ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
11 януари 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с Фпанция | Отношения с ЯпонияАрмия | Медии Правителство
  | Политически партии и организацииСоциална обстановка | Икономика |
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Чеченските бунтовници контраатакуваха в Грозни.

 • Преговорите между Израел и Сирия ще бъдат подновени на 19 януари в САЩ.

 • Многохиляден протестен митинг в Израел срещу договора със Сирия.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ФРАНЦИЯ
   

 •  Обвиняват неоснователно България за екокатастрофа край Франция.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЯПОНИЯ
   

 • Япония ни подари медицинска апаратура за 101, 295 дол.  
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • За първи път президентът Стоянов се срещна с мюфтията Хаджи и поздрави мюсюлманите за Рамазана

 • Продължава компроматната война срещу зам.-министри на отбраната

 • Емил Кало, шеф на еврейската организация в България, заявява, че България ще влезе в ЕС след като върне еврейските имоти..

 • МВФ започва проверка по 3-годишното споразумение с България.

 • Синдикатите и работодателите ще участват в преговорите по евроинтеграцията, до средата на годината ще бъде обявен официален праг на бедността в България.

 • В ПАСЕ почетоха паметта на Стефан Савов, днес президентът и премиерът ще говорят по време на тържественото поклонение пред тленните останки на лидера на Демократическата партия.

 • Опозицията отбеляза годишнината от 10-януари с дискусия, а СДС - с благодарсвен молебен.

 • Средната работна заплата в страната през ноември 1999 г. е 205,32 лв., а инфлацията за 1999 г. е 6,2%.

 • Зърнена криза няма, заявяват от земеделското министерство.

 • Наредбата за касовите апарати отиде в съда; и днес уличните търговци ще протестират в София.

 • От 1 февруари се закриват центровете за работа с деца и спортните школи в София

 • Провали се покупката на "Горубсо" - Златоград.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Емил Кало, шеф на еврейската организация в България, заявява че "България ще влезе в ЕС след като ни върне имотите"
  Днес в-к "Новинар" публикува голямо интервю с Емил Кало, шеф на Организацията на евреите в България "Шалом". Относно връщането на еврейските имоти заявява: "Шалом" е единственият и законен претендент за реституция на еврейските имоти. Наши са част от хотел "Рила" и сградата на ул. Съборна" № 9. И законодателят си е свършил работата, съдът е доказал, че сме първоприемник на Консисторията още преди 3 години. Имаме решение на Върховния съд и Върховния арбитраж, така че няма какво повече да търсим в съда. Областният управител на София дори е издал заповед за въвод. Но не и не. Имаме всичи възможни съдебни решения и документи. Така че сега цялата отговорност за невръщането на имотите носи изпълнителната власт. Аргументът на Соколов /шеф на парламента/ е просто лъжа…. Когато поставих въпроса пред министър Валентин Василев /бивш министър на търговията и туризма при Костов/ , той най - брутално ми каза: "Абе, ти не разбра ли, че няма да ти върна хотела?" Тук има европейски стандарт за чичото на сергията на пазара, но за министъра няма. Явно той може да е същият феодал, деспот и дерибей, какъвто беше и комунистическият министър. От МВТ /Министерство на търговията/ казват "Гледайте си работата, не ни занимавайте". На българското правителство трябва да му е ясно, че за разлика отпреди сега израелската държава е силно ангажирана със случая.  След като нямаме достатъчно авторитет, за да принудим държавата да изпълнява законите си, ще търсим натиск отвън. 70 - 80 % от инвестициите в България са от евреи.Те не искат помощта ни. Добре, но няма да позволим да се гаврят с нас. Достатъчно е, че България преговаря с ЕС. Ще поставим условието за връщането на имотите за влизането на България в ЕС"

