ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
10 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Армия | Парламент | Правителство |  Съдебна власт
  | Политически партии и организации | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Днес започва срещата на върха на ЕС в Хелзинки.

 • Посещение на Елцин в Китай.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • В обръщение към нацията по радиото и телевизията премиерът Костов заяви, че със започаването на преговорите с ЕС ще се качим в машината на времето.

 • В специално писмо Тони Блеър уверява, че Англия ще продължава да подкрепя България по нейния път към ЕС

 • От 2000 г. специално звено в МВР ще работи с Европол
   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • Американският посланик Ричард Майлс прогнозира, че България ще изживее едни от най-светлите периоди в своята история.

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Вътрешният министър Богомил Бонев подписа споразумение за превенция на трафика на жени от България.

 • Правителството реши да бъдат закрити Строителните и Транспортните войски.

 • Бомба строши  стъклата на сграда срещу парламента.

 • Депутатите гласуваха на първо четене бюджета на Националния осигурителен институт.

 • Първо четене на  бюджета на здравната каса.

 • Правосъдният министър Гоцев  не харесва законопроекта на СДС за борба с корупцията, внася свой проект.

 • Намаленията за пенсионери и учащи за БДЖ остават и след 1 януари.

 • Отменя се данъка от 2% за фонд "Земеделие".

 • Целият актив на СДС се събира днес на тридневен семинар в Боровец.

 • "Плама" спира за ремонт.

 • "ЛУКойл" смени шефовете на дирекции от втория ешалон в "Нефтохим".

 • Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ пуска емисия еврооблигации за покупката на БТК.
   
   
   
     
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  В обръщение към нацията по радиото и телевизията премиерът Костов заяви, че със започването на преговорите с ЕС ще се качим в машината на времето
  Вчера в обръщение по радиото и телевизията премиерът Иван Костов заяви: "Европейската покана е преди всичко заслуга на българите за смелостта им да преминат успешно през една драматична, революционна промяна в своя живот, признание за търпението ни да понесем лишенията и трудностите при изграждането на демокрация и социална пазарна икономика. Поканата показва, че ЕС има нужда от България заради приноса й за умиротворяването и сигурността на Югоизточна Европа. Какво означава европейско членство за българите? Това са нови, но вече реално осъществими възможности за по - добър живот. Но това е и нещо много повече. Това е шанс да излезем от зоната на здрача. С това членство ние се качваме на машината на времето. Влизаме в челото на човечеството, там, където се твори техническият прогрес и където първи идват благата от развитието на съвременната наука. Какво ще занесем в Европа, какво ще вземем от нашата днешна България? Не бива да вземаме днешния стремеж към отрицание на всичко, своя днешен страх. Ако избираме да градим, не трябва да се страхуваме нито от външни сили, нито от себе си. Да вземем със себе си своята уникалност, култура и българска идентичност, защото Европа има нужда от това." /  "Труд", със съкръщения"/
  Днес ЕС ще реши в Хелзинки дали да покани България на преговори за членство. Вчера преди да замине за Хелзинки премиерът Костов заяви, че ако България получи покана за преговори преди всичко трябва да се постави въпросът за нейното изваждане от визовия черен списък на ЕС. Не можем да допуснем да бъдем сегрегирани, каза Костов. Според него поканата за започване на преговори за присъединяване няма да промени реално статута и начина на живот на българина и затова втората  цел на България трябва да бъде по-бързото стартиране на Пакта за стабилност, което ще донесе инвестиции за проекти, чието реализиране ще накара българина реално да усети промяната в живота си.
  Вчера в Хелзинки премиерът Костов и външният министър Михайлова участвуваха в срещата на върха на Европейската народна партия. Приета е била резолюция, в която се препоръчва на ЕС да се започнат преговори за членство с всички страни от втората вълна от разширението и срок за приемането на страните от първата вълна до 2003 г. С българската делегация за Хелзинки отлетяха и 25 български журналисти. Премиерът Костов носи и 18 каси с шампанско. Ако България получи покана всяка от делегациите на страните - членки на ЕС ще получи по една каса от тях, като останалите три каси ще бъдат използвани за отбелязване на историческата дата по подходящ начин. Българската делегация носи и специален подарък за финландския премиер Пааво Липонен - картина с портрета на руския генерал Ернрот от финландски произход, национален герой на Финландия и министър - председател на България в първите години след Освобождението през 1879 г. /"Демокрация", "Стандарт"/
   
