ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 12 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни | Армия | Правителство | Политически партии и организации |  Социологически изследнания |  Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Според изследване на ББСС "Галъп" за май рейтингът на кабинета на Костов е паднал до този на Виденов през 1996-1997 г.

 • Лидерът на ДПС отказа среща на премиера Костов преди вота на недоверие към правителството.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Размразяване на отношенията между Русия и НАТО.

 • Опасност от нова война между Етиопия и Еритрея.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • ЕС изрази загриженост от разрастване на насилието в Сърбия.  
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Финландия ще подкрепи България за премахване на визовия режим, стана ясно при посещението на Костов.

 • Опозицията заяви, че преговорите с ЕС са пред провал, а правителството опровергава.

 • Управителят на националната банка Гаврийски декларира, че България ще остане във валутния борд, докато влезе в ЕС.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Преди посещението на президента Стоянов в Македония в.  "Македония денес" настоява той да се извини на македонците.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Скандал в парламента заради срока на военната служба.

 • Правителството дава рамо на "Джейлан" за каскада "Горна Арда".

 • Федерация "Открит форум" в БСП се сдобри с лидера на партията Първанов.

 • Вицепремиерът Жотев предлага ДДС да падне от 27,5% на 20%.

 • Над 180 кредита са раздали банките досега за дребния бизнес.
   
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Според изследване на Галъп за май рейтингът на кабинета на Костов е паднал до този на Виденов през 1996-1997 г.
  Доверието в управляващата партия се е сринало и рейтингът й плътно се е доближил до този на БСП. Това гласят данните от изследването на ББСС Галъп от 3-8 май сред 1051 гласоподаватели.
  В момента 21% от избирателите биха подкрепили СДС, а 20% - БСП. Ако тези тенденции се запазят, БСП добива шанс за най-голяма парламентарна група при едни нови избори, заяви Кънчо Стойчев от Галъп. В случай че правителството изкара мандата си, възможно е БСП да има абсолютно мнозинство, каза още социологът.
  72% от избирателите считат, че нещата в България се влошават, оптимистите са спаднали до 16%. Тези стойности са сходни с лятото на 1996 г при кабинета на БСП, начело с Виднов, припомниха социолозите. Спада рейтингът и на всички основни политически лица.
  Одобрението към премиера Костов е безпрецедентно ниско - 26% при неодобрение 57%. Доверието в правителството е спаднало под критичните 20%, недоверие изразяват почти 2/3 от избирателите. 90% от хората смятат, че управляващите използват властта само за да се обогатяват лично и не мислят за държавата.
  Българите все още са твърдо за евроинтеграцията на България, но смятат, че това правителтсво не може да води прегвори с ЕС. Хората протестират не срещу реформите, а срещу лошо проведените реформи, уточни Стойчев.
  Позитивен рейтинг имат само президентът Стоянов и столичният кмет Софиянски, но и при тях тенденцията е нисходяща. Кризата на доверие в управлението прераства и в криза на политическите авторитети, коментира Стойчев.
  Едва 3,8% от избирателите отчитат подобрение на материалния си живот в последните 12 месеца, което представлява спад от близо 7 пъти, казват от Галъп.
  Реалната безработица в страната надхвърля 20%.
  Мнозинството от избирателите смятат, че Костов трябва да подаде оставка (53% срещу 47% - против оставката му), но са против предсрочни парламентарни избори (63%, за предсрочни избори са 37%).
  Българите считат, че твърдениятята на бившия шеф на МВР Богомил Бонев за това, че Костов прикрива корупция, са верни, и симпатиите определено са на страната на бившия вътрешен министър (77% вярват в изявленията на Бонев). Очакванията към президента Стоянов са за по-твърда подкрепа в борбата срещу корупцията.
  Обществото е на мнение, че в държавата няма власт извън СДС, каза Стойчев. Според него избирателят не хваща вяра на твърденията, че борбата с корупцията не е работа на правителството, а на съда.
  Нараства процентът на деклариращите, че няма да гласуват. Категорични шансове за участие в един нов парламент от малките партии има само ДПС. Евролевицата бележи най-ниска за своето съществуване потенциална електорална подкрепа - 1,5%.
  Обществото не подкрепя безумните идеи за военен преврат, които витаят в медиите напоследък, заяви социологът от Галъп Живко Георгиев. Гражданите обаче искат занапред да упражняват строг контрол върху своите избраници.  Начините за това биха могли да бъдат мажоритарен вот или силни неправителствени организации, уточни Георгиев. Българите не желаят авторитарен режим, но почвата става все по-благоприятна за това, допълни той.
  Положението в страната много наподобява това, което едно време изучавахме като революционна ситуация, обобщи Стойчев. Според него България прилича на пациент, който е ял отровни гъби. Имаме шанс да оцелеем, но трябва да си направим промивка на стомаха, според Кънчев. /"Новинар"/

