ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
13 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Армия | Правителство | Съдебна власт | Икономика|
   
       
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Според бившия вицепремиер Бакърджиев призивът на посланика ни в Индия Сугарев да си ходи от СДС е поръчка и ще иска среща с премиера Костов по този повод.

 • Целта  на цялото това говорене за  корупцията е  Костов да бъде принуден да си подаде оставката, за да спаси партията, заявява Едвин Сугарев.

 • Изходът за СДС след уволнението на Божков е в коалиционно управление, смята политологът Кошлуков

 • Според президента е нужен  по-широк дебат за поста главен перговарящ с ЕС, а премиерът трябва да бъде попитан защо точно сега и с тези мотиви е уволнен Божков.
   
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Погребението на Асад събира световни лидери в Дамаск

 • Историческа среща между Северна и Южна Корея.

 • Дъщерите на Елцин разследвани в Швейцария.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Бившата АОК празнува "свободна Прищина", а резултатите от изборите в Черна гора показват поделен успех.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Вчера хиляди се помолиха мълчаливо за спасението на българските медици в Либия и за здравето на заразените либийски деца.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 •  Двама са кандидатите за мястото на главен преговарящ с ЕС
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • От вчера на българо - турската граница работят съвместно смесени митнически екипи.  
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов заминава за Дамаск за погребението на Асад и ще търси среща с Кадафи.

 • Военният министър Ноев спря приватизацията на военно-ремонтните заводи.

 • Започна чистка на митниците от корумпирани.

 • Прокуратурата ще съобщи дали бившият министър на държавната администрация Тагарински е нарушил закона след края на започналата проверка,  съобщиха магистрати.

 • Вчера пресдиректорът на МС Михаил Михайлов се върна на работа в правителствения пресцентър, а пресцентърът на Главна прокуратура не е изпращал до БТА съобщение за проверката  на Михайлов.

 • Статистиката отчете 0, 2% инфлация през месец май.

 • Затворени са завинаги 187 мандри.

   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Според бившия вицепремиер Бакърджиев призивът на посланика ни в Индия Сугарев да си ходи от СДС е поръчка и ще иска среща с премиера Костов по този повод
  Призивът на Едвин Сугарев по националната телевизия да си ходят Бакърджиев, Бисеров и Цонев бе политическа поръчка, заяви вчера Евгений Бакърджиев. Той ще иска разговор с премиера Костов, след него ще си запази правото да реагира, цитира думите на бившия вицепремиер в-к "Труд".
  Самият Бакърджиев не бил гледал предаването по БНТ "Гласове" на Явор Дачков, в което Сугарев отправи призива си СДС да се очисти от корумпирани и изброи имената на тримата. Обадили му се обаче приятели, възмутени от думите на Сугарев и казали, че този път поръчителят севсем се олял, пише "Труд". Според шефа на СДС - София странно било, че това се правело не по частната телевизия на Дачков, а по националната и никой не му търсел сметка. Явно е, че се търси някакво компрометиране на Евгений Бакърджиев, името му да излиза в пространството, свързано с други "лоши имена", заяви той.
  Не сме говорили с премиера аз да ставам главен преговарящ, отрече Бакърджиев публикация в столичен вестник от вчера. Според него името му се спряга, защото "явно има хора, за които е най-изгодно в СДС да няма ред, в държавата да не се знае кой пие и кой плаща, да текат всевъзможни слухове и интриги, за да остават открити важните неща.
  След махането на Божков от поста главен преговарящ с ЕС опитите да ме залепят за неговото име ще бъдат неистови, е коментирал Бакърджиев по повод публикация във в-к "24 часа" от вчера, че двамата с Божков били взели подкуп от 10 000 долара от бизнесменка от Пловдив, за да посредничат в приватизацията на хотел "Санкт Петербург" в града
  Шефката на БНТ Лили Попова категорично отхвърли обвиненията, че Дачков е изппълнявал поръчка. Предаването било авторско и е недопустимо да има поръчки - нито от телевизията, нито отвън. Що се отнася до Дачков, трябвало него да питат кой му дава поръчките. Телевизията се придълржала към редакционната независимост.
  Бакърджиев припомни, че самият Сугарев бил заявил, че никога не го е виждал на яхти и че не е свързан с Майкъл Чорни.
  Аз тогава казах, че е невъзможно Едвин да твърди такавd откровена лъжа, каза Бакърджиев. Според него твърде много са зачестили спекулациите около "скромната му личност".
  Другите двама - Цонев и Христо Бисеров, за които Едвин Сугарев каза, че трябва да си ходят от СДС, не са били намерени от пресата за коментар. Цонев не може да бъде открит, нито е идвал в централата на СДС още от петък, когато бе уволнен Александър Божков, уточнява "Труд".
  Атаката на Сугарев не е първата срещу Бисеров и Цонев. Пръв бившият вътрешен министър Богомил Бонев преди два месеца заговори за "човека с имотите" от НИС на СДС, за когото той обърнал внимание на премиера Костов. Тогава Бонев не уточни за кого намеква: за Цонев или за Бисеров. Малко по-късно и двамата обещаха, че ще обявят имуществотf си по Интернет. Kа 17 април Бисеров отвори своя страница в Интернет с данни за парите, с които е бил купил фамилната си къща в София за 173 793 долара. Медиите проследиха източниците на средствата в родния му град Хасково и поставиха под съмнение правомерността им. Стреснат от "електронната прозрачност", Цонев не последва примера на Бисеров. Това не го спаси от пълна дисекция на аферата с покупката на терен край Бургас и продажбата му на "Шел", от която спечелил близо 73 000 долара, пише "Труд"