   

  В страната

  200 г тротил строшиха стъклата на сграда срещу парламента
  Бобма с 200 грама тротилов еквивалент гръмна срещу парламента до заведението на Августин Пейчинов в 10.50 ч. вчера. Пострадали хора няма. Взривът помете стъклата накоколо, но не причини големи разрушения.
  Основната версия на МВР е, че бомбата е предупреждение срещу  шефа на "Трон" Красимир Стойчев. Той има офис в същата сграда на пл. "Народно събрание" 3. Малко след взрива бизнесменът е бил забелязан в колата си да оглежда обстановката.
  Според други източници от МВР няма ясна версия срещу кого е насочена бомбата.
  Първите два етажа са на Дрезднер банк. В сградата се помещава офис на "Августин Пейчинов" ЕООД. Най-близо до мястото, където е гръмнала бомбата, е офисът на строителната фирма "Стар строй", която ремонтира хотел "София". Той беше приватизиран от офшорна фирма. Възможно е да има и неуредени сметки около наемането на бившия кореком в сградата.
  Десетки депутати са се изредили да видят какво е взривено срещу парламента, пишат "Сега" и "Труд". Някои са споделили, че гърмът ги е стреснал и изплашил. Лично вътрешният министър Бонев и успокоил шефа на Народното събрание Соколов.
  Една от версиите, по които работят службите, е, че взривът е демонстрация на организираната престъпност с цел натрупване на напрежение, защото бомбата е поставена точно пред парламента.
  Според криминалисти видът на взрива говори за професионализъм. От друга страна те предполагат, че бомбата не е била предназначена да убива, а само да сплаши.
  Взривното устройство е било поставено до метална преграда между х-л "София" и входа на жилищния блок, заяви шефът на СДВР ген. Емил Танев. Според него взривът е предизвикан от самоделно устройство, задействан е по електромеханиченв път, вероятно с часовников механизъм. 
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  В специално писмо Тони Блеър уверява, че Англия ще продължава да подкрепя България по нейния път към ЕС
  Днес "Труд" - вестникът с най - голям тираж - публикува специално писмо на английския премиер Тони Блеър. В него той пише: "Когато през май отидох в България, бях първият британски премиер, посетил страната. Тогава за мен беше ясно, че България е призвана да бъде част от Европа и от Софийския университет призовах ЕС да покани България да започне преговори за членство на срещата в Хелзинки. По това време моят призив прозвуча като самотен глас. Но оттогава отношението на ЕС към България се развива в подчертано положителна насока и с увереност очаквам Хелзинският съвет да отправи такава покана към България. България ще трябва да възприеме законите и практиките на ЕС и да бъде в състояние да устои на натиска на общия пазар. Но аз съм уверен, че България има волята и способността, необходими да се възползва от тази историческа възможност. Великобритания ще продължи да ви подкрепя по време на този процес като настоящ и бъдещ ваш партньор в обединена Европа."

  От 2000 г. специално звено в МВР ще работи с Европол
  От 2000 г. специално звено в Министерството на вътрешните работи /МВР/ ще започне да работи с Европол. Това ще стане след като приключат преговорите и бъде сключено споразумение за сътрудничество в борбата с организираната престъпност с ЕС. Предстои изпращането на български офицер за връзка в централата на Европол в Хага, Холандия. МВР има готовност за сформиране на общи екипи със съседните на България страни за общи действия слещу бандитизма. Експерти по програмата ФАР за 1999 г. са одобрили за финансиране проект на МВР за усъвършенстване на системата за пръстови отпечатъци и втори, който цели укрепването на служба "Гранична полиция" ./"Труд"/

   

