ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
11 септември 2000 г.
 
  Политическата ситуация в България | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Президент | Отношения с Русия Правителство| Социална обстановка | Икономика|
   
   
   
      
  ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Правителството заплаши “Мобил Тел” с отнемане на лиценза, а президентът Стоянов намекна, че Бонев е сменен като шеф на МВР заради връзки с Чорни. Ексвътрешният министър поиска от прокуратурата да бъде разследван и призова честните в СДС да застанат срещу Костов.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Палестинците решиха да отложат обявяването на едностранна независимост.

 • Местни избори в Македония.

 • ОПЕК реши да увеличи добива на петрол с 800,000 барела дневно.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Увеличава се напрежението в Сърбия преди изборите.
   
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • Националния комитет за защита на правата на българите в чужбина ще постави въпроса за правата на българите в Русия пред ПАСЕ
   

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Цар Симеон Втори внезапно замина от България, но ще се върне след месец.

 • Държавният бюджет ще отпусне на общините около 110 млн. лв. до края на годината.

 • От 1 октомври заплатата на учителите се увеличава с планираните 10% и става 235 лв., обяви финансовият министър Радев.

 • Финансирането на партиите няма да бъде разчетено като отделно перо в бюджета за 2001 г.

 • СДС проведе семинар за регионалната политика и финансирането на общините.

 • Евролевицата се пречисти, но разцепление няма, заяви лидерът й Томов.

 • Работещите от "Бърза помощ" се събраха на национален протестен митинг в София и поискаха оставката на здравния министър Семерджиев.

 • Скъпият долар и петрол няма да доведат до актуализация на бюджет 2000.

 • Излишъкът в бюджета се свива.

 • Международният валутен фонд отпусна деветия транш.

 • "Кремиковци" вече работи с пълно натоварване.

  Рафинерията "Плама" отново  пред фалит.
   

   
     ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Правителството заплаши “Мобил Тел” с отнемане на лиценза, а президентът Стоянов намекна, че Бонев е сменен като шеф на МВР заради връзки с Чорни. Ексвътрешният министър поиска от прокуратурата да бъде разследван и призова  честните в СДС да застанат срещу Костов
   
   
   