  Президентът потвърди казаното от Сугарев по националната телевизия, че Бакърджиев и Бонев са били на яхтата на Грашанов и Майкъл Чорни през 1992 г.
  По повод на заявеното от Сугарев, че и Бонев не бил чиста вода ненапита и че го е видял да се вози заедно с Бакърджиев в яхтата на Грашанов и Майкъл Чорни в Евксиноград през 1992 г. , днес пресата публикува потвърждение от страна на президента на казаното от посланика ни в Индия.  "Истината е, че такъв случай имаше и се случи пред очите на всички. Там бяха и министър-председателят, и шефът на парламента със съпругите си". Това каза Петър Стоянов  вчера, преди да отлети за Сирия.

  Целта  на цялото това говорене за  корупцията е  Костов да бъде принуден да си подаде оставката, за да спаси партията, заявява Едвин Сугарев
  В-к "24 часа " публикува със съкращения интервюто на Сугарев по националната телевизия от 11 юни под заглавие "Целта е Костов да си иде". Сугарев призовава Бакърджиев, Бисеров и Цонев да се оттеглят заради СДС. Бедите на СДС започнаха  на местните избори, смята Сугарев. Те обаче продължили с националната конференция, на която се получил парадоксът, при който лидерът на СДС говори едно, а делегатите гласуват обратното. Призивът му към тримата - Бакърджиев, Цонев и Бисеров - да си ходят, нямал обаче никаво отношение към темата корупция. Нещата така са се развили, че те са мишените на негативното в СДС. "Ако имате достойнство, тррябва да го направите", заявява Сугарев към тримата. Според него целта на цялата тази "ченгеджийска операция, свързана с многото празно говорене за корупция, е пределно ясна. Тя цели сваляне на сегашното правителство, не цели пресрочни избори. За тях никой не е готов", е мнението на дипломата. Според него се цели да се стигне до ситуация, в която оставката на Костов да бъде неизбежна, Костов да бъде принуден да си подаде оставката, за да спаси патията. "И да бъде избран някой, който да е не само по-лоялен спрямо мераците на икономическите групировки, но и който да е важен от геостратегическа гледна точка. След разпадането на Юголсавия Русия няма опора тук, в една зона, която винаги, още от имперско време, е била важна за тях. Според Сугарев се цели новият премиер да е свързан с Русия, който би бил по-малко настойчив в усилията за присъединяване към НАТО. В интервюто си той намеква, че има предвид Стефан Софиянски. По оношение на Костов Сугарев е на мнение, че той не е алчен за пари. Неговите интереси били съвсем различни. Божков бил един от най-близките му хора и вероятно на Костов му е струвало много да предприеме такава стъпка /уволнението/. Но идеята, че Божков ще бъде изкупителната жертва и с това ще се приключи диспутът за корупцията е много наивна, завявява Сугарев. Защото някой можел да си зададе въпроса къде са отишли тези компенасаторни бонове после, кой ги е взел и кой е купил с тях софийския мелничен комбинат. Сугарев заявява, че това са братя Джанкови, "примерно". "Как става така, че тези двама братя изведнъж се появяват ту тук, ту там. Какво стана на Копитото например?", пита Сугарев и потвърждава че братята са свързани с Евгений Бакърджиев. Това според него са основателни въпроси и те нямало да бъдат избегнати.
  Що се отнася до Бонев, бившият шеф на МВР според Сугарев проговорил сега, а не преди месеци, защото сега е дошъл на двенен ред "въпросът с приватизацията на БТК, "а това означава унищожаване на монопола на "Мобилтел". "Това, което мен ме тревожи, е приемането на Бонев като истина от последна инстанция. Единодушието на медиите, когато става дума за така наречените факти, за които той говори, тези факти нямат покритие", заявява посланикът ни в Индия. Според него това, което Бонев направил, "е лишено от морал" Случаят с Бонев бил директна илюстрация на "крадеца вика -  дръжте крадеца". Всичките му приказки, че не бил се облагодетелствал от приятелствто си с Грашанов и с Кюлев "са въздух под налягане -  твърди Сугарев и уточнява - много добре знам, че още през 1993 г., когато беше освободен от длъжност главен секретар на МВР, по време  на Беровото правителство Бонев беше доста на добра ясла при Емил Кюлев в ТСБанк на базата на договор за правни консултации. Така че тези приказки са глупости....".

