ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
    13 март 2000 г.
 
  | Политически партии и организации | Култура Икономика
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Папата се извини за греховете на църквата.

 • Народната пратия на Азнар спечели изборите в Испания.

 • Среща между Тони Блеър и Владимир Путин в Санкт-Петербург.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Косовски албанци вчера откриха огън по няколко сръбски селяни в Доня Бърница, раниха един от тях и след това го доубиха с брадва.
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • ОМО "Илинден" - ПИРИН ще обжалва решението на Конституционния съд за забраната й пред международния съд в Брюксел, президентът Стоянов призова към въздържаност в отношенията с Македония.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Ген. Уесли Кларк, главнокомандващ на НАТО, пристига днес в София.  
   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • Посланик Майлс заяви, че не трябва да се удави България с много пари от чужбина.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •  Военният министър Ноев е намекнал за нов балкански съюз, според в. "Монитор".
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Либия върна паспортите на българските медици.  
   
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Петър Стоянов е оптимист за отношенията с Русия.

 • Днес кабинетът ще гледа на извънредно заседание актуализираната правителствена "Програма 2001".

 • Ако здравната реформа се провали, пада и правителството, предупреди здравният министър Семерджиев.

 • Демократическата партя се разцепи.

 • Според лидера на БСП Първанов след редовните парламентари избори ще има коалиционно управление без СДС.

 • БСП - Пловдив предлага вътрешнопартиен референдум за НАТО, а на национална конференция лидерът на Обединението за социалдемокрация в БСП Кюранов подаде самоотвод заради проблема с НАТО.

 • На първата национална конференция на НДПС на 11 март Гюнер Тахир бе преизбран за лидер на партията.

 • 15 големи български фирми се обединиха за строителството на Дунав мост - 2.

 • "Мултигруп" купи захарната рафиенерия в Македония.

 • 1 млрд. долара са влезли в България от туристи от чужбина през 1999 г, съобщават от министерството на икономиката.  
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Косовски албанци вчера откриха огън по няколко сръбски селяни в Доня Бърница, раниха един от тях и след това го доубиха с брадва. Говорителят на Държавния департамент Джеймс Рубин пристигна в Косово, за да окаже натиск върху етническите албанци да спрат насилието в Косово. Преди да отпътува Рубин заяви, че ще изрази сериозна загриженост във връзка с активните действия на екстремистите от всякакъв род в областта. В същото време специалният докладчик на ООН за правата на човека в бивша Югославия Иржи Динсбир започна от Южна Сърбия поредната си обстойна проверка из района. Той ще се запознае с провокациите на албанците в района, като първо се срещне с кмета на Прешево Риза Халими.
  В. "Стандарт" препечатва от сп. "Икономист" статия под заглавие "Албанците готови да разменят Северно Косово срещу няколко града в Сърбия". Изтъква се, че индустриалният глад в Косовска Митровица се е превърнал в тест за възможностите на международната общност да прдотврати нов въоръжен конфликт. "Стандарт" публикува и статията "Милошевич готви план "Клин" срещу НАТО". Според нея Милошевич ще се опита да разедини съюзниците, като разпали конфликти в Черна гора, Митровица и Южна Сърбия.
  В. "Демокрация" предлага превод на информация от Ройтерс под заглавие "Параноя за нови удари на НАТО тресе Белград и Косово". Предлага се информация за дейността на Милошевич и косовските албанци при евентуална нова война.
   
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

  ОМО "Илинден" - ПИРИН ще обжалва решението на Конституционния съд за забраната й пред международния съд в Брюксел, президентът Стоянов призова към въздържаност в отношенията с Македония

  Вчера при завръщането си от срещата на върха в Монако, която предшестваше световния икономически форум в Кран Монтана, президентът Петър Стоянов заяви следното за отношенията с Македония: "България и Македония нямат интерес от заостряне на отношенията между двете страни и от поставяне на нови проблеми между тях. В този момент не е излишна малко повече въздържаност." Според Стоянов "ОМО - Илинден" не може да застане между България и ЕС. България неведнъж е доказвала своята толерентност както към политическия плурализъм, така и принципно към етносите, които съществуват в България. Президентът Стоянов заяви, че няма да отмени посещението си в Македония, уговорено при срещата в Загреб, заради "ОМО - Илинден". Сега се уточняват датите на посещението на Стоянов в Македония.
  В Монако Петър Стоянов получи юбилейната награда на форума в Кран Монтана за 2000 г. от името на княз Рение Трети. Наградата е за принос към развитието на демокрацията, защитата на човешките права, утвърждаването на хуманизма и толерантността. /"Сега", "Демокрация"/