  Правителството заплаши “Мобил Тел” с отнемане на лиценза
   

  Започналата през миналата седмица атака срещу  Джи Ес ЕМ оператора в България “Мобил Тел” продължи и вчера със заявлението по националното радио на Алеко Константинов, зам.-министър на транспорта и съобщенията и член на борда на директорите на “Телеком”. Според него лицензът на “Мобил Тел” може да бъде отнет по чл. 62 от Закона за далекосъобщенията, който засяга накърняването на обществения интерес и системното нарушаване на разрешителното. Константинов обяви, че “Мобил Тел” е ощетила държавата през 1999 г. с 5 млн. лв. от неплатени данъци и дивиденти и заради това лицензът ще бъде отнет. Това може да стане след като завърши протичащата в момента проверка. На 8 септември адвокатът на “Мобил Тел” Тодор Батков заяви, че ще съдят България в Брюксел, ако това стане и ще се поиска съдействието на Еврокомисията. Шефът на компанията Владимир Грашнов каза, че настоящата проверка нищо нередно няма да открие и е абсурдно да се твърди, че “Мобил Тел” краде импулси. Той обяви, че “Мобил тел” е вложила 20 млн. марки в съвместна мрежа с военното министерство, за което министерството не е отпуснало нито стотинка. Не ми е известно да сме финансирали нито една партия от септември 1997 г., откакто сме собственици, каза Грашнов на пресконференция по повод съобщенията, че неговата компания е давала по един млн. марки месечно на СДС /*за справка  - в бюлетина на ОМДА от 8.09/. Той не познавал Лучански и опровергава съобщенията, че Майкъл Чорни има дял в “Мобил Тел”. Акционерите на фирмата са трима: “Истърн маркет телеком”, който държи 95% от акциите и е със седалище на Бахамските острови, кипърският “ЕМ СИ Джи холдинг лимитед” с 4,92% от акциите, и личната фирма на Грашнов “Булсин” с 0,1%. Грашнов уверено декларира, че “при нас всичко е прозрачно и не виждам за какво могат да ни отнемат лиценза”.
  В - к “Стандарт” публикува информация, според която още през февруари, 2000 г. “МобилТел”първи и единствен е сезирал Главна прокуратура за кражба на импулси на 16 февруари. Лично министър Славински е организирал съвещание, което е било ръководено от сегашния зам.-министър Алеко Константинов. Константинов и останалите участници са помолили “МобилТел” и неговия директор Владимир Грашнов да не повдигат въпроса за кражбата на импулси. През юни Комисията по защита на конкуренцията е излязла с решение, че липсват данни за кражба на импулси от “МобилТел”, а тогава Константинов не е бил зам.-министър.
  “Стандарт” предлага и текста на заключението на Комисията по далекосъобщенията, че “МобилТел” не е извършвала кражба на импулси, защото няма доказателства за това. Пита се защо Константинов след като стана зам.-министър е променил мнението си и по-точно защо през юни Константинов е написал един доклад, а сега говори друго. "Кого прикрива г-н Константинов?" - поставя въпроса в-к “Стандарт”.
  След като военният министър Бойко Ноев заяви, че МО ще се отдели от “МобилТел”, стана ясно, че и вътрешното министерство ще постъпи така. Бившият шеф на Комисията по далекосъобщенията Стойков, който наскоро си подаде оставката, заявява: “ Твърдя, че като длъжностно лице не съм констатирал нарушения от страна на “МобилТел”. /”Стандарт”, “Земя”, “Труд”/
   
   
   

  Още миналото лято в доклад на ген. Атанасов се съдържаха данни за връзки на Богомил Бонев с Майкъл Чорни,каза президентът Стоянов при завръщането си от Срещата на хилядолетието на ООН. 

  Президентът Стоянов уточни, че информацията е обсъдена с премиера Костов. Според него нещата са стигнали до логичния си край с освобождаването на Бонев от поста министър на МВР. Президентът обаче подчерта, че премиерът освобождава членовете на кабинета си и конкретната причина за махането на Бонев може да посочи само Костов.
  Никога не съм се занимавал с финансите на СДС, заяви още държавният глава по повод твърденията на Григорий Лучански, че "МобилТел" е давал през 1997 г. по 1 млн. германски марки месечно на СДС. Стоянов отказа да коментира и даренията, постъпвали във фондация "Бъдеще за България" на премиершата Елена Костова. Като почетен председател на фондацията съпругата на президента Антонина Стоянова не е получавала отчет за постъпилите пари, е подчертала самата Стоянова, цитирана във в-к "Демокрация".
   
   
   

   
  СДС не е получавал пари от Лучански, заявява финансовият министър Радев 

  "Демокрация" публикува и интервю с финансовия министър Радев по БНР, който заявява, че СДС не е получавал пари от Лучански. От 1997 г. до преди няколко месеца Радев е отговарял за финансите на съюза. През това време СДС е създал строг ред за своето финансиране и го е вкарал в правилник. Всичко във връзка с финансите се е извършвало по този правилник, казва министърът.
  Няма да изпратя Бюрото за финансово разузнаване /БФР/ във фондация "Бъдеще за България", защото то е инструмент на закона срещу изпиране на мръсни пари, а в случая става дума за друго, заяви Радев и определи искането да праща бюрото като елементарен опит за манипулация на общественото мнение, съобщава в-к "Демокрация". Министър Радев обясни, че при прането на пари средствата се задвижват в определен цикъл с цел да се завърнат с реализирани нелегални печалби, докато в случая с дарението от 80 000 долара от Лучански за фондация "Бъдеще за България" парите не се завъртали, за да се върнат при изпращача, а са отишли в детските домове. Дори фирмата да е съмнителна и парите й да не са чисти, едни лоши пари са използвани за добри дела, дай Боже това да се е случило с всички лоши пари, коментира финансовият министър Радев, цитиран в "Демокрация".
  В интервю за същия вестник бившият правосъден министър Васил Гоцев обяснява: "Елена Костова нито е била длъжна да провери дарението, нито е имала законовата възможност да го направи".
  В-к "Сега" публикува изявление на Майкъл Чорни, дадено по телефона за вестника, в което той заявява, че не е давал пари на СДС. За Лучански не знаел, нито за "МобилТел", но бил сигурен, че "спецслужбите манипулират Иван Костов, но не можел да каже кой стои зад всичко това".
   
