ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
11 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения с балканските страни | Армия | Медии | Парламент | Правителство | Съдебна власт | Политически партии и организации | Синдикати | Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Масирани руски бомбардировки в Южна Чечения.

 • САЩ и ЕС отмениха въздушното югоембарго.

 • ЕС отпусна 24 млн. евро за почистването на река Дунав.

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Лорд Робъртсън заяви, че имаме дълъг път до НАТО, през който не трябва да си играем на политика със сигурността.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • ЕИБ ще осигури половината от парите за Дунав мост - 2
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Военният министър Ноев призова Гърция и Турция да спрат надпреварата във въоръжаването.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Промени в ръководството на армията.

 • Търсят се 700 000 долара  по проектите за социална адаптация на съкратените от армията военни.

 • Медийният съвет лицензира още 7 телевизии.

 • Парламентът прие на второ четене Закона за преброяване на населението и реши данните за етнос и вероизповедание да се вписват доброволно, ДПС напусна пленарната зала в знак на протест.

 • Депутатите приеха на първо четене проекта за семеен кодекс.

 • Достъп до данните от публичния регистър за доходите на държавниците ще имат само данъчните, финансовото разузнаване и съдебната власт.

 • На консултация за Закона за политическите партии депутатите обсъждаха забрана за упражняване на стопанска дейност от политическите партии.

 • Премиерът Костов разговоря с главни редактори за по-доброто информиране на обществото за процеса на евроинтеграцията.

 • Всички общини и висши училища не са осигурили 1 200 000 българи за времето от юли до декември 1999 г.

 • Върховният административен съд  ще се произнесе в срок до един месец по искането за отмяна наредбата на финансовото министерство за касовите апарати.

 • Лидерът на монархическата Народна партия Величко Тодоров бе застрелян пред дома си на 9 февруари.

 • Константин Тренчев бе преизбран за лидер на КТ "Подкрепа" и получи от 5-ия конгрес на синдиката мандат  да направи партия.

 • ГОРУБСО - Мадан ще получи помощ от бюджета в размер на 250 521 лева за изплащане на заплати и задължения към НЕК.

 • Лицензите в туризма остават.
   
   

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Лорд Робъртсън заяви, че имаме дълъг път до НАТО, през който не трябва да си играем на политика със сигурността
  Генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън беше на 17-часово посещение в България, след което замина за Букурещ. Вчера сутринта той разговаря последователно с премиера Иван Костов и с председателя на парламента Йордан Соколов, след което произнесе реч пред депутатите от парламента. Робъртсън заяви, че "Пред България има все още дълъг път и все още трудни решения в хода на реформите на въоръжените сили, за да бъдат съвместими с изискванията на НАТО." След срещата с Робъртсън по този въпрос премиерът Костов заяви, че "Ние всички в България, включително и Генералният щаб, сме убедени, че армиите от времето на студената война не са ефективни в ново време. Затова всички сме убедени в необходимостта от радикална реформа на българските въоръжени сили." Робъртсън призова правителството "да започнат реформата максимално бързо, тъй като решенията за бъдещите покани при разширяването на НАТО ще бъдат взети през 2002 г."
  В речта си пред парламента Робъртсън отправи упрек към опозицията и по-специално към БСП да не спекулира със сигурността на страната, като заяви: "Искам да ви кажа, че в родината ми, в която 18 дълги години аз и партията ми бяхме в опозиция, ние научихме едно нещо - не заигравайте на политика в областта на отбраната". Според в. "Монитор" при срещата си с Робъртсън премиерът Костов му е обяснил, че БСП не трябва да се подкрепя "отвън", защото няма още истинска пронатовска позиция. Робъртсън е обещал, че няма да подкрепя социалистите. Тезата на "Монитор" е, че с дебата около оставката на Асен Агов СДС е целял да "наклепа" БСП пред шефа на НАТО. Лорд Робътсън на няколко пъти благодари на България за позицията по време на войната в Косово и отбеляза, че България е лоялен партньор. Костов го призова да се включи в дебата за ползата от членството в НАТО. На няколко пъти Робъртсън изтъкна трудностите при реформата в армията, но  нейното бързо протичане ще бъде и сигнал за международните финансови институции. Робъртсън е изразил задоволството си пред Костов от решението за втория мост над Дунав и го поздрави за инициативата му за срещата на премиерите от балканските страни.
  В интервю за в. "Демокрация" Робъртсън отбелязва, че реформата в армията "трябва да има и парламентарната подкрепа на всички партии."
  Вестниците "Монитор" и "Стандарт" отбелязват, че на приема на президента Стоянов в чест на Робъртсън премиерът Костов не е присъствал. На 10 февруари сутринта той е бил на закуска в Атлантическия клуб, където е получил като подарък сабя, марки и юбилейни монети.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  ЕИБ ще осигури половината от парите за Дунав мост - 2
  Вчера финансовият министър Муравей Радев се срещна с директора за Централна и Източна Европа в Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Валтер Черноя. След срещата министър Радев заяви, че ЕИБ е готова да осигури половината от средствата, необходими за изграждането на Дунав мост - 2. Същевременно ЕИБ се е ангажирала да намери донори за останалата част от средствата за строителството на моста. ЕИБ е готова да поеме финансирането на моста, независимо от решението по Пакта за стабилност, което се очаква в близко време по въпроса. През следващите 3 години ЕИБ ще отпусне на страните от Централна и Източна Европа 2 пъти повече средства, отколкото през изминалите 3 години. През тях на тези страни са били отпуснати 7 млрд. евро, а сега за следващите 3 години ще се отпуснат 13 млрд. евро. От тях около 11 млрд. евро ще се отпуснат за проекти по линията на Пакта за стабилност. ЕИБ е готова веднага да отпусне 1, 8 млрд. евро.
  От 1991 г. досега ЕИБ е отпуснала на България около 700 млн. евро по 13 проекта. До 2002 г. се предвиждат да се отпуснат на България 495 млн. евро по 19 проекта. Министър Радев заяви, че няма определена горна граница на сумите, които България може да получи от ЕИБ. /"Пари"/