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  За първи път президентът Стоянов се срещна с мюфтията Хаджи и поздрави мюсюлманите за Рамазана
  На третия ден от мюсюлманския празник Рамазан Байрам президентът Петър Стоянов прие главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и представители на Висшия мюсюлмански съвет. Чрез тях президентът Стоянов отправи поздрав до всички мюсюлмани в България по случай техния празник. След срещата мюфтията Хаджи заяви, че "Поздравът на президента ще бъде от голямо значение за мюсюлманите, защото те за първи път получават такъв поздрав" Хаджи е запознал президента с дейността на Главното мюфтийство през последните две години и със задачите, които му предстоят. Обсъден е бил и въпроса за помощта на Главното мюфтийство за активизиране на сътрудничеството между мюсюлмани и християни в смесените райони. Обсъден е бил и въпросът за връщането на мюсюлманските имоти на Главното мюфтийство.  През 2000 г. мюсюлманите ще празнуват два пъти Рамазан Байрам. Според лунния календар, по който се водят мюсюлманите, това става един път на 50 години и е знак за голям берекет. На този празник враговете си подават ръце, а всички мюсюлмани взимат прошка помежду си. Президентът Стоянов получи като подарък преведен на български текст от Корана в рамка, който гласи: "Взаимно да се насърчаваме за истината." /"Пари", "Демокрация"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с Япония
   
  Япония ни подари медицинска апаратура за 101, 295 долара
  Вчера посланикът на Япония  Акира Мацуи представи дарението от японското правителство на медицинска апаратура на стойност 101, 295 долара. Дарението беше за Централната лаборатория по СПИН към Националния център по заразни и паразитни болести. Лабораторията получи генетичен анализатор, софтуер за ХИФ генетичен анализ и допълнителни приспособления. Дарението е по програма за техническо партньорство на японската Агенция за международно сътрудничество. От 1991 г. досега Япония е подарила на България техника за 4, 3 млн. дол. /"Демокрация"/

   
   
  ****
  Отношения с Франция
   
  Обвиняват неоснователно България за екокатастрофа край Франция
  Вчера шефът на Регионалната дирекция Морска администрация капитан Румен Василев заяви за медиите, че съвсем неоснователно България се обвинява за голямата екокатастрофа във водите край Франция. На 12 декември плаващият под малтийски флаг танкер Ерика е потънал край Франция и е изпуснал огромно количество мазут, което причини голямо замърсяване и натрови около 300, 000 птици. Би Би Си разпространи съобщение, позовавайки се на италианската телевизия РАИ, че остарелият танкер е получил сертификат за годност във Варна. Документът важал до 5 април 2000 г. и влизал в разрез с разпореждане на френските власти танкерът да не плава поради силна корозия. Кап. Румен Василев заяви, че Ерика наистина е взел сертификат за сигурност на 6 ноември 1999 г. в пристанище Варна, но той е бил издаден от италианския корабен регистър Рени. В проверката не са участвали български инспектори, категоричен беше Василев. Отговорността за потъването на "Ерика" е изцяло на италианския корабен регистър, потвърдиха и от местната агентираща фирма Омега шипинг. Оттам уточниха, че корабът е бил проверен и сертифициран от инспектори на Рени, докато е бил на рейд във Варна в края на 1999 г. Кап. Василев отбеляза, че обвиненията срещу България са неоснователни и ще бъдат доказани  от следствието, предприето от френските власти. /"Пари"/  