   
   

  Компроматната война се води основно в медиите от противниците на българската демокрация - вътрешни и външни, заяви премиерът Костов на семинар на СДС

  На семинар на СДС в Пампорово през почивните дни Иван Костов направи анализ на събитията в страната след изявлението на ген. Атанасов за Бонев и Чорни. В-к "Демокрация" публикува пълния текст на изказването на премиера под заглавие "Компроматната "война".  Пред участниците в семинара Костов е развил тезата си за компроматната война, която е подета срещу СДС чрез скандалните изявления на Лучански за финансирането на СДС преди да дойде на власт през 1996-1997 г. След интервюто на Лучански през миналата седмица Костов обяви, че "В момента БСП напълно е яхнала метлата на компроматната война. Очаквам, че тя ще продължи до изборите, а може би след тях, може би до поканата към България да влезе в ЕС".
  В изявлението си в Пампорово премиерът прави обобщението, че тази "компроматна война се води основно в медиите от противниците на българската демокрация - вътрешни и външни. Тази война се водела предимно с български средства, в т. ч. с български пари - "т. е.  това е една предателска война", обявява премиерът. Според него първите й жертви са станали лидерите от БСП, които заедно с други политически лица се примирили да бъдат политически марионетки, дезертирайки от ролята си на българска опозиция. "Опозицията в страната е подменена...Ролята на противник на ОДС поеха представители на бивши и сегашни наши и чужди специални служби и престъпен бизнес - "Бонев или Лучански срещу СДС", заявява Иван Костов и допълва, че в ролята на опозиция виждаме чужди граждани. Втора жертва на компроматната война станала част от медиите, посочва премиерът. Главната цел на "войната" била конфронтиране на парламентарното мнозинство, предизвикване на правителствена криза, а след това и на криза в управляващото мнозинство. Така се постигали стратегическите цели: " разпадане на управляващата коалиция ОДС, разцепване на СДС и сигурен реванш на изборите през 2001 г.". Друга цел според премиера е конфронтиране на съдебната с изпълнителната власт като най-общо целта е "разбиване на българските държавни институции. Тезата, че "България  е източник на политическа нестабилност", която е трябвало да бъде внушена вътре и вън от страната, според Костов била възложена за разгласяване на БСП. Премиерът посочва, че това е същият сценарий както през 1992 г.  - президентът да атакува правителството, поява на "сини мравки", падане на правителството.
  Защо се водела тази компроматна война - във вътрешнопартиен план според Костов за БСП целта е реванш на изборите. Но БСП не си давала сметка, че този план водел България към реално дестабилизиране, до спиране на утвърждаването на демокрацията и социалната пазарна икономика. "Вместо просперитет от европейска интеграция на икономиката ни ще пропаднем в джунглата на мръсните пари..., където властват могъщи все още бивши служби за сигурност и организирана престъпност /рожба на същите служби/. Те се борят за територия",  заявява Костов. Според него този план не е български, а чужд, защото ако се реализира, България не би могла да влезе в ЕС и НАТО.
  Костов е убеден, че сценарият на компроматната война ще се провали и правителството ще изкара успешно мандата си докрай, ОДС ще спечели изборите и втори мандат за управление, а България ще получи покана за членство в НАТО и ще има успешни преговори за членство в ЕС.
  Що се отнася до СДС, според Костов в партията трябва да си отговорят на въпросите: "Има ли компроматната война наивни или съзнателни поддръжници сред нас? Имат ли "Бонев & Чорни и компания хора сред нас, както твърдят в хор медии и опозиция?". Костов призовава за ясен отговор, който да разбие твърдението за корупция в СДС, тъй като последните действия на правителството в защита на националната сигурност не били още "силно и категорично подкрепени от всички лидери в СДС".
  В-к "Сега" съобщава", че днес ръководството на СДС- София се събира спешно, за да даде отговор на доклада на Костов във връзка с отправените критики към лидерите на СДС, че не са подкрепили правителството достатъчно категорично.
   
