ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 11 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО
  | Отношения с балканските страни | Парламент | Съдебна власт
  | Политически партии и организации | Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
   

 • Президентът Стоянов призна, че управляващата партия се дискредитира.

 • Лидерът на БСП Първанов вади нови случаи на корупция, заедно с Евролевицата двете партии внесоха вот на недоверие към правителството.

 • Решава ли СДС интересите на мафията, пита бившият вътрешен министър Богомил Бонев.
   

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Владимир Касянов е новият премиер на Русия.

 • САЩ смекчават санкциите срещу Куба.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Сръбската опозиция се обедини със студентската "Отпор".

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Премиерът Костов се връща предсрочно от Финландия.

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Англия ще подкрепя по-активно реформата в българската армия.
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България, Македония и Румъния активизират сътрудничеството в митническата област.

 • Македонска организация в Гърция ще пречи за интеграцията на България в ЕС.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Цар Симеон Втори ще посети България след 1-2 месеца.

 • Парламентът реши партиите да останат на държавно финансиране.

 • Висшият съдебен съвет реже правата на главния прокурор.

 • Според ДПС СДС е длъжник на българските турци.

 • Ако пилотите и шефовете на "Балкан" не се споразумеят до 22 май, правителството ще обяви авиокомпанията в ликвидация.  
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

  1.Президентът Стоянов призна, че управляващата партия се дискредитира
  Вчера в Свищов президентът Петър Стоянов заяви, че "партията, която ме издигна за президент, започна малко по малко да се дискредитира." Проблемът на властта бил не самата корупция, а това, че никой не се бори с нея. Съдебната система завършва тези действия под формата на присъди, каза Стоянов. Според него вотът на недоверие към правителството на БСП и Евролевицата, няма да успее, но по-важно било как ще управлява СДС до края на мандата си. Той нарече несериозно твърдението на Луджев, че ще подаде оставка в полза на царя.
   

  Нови данни за корупцията във висшите ешалони на властта
  2. Лидерът на БСП Първанов вади нови случаи на корупция, заедно с Евролевицата двете партии внесоха вот на недоверие към правителството
  Ще изнесем  нови случаи на корупция още другата седмица, обеща лидерът на БСП Първанов.
  БСП и Евролевицата внесоха в парламента червена папка с искане за вот на недоверие към правителството. Под него са се подписали 63-ма депутати. Мотивът им е провежданата политика на корупция.
  Това е третият негативен вот към кабинета на Костов. Предишните два бяха за здравната реформа и индустриалната политика.
  Корупцията е просмукала държавата, а управляващите я крият зад политически чадър, каза Първанов. Лидерът на социалистите е убеден, че част от сините ще го подкрепят при таен вот.

  "Не очаквам правителството да падне", каза председателят на Евролевицата Томов. Целта била да се разкрие защо сините не се справят с проблема.

  Ние сме против вота, той няма да мине, заяви категорично депутатът от ДПС Юнал Лютфи. ДПС ще настоява пред СДС за анкетна комисия за проверка на приватизационните сделки. Лидерът на движението Доган ще обсъди въпроса със СДС на нарочна среща тази седмица.

  Няма да подкрепим вота, заявиха от Народен съюз. Лидерката на БЗНС-НС Анастасия Мозер обяви за медиите, че са изопачили думите й във вторник, въпреки че националното радио излъчи "скандалното й" по думите на в. "24 часа" изказване. Тогава тя каза, че е възможно, макар и малко вероятно, да подкрепят вота, но настояват да чуят при дебата отговорите на управляващите за корупцията сред тях. Чух се с Мозер, тя няма да подкрепи вота, е заявил премиерът Костов вчера.
  СДС щели да поканят в парламента на дебата по вота главния прокурор Филчев, за да даде отчет как се бори с корупцията. В петък, 12 май, Костов ще се срещне с висшите съдии в Цигов чарк.
  Очаква се магистратите да поискат повече бюджетни средства за борбата с корупцията.