  АРМИЯ
   
  Продължава компроматната война срещу зам. - министри на отбраната
  Днес в - к "Сега" публикува статията "Как ще ликвидират Генералния щаб." В нея се изтъква, че при среща с английски специалисти зам. - министърът на отбраната Велизар Шаламанов е заявил следното: "В МО не може да има двама лидери - министърът и началникът на ГЩ. Ние нямаме нужда от ГЩ. Трябва ни само една малка структура за военнотехнически анализи и препоръки към министъра". Според него на ГЩ следва да се дадат единствено координиращи функции. Целесъобразно било досегашният ГЩ, но силно редуциран, да се влее в МО като дирекция без ръководни функции спрямо войските В нея да работят на ротационен принцип като експерти офицери от Сухопътни войски, авиацията и флота, подчинени само на министъра и съответния ресорен зам.-министър. Авторът на статията отбелязва накрая : "Скандалното изявление на Шаламанов е известен факт, взаимната непоносимост между него и ГЩ набират скорост. Щом министър Ноев има намерение амбициозният план 2004 да бъде изпълнен дори предсрочно, трябва да си даде сметка, че тандемът Михов - Шаламанов не може да тегли в един впряг."
  В-к "Монитор" публикува статията на о. з. генерал Борис Вакавлиев "Далаверите на един зам. - министър на отбраната". Изнасят се данни за незаконната дейност на зам - министъра на отбраната по бюджета и финансите Йордан Йорданов. Обвиняват го, че незаконно е лобирал в полза на фирмата "Маркони" за доставка на техника за армията. Тази фирма е избрана без конкурс или поне на търг. При друга доставка Йорданов е лобирал за "Даймлер бенц - Аероспейс", също без конкурс и търг. И в двата случая държавата е понесла значителни финансови загуби. Прави се извод, че "в българското Министерство на отбраната един зам. - министър без каквито и да е скрупули и съвсем открито използва служебното си положение за придобиването на дивиденти в името на собствената изгода". Ген. Вакавлиев е председател на комисията за борба с корупцията в Съюза на патриотичните сили и войните от запаса "Защита"
   
   
   


   МЕДИИ
   
  Националнит съвет за радио и телевизия /НСРТ/ реши вчера да отложи конкурса за национален кабелен оператор и сателит Забавянето се налага заради неясноти около процедурата за кандидатстване, обявиха от съвета. Причината е, че част от желаещите да се излъчват в цялата страна са посочили смесен способ на разпространение - кабел-сателит-ефир. За честотите обаче предстои да бъде обявен отделен конкурс. Затова в НСРТ са решили да разделят кандидатите на такива, които ще вървят само по кабел или сателит, и други, които искат и ефир.. Процедурата за първите можела да започне още през следващата седмица. Вторите обаче ще трябва да се състезават с тези, които искат само честоти. "Те ще се явяват на два конкурса, но накрая по всяка вероятност ще им издадем единна лицензия", обясни председателят на НСРТ Александър Томов.
  Следващия понеделник съветът ще приеме окончателния вариант на проектонаредбата за лицензиране на ефирни регионални оператори. Веднага след това може да стартира и самият конкурс.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  МВФ започва проверка по 3-годишното споразумение с България
  Годишен икономически обзор за България ще прави мисията на МВФ, която идва в София тази седмица и ще остане до края на януари.
  Днес се очаква да пристигнат експертите на мисията, а по-късно и шефът на фонда за България Юха Каконен.
  Това е третата поредна проверка по изпълнението на 3-годишното ни споразумение с МВФ.
  Мисията ще обсъди дефицита на страната и размера на текущата финансова сметка, както и ходът на структурната реформа.
  Ще се набележат и мерки по изпълнение на програмата за 2000 г.
  След консултации с българското правителство ще се определи каква техническа помощ ни е нужна за статистиката и информационните системи.
  Докладът от проверката на експертите ще е готов до март. Тогава бордът на директорите на МВФ трябва да го разгледа. След това ще чакаме одобрението за поредния транш от заема по 3-годишното споразумение от около 70 млн. долара.