   
   

  Ексминистърът на МВР Богомил Бонев иска да бъде разследван от прокуратурата и призовава всички честни в СДС да застанат срещу Костов

  "Отвратен съм от политиката на Костови", заявява Бонев в интервю за в-к "Земя". Според бившия министър президентът Стоянов се е компрометирал с изявленията си, че е одобрил уволнението му след доклад на ген. Атанасов. Това показвало, че Стоянов е взел решение без да разговаря с Бонев и да го попита дали изнесеното е вярно. Аз съм сигурен, че Атанасов е задържал доклада за кражба на импулси от БТК, за да го използва срещу мен", казва Бонев. Той подчертава, че получените от Елена Костова пари означават, че има връзка между Костов и Лучански.  Бонев казва в интервюто си за "Земя", че сега управляващите имат апетити към Минералбанк, както по-рано за ВЕЦ-овете. Със скандалите около "МобилТел" управляващите според Бонев целят да свалят цената на фирмата, "за да я продадат после на някой братовчед" .
  Бившият вътрешен министър Богомил Бонев иска прокуратурата да го разследва по отправеното му от ген. Атанас Атанасов обвинение, че е осуетил полицейската работа по фирма"МобилТел" и Майкъл Чорни.
  "Г-н "Филчев, моля разпоредете да бъда разследван за престъпление по чл. 288 от Наказателния кодекс", пише Бонев до Върховната касационна прокуратура. В-к "Труд" е получил копие от писмото и публикува факсимиле от него. Запитан дали не се опасява, че сам влиза в опасен юридически капан, Бонев отговаря: "Да съзнавам, че рискувам да бъда и арестуван!". В писмото до прокуратурата Бонев пише по повод обвинението на ген. Атанасов, че е укрил доклад на НСС за кражба на импулси от БТК и е осуетил разследване срещу "МобилТел": "Едно предварително разследване ще компенсира пропуска на президента, премиера и председателя на парламента, които своевременно са били информирани от шефа на НСС за престъпната ми дейност, но не са изпълнили конституционното си задължение да уведомят прокуратурата. Тъй като предявеното ми от екрана на БНТ обвинение е главното доказателство на Атанасов, Костов и Соколов за връзките ми с опасния за националната сигурност Чорни, при доказването му моля да бъда разследван за съучастие в неговата престъпна дейност, насочена срещу националната сигурност, когато се установи, разбира се, по кой текст от Глава първа на НК трябва да му се търси отговорност".
  В интервю за в-к "Труд" Бонев коментира доклада на Костов пред семинара на сините в Пампорово, където премиерът го визира като врага на СДС. Бившият министър заявява: "Аз съм враг на Костов, на кръга "Олимп", на хората около Костов, които по престъпен начин управляват, но не съм врага на СДС".  Анализирайки тезата на Костов "Да разберем кой е с нас и кой е с Бонев, Чорни и Лучански", той декларира, че " не е с Лучански". Но с  Лучански, който е приятел с Чорни, била Елена Костова. Именно тя е взела мръсни пари, а не Бонев и не някой друг враг на Костов. "От това той /Костов/ вече не може да избяга. Затова обвиненията му в доклада "Компроматната война" са стигнали до кресчендо", казва Бонев. Той заявява, че ."вътрешната опозиция в СДС - "хората, които още не са загубили разума си по подобие на своя лидер, които виждат, че това управление носи само негативи на СДС и на държавата, е  крайно време да се определят", защото след изборите ги чакала нерадостна съдба - Костов, ако избегнел надвисналите над главата му облаци, щял да се разправи с всички, които е подозирал като опозиция. "Затова моментът да се спре един човек, който върви все по-безумно към едноличен режим, е дошъл...СДС върви към много безрадостен край! И който иска да спаси СДС, сега трябва да се изправи срещу Костов", призовава Богомил Бонев на страниците на "Труд". Според Бонев сега  опозицията в СДС трябвало да преодолее дребните сметки и да постави въпроса на Костов защо ги е предал и прави "братовчедска икономика, защо съпругата му взима мрасни пари и защо гони от СДС хората, които са били най-полезни за СДС". Бившият шеф на МВР е на мнение, че поради  ниския рейтинг на доверие на Костов сега не е никакъв политически риск опозицията в СДС да се обедини за спасението на СДС. "Сега е моментът да се спасява СДС, не след изборите...няма време цяла година да се чака престъпен режим да управлява страната, защото хората са прекалено бедни, озлобени и не се знае докога ще продължи търпението им", заявява Богомил Бонев.
   
