ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
12 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения със страните от ЦЕФТА | Отношения със САЩ | Отношения с Израел | Армия | Правителство
  | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика |
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Опозицията в Сърбия се обедини срещу Милошевич.

 • Румъния прие закон за реституция на земите и горите.

 • От Европа грипът се приближава към България.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА
   

 • България официално поиска информация от Чехия за новия граничен режим.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • В най-скоро време България и Израел ще подпишат спогодба за свободна търговска зона.
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 •  Президентът Клинтън благодари в писма за топлия прием. 
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Военният министър Ноев предлага освободените офицери да станат данъчни чиновници.

 • Финансовият минисър Радев освободи заместничката си Дора Андреева, 7 изпълнителни агенции ще действат към министерството.

 • Детските надбавки ще се увеличат едва от 2001 г.

 • До юни всеки под 40 години трябва да е с нови документи за самоличност.

 • Екоминистерството отпуска 50 млн. евро на "Нефтохим", "Кремиковци" и "Асарел - Медет" за възстановяване на щетите от екозамърсявания.

 • Днес ВМРО чества 10 години от възстановяването на дейността си.

 • БСП трябва да се раздели с идеята да управлява сама, обяви координаторът на Висшия съвет на БСП Румен Петков.

 • Продължават протестите на уличните търговци срещу въвеждането на касовите апарати.

 • До края на март безработицата ще надхвърли 20%, а  обезценката на лева ще е 14%, прогнозира синдикат "Подкрепа".

 • Според Щатския земеделски департамент България е пред нова зърнена криза.

 • Започва изграждането на 90 км. от газопровода за Турция.

 • 10,8% спад на приходите от продажби за 11 месеца.

 • "Филип Морис" е първият кандидат за "Булгартабак".
   
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Военният министър Ноев предлага освободените офицери да станат данъчни чиновници
  Вчера се проведе среща на военния министър Бойко Ноев с президента Стоянов и представители на неправителствени организации, които работят по въпроса за гражданската адаптация на освободените офицери. След срещата Ноев заяви, че съкратените офицери могат да работят в данъчната администрация, защото се честни и дисциплинирани хора. Той отправи апел към частните фирми да наемат на работа съкратените офицери. Министерството на отбраната ще изготви информационна система, която ще съдържа данни за професионалните качества на напускащите военни. Тези данни ще се използват от неправителствените организации и от бизнесмените. Президентът Стоянов обеща да стане гарант за работата на неправителствените организации, които ще работят по социалната адаптация на военните. По-голямата част от финансовите средства, които се очакват от НАТО и Запада в тази насока ще преминат през тези организации, които са 15 на брой. Сред тях са Сдружението за гражданска адаптация, "Програма за социална адаптация на военнослужещите", "Креста маркетинг", "Отворено общество" на Сорос. Сред донорите са Съюзът на баварските работодатели. Президентът Стоянов отбеляза, че тези организации трябва бързо да разработят и представят конкурентни проекти, с които да кандидатстват за средства. Според Стоянов конкуренцията между страните от Източна Европа, които ще кандидатстват за тези средства, ще бъде жестока.
  Министър Ноев заяви, че се прави всичко възможно излизащите в запас кадрови военнослужещи да напускат армията и да се вливат в гражданското общество по достоен начин. "Човешкият фактор е висш приоритет за Министерството на отбраната и за правителството", каза министър Ноев.
  Президентът предложи на организациите, които ще работят по въпроса, да използват сградата на президенството за своите сбирки и същевременно им предложи своето посредничество.
  Публикувано беше изследване на военния Център за социологически изследвания, което е направено сред 1272 офицери и сержанти през 1999 г. и е представено на висшето военно ръководство. Според него след приключване на реформата в армията по План 2004 може да се появи недостиг на офицери. Според почти 93% от анкетираните офицерът е едва на 13-то  място по обществен престиж от 17 посочени професии. 85,4% от анкетираните са готови веднага да напуснат армията, ако им се предложи по-добро заплащане на друго място. 82,2% са заявили, че получаваното от тях възнаграждение не съответства на положения от тях труд. 75% са казали, че не биха посъветвали свой близък да стане офицер. /"Демокрация", "Новинар", "Монитор", "Пари"/ 
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  Външно министерство е поискало от Чехия допълнителна информация за приложението на новия закон за чужденците, влязъл в сила от 1 януари. Изискванията в него предизвикаха недоволството на десетки българи, пътуващи за Чехия. Освен задграничния си паспорт те трябва да носят и две снимки, да имат медицинска застраховка и средства за пребиваване (дневно по 30 долара). Чешките власти настояват и за ваучер за предплатен хотел или покана, както и обратен билет. След като се получи отговораът от Чехия, ще се мисли какви действия ще се предприемат. /"Труд"/
   

