ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
12 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Армия | Правителство| Политически партии и организации
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Премиерът Костов сменя главния преговарящ с ЕС Божков, а  според лидера на ДПС Доган главният преговарящ трябва да е от ДПС.

 • Ппосланикът на България в Индия Едвин Сугарев отправи по националното радио призив към Бакърджиев, Божков и Йордан Цонев  да си вървят и СДС да се очисти от корумпираните.

 • Според лидера на БСП Георги Първанов след Божков "ще паднат още няколко глави".

 • И съпредседателката на  Народен съюз Анастасия Мозер призна кризата на доверие у управляващите.

 • Социолози предупреждават за крайно обостряне на вътрешната политическа ситуация във връзка със срива на общественото доверие.
   

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Почина Хафез Асад, а синът му Башар ще го наследи на държавния пост.

 • САЩ обвини Гърция, че прикрива тероризма.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Съветът за сигурност продължи действието на Резолюция 1244 за Косово.
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • На 10 юни външният министър Михайлова се срещна в Кайро с президента Мубарак.

 • Заради либийското дело Ахмед Доган поиска оставката на Михайлова, а лидерът на ВМРО Каракачанов предложи президентът Стоянов да се срещне с Кадафи.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Министър Михайлова уверява, че смяната на Божков няма да се отрази на преговорите с ЕС
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • В специално писмо да косовските сърби премиерът Костов ги успокоява, че България няма да открива дипломатическа мисия в Прищина.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • С указ президентът Стоянов удължи срока на служба на началника на ГЩ ген. Михов с две години.

 • Започна пазарлъкът с МВФ за цената на тока и за данъците.

 • БСП и "Евролевица  - социалдемократи" се уговориха за съвместна работа в подготовка на лявоцентристко управление.

   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Премиерът Костов сменя главния преговарящ с ЕС Божков, а  според лидера на ДПС Доган главният преговарящ трябва да е от ДПС
  На 9 юни, петък стана ясно, че премиерът е поискал оставката на главния преговарящ  с ЕС Александър Божков, който веднага я подал, без да иска обяснения.
  Скандалът, пише пресата днес, се е развихрил след разкрития  на бившия вътрешен министър Богомил Бонев. Според него премиерът още през декември получил сигнала, според който тогавашната заместничка на на промишления министър Божков Едит Гетова е спомогнала за издаването на компенсаторни бонове за реституиран имот с цена 250 пъти по-висока от реалната. С ценните книжа на стойност 70 млрд. стари лева е обещетена  Анжел Енгибарова  Шмит за бащината си фабрика във Варна. Назначената от министъра на икономиката Петър Жотев проверка установила, че записите са подписани от министър Божков, тъй като по закон Гетова няма тези права.
  Въпреки заявленията на Божков, че е неподкупен, името му беше нееднократно замесвано в злоупотреби в приватизацията. Още през януари 1998 г. моряците от Океански риболов подадоха сигнал в прокуратурата срещу него. Те обвиниха Божков, че е взел 500 000 долара подкуп от шефа на фирма Атлантик Петко Русинов за скрита приватизация на риболовни траулери. Депутатът Иван Борисов от левицата поиска оставката на Божков заради приватизацията на Химко - Враца. Мултигруп също обвиниха Божков в приватизационната сфера, от която според тях държавата е пропуснала ползи от сделка за продажба на 51% от Захарни заводи в Горна Оряховица. Името на Божков беше замесено и в провалената сделка за приватизация на КК Марица.
  Според запозвати, пише в. "Пари", Божков имал интереси и към текстилното предприятие Болярка АД - Пазарджик, Софарма, Добруджанска банка и др. В същото време Божков се оказа управител на частната фирма Ассет консултинг ООД. Спорред документите фирмата е учредена от 6-ма души., сред които са съпругата му Аделина Божкова и кметшата Алиса Софиянска. Божков бил акционер и член на директорския съвет и във фирма Институт за оценки и нивестиции АД.
  През май т. г. шефът на главна дирекция Разширяване към Еврокомисията заяви, че е получил анонимни сигнали за корупция срещу главния преговарящ. Вероятно става дума за папка, предадена от лидера на синдикат "Подкрепа" Котстантин Тренчев. Според запознати още тогава комисията поискала Божков да бъде сменен, пише "Пари".
  "Труд" от своя страна информира, че далаверата с компенсаторните бонове е била само повод за уволнението на Божков,.Истината била, че той не бил пиремлив за ЕС. Това е съобщил Боян Петков от "Гергьовден" вчера. Посланикът на ЕС в България Жак Вюненбюрже бил източник на новината. Неодобрението си Брюксел показал като протакал излъчването на преговаращ за България.
  "Потвърждавам тезата на "Гергьовден", заяви и доскорошният зам.-шеф на външната комисия в парламента Николай Камов. В неофициални разговори с него представители на ЕС недоумявали, че Божков е главен перговарящ. Противниците на премера Костов ще се изредят на поста, прогнозира "Гергьовден". Главният секретар на СДС Бисеров и шефът на бюджетната комисия в НС Цонев също щели да бъдат отхвърлени от Брюксел и отстранени от поста, а Костов щял да се отърве от тях.