  Иван Сингартийски, лидер на ОМО "Илинден" - ПИРИН,  обмисля да даде под съд бившия главен прокурор Татарчев и соцдепутата Корнезов. Той съобщи това на пресконференция вчера. В декларация с дата 5 март, адресирана до председателя на ОССЕ, до президента, парламента, премиера, Конституционния съд /КС/ и 6 посолства, от ОМО "Илинден" заявяват, че решението на КС всъщност е противоконституционно. В декларацията се казва, че КС се е произнесъл явно под натиска на политическите партии. Според лидерите на "Илинден" КС ги е обявил извън закона заради някои писания на вестници и изказвания на хора, които ги определяли като наследници на противодържавни, сепаратистки организации.
  Сингартийски даде пример с Корнезов. Депутатът казал по националната телевизия, че никоя държава няма да признае организация, която е за откъсване на Пиринския край от територията й. Ние такова нещо не сме искали, каза Сингартийски.
  Другият, който набедил ОМО"Илинден" в сепаратизъм, бил бившият главен проркурор Татарчев.
  Лидерът на "Илинден" - ПИРИН ще се консултира с адвокати как може партията да развива дейност след заличаването й от регистрите на Софийския градски съд. Тогава щели да внесат и жалба в международния съд в Страсбург.
  За 2 години ОМО "Илинден" била похарчила 4-5 хил. марки. Парите били от членски внос и дарения на партийци. С част от средствата се регистрирахме, каза лидерът на ОМО. Той отрече да са получавали пари от Македония или от "Отворено общество", пише в. "24 часа". Сингартийски заяви, че ОМО "Илинден" - ПИРИН  няма да организира протести в страната въпреки желанието на членовете й, които според него били 1000 души, информира в. "Демокрация".  
   
   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   

  Президентът Стоянов е оптимист за отношенията с Русия
  В. "Стандарт" предлага интервю на президента Петър Стоянов за ИТАР-ТАСС в Монте Карло, в което заявява: "Ние имаме най-главното - този рядък капитал, който се нарича дружба между двата народа. Въпросът е само как по-нататък този капитал да бъде развиван оптимално - в икономиката, политиката и културата". За влизането на Русия в НАТО отбелязва, че "тази идея е най-добрият аргумент в подкрепа на тезата, че присъединяването на България към пакта не представлява опасност за Русия. Предвид сложността на проблема аз не бих се наел да давам каквито и да било съвети на руското ръководство каква политика да води спрямо Чечня. Впрочем аз не бих се наел да давам съвети и на западните страни как да се отнасят към кризата в Чечня." Стоянов се обяви за "най-внимателно обсъждане" на въпроса за снемането на санкциите срещу Югославия.    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с НАТО
   
  Ген. Уесли Кларк, главнокомандващ на НАТО, пристига днес в София
  Днес на еднодневно посещение в България ще пристигне Върховният главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО за Европа ген. Уесли Кларк.
  Предвидено е той да се срещне с президента Стоянов, с премиера Костов, с министъра на отбраната Ноев и с началника на ГЩ ген. Михо Михов. Предвижда се и среща с ръководството на Атлантическия клуб и лекция във Военната академия. Заедно с външния министър Михайлова и военния министър Ноев той ще даде пресконференция. Вечерта ще се срещне с посланиците на страните - членки на НАТО. Ген. Кларк беше в България през май 1999 г. /"Демокрация"/
  Като се позовава на анонимни източници от висши офицери от ГЩ, в. "Монитор" предлага версията, че ген. Кларк идва в България във връзка с учението на НАТО "Динамичен отговор 2000 г.". Според тези офицери, ако в учението, върху което имало сериозно информационно затъмнение, участва авиацията на Южното крило на пакта в Италия, не е изключено отново да се стигне до влитания на натовски самолети в българското въздушно пространство. Так че ген. Кларк може да използва визитата си, за да успокои предварително правителството и ген. Михов.
  Учението ще започне на 19 март и вероятно ще завърши в началото на април. Властите в Белград са сериозно загрижени това учение да не се възприеме от косовските албанци като сигнал за разширяване на конфликта в Южна Сърбия - в Прешево, в Буяновац и Медвежда, пише "Монитор".  