  ****
  Отношения със САЩ
   
  Американският посланик Ричард Майлс прогнозира, че България ще изживее едни от най - светлите периоди в своята история
  В обширно интервю за в - к "Стандарт" посланикът на САЩ в София Ричард Майлс заявява следното за посещението на президента Клинтън: "Смятам, че тази визита ще насърчи американските бизнесмени да дойдат тук и да проучат условията за инвестиции. Тя ще насърчи американските културни дейци, преподаватели, студенти и туристи също да идват. Най-общо казано, посещението ще даде огромен тласък на много успешните двустранни отношения, които вече съществуваха преди това".
  За ролята на България в политиката на САЩ: "Ние гледаме на България като на една уникална историческа и политическа реалност. Смятаме, че българският народ и българското правителство са на прав път в политическото и икономическото си развитие. Затова искаме да ги насърчим да продължат по този път. България е стабилна страна с подобряваща се икономика, с мъдра външна политика и с приятелски отношения с всички съседни страни. Това е една добра позиция, която ще допринесе за цялостното политическо и икономическо развитие на региона. Ние смятаме, че България трябва да продължава по този път. България се намира във водеща позиция и може да играе една изключително важна роля за икономическото сътрудничество и политическите отношения на Балканите. И тъй като смятам, че българската икономика ще започне да се подобрява, виждам едно изключително розово бъдеще за България. Икономическите показатели ще се подобрят и през 21 век България може би ще преживее едни от най - светлите периоди в своята история." / със съкръщения/

  Американската агенция за международно развитие ще отпусне 4 млн. дол. безвъзмездна помощ на крайдунавските общини в България като компенсация за икономическите загуби от югокризата. /"Демокрация"/


  АРМИЯ
   
  Вчера правителството одобри проектозакон, с който Строителни и Траспортни войски, както и тези на Комитета по пощи и далекосъобщения /КПД/ се преобразуват в държавни предприятия
  Проектът се приема въз основа на Закона за ратифициране на Конвенцията за забрана на принудителния труд и Военната доктрина на България. Строителни войски ще бъдат закрити и преобразувани до 31 март 2000 г., Транспортни - до 31 декември 2000 г., а войските на КПД - до 31 юли 2000 г. След тези дати 3000 офицери и войници ще преминат в строително - транспортни полкове, за които ГЩ в момента извършва подбор. Разформированите поделения ще се трансформират в "особени държавни предприятия, които ще работят като търговски дружества". Те ще се занимават с проектантска, строително - ремонтна и предприемаческа дейност и няма да се приватизират. Ще бъде продадена само част от излишната им собственост. Транспортният министър Краус заяви, че 200 имота на Строителни и Транспортни войски ще бъдат продадени. При кризи новите предприятия ще се военизират. Те ще изпълняват и досегшните си функции при промишлени аварии, земетресения и др. Военните училища към тези войски "Любен Каравелов" и "Тодор Каблешков" няма да бъдат закрити, а ще се преобразуват в граждански висши училища до 31 август 2000 г.
  В момента в Транспортни войски има 8000 души, от които 3000 на кадрова служба, а 5000 на цивилна. В Строителни войски има 5000 души, от които 1500 на кадрова служба, а 3,500 на цивилна. Досега от Строителни войски са напуснали 1200 души и още толкова ще напуснат през 2000 г./"Труд", "Стандарт"/  
   
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Депутатите гласуваха на първо четене бюджета на Националния осигурителен институт. Според него през 2000 г. ще бъдат платени 2,235 млрд. лв. пенсии.
  Според новата формула за пресмятане 1 млн. и 200 хиляди възрастни трябваше да получат увеличения през януари. Тогава таванът на пенсиите става 160 лв. Досега максимумът бе 111 лв.
  Новите пенсии обаче ще се появят през април, съобщи Христина Митрева от НСИ. Увеличения ще вземат само хората, които имат право на повече пари, но таванът не го позволяваше. С нови пенсии ще са и българите с най-голям трудов стаж.
  Левицата реагира остро, че 1,3 млн. българи няма да получат увеличение на пенсиите си през следващата година.
  "Не съм сигурен, че ще можем да постигнем увеличение на пенсиите и през следващите 2 години, тъй като не можем да стигнем лесно до жизнения минимум", заяви шефът на бюджетнат комисия Йордан Цонев. Това значи, че най-ниските пенсии поне още 2 години ще стигат  колкото за физическо оцеляване. Уравновиловката и сближаването на пенсиите би било смърт за осигурителната система, каза  социалният министър Нейков.
  Държавният бюджет ще даде 352 млн. лв. за социални пенсии, месечни добавки за деца, еднократни помощи при раждане и за здравно осигуряване на старите хора.
  Средната пенсия през 2000 г. ще е 77,30 лв. При заложената в държавния бюджет инфлация се очаква реалният ръст на пенсията да е 14,8%, каза Йордан Цонев.
  Според опозицията сметките са нереални. В България 100 работещи хранели 93-ма пенсионери, а безработните догодина щели да са повече от 550 хиляди, което е заложено в бюджета. Всеки трети българин обаче трябва да работи повече за пенсии - толксова от народа работели в сивата икономика и никой не им плащал осигуровки, предупреди Христосков от Центъра за икономическо развитие.
   