   

   
  Отношения с балканските страни
   
  Военният министър Ноев призова Гърция и Турция да спрат надпреварата във въоръжаването
  В. "Демокрация" цитира част от интервю на военния министър Бойко Ноев пред Асошиейтед прес, в което заявява, че Гърция и Турция трябва да прекратят "надпреварата във въоръжеването" помежду си и да решат отдавнашните си спорове с политически средства. "На юг от нас има една надпревара във въоръжаването, която ние не приветстваме. Смятаме, че тази надпревара не представлява военна заплаха за България, тъй като имаме отлични приятелски отношения и с Турция, и с Гърция поотделно", заявява министър Ноев. Според него двете страни си харчат парите напразно и военното състезание няма да реши проблемите им. Той е препоръчал решаването им с политически средства, което двете страни правят напоследък. България гледа на този процес с голяма надежда и оптимизъм, е казал в заключение Ноев.    


  АРМИЯ
   
  Промени в ръководството на армията
  Вчера правителството реши ген.-лейтенант Ангел Кацаров, шеф на военното разузнаване, да бъде освободен от длъжност и да бъде назначен за директор на служба "Военна информация". Службата ще ръководи разузнаването в чужбина и ще се отчита пред военния министър Ноев. Разузнаването към армията остава на подчинение на Генщаба. Преназначава се и началникът на Военно-медицинската академия доц. Румен Златаров. За главен инспектор на МО се предлага ген.-майор Ангел Ангелов. Предлага се за освобождаване зам.-шефа по научната и учебна част във Военната академия полк. Иван Симеонов и полк. Васил Джелебов, шеф на факултет "Генералщабен", поради закриване на длъжността. В запас ще излезе и контраадмирал Петър Странчевски, бивш военен аташе в Брюксел.
  Правителството реши 7 бивши казарми и военни складове да бъдат предоставени на Министерството на правосъдието за затвори. В тях след малки ремонти ще бъдат настанени затворници с малки присъди или осъдени за първи път. Министърът на правосъдието Теодосий Симеонов обясни, че целта е да се подобрят условията в затворите, където сега често в малки помещения са настанени по 20 души и същевременно пристъпилите за първи път законите няма да са със закоравели рецидивисти. Министър Ноев заяви, че освобождаваните от армията сгради ще се предоставят и на общините. /"Труд"/

  Търсят се 700 000 долара за проектите за социална адаптация на съкратените от армията военни
  Вчера директорът на програмата за социална адаптация на съкратените от армията военни заяви, че се търсят 700 000 долара за реализацията на 3 бизнеспроекта. Проектите ще бъдат представени пред потенциални инвеститори. Центърът по адаптацията ще открие 4 пункта в страната, в които бившите военни ще получават помощ при търсене на работа и желание за собствен бизнес. За изграждането на тези пунктове фондация "Отворено общество" е отпуснала 100 000 дол. /"Пари"/
   
   
   
   