  Според президента е нужен  по- широк дебат за поста главен перговарящ с ЕС
  "Защо точно сега и с тези мотиви г-н Божков бе поканен да подаде оставка е въпросът, който можете да зададете на министър-председателя съвсем основателно", коментира президентът оставката на Александър Божков.

  Според Едвин Сугарев стъпкта с уволняването на Божков е можело да бъде направена по-рано и по по-добър начин
  По думите му, цитирани в "24 часа"  свалянето на Божков от поста главен преговарящ с ЕС е "болезнен ход на премиера, би трябвало да се тълкува като знак, който предупреждава останалите, които могат да бъдат уличени в корупция в СДС". Но от друга страна според Сугарев тази стъпка е можело да бъде направена и по-рано. "Някак си реакцията на Иван Костов е леко закъсняла и това си личи от факта, че вместо да му казват "браво", му казват, че гущерът си отрязва опашката. Свръх всичко аз не съм толкова убеден, че искането и получаването на оставката на Божков беше направено по най-убедителния възможен начин", казва Сугарев. Според него може би "основното което е от значение в този случай, е, че твърде дълго Костов се придържаше към принципа "падналите да ги носим", ще запазваме общия имидж в името на това, което правим заедно за България. Но падналите станаха твърде тежки и почнаха да падат и тези, които ги носят".

  Изходът за СДС след уволнението на Божков е в коалиционно управление днес, смята политологът Кошлуков.
  И според политолога Емил Кошлуков тази оставка на Божков е "След дъжд качулка". Така е озаглавена негова публикация във в-к "Труд".
  Според  Кошлуков борбата за власт в родината е навлязла в нов етап. С уволнението на Божков - последната знакова фигура от "старото време" - приключи и се изчерпа досегашната политика на кабинета. Пред Костов и СДС се очертават няколко нови перспективи и от тяхното формулиране зависи бъдещето на управляващите. Първо, според Кошлуков, уволнението на Божков е категорично закъсняло. "Това, което за Костов е реакция на "проверената информация" и  "борба с корупцията на всички нива", за хората в страната е след дъжд качулка".
  Второ, Божков е без сериозно влияние в сините кланове с категорично негативен образ - той просто е лесен за уволнение. Според  Кошлуков от освобождаването на Божков не следва нищо вътре в СДС, никаква промяна в статуквото.
  Трето, с премахването му се отговаря вероятно и на европейски натиск. Решението на Костов може да е плод на искане от Брюксел.  Уволнението на Божков по парадоксален начин изчерпва досегашните възможности на управляващите. съсечен е и последният ярко корумпиран, но за съжаление това не удовлетворява публиката, заявява политологът. Разминаването между очакванията на обществото и действията на управляващите все повече се увеличава. Възниква въпросът "След Божков - накъде?"
  Един от вариантите според Кошлуков е управляващите да се самоуспокоят, че са дали вече достатъчно жертви и да продължат сриването. Друг вариант е радикално пречистване на СДС. В рамките на самата партия да се търсят ресурси за справяне с кризата - т.е. нова кадрова, вкл. и кандидат-депутатска политика, нови критерии за подбор и номинаци на личности в управлението, ново преразпределение на парите вътре в СДС и прегрупиране на лобитата. Но по мението на Кошлуков този вариант, макар и възможен, е малко вероятен. Според него най-смисленият вариант опира до коалиционно управление днес. Тррудностите обаче пред този вариант според политолога са, че самата партия не би се зарадвала на външни лица, а много от външните едва ли биха искали да се ангажират с потъвъщия кораб.  Все пак Кошлуков е оптимист, че макар и немислим от партийна гледна точка, този вариант политически е възможен.
   