  Лидерът на ДПС отказа среща са премиера Костов преди вота
  "Ще се видя с лидера на СДС, но след вота." Това заяви лидерът на ДПС Доган вчера. Костов иска среща с Доган до понеделник, 15 май, твърдят пред 24 часа сини депутати. Преди да поиска тази среща, Костов съкрати визитата си във Финландия, за да се срещне с партньорите от ОДС преди гласуването на вота. Той разговаря с лидерите на Народен съюз и на ВМРО, за да консултира отношението им към вота на недоверие.
  ДПС вече заяви, че няма да гласува срещу правителството, защото не иска да дестабилизира страната.
  Дебатите по вота на недоверие към правителството на Костов заради корупцията, поискан от БСП и Евролевицата, ще бъдат вероятно във вторник, 16 май, на извънредно заседание на парламента, съобщи шефът на Народното събрание вчера при завръщането си от Швейцария. /"24 часа"/  
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  ЕС изрази загриженост от разрастване на насилието в Сърбия
  В сряда над 15 000 души демонстрираха срещу режима на Милошевич в Крагуевац. Протестни митинги се проведоха и в други градове. Те се организират от студентското движение "Отпор" и опозиционните партии под лозунга "Край на терора, за демократични избори!" В специална декларация ЕС изрази загриженост от ескалацията на насилието над демократичните сили, гражданското общество и независимите медии в Сърбия. Задържаният журналист Мирослав Филипович вчера беше предаден на военния съд по обвинение в шпионаж и предателство.
  На границата между Македония и Косово са станали въоръжени сблъсъци между военни от Македония и албанци от Корпуса за защита на Косово. Подразделения на КФОР са прекратили сблъсъка. /"Монитор", "Стандарт"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Финландия ще подкрепи България за премахване на визовия режим, стана ясно при посещението на Костов
  Вчера в Хелзинки премиерът Иван Костов се срещна с президента на Финландия Таря Халонен. След срещата стана ясно, че ЕС е готов да направи следващата стъпка за премахване на визовия режим за България в близко бъдеще. Костов е заявил: "Ние сме оптимисти за сроковете и темповете за разширяване на ЕС. Оптимист съм за подкрепата на Финландия за изваждане на България от негативния списък." С финландския премиер Пааво Липонен премиерът Костов е обсъдил финландските инвестиции в България, ролята на България като стабилизиращ фактор на Балканите и разширяването на ЕС.
  Прелом във външнотърговските отношения могат да внесат инвестициите на "Нокиа", която ще разчита на експертите в областта на високите технологии в България. "Нокиа" може да участва в оборудването на втория Джи ЕС ЕМ оператор, изтъкна Костов. Според Липонен влизането на "Нокиа" в България ще открие стотици нови работни места.
  Липонен каза, че не трябва да се прилагат различни критерии за безопасност на атомните централи на страните - кандидатки за ЕС и на страните - членки на ЕС. Много от централите в страните - кандидатки за ЕС са по-безопасни от тези в ЕС
  Според информацията на в. "Сега" президентът Таря Халонен е поставила пред Костов въпроса за корупцията като препятствие по пътя към членство в ЕС, без обаче да се навлиза в подробности. Липонен се е оплакал от отношението към финландските фирми в България и е изразил желание за сътрудничество в горския сектор. /"Демокрация", "Сега"/

