайлова след първото за сезона заседание на НИС. Според нея този праг е добър, а пропорционалната система е заложена от авторите на българската конституция. Начинът на сформиране на правителството бил съобразен именно с нея. Ако депутат стане министър, на неговото място автоматично влиза следващият в листата, което е невъзможно при мажоритарна система и означава нови частични избори. Затова от СДС преценили, че ако се разчита само на мажоритарна система, това ще доведе до сериозна политическа нестабилност, информира "Демокрация".
  Финансирането на партиите трябва да е държавно и се надяваме на консенсус по този въпрос, заяви Михайлова. СДС ще настоява да има таван на финансирането съобразно получените гласове на предишните избори и броя на избирателите, както според обществените функции на формацията. Не трябва да се променя регистрацията на вече сформирани политически организации и да се създават пречки за сдружаване между партиите, смятат от НИС на СДС. В парламентарните избори според тях е редно да участват партии с доказано присъствие в политическия живот, участващи в управлението на държавата на централно и местно ниво, управляващи и опозиция.
  СДС ще започне консултации по Закона за изборите и за политическите партии първо с партньорите си от ОДС. Идеята е да бъде постигната обща позиция, която вече след това ще бъде обсъдена с другите политически сили, съобщава "Демокрация".

  БСДП привиква всички социалдемократи в редовете си
  Всички социалдемократи да се влеят в редовете на БСДП, призова лидерът на партията Петър Агов в открито писмо до лидера на политическо движение "Социалдемократи" Николай Камов.
  Само чрез членство в БСДП социалдемократите можели да се обединят. "Според устава ни членовете на БСДП не могат да членуват и в движенето, понеже то е регистрирано като политическа формация", е заявил Петър Агов, цитиран в "Сега". Той нападнал почетния председател на БСДП д-р Дертлиев  с думите: "Д-р Петър Дертлиев приема безрезервно и недостатъчно критично претенциите на "Социалдемократи" да играят ролята на обединители". Агов е заявил, че БСДП ще се яви самостоятелно на парламентарните избори.
  "Движението ни няма да падне на ниво махленско боричкане за депутатско местенце. Изявлението на Агов е толкова несериозно, че коментарът е излишен", е отвърнал от Благоевград, където "Социалдемократи" представят проекта си "Нова левица", националният им координатор Росен Карадимов.  
   
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Според експресно изследване на ББСС "Галъп интернешънъл" 43% от българите смятат, че премиершата Костова е давала пари от фондацията си за СДС, а 57% са на мнение, че Костов залъгва хората с Чорни, за да забравят проблемите си
  За каквото и да бъдат питани българите, те показват недоверието си към правителството, заявява Инка Стрезова, коментирайки данните от експресното допитване на "Галъп" от 10 - 12 септември, публикувано във в-к "Сега". Заточилите се вече месец скандали около изгонения Чорни са оставили у хората чувство, че това е игра на кабинета - за да измести вниманието от тежките социални проблеми. Така преценяват положението 57% от анкетираните. само 28% не споделят това мнение, а 15% не знаят дали е вярно, коментира Стрезова.
  В малцинство оставали хората, които споделят официалната трактовка на премиера Костов - че тъмни сили клатят властта.  Сравнително голям процент от българите - 28-29%, не могат да се ориентират доколко правилна е премиерската версия за скандалите.
  Според допитването на "Галъп" тезата на премиера, че в момента има опит за дестабилизиране на властта в България от външни фактори и че е в ход сценарий на бивши служители на ДС за сваляне на правителството, се споделя от 28%. 42% споделят официалното становище на МВР - че чужденците са изгонени, понеже са свързани с престъпния свят, а 28% смятат, че МВР е започнало акция срещу чуждите бизнесмени по политически причини.
  Недоверие към премиерското семейство се вижда от данните за дарените на фондация "Бъдеще за България" сума от 80 000 долара от Лучански. Най-големият процент от анкетираните - 43%, смятат, че част от спонсорството е употребено за политическите цели на СДС. Смесването на партийни дела и целите на фондацията отхвърлят 33%.  
   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Трите най-големи синдиката ще обявят общи протестни действия на учители и лекари
  Лидерите на синдикат "Подкрепа" ще обсъждат евентуалното обявяване на национална стачка на конфедеративен съвет в края на месеца. "Структурите ни ще решат да се вдигнем на бунт", е заявил д-р Константин Тренчев.
  Подобни протести не е имало от януари 1997 г., когато профсъюзите блокираха предприятия и пътища с искане за предсрочни избори, припомня в-к "Сега". "Правителството обяви война на всички - синдикати, опозиция, дори на други държави, и ще я загуби", е заявил за пресата Тренчев. Според него кабинетът на Костов няма да издържи на редовните избори.
  "Подкрепа" ще обяви съвместни стачни действия на учителите и лекарите. Учителските синдикати поискаха вчера да се заделят 4,8% от БВП за образованието. Те искат и 30% върху 164-те им лева средна заплата. Иначе от 18 септември почват ефективни стачки, като за първи път трите учителски синдиката - КНСБ, Подкрепа и Промяна, ще стачкуват заедно.
  Кабинетът дава само 10% върху заплатите. "Тези пари ще дойдат от съкращаването на паралелки и учители", е заявил шефът на учителската "Подкрепа" Крум Крумов. Половината от училищата са негодни за нормален учебен процес и може да не получат разрешение от ХЕИ, е предупредил той.
  Средната заплата на висшия лекарски персонал от 1 октомври става 303 лв., съобщи вчера социалният министър Нейков. Възнагражденията на учителите ще скочат с 10% и ще са 235 лв.