  Оставката според шефа на парламента Соколов доказвала, че правителството не слага политически чадъри при доказани нарушения. Новият преговарящ трябва да се обсъди и в пленарна зала, е мнението и на Соколов.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Бившата АОК празнува "свободна Прищина", а резултатите от изборите в Черна гора показват поделен успех
  Близо 30,000 косовски албанци изпълниха футболния стадион в центъра на Прищина в неделя по случай първата годишнина от "освобождението на Прищина от АОК". Близо 300 члена на бившата АОК, сега в униформи на Корпуса за защита на Косово, маршируваха по улиците на Прищина, преди да влязат в стадиона. Резултатите от местните избори в Черна гора показват, че в столицата Подгорица те са спечелени убедително от управляващата коалиция на президента Мило Джуканович "За по-добър живот" с 49,5% от гласовете. В Херцег Нови изборите се печелят от опозиционната "За Югославия", която е сързана с Милошевич, с над 51%, а "За по - добър живот - получи под 38% от гласовете. Вчера в Белград председателят на китайския парламент Ли Пън, който е на посещение в Югославия, обвини НАТО, че с въздушната си кампания срещу Югославия е погазила Устава на ООН. Той каза, че действията на НАТО представляват сериозна заплаха за стабилността и мира в Европа и целия свят. Това посещение се смята като сериозна подкрепа за режима на Милошевич. /"Сега", "Монитор", "Стандарт"/
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов заминава за Дамаск за погребението на Асад и ще търси среща с Кадафи
  Президентът Петър Стоянов заминава за Дамаск, за да участва в поклонението пред саркофага на сирийския президент Хафез Асад. Стоянов ще потърси възможност за среща с либийския ръководител Муамар Кадафи. Той ще се застъпи пред Кадафи за 6-мата български медици, които са заплашени от смъртно наказание по СПИН-скандала със заразените либийски деца. Стоянов е решил да замине за Дамаск, след като е разбрал, че и Кадафи ще присъства.
  В Дамаск ще се съберат всички лидери на арабския свят. Те очаквали от българския президент извиненията на България за тежкия гаф на правосъдния министър Теодосий Симеонов, който обиди Либия, че не е "бяла държава". Без това извинение, Кадафи може да откаже да се срещне със Стоянов. Във връзка с това вчера президентът Стоянов заяви на аерогарата преди заминаването: "Съвсем сигурно е, че това, което е казал Симеонов, е съвършено недопустимо не само за един министър, а и изобщо за един човек, който се занимава с политика. Крайно време е той да поиска извинение от либийската страна и да го получи." Стоянов отказа за коментира възможните си срещи в Дамаск, в това число и с Кадафи. Вчера либийски вестник е публикувал голяма статия на първата си страница с остър тон по повод гафа на Теодосий Симеонов. Вчера министър Симеонов не се извини публично на Либия и на арабските страни. Ако на погребението Стоянов успее да разговаря с лидери на арабските страни, това ще бъде знак за промяна в отношението към България, коментират дипломати от външно министерство. /"Сега", "Новинар", "Монитор"/  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Двама са кандидатите за мястото на главен преговарящ с ЕС
  Вчера външният министър Надежда Михайлова представи на извънредно заседание на Съвета по европейски въпроси в парламента правителствените кандидатури за мястото на главен преговарящ с ЕС. Това са Антоанета Приматарова и Владимир Кисьов. Приматарова е бивш зам.-министър на външните работи и сега посланик към ЕС в Брюксел, а Кисьов е зам.-министър и главен координатор на преговорите с ЕС. Михайлова заяви, че и двамата познават добре мехенизма на преговорите с ЕС и поради това няма да се получи срив в преговорите с ЕС след отстраняването на Божков.
  При обсъждането от опозицията бяха представени още две кандидатури. Зам.-председателят на парламента Благовест Сендов представи от името на БСП кандидатурата на Ирина Бокова, а Ремзи Осман представи от името на ОНС кандидатурата на Ютал Лютфи. От опозицията и управляващите бяха изразени предпочитания им към Владимир Кисьов. От опозицията протестираха остро, че ги правят на глупаци, защото вече са определени избраниците, а ги карат да ги обсъждат. Външният министър Михайлова прие идеята за включване в екипа от експерти по преговорите и представители на опозицията. /"Пари", "Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Вчера хиляди се помолиха мълчаливо за спасението на българските медици в Либия и за здравето на заразените либийски деца
  Вчера в 19 ч. пред храм - паметника "Ал. Невски" в София се проведе молебен за здравето на българските медици в либийския затвор и за здравето на заразените със СПИН либийски деца. Отправени бяха и молитви за вразумяването на българските политици. Молебенът и шествието бяха организирани от предаването "Хъшове" на телевизия "7 дни". Пред събралото се множество Слави Трифонов каза: "Нека да помълчим и с мълчанието да покажем, че за ситуацията са виновни само българските политици. Нека да мълчим, защото ние сме си ги избрали. Понякога мълчанието на мнозинството говори повече от най-шумния митинг. С присъствието си тук вие доказвате, че в България все още има българи." Свещеници, изпратени лично от патриарх Максим, отслужиха литургия за спасяването на българските медици в Либия и за "вразумяването на българските политици". В молитвите си те споменаваха всеки един от задържаните медици в либийския затвор. След литургията множеството, към което непрекъснато се присъединяваха нови хора, се отправи към сградата на Министерския съвет, където бяха оставени запалените свещи. Накрая в шествието участваха над 3,000 души. /"Сега", "Монитор", "Земя"/
   