  Синдикаттие и работодателите ще участват в преговорите по евроинтеграцията, до средата на годината ще бъде обявен официален праг на бедността в България
  Представители на двата синдиката  - КНСБ и КТ "Подкрепа" и на работодателите ще участват в преговорите по евроинтеграцията. Те ще работят в междуведомствения съвет начело с вицепремиера Жотев, който подготвя влизането на България в ЕС. Ще участват в управлението и контрола на средствата, отпускани от предприсъединителните фондове.Това съобщи вчера социалният министър Нейков след първата за годината тристранна среща, свикана по покана на премиера Костов.
  Според оценката на всички  партньори  най-успешното им дело за 1999 г. е разработването и приемането на Социалния кодекс. За да продължат реформите е необходим социален мир, каза лидерът на КНСБ д-р Христов. Национално споразумение за него ще бъде подписано, когато бъде актуализирана програма 2001 на правителството. В нея ще бъдат добавени по предложение на премиера три нови направления - борбата с безработицата, бедноста и грижата за децата. До средата на годината ще бъде обявен официален праг на бедността в България. Досега за това служеше т. нар. летва за бедност, която в момента е 37,3 лв.  Правителство, работодатели и синдикати ще приемат  до края на месеца   план за сътрудничество за 2000 г. КТ "Подкрепа" вероятно няма да го парафира, защото няма гаранции, че той ще заработи, заяви вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов.
  Министър Нейков и социалните партньори започват през следващата седмица разговори с представителите на МВФ за нова политика по доходите, нови равнища на минималната работна заплата и пенсиите. /"Сега", "Труд"/  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Президентът Стоянов и премиерът Костов ще говорят по време на тържественото поклонение пред тленните останки на лидера на Демократическата партия Стефан Савов в зала "Св. София" днес. Церемонията ще продължи от 10 до 13 ч.
  Преди Стоянов и Костов паметта на своя предшественик ще почете със слово парламентарният шеф Соколов.
  След първите мъже в държавата ще има речи от парламентарните групи, като последни са депутатите от Народен съюз.
  През цялото време народни представители, съпартийци и приятели на Савов ще се сменят на почетен караул. В него ще участват също държавният глава и премиерът.
  В 13 ч. траурно шествие с коли ще потегли за църквата +"Св. Седмочисленици", където ще бъде опелото.
   
  В ПАСЕ почетоха паметта на Стефан Савов
  Бюрото на ПАСЕ почете паметта на Стефан Савов вчера, съобщиха от СДС.
  Председателят на ПАСЕ лорд Ръсел Джонстън е изтъкнал, че Савов беше награден с медала на Съвета на Европа /СЕ/ за заслуги към демокрацията и през мандата му като парламентарен шеф България беше приета за член на СЕ.
   

  Опозицията отбеляза годишнината от 10-януари с дискусия, а СДС - с благодарсвена молитва в църквата "Св. София"
  Диалог между управляващи и опозиция е невъзможен, заяви лидерът на БСП Георги Първанов на дискусия "С насилие или със съгласие в новия век". Тя бе по повод годишнината от събитията на 10-и януари  1997 г.  В дискусията вчеха участие и лидерът на БСДП Петър Агов,  на ОБТ проф. Петков,  на Евролевицата Томов, депутати, общинският светник от Бургас Христо Порточанов, съветникът на бившия президент д-р Желев ген. Стоян Андреев, банкерът Стоян Александров, писателят Николай Хайтов и др. Те почетоха паметта на Николай Добрев. След дискусията бе представена книгата на Добрев "Избрах съгласието и разума".
  Първанов обяви идеята да се създаде фондация "Николай Добрев".
  По време на дискусията Първанов предложи предложи "да отдадем дължимото на всички жертви" - антифашистите, атентаторите от "Св. Неделя", лагерниците от Белене и т.н., без "да ги броим". БСП трябвало да признае и приноса на Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Александър Малинов.
  Съгласието беше изхабено като политическа основа за диалога, в ръководството на СДС взе връх политическият диктат, аргументира се лидерът на СДС.  "Не съм съгласен с Първанов, така опозицията застава в неизгодна позиция и не може и не може да обясни на обществото тезисите си", опонира председателят на ОБТ проф. Кръстьо Петков.
  "Ние трябва непрекъснато да притискаме управляваящите с предложения за диалог. Нека ги отклоняват, но така обществото ще ни види", посочи професорът. Лидерът на Евролевицата Александър Томов отбеляза: "Не ни позволяват да представим алтернативата си на хората". Според Първанов диалогът трябва да върви "в смисъл на остра публична борба". По въпросите на националната сигурност, здравеопазването и проблемите на мледежта можело обаче  да има консенсус между политическите сили. БСП била против промяната на конституцията, защото "в България сме се разбрали за принципите, по които да се развива обществото и това е залегнало в конституцията".
  Според Първанов замисълът на вчерашната дискусия е бил и левите пхартии да се виждат веднъж на месец и да сближават позициите си. /"Труд"/
  Лидерът ан "Открит форум" в БСП Красимир Премянов , председателят на ПК "Екогласност" Стефан Гайтанджиев и още 30-тина души "погребаха" демокрацията на траурна церемония пред парламент авчера. Тя беше организирана от "Екогласност" по повод 3-годишнината от 10 януари 1997 г.

