ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
10 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печатОтношения с арабските страни  | Армия | Правителство | Политически партии и организации | Икономика|
   
   
      
  РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Информацията на в-к "Монитор" за строежа на новата къща на премиерската дъщеря  Мина  Костова е засенчила поредния семинар на СДС в Пампорово през почивните дни.

 • На семинар в Пампорово депутатите и ръководството на СДС поставиха акцент върху вътрешнопартийното примирие и търсенето на коалиционен партньор.

 • Ексвътрешният министър Богомил Бонев определи доклада за националната сигурност като лицимерна политическа манипулация.

 • Ахмед Доган призова към възмездие за далавераджиите и участие в управлението на страната.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Нова правителствена криза в Израел.

 • Важно програмно послание на президента Путин в Русия.

 • Нов неуспешен опит на САЩ с ракета за новата ПРО.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Черна гора не прие новата конституция на Югославия, но остава във федерацията.
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Цяла България в пожари - стотици декара гори и пшеница горят, изпепелени са десетки къщи.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Българска парламентарна делегация ще посети Либия.

 • Кръстьо Илов, бивш посланик в Либия, заяви, че външният министър Михайлова лъже и е некомпетентна.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Военният министър Ноев декларира, че армията ще предостави на общините освободените имоти.

 • Излишък от 500 000 тона зърно прогнозира земеделският министър Върбанов, но сушата застрашавала царевичната реколта.

 • ОДС няма да спечели изборите самостоятелно, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

 • Осман Октай, зам.-председател на ДПС, прогнозира крах на СДС на изборите през 2001 г.

 • "Гергьовден" няма да се коалира със СДС.

 • На базата на синдиката КТ "Подкрепа" беше създадена партията "Демократичен алианс" на д - р Тренчев, което стана със скандал.

 • Националната конференция на БСДП даде вчера мандат за преговори с БСП, Евролевицата, ДПС и левите земеделци за евунтуална коалиция.

 • Продават БТК до месец, проблемите били изчистени в последните дни на седмицата.
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Информацията на в-к "Монитор" за строежа на новата къща на премиерската дъщеря  Мина  Костова е засенчила поредния семинар на СДС в Пампорово перез почивните дни
  Къщата на малката дъщеря на премиера Костов - Мина, се превърна в топ-тема на семинара на депутатите  и Националният съвет на СДС, който се проведе през почивните дни в Пампорово, информира в обширна публикация в-к "Монитор" .
  "Не се опитвайте да направите политечески дебат от моето семейство. Тези хора не ви дължат никакво обяснение и ги оставете на мира", е предупредил вчера журналистите премиерът Костов.
  На въпрос на "Монитор" да отговори в името на дебата и пррозрачността откъде са парите за новата къща на дъщеря му Мина и чий е имотът, върху който се строи домът, Костов е отговорил : "Попитайте Мина, тя е отделно семейство и заедно със зет ми правят това, което са правили техните родители и деди. Както те са построили домовете си, така и Мина ще построи своята къща". Същият вестник разкрива, че Мина вдига къща в съседство с бащината си. Става въпрос за триетажна постройка на 100 кв. м с голям двор, а къщата се строи от общинска фирма, твърдели майсторите.
  Информацията на "Монитор" е достигнала до участниците в семинара по-късно в събота и депутатите са разпитвали журналистите какво точно пише. Всеки изчислявал колко струва строежът на Мининия дом. Самият Костов първоначално е отказал да коментира информацията.
  Бомбата в Пампорово хвърли депутатът Сашо Стоянов, който категорично заяви, че парите за къщата на Мина са от хонорари на Костов от лекции в САЩ.
  "Те са додстатъчни да си построи 5 такива къщи, обяви Стоянов. След настояване на жрналистите да уточни кога Костов е чел лекции в САЩ, депутатът е уточнил, че това е станало през 1989 , 1990 и 1991 г.
  Според Стоянов проблем на журналистите било, че не знаели това. Синият депутат е заявил, че от личен опит знае, че хонорарите са"големи, много големи, страшно големи". Според шефа на бюджетната комисия в парламента и член на НИС Йордан Цонев човек можел да си построи къща и само с един хонорар.
  Сините депутати са реагирали различно на новината за новата къща на Костови. Според депутата Дянко Марков ставало дума за инсинуация. Според Никола Николов, шеф на икономическата комисия в НС, тази къща не била в дневния ред на обществото. Въпреки това Николов е признал, че още щом се върнал от Страсбург в събота и му докладвали за статията на "Монитор", той коментирал, че това е "любопитно". Шефът на Столичен общински съвет Антоан Николов бил категоричен, че общинска фирма не може да строи къщата на Мина, тъй като всички общински фирми били приватизирани.
  Според изчисленията на запознати цялата къща е на стойност 75 000 долара.
  В сините кулоари си шушушкали, че сега Бисеров ще си отдъхне малко от появата на още една "синя" къща.
   
