ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
11 октомври 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Външна политика | Армия | Правителство | Избори за общински съветници и кметове
  | Социална обстановка | Икономика|
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Социалистическата партия на Португалия победи на парламентарните избори.

 • Поредна загуба на ГСДП на местните избори в Берлин.

 • ЕС ще отдели 4 млрд. долара за възстановяването на Балканите.

     ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТОВЕ
   

 • Централната комисия за местни избори призна за 700 000 фиктивни избиратели.

 • На местните избори категорично ще гласуват 41,7%, а 23,1% заявяват, че няма да гласуват според изследване на MBMD.

 • Лидерът на ДПС Ахмед Доган предрича предсрочни парламентарни избори.

 • Ако за балотаж останат кандидати на ДПС и БСП ще подкрепим ДПС, заяви лидерката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова.
   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Данъчните ставки може да бъдат намалени след социалната реформа, заяви шефът на МВФ за България Юха Каконен, а премиерът Костов съобщи, че правителствената позиция по здравната реформа ще е ясна до 14 октомври.

 • Цар Симеон Втори се срещна с лидер на левицата и напусна България.

 • Премиерът Костов заяви, че турската фирма "Джейлан" няма пари за магистрала "Марица"

 • Български и македонски митничари ще работят в една сграда.

 • Военните училища ще останат още 4 години.

 • За строителство на тунел под Шипка ще бъдат вложени 114 млн. дол.

 • До края на годината нивото на инвестициите в България ще достигне планираните 1 млрд. долара, заяви шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Василев.

 • За 10 години от индустрията са уволнени 400 000 души, съобщи шефът на Браншовата камара по машиностроене  Илия Келешев.

 • Утре се подписва договорът с ЛУКойл" за продажбата на"Нефтохим" за 101 млн. долара в брой, 408,3 млн. долара инвестиции до 2005 г. и обслужване на дълговете.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Данъчните ставки може да бъдат намалени след социалната реформа, заяви шефът на МВФ за България Юха Каконен пред националното радио вчера.
  Споразумяхме се с вашето правителство по макроикономическата рамка за 1999 и 2000 г още при предишното посещение и при прегледа до този момент. Смятаме, че тази макрорамка е подходяща, и предвиждаме ръст на БВП с 1,4% с ниска инфлация и дефицит на платежния баланс около 700 млн. долара за тази година, като се предвижда намаление за следващата година, заяви Юха Канонен.
  На основата на предишното споразумение между двете страни смятаме, че макроикономическата рамка остава валидна и бюджетният дефицит за 2000 г. не бива да бъде по-голям от тазгодишният - 1,5% от БВП. Сега търсим общо становище за изграждане на политически решения, за да се постигнат тези цели, обясни Каконен.
  Прогнозите на МВФ се основават на подобреното положение в България и външнотърговския баланс и засилването на износа. Износът бе слаб през тази година, но това беше поради временни причини, смята шефът на мисията на МВФ. Според него търсенето в Европа е било слабо, повлияла е косовската криза и към тези проблеми са се прибавили и други, свързани с бързото преструктуриране, приватизацията, ликвидацията на предприятия, включително в сектори и отрасли, които са с много силна история по отношение на износа.
  За следавщата година предвиждаме по-добър растеж в Европа, а въздействието на косовската криза вече почти е преодоляно, прогнозира Каконен. Той е на мнение, че данъчните ставки биха могли да бъдат намалени, като се разшири данъчната основа и онези, които не плащат данъци, бъдат включени в данъчната мрежа. Необходимо е още да се направят подобрения в системата на данъчните органи и социалното осигуряване, посъветва представителят на МВФ.
  От дурга страна, има нужди, свързани с доходната част на бюджета, с пенсионната и здравната реформа, и са необходими достатъчно постъпления в бюджета. Намаляването на ставките зависи от това до каква степен могат да бъдат държани под контрол нуждите от разходната част на бюджета и колко бързо администрациите - данъчната и на социалното осигуряване, могат да бъдат променени, каза пред националното радио Юха Каконен. "/Демокрация"/
   