  3.Решава ли СДС интересите на мафията, пита бившият вътрешен министър Богомил Бонев
  Интересите на тези, които вземат решения в СДС, странно съвпадат с интересите на организираната престъпност. Това обяви от Ямбол Богомил Бонев, който чете лекция пред местния "Ротъри клуб".
  Според бившия МВР шеф някои от сините лидери имали интерес да не се разкриват нови данни за корупция. Други желаели да отстранят хората, които са причинили най-много вреди на организираната престъпност. Според него това били истинските причини за отстраняването на директора на НСБОП Кирил Радев, пише в. "24 часа".
  Уволнението на ген. Радев трябвало да се търси в желанието на управляващите да обезпечат следващия приватизационен период до края на мандата си, каза Бонев. Кадровата политика в МВР напомняла на тази на Костов - посредствеността не търпяла по-кадърните.
  Бонев е недоволен и от президента Стоянов, който се ангажирал с мнение, без да е разговарял с ген. Радев.
  Бившият вътрешен министър предрече трусове в МВР след отстраняването на Радев. Бонев смята, че на специалиста от КАТ Румен Миланов ще му е трудно да намери общ език с хората в НСБОП. "Това може да се окаже допълнителна спирачка за текущите разработки в борбата с организираната престъпност", опасява се ген. Бонев.
  Министърът е в правото си да подбере екипа, с който да работи, каза премиерът Костов вчера. Рокадите трябва да стават не публично, а в кухнята на МВР, смята той. Иначе се стигало до "бунт на палубата". Според Костов било недопустимо ген. Радев да откаже среща на вътрешния министър.
   
  4. Прокурор поема шефа на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев
  Ще спечели ли Йордан Цонев 250 000 долара от земи край морето в Резово? Отговорът на този въпрос търси прокуратурата в община Царево. Прокуратурата ще търси нередности при обезщетяването със земя на близки на шефа на бюджетната комисия - неговия тъст. Тя е започнала проверка на депутата след разследването на "24 часа" в публикацията "Как Цонев си отхапа Резово".
  "По подобен случай в Резово две седмици преди статиите в "24 часа" започнахме проверка за нарушения на работата на поземлената комисия. Ставаше дума за друг имот в същия район. След материалите във вестника назначихме допълнителна проверка за парцела, който семейството на депутата Йордан Цонев е получило", съобщи районният прокурор Кънчо Крумов.
  Тя ще завърши до 2 седмици.
  "За всичко, което пише за мене, ще искам прокурорска проверка и след това ще съдя тези, които са го подписали", предупреди Цонев. Той приветства проверката, започнала в Резово.
  "24 часа" писа как депутатският тъст и трите му сестри са получили 10 дка край турската граница. Скоро парцелът влиза в регулация и цената му скача до 250 000 долара.
  Мястото е обезщетение за земи, които тъстът на Цонев имал край Резовска река. Нивите били залети с водата, след като военните построили диги. Обезщетения там получили и много хора от селото.
   