   
  Ексвътрешният министър Богомил Бонев определи доклада за националната сигурност като лицимерна политическа манипулация
  В предаването "Неделя 150" на националното радио ексвътрешният министър Богомил Бонев каза, че представеният от правителството доклад за националната сигурност през 1999 г. е лицимерна политическа манипулация. Неговият автор е самият премиер Костов. Затова това е доклад за политическата сигурност на управлението на Иван Костов. В него не са отчетени много рискове за националната сигурност като масовото обедняване, изхарченият кредит на доверие за реформите, централизацията на управлението. Според Бонев авторитарният стил, тенденцията към личен режим, злоупотребата с власт, за да се навреди на политическия опонент, са също големи заплахи за националната сигурност, за което в доклада нищо не се споменава. Бонев смята, че в доклада има елементи, които могат да навредят на отношенията с други държави. Корупцията не е посочена сред рисковете за националната сигурност и изобщо не се говори за корупцията при приватизацията, в митниците и укриването на данъци, твърди Бонев. /"Земя", "Монитор", "Земя"/

  Ахмед Доган призова към възмездие за далавераджиите и участие в управлението на страната
  Пред активистите от Казанлък лидерът на ДПС Ахмед Доган каза: "Какво друго освен далавера беше създаването на РМД в приватизацията? Чрез тях беше направен опит за създаването на една средна политическа класа. Не съм за прилагането на принципа "Око за око, зъб за зъб !", но възмездие трябва да има чрез съда за всички, които са се облагодетелствали неправомерно." Доган припомни, че докато в началото ДПС се е възприемало като заплаха за националната сигурност, то сега е желан партньор както в лявата, така и в дясната половина на политическия спектър. "Ние няма да позволим да бъдем използвани от някогашните си партньори, само когато сме им необходими." Доган каза още, че той не се вижда нито като президент, нито като вицепрезидент, премиер или министър, а само като политик. Възприемането на идеята за вицепрезидент от малцинството показва, според Доган, че е извъшен един сложен и труден път в обществото. В Руенско Доган каза категорично, че ДПС ще направи всичко възможно да се включи в реалното управление на страната при следващото правителство. За неговите избиратели не е важно с кого са в коалиция, а дали се отстояват интересите им. /"Земя", "Пари", "Сега"/

   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Черна гора не прие новата конституция на Югославия, но остава във федерацията
  Парламентът на Черна гора отхвърли поправките в югославската конституция, а също така и предложението за свикване на референдум за независимост. Поправките бяха отхвърлени, защото са приети от незаконен съюзен парламент и чрез грубо нарушение на конституционните права на Черна гора, се посочва в решението на черногорския парламент.Черногорският президент Мило Джуканович заяви, че съществува риск от гражданска война най-вече заради умелата и брутална манипулация на Белград над избирателите.
  В Косово при престрелка между косовски албанци е ранен Рамуш Харадинай, един от лидерите на косоварите и бивш командир на АОК. Хора на Харадинай са нападнали къщата на Садък Муса, който подкрепя Демократичния съюз на Ибрахим Ругова. При престрелката е бил ранен Харадинай в главата.  Косовари са обстрелвали с минохвъргачен огън сръбското село Гораждевац в Западно Косово. Убити няма. /"Стандарт", "Монитор, "Демокрация"/

   

     ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Цяла България в пожари - стотици декара гори и пшеница горят, изпепелени са десетки къщи
  Страшен пожар с фронт 10 км при много силен вятър се разрази вчера между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово. След обяд огънят се насочи към склад за боеприпаси в с. Иваново, община Харманли, и привечер погребите започнаха да горят. След 19 часа последваха първите взривове. Преди това изгоряха 8 къщи в Брягово, три в Любеново, а трима пожарникари бяха обгазени без опасност за живота. На място пристигнаха 9 автомобила с огнеборци от Ямбол, Хасково, Кърджали, Пловдив и Стара Загора, а също 20 войници от Сухопътни войски, информира в-к "Земя". До снощи не е било ясно как ще се развие ситуацията. Ако огънят не бъде овладян, миналогодишният пожар в Сакар планина ще изгледжа като детска игра, са коментирали от пожарната. На мястото на бедствието е пристигнал вътрешният министър Йорданов и министърът без портфейл , отговарящ за природните бедствия Александър Праматарски. Привечер от София е излетял вертолет на Генералния щаб на армията. Следобяд вчера бе затворен пътят от Хасково за Харманли.
  19 пожара са гасили пожарникарите във Врачанско само през почивните дни. Изгорели са 100 дка сухи треви и храсти. Очаква се пожарът, който вече е прехвърлил високите скали Ритлите, да стигне до Челопек.
  Пожари са възникнали и край Бургас. В Бургаско са възникнали общо 10 пожара в събота и неделя.  Огънят е погълнал общо хиляди дка тревна растителност. 200 дка пшеница са се превърнали в пепелище в землището на с. Дюлево.
  В индустриалната зона на Кърджали в петък вечер голям горски пожар е погълнал 300 дка иглолистна гора.
  Треви горяха и в крайградската зона на Русе.
  Над 500 дка гори и 350 дка пшеница изгоряха при 44 пожара през последните дни във Велокотърновска област. По неокончателни данни само вчера в Крайдунавска Добруджа са изгорели около 250 дка пшеница.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с арабските страни
   
  Българска парламентарна делегация ще посети Либия
  Помощник - секретарят на либийския парламент по външнополитическите въпроси и зам.- председател на Генералния народен конгрес Сюлейман Шхуми се е срещнал с българския посланик в Либия Людмил Спасов. Той му е предал покана за официално посещение на българска парламентарна делегация. Точните дати на посещението ще бъдат уточнени по дипломатически път, но шефът на парламента Соколов заяви, че то може да се осъществи през септември.преди насрочения за 17 септември процес срещу българските медици. Посланик Спасов е казал, българското правителство прави всичко възможно, за да се гарантира по най-добър начин защитата на предстоящия процес срещу медиците ни. /"Стандарт", "Демокрация"/

  Кръстьо Илов, бивш посланик в Либия, заяви, че външният министър Михайлова лъже и е некомпетентна
  Бившият посланик на България в Либия Кръстьо Илов обвини външно министерство и лично министър Михайлова в некомпетентност и укриване на информация по случая с българските медици. Той съобщи, че на 9 февруари 1999 г. в посолството ни в Триполи е бил получен анонимен факс, че са задържани 23 български медици. Той наредил на консула незабавна проверка и веднага уведомил София за случая. Изпратил е лично няколко протестни ноти до либийските власти. Благодарение на неговата енергична намеса за 6 дни са били освободени 17 от задържаните българи. На 7-я ден той е бил отзован като посланик. "Уволнението ми развърза ръцете на либийците по тоношение на 6-мата български медици. Истина е, че Надежда Михайлова прикрива своята некомпетентност, като изопачава фактите и заблуждава общественото мнение за либийското дело", каза Илов. Според него единствено пресата отразявала обективно процеса. Илов каза, че са абсурдни твърденията, че българските медици доброволно са сътрудничили на либийското следствие. "Надежда Михайлова говори неистини, за да прикрие грешките си и незнанието си.", твърди Илов. /"Пари", "Земя"/
   

   


