ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
10 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Армия | Медии | Правителство
  | Политически партии и организации | Демографска обстановка | Икономика|
   
   
   


  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 •  София се готви за посещението на президента Клинтън.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Германия отпразнува 10 години от падането на Стената и обединението .

 • Реч на Клинтън по случай 10 години от падането на Стената в Берлин.

 • САЩ осъдиха антиамериканските прояви в Атина.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • ЕС постави на България ултиматум за АЕЦ преди получаването на поканата за преговори.  

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • През 1999 г. в бюджета на армията са влезли между 15 и 20 млн. дол.от продажбата на излишно оръжие.

 • Премиерът Костов е за преговори по лицензирането на Интернет.

 • Стартира системата за цените на земеделската земя

 • Здравното министерство ще погаси дълговете на обединените районни болници в областните центрове.

 • Доклад на УНИЦЕФ, цитиран от радио "Свободна Европа, критикува българското образование.

 • Вчера се състоя кръгла маса по повод 10-годишнината от 10 ноември 1989 г., организирана от фондация "Фридрих Еберт".

 • Ново коалиционно споразумение в ОДС ще се обсъжда за парламентарните избори, СДС търси затопляне на отношенията с лидера на ДПС Доган.

 • За 10 години българите намаляха с 1 милион - вместо да сме над 9 милиона, сега сме едва 8,23 млн.

 • До 5-10 дни България може да доставя гориво на Пирот и Ниш, съобщи източник от ЕС, цитиран от Ройтерс; над 100 договора е сключил "Нефтохим" със Сърбия за износ на бензин.

 • "Джейлан" купува земя в Родопите.

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  София се готви за посещението на президента Клинтън
  Вчера от инициативния комитет за посрещането на президента Бил Клинтън съобщиха, че храни и топли напитки ще се раздават на концерта в чест на Клинтън пред храм - паметника "Св. Ал. Невски". Парите за това щели да дойдат от американски компании и бизнесмени. Има идеи да се продават на същото място и сувенири. Грандиозното събитие ще бъде на 22 ноември, вторият ден от посещението на президента Клинтън. Говорителят на комитета Иво Инджев каза, че се водят разговори с български звезди за участие в предвиждания  голям концерт. Клинтън ще чуе българска поп - рок - и фолк музика. Според предвижданията на организаторите очаква се самият Клинтън да се изкуши и да надуе саксофона в центъра на София. Инджев отрече слуховете, че цяла София ще бъде облепена с плакати на Клинтън./"Новинар"/   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  ЕС постави на България ултиматум за АЕЦ преди получаването на поканата за преговори
  Вчера в София се проведе международната конференция "Преглед на постиженията на България по пътя към членство в ЕС". На нея беше излъчено на видеокасета специално послание на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген до България, защото той поради заетост не можа да присъства. Днес в - к "Демокрация"публикува пълния текст на посланието. Изводът от него е, че ЕС усили натиска си върху България и поиска предварително да приемем документ за затварянето на 4 - те стари реактора на АЕЦ. Ако няма такъв документ, няма да има покана и преговори за присъединяване. Ферхойген заяви: "Предвид на огромнато значение, което се придава на ядрената безопасност, ЕК реши, че започването на преговори за членство с България трябва да бъде при условие, че е налице решение на българските власти преди края на 1999 г. за определяне на приемливи срокове за закриване на блоковете 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй". Досега ЕС приемаше, че условието за АЕЦ ще се изпълнява едновременно с процедурите около старта за преговорите за присъединяване. Във второто условие - за икономическия напредък - няма промяна. Ферхойген каза, че  "Не мога да си представя, че някоя от страните - членки ще се съгласи със започването на преговори с България, ако няма споразумение за закриване на 4 - те стари реактора на АЕЦ". Той искрено се надява преговорите с България за пълноправно членство да започнат през пролетта на 2000 г. Нова наблюдателна мисия на ЕК ще започне да разглежда България. Тя трябва да установи икономическото състояние и развитието на реформите. До края на март 2000 г. наблюдателите ще представят своя доклад на ЕК. За закриването на реакторите на АЕЦ Ферхойген каза още, че "сме готови да финансираме модернизацията на 5 и 6 блок". Средставта ще дойдат по програмата ФАР, по която за 2000 г. ще се отпуснат 100 млн. евро. До 2002 г. сумата ще достигне 700 млн. евро. Външният министър Михайлова, която присъстваше на конференцията, заяви, че до март 2000 г. ще се финализира целият процес. На срещата в Хелзинки България ще получи политическа покана за преговори. Михайлова изрази увереност, че двете условия, които ЕС поставя за започване на преговорите за присъединяване, ще отпаднат до декември 1999 г., а сега "ние трябва да постигнем баланс между енергийните и европейските си интереси".
  В интервю за в - к "Стандарт" финансовият министър Муравей Радев отбелязва: "Ако България си поставя като приоритет № 1 влизането в ЕС, трябва да направи всичко възможно, за да ги изпълни. Определени групи и сили обаче саботират получаването на поканата. Това е национално предателство."
  Според информация от външно министерство, предадена от БТА, преговорите  със страните от втората група за членство в ЕС ще започнат на 30 март 2000 г.
  /"Стандарт", "Демокрация", "Пари"/  
   