   

  ****
  Отношения със САЩ
   
  Посланик Майлс заяви, че не трябва да се удави България с много пари от чужбина
  Вчера пред радио "Експрес" посланикът на САЩ Ричард Майлс заяви следното по повод помощите, които се чакат в България от Пакта за стабилност, ЕС и САЩ: "Не е възможно да се удави страната ви в пари от чужбина, това не е здравословно. Външното финансово подпомагане трябва да се направи с мярка, която съответства на страната ви да поеме тези пари. Няма да скрия, че очакванията на България след кризата в Косово бяха за много голяма финансова подкрепа и те не бяха създадени без помощта на правителството".
  Според Майлс програмите на САЩ, ЕС и на международните институции за подпомагане на България са подходящи по размер. Всяка държава имала ограничена възможност да поеме подпомагане отвън. Ограничени били и експертите, които могат да управляват средствата. Според Световната банка България е загубила от затварянето на Дунав 100 млн. долара. Затова и САЩ са отпуснали допълнително 30 млн. долара. към помощта от 1999 г.
  Майлс заяви, че САЩ не подкрепят независимостта на Косово и няма промяна в позицията им. /"24 часа"/  

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
   Военният министър Ноев е намекнал за нов балкански съюз, според в. "Монитор"
  В. "Монитор" предлага казаното от военния министър Бойко Ноев при завръщането му от Турция на 10 март: "Независимо от развитието на обстановката в Косово и на територията на бивша Югославия, не е възможно разпространяване на конфликта извън тази територия. Не е въмзможна балканска война. България, заедно с Гърция, Турция и Румъния са достатъчни като сила, за предотвратяването на конфликта." Той подчерта, че "гаранциите за националната сигурност са отбранителните възможности на България и на нейните приятели и съюзници в региона."
  Вчера пред националното радио Ноев заяви, че "България и Турция имат съвпадащи стратегически интереси в района." Турция е стабилен гръб на България на изток, а България - здрав гръб на Турция на запад.
  "Монитор" отбелязва, че от началото на годината Ноев е провел срещи с военните министри на Румъния, Гърция и Турция. За в. "Минитор" Ноев заявява, че не очаква нова война в Сърбия. Същевременно се отбелязва, че на 16 и 17 март танкове от бригадата в Горна баня напускат поделението за стрелби в Сливница. Становището на "Монитор" е, че се засилва военната активност в Западна България.  
   

   Отношения с арабските страни
   
  Либия върна парспортите на българските медици
  Либия е върнала паспортите на 17-те български медици от детската болница в Бенгази, задържани по СПИН скандала миналата година, но впоследствие освободени, съобщи говорителят на външно министерство. Това е станало вчера по обяд като паспортите са предадени от председателя на бюро "Народен иск" Абу Галазя и либийски административен служител за улесняване на останалите формалности около бъдещите планове на българските медици. На всички български медици, изброени в нотата на външно министерство до Либия, са били върнати паспортите./"Сега"/ 
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Днес кабинетът ще гледа на извънредно заседание актуализираната правителствена "Програма 2001"
  Премиерът Костов работи и в неделя, за да завърши актуализираната правителствена "Програма 2001". Очаква се документът да бъде гледан днес от правителството на извънредно заседание.
  От правителствената пресслужба са съобщили, че Костов довършва програмата в кабинета си. Премиерът оглеждал програмите на министрествата.
  На 9 март премиерът поръча на министрите да напишат актуализиран план за дейността на ведомствата си с точни дати за изпълнение на задачите.
  "Труд" съобщава, че след като премиерът и лидер на СДС Костов обяви актуализирания вариант на "Програма 2001", лидерът на БСП Първанов ще покани за консултации Костов и водачите на другите парламентарни сили. От БСП щели да предложат темите за обсъждане, между които безпработицата и местните финанси.