   АРМИЯ
   
  Военният министър Ноев декларира, че армията ще предостави на общините освободените имоти
  В предаването "Неделя 150" на националното радио военният министър Ноев призна, че Министерството на отбраната много трудно управлява многото освободени от армията сгради, складове и земи. Затова в най-скоро време министерството ще предложи на правителството недвижимата собственост, която сега се стопанисва от армията, да се предостави на общините. От гледна точка на националните интереси най-добре ще бъде те да се стапанисват от общините. Част от сградния фонд и земите ще се предадат на Министерството на правосъдието за нуждите на затворите, а други ще бъдат предадени на културното и здравното министерства.
  Ще напомним, че според плана за реформа на армията до края на 2004 г. тя трябва да освободи 45 гарнизона и 177 войскови района. Очакват се 75 млн. лева икономии от освободените имоти. /"Демокрация"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Излишък от 500 000 тона зърно прогнозира земеделският министър Върбанов
  В събота, 8 юли, агроминистърът Върбанов посети зърнопроизводители от община Кнежа. В с. Еница той се срещна с ръководството на кооперация "Хибрид", която съвместно с "Пролет"АД, обработва 20 000 дка земя. Добивите в Кнежа са високи - средно 350 - 400 кг жито от декар, а от отделни ниви са ожънати и рекордните 600 кг от декар. Според министър Върбанов постигнатото в това село е пример, че реформата вече дава резултати. Няма никакви проблеми с реколтата, въпреки че сушата е доста сериозен фактор, заяви той. Няма опасност за пшеницата и в страната ще бъдат прибрани над 3 млн. т. хлебно зърно, което гарантира зърнения баланс. Обаква се излишък от 500 - 600 000 т жито, които могат да бъдат изнесени, смята министър Върбанов. В Румъния, Полша, Турция, Албания, се очаквал недостиг на зърно, където на добра цена българские земеделци щели да могат да реализират тези излишъци. /"Земя"/
  Според публикация във в-к "Труд" сушата застрашава царевичната реколта. Според изявление на министър Върбанов ако сушата и жегите продължат, има опасност царевицата да изгори и да се провали. Заради бедствието той предприе спешна обиколка из страната. Засетите с царевица площи в България са над 5 млн. дка. Основният проблем с реколтата идвал от липсата на дъждове и лошата работа на "Напоителни системи", обясни земеделският министър.  
      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  На семинар в Пампорово през почивните дни депутатите и Нацианалният съвет на СДС се събраха, за да сключат вътрешнопартийно примирие, но СДС си остана все така разделена на групировки и бе решено предизборно споразумение да има само с Народен  съюз, а следизборно можело и с други; ДПС не били приоритет за СДС в момента
  На семинара в Пампорово през почивните дни депутатите и членовете на НС на СДС се събраха, за да се помирят, информира в-к "Сега" в публикаци със заглавие "Блясък и фалш на Пампорово - 1". Според вестникка на пръв поглед това се е получило. Шефовете на сините кланове декларирали в кулоарите, че няма да влизат в открити битки през близките 2-3 месеца. Шефът на Столичната организация на СДС Бакърджиев е предложил групировките в СДС да сключат примирие. Според сини депутати той направил най-силната реч. Бившият вицепремиер е обяснил, че според него политиката на СДС трябва да е основана на двете К-та - конструктивизъм и консолидация. Според него прирмирието трябва да бъде в името на предстоящите избори - синята партия трябвало да се стабилизира и да ги спечели. Най-вероятно пррез есента ще има и национална конференция на СДС, посветена на предизборната стратегия. Това потвърди и премиерът и лидер на СДС Иван Костов, информира "Монитор". В-к "Сега" пише, че Бисеров е мълчал тактично по деликатната за СДС тема - предизборното партньорство с Доган.
  Целта на семинара беше постигната. На парктика обаче СДС остана все така радзединен, както от една година насам. "Сега" коментира,че Костов и приближените му се отделили след семинара на едно място, Бакъррджиев и лидерите на Софийската организация и активът от Кърджали и Разград - на друго място, Бисеров и Цонев - на трето. По отношение на вътрешния мир в СДС същият вестник коментира, че него никакъв го нямало, затова изводът бил един - пълният мир в СДС остава все така зад хоризонта.
  Според "Сега" никой не е разбрал що за форум е бил този в Пампорово. В начолото е бил обявен като разширено заседание на НС на СДС. В разпространената от пресцентъра на СДС програма на сбирката е пишело, че това е семинар за Националния съвет. Накрая е било решено, в петък и събота да е семинарът, а в неделя сутринта - заседанието на НС, което ще завърши се решения. Накрая обаче нямало нито решения, нито нишо,  твърди "Сега".

  Ръководстовото на СДС реши, че за "Избори 2001" ще запазят коалицията ОДС в непроменен вид, като освен с Народен съюз няма да сключват никавви други предизборни споразумениия, но следизборни - може.
  Все пак пресата съобщава за взети решения: Ръководстовото на СДС е решило, че за "Избори 2001" ще запазят коалицията ОДС в непроменен вид. Освен с Народен съюз, СДС няма да сключва никакви други предизборни споразумения. Следизборни  - може. С Народен съюз все пак ще има споразумение, защото по думите на Костов: "Те издържаха проверката на времето и останаха лоялни".
  Почти година преди изборите Костов отряза от раз всички възможни партньори, въпреки,че постоянно подчертаваше, че изборна ситуация сега няма. От думите на членове на СДС пресата не е разбрала, че гонейки всички партньори сега, те разчитат на на т. нар. "ефект на ветрилото" -партньорите се явяват самостоятелно, а после се коалират.