  Вчера, 1 юни, посланикът на България в Индия Едвин Сугарев отправи по националното радио призив към бившите вицепремиери Бакърджиев, Божков и Йордан Цонев, който сега е и член на НИС на СДС, че е време да си вървят.
  СДС трябвало да се очисти, а те тримата са събрали негативните погледи на хората, посочи Сугарев.
  Каквито и декларации да правят и да пишат в Интернет за имотите си, няма да избягат, обясни Сугарев. Силата на тримата била във възможността им да лобират в сините структури и сред депутатите.
  СДС да направи нова национална конференция, препоръча дипломатът, защото предишната била манипулирана. Друг шанс от СДС нямали. Иначе нещата могат да свършат както при Филип Димитров или при Беров, смята Сугарев. Според него свалянето на Божков заради компенсаторните записи е неубедително и закъсняло. Това мнение се споделя и от политически фигури, експерти и социолизи и в пресата днес, които вместо да одобрят този ход, оитново критикуват Костов, че е заксъснял с него.
  Според Сугарев не ставало ясно кой е взел записите, с които е купен металургичният комбинат в София. Доскоро негови собственици бяха братя Джанкови, които пък били близки с Бакърджиев.
  И Бонев да не се прави  на света вода не напита, заяви Сугарев. Знам лично от президента Стоянов, че тъкмо Бонев е бил в резиденция "Евксиноглрад" на яхтата на Владимир Грашнов. Пръв Сугарев атакува Бонев за връзки с шефа на "Мобилтел". Ексминистърът тогава отрече, рише в-к "24 часа".
  Сигурен съм, че като изляза от студиото, Костов щще ме скъса от скандали, защото един посланик не може да си позволи подобни изказнвания, призна Сугарев. Той призова българите да не са безразлични към властта, дори ако трябва да "дойдат и да я изритат", цитира думите на дипломата "24 часа".