  Първо четене на  бюджета на здравната каса
  В бюджета на здравната каса са предвидени 535 млн. лв. приходи и 256 млн. лв. разходи. 90% от приходите са от осигурителни вноски. Според данните от бюджета касата ще се сдобие от 200 г. с 28 нови луксозни коли. Сега чиновниците имат 10 коли. За командировки зад граница се предвиждат 550 000 лв.
  Реформата се провежда в България, а не в чужбина и не е много ясно какво налага толкова пътувания, коментираха от опозицията.
  Парите, които хората плащат за здравно осигуряване, са едва 6% от доходите им. Затова е редно през 2000 г. тази сума да бъде увеличена, заяви здравният министър Бояджиев.
  В дебатите по приемането на бюджета на касата  в парламента депутатът от БСП Кънчо Марангозов съобщи, че общо на месец предвидените пари за медицинска помощ са 3,77 лв,  а според експертите на Евролевицата всеки догодина ще получи доболнична помощ за 22 лв., а ще внесе 65 лв. за здравни осигуровки. Българите могат да разчитат на 2,06 лв. на полугодие за стоматологични услуги от касата, което е далеч по-малко от парите за обикновен преглед при зъболекар. По 6,50 лв. се полагали на човек за безплатни лекарства, според опозицията.

  Законодателно ще бъдат променени функциите на Агенцията за българите в чужбина, има идея тази структура да е към външно министерство, обяви шефът на парламентарната комисия по правата на човека Иван Сунгарски.
  В бъдещия Национален съвет на Агенцията ще влизат представители и на българите зад граница. "Искаме да извадим тези органи от административните им функции и да формираме политика за хората, които я потребяват, т.е. българите в странство", обясни Сунгарски.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Вътрешният министър Богомил Бонев подписа споразумение за превенция на трафика на жени от България
  Вчера в София вътрешният министър Богомил Бонев подписа меморандум за разбирателство с генералния директор на Международната организация по миграция /МОМ/ Брунсън Макинли. Първият проект за съвместна работа е "Информационна кампания за превенция на трафика на жени от България". За реализирането на проекта България ще получи около 0,5 млн. дол. Според Макинли българското правителство вече има водеща роля в света с мерките, които е взело не само срещу трафика на жени, който е социален проблем в целия свят, но и срещу незаконната миграция изобщо. Днес Макинли, който е на посещение в България по покана на министър Бонев, ще се срещне с вицепремиера  Веселин Методиев и с депутати. /"Демокрация"/
   

  Правосъдният министър Гоцев  не харесва законопроекта на СДС за борба с корупцията, внася свой проект
  Правосъдното министерство ще напише нов закон срещу корупцията, защото внесеният от 16 депутати от СДС не обхващал всички аспекти. Въпросът да се прави финансова полиция е много по-голям от законопроекта на СДС, заяви министър Гоцев в парламента след среща с вътрешния министър Бонев и парламентарния шеф Соколов. Най-важното било да се изработи добър механизъм за разпределяне на тежестта на доказателствата.
  Преди да внесе законопроекта за за корупцията, министър Гоцев заедно с главния прокурор Филчев ще внесе промяна в глава Трета от Закона за собствеността на гражданите /ЗСГ/, за да могат да се правят проверки на хора, чиито доходи създават съмнение за законността на източника им.
  Идеята да се преследват незаконно забогателите със СГЗ е още от началото на 1997 г. и е на МВР, уточнява в-к "Сега". После главният прокурор Филчев обяви, че подгонва незаконно забогателите именно с този закон. Само преди месец вътрешният министър Бонев отчете, че СГЗ работи и в момента по него са образувани 2000 преписки и има само няколко общини, в които още не са създадени комисии от общинар, следовател и ревизор.
  По този закон се дава възможност на тези тричленки, назначавани от финансовия министър, да проверяват лица, чието имущество явно не съответства на доходите им. Ако се установи това, материалите се предават на прокурор, който има право да предяви иск за отнемането на имотите. До момента публично не е известен случай, в който има съдебно решение по СГЗ през последната годинина, пише "Сега".