  Правителствената позиция по здравната реформа ще е ясна до 14 октомври, заяви премирът Костов в Смолян
  Утре, 12 октомври, ще се проведе правителствено заседание, на което ще се формира правителствената позиция за здравната реформа, съобщи на предизборна среща в Смолян премиерът Костов. "Аз нямам собствена позиция, искам да бъда безпристрастен арбитър на страните, които ще дискутират различните възможности. Най-късно до 14 октомври ще имаме яснота за това", каза премиерът.
  На журналистически въпрос за първи и втори енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" премиерът оговори, че това не може да се разпореди. Липсват средства за обработка на ядрените отпадъци, те трябва да се консервират и да се справим  с изработеното ядрено гориво. Необходимо е да се заместят тези мощности с други. В противен случай би означавало да се дръпне шалтерът и АЕЦ да се превърне в ядрено бунище, каза Костов. Ядрените реактори трябва да се изведат от експлоатация, но след като се изпълни стратегията. Средствата, които ще сформират фонда за закриване на енергоблоковете, ще се съберат за няколко години и ще са част от покачващите се цени на тока, каза премиерът Костов. /"Демокрация"/

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Цар Симеон Втори се срещна с лидер на левицата и напусна България
  В събота, 9 октомври, цар Симеон разговаря повече от час в хотел Амбасадор с кандидат - кмета на БСП в София Румен Овчаров. Това беше първата официална среща на царя с лидер на левицата в България. По време на срещата царят е заявил, че в страната трябва да се създаде силна социалистическа партия и силна левица. След срещата Овчаров заяви за телевизията, че по много въпроси възгледите на двамата са съвпадали. В интервю за агенция Ройтерс Симеон Втори заяви, че повече се интересува от възможностите за бизнес в България, отколкото от участие в политическия живот. През последните 50 години беше немислимо, но сега аз мога като всеки българин да инвестирам в български компании, заяви царят. Едно от първите му действия в тази насока е закупуването на дял от застрахователната компания "Витоша", защото е логично да се инвестира в банките и застрахователното дело.
  Днес вестинците "Демокрация" и "Труд" поместват интервюта със Симеон. Предлагаме някои от по- интересните моменти от интервюто му в "Труд":
  "Не бих искал думите ми да се тълкуват като критика, но винаги съм бил убеден, че коалиционното правителство мобилизира повече хора. Оттам нататък е въпрос на умение да се ръководи."; "Простащина е да се градят колосални къщи, и то на гърба на данъкоплатеца, на народа"; "За общинските избори са по-важни програмите, свързани с ежедневието и бита на хората, отколкото дали ще влезем в ЕС"; "Някой си мисли, че Симеон Втори чака да му викат "ура". Аз съм на съвсем друго ниво, не става въпрос за социално, а тук /показва си главата/. Нямам амбиции."; "България много пострада /за последиците от косовската криза/ и се надявам, че тези, от които зависят решенията за компенсации, няма да забравят ролята и лоялния начин, по който постъпи. И то, бидейки съседка, която можеше по ред съображения да заеме друга политика".  
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Премиерът Костов заяви, че турската фирма "Джейлан" няма пари за магистрала "Марица"
  В Хасково в рамките на предизборната си обиколка премиерът Костов изненедващо заяви, че турският "Джейлан холдинг" не може да намери пари за строежа на магистрала "Марица". Според подписания вече договор с турската фирма, тя трябва да финансира строежа на пътя  и на каскадата "Горна Арда". Вече месеци наред водим преговори с "Джейлан". Те предложиха да осигурят парите със заем, но искат той да е гарантиран от правителството. Ние обаче не можем да дадем гаранции за наши фирми, пък камо ли за чужди, призна премиерът Костов. Той е написал писмо до турския си колега Еджевит с предложение да посочи друга фирма, която да поеме проекта. В отговора обаче отново се посочва "Джейлан" като участник от турска страна. Поканих Еджевит в България за да намерим решение на проблема, заяви Костов. Вече има известен интерес към проекта от италианската фирма "Салин". Възможно е да се включи и тази фирма в строежа, отбеляза Костов. Премиерът заяви, че няма финансови проблеми около строителството на каскадата "Горна Арда". Фининсовият министър Муравей Радев обаче обяви, че първата копка на каскадата се отлага отново с един месец. Първоначално първата копка на строежа беше обявена за 1 октомври, след това за 10 октомври, а сега се отлага с близо месец, без политиците да дават някакво обяснение за това. Според Би Би Си в Турция се търси съдебна отговорност от "Джейлан" за смъртта на 146 души в земетресението./"Стандарт", "Монитор"/
  През последните 5 години стокообменът между България и Турция е нараснал 8 пъти. През 1998 г. той е бил  477,135 млн. дол., от които българският износ е бил 340,3 млн. дол, а вносът - 136,7 млн. дол. През първото тримесечие на 1999 г. стокообменът е 92,6 млн. дол., от които български износ за 57,7 млн. дол., а внос за 35 млн. дол. През 1998 г. Турция беше на 12-то място сред чуждите инвиститори в България, а след първите 6 месеца на 1999 г. - на 7 място. За периода 1991 - 1998 г. турските инвестиции в България са надхвърлили 100 млн. дол./"Пари"/