  Според лидера на ДПС Доган никой не е крал България повече от сегашните управляващи и прогнозира вержна реакция в разкритията за корупция; предлага за главен преговарящ човек от ДПС и настоява за оставката на външния министър Михайлова.
  От гледна точка на европейските стандарти кабинетът "Костов" трябва да си отиде, коментира в събота, 10 юни, лидерът на ДПС Ахмед Доган отстраняването на Божков за корупция. Веднага след изборите става наложителен съд за сегашните управлявашщи, каза още Доган. Той смята, че само така обществото ще се убеди, че те  /управляващите/ са минали през чистилището, цитира думите му в-к "Земя".
  Вчера се събра Централният съвет на ДПС, който окончателно реши партията да се яви самостоятелно на следващите избори и да търси коалиция евентуално след тях.  Единстевно ДПС е готово за предсрочни избори, но такива няма да има, прогнозира Доган. Най-добре е следващият главен перговарящ да е от средите на ДПС, каза още Доган. След заседанието той отговори, че по отношение на конкретни имена не желае да се изказва. Той е подчертал само, че Европа ще ни приеме с отворени обятия, ако преговарящият е от ДПС  Ще бъде знак. При всички случаи няма да има нищо общо с този знак, с който сега се разделяме. Така че няма нищо чудно в това главният преговарящ да се от ДПС, ние имаме готови  хора.
  Под заглавие "Лютфи е подходящ за главен перговарящ с ЕС" в-к "Стандарт" цитира думите на Доган,  че това не той го е казал, но може да се приеме че е така. Лютфи бил  с четири мандата депутат в парламента и представител на ДПС в Страсбург, човек дипломат, който е много навътре в перговорите с Европа по конкретните теми, в това отношение е може би най-информираният политик, е мнението на Доган. Освен Лютфи имало и други изявени международници в парламента от различни политически сили, в Евролевицата също имало такива. В НС имало поне 5-6 фигури, които могат да бъдат избрани с консенсус да водят преговорите с Европа,  смята Доган, повтаряйки тезата на Петко Симеонов, която той лансирра преди седмици, че гланият перговарящ трябва да се избира от паралемнта с консенсус.
  По отношение на изявлението на Доган от събота, 10 май, че външният министър Михайлова трябва  незабавно да си ходи заради случая в Либия, лидерът на ДПС заявява, че той няма да поиска оставката й в парламента. "Въпрос на морал е тази постъпка, когато граждани на България повече от година са в ареста, а външно министерство проявява интерес едва в последните няколко месеца. Аз мога да ви дам целия пакет от телеграми на бившия ни посланик към външно министерство, по които не е взето никакво отношение. Доганпосъветва медиите да поискат тези телеграми, които не били чак толкова секретни, за да се убедят, че това което той говори, е действиетлно.
  На въпрос ка ще коментира думите на премиера Костов в събота, че ако падне той, ще дойдат ченгетата, Доган казва следното - когато човек е уплашен, когато е неадекватен, възможгно е една основна доминанта да му определя контролираните и неконтролинани изрази. Явно той се плаши от нещо, попитайте него от какво. Нямам нищо против г-н Костов, но чашата трябва да се изпие до дъно.
  На въпрос дали има индикации  за нов кабинет на СДС, пимерно с премиер вицепремиерът Жотев, Доган заявява, че не може да коментира, тъй като управляващите били много притеснени. Явно последните глътки от чашата на властта ще бъдат мого горчиви. Усещам, че управляващите искат на всяка цена да изкарат мандата си, с което само ще влязат в историята, както и с това, че са осъществили реформата с такива брутални средства. Включително и корупция. Никой не е крал държавата така, както в последните 3 години, и ние /ДПС/ сме готови с много сериозни факти. В такъв кабинет не е възможно само един човек да бъде корумпиран. Очаквам верижна реакция.  ДПС нямало намерение да ускорява тази верижна реакция - "нещо, което така и така си отива, може би си  заслужава само от гледна точка на самочувствието на гражданското общество. Т. е. че и с активността на гражданиете е станало нещо. Само заради това бихме ускорили процесите, иначе не искаме шоу. Нещата са много сериозни, става дума за корупция по най-високите етажи на властта; става въпрос за приватизация на труда на хората от поколения наред. И не става въпрос нито за 5 хил. долара, нито за 20 хил. Става въпрос за милиони долари", казва Доган за в-к "Земя".
  Явно е, че копрупцията не е абстрактно понятие и че бившият вътрешен министър Бонев е бил прав. Доскоро имаше корупция, нямаше корумпирани. Божков е само възел от цялата мрежа. Въпросът дали ще има серия от оставки, ще бъде зададен на премиера , цитира думите на лидера на ДПС в-к "Стандарт". Доган обаче е на мнение, че няма да стигнат дотук. Щом се установи, че Бжков, който води преговорите с ЕС, има нарушения и това не е началото на криза, какво е криза тогава?", пита Доган. Според него има криза във властта и това не е от вчера. Божков само потвърдил тази теза "Аз диференцирам кризата като управленческа, не като национална или парламентарна", уточнява Ахмед Доган. Фактът, че Божков се е оказал корумпиран засяга не само него, а управляващото мнозинство и цяла България.

  Според лидера на БСП Георги Първанов след Божков ще "паднат още няколко глави"
  В Бургас лидерът на БСП Георги Първанов заяви, че оставката на Александър Божков е част от по-цялостен план за спасяване на СДС Според този план ще "паднат още няколко глави" от набедените, за да може да се съхрани крехкият рейтинг на СДС, да се предотврати срив. Първанов смята, че набелязаните са от онези, които нямат сериозно организационно присъствие в СДС като депутатката Берберян или някой местен регионален лидер, които няма сериозно да застрашат Костов. В основата на тази обърната пирамида е самият Костов, той е свързващото звено във веригата на корупцията в управлението на СДС, каза Първанов. /"Земя", "Пари"/

  И съпредседателката на  Нороден съюз Анастасия Мозер призна кризата на доверие у управляващите по време на многохиляден митинг за 77 -годишнината от гибелта на Александър Стамболийски в месността Янини грамади, пише "24 часа". Тя заяви, че кризата на доверие се дължи не на реформата, а на факта, че тя не се прави.
  Много лидери гледали на властта само като на привилегия.