  Опозицията твърди, че преговорите с ЕС са пред провал, а правителството опровергава
  Вчера депутатката от БСП Татяна Дончева заяви: "Ние констатирахме, че е налице реално спиране на преговорите с ЕС." Това била причината за "тези смешни разговори на президента, министър-председателя и кмета на София", каза Дончева. Осман Октай от ДПС каза: "Току-що нашият представител Юнал Лютфи след консултации с Брюксел обясни, че има въздържане и изчакване от страна на преговарящите с нашата страна." Според него преговорите не били спрени, но съществувала "опасност от стопиране." Октай каза още, че "Те много отблизо следят тези сътресения, които се получават около правителството, около корупцията, около управляващото мнозинство - нещо, което може да доведе до известно недоверие, външна изолация."
  Евгений Кирилов от БСП съобщи, че и той е получил подобна информация. До края на седмицата опозицията ще търси среща с ръководителя на ЕК в България Жак Вюненбюрже. Той самият каза, че преговорите на България с ЕС следват нормалния ход, а изявленията на Дончева и Октай като неточни. Екатерина Михайлова, ръководител на ПГ на СДС каза: "Не съм чувала такова нещо. Омръзна ми да опровергавам всякакви неща." Службата на говорителя на еврокомисаря по разширяването на ЕС Ферхойген категорично опроверга слуховете за прекратени преговори. /"Демокрация", "Сега"/

  Управителят на националната банка Гаврийски декларира, че България ще остане във валутния борд, докато влезе в ЕС
  Вчера във връзка с публикацията във в. "Монитор" управителят на Българската народна банка /БНБ/ Светослав Гаврийски даде пресконференция на която каза, че досега в ЕК и в Европейската централна банка са правени три срещи по проблемите на присъединяването на България към ЕС и по-специално към Европейския валутен съюз./ЕВС/. На тези срещи е постигната договореност, че до евентуалното приемане на България в ЕС, което ще стане след  2006 г., тя ще остане във валутния борд. След тази дата България ще започне преговори за влизане във ЕВС, които се очаква да продължат две години. Досега не е имало и няма никакви обсъждания нито в националната банка, нито в правителството за излизане от валутния борд. /"Стандарт", "Монитор"/

   
   
  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Преди посещението на президента Стоянов в Македония в. "Македония денес" настоява той да се извини на македонците
  На 15 май президентът Петър Стоянов ще направи официално посещение в Македония. Опозиционният в. "Македония денес", известен със своята просръбска и антибългарска насоченост, публикува поредица от статии. В последната от тях вестникът настоява президента Стоянов да се извини на македонците за "греховете на България през миналия век" и да измоли "прошка за греховете на предшествениците си, а и негови лични, извършени с непремислени изказвания и приети лошо в Македония." /"Новинар", "Труд"/

   
   


   АРМИЯ
   
  Скандал в парламента заради срока на военната служба
  Вчера Народното събрание /НС/ отхвърли предложението на правителството, Генералния щаб, президента и на председателя на Комисията за национална сигурност Христо Бисеров за 9 месеца срок на военната служба за всички донаборници. Със 79 гласа "за", 70 гласа "против" и 45 - въздържали се, предложението беше отхвърлено. След този резултат военният министър Бойко Ноев неочаквано предложи 7 месеца и половина служба за завършилите висше образование и 9 месеца за останалите, но председателя на НС прекрати заседанието. За първи път парламентарната група на ОДС се разцепи при гласуването. Депутатите от БСП са гласували "против" и са за 6 месеца служба за висшистите. Министър Ноев заяви за медиите, че армията ще изпълни всяко решение на НС.
  Ахмед Доган от ДПС и Димитър Луджев от "Нов избор" направиха официално предложение за промяна във военната доктрина, с която армията да се увеличи от 45 000 на 65 000 души, което не беше прието. /"Монитор"/    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Правителството дава рамо на "Джейлан" за каскада "Торна Арда"
  Междуведомствена група от експерти ще подпомага проекта за строеж на каскада "Горна Арда", реши кабинетът вчера.
  Групата ще работи под ръководството на шефа на Агенцията за чужди инвестиции Георги Табаков, а в състава й са представители на централните ведомства и областните управители на Кърджали и Смолян.
  Проектът за каскадата е на турския "Джейлан холдинг". Обектът включва 3 язовира и 3 ВЕЦ-а. Общата мощност на централите ще бъде около 170 мвт, а инвестицията е 220 млн. долра.
  Изпълнението на проекта ще доведе до изграждане на нови енергийни мощности в България и до създване на работни места в район с висока безработица.
   