  Български и македонски митничари ще работят в една сграда
  Вчера началникът на ГУ "Митници" Пламен Минев и македонският му колега Драган Даравелски откриха новоизградения митнически терминал край Благоевград. Новата митница включва хале за преглед на площ 1000 кв. м., като капацитетът за обработка е на 4 тира едновременно. В терминала има 2 паркинга за товарни коли от по 5 дка и административна сграда за служителите. Досега са инвестирани около 1,5 млрд. стари лева в строителството на терминала. Те са преди всичко от държавния бюджет и таксата от 1% за митническо оформление. На откриването присъства и представителят на Световната банка, откъдето се очакват пари за модернизирането на митническите пунктове при Гюешево, Капитан Андреево, Видин, Варна, Бургас и Кулата. В новия пункт ще работят заедно в една сграда български и македонски митничари. /"Демокрация", "Пари"/  


  АРМИЯ
   
  Военните училища ще останат още 4 години
  Шефът на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната Александър Урумов заяви, че закриването на военните училища се отлага с 4 години. Според План 2004 те трябваше да бъдат закрити през лятото на 2000 г., а учещите в тях 1783 курсанти да завършат в цивилни институти. Сега на тях им се гарантира, че ще сложат лейтенантски пагони във военни училища. Обаче още през следващото лято ще бъдат набрани 300 стипендианти за цивилни институти. След като завършат те ще учат 1 година във военни училища. По време на обучението им военното министерство ще им изплаща стипендия и таксата за обучение. През следващите 4 години ще бъде решена и съдбата на военните училища в зависимост от хода на реформата. Досегашните им функции постепенно ще затихват преди да се трансформират в учебни центрове. В тях ще се запазят по 3 - 4 възлови дисциплини, които ще гарантират специфичното обучение на бъдещите пилоти, моряци, артилеристи и ракетчици. Излишните военни имоти ще бъдат прехвърлени на отговорност на вицепремиера Бакърджиев, а различните ремонтни заводи и други работилници към промишленото министерство на вицепремиерът Божков. По същество тези промени означават ревизия на План 2004. /"Труд"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  За строителство на тунел под Шипка ще бъдат вложени 114 млн. долара
  Вчера вицепремиерът Евгений Бакърджиев заяви, че трасето на бъдещия тунел под старопланинския връх Шипка ще бъде 3,200 м. Предполагаемата сума за строителството му възлиза на 110 - 114 млн. долара. Бакърджиев е представил проекта за строителството на тунела при посещението си в Япония на Японския инвестиционен фонд заедно с още три проекта, за които правителството търси съфинансиране. Представители на японските фирми Мицубиши, Мицуи и Сумитоко дошли на място в България, за да се запознаят с изходните данни. След проведените разговори финансовият министър Радев е гарантирал 600,000 лв. за предпроектно проучване, което ще се извърши през 2000 г. Бакърджиев смята, че строителството може да бъде завършено за 4 години. /"Пари"/  