  СДС отбеляза годишнината от 10-ти януари с хитове от митингите на СДС в самата църква "Св. София" в столицата. В храма се бе събрал част от синия елит, както и редови членове на съюза, на благодарсктвена молитва. Тя бе поръчана от областния съвет на СДС в София.
  На благодарствения молебен присъстваха парламентарният шеф Соколов, шефът на столичната организация Евгени Бакърджиев, парламентарната шефка Екатерина Михайлова, братът на президента Емил Стоянов.
  Оправдахме доверието на хората, излезли на протест на 10 януари,  тъй като спряхме разрухата, стабилизирахме икономиката, спасихме банковата система, постигнахме финансова стабилизация и получихме покана за преговори с ЕС, заяви Соколов. По думите му тази дата е "полезна за България", защото е довела до следавщите стъпки - 4 февруари, 11 февруари, временното правителство и предсрочните парламентарни избори. От 10 януари нещата се разивили точно по конституция и всички опити да се говори за преврат според Соколов са несериозни, пише в. "Демокрация".
  "Напоследък все повече хора, които не са учествали в събитията, коментират 10 януари '97 г.", каза Бакърджиев. Според него имало и такива, които се правели, че изобщо няма такава дата. Анонимни лица раздали на присъстващите анкетни листовки, в коит се питало :"Къде бяхте по време на събитията, посочете час и имената на други хора, били с вас", информира в. "Труд".  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  От 1 февруари се закриват центровете за работа с деца и спортните школи в София
  От 1 февруари се закриват междуучилищните центрове, спортните школи и центровете за работа с деца в София, като без работа остават близо 600 учители, информира "Демокрация". Решението за затварянето на извънучилищните звена е взето в края на годината от Столичния общински съвет.

  Наредбата за касовите апарати отиде в съда; и днес уличните търговци ще протестират в София
  Улични търговци от Пловдив са завели дело във Върховния административен съд срещу наредбата на финансовото министрество за касовите апарати. Според тях тя противоречи на Закона за потребителя и Закона за облагане на физическите лица.
  Продавачите днес отново ще протестират в София срещу касовите апарати. Преди това в синдикат "Подкрепа" ще учредят Национално сдружение на уличните търговци, което ще обедини гилдии от страната.
  Продавачи от столични сергии са принуждавани да протестират срещу апаратите, е съобщил пресцентърът на МВР.  


  ИКОНОМИКА
   
  Инфлацията за 1999 г. е 6,2%, съобщи Националният статистически институт
  Близо 30% е годишният рекорд по поскъпване. Той идва от групата на тока, газа, горивата и жилищата.
  Следват образователните услуги - с 28,9%.
  Трето място заемат алкохолът и цигарите, чиито цени са скочили с 22,7%.
  За годината са поскъпнали също транспортът, ресторантите и хотелите с около 16-17%.
  Тарифите в здравеопазването са се вдигнали едва с 13,6%.
  Поевтиняването през 1999 г.  е при хранителните продукти и безалкохолните напитки. Цените им са паднали с около 5%.
  С толкова са поевтинели и облеклото и обувките.
  С около процент и половина по-евтино са излизали жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности.
  Общественият транспорт в селищата е поскъпнал с 6,8% през декември, съобщи НСИ.
  Това е най.големият скок за последния месец на 1999 г., през който инфлацията е била едва 0,7%.
  Скочили са и цените на почти всички горива - на бензина - с 1,5%, на дизела - с 2,7%, на пропан-бутана - с 4,8%. Автобусните превози са поскъпнали с 3,4%.
  Млечните продукти водят класацията при храните. Увеличението им се движи от 9,9% за кашкавала до 4,7% за киселите млека. Цените на брашното са с 3,2% по-високи, на хляба - с 2,4%. Поевтинели са трайните колбаси, захарта и рибата, телевизорите.
  В-к "Труд" уточнява, че от началото на т. г. НСИ е намалил от 902 на 531 броя на стоките и услугите в потребителската кошница. Намалението е изискване на ЕВРОСТАТ и е в резултат от стабилизацията на цените според НСИ.