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

   Сръбската опозиция се обедини със студентската "Отпор"
  Опозицията в Сърбия се обедини със студентското движение "Отпор" за борба срещу Милошевич. Те създадоха общ кризисен комитет, който ще координира реакциите срещу репресиите на властта. Целта е да се създаде мрежа от активисти и адвокати, които ще организират протести и бързо ще реагират на всякаква форма на репресия на властта. На среща с ветерани Милошевич заяви, че "САЩ са фашистка сила, която иска да завладее света с помощта на домашните предатели." Лидерът на Демократическата партия Зоран Джинджич каза, че фашизмът в Сърбия е жив.
  В магазин в сръбския квартал на село Черница в Югоизточно Косово бяха ранени 6 сърби при нападение с граната и огнестрелно оръжие. Няма опасност за живота им, казаха от КФОР.
   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Цар Симеон Втори ще посети България след 1-2 месеца
  Пресаташето на цар Симеон Втори съобщи, че след 1-2 масеца Негово Величество ще посети България, а до няколко дни ще стане ясна и точната дата на посещението. В интервю за в. "Новинар" премиерът Иван Костов определя като "Пълна, широкообхватна измислица" твърдението на Димитър Луджев, че СДС работи за връщането на Симеон Втори в България като президент. в. "24 часа" заявява за цар Симеон Втори, че "той е единствената неопетнена личност и обществена институция. В трагични моменти българинът винаги търси личността, на която може да се довери. Доверието към царя ще расте." Той предлага следните варианти за връщането на царя - ОНС и Ахмед Доган ще предложат поправка в конституцията за отпадане на текст съд да отмени референдума от 1946 г. Според Луджев трябва да има нов референдум, а най-важна е волята на царя да стане президент. /"Новинар", "24 часа"/  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Премиерът Костов се връща предсрочно от Финландия
  Премиерът Иван Костов съкръщава с един ден посещението си във Финландия заради необходимостта да проведе консултации по внесения вот на недоверие към правителството.
  Вчера Костов присъства на представяне на пътеводител за България на фински език в българското посолство. Следобед Костов е водил разговор с финландския вицепремиер и финансов министър Саули Ниинистьо.
  Костов отложи посещението си във фирмата "Нокиа". Той даде интервю за телевизията, в което благодари за подкрепата на финландското правителство през есента на 1999 г. за поканата за започване на преговори с ЕС. Костов отбеляза, че затварянето на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй" могат да нарушат конкурентоспособността на енергийния сектор на България, но България е изпълнила лоялно изискванията на ЕС. До края на 2000 г. България има готовност да затвори първите 5 глави от преговорите с ЕС. Поне две трети от българите подкрепят интеграцията в ЕС, каза Костов. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  Англия ще подкрепя по-активно реформата в българската армия
  Вчера приключи двудневното посещение на военния министър Бойко Ноев в Англия. Дадена е била висока оценка за ролята на България в укрепването на сигурността и стабилността в региона. Това е оценката от срещата на Ноев с неговия британски колега Джефри Хун, с когото са били обсъдени и двустранните отношения в областта на отбраната, както и обстановката в региона и разширяването на НАТО. Констатиран е бил напредъкът на реформата в българската армия, която Англия ще подкрепя още по-активно с практически действия. /"Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България, Македония и Румъния активизират сътрудничеството в митническата област
  На среща в Скопие ръководителите на митническите служби на България, Македония и Румъния обсъдиха възможностите за координиране и активизиране на сътрудничеството в митническата област в борбата с нелегалната търговия с наркотици. Ще се активизират съвместните акции в тази насока. Срещата беше в рамките на Програмата за борба срещу наркотиците в Югоизточна Европа, финансирана от ФАР. Участваха и представители на Интерпол и Европол. От българска страна участва директорът на българските митници и зам.-министър на финансите Пламен Минев. Между задачите, които следва да се изпълняват, са засиленият контрол на граничните пунктове, разширяване на обмена на информация и общите разузнавателни, аналитични и наказателни разследвания. /"Пари"/