  Ако здравната реформа се провали, пада и правителството, предупреди здравният министър Семерджиев
  Над 4300 лекари вече са се регистрирали като семейни доктори, което е 90% от необходимия минимален брой за страната. Това съобщи здравният министър Илко Семерджиев пред шефовете на здравните центрове и съсловни съюзи.
  В София-град при изписан минимум от 716 лекари досега са записани 723-ма. В Бургас обаче при необходими 265 медици са регистрирани едва 47. Вероятно в това има политически елемент, но по-скоро става дума за неразбиране на процеса, каза министър Семерджиев.
  Ако здравната реформа се провали, всички си отиваме, включително и правителството, предупреди министърът. Той подготви медицинските шефове да очакват политическа съпровита срещу реформата в навечерието на 1 юли, но заяви, че отлагане не може да има, информира в. "Новинар".  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
   
  Бакърджиев остава шеф на СДС-София
  Евгений Бакърджиев нямало да спази препоръката на премиера и лидер на СДС Иван Костов да не се дублират партийни и държавни постове в СДС, разкрили пред "24 часа", (но и пред "Новинар"), "запознати".
  Бакърджиев, който освен зам.-шеф на СДС няма друг важен пост, отказвал да напусне шефското място в столичната структура на партията. Щом не е записано в устава, значи не е задължително, е заявил той пред депутати. Същият вестник припомня, че преди седмица Бакърджиев е заявил, че ще остави СДС-София да реши съдбата му. Активистите там обаче нямат намерение да свикват сбирка по този повод, защото заслугите на лидера им били безспорни, съобщава "24 часа". Димитър Абаджиев, зам.шеф на СДС, обяви вчера пред радио "Експрес", че също подкрепя оставането на Бакърджиев като шеф на столичното СДС.
  Абаджиев и Никола Николов спазиха заръката и напуснаха лидерските постове съответно в Търговище и Разград. По думите на Абаджиев обаче не можело "да се сравнява Търговище, където има 4 депутатски мандата, и Разград от една страна, и София, където има 35 мандата.
   

  Демократическата партя се разцепи
  Две едновременни заседания на Върховния партиен съвет на ДП се проведха в събота, 11 март, съобщава днес единствен в. "Земя". На едната сбирка в София за председател на ВПС бе избран бившият вицепремиер Веселин Методиев. Приближената до покойния лидер Стефан Свавов Златка Русева обаче изненадващо не успя да запази поста си на зам.-председател, информира "Земя". За зам.-председатели ВПС на ДП избра депутатите Александър Джеров и Николай Христов. За секретар на партията е преизбран Владимир Джаферов.
  По същото време в Хасково заседаваха хората на отцепника Тодор Тодоров, който заедно с още около 200 делегати не бе допуснат на партийния конгрес в края на февруари. Той съобщи, че неговите хора ще подадат документи в съда за регистрация на ДП. Ако съдът не ги признае, ще бъде регистрирана нова партия.
  На 9 март пък трета група от ДП, водена от Пламен Цветков и Владислав Даскалов, са подали в Софийския градски съд жалба, в която оспорват легитимността на 16-ия конгрес на ДП.
   
   

  Според лидера на БСП Първанов след редовните парламентари избори ще има коалиционно управление без СДС
  Лидерът на БСП Георги Първанов прогнозира вчера в Бургас, че ще бъде създадено ново коалиционно управление в страната без СДС. Процесите в лявото пространство вървели необратимо нататък. Това обаче според Първанов едва ли ще стане предсрочно, преди парламентарните избори.  В. "Новинар" цитира думите на Първанов, че идеята за коалиционо управление от левицата и центъра без СДС се приемала добре от ДПС, а ако Евролевицата искала да управлява заедно с тях, трябвало "да си събере краката и да престане с разкраченото положение".
  Основното в нашата програма е новото за ролята на държавата - активна, регулираща и социална, за разлика от онова, което СДС предлага - пълната ликвидация във всички сфери на живота, каза Първанов. БСП вече имала програми за 6-те теми, с които започват преговорите за приемането на България в ЕС.
  Днес Георги Първанов ще се срещне с кмета на Бургас Йоан Костадинов. /"Земя"/
   

  Да има вътрешнопартиен референдум за НАТО, предлагат социалисти от пловдивската организация на БСП начело с експремиера Жан Виденов
  "Това е агресивна организация", подкрепи искането и лидерът на район "Северен" Георги Стойчев от "Марксистка платформа".
  Според Стойчев членството в ЕС и НАТО е реставрация на капитализма и унищожавае на социализма.
  "Да гласуваме декларация срещу НАТО", е настоял делегатът на конференцията на районната организация Петко Ганчев.
  Острият дебат в залата обаче не е завършил с приемане на антинатовски документ. Обиден, Жан Виденов напусал залата, информира в. "24 часа". Форумът утвърди експремиера за делегат на 44-ия конгрес на БСП.
  Привърежници на Първанов се опитаха  да убедят съпратийците си, че не бива заради НАТО да се разбива социалистическата партия, но залата не ги чула, според "24 часа".
   