  АРМИЯ
   
  През 1999 г. в бюджета на армията са влезли между 15 и 20 млн. дол. от продажбата на излишно оръжие
  Вчера зам. - министърът на отбраната Пламен Радонов заяви, че между 15 и 20 млн. долара е спечелила армията от продажбата на излишното въоръжение и техника. Според него армията има всички шансове да продаде 70 - 80% от ненужното оръжие. Голям проблем е продажбата на 22,500 автомата "Шпагин" от Втората световна война, за които няма пазар. Те били предложени даже на Холивуд, но и от там не са поискали да ги купят. Правителството избягвало да предлага оръжие в райони, където има конфликти. Техниката и оръжието, които няма да може да се продадат, ще отидат за претопяване. В същата сметка, в която влизат парите от продажбата на оръжието, ще влязат и парите от бъдещата продажба на армейски имоти. Част от сградите, собственост на армията, ще бъдат предоставени за районни поделения на здравната служба, за пенсионни управления и дори за кметства. Имотите ще се продават от областните управители, а Министерството на отбраната ще подготвя само документите им.Тези дни ще заработи междуведомствена комисия между МО и Министерствто на регионалното развитие и благоустройството, която ще реши как да се използват излишните казарми. Радонов обяви, че МО може да помогне с дрехи и имущество и социалните домове, ако те изпратят списъци с необходимото.
  В Софийския университет в лекция пред студенти министърът на отбраната Георги Ананиев заяви, че през 2004 г. половината от бюджета за армията, около 390 млн. лв., ще отидат за ново въоръжение и ремонт на старото. През 1999 г. за ново въоръжение са били отделени само 99 млн. лв. През 2002 г. за нови оръжия ще бъдат насочени 262 млн. лв. /"Труд", "Стандарт"/
   
   
   


   МЕДИИ
   
  Премиерът Костов е за преговори по лицензирането на Интернет
  Премиерът Иван Костов препоръча на Комитета по пощи и далекосъобщения да започне преговори с Интернет общество - България за намиране на извънсъдебно решение на проблема за и против лицензирането на Интернет, съобщи правителствената информационна служба.
  Според премиера не може едновременно да се борим за премахването на визови ограничения пред света и в същото време да ограничаваме една, макар и виртуална възможност за връзките на младите българи с останалия свят. Въпросът, чийто отговор ще определи бъдещето на информационното общество в България през следващите десетилетия, трябва да бъде решен с консенсус, нястоява премиерът Костов.
  Интернет общество отдавна възропта срещу намеренията на КПД да въведе лицензионен режим за ползванетона Интернет, опасявайки се, че това ще затрудни достъпа до мрежата и ще увеличи цените на услугите на провайдерите.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Стартира системата за цените на земеделската земя
  Националната информационна система за пазара на земята ще демонстрират днес в земеделското министерство, съобщават оттам.
  Пробното действие на системата е започнало преди ден в регионалната служба "Поземлена реформа" в Добрич, вчера е стартирала в Плевен, а от днес започва въвеждането й в Пловдив, съощават от агроведомството. Целта е от началото на 2000 г. такава система да работи във всички комисии в страната. Тя ще обслужва всички участници в пазара на земи, които се интересуват от покупко-продажба, отдаване под аренда или замяна. Общата база данни за търсенето и предлагането на земеделски земи ще се събира в Централното управление на аграрното министерство, съобщава в-к "Демокрация".