  Битката между Костов и останалите силни в СДС доби ясни очертания на семинара в Пампорово
  В коментар на в-к "Сега" под заглавие : "Костов си спусна кепенците", се казва, че "зловещата битка между Костов и останалите силни в СДС доби ясни очертания на семинара в Пампорово. Макар всички да се правеха, че отношенията са им по мед и масло". Според публикацията този семинар само е показал на колко светлинни години един от друг се намират основните фигури в управляващата партия. Груповото разделение според "Сега" се е набивало на очи.  "Единният дух се беше изпарил някъде в далечни времена", пише "Сега". Вестникът подчертава, че никой дума не е отворил по време на целия семинар за вътрешнополитически конфликти. Говорено е било за юлските постижения на правителството - старта на здравната реформа, спорразумението с МВФ и прремиерския докллад за сигурността. Не е станало дума и за парламентарния вот. По отношение на синя конференция, такава щяло да има в "изборен период".
  "Сега" подчертава", че нито един от клуба "Дружба с ДПС" не се е обадил, когато на семинара са са обсъждали с какви партньори ще преговарят за явяване на изборите. Според вестника Бисеров, Цонев и Бакърджиев "вече точат голамата баталия за главата на Костов". На семинара е станало очевидно, че СДС трудно ще оцелее дори до изборите, е прогнозата на "Сега". Ако продължава да си затваря очите, един ден Костов ще се събуди като обикновен носач на най-новия строеж в Драгалевци. И няма да е разбрал откъде му е дошло, се коментира в публикацията на в-к "Сега".

  На семинара в Пампорово Костов лансира нова идея - българският етнически модел е в процес на трансформация. Премиерът сподели, че нашият модел скоро щял да стане като европейския етнически модел, без да учочни какво разбира под това. От думите му ясно се разбра, че действащият в България етнически модел не много добър и СДС трябва да направи нещо. Финансовият министър Радев сподели, че от заделените след преговорите с МВФ 350 млн. лв, които трябва да отидат за социални разходи, минимум 50 млн. лв. ще бъдат дадени за смесените райони. За тази цел до края на годината можело да бъдат похарчени дори 75 млн. лв. Друга придобивка за етносите щяла да бъде новата прогррама по националната телевизия, която ще ги информира на майчиния им език. "Сега" прогнозира, че Костов се опитва да омае турсия електорат самичък. Защото в цялата тази грижа за малчинствата не е била казана и дума за лидера на ДПС Ахмед Доган. Според публикаци в "Стандарт" "СДС дава 75 млн. лв. да вземе гласовете на ДПС
  Заместникът на Костов Димитър Абаджиев , депутат от Търговище, е потвърдил, че Доган в момента не е актуален за СДС. По време на Пловдивската среща между ръководствата на СДС и ДПС бе договорено, че за 11 смесени райони ще се създадат работни групи, които ще решават социални проблеми. Те така и не бяха създадени. Още тогава обаче депутати от ДПС прогнозираха, че парите ще отидат за фирми на СДС, пише "Стандарт".
  В-к "Земя" информира, че според Абаджиев преговорите с Доган не са актуални, но управляващете приемали спокойно заявката на ВМРО за самостоятелно явяване на вота догодина. Отношението с ГОДО и "Гергьовден" зависели от тяхното самоопределение - дали са политически, или граждански субекти.
  В коментар на в-к "Сега" под заглавие : "Костов си спусна кепенците", се казва, че "зловещата битка между Костов и останалите силни в СДС доби ясни очертания на семинара в Пампорово. Макар всички да се правеха, че отношенията са им по мед и масло". Според публикацията този семинар само е показал на колко светлинни години един от друг се намират основните фигури в управляващата партия. Груповото разделение според "Сега" се е набивало на очи.  "Единният дух се беше изпарил някъде в далечни времена", пише "Сега". Вестникът подчертава, че никой дума не е отворил на целия семинар за вътрешнополитически конфликти. Говорено е било за юлските постижения на правителството - старта на здравната реформа, споразумението с МВФ и прремиерския доклад за сигурността. Не е станало дума и за парламентарния вот. По отношение на синя конференция, такава щяло да има в "изборен период".
  "Сега" подчертава", че нито един от клуба "Дружба с ДПС" не се е обадил, когато на семинара са са обсъждали с какви партньори ще преговарят за явяване на изборите. Според вестника Бисеров, Цонев и Бакърджиев вече точат голамата баталия за главата на Костов. На семинара е станало очевидно, че това СДС трудно ще оцелее дори до изборите, е прогнозата на "Сега". Ако продължава да си затваря очите, един ден Костов ще се събуди като обикновен носач на най-новия строеж в Драгалевци. И няма да е разбрал откъде му е дошло, се коментира в публикацията на в-к "Сега".