  Социолози предупреждават за крайно обостряне на вътрешната политическа ситуация във връзка със срива на общественото доверие
  В интервю за в-к "24 часа" под заглавие: "Премиерът Костов повтаря Луканов"  социоложката Мира Янова от МБМД коментира, че още през 1998 г. експертите са казвали на Костов, че нещата отиват зле.  Още през 1999 г. по време на семинарите на СДС с експерти в Боровец станало ясно, че има конфликт между експертите и разбиранията на Костов. Политолозите и социолозите са предупреждавали, че правителството има такъв кредит на доверие, какъвто никое правителство е нямало и без да се главозамайва, трябва да го използва за бързо прокарване на икономическите реформи. Костов обаче е бил на мнение, че няма за какво да се бърза.
  Янова си признава, че тогава не е приемала някои от казаните от други нейни колеги неща, като това на Андрей Райчев, че тези хора не извършват приватизация, те просто сменят бордовете, за да сложат свои хора в тях. По- късно се е убедила в това лично. Според Янова Костов е имал две задачи - да укрепи структурите на партията и да свърши още куп  несвършени неща. "Неговата грешка бе, че се нагърби и с двете едновременно", заявява социоложката. С това според нея той е сгрешил - спечелил е външна подкрепа, но е загубил вътрешна поради това,че е трябвало да действа на много фронтове. На въпрос дали това се дължи на властолюбие или на затнваряне на очите, Янова коментира, че Костов може да бъде упрекнат, че не забелязва или че си затваря очите пред факта, че на всички нива е имал хора, които се възползват от положиението си във властта. Според Янова той е имало с кого да замени тези хора, но е искал да сложи свои в бордовете на предприятията и с това е повторил грешката на Луканов - като не може да се удържи политическата власт, ще се използват икономическите лостове. И е последвало това, коет се е случило на Луканов - интересите на определени хора са влезли в противоречие с определени политически интереси. "Грешка е да се търси стабилна политическа структуара чрез икономически лостове", смята Янова. За тази опасност Костов е бил предупреждаван от политолозите Красен Станчев, Евгений Дайнов, Иван Кръстев много пъти. Самата Янова започнала да говори за това, когато цифрите започнали да слизат надолу и тя видяла, че кредитът на доверие към това правителство започва да се изчерпва.
  "Наистина много по-бавно, отколкото към другите правителства, но все пак започна", казва социоложката. Тя приема като своя най-голяма грешка тази преди местните избри през октомври 1999 г., когато е казала, че има някои добри показатели, но и много смущаващи неща - например липса на следприватизацонен контрол. Правителството си зантваряше очите пред факта, че хората изведнъж ще останат на улицата. По същество никой не знаеше какво става с приватизираните предприятия.
  Лъкатушения в доверието към кабинета са се забелязали още през 1998 г. Първата рязка промяна е дошла през лятото на 1998 г. То е било свързано с падането на изкупните цени на зеленчуците. Много хора пострадаха от това. На въпрос защо едва през 1999 г. експертите са отправили по-сериозно публично предупреждение към кабинета, че нещата не вървят добре, Янова отговаря, че това е станало, когато Костов е загубил интерес към семинарите в Боровец, тъй като те му носели лоши новини. Експертната логика здаппочнала да се разминава с  управленсеската логика. Експертите му казвали, че трябва да бърза, но премиерът смятал, че първо трябва да реши своите вътрешни проблеми. Според Янова най-голямата грешка на политиците е, че не могат да си дадат сметка, че единственият ресурс на всяко управление е общественото доверие и за да не го загубят, е трябвало да мислят 3 хода напред. Като например за мавзолея, за който са били предупреждавани, че не бива да се събаря, грешките след събарянето на мавзолея. След получения удар на местните избори, от СДС не направили нищо. Дори напротив, на националната конференция на СДС бяха избрани същите лица. И това въпреки предупрежденията на експертите, че трябва да се изберат хора, които имат много добър публичен образ. Но въпреки това конференцията избра най-спорните хора на СДС. Това не снема отговорността от Костов в никакъв случай, казва Янова Тя разговаряла с много от делегатите, които са заявили пред нея , че са очакквали поне малък знак от Костов, да спомене имена, но той не го е направил.
  Социоложката от МБМД прогнозира, че не всичко вече е свършено за Костов. В едно от последните изследвания, направени от агенцията през април, става ясно, че хората не искат нито предсрочни избори, нито смяна на правителството. Те искат политика, която да решава реално възникналите проблеми, а не такава, която да ги натоварва с нови проблеми. /"24 часа"/.
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Съветът за сигурност продължи действието на Резолюция 1244 за Косово
  СС на ООН продължи Резолюция 1244 за Косово, което на практика означава, че КФОР ще остане в областта, а югоармията и полицията няма да се завърнат там. Русия обвини ООН, че е отговорна за "хуманитарната катастрофа в Косово, като пренебрегва извършваното там етническо прочистване на сърбите." На 10 юни по време на възпоменателните чествания в цяла Сърбия във връзка с края на войната с НАТО началникът на ГЩ на сръбската армия заяви, че югоармията ще направи всичко възможно, за да предотврати гражданската война в страната и предложи Милошевич за орден "Народен герой". Вук Дражкович заяви, че при настоящия терор в страната неговата партия няма да участва в евентуални избори. На 11 юни в Черна гора се проведоха изборите за местна власт в Подгорица и Херцег Нови - двете най - големи общини в страната. /"Монитор", "Новинар"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС
   