   МЕДИИ
   
  Медийният съвет лицензира още 7 телевизии
  Националният съвет за радио и телевизия /НСРТ/ даде лицензии за излъчване в 14 региона на кабелните телевизии "Демо", "Юниън телевижън", "М  САТ" и "България кабел". "Еуроком - Пловдив, "Херос" и "Верея" получиха право да излъчват в 7 региона.
  Медийният съвет ще обсъди тези лицензии с удостоените телевизии на 15 февруари. След това ще внесе решението си за тях и за получилите национален обхват в Държавната комисия по далекосъобщенията. Регионалните телевизии ще имат право да кандидатстват за по-голям обхват най-рано след 9 месеца.   
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Депутатите приеха на второ четене закона за преброяване на населението и решиха данните за етнос и вероизповедание да се вписват доброволно, ДПС напусна пленарната зала в знак на протест
  Данните за етническа група, вероизповедание и майчин език да се вписват доброволно, решиха депутатите при второто четене на закона за преброяване на населението вчера.
  От ДПС напуснаха залата в знак на протест заради възможните спекулации с броя на етносите при доброволното попълване.
  Предложението данните за етническа принадлежност и майчин език да не се декларират задължително, а доброволно, е на правителството. От ДПС държаха тези данни да са задължителни, уточнява в. "Сега". Искаме най-после да приключи дебатът колко са турците, циганите, евреите и арменците в България, е казал в кулоарите депрутатът от ДПС Рамадан Халилов.
  Задължението да се вписва етносът е благоприятно за ДПС, защото броят на турците ще излезе по-голям. При този вариант помаците ще се пишат турци, а при доброволно - ще пропуснат графата, са коментирали депутати.
  Въпросът дали да се вписва задължително полът при предстоящото преброяване през 2001 г., е скарал депутатите в планарна зала. Според лидера на ПК "Екогласност" Стефан Гайтанджиев /ПГДЛ/ при възможността  хората да си сменят пола не трябва да се настоява за вписването му. Полът по думите на Гайтанджиев се определял от това какъв се самоопределя индивидът. Любен Корнезов и шефът на правната комисия в парламента Лучников окачествили трактовката на Гайтанджиев като несериозна. Мнозинството гласува полът задължително да се вписва.
  При преброяването от 1 март до 14 март 2001 г. ще се попълват 4 вида карти - за домакинствата, жилищните сгради, жилищата и земеделските стопанства. Отчита се цялото имущество, придобито до 1 март 2001 г.
  В картите задължително ще се попълват имената, ЕГН, възраст, постоянен и настоящ адрес, семейно полжение, образование и др. Има графи дори за материалите на външната стена на сградата, за наличие на баня и тоалетна, както и за транспорт, използван до работното място.
  Който откаже да предостави данни или излъже, може да получи глоба от 50 до 250 лв.

   

  Парламентът прие на първо четене проекта за семеен кодекс
  Според новия кодекс имуществените отношения между съпрузите се уреждат по 3 режима - досегашния на общност и новите на разделност и договор. При брачен договор те уреждат не само имуществото си, но и размера на дяловете си при евентуален развод, както и участието си в разходите за семейството.
  Не само встъпващите в брак, но и семейните да могат да сключват брачен договор, предложи депутатът от левицата Янаки Стоилов. Той се мотивира с аргумента, че 20-годишните не се сещат за пари и подялба, но после може да размислят.
  В договора да се запише и чие име ще носят децата след евентуална раздяла на родителите, настоя още Стоилов.
  Депутатите удължиха на 2 седмици срока за предложения до второто четене на проекта.
   
   

  Достъп до данните от публичния регистър за доходите на държавниците ще имат само данъчните, финансовото разузнаване и съдебната власт
  Достъп до данните от публичния регистър ще имат само данъчните, магистратите, Бюрото за финансово разузнаване и шефовете на учреждения, чиито подопечни отчитат имущество и доходи.. Това реши правната комисия на парламента и одобри закона за второ четене. Регистърът ще се пази при председателя на Сметната палата, в него влизат над 5000 души - президентът, вицепрезидентът, премиерът и министрите, всички магистрати, кметове, шефове на общински съвети, Националният съвет  за радио и телевизия, шефовете на централната банка и Агенцията за приватизация и др., както и семействата им.
  В регистъра няма да се отчитат разходите за обучение, пътувания в странство, дарения за фондации. За неверни данни няма да се носи наказателна отговорност, нито ще се плащат глоби. Законът ще важи занапред, а не за всички, заемали висши длъжности от 1 януари 1997 г, както се искаше първоначално, информира в. "Сега".
   