   
  ****
  Отношения със САЩ
   
  Президентът Клинтън благодари в писма за топлия прием
   В писма до президента Стоянов и премиера Костов американският президент Бил Клинтън благодари за топлия прием по време на посещението му в България. В писмото си до Костов той отбелязва: "Челси и аз прекарахме чудесно и бяхме трогнати от топлотата на оказания ни прием". Той благодари на Костов и за прекрасния подарък - копие на керамична икона от Преслав с образа на Св. Теодор Стратилат, който за него е "скъп спомен " от България. След визитата на Клинтън това е второто му писмо до премиерът Иван Костов. През декември, 99 Клинтън поздрави Костов за получената от България покана за започване на преговорите с ЕС за членство. /"Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения с Израел
   
  В най-скоро време България и Израел ще подпишат спогодба за свободна търговска зона
  В интервю за БТА посланикът на Израел Давид Коен заяви, че в най-скоро време България и Израел ще подпишат спогодба за свободна търговска зона. Вече са се провели два кръга от преговорите по този въпрос. Третият кръг ще бъде непосредствено след посещението на президента Стоянов в Израел на 18-20 януари. След като спогодбата бъде подписана, стоките на двете страни ще се изнасят в другата без мита. При посещението си в Израел президентът Стоянов ще се придружава от 15 бизнесмени. Възможно е по време на посещението да бъде подписана и спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. /"Стандарт"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Финансовият минисър Радев освободи заместничката си Дора Андреева, 7 изпълнителни агенции ще действат към министерството
  Финансовият министър Радев не е определил още един от заместниците си и двама изпълнителни директори на агенции в новата структура на финансовото министрество. Седем изпълнителни агенции ще действат към министерството, а Димитър Радев, Кирил Ананиев, Пламен Орешарски и Пламен Минев са новите стари зам.-министри. Освобождаването на Дора Андреева е парафирано от премиера Костов. ГУ Данъчна администрация се преобразува в Изпълнителна агенция по приходите в бюджета. Тя ще събира и постъпленията за социално и здравно осигуряване и вноските във фонд ПКБ. Целта е да се увеличат приходите от социални вноски, за които събираемостта спрямо плана за 1999 г. беше 86% и републиканският бюджет прави икономии, за да покрие в приходната си част на бюджета недостига.
  Проектът за новата структура на МФ ще влезе в сила след законодателни промени през март-април.
  Изпълнителната агенция за събиране на държавните вземания е в процес на изграждане. Тя ще събира просрочените задължения и външните дългове. За неин шеф е назначен Александър Раков. Агенциите ще бъдат на подчинение на ресорен зам.-министър, чиято длъжност е все още вакантна.

  Министърът на външните работи Надежда Михайлова ще представи екипа преговарящи с ЕС на пресконференция днес
  Бившят вицепремиер Александър Божков е ръководител на екипа, който ще ръководи преговорите за членство в ЕС, съобщи вчера дирекция Информация и връзки с обществеността към МС. Негови заместници ще бъдат зам.-външният министър Владимир Кисьов и българската посланичка в Брюксел Антоанета Приматарова. В екипа е още шефката на дирекция Европейска интеграция и отношения с международните финансови институции към правителството Юлиана Николова.
   

  До юни всеки под 40 години трябва да е с нови документи за самоличност
  Гражданите до 40 години трябва да си извадят нови документи - лична карта, задграничен паспорт и шофьорска книжка, до края на юни. Това предвиждат промените в правилника за приложение на Закона за българските документи за самоличност, които вътрешният министър Йорданов ще внесе в правителството.
  Хората над 40 г. ще сменят документите си от юли до края на годината. Сроковете ще са "задължително препоръчителни".
   