  Здравното министерство ще погаси дърговете на обединените районни болници в областните центрове, каза шефът на Регионалния център по здравеопазване в Габрово д-р Бончо Бончев.
  Дълговете се движели от 500 млн. до 6 млрд стари лева. Ситуацията била ненормална и затова министерството е решило да се намеси. Ще се уредят и дълговете на габровската болница, които са към 1 млрд.
  За общинските клиники това не се предвиждало. Покриването на разходите щяло да се направи, за да не влязат здравните заведения в следващата година на червено.

  Доклад на УНИЦЕФ, цитиран от радио "Свободна Европа критикува българското образование
  Пропаст дели платеното образование в частни или по-добри училища в България и образованието в обикновените училища, достъпни за всички, се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран по радио "Совободна Европа".
  Доброто образование според доклада било трудно достъпно за циганчетата и децата от селските региони. Проучването сравнява положението на подрастващите в Източна Европа и бившия Севетски съюз след падането на берлинската стена.
  България е извън групата на отличниците. Единственото нещо, с което българинът би могъл да се гордее, е, че 13-годишните българчета са на 11-то място в света по математика - далеч преди Германия, Великобритания и САЩ.
  Докладът обаче критикува остро българското образование по другите предмети, защото не подготвя децата за проблемно мислене и търсене на собствена ниша. Част от проблемите са заложени още в миналото, когато се е наблягало на заучаването на факти по готови схеми, смятат от УНИЦЕФ. Затова българският ученик не се стремял да вниква и нямал критично мнение.
  Наред с наследените проблеми УНИЦЕФ обаче посочва и нови - преди всичко намалените средства за децата и техните семейства, за поддържане на сградите и персонала на детските градини, училищата и здравните заведения.
  Една от главните причини е, че новите политически сили в региона загърбват социалната роля на държавата. Дори в западните общества държавата има специфична роля по осигуряването на образованието и здравето на децата и подпомагането на техните семейства, твърди докладът.
  Според експертите на УТНИЦЕФ отрицателните тенденции могат да се преодолеят, ако държавата спре да използва икономическата криза за алиби при орязването на бюджета за социалните нужди на децата. Освен това според организацията общините и родителите трябва да се включат много по-активно, за да поемат тези функции, вкл. финансови, от които държавата се е отказала. /"24 часа"/  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Вчера се състоя кръгла маса по повод 10-годишнината от 10 ноември 1989 г., организирана от фондация "Фридрих Еберт"
  Във форума взеха участие лидерът на БСП Георги Първанов и съпартиецът му Георги Божинов, лидерът на ОСД Чавдар Кюранов, Андрей Райчев и Андрей Бунджулов от Евролевицата, лидерът на ДПС Доган, на "Нов избор" Луджев, на Зелената партия Александър Каракачанов , проф. Николай Василев, д-р Петър Берон и Петко Симеонов и др..
  Според Доган в българския политически живот липсва професионализъм. Той смята, че новото време задава на политиците друга парадигма на поведение - на взаимната зависимост. Доган се чувствал виновен за това, че през 1992 г. ДПС е поднесло на тепсия властта на СДС, а през 1997 г. индиректно помогнало на Костов да я вземе.  Лидерът на ДПС коментира и изявлението на Първанов, че вижда в ДПС стратегически партньор в парламентарните избори. Според Доган в това нямало нищо чудно. Ако отива към обединение, за БСП либералдемократите са стабилен център. Според Доган предложението на БСП говорело за "взаимозависимост"  било "новото клише в нашия политически живот".
  Политическият център може да се съчетае както с левицата, така и с десницата. В следващия парламент никой няма да има мнозинство от 50% плюс 1, потвърди прогнозата си Ахмед Доган.
  Д-р Петър Берон изрази мнението си, че България спешно се нуждае от нова промяна, но няма кой да я направи. Според него ако няма партия, трябва да се получи коалиция.  В публикация за в-к "24 часа" днес Берон заявява, че трябва да се създаде комитет за защита на Никопол, защото румънците пак ни тровят, а ние си мълчим. Никопол трябвало да последва примера на Русе от 1988 г. Така ще се види, че моралните стойности от онова време не са се изпарили, смята д-р Берон. Според него един комитет за защита на Никопол ще докаже, че обществото ни е зряло и може само да се грижи за екологичния суверенитет на държавата. "Пък и не само заради това. Обществото трябва да охлади жеаждата на сегашното управление за повече власт. Защото то отива към авторитаризъм", заявява Петър Берон.
  Според проф. Чавдар Кюранов местните избори са показали, че има шанс за единодействие на опозицията. Коалиция между левица и център може да тласне България по демократичен път, смята Кюранов. Условие за успех на подобна коалиция бил отказът от ръководна роля на участниците в нея.
   

