ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

13 януари 1999 г.

 

Световните новини

Еджевит представи програмата на своето правителство. САЩ и ОССЕ не признават изборите за президент в Казахстан за редовни.

Преглед на печата

С участието на България в Атина бяха създадени балканските мирни сили
Президентът Стоянов обяви пред дипломатическия корпус, че през 1999 г. приоритетите на България ще бъдат ЕС, НАТО и отношенията с Македония.
Посланикът на Германия Петер Метцгер заявява, че Германия ще продължи да подкрепя България за интеграцията в ЕС.
 
 

С участието на България в Атина бяха създадени балканските мирни сили.

Към вчерашната ни информация за балканските мирни сили днес можем да отбележим, че вчера в Атина военните министри на Италия и 7 балкански страни подписаха споразумението за създаване на балкански мироопазващи сили, които могат да оперират в района или извън него. За България се подписа военният министър Георги Ананиев.
Министрите на отбраната на Гърция, България, Албания, Македония и Италия заедно с представители на САЩ, Турция, Румъния и Словения се споразумяха за разполагането в Пловдив на Генералния щаб на корпуса от 4,000 войници. През 4 години щабът ще мести своето местоположение. Според военните министри силите, които ще трябва да бъдат готови за действие до края на 1999 г., ще могат да участвуват в международни мироопазващи и хуманитарни операции на Балканите или другаде с мандат от НАТО, ЗЕС или ООН. Всички министри са били категорични, че силите не трябва да бъдат изпращани за намеса в горещи точки като Косово, където Албания е косвено замесена в конфликта.
Според министърът на отбраната на Италия Карло Сконамилио споразумението предлагало по-големи възможности на международната общност, което отговаря на стремежа на Европа. Страните по споразумението са членки на НАТО или участват в програмата "Партньорство за мир".
Турция и Гърция успяха да постигнат компромис по въпроса кой да командва корпуса. Турски генерал ще бъде първият командващ на корпуса, а Гърция ще председателства политическата и военната комисия на силите. Предполага се, че те ще съдържат 11 механизирани и 3 леки пехотни части. /"Демокрация"/
В-к "Монитор" изтъква вчерашното заявление на армейски генерал Хюсейн Кавръкоглу, началник на ГЩ на турската армия, който е на тридневно посещение в България. Според него необходимо е да се създаде и умиротворителен черноморски флот по модела на създадените многонационални сили, защото мирът в нашия регион трябва да се осигурява, както по суша, така и по море. Началникът на ГЩ на българската армия ген. Михо Михов е допълнил, че мирът на Балканите трябва да се утвърждава и по въздуха.
В-к "Монитор" излага и мнението на проф. Александър Янков, председател на Националната асоцияция за международни отношения. Според него разполагането на чужди войски на територията на България може да се решава от правителството само след одобрението на парламента. Правителството е избързало с подписването на споразумението за разполагането на щаба на силите в Пловдив без да прецени неговата конституционна съобразност. Проф. Янков е категоричен, че парламента е трябвало да се произнесе преди министър Ананиев да подпише споразумението и допълнителния протокол за мирните сили на Балканите.

Президентът Стоянов обяви пред дипломатическия корпус, че през 1999 г. приоритетите на България ще бъдат ЕС, НАТО и отношенията с Македония.

Вчера на годишния прием за дипломатическия корпус президентът Петър Стоянов изтъкна, че през 1999 г. външната политика на България ще бъде открита, предсказуема и достатъчно активна. От срещата на върха във Вашингтон президентът очаква ясен знак, че България ще се присъедини към НАТО с втората вълна. До края на 1999 г. ще приключи структурната реформа, синхронизацията на законодателството ни с европейското, както и една много важна част от военната трансформация - гражданският контрол в армията ще се осъществява съобразно стандартите на НАТО. Президентът Стоянов очаква 1999 г. да се превърне в година на нов практически и ползотворен диалог между България и Македония, като ще трябва да се направи онази стъпка, която ще остави зад гърба ни стари натрупвания и нови предрасъдъци. Президентът очерта приоритетите на външната политика така: интеграцията в ЕС и НАТО и балканската сигурност. Сред постиженията през 1998 г. той посочи регионалните инициативи за Косово. /"Демокрация"/

Посланикът на Германия Петер Метцгер заявява, че Германия ще продължи да подкрепя България за интеграцията в ЕС.

В голямо интервю за в-к "Континент" Петер Метцгер заявява, че Германия ще продължи решително да работи за разширяването на ЕС и да бъде адвокат на България. България може да улесни Германия като "извърши вес още необходимите реформи с всички сили, да подобрява конкурентноспособността си на европейския вътрешен пазар. С това, че България по мнение на комисията и на страните членки междувременно изпълнява политическите критерии за пълноправно членство, вече е улеснила значително "задачите на своя адвокат".
През 1998 г.българо-немската външна търговия е достигнала своя най-добър резултат от 1990 г. с оборот от 2,5 млрд. ДМ. Стокообменът е с общо увеличение от 25,8% до септември 1998 г.Немският износ за България се е увеличил с 33%, а българският износ за Германия със 17%. Германия ще подпомага с кредит от 20 до 40 млн. ДМ наскоро създадената с немско съдействие Банка за насърчаване, която ще се ориентира към подпомагане на малкия и средния бизнес.
Посланик Метцгер изразява своето голямо задовълство от развитието на отношенията в сферата на културата и образованието. Това, което най-много го впечатлява е: "В живота на българите ме впечатлява готовността на хората да се жертват за пътя им към ЕС и за реформите. Впечатлен съм преди всичко от многото хора в България, които се стараят себеотрицателно да подпомагат нуждаещите се  свои съграждани".


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"