  Министър Михайлова уверява, че смяната на Божков няма да се отрази на преговорите с ЕС
  Вчера в предаването "Неделя 150" по националното радио външният министър Михайлова заяви, че смяната на главния преговарящ с ЕС няма да се отрази на преговорния процес и на перспективите за неговото развитие. В това я уверил и говорителят на еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. Михайлова каза, че правителството има ресурс и може да посрещне тази промяна. Най-вероятно в четвъртък, 15 юни, правителството ще разгледа всички кандидатури за заместник на Божков след подробен анализ. Ще напомним, че на 10 юни лично премиерът Костов нарече абсурдна идеята министър Михайлова да заеме мястото на Божков, защото за нея това ще бъде понижаване в кариерата. В повечето от днешните вестници се посочва Владимир Кисьов, зам.-министър на външните работи, като най-вероятен наследник на Божков. /"Демокрация", "Монитор", "Сега"/

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  На 10 юни външният министър Михайлова се срещна в Кайро с президента Мубарак
  След като президентът на Египет Мубарак не прие външния министър Михайлова в определеното време и замина за Швейцария, тя удължи престоя си с един ден, за да се срещне с него. Срещата се проведе на 10 юни сутринта в една от резиденциите на Мубарак и е продължила 15 минути. Хосни Мубарак е обещал да предаде на Либия тревогата на България по процеса срещу 6-мата медици. Мубарак е казал още, че до процеса има още време, за да може да бъдат активизирани още повече дипломатически кантакти, каза още Михайлова след срещата. Тя е поискала съдействие за провеждането на прозрачен и справедлив процес, в който да бъде предоставена международна медицинска експертиза. Михайлова коментира упреците, че нищо не се прави от държавата по случая, като злонамерени. /"Монитор"/