   ****
  Отношения с балканските страни
   
  От вчера на българо - турската граница работят съвместно смесени митнически екипи
   Вчера на граничните пунктове Капитан Андреево и Капукуле работят съвместно смесени митнически екипи от 20 български и турски митничари. Те работят по превенцията на нелегалния трафик на стоки и наркотици. Размяната на екипи е част от подписаното преди 2 години  споразумение между митническите администрации на двете страни. От българска страна са подбрани митничари с голям опит и регистирани голям брой нарушители, а така също с добро познание на турски език. Същото се отнася и за турскигте митничари в смесения екип, които добре знаят български език. Констатираните нарушения ще попаднат под ударите на законодателството на страната, в която са извършени. /"Демокрация", "Стандарт"/

   
   


   АРМИЯ
   
  Военният министър Ноев спря приватизацията на военно - ремонтните заводи
  Вчера военният министър Бойко Ноев проведе среща с директорите на 13-те военно-ремонтни заводи на "Терем" ЕАД и синдикатите. След срещата той даде пресконференция, на която заяви, че тотална приватизация на "Терем" няма да има. Ще се продават отделни предприятия. Засега предприятията няма да се обособяват в самостоятелни дружества, а 6 завода в обозримото бъдеще няма да бъдат продавани - "Хан Крум" в Търговище, "Бенковски" в Пловдив, "Флотски арсенал" - Варна, в Костенец, Велико Търново и Божурище. Военният министър заяви, че не е привърженик на РМД - та и на тях ще се продава завод, само ако няма друг купувач.
  Ноев каза: "Поисках от всеки директор на предприятие стратегия за бъдещето на завода, а от синдикатите - сигналите за злоупотреби и лош мениджмънт. Ще  освободя от работа онези кадри, за които има данни за нарушения, без да чакам решение от съда." Ноев обеща да съкрати една трета от администрацията на "Терем", която е 40% от персонала. Днес той ще обиколи заводите в Пловдив, Добрич и Варна. Министър Ноев пое и ангажимент да бъдат изплатени неизплатените заплати на работниците във военните заводи./"Земя", "Пари"/