  На консултаця за Закона за политическите партии депутатите обсъждаха забрана за упражняване на стопанска дейност от политическите партии
  На политическите партии да се забрани да упражняват стопанска дейност и да теглят кредити от банки. Това обсъждаха вчера депутати от различни парламентарни групи на консултации по Закона за политическите партии.
  На партиите обаче ще се позволи да дават помещения и имот под наем, обясни за пресата Анатолий Веричков от ВМРО. Други източници на финансиране били членски внос, дарения и издателска дейност. Обмислял се и вариант да се сложи таван на даренията от едни и същи физически лица. Янаки Стоилов от левицата е поискал държавата да дава допълнителни субсидии на партиите, успели не само да прескочат 1%, но и вкарали депутати в парламента. Предложението не е било прието, защото и сега парламентарните групи получават 2/3 върху заплатите на депутатите, съобщава в. "Сега".    
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов разговоря с главни редактори за по-доброто информиране на обществото за процеса на евроинеграцията
  За по-плътното информиране на обществото по стъпките, които има да извърви България към ЕС, са разговаряли вчера премиерът Костов и главните редактори на електронни медии и на водещите ежедневници.
  "Всички сме заинтересовани от кратки и успешни преговори, каза премиерът и поиска да разбере какви структури трябва да създаде изпълнителната власт за получаването на бърза и точна информация по евроинтеграцията ни. Според Костов в много медии се прокарва страх и отчужденост от Европа. Той се е присъединил към мнението на редакторите, че обществото трябва да е точно предупредено какво го очаква по пътя към ЕС и е обещал чиновниците да дават пълна информация, съобщава "Труд".
  Премиерът е споделил с главните редактори действията на правителството по стимулиране на контактите на българската култура с българския бизнес. Костов е заявил, че в това начинание "държавата е посредник, който сближава позициите". На премиера не бяха спестени критиките към Министерството на културата и финансовото министерство, пише същият вестник. Костов обещал "по-дълбоки промени" в екипа на министъра на културата Емма Москова и преразглеждане на решението за слагане на касови апарати и на сергиите за списания.

  Всички общини и висши училища не са осигурили 1 200 000 българи за времето от юли до декември 1999 г., съобщи Националният осигурителен институт
  Държавата не е платила досега нито лев за здравни осигуровки за 1,2 милиона студенти, майки, безработни и социално слаби, въпреки че това е задължение на републиканския бюджет, алармираха от Националния осигурителен институт /НОИ/. Дефицитът може да осуети хода на здравната реформа и стартирането на здравната каса от юли.
  Всички общини и висши учебни заведения не са внасяли осигуровкки за здраве от юни миналата година и дължат общо около 30 млн. лв, подчерта главният експерт на НОИ Христина Митрева.
  Според Осигурителния кодекс медицинските вноски вече се събират от здравната каса.
  По закон общините и висшите училища са длъжни да плащат медицинските осигуровки на съответните категории хора с ниски доходи.
  Експеритте на НОИ не можаха да обяснят причината за неотчитането на държавните институции, коментира в. "Новинар". По документи няма общини, които дължат медицински осигуровки, заявиха от финансовото министерство.
  Вече са разкрити банкови сметки за плащане на вноските за ПКБ и за здраве във всички 28 районни управления на НОИ. Едномесечното забавяне беше по вина на финансовото министерство, подчртаха от института.
  Вноските за пенсия, болнични и трудова злополука вече ще се плащат на аванс, а тези за безработица и здраве - при пращането на заплатата, са решили в НОИ.
   