  Ръководството на Синдиката на българските учители се срещна вчера с представители на БСП.  След срещата от БСП обявиха, че настояват учебниците на учениците до 16 години да са безплатни. Безплатна или минимална трябвало да бъде и храната за учениците.
  БСП се ангажира да намери парламентарен израз на социалните искания на българските учители. Според БСП в образованието сега цари хаос.  

   


  СИНДИКАТИ
   
  Синдикалният лидер д-р Тренчев заявява, че е изумен от начина на управление на държавата
  Лидерът на синдиката КТ “Подкрепа” д - р Константин Тренчев заявява: Аз съм изумен от начина, по който се управлява държавата. Трябва огромната част от народа да се изправи и да каже “Стига, ние не желаем да живеем така, желаем да живеем човешки, не вярваме на розовите приказки, че нещата от ден на ден се подобряват. Имаме си работа с хора, които не се интересуват от собствения си народ. Крайно  време е народът да покаже, че той е върховния суверен и няма да се остави някой да го прави на маймуна. След като това правителство си отиде и неговият шеф си отиде, а това е сигурно в обозримото бъдеще, поне една година журналистите ще имате с какво да се занимавате. Ще излязат безумно много неща за това какво са правили хора около кабинета и свързани с тях. Ще имате материал за много четива с продължение. Но аз мисля, че този път наистина някои хора трябва да бъдат наказани сериозно от компетентните органи. /”Земя”/
   


  ИКОНОМИКА
   
  Инфлацията достигна 6,3% за осемте месеца на годината
  Инфлацията от началото на годината е 6,3%, а през август-3%, съобщиха от Националния статистически институт вчера. Хранителните стоки са поскъпнали с 5,5 %през август спрямо юли, а услугите-с 2,3%. През юли т.г. най-чувствително е поскъпването на яйцата-с 50,5%, на олиото-с 28,9%, на свинското месо-с 19,7, на кашкавала-с 12,9% и зрелия фасул с 19,7%. Поскъпването на сиренето е с 6,3%, а на пресните млека - с 6,9%. През август са се увеличили цените и на нехранителните стоки. Дизеловото гориво се е продавало с 9,5% по-скъпо, а бензините с 0,5% според НСИ. Натрупаната инфлация е повече от прогнозата на правителството, която е 6% инфлация за цялата 2000г./"Пари","Стандарт"/

  Ако поскъпването на хранителни стоки продължи ще има конкурентен внос на храни
  Ако поскъпването на стоките не спре, в най-скоро време ще има конкурентен внос на храни, което ще съсипе производството ни, заяви агроминистърът Венцислав Върбанов.
  На среща с браншовите организации, която се състоя вчера браншовиците обещаха, че цените повече няма да скачат, т.к. са достигнали тавана.
  Шефът на фонд "Земеделие" Стоян Христов обяви, че на пострадалите от сушата производители на зърно се опрощават 20% от борча, ако го изплатят до края на годината. Всички ощетени стопани получават 1 година отсрочка в издължаване на кредитите си./"Новинар", "Стандарт"/

  Всеки трети чужд инвеститор е доволен
  Изследване на "KPMG-България" сочи, че всеки трети чужд инвеститор е доволен от бизнесклимата у нас през тази година. В анкетата са включени 230 компании, а отговорилите са 34,6%. Чуждите инвестиции в България през 1997-1999г. са два млрд.щатски долара./"Стандарт"/

  Приходите от туризъм са нараснали с 19,28%
  От Министерството на икономиката съобщиха, че приходите от туризъм са нараснали с 19,28%.
  За първото шестмесечие на тази  година в страната са постъпили 411.4 млн. долара.
  1 657 379 чуждестранни туристи са посетили страната ни за периода януари-август 2000г. Това е с 20,26% повече в сравнение със същия период на миналата година.

  Във валута заплатата на българина е около сто долара през месец юли
  Според официални данни на статистиката 228 лева е била брутната средна работна заплата през юли. Това е с един лев по-малко отколкото през миналия месец. В обществения  сектор са получавали 248 лева, а в частния-209 лева. В бюджетните организации брутната заплата е 202 лева, а в търговските дружества, предприятия и организации с приходи от стопанска дейност е 238 лева. Най-много са получили заетите в отраслите "Производство и преработка на кокс, нефт и ядрено гориво"-502 лева, "Финанси, кредит и застраховки"-427 лева, "Производство и разпределение на електроенергия, газ и вода"-402 лева.Под средното ниво са лекарите със 171 лева и учителите със 184 лева. Държавните чиновници са получили 8% по-високи заплати, заетите в отрасъл "Финанси, кредит и застраховки", само 5% повече, а средното увеличение в бюджетните организации е било 2,53%./"Монитор"/