  МЕСТНИ ИЗБОРИ' 99
   
  Централната комисия за местни избори призна за 700 000 фиктивни избиратели
  Всички централни вестници събщават като водеща предизборна новина, че действителните избиратели са 6 млн. и 200 хиляди, а по списъци те са 6 млн. и 900 хиляди. Това съобщи вчера по националната телевизия членът на ЦКМИ Михаил Констанов. Той обясни, че разликата от 700 000 души се дължи на факта, че те са заминали за чужбина, но нямат намерение да живеят там и затова не са заличени от списъците. Ако някой от тези избиратели е в България по време на вота, той ще може да гласува. Константинов съобщи още, че на заседанието си в събота, 9 октомври, ЦКМИ е анулирала около 100 регистрации на кандидати за кметове заради нарушения на решения на комисията.
  "Ние решихме, че ако една коалиция е регистрирала кандидат за кмет на община, то отделните партии в нея нямат право да издигат самостоятелни кандидатури за кметове на територията на същата община", е оябснил за "Труд" основното нарушение членът на ЦКМИ Петьо Славов. Той е съобщил, че потърпевши от анулираните са коалициите ОДС и ОДС плюс. Заличени са регистрации на кметове на кметства, направени от партиите, влизащи в тези коалиции в общините Айтос, Поморие, Балчик, Луковит, Ттевен, Лом и др. В Русе се анулирани 4 кметски номинации на Евролевицата, а в Батак е анулирана кандидатурата на Българското земеделско народно сдружение. Грешката била както на партиите, така и на ОИК, които не са вникнали в решението на комисията, потвърдено и от Висшия административен съд.
   В краткия си коментар на първа страница на в-к "Труд" под заглавие "Някой май ни лъже" Васил Люцканов заявява:"Признанието за мъртвите души дойде, след като медиите повече от месец предупреждаваха за тях. Тези 700 хиляди обаче ще влязат в процента на негласувалите. Това едва ли ще промени съществено крайните резултати. Но реалният вот на българите така или иначе ще бъде манипулиран".
   

  БСП е насочила цялата си енергия в местните избори срещу вицепремиера Бакърджиев и външния министър Михайлова, заяви премиерът Костов в Кърджали
  Това според него е груба политическа грешка, защото нито един от тях не е кандидат за кмет. Костов заяви, че по негово мнение грешката идва от това, че кампанията се води от бивши ченгета. Лидерът на СДС прогнозира, че атаката няма да  повлияе на местния вот. Костов нарочно не коментирал по-рано този въпрос, а го направил сега, когато оставали няколко дни до изборния ден.
  Според премиера ОДС ще победи на следващите парламентарни избори, затова лидерите на БСП и ДПС  Първанов и Доган можели да обещаят само подкрепа на местна власт, която да бъде в опозиция до края на мандата през 2003 г. и да се конфронтира с правителството. С всички политически възможности ще подкрепяме независимия кандидат-кмет на Кърджали Румен Димитров, ако бъде избран, подчерта Костов.

  На среща с обществеността в Русе вицепремиерът Бакърджиев заяви, че сме свидетили на много сериозна политическа агресия в предизборната кампанияпрез последната седмица и половина. "Важното е ние, политиците да не позволим прекрачване на прага и бариерата и виждаме, че е необходимо да се намесим и да успокоим ситуацията, защото така не бива да продължава", каза Бакърджиев.

