ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 11 януари 1999 г.

 

Световните новини

Шефът на ЮНСКОМ призна за шпионажа в Ирак. Нурсултан Назърбаев беше отново избран за президент на Казахстан.

Преглед на печата.

Министърът на външните работи на Германия Йошка Фишер заяви, че Германия ще продължи да бъде адвокат на България за ЕС.
Международна комисия започва проверка на безопасността на АЕЦ "Козлодуй"
България и Македония ще се договорят за 1% мито в търговията.
На 11 и 12 януари в София ще се проведе заседание на Българо - гръцкия комитет по трансграничната програма ФАР
 
 
 

Министърът на външните работи на Германия Йошка Фишер заяви, че Германия ще продължи да бъде адвокат на България за ЕС.

В-к "Стандарт" предлага следното заявление на германският външен министър Йошка Фишер: "България трябва да положи още много усилия, за да стане конкурентна на европейския пазар, да изравни с европейските критерии законодателството си.
Германия ще продължава да бъде адвокат на България и на всички други страни от Централна и Източна Европа за присъединяването им към ЕО. Между нашите две страни съществува тясно сътрудничество в много области. Смятам продължаването на политическия диалог с България за съществен и затова поканих външния министър Михайлова на посещение в Германия".
В същия вестник посланикът на Германия в София Петер Метцгер заявява: "На срещата във Виена на Европейската комисия всички страни членки на ЕС почти без отмятания установиха, че политическите критерии в България са изпълнени. Но България трябва да извърви своя път напред в икономиката и вътрешната политика."
За визовия режим той отбелязва: "Според мен има шансове в скоро време това да се промени. Едно от условията е сигурни български паспорти, които да не могат да бъдат лесно фалшифицирани. А и когато  гранично-пропусквателните пунктове на България постигнат европейското ниво на сигурност, това ще помогне много за облекчаване на режима".
В-к "Стандарт" предлага и мнението на граф Филип фон Валдердорф, който отговаря за Източна и Югоизточна Европа в Търговско-промишлената палата в Бон пред Радио "Дойче веле": "През изтеклата година България наистина отбеляза известен напредък в реформите. Но той далеч не е такъв, че да бъдем доволни.Ето защо бих пожелал на българското правителство с оглед на нашите отношения през новата година да пристъпи по-енергично към осъществяването на реформите и да постигне конкретни резултати.Непривлекателността на България за чужди инвеститори се дължи на колебанията в политико-икономическия сектор. Резултатът сега е, че почти никой не проявява интерес да инвестира в страната.България може да разчита и в бъдеще на германска подкрепа. Между двете страни съществуват прастари добри отношения. Ние се надяваме, че те, които цели десетилетия наред бяха приспани, замразени, сега се събуждат за нов живот. Германия е готова да ви помогне. България е важна в икономическо отношение за нас като пазар за износ на стоки и инвестиции, но тя трябва да допринесе сама за реализирането на тези цели".
 

Международна комисия започва проверка на безопасността на АЕЦ "Козлодуй".

От днес комисия от експерти на МААЕ започват проверка на безопасността на АЕЦ Козлодуй". Комисията се състои от 9 международни експерти и 3 наблюдатели от страни с развиващи се ядрени програми. Те ще проверят безопасността на първите 4-и ядрени реактори ВВЕР-440. Работата на комисията ще продължи до 29 януари и ще завърши с доклад до българското правителство, придружен с експертна оценка. Тя ще покаже дали начинът на експлоатация в тези блокове отговаря на нормите на безопасност в света. Предишната мисия на МААЕ през 1991 г. установи несъответствия в проекта, поддръжката и организацията на АЕЦ със съвременните стандарти. Направени бяха редица препоръки за подобряване на безопасността на четирите блока. От 1992 до 1997 г. бяха вложени 130 млн. екю за модернизацията им. Изпълнява се и 3 - годишна програма, целяща да гарантира безопасната им експлоатация до края на проектния им живот. Това е петата поред проверка на АЕЦ. Подготовката за нея е продължила само 9 месеца вместо нормалните 2 години. През този кратък период предимно със собствени сили в АЕЦ  са извършени 140 аварийни и ремонтни процедури на съоръжения. Подготовката за мисията струва 15 млрд. лева. /"Пари", "Демокрация"/

България и Македония ще се договорят за 1% мито в търговията.

В-к "Демокрация" съобщава, че в най-скоро време България и Македония ще се договорят за 1% мито на своите стоки, които ще преминавата през общата им граница. "Демокрация" се позовава на заявление на депутата от СДС Илиян Попов в благоевградския вестник "Струма". Той е председател на парламентарната комисия за приятелство с Македония.

На 11 и 12 януари в София ще се проведе заседание на Българо - гръцкия комитет по трансграничната програма ФАР.

На заседанието на комитета по трансграничната програма ФАР с приоритет ще се разгледа проектът за ликвидация на последствията от уранодобива в Елешница, Симитли и Доспат на стойност 10,3 млн. евро.Проектът ще бъде предложен за финансиране по програмата ФАР. От 1992 г. до края на декември 1998 г. България е похарчила 5,325 млрд. лева за ликвидиране на последиците от уранодобива на общо 26 уранови мини.За тази година бюджетът на ФАР за трансграничното сътрудничество е 25 млн. евро. За отводняването на хвостохранилището в Елешница и за пречистване на водите са прездвидени 8,2 млн. евро. Според специалисти съществува опасност тази пролет след топенето на снеговете хвостохранилището при Елешница да не издържи и 12 млн. куб. метра радиоактивни отпадъци да бъдат отнесени по течението на Места към Гърция. Подобна опасност имало и за хвостохранилището при Бухово. Освен за премахване на последствията от уранодобива България ще кандидатства и за проект за финансиране на строителството на 3 пречиствателни станции за отпадъчни води в Стара Загора, Димитровград и Хасково./ "Континент", "Сега"/

Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"