  Заради либийското дело Ахмед Доган поиска оставката на Михайлова, а лидерът на ВМРО Каракачанов предложи президента Стоянов да се срещне с Кадафи
  В заявление за медиите вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган каза, че министър Надежда Михайлова трябва да си подаде оставката заради либийското дело. Според него външно министерство носи основната вина по СПИН скандала в Либия, защото не си е свършило работата. То иска да компенсира загубеното време, търсейки лобита в Египет или при Примаков, но за мен това е несериозно и е опит да се компенсира проспаното време, каза Доган. Относно акцията на "Хъшове" той попита: "Какво ще постигнем, когато палим свещи?" Снощи по телевизия "7 дни" "Хъшовете" отново призоваха народа на бдение в 19 часа пред храма "Ал. Невски" като запалените свещи ще се оставят пред правителството.
  Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отново поиска президентът Петър Стоянов да се ангажира лично със случая с българските медици в Либия и да се срещне  с полк. Муамар Кадафи. Той каза, че ще присъства на молебена на "Хъшове"с дъщеря си. ВМРО открива подписка в помощ на семействата на българските медици в Либия. /"Монитор", "Стандарт", "Земя"/
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  В специално писмо до косовските сърби премиерът Костов ги успокоява, че България няма да открива дипломатическа мисия в Прищина
  В събота, 10 юни, премиерът Иван Костов е изпратил специално писмо до лидера на косовските сърби Момчило Трайкович. В него той пише: "Предложението за откриване на българско бюро за връзка в Прищина по никакъв начин не следва да се разглежда като установяване на дипломатически отношения с Косово. Бюрото ще действува в рамките и под прякото ръководство на българското посолство в Белград като ще поддържа на място контакти с политическите сили и етническите общности в Косово. То ще осъществява връзка с българските представители в КФОР, УНМИК, международните полицийски сили, мисиите на ОССЕ и другите международни организации."
  През миналата седмица Трайкович определи като грешка откриването на българска мисия в Косово, а говорителят на външно министерство на Югославия обвини Костов, че заплашва териториалната цялост и суверенитета на СР Югославия. /"Монитор"/

   
   
   


   АРМИЯ
   
  С указ президентът Стоянов удължи с две години срокът на служба на началника на ГЩ ген. Михов
  С указ № 160 от 11 юни президентът Петър Стоянов продължи с две години срока за назначаване на ге.-полковник Михо Михов на длъжността началник на ГЩ на Българската армия. Старият мандат на ген. Михов изтича на 12 юни. /"Демокрация"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Започна пазарлъкът с МВФ за цената на тока и за данъците
  Вчера по националното радио Питър Стела, постоянен представител на МВФ в България, заяви, че на 15 юни ще пристигне мисията на МВФ, начело с Юха Каконен, за преглед на тригодишното споразумение. Големи дебати по него не се очакват, но от изказването на Стела става ясно, че големия пазарлък ще бъде за запазването на цената на тока и парното и за намаляването на данъците. От заявеното от Питър Стела става ясно, че МВФ може би ще се съгласи да се запази цената на парното, но цената на електроенергията ще трябва да се вдигне. Според проф. Георги Петров "не може да се иска поскъпване на тока и парното, без да се анализира монополното положение на производителите. Това са негодни системи, при каквото и да е повишение на цените и те не могат да си осигурят инвестиции." Според Стела инфлацията и тъговският дефицит тази година ще са над прогнозните. Ръстът на икономиката също ще е по-голям, защото се забелязвал по-висок инвестиционен внос. Правителството ще аргументира запазването на цената на тока и парното с възможността по този начин да тръгне приватизацията в енергетиката и така тя да стане по-ефективна. Стела даде да се разбере, че МВФ ще приеме едно плавно намаляване на данъците, към което правителството изпитва голямо съмнение, опасявайки се от пробив на бюджета в годината преди изборите. Според Питър Стела приходната част в бюджета е далеч по-добра, отколкото очаквахме. Той призна, че е била обсъждана идеята за специални преференции за някои инвеститори, но тази идея не е добра. Стела каза, че България може да не подписва ново споразумение с МВФ, ако сметне, че приходите са достатъчно добри. В такъв случай се подписва само споразумение за котрол върху плащанията. /"Стандарт"/
  Според финансовия министър Муравей Радев България ще успее да убеди МВФ в необходимостта цените на тока и парното да останат замразени. /"Стандарт"/  
      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  БСП и "Евролевица  - социалдемократи" се уговориха за съвместна работа в подготовка на лявоцентристко управление
  Координаторите на новоучреденото движение "социалдемократи" и ръководството на БСП се договориха на 9 юни смесени работни групи да започнат разработването на алтернативни управленски проекти за страната.
  Координацията на работата по съвместните проекти щяла да бъде възложена на новия депутат от БЕЛ Ивайло Калфин. Ще работим за подготовка и участие в успешно лявоцентристко управление на основата на социаллиберална програма, заяви след срещата Андрей Бунджулов. Общо е мнението, че е още рано да обсъждаме формулата за явяването на предстоящите парламентарни избори, съобщи говорителят на БСП Червеняков. Договорипхме се, че по никакъв начин и повод няма да си взаимодействаме със СДС и ОДС, включително и на местно ниво, каза той. /"Земя"/