  Лидерът на ДПС Ахмед Доган предрича предсрочни парламентарни избори
  На политическия пазар в страната сега реално има 100-130 общини, които могат да бъдат спечелени само с доброто взаимодействие между част от опозиционните сили, след като се откроява БСП в тези избори да победи в 80-90 общини от общо 262. Според Доган в половината от тези "свободни" общини ДПС има ключви позиции. При това съотношение е малка вероятността ОДС да спечели изборите в 70 общини и това може да стане повод за предсрочни парламентарни избори, както е в други нормални страни, прогнозира лидерът на ДПС вчера в Добрич.
  "Не бива да се забравя от някои политици, че сопата има 2 края", посъветва още той по повод неотдавнашното изказване на вицепремиера Бакърджиев в Лом. "За първи път от 10 години насам виждам такъв натиск на държавната машина СДС да спечели изцяло и общинската власт, виждам и страхова психоза на хората от това, както и от факта, прокурор да тръгва в предизборната кампания", заяви отново Доган. В края на миналата седмица той неколкократно направи това заявление, уточнявайки че агитацията от страна на прокурор е станала в Якоруда, а по отношение на участието на министри и други от държавния апарат той наблегна най-вече на факта, че използват за целите на предизборната кампания държавни коли и средства.
  "На два пъти ние давахме властта на СДС - първият през 1992 г. и вторият- през януари, когато падна властта на Жан Виденов. Без нас тогава това бе невъзможно", подчерта Доган. ДПС обаче сега заставало изцяло зад стремежа да се спре действието на двуполюсния модел на управление от СДС и БСП, които периодично променят законите в страната в своя полза. "Дори и да спечелим самостоятелно изборите в отделни общини, ще създадем условия за коалиционна форма на управление в тях", декларира лидерът на ДПС. Той обясни, че там, където се управлява самостоятелно и без коректив, се създава заблуждението, че може да се върши всичко без контрол и това води до пагубни последствия. По думите на Доган по настояване на ДПС за вота ще има  наблюдатели от ЕС, защото се очаква резултатите да бъдат фалшифицирани, а самите избори манипулирани заради сложната процедура на провеждането им.
  "Предсрочни парламентарни избори ще има догодина и те ще бъдат предизвикани от управляващите, които не биха искали да слязат от властта с национална катастрофа, както стана с БСП", прогнозира в Ямбол и депутатът от ДПС Осман Октай. /"Труд"/ .

  СДС няма да реагира на заплахите на Доган, че ще скъса споразуменията между ДПС и СДС, заяви лидерката на ПГ на СДС Михайлова
  Под заглавие "СДС няма да реагира на заканите на Ахмед Доган", в-к "Демокрация"  цитира думите на председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова в Сливен вчера, че СДС няма да реагира на завлението на Доган, че ДПС къса със СДС, защото сините виждали, че коалиции на ОДС с движението съществуват.  Тя е дала за пример общини в Бургаско. Ако за балотаж останат претенденти на БСП и на ДПС, съвсем логично ще бъде подкрепен кандидатът от демократичното пространство, е уточнила Михайлова. Формулата ОДС е запазена във вида й от парламента, а ако има разширяване по места, то е в рамките на партнирането, без да се включваме в случайни, моментни комбинации, нас ни интересуват програмите, е пояснила лидерката на ПГ на СДС.
  Според Костов в ДПС станали много неразбираеми, трудно било ориентирането в знаците и посланията им. Това е коментирал премиерът на среща с обществеността в Хасково по информация на "Демокрация".  Според Костов добрият етнически модел означавало да бъде привлечена подкрепата на етническите турци в местната власт и представителство в политическите структури в частност в парламента, но това се било изродило в опит да бъде търгувано срещу материални облаги.  