  Детските надбавки ще се увеличат едва от 2001 г.
  Месечните надбавки за деца могат да се увеличат едва от 2001 г, когато ще влезе в сила Законът за семейните помощи и детските добавки, обяви социалният министър Нейков. Законът бе приет на първо четене от парламента през май 1998 г., а не е ясно кога ще мине на второ, коментира в. "Сега".
  Сега майките получават по 8,45 лв. за дете. Ако бъде приет законът,  ще взимат доста повече. Точната сума се определя от коефициент според възрастта на детето, умножен по гарантирания минимален доход. Тази година той ще е 40 лв. За второ дете сумата се удвоява, а за сираците парите скачат с 20%.

  Екоминистерството ще отпусне 50 млн. евро на "Нефтохим", "Кремиковци" и "Асарел-Медет" за възстановяване на щетите от екозамърсявания
  България кандидатства за екозаем от Световната банка. Парите трябва да бъдат отпуснати на страната през следващия месец. Те ще бъдат разпределени между трите фирми за конкретни проекти. Държавата, а не субсидираните фирми, ще връща заема в срок от 20 години. В пръвите 5 години България няма да плаща лихви. Екоминистър Манева вече сключи изпълнително споразумение за субсидията с ръководството на бургаската рафинерия. Предстои подписването на споразумения с "Кремиковци" и "Асарел".    


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  БСП трябва да се раздели с идеята да управлява сама, обяви координаторът на Висшия съвет на БСП Румен Петков
  "БСП трябва окончателно да се раздели с идеята да управлява сама и да предложи на страната власт, ползваща се с широка обществена подкрепа", заяви в Добрич координаторът на ВС на БСП Румен Петков, екскмет на Плевен.
  Според него в хода на отчетно-изборната кампания в БСП трябва да се кажат ясно няколко неща. Първо, че управлението на България не може да продължи по братовчедски - държавата няма ресурси да го преживее. Второ, че БСП трябва да направи кадрова банка не само от партийни членове, а да акумулира индустриалния и интелектуален потенциал на нацията. И трето, социалистите още веднъж недвусмислено да оповестят отношението си към ЕС, като се напомни, че социалистически кабинет е отправил молбата за членство в ЕС. Заедно с това трябвало да се обяви Русия за основен източник и пазар на България и да се даде чуваемост на една недолюбвана в БСП теза за отношението на партията към блоковата система на сигурност.
   
  Днес ВМРО чества 10 години от възстановяването на дейността си
  Днес в Централния военен клуб ще бъде отбелязана 10-годишнината от възстановяване на дейността на ВМРО.
  Домакини на срещата са лидерът на организацията Красимир Каракачанов и нейните предишни председатели Стоян Бояджиев и проф. Димитър Гоцев. Инициативата за възстановяването на ВМРО е още от декември 1989 г., а възстановителният конгрес е месец по-късно.
  В публикация в "Труд" по повод юбилея на ВМРО Красимир Каракачанов заявява, че все по-ясно се очертава, че ВМРО ще излезе сама на парламентарни избори. Възможно е и партньорство с някои монархически организации или БДФ, ако се отдели от СДС. Не е изключена и "една игра с "Гергьовден" или с някой недоволен от партньорите в ОДС като БЗНС - Народен съюз, казва Каракачанов.    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Уличните търговци продължиха и вчера протестите си в столицата срещу въвеждането на касовите апарати. "Всеки депутат - с касов апарат" и  "Муравей - нашият дерибей", бяха лозунгите, които те издигаха. Заради скандала с касовите апарати бе уволнена зам.-финансовата министърка Дора Андреева. Междувременно стана ясно, че апаратите отпадат за чейнджбюрата. Продавачите на книги на открито също поискаха да бъдат освободени от допълнителното бреме.  


