ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 12 февруари 1999 г.

 

Световните новини

САЩ ще използват сила при неуспех на преговорите в Рамбуйе. Среща на развиващите се страни в Ямайка. Посещение на Шрьодер в САЩ, а на Йошка Фишер в Близкия изток.

Преглед на печата

Дипломатите на България и Македония одобриха текста на съвместната декларация и на останалите споразумения.
Гърция оттегли искането да затворим АЕЦ.
Чехия няма да въвежда визи за българи.
 
   

Дипломатите на България и Македония одобриха текста на съвместната декларация и на останалите споразумения.

Вчера приключиха двустранните политически консултации на ниво зам.-министри на външните работи на България и Македония. Делегациите се ръководеха от Марин Райков от българска страна и Борис Трайковски от македонска, който беше приет от министър Михайлова. Окончателно е одобрен текста и е парафирана съвместната декларация, която предстои да бъде подписана на 22 февруари при посещението на премиера на Македония в София Любчо Георгиевски. Пак тогава ще бъдат подписани консулска конвенция, споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, договор за взаимна защита и стимулиране на инвестициите, както и протокол за сътрудничество между министерствата на външните работи.
Вчера в парламента се проведе заседание на Комисията по външна политика, което продължи 3 часа. Всички депутати, включително и социалистите,  са подкрепили решението на правителството за нормализиране на отношенията с Македония чрез приемането на обща декларация. Министър Михайлова е гарантирала, че правителството е направило всичко възможно да защити българските национални интереси. Тя е отбелязала, че въпреки споровете може да се стигне до единна позиция, когато става дума за националните интереси. Председателят на комисията Асен Агов също отбеляза, че е постигнат "забележителен консенсус". Зам.-министърът Райков е информирал депутатите за консултациите със своя македонски колега Трайковски, но ги призовал да не изпадат в еуфория и "да не казваме хоп, преди да сме скочили". От БСП са подкрепили дакларацията, но са заявили, че все още не са запознати с нейният текст.  Александър Лилов от БСП се изказал изключително положително за усилията на българската дипломация за нормализирането на отношенията с Македония и по кризата в Косово.
В-к "Труд" публикува статията "Ред е на Скопие да признае нещо", в която се настоява Македония да признае, че във "Вардарско живеят българи, колкото и малко да са те. Да се каже ясно, че и други правителства безогледно ограбваха българската история, като си присвояваха наши герои и културни паметници". Настоява се, да се признае, че в продължение на деситилетия тези българи са били преследвани и подлагани на жестока асимилация
В-к "Континент" предлага интервю с Любен Пауновски,председател на парламентарната група на управляващата ВМРО-ДПНЕ. Той смята, че "Това е голяма стъпка в преодоляването на политически блокираните в миналото отношения между двете държави. Смятам, че това е изключително положително развие на двустранните отношения. То открива перспектива за бъдещето не само на отношенията между София и Скопие, но и на целия балкански регион...Смятам, че такива деликатни въпроси като малцинствените трябва да бъдат оставени на бъдещето. И факторът време ще въздейства релаксиращо на въпросите на малцинствата." По въпроса за македонското малцинство в България казва: "Нека да изчакаме дебата в македонския парламент. Да видим дали е налице политическа воля и разбиране по въпроса за малцинствата. Този въпрос може да предизвика в един момент и дилеми. Дали въпросът с малцинството ще фигурира във варианта за подписване само на едната държава, или ще бъде двустранно приет и записан".
В-к "Дума" публикува статията "Непростима манипулация", в която се развива тезата, че премиерът Костов манипулира грубо българската общественост като представя големите компромиси от българска страна за победи.

Гърция оттегли искането да затворим АЕЦ.

Вчера Европарламентът не е обсъждал искането на двама гръцки депутати за затваряне на АЕЦ"Козлодуй".
В последния момент те са оттеглили това свое искане. Решението им е било продиктувано от факта, че през март на сесия на Европарламента ще бъде внесен доклад за стратегията на ЕС по ядрената безопасност на бившите соцстрани./"Демокрация"/

Чехия няма да въвежда визи за българи.

Вчера гостуващият в България зам.-министър на външните работи на Чехия Мартин Палош декларира, че Чехия няма да въвежда визи за българи и след като страната започне да изпълнява новата си визова политика Той изрази задоволството си от решението на Европарламента да извади България от черния визов списък. Чехия ще въведе визов режим за други страни от Източна Европа, но Палош не уточни за кои точно става дума. Мартин Палош е на посещение в България, за да подготви визитата на премиерът Милош Земан  през март в България./"Труд"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"