  На национална кнференция на ОСД председателят Кюранв подаде самоотвод заради прблема с НАТО
  Председателят на Обединението за социалдемокрация в БСП Чавдар Кюранов подаде самоотвод на националната конференция на обединението в събота, 11 март. Като мотив за отказа си от лидерството той посочи, че е останал самотен воин в позицията си по проблема за НАТО. Аз съм за неутралитет, но това не се подкрепя от мнозинството в ОСД, обясни Кюранов. Той обяви, че ще предложи двама кандидати за председателския пост - журналиста от в. "Земя" Ивелин Николов и Петър Балабанов. Това обаче не се случи, защото до късно в събота делегатите увещаваха лидера си да остане на поста, информира в. "Пари". Заседанието приключи поради липса на кворум. От ОСД се разбраха да се съберат отново в срок до един месец. Кюранов препоръча на съидейниците си да гласуват решение, че ОСД ще се саморазпусне само ако това сторят първо Открит форум  и Марксистка платформа. /"Пари"/
   

  На първата национална конференция на НДПС на 11 март Гюнер Тахир бе преизбран за лидер на партията
  Гюнер Тахир бе преизбран за председател на НДПС на първата национална конференция на партията, която се състоя във Велико Търново на 11 март.
  НДПС ще води преговори с ОДС за обща предизборна платформа и за подписване на споразумение за следизборна съвместна дейност.
  Затоплянето на взаимоотношенията между СДС и ДПС няма да е за сметка  на нашата партия. Предложението ни за коалиране с ДПС на конфедерационен признак остава, каза Гюнер Тахир. В приветствието си към делегатите Екатерина Михайлова, зам.-председател на НИС на СДС, подчерта, че се надява и занапред добрите отношения между двете партии да се запазят.
  В интервю за в. "Пари" Тахир заявява, че за 15 месеца след учредителния конгрес на партията си са съдействали  за привличането на над 10 млн. долара чеждуестранни инвестиции, главно американски и турски, което е допринесло за разкриването на около 1200 работни места в районите със смесено население и висока безработица.
   

  ДПС ще се яви само на парламентарните избори и ще участва в изпълнителната власт на ниво вицепремиери и министри, каза зам.-шефът на ДПС Касим Дал ден преди срещата на ръководствата на ДСП и СДС в Пловдив
  ДПС ще се яви само на парламентарните избори и ще участва в изпълнителната власт на ниво вицепремиери и министри, каза зам.-шефът на ДПС Касим Дал в Кърджали. Той обаче не очаквал нищо особено от срещата на ръководствата на ДПС и СДС утре в Пловдив, тъй като доверието помежду им било изчезнало през последните 3 години.  
   


  КУЛТУРА
   

   Над 120 000 българчета не ходят на училище. Това обяви Василка Николова на кръгла маса за образованието, организирана от гражданско обединение "Св. Георги Софийски".
  Едва 8% от посещаващите училище ромски деца завършват средно образование, уточни Николова.
  Само за последните 4 години 44 105 деца са изоставили училището. За същия период бройката учебни заведения се е стопила с 263. Увеличили са се само университетите.
  Според проф. Николай Василев на България са й достатъчни 8-9 ВУЗ-а. Освен Софийския, трябва да има още по един технически, медицински, селскосопански и една академия на изкуствата, заяви проф. Василев.
  Да се създаде фонд за безлихвено кредитиране на студентите, предложи още професорът. Така най-силните студенти ще могат да получат обратно като стипендия част от таксите си.
  Сегашната система за прием в университетите е неефективна, обави поф. Василев. Споед него всеки трябва да има възможногт да се запише във ВУЗ, а отсяването можело да стене през първите 2 години от следването.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  15 големи български фирми се обединиха за строителството на Дунав мост - 2
  Вчера 15 големи български фирми учредиха сдружение за участие в търга за строежа на Дунав  мост - 2. при Видин - Калафат. Сред тях са "Главбулгарстрой", "Транспроект", Булбанк, ДЗИ, както и английската консултантска фирма "Александър Гиб". Името на консорциума ще бъде "Вида мост". То е отворено за участие за български и чужди фирми. Министърът на регионалното развитие Евгени Чачев прогнозира, че дружеството ще стане българо-румънско, защото фирми от Румъния също искат да участват в него. В интервю за в. "Демокрация" министър Чачев заявява, че на първо време в строителството ще бъдат ангажирани 3000 човека, а след това около моста ще се създаде работа за 60 000 човека във Видинско и Монтанско, където безработицата е много голяма. Строителството на този мост ще бъде обект № 1 в актуализираната програма на правителството за 2001 г. Създаденото сдружение може да осигури банкови гаранции за 35 млн. долара. Това прави 10% от стойността на цялото строителство от 350 млн. долара. ЕИБ ще предостави 50% от нужните средства, а други 25% ще дойдат от предприсъединителните фондове на ЕС. Мостът ще бъде построен за 2 години. /"Демокрация", "Пари"/.  
   