  Във връзка с новината за новия законопроект за борба с корупцията в-к "Сега" коменитра: "цялото управляващо войнство се скъса да внася законопроекти срещу корупцията ....Че и ревност се усеща вече. Абе защо не вземете да направите най-накрая нещо, ама свястно. С насърчаването на завистливите съседи да доносничат държавата  няма да се излекува от корупцията".
   

  10% от стойността на разкрита контрабандна стока ще бъдат за стимулинане на митническите служители. Тази заповед е подписал финансовият министър Радев преди дни, съобщи зам.-шефът на митниците Ангел Дончев. Заповедта ще влезе в сила от догодина. Възнагражденията за разкриване на наркотик ще бъдат определяни допълнително, тъй като стойността им може да се изчисли точно. Активизира се балканският път на наркотиците, съобщи Дончев. 75% от световното производство на хероин са в Афганистан, а в Турция той се дообработва, за да тръгне към Западна Европа.

  Намаленията за пенсионери и учащи за БДЖ остават и след 1 януари, съобщи транспортнит министър Краус
  Пенсионерите и учащите ще плащат 1/2 билет за влак и от 1 януари съобщи министър Краус. Очакваше се намаленията за тези групи да се ограничат и отстъпките да важат само за бедните.
  Транспортното и социалното министерство все още не са решили как да се поемат тези разходи. Докато не се изясни въпросът, отстъпките се запазват, обясни министър Краус.
  Тактов график на БДЖ предвижда наредбата с жп разписанието за 2000 г., която ще бъде гледана днес. Това означавало, че влаковете по главните жп магистрали ще се движат през четни часове - 2-4-6 и движението по линиите изток-запад и север -юг ще бъде обвързано.

  Отменя се данъка от 2% за фонд "Земеделие"
  С решение от вчера кабинетът предлага на парламента да промени Закона за подпомагане на земеделския производител. Предвижда се да отпадне текстът, който задължаваше хранително-вкусовите предприятия да внасят 2% от чистите си приходи от продажби  във фонд "Земеделие".
  Вноските не се приспадаха от данъчните задължения на предприятията. Млекарите се оплакваха, че данъкът оскъпява продукцията им с 5-6%, месопреработвателите - че орязва чистата им печалба с 20%. Освен тях данъка трябваше да палащат всички винозаводи, маслодобивни предприятия, хлебари, мелничари, пивовари и консервните фабрики.
  В началото на годината засегнатите се обединиха в "Коалиция 2 процента" и атакуваха данъка в съда. Повечето от хранителните предприятия не плащаха 2-та процента..Затова и в план -сметката на фонд "Земеделие" за 1999 г. бяха предвидени едва 1 млн. нови лева приходи от данъка. В същото време фондът приключва годината с 27,3 млн. нови лева излишък. Част от неусвоените пари с правителствено решение ще отидат канто субсидии за закъсалите общини и ще послужат за покупка на горива, с които болници и училища да изкарат зимата.
  На фонд "Земеделие" се разрешава да финансира съвместни проекти с ЕС по националния план за развитие на земеделието до 2006 г., гласи друго предложение за поправка в закона. Това се прави, защото през фонда ще минават по 52 млн. евро на година по програмата на ЕС за присъединяване САПАРД.
  Други проектопромени гарантират на земеделския фонд, че ще може да си върне парите от фалирали банки.    СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Съдът отмени таксите за напълно и частично изключено парно
  Таксите за частично и напълно изключено "парно" бяха отменени от Върховния административен съд /ВАС/. Така събирането на таксите от 25 и 15% вече е абсолютно незаконно, заяви шефът на Асоциацията на потребителите на топлинна енергия Росен Карадимов. Според него сега няма нормативен документ, който да урежда отношенията между топлофикационните дружества в страната  и  абонатите с изключено парно.
  Магистратите мотивираха отмяната на таксите с това, че "текстовете  в правителственото постановление не намират законова уредба в Закона за енергетиката.
  Кабиентът реагира светкавично на решението на ВАС.: "Запознати сме с него и приемаме мотивите на съда. Текстовете са невалидни, след като ВАС ги е отменил"
  Бъдещата наредба за парното влиза в сила чак от 1 януари.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Целият актив на СДС се събира на тридневен семинар в Боровец
  Партийното ръководство, депутати, кметове и областни управители от СДС ще дискутират как да усвояват пари от европейски проекти, да изграждат инфраструктура и да правят стратегии за общините. Три дни в х-л Самоков СДС-елитът ще обсъджа и какво се случи на местните избори и как минават общинските отчено-изборни събрания.
  В неделя семинарът ще бъде закрит от премиера Костов, който лично ще съобщи резултатите от срещата в Хелзинки. Очаква се в Боровец Костов да съобщи и дългоочакваните промени в правителствения състав. /"Пари"/