   
   

   Експремиерът Жан Виденов обвинява СДС във връзки с мафиотите Чорни и Лучански

  Експремиерът Жан Виденов публикува във в - к “Труд” статията “Още за цвета на мръсните пари”.
  Той твърди, че през периода 1994 -  1996 г. на два пъти се е срещнал с Лучански като срещите е организирал Огнян Дойнов. Той е отхвърлил всички предложения на Лучански, защото “Лучански и хората като него несъмнено ще влязат в България, но никога няма да спазват нейните закони и институции, а ще печелят за нейна сметка.” Той задава следните въпроси: “Кой шеф на КПД /Комисия по далекосъобщенията/ разреши през лятото на  1997 г. на Стойчев да продаде на Чорни лиценз, който вече бе опорочил отвсякъде? И кой в крайна сметка прибра “комисионната” от 1 млн. долара, която хората на Лучански почти открито предлагаха по цяла София в началото на 1997 г.?” Според Виденов СДС е забъркана в цялата тази работа. /”Труд”/
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО, СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Увеличава се напрежението в Сърбия преди изборите
  Федералната избирателна комисия в СР Югославия отказа на представители на сръбската опозиция да инспектират събраните в подкрепа на кандидатурата на Милошевич за президент 1, 5 млн. подписа. Съмнение в демократичността на изборите в Югославия изрази и гръцкият външен министър Папандреу, който е единственият политик от ЕС, който се е срещнал с Милошевич след ударите на НАТО. Папандреу каза, че Белград ще понесе негативния ефект от евентуалните измами и насилие при изборите. На 9 септември 7 неизвестни лица нахлуха в офиса на опозиционното сръбско движение “Отпор” в Белград, нанесоха побой на намиращите се вътре и извършиха обиск.
  Вчера в Македония се проведе първия тур на местните избори. Около 200 представители на ОССЕ наблюдаваха изборите. Груби нарушения не са констатирани. Резултатите ще се обявят до три дни. Очаква се победа на опозиционния Социалдемократически съюз. Премиерът Георгиевски заяви, че ако управляващата коалиция загуби изборите, ще поиска предсрочни парламентарни избори. /”Стандарт”, “Сега”/
     