  "Мултигруп" купи захарната рафиенерия в Македония
  "Мултигруп", която вече с нарича МG, е купила захарната рафинерия в Битоля, са съобщили за пресата източници от Скопие вчера.
  Миналата сряда е била финализирана сделката за единственото в Македония предприятие за захар.
  Новината е била потвърдена неофициално и от тамошната Агенция за приватизация, информира в. "24 часа".
  "Мулти" притежават в България и захарни завод в Камено, което го прави монополист в този бизнес на Балканите. Заводът в Камено, който сега носи името "Бартекс - Кристал", държи 53,12% от пазарния дял на произведжаната в България захар. Около 15% от продукцията се изнася.
  Холдингът МG е осъществил сделката с голям западен инвеститор, твърди висш приватизатор от Скопие. Името на партньора на шефа на "Мулти" Илия Павлов обаче било тайна. Според осведомени българите са направили съвместна фирма с чуждия инвеститор и са си поделили собствеността с него наполовина. Новото съдружие е регистрирано в Швейцария, информира в. "24 часа".
  Илия Павлов и западният му съдружник са поели задължение пред македонските власти да спонсорират 7 години производството на цвекло в Македония.
  Заводът в Битоля давал възможност на МG чрез пряката връзка със Солун да транспортира по-бързо корабите с меласа и нерафинирана захар.
  Според източниците на "24 часа" от Скопие в Македония е имало несъгласие рафинерията в Битоля да се продава на българска фирма. Илия Павлов обаче имал много силни позиции сред новите управляващи в Македония.
  Фирмата "Минстрой", която е част от холдинг МG, строи тунели и мостове в Македония. Балканска банка, в която "Мулти" има 30%, се радвала също на голяма популярност там. Павлов експлоатирал и няколко мини в Македония.
   

  1 млрд. долара са влезли в България от туристи от чужбина през 1999 г, съобщават от икономическото министерство
  Бум на немски туристи по български плажове обещава 34-ата международна  туристическа борса, която започна в Берлин. Още в първия ден българският щанд е бил обсаден от посетители. 30 фирми и организации представят България на най-голямото туристическо излложение в света.
  Един милиард долара са влезли в България от туристи от чужбина през миналата година, съобщи в Берлин Мариана Асенова, съветник на вицепремиера Жотев.
  Около 500 млн. долара са похарчили българи в чужбина.
  Германия е на трето място по брой на туристи в България след Гърция и Македония. Немци са повече от  половината гости по Българското черноморие. През 1999 г. техният брой се е увеличил с 19%.
  30 млн. марки са вложили германски туроператорски фирми в български курорти през миналата година. До началото на предстоящия сезон се очакват инвестиции за още 40 млн. марки.
   

  Заради реституционни претенции от приватизация отпадат 4 ВЕЦ-а, съобщават енергоексперти. В пула за раздържавяване бяха включени общо 22 електоцентрали от НЕК. Агенцията за приватизация пуска за продажба 7 ВЕЦ-а, за които има одобрени информационни меморандуми, стана ясно от последния брой на "Държавен вестник". Тези централи са включени в 3 каскади. Ще се купуват не отделните ВЕЦ, а самите каскади.
  В първата влизат ВЕЦ "Пирин" и ВЕЦ "Спанчево", във втората - централите "Попина лъка", "Лиляново" и "Сандански", а в третата каскада - "Пасарел" и "Кокаляне". За одобрение чакат меморандумите за още 3 ВЕЦ. Документите са изготвени от БРИБ, но тя няма да участва в продажбата.