  Ново коалиционно споразумение в ОДС ще се обсъжда за парламентарните избори, СДС търси затопляне на отношенията с лидера на ДПС Доган
  "След заседанието на Националния съвет на СДС на 16 ноември ще насрочим поредица от срещи с други политически сили, които са част от демократичното пространство". Това каза вчера председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайллова.
  След Националния изплнителен съвет на СДС вчера тя заяви, че няма проблем да се състои среща между ръководствата на СДС и ДПС. "При всички положения трябва да имаме диалог с ДПС, заяви Михайлова като направи уговорката, че официално такова решение няма, но според личното й мнение следизборните емоции отшумяват и наближава времето на нормалния диалог между двете партии. Такъв съществувал на местно ниво и неофициално в Народното събрание. СДС обаче не приема диалог с условия, каквото постави Доган в изявленията си за ремонт на кабинета, за да се възобнови диалога.
  СДС ще влезе в динамични преговори с коалиционните си партньори за изработване на ново споразумение на ОДС за парламентарните избори. В по-близък план ръководството на СДС планира да се срещне с НДПС на Гюнер Тахир и БЗНС на Георги Пинчев. Започват и консултации за Закона за политическите партии.
  На вчерашното заседание на НИС на СДС Екатерина Михайлова е докладвала за досегашните срещи на част от синьото ръководство с ВМРО, БСДС и Народен съюз. На тях била обсъждана необходимостта от по-засилен диалог в ОДС. Михайлова е отрекла, че на срещата с лидерката на БЗНС - Народен съюз Анастасия Мозер е бил обсъждан въпросът за ново коалиционно споразумение в рамките на този парламент, пише в-к "Пари". Разбира се, че за предстоящите парламентарни избори ще се стигне до подписване на ново споразумение в ОДС, затова сега започваме разговорите, е казала Михайлова. Как можеш да искаш властта, след като си загубил влиянието, което имаш - така от СДС са коментирали заявката на бСП за връщане във властта. Според депутата Йордан Цонев да загубиш 1 млн. гласа от най-широката електорална маса е много лошо, но загубата на 200 000 гласа от твърдото ядро е партийна трагедия. Освновните доклади на насрочения за 16 ноември Национален съвет на СДС ще бъдат на главния секретар на СДС Бисеров и на шефа на предизборната кампания на СДС и вицепремиер Бакърджиев. В-к "24 часа" пише, че днес анализите трябва да бъдат предадени на сините лидери.
  СДС ще обсъжда и идеята за въвеждане на смесена система на гласуване.
  "През 1990 г. тя не даде блестящи резултати", е отбелязала председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова. Мажоритарният вот пък означавал чист двуполюсен модел.