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Цар Симеон Втори внезапно замина от България, но ще се върне след месец
  На 8 септември след едночасова среща с премиера Костов цар Симеон Втори изненадващо отпътува от България. Предната вечер той се срещна и с кмета Софиянски. Загадъчното отпътуване на царя било заради неотложни дела, но той ще се върне след месец, съобщиха от пресцентъра на царя. По този начин не можа да се проведе обещаната от него пресконференция. За две седмици в България Симеон Втори разговаря с президента Стоянов, премиера Костов, с партийните лидери Георги Първанов на БСП, с Ахмед Доган на ДПС, Александър Томов на Евролевицата и Красимир Каракачанов на ВМРО. Царят имаше продължителни срещи и с лидерите на трите най-големи синдиката. През цялото време на своя престой цар Симеон Втори старателно отбягваше отговора на въпроса дали е склонен да се кандидатира за президент на изборите догодина. /”Стандарт”, “Земя”/
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с Русия
   
  Националният комитет за защита правата на българите в чужбина ще постави въпроса за правата на българите в Русия пред ПАСЕ
  Председателят на Националния комитет за защита правата на българите в чужбина Петър Константинов заяви пред медиите, че близо 20 млн. българи, живеещи в Татарстан, Чувашия, Башкирия и други републики на Руската федерация на някогашната територия на Волжко-Камска България, са подложени на асимилаторската политика на руснаците. Беше огласена декларация в защита на техните човешки и граждански права и за спазване на Конституцията на Руската федерация от 1993 г., чл. 26. Настоява се да се разреши вписването на националността българин в документите за самоличност, както и да се гарантира възможността за самостоятелен културен и духовен живот. Константинов заяви, че с въпроса ще бъдат запознати международни правозащитни организации и ще се настоява пред ПАСЕ да се зачитат човешките права на българите в Русия. Комитетът ще настоява българските власти да направят постъпки за откриване на българско консулство в Казан и за създаване там на български културен център. /”Демокрация”/
   
   

  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Държавният бюджет ще отпусне на общините около 110 млн. лв. до края на годината. Тази сума трябва да реши финансовите им проблеми. Това стана ясно на семинара на СДС в Пампорово през почивните дни.
  48 млн. лв. от предвидените средства ще бъдат разпределени между 132 общини. Дефицитът в техните бюджети е бил заложен от данъчната администрация. Тя е прогнозирала приходи, които реално няма да бъдат изпълнени, но срещу които кметовете са заложили разходи. С останалите около 60 млн. лв. целево ще бъдат подпомогнати общините, които по обективни причини не са покрили приоритетните си разходи. Сред тях са работните заплати и осигуровките, социалните помощи, медикаментите, както и сметките за ток и вода.
  Още днес финансовото министерство ще изпрати на общините авансово последните преводи за  изплащането на заработените, но неиздължени заплати на бюджетните служители, обясни финансовият министър Радев. За целта в местните каси ще бъдат преведени общо 20,9 млн. лв., а не 17,3 млн. лв., както бе обявено в началото на миналата седмица.  Очаква се да бъдат преведени и близо 8 млн. лв. за второто допълнително плащане на учителите. Допълнителните суми ще се разпределят между местните каси по строги критерии. Общините с по-ниски приходи от очакваното ще получават парите като субсидия, а тези с преизпълнени постъпления - като безлихвен заем. Никакви помощи няма да има за кметовете, които не изпълняват разработените в края на 1999 г. програми за стабилизация, заяви министър Радев. Сумите ще се отпускат целево, затова след превеждането им ще тръгнат проверки на държавния финансов контрол и Сметната палата. /"Демокрация", "Сега"/
   

  От 1 октомври заплатата на учителите се увеличава с планираните 10% и става 235 лв., обяви финансовият министър Радев
  Това е планираното 10% увеличение на всички в бюджетната сфера. Това договорихме с МВФ, това са и възможностите на бюджета извън предвиденото в началото на годината, коментира Радев. Според него, ако се задоволят исканията на учителите за 30% повишение, останалите служители от бюджетната сфера ще получат едва по 5 или 6% увеличение на заплатите.
   