  205,32 лв. е била средната работна заплата в страната през ноември 1999 г., съобщиха от националната статистика Работодателите в обществения сектор са плащали на хората си по 227,76 лв., а в частния - по 177,68 лв. Служителите от бюджетната сфера са получавали през изминалия ноември по 176,05 лв., средно, а в търговските дружества и фирми с приходи от стопанска дейност - 217,41 лв. Работещите в производството и преработката на кокс, нефт и ядрено гориво са взели най-високи заплати - 469,65 лв., в рудодобива - 418,38 лв. Добре е бил оценен и трудът на финансистите и застрахователите - 406,05 лв. Най-ниски за страната остават възнагражденията на шивачи, кожари, работници в услугите и общественото хранене.

  Зърнена криза няма, заявяват от земеделското министерство
  Хлябът и брашното поскъпват. Причините са в житото, чиято цена след Нова година се качи от 180 на 200-210 лв. за тон.
  В Ямбол хлябът поскъпна с 5 ст. и вече струва 50 ст. Скок в цените на хляба заради по-скъпо брашно очакват в Плевен и Пловдив. Щом брашното скача, неминуемо ще поскъпва и хлябът, коментира шефът на Федерацията на хлебарите Атанасов.
  Няма обективни причити за поскъпване на хляба, заявиха вчера от земеделското министерство. Според техни данни в складовете в страната има 200 000 тона жито, а резервът разполага с 400 000 тона. В страната се консумират около 100 000 тона. Няма недостиг на брашна заявяват и от Асоциацията на хлебопроизводителите. Поскъпването било минимално и не трябвало да се отрази на цената на хляба.
  Производителите, които имат жито на склад, да го продават, цената му  повече не може да расте, препоръча земеделският министър Върбанов вчера. Според него внушенията за по-нататъшно поскъпване на пшеницата са инсинуации на спекуланти.
  В края на жътвата министърът посъветва фермерите и кооперациите да не продават евтино, а да почакат, докато цената на зърното се увеличи.
  Няма нищо драматично във вноса  на 691 тона пшеница от Сърбия, балансът у нас не е нарушен, съобщиха от аграрното министерство по повод информацията за пристигнало зърно от западната съседка. Вносът само потвърждавал, че пазарният механизъм действа.

  Провали се покупката на "Горубсо" - Златоград
  Конкурсът за приватизация на "Горубсо" - Златоград се провали, съобщи областният управител на Смолян Веселин Черкезов.
  Четирите фирми кандидати за мините, не внесли искания от Агенцията за приватизация депозит. 18 000 долара е поискала агенцията от компаниите.
  РМД, гръцка, английска и софийска фирма искали първоначално да купят златоградското "Горубсо".
  Според Черкезов, освен че не дали депозит, четирите компании подали оферти, които не отговарят на изискванията.
  След провала на сделката отпада забраната за продажба на дълготрайни материални активи на дружеството в ликвидация, обясни Черкезов. Така в касата на предприятието вече ще влизат пари от продажба на имоти, с които да се плати на миньорите. Те имат да взимат към 1,5 млн. лв.
  И вчера златоградските миньори блокираха сградата на дружеството за 3 часа. /24 часа"/
   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"