  Македонска организация в Гърция ще пречи на интеграцията на България в ЕС
  Централният печат отбелязва статия в македонския  в. "Дневник", от която става ясно, че македонска организация в Гърция ще пречи на интеграцията на България в ЕС, ако България не признае законността на ОМО "Илинден" - Пирин.
  Павле Високопулос, председател на организацията на македонското малцинство в Гърция "Виножито" ("Дъга") заявява, че "българите ще влязат в ЕС само през труповете ни. Сигурен съм, че България ще промени решението за ОМО, в противен случай - тежко им." Той обявява, че "Винижито"е поставила пред Съвета на Европа въпроса за забраната на ОМО "Илинден" - Пирин. На 12 май "Винежито" ще стане редовен член на Европейската свободна асоциация на малцинствените и регионални партии към Европарламента и ще има възможност да лобира пред различни евроинституции за правата на македонското малцинство в Албания и България, заключава в. "Дневник". /"Стандарт", "Монитор", "Труд", "Новинар"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът реши партиите да останат на държавно финансиране. Парите им ще се контролират от Сметната парата.
  Парламентът прие 5 законопроекта за партиите - на ВМРО, Народен съюз, БЗНС на Пинчев, Евролевицата и на лидера на Зелената партия Александър Каракачанов. Отхвърлен бе този на лидера на  ПК "Екогласност" от ПГДЛ Стефан Гайтанджиев.
  Финансовото министерство да каже може ли бюджетът за 2001 г. да поеме издръжката на партиите, поиска Елена Поптодорова от Еврлевицата.
  Броят на партиите трябва да бъде намален, решиха депутатите. Сега има около 220 партии, от които 180 са търговски дружества заради данъчните облекчения, заяви евролевият Иван Бойков.
  Георги Пинчев от БЗНС настоя да не се регистрират партии с име или абревиатура като съществуващи вече формации.      СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Висшият съдебен съвет реже правата на главния прокурор
  Глантият прокурор може да командирова само подчинените си от апелативната прокуратура на по-горна инстанция, но те трябва да имат минимум 12 години стаж. Тази поправка на чл. 120 от Закона за съдебната власт гласува вчера ВСС. 16 членове на съвета подкрепиха предложението на Боян Магдалинчев от Върховния административен съд.
  Поправката "Анти-Филчев" ще бъде пратена  на правосъдното министерство, което да го внесе в Министерския съвет. Ако кабинетът приеме предложението, то ще бъде дадено на парламента за гласуване.
  Според сега действащия закон главният прокурор Филчев може да се разпорежда с обвинители от всички нива, без да се съобразява със стажа им.
  С поправката той не може да командирова градски, окръжни и районни прокурори. Това могат да правят преките им шефове.       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
   Според ДПС СДС е длъжник на българските турци
  "ДПС изпрати докладна на Иван Костов миналия вторник, в която настоява премиерът да изпълни обещанието, което даде пред 10 000 български турци в Бурса преди година". Това съобщи вчера депутатът от ДПС Ремзи Осман.
  Той припомни, че премиерът е обещал връщането на имената на българските турци да става не по съдебен, а по административен ред. Този проблем трябва да се уреди сега, когато се издават новите документи за самоличност, смятат в ДПС. "Хиляди изгонени българи не могат да се върнат в родината си", каза Осман. Сложната съдебна процедура засягала както българските турци извън страната, така и хората от смесените райони.
  През следващата седмица ДПС ще поиска срещи с всички министри, чиито ведомства имат отношение към смяната на паспортите. Ще разговарят с шефа на МВР Йорданов и с външния министър Михайлова.
  Засега депутатите нямало да настояват за среща с Костов. "Той няколко пъти е отказвал да се види с хора от Кърджалийско по този проблем", обясни Ремзи Осман.  
     ИКОНОМИКА
   
  Ако пилотите и шефовете на "Балкан" не се споразумеят, правителството ще обяви авиокомпанията в ликвидация
  Това заяви вчера премиерът Костов при отпътуването си за Финландия. Кабинетът ще се намеси в конфликта и от вчера е поел нещата в свои ръце, каза премиерът. Той изслушал минисъра на транспорта и съобщенията Антони Славински и одобрил направеното. Решено било кабинетът да усили натиска си върху преговарящите, защото противоречията им заплашват икономиката на България.
  Има риск от провал на туристическия сезон. Германски туроператори съобщиха в "Балкан", че пренасочват клиентите от наши курорти към Турция, каза Филип Мустаков, член на борда на авиокомпанията. Най-големите туроператори "Некерман" и "И Те ЕК" имат договори с "Балкан" за 1800 полета и за 270 000 туристи. Общо 500 000 чужденци искат да почиват в България.
  Ако до 22 май няма споразумение, Гад Зееви сам ще прекрати дейността на компанията, обявиха източници от "Балкан". Според тях за 12 дни загубите на компанията ще са 12 млн. долара. Вероятно Гад Зееви пристига отново днес.
  "Балкан" може да бъде ликвидирана само по пътя на несъстоятелността, заяви шефът на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Асен Дюлгеров. Несъстоятелност може да поискат кредитори или собственикът. На 12 май надзорниците ще прегледат доклад за изпълнение на приватизационния договор. Разваляне на сделката със "Зееви груп" можело да има само при сериозни нарушения на договора.
  Делото срещу летците бе отложено за 22 май, за да се запознаят двете страни с доказателствата.
  Обвиняемите са незаконно призовани, не е спазен законовият 7-дневен срок, са коментирали от защитата на пилотите. Те са допълнили, че "Балкан" съди пилотите за незаконна стачка, а такава нямало.
  "Ще започнем преговорите, само ако се споразумеем лично с Гад Зееви и шефовете си изтеглят съдебните искове срещу пилотите. Това беше поредното искане на пилотите от "Балкан", след като бяха прекратени разговорите с шефовете Ендрю Грей и Барух Чакъров.
  От "Балкан" коментират, че отлагането на делото за 22 май е възможно най-лошото решение, защото законността на стачките трябвало да се решава бързо.