  75 лв. става минималната заплата със задна дата от 1 февруари, реши кабинетът вчера.  Досега най-ниското възнаграждение беше 67 лв.
  Минималната надница за 1 час работа става 45 ст, уточни социалният министър Нейков. Почасовата надница важи при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица.
  От октомври минималната заплата ще се увеличава с процента, с който е нараснала средната заплата за последното 6-месечие спрямо предходното. Ако обаче средната заплата е паднала, размерът на най-ниското възнаграждение няма да се намалява.
  Държавните фирми могат да увеличават заплатите си само ако са на печалба за предишната година и нямат дългове.      СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Върховният административен съд /ВАС/  ще се произнесе в срок  до един месец по искането за отмяна на Наредба № 4 на финансовото министерство за касовите апарати. Това реши вчера 5-членен състав на ВАС.
  По време на заседанието под прозорците на съда имаше протестен митинг от 100-ина търговци.
  Според "Монитор" страстите са се нажежили особено в съдебната зала, където адвокатите на финансовото министерство са пледирали да не се дава ход на делото. Съдът не е уважил искането им. И дватата защитници на МФ били силно притеснени още при започването на делото. Защитник на търговците е известният адвокат и бивш политик Петър Корнажев.  
   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Лидерът на монархическата Народна партия Величко Тодоров бе застрелян пред дома си на 9 февруари
  Председателят на монархическата Народна партия Величко Георгиев Тодоров е застрелян пред дома му в Плевен в сряда, 9 февруари, съобщиха от РДВР.
  Лидерът на Народната партия е застрелян, когато се е прибирал в къщи. Починал е по-късно от раните.
  Преди да бъде разстрелян, Величко Тодоров е бил със свои съмишленици в партийния кафе-клуб "Атанас Буров". Негови сподвижници са споделили, че е движел финансовите дела на партийната фирма, която търгувала със зърно.
  Пресата съобщава, че Величко Тодоров - Гото е бил комарджия и мълвата му отрежда челно място в този бизнес в страната. Не се изключва и версията роялистът да е гръмнат заради дългове или хазартни измами.
  Според съпругата на Тодоров, той не е бил заплашван от никого.
  Величко Тодоров възстанови Народната партия на Атанас Буров през 1990 г. и установи седалището й в Плевен. През миналия мандат партията имаше трима общински съветници, уточнява в. "Новинар".  


  СИНДИКАТИ
   
  Константин Тренчев бе преизбран за лидер на КТ "Подкрепа" и получи от 5-ия конгрес на синдиката мандат да направи партия
  Константин Тренчев бе преизбран за президент на КТ "Подкрепа" вчера от Петия конгрес на синдиката.
  Д-р Тренчев е основател на конфедерацията от февруари 1989 г. и единствен неин лидер досега.
  Трети пореден мандат с Тренчев вицепрезидент на "Подкрепа" ще бъде и Димитър Манолов. Тандемът е бил единствената двойка  кандидати, излъчена за лидерските места, информира пресата.
  Делегатите на конгреса дадоха мандат на ръководството на синдиката да започне консултации за създаване на нова демократическа формация. Идеята е тя да участва в парламентарните избори и в бъдещото народно събрание да влязат представители на всички обществени слоеве, отговорни, компетентни и некорумпирани политици, съобщава в. "Труд".
  Консултациите ще се проведат с широк кръг граждански организации, съюзи, парламентарни сили, чужди експерти с цел да се подготви алтернативна доктрина за спасяване и възраждане на България, пише същият вестник.
  Трябва да опитаме да решим проблемите с политически средства, след като с граждански явно не става, е коментирал д-р Тренчев по повод предстоящото формиране на  партия на "Подкрепа".
  Конгресът завършва днес с избор на конфедерални секретари.   


  ИКОНОМИКА
   
  Световната банка ще отпусне заеми на обща стойност 38 млн. долара за балканските страни, от които на България се падат 7,5 млн. долара, предаде БТА вчера.
  Заемите се отпускат по проект за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа и е част от Регионалната програма на Световната банка. За реализирането му бе подписан меморандум за сътрудничество между Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Македония и Румъния вчера в Скопие.

   
  ГОРУБСО - Мадан ще получи помощ от бюджета в размер на 250 521 лева, за да плати заплатите и тока, реши правителството вчера. Сумите се дават за разходите, направени в периода 1 август - 17 септември 1999 г.
  Парите не са били изплатени, тъй като ликвидаторите са имали забрана да разпродават имущество до приватизационната сделка с руско-турския консорциум "Родопа инвест", съобщават експерти. /"Труд"/
   

  Лицензите в туризма остават
  Всички лицензи в туризма остават, стана ясно след среща на икономическия министър Жотев с представители на туристическия бранш вчера.
  Законът за туризма обаче ще бъде актуализиран. Предвижда се държавата да прехвърли лицензирането и категоризацията  на браншовите организации. Преди това обаче членството в тях ще стане задължително за фирмите, обясни съветничката на министъра Мариана Асенова.
  Искаме лицензионните такси да бъдат намалени, защото 7500 лв, които трябва да се внесат еднократно, спъват развитието на малките фирми, каза шефът на туристическата камара Цветан Тончев.
  Туризмът не бил против предстоящото въвеждане на ДДС за бранша, но иска това да става постепенно. Туристическите организации ще предложат на министър Жотев варианти като отлагане във времето, нулева или по-ниска ставка, подпомагане на отрасъла чрез дотиране на самолетни билети или по-ниски летищни такси, е обяснила шефката на асоциацията на туристическите агенции Донка Соколова.
  На срещата е било поискано също да се намалят цените на визите и таксите за туристите от някои страни на ОНД.