  Финансирането на партиите няма да бъде разчетено като отделно перо в бюджета за 2001 г., заяви финансовият министър Радев
  Парите вече са почти разчетени, а сметките се правят само въз основа на влезли в сила нормативни актове. Законът за политическите партии още не е приет от парламента. Ако проектът бъде гласуван до края на 2000 г., партиите ще получат пари от резерва за неотложни и непредвидени разходи на хазната. Средствата от него се харчат след съгласуване с МВФ, каза финансовият министър. Според него сумата за партиите ще е достатъчно малка и няма да затрудни хазната, съобщава в. "Сега".
      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  СДС проведе семинар за регионалната политика и финансирането на общините
  През почивните дни в Пампорово СДС проведе семинар, посветен на регионалната политика, финансирането на общините и социалните им проблеми, но в последствие лидерът на партията Иван Костов промени темата с изказването си за политическата ситуация в страната след изявлението на шефа на НСС ген. Атанасов за връзките на Бонев с Майкъл Чорни и кражбите на импулси от БТК чрез "МобилТел". В семинара взеха участие 118 кметове и общински съветници, депутати, членове на НИС на СДС, областни управители, информира "Демокрация". Шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова и депутатката Мария Стоянова са запознали представителите на местната власт с аспектите на регионалната политика в актуализираната програма на правителството. Вторият ден на форума е протекъл с бурна дискусия по темата за общинските финанси. Финансовият министър Радев и шефът на бюджетната комисия в НС Цонев са изложили основните принципи за финансовото подпомагане на общините. Поставен е бил и въпросът да се направят проверки на общинските фирми, тъй като имало случаи, в които техни шефове вземат по 1500 - 2000 лв. заплата. По примера на Европейската народна партия е било решено да се направи сдружение на сините представители в местната власт. Социалният министър Нейков и депутатката Светлана Дянкова са коментирали проблемите на общинската социална политика, информира "Демокрация".

  Евролевицата се пречисти, но разцепление няма, заяви лидерът й Томов
  БЕЛ се пречисти достатъчно рано, преди навлизането в предизборния период, е обявил в събота, 9 септември, лидерът на партията Александър Томов. Той е признал, че 300 души са я напуснали, но за разцепление и дума не можело да става, информира в-к "Земя". До края на годината Евролевицата щяла да изясни бъдещите си коалиционни партньори. Основен съюзник за нас е БСДП, е подчертал Томов и добавил, че формулата "БСП плюс" ще дискредитира обединението на социалдемократите. Томов е изтъкнал, че няма политическа сделка с никого и ще лансира много млади и непознати лица. БЕЛ си поставя за задача да обхване структурно 100% от селата с население над 500 души и ще издава собствен партиен седмичник. 
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Работещите от "Бърза помощ" се събраха на национален протестен митинг в София и поискаха оставката на здравня министър Семерджиев
  На 8 септември в София се състоя общонационален протестен митинг на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, организиран от синдикат "Подкрепа". На митинга пристигнаха работещи от почти всички центрове за спешна помощ в страната, след като разбраха, че здравното министерство отново отказва исканото 100% увеличение на заплатите им, информира в-к "Земя". Същият вестник съобщава, че сага лекарите взимат 150 лв., а санитарите - 75 лв., шофьорите около 100 лв. Здравният министър д-р Илко Семерджиев не е се явил пред митинга. Протестиращите медици са поискали оставката му.
  Лидерът на "Подкрепа" д-р Тренчев е заявил пред работниците от "Бърза помощ", че исканията, които са събрали хората на протест, не са политически. "Защо обаче управляващите искат да се повтори зимата  от 1997 г.?", е попитал Тренчев. 
   