   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Започна чистка на митниците от корумпирани
  След проверка Районното митническо управление - Русе уволни дисциплинарно 5 митничари. Други пет са наказани с предупреждения за уволнение и забележки. От митницата в Лом са уволнени 3 митничали и един полицай. Един митничар е уволнен от митницата във Видин. В митницата в Свищов е уволнен един и са наказани още двама. /"Стандарт"/  
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Прокуратурата ще съобщи дали бившият министър на държавната администрация Марио Тагарински е нарушил закона след края на започналата проверка,  съобщиха магистрати 
  Екминистърът от правителството на Костов е обвинен, че източвал пари от станцията на Министерския съвет в Слънчев бряг. Той е разследван заедно с ексшефа на станцията Константин Костов и сегашния Начко Козарев. Първоначално проверката е образувана само срещу двамата началници на почивната база с обвинение за принуда и престъпление по служба.
  Сега се проверява дали Марио Тагарински е участвал в далаверата като техен шеф. Не огласяваме започнати проверки, съобщаваме само резултатите от тях, коментират от пресцентъра на главния прокурор Филчев.
  Бургаският импресарио Стойчо Стойчев даде изявления за медиите, че бил рекетиран от мутри, изпратени от ръководството на станцията на МС, за да се откаже от организирането на абитуриентски балове.
  Тагаринси е един от 4-мата министри, които прокуратурата подхвана след промените в кабинета на Костов.
   
  Пресцентърът на Главна прокуратура не е изпращал до БТА съобщение за проверката  Михаил Михайлов, досега в неплатен отпуск. Това съобщи вчера "Дарик" радио. Няма достатъчно доказателства за образуване на предварително производство срещу шефа на правителствената информационна служба, съобщи БТА в петък, 9 юни.
  В този ден обаче пресаташето на главния прокурор Филчев Чавдар Крумов е бил в отпуск, а колежката му заявява, че не е пращала информация по случая.
  Вчера пресдиректорът на МС Михаил Михайлов се върна на работа в правителствения пресцентър.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Статистиката отчете 0, 2% инфлация през месец май
  Вчера Националният статистически институт отчете, че през месец май стоките и услугите са поскъпнали с 0, 2%. През март и април беше отчетен отрицателен ръст на инфлацията. От началото на 2000 г. натрупаната инфлация е 2, 5%, а от май 1999 г. досега - 10, 5%. Въпреки че през май на 4 пъти бяха увеличени цените на горивата, това се компенсира със сезонното намаление на цените на хранителните стоки. Общото намаление на цените на храните и напитките през май е 0, 8%, а горивата са скочили с 1, 1%. Първата група стоки има по-голяма тежест в потребителската кошница. Според данните на НСИ през май бензинът е скочил с 8, 8%,  газът за отопление е поевтинял с 4, 7%. От храните най-рязко са спаднали цените на зеленчуците - с 14, 9%, на кашкавала - с 10, 7%, и пресните млека - с 5, 6%. От януари до април продажбите на дребно са нарснали с 5, 7% в сравнение със същия период на 1999 г. При съпоставка с 1995 г. те са спаднали с 41, 7%. През първите 4 месеца на 2000 г. приходите от продажбите в промишлеността са нараснали с 4, 2% . Увеличението е най - голямо в металургията - с 42, 8%, и нефтопродукти - с 27, 6%. /"Труд"/

  Затворени са завинаги 187 мандри
  Вчера в Кюстендил шефът на Националната ветеринарна служба Илиян Бъчваров заяви, че завинаги са затворени 187 мандри след проверката на комисия, проверяваща хигиенните и технологичните изисквания. От проверените 596 мандри 307 са получили предупреждения и предписания за отстраняване на нарушенията и спазване на изискванията. Проверяващите са намерили крайно нехигиенични млекарски цехове в гаражи, мазета, обори и дори в баните на жилища. Резултатите от проверката отхвърлят обвиненията, отправени към земеделския министълр Върбанов от санкционирани мандраджии. Според тях целта на проверката била да останат да работят само богатите и силни фирми, които ще монополизират отново млечния бранш, който пък ще бъде сринат бързо от евтиния внос от ЕС. /"Труд"/