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  На местните избори категорично ще гласуват 41,7%, а 23,1% заявяват, че няма да гласуват според изследване на MBMD. 20,7% от аткетираните заявяват, че по- скоро биха гласували, а 6,3%,  - "по -скоро не". Не са решили дали да гласуват 8,3%.
  На въпрос за съветниците от листата на коя партия ще гласувате 33,8% отговарят, че няма да гласуват, 38,1% - за ОДС, 15,4% -за БСП и 7,5% за социалдемократи /БЕЛ/. След тях се нареждат предпочитанията към БББ с 1,7%, Движение "Гергьовден" с 1,2%, либералите и монархистите на Куртев с 0,9% и други - 0,7%.
  Според същото изследване за кандидата на ОДС за втори мандат в София Стефан Софиянски ще гласуват 47,4%, за кандитата за столичен кмет на БСП Румен Овчаров - 14,3%, а за кандидата на социалдемократите Камов - 6,2%."/Труд"/
   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  От края на 80-те години досега от индустрията са уволнени 400 000 души, съобщи шефът на Браншовата камара по машиностроене  Илия Келешев
  В края на 80-те години в индустрията работеха 500 000 души, сага са под 130 000, е съобщил Келешев. Само за първите 6 месеца на 1999 г. заетите в промишлеността са намалели от 133 000 на 121 500 души.
  Малко повече от 27 00 т сив чугун са произведени през първото полугодие на т. г., което е 65% от количествата за същия период на 1998 г. Преди 10 години България е произвеждала 450 000 т чугун годишно. /"Новинар"/  
   


  ИКОНОМИКА
   
  До края на годината нивото на инвестициите в България ще достигне планираните 1 млрд. долара, заяви шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Василев
  От преки инвестиции и от очаквани приходи от приватизационни сделки можем да сме сигурни, че до края на 1999 г. нивото на инвестициите  у нас ще достигне планираните милиард долара, заяви шефът на Агенцията за чуждустранни инвестиции Илиян Василев.
  Това се постига за първи път, но не е максимумът, заяви Василев. Според него годишно на България са нужни преки инвестиции от 1,5 до 2 млрд. долара.
  През следващите 2 години най-много разчитаме на навлизането на преки инвестиции за инфраструктурата, посочи шефът на АЧИ. Той припомни, че 1,5 млрд. е стойноста само на 3-те сключени договора в областта на енергетиката - каскада "Горна Арда", "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3".

  Американската фирма "Джон Диър" предлага на България на изплащане нови селскостопански машини на обща стойност 10 млн. долара, съобщи земеделският министър Върбанов. Схемата предвиждала доставката да се обезпечи със залог на самите машини и с пари от Държавен фонд "Земеделие". След като се изплати за 4-5 години, техниката окончателно ще бъде прехвърлена на земеделците.
  Заедно с програмата ФАР проучваме възможността да създадем наша централна лаборатория за окачествяване на българския пчелен мед според европейските критерии, каза още министър Върбанов в Генерал Тошево.

  Договорът за продажбата на 58% от капитала на "Нефтохим" ще бъде подписан утре в Бургас, съобщиха от Агенцията зо приватизация. Очаква се по този повод там да пристигнат премиерът Костов и вицепремиерът и министър на промишлеността Божков.
  Купувачът "ЛУКойл Петрол" - България ще плати 101 млн. долара за мажоритарния пакет от акции на "Нефтохим". Цената ще се плати изцяло в брой, на три части. Инвестициите, които ще направи новият собственик на бургаската рафинерия до 2005 г., възлизат на 408,3 млн. долара. В тази сума е включена и апортната вноска на нефтеното находище в Западен Сибир. "ЛУКойл" ще поеме обслужването на задълженията на "Нефтохим". Към ДФРР те са 30,5 млн. долара, към държавата са 420 млн. нови лева и към НОИ - 6,5 млн. нови лева. /"Демокрация"/

  Приватизацията на Булбанк не се отлага, каза вчера шефът на Българската консолидационна компания /БКК/ Петър Жотев. В БКК са получени първоначалните оферти от потенциалните купувачи, те са стратегически инвеститори и в момента се представят в холдинга, поясни Жотев. Преди те да започнат своите проучвания във външнотърговската банка, се стремим да подобрим офертите на този етап. До края на  годината се очакват окончателните оферти, прогнозира шефът на банковия холдинг.
  Във Вашингтон официално заявихме /по време на годишната среща на СБ и МВФ/, че ако не се получат задоволителни по цена и други параметри предложения, България няма да продаде най-голямата си банка, припомни Жотев.