  Местни социалисти са поискали в подписка говорителят на БСП и депутат Ангел Найденов да подаде оставка заради загубата на изборите в Димитровград и Хасково, съобщи вчера радио "Свободна Европа". Искала се  и оставката на другия депутат от Хасково - Васил Козалиев.
  Това е слух, съшит с бели конци, в организацията в Димитровград няма такава подписка, е коментирал Ангел Найденов. Искането за оставката му не било повдигнато на партийното събрание в града миналата седмица. /"24 часа"/


  ДЕМОГРАФСКА ОБСТАНОВКА

  За 10 години българите намаляха с 1 милион. Вместо да сме над 9 милиона, сега сме едва 8,23 млн.
  Поради отрицателния естествен прираст от 1990 г. насам българската нация се е свила с 300 000 души, съобщи вчера проф. Минко Минков от Българската академия на науките /БАН/ на конференцията "Демографският проблем на България на прага на 21 век".
  През това време други 700 000 са избягали от България. Сред тях са българските турци и високообразованите икономически емигранти на Запад.
  Най-тежко е било през 1997 г., когато починалите надвишавали новородените с 57 000 души. Миналта година е имало рекордна смъртност. Тогава на всеки 1000 души умирали 14,7.
  Учените забелязват, че покойниците са все по-млади, а жените раждат по-рано. През 1989 г. около 12 000 бебета не достигнаха, за да стане населението на България 9 млн. Това е абсолютният връх на населението у нас досега.
  Две трети от децата напоследък се раждали в семейства без брак.
  В България расте некачествено поколение заради високия дял на извънбрачните бебета, казаха учените.
  Растял и броят на децата с аномалии. Най-често заради бракове между роднини, инфекции по време на бременността и крехката възраст на майките.  


  ИКОНОМИКА
   
  До 5-10 дни България може да доставя гориво на Пирот и Ниш, съобщи източник от ЕС, цитиран от Ройтерс
  Двата града са първите избрани по програмата на ЕС "Енергия за демокрация". Според нея горива ще получат сръбски градове, контролирани от опозицията.
  Над 100 договора е сключил "Нефтохим" със Сърбия, обяви шефът на дружеството Пламен Райчев. Те били за износ на бензин, а сърбите плащали авансово. "Ако "ЛУКойл" имаха нещо предвид по програмата на ЕС, щяхме да знаем", е казал за пресата Райчев.
  От ЕС засега не са обяснили как ще доставят помощите и дали те няма да попаднат в ръцете на правителството на Милошевич.
   

  Свалихме налозите с 25 пункта само за 2,5 години, заяви шефът на парламентарната Бюджетна комисия Цонев
  Той прочете справка, според която данък печалба е паднал от 42,92% през 1996 г. на 34% през 1999 г. През 2000 г. щял да е 32,5%. Данък общ доход пък е намалял от 18,14% през 1996 г. на 14,24% през 1999 г.
  Доходите са се увеличили няколко пъти, отчита Цонев.
  "Не искам да кажа, че данъчната ни политика е такава, каквато искаме да бъде, нито пък че данъчната тежест е толкова ниска, колкото трябва. Искам просто да илюстрирам истината", заяви шефът на бюджетната комисия.
   

"Джейлан" купува земя в Родопите
Турският строителен гигант "Джейлан холдинг" иска да купи земи по поречието на Арда, е научила пресата вчера. "Джейлан", който строи каскадата "Горна Арда" иска да има и свой офис в региона, са пояснили от фирмата.
Турците харесали ливада от 1 дка в местността Стоянов мост между Мадан и Кърджали, но собственикът поискал 15 000 лв. Земята в този регион е от най-ниско качество - между 9-та и 10-та категория, и такава висока цена е недопустима, са коментирали български експерти.