  Новият зам.-вътрешен министър Явор Хайтов ще обикаля РПУ-тата и ще се среща с прокурори от районните прокуратури в страната
  Ще направя опит да се срещна с всички прокурори от районните прокуратури в страната и да обиколя възможно най-голям брой РПУ-та. Това заяви новият зам.-вътршен министър Явор Хайтов.
  Той зае поста на 9 май и ще отговаря за полицейското разследване и търговските дружества към МВР.
  Ще търся баланс между броя на образуваните дознания и на получените присди, каза Хайтов. Той отрече назначаването му да е било политическа сделка, понеже е близък на лидерката на БЗНС - НС Анастасия Мозер, пише "Новинар".       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Федерация "Открит форум" в БСП се сдобри с лидера на партията Първанов
  "Открит форум" одобри резултатите от 44-ия конгрес на БСП в специална декларация. Досега федерацията беше вътрешна опозиция на лидера на БСП Първанов. Трима души от "Открит форум" влязоха в новия състав на Висшия съвет - Красимир Премянов, Виолета Гиндева и Иван Токаджиев.
  На 6 и 7 май стана ясно, че най-тежкият период от кризата в БСП е преодолян, се твърди в декларацията.
  С нито едно действие на конгреса "Открит форум" не наруши принципа на демократично единство, каза Премянов. Някои тези в приетите документи обаче звучали твърдо общо и популистки. Задачата сега била убедителна победа на предстоящите парламентарни избори, което значело БСП да спечели две трети от гласоповадателите.    
   


  ИКОНОМИКА
   
  Над 180 кредита са раздали банките досега за дребния бизнес
  Банките да поемат 50% от риска по кредитите, които се дават на малки и средни предприятия. Това предложение за обезпечаване на заемите отправи на семинар вчера шефката на Агенцията за малки и средни предприятия Илена Петрунова.
  Останалата част от гаранците могат да се дават от специален фонд към агенцията, предлага г-жа Петрунова. Според нея банките трябва да носят поне половината риск, когато дават кредити. Ако всичко се гарантира от фонда, има възможност за източване на средства.
  Възмоно било вместо гаранционен фонд да се създаде акционерно дружество, в което да влизат банки, застрахователни фирми и държавата, каза Петрунова. Това щяло да се реши в следащите месеци.
  Над 180 заема са раздадени досега на малки и средни предприятия по кредитни линии на немската "Кредит анщалт", каза шефката на Агенцията за малки и средни предприятия. Не смятам, че ще има проблеми с кредитирането, защото над 92% от заемите се връщат, каза Петрунова.
  Според признанията на социалня министър Нейков пък било илюзия, че проблемът със заетостта в България може да се реши с крупни инфрасктруктурни проекти. Според него е илюзия също така, че за започване на бизнес е досттъчно да има една банка и желание да се вземе кредит.
  Вече всички бизнесцентрове, общини и областни управи в страната ще помагат на предприемачите, които искат да вземат кредит, каза Петрунова. Те ще дават пълна информация точно какви документи са нужни за получаване на заем и как най-добре се прави бизнесплан. Големият проблем е, че пазарът в България е неплатежоспособен. Дори да имаш бизнесплан, не е сигурно, че можеш да го реализираш успешно, коментира шефката на Агенцията за малки и средни предприятия по време на семинара по темата.
   

  Вицепремиерът Жотев предлага ДДС да падне от 27,5% на 20%
  В. "24 часа" публикува откъси "из тайния доклад на вицепремиера Жотев под заглавие "Данък печалба пада до 20%". Сега фирмите плащат 27,5% данък върху печалбата си.
  Според материала вицепремиерът Жотев предлага данък печалба  да падне до 20%, за да се подобри бизнесклимата в страната. Вестникът разполагал с копие от този доклад на министъра.
  Това предложение на Жотев обаче трябвало да се разгледа от финансовото министерство, като финансовият министър Радев внимателно прецени дали намалението няма да взриви хазната, пише "24 часа".
  Данъчното бреме за едноличните търговци да се изравни с това на фирмите, които плащат данък печалба, се препоръчва в доклада на министър Жотев. В момента едноличните търговци плащат 40% по закона за облагане на доходите на физическите лица.
  Туроператорите пък може да не плащат 20% ДДС върху пакетите на туристическите услуги, ако бъдат приети предложенията от доклада на вицепремиера. Нямало нужда от този данък, за да е възможно да живне туризмът, е мнението на Жотев.
  От списъка на облаганите с ДДС стоки може да излязат лекарствата и суровините за тяхното производство. Целта е чрез тази поправка в Закона за ДДС да паднат цените на лекарствата. Може също да се разреши платеният ДДС при покупка на домашни компютри да се приспада от дохода, облаган с данък, предлага докладът.