  ИКОНОМИКА
   
   До края на март безработицата ще надхвърли 20%, а обезценката на лева ще е 14%, прогнозира синдикат "Подкрепа".
  Според последните данни на Националната служба по заетостта регистрираните безработни през ноември са били 15,6% от икономически активното население.
  Обезценката на лева през 1999 г. е 18%, а за тази година ще е 14%, са изчислили синдикалните експерти. Според тях данните на националната статистика за 6,2% инфлация в края на 1999 г. не са верни. Само токът, парното и горивата са поскъпнали средно с около 30%, а хранителните стоки - с около 23%. Външният дълг на България възлиза на 88% от БВП, а договорките с МВФ допускат делът му да е максимум 65%, заявяват от "Подкрепа".  /"Сега"/

  Според Щатския земедлски департамент България е пред нова зърнена криза
  България ще бъде принудена да внесе минимум 130 000 т хлебно зърно през първите месеци на 2000 г. поради вътрешен дефицит. Това се казва в анализ на Американския земеделски департамент /АЗД/, разпространен от агенция Ройтерс. Според АЗД България е изнесла многократно повече от нормалното колическво зърно и брашно през първите 6 месеца на търговската 1999/2000 г. Местната мелнична и хлебопекарна промишленост вече ползва висококачествено зърно и брашно, закупено в повечето случаи от Франция, се посочва в анализа. От цялата продукция за 1999 г. са били изнесени 25-30%, което е огромно число, имайки предвид, че зърнените кризи не са новост за страната. Предприемането на износ с такива размери е изключително необмислена стъпка, особено като се отбележи, че добивът на пшеница за 1999/2000 г. е едва 2,8 млн. т - с 500 000 тона по-малко от предишната 1998/1999 г., е становището на Щатския земеделски департамент. /"Пари"/
   
  Започва изграждането на 90 км. от газопровода за Турция
  Вчера Петър Гьошев, шеф на маркетинга на частната българска фирма "Газстроймонтаж", заяви че след спечелен търг фирмата ще започне изграждането на 90 км. от успоредния газопровод до Турция. Вчера е бил подписан договор с "Булгаргаз" за неговото строителство за срок от 1 година. Ще бъдат изградени два участъка от по 45 км. След тяхното завършване ще останат за изграждане още 120 км., за да бъде завършена дублиращата тръба. Целта е транзитът на газ към Турция да се удвои и към 2003 г.да се пренасят 18-20 млрд. кубика годишно. През 1999 г. по същото трасе фирмата е построила 45 км., а през 1998 г. - 10 км. "Газстроймонтаж" смята да участва в търговете за изграждане на градски газоразпределителни мрежи и в 6 търга за газопроводи в Южна Турция. Фирмата е участвала в строежа на газопровода Ямал към Западна Европа в Русия.
  Петър Гьошев заяви, че проектът "Син поток" под Черно море от Русия към Турция никога няма да се изгради "Газпром" е обявил проекта, за да запази позицията си на основен доставчик на газ за Турция и да отстрани конкуренцията на туркменския газ. /"Демокрация"/
   

  10,8% спад на приходите от продажби за 11 месеца
  За периода януари - ноември 1999 г. националната статистика отчете спад с 10,8% на приходите от продажби в сравнение със същия период на 1998 г. Спадът в преработващата промишленост е с 12%, в добивната - с 11%. С 50% са намалели приходите от продажби на транспортни средства. За ноември 1999 г. намалението на продажбите е с 2,7% в сравнение с ноември 1998 г. Намалението на продажбите за износ е с 15,2% за целия период, а през ноември се отчита увеличение на продажбите навън с 1,2%. Продажбите на вътрешния пазар са намалели с 9,5% за 11-те месеца и с 5,6% само през ноември. За ноември продажбите на дребно са за 696 млн. лв., 39% от тях са храни, напитки и тютюневи изделия. Това е с 3,4% по-малко от ноември 1998 г. Нетните приходи от продажби за 11-те месеца на 1999 г. са 14 194 млн. лв.
   

  "Филип Морис" е първият кандидат за "Булгартабак"
   Вчера компанията "Филип Морис" закупи първият меморандум за участие в наддаването, което ще приключи на 20 март. Очакваме да се явят и други от големите играчи на световния пазар като "Бритиш американ тобако", "Рейнолд'с", френската "Сейта" в консорциум с испанската "Табакиера" и други, каза шефът на холдинга Бойко Кишков.
  60 млн. марки е печалбата на "Булгартабак" за миналата година. В структурата на холдинга влизат 22 български предприятия и 6 дружесства извън страната общо с 11 305 работещи.
   
   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"