  Открит форум в БСП се събира на петатата си национална среща днес в София. На нея ще бъде учредена федерация на клубовете на инициативата. Ще бъде направен и анализ на представянето на БСП на местните избори и готовността й за парламентарните.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Преговорите за наем на 6 цеха в "Стомана" приключват до Коледа
  Осем са офертите за наемане на 6 цеха в "Стомана", извън 16-те наети от "Еврометал" и "Метал трейдинг". Това съобщи шефът на комбината Бакалов. Сред кандидатите освен български фирми има и една шведска. Няма интерес към уникалния термокалибровъчен цех. До Коледа ще приключат преговорите за наем. Шест месеца след наемането, цеховете може да бъдат купени.

   
  "Плама" спира за ремонт
  Мощностите на плевенската рафинерия "Плама" ще бъдат спрени поетапно за около месец заради технически преглед на съоръженията, обяви вчера изпълнителният директор Крейг Хесер. Престоят се налагал и за да се избегне компютърният проблем 2000 г. Нефтохимиците няма да излизат в отпуск, а ще работят по поддръжката, ремонта на течове и термоизолацията.
   

  "ЛУКойл" смени шефовете на дирекции от втория ешалон в Нефтохим
  Освободен е търговският директор Светослав Морфов. Поста поема вицепрезидентът на "ЛУКойл - България" Александър Чаушев. Досегашният началник на пласмента в "Росбулнефт" Димитър Джабмазов става главен инженер. Длъжността е нова и е с ранг на производствен шеф. Не е ясно дали сегашният титуляр Евтим Цинцарски ще освободи длъжността. Шефът на "Кредитна банка" Георги Дочев сменя досегашния главен счетоводител Румен Андонов. "ЛУКойл" закрива длъжността "Финансова дирекция".
  Кадрилът е част от новата структурна схема на комбината, съобщава в-к "24 часа".

  Природният газ да поскъпне с минимум 15% от 1 януари ще поиска от правителството "Булгаргаз", съобщиха от Държавната агенция по енергетика вчера. Исканото от дружеството увеличение е още по-голямо - 20%, но е върнато обратно за коригиране, защото разчетите за харчовете на топлофикациите са правени при по-ниска цена от тази на природния газ.
  Причината за големия скок са повишаващите се цени на петрола и мазута на световнит епазари, а и курсът на долара напоследък. Само от него увеличението трябва да е 2,5%, са съобщили експерти на агенцията.
  Потребителине на природен газ в страната, включително и битовите, ще пишат месечни и годишни заявки, предвижда наредбата за общите условия за продажба на природен газ, която трябва да влезе в сила от второто тримесечие на 2000 г.

  45-километров участът от транзитния газопровод за Турция ще бъде включен утре, съобщиха от "Газстроймонтаж". След още една седмица Държавната приемателна комисия трябва да издаде разрешение зав ъвеждането му в експлоатация. Участъкът е от с. Недялско до компресорна станция "Странджа". С негова помощ транзитът на природен газ към Турция ще бъде увеличен.
   

  Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ пуска емисия еврооблигации за покупката на БТК
  Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ пуска емисия еврооблигации за 310 млн. евро с 3-месечен падеж, за да събере парите, които й трябват за покупката на 51% от БТК, съобщи агенция Bridge News. Компанията се опитва да получи бързия заем, преди да емитира еврооблигации за 800 млн. евро.
  Съобщението бе направено от говорител на ОТЕ след като гръцката преса допусна, че забавянето на емисията ще провали сделката за БТК.
  Първаночално ОТЕ съобщи, че еврооблигациите ще бъдат пуснати през ноември, но по-късно отложи емисията за февруари.