  ИКОНОМИКА
   
  Скъпият долар и петрол няма да доведат до актуализация на бюджет 2000
  Изпълнението на бюджета е стабилно, приходите са според очакванията, а разходите - под контрол. Към настоящия момент имаме бюджетен излишък, съобщи министър Муравей Радев.Според него скъпият петрол и скъпият долар са две неприятни явления за цял свят не само за нас. Те нямат пряко отношение към бюджета, т.к. от външния ни  дълг са останали само 20 млн. долара и България разполага с тези средства. / "Пари"/
   

  Излишъкът в бюджета се свива
  На 18 млн. лева се изчислява излишъкът по републиканския бюджет в края на миналия месец, сочат данни на финансовото министерство. Към 31 август реализираните приходи възлизат на 3 861 млрд. лева, а направените от правителството разходи са за 3 843 млрд. лева. Две седмици по-рано излишъкът в бюджета беше 20 млн. лева.
  Централният републикански бюджет обаче приключва месец август с дефицит. Неговият размер е 95 млн. лева, като постъпилите приходи са за 3 398 млрд. лева, а изразходваните средства са 3 493 млрд. лева. Към 17 август дефицитът на централния републикански бюджет е бил 136 млн. лева./"Пари"/
   

  Международният валутен фонд отпусна деветия транш
  В петък бордът на директорите на МВФ отпусна поредния, девети транш от тригодишното споразумение с България в размер на около 68 млн. долара съобщиха от Министерство на финансите. Споразумението беше одобрено през септември 1998 г. и е на обща стойност 814 млн. долара. От тях с последния транш вече сме получили 610 млн.долара, се казва в съобщението. Първият зам.- директор Стенли Фишер е отчел, че добрата събираемост на приходите през тази година ще позволи допълнителни разходи, без да се променя цифрата на дефицита.
  Плановете на властите за  значително намаляване на  данъчните ставки през следващата година е одобрено от МВФ и 22-мата директори са сметнали, че може да се помисли за по-нататъшно намаление на високите ставки за социално осигуряване./"Демокрация"/
   

  "Кремиковци" вече работи с пълно натоварване
  Миналата  година "Дару металс" купи най-големия металургичен комбинат у нас. Срещу един долар той получи фирма с огромни проблеми и дългове. Вече са изплатени 25 млн. долара от външните задължения. Продължава погасяването и на вътрешните дългове. Само към бюджета са изплатени около 32 млн. лева, започнали са плащания и към НОИ. Паралелно с погасяването на задълженията се изпълнява и инвестиционната програма. Една година след приватизацията производството на "Кремиковци" е нараснало с около 15%, а себестойността на продукцията е снижена с около 30 долара. Студено валцуваните продукти заемат 45% от производството на "Кремиковци". В комбината работят 11 000 души. "Условията за работа в "Кремиковци" ще са сред най-добрите в страната" сподели председателят на УС и изпълнителен директор на комбината Валентин Захариев в интервю за вестник "Демокрация". /"Демокрация"/
   

  Рафинерията "Плама" отново  пред фалит
  За втори път рафинерията е в колапс. 300 нефтохимици пазят неработещите девети месец цеховете  на плевенската рафинерия "Плама" срещу 120 лв. месечно. Останалите 800 работници са в принудителен отпуск.След като първите й собственици "Евроенерджи" я докараха до задънена улица, изпадналата в несъстоятелност фирма бе продадена на кипърската офшорка "Плама холдинг". По-късно се оказа, че зад нея стои известната швейцарска фирма "Андре и сие". На практика новите собственици застопориха работата в "Плама" в края на миналата година.
  Идеята за създаване на съвместно дружество с "Тотал Фина" е била обсъждана отново в София. Френският петролен гигант "Тотал Фина" за пореден път показал  интерес към изпадналата в цайтнот рафинерия. Французите обаче поставили тежкото условие кабинетът да наложи по-високи мита на вносните петролни продукти - масла и горива. Ако не се намери решение на проблема, французите вероятно ще се откажат. /"Труд"/