  Най-изненадващо Костов съобщил, че още нямало яснота кога да са изборите, защото имало две тъллкувания за началото на мандата на 38-ото НС. Първата била за 19 април, когато бяха последните избори, а втората версия, че за начало се смята 7 май- първият работен ден на парламента.
  "Това ще реши президентът, ако иска да пита и Конституционния съд, но той определя датата, е коментирал премиерът.
  Според публикация във в-к "Земя" изборете ще са през юни. Вестинък цитира изявлението на шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова, че ОДС ще завърши мандата си и изборите ще са през юни догодина.  За съхранението на коалицията ОДС през есента ще се проведат консултации за избирателната система и процентния праг за влизане в парламента. Допълнително щяла да се изяснява какъв тип да е бъдещото коалиционно споразумение - предизборно исли следизборно.
   

  Промяна в конституцията е наложителна, заяви шефът на икономическата комисия в НС Николов
  Промяна в конституцията е наложителна, за да дадем възможност на общините за една по-активна политика за привличане на ивнеститори . е сами трябва да определят местните си такси и данъци", е заявил в Пампорово шефът на икономическата комисия Николов.

  Да се забрани на парртиите да получат пари от спонсори и дарители,  е решил Неационалният изпълнителен съвет на СДС
  Това изненадващо обяви в Пампорово членът на НИС Йордан Цонев. Така политическите сили ще минат изцяло на държавна издръжка. В момента те са на смесено финансиране. Около 1 млн. долара почули миналата година от спонсори СДС, пише в-к "Сега.
  Премиерът Костов отрече да има такова решение. Цонев говорил пред НИС за подобна промяна в закона за политическите партии, "но ние даже и не ги обсъдихме, само вигахме рамене".
  Премиерът подчерта, че за промените в избирателните закони, СДС ще търси широк консенсус.  От СДС обсъждали промяна на избирателната система, призна премиерът. Според него идеята за въвеждане на силен мажоритарен елемент в изборите не била добра. СДС ще излъчи група, която през есента ще започне консултации с парламентарните сили по промените в избирателните закони.
  Цонев предизвика гнева на премиера и като се усъмни, че правителството ще успее да открие обещаните 250 00 работни места, коментира "Сега". "Можем да открием най-много 50 000", е мнението на Цонев. Костов и социалният министър Нейков, са заявили пред форума,че ще изпълнят "до дупка" Програма 2001". Вече били открити 76 313 нови работни места.
   

  ОДС няма да спечели изборите самостоятелно, заяви по радио "Експрес" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. На власт ще бъде десноцентристка коалиция и ВМРО ще е основен компонент в нея, е убеден Каракачанов.
  На събиранията на СДС танците са много, дано вече да са на соло, заяви Кемал Еюб от ДПС. Движението нямало претенции да легитимира пред света СДС, ното пък да се връща в ОДС. /"24 часа"

  Осман Октай, зам.-председател на ДПС, прогнозира крах на СДС на изборите през 2001 г.
  В обширно интервю за в - к "Сега" Осман Октай прогнозира, че на парламентарните избори през май - юни 2001 г. СДС ще претърпи голям провал. Възможно е СДС да получи само 15 - 16% Трябва сериозно да се помисли за бъдещия катастрофален спад за СДС. Ако избирателната активност спадне под 50% - защото разочарованието от управляващите и въобще от партиите е огромно, то е твърде възможно СДС да получи само 15 - 16 %. Ако излязат да гласуват само 45% от избирателите и БСП спечели 23%, махалото ще отиде крайно вляво още веднъж и да доведе до еднопартийно управление. Задължение на ДПС е да не се стигне до такава ситуация, въпреки уверенията на БСП, че ще търси коалиция. За отношенията със СДС казва: "Раковски" 134 /централата на СДС в София/ трябва най - после да разбере, че ние няма да позволим за пореден път да бъдем сдъвкани и изплюти." Според Октай , ако Костов остане премиер и шеф на СДС до изборите, с политическата му кариера е свършено. Шансът на Костов е навреме да покаже, че всички, на които се е доверил, са маскари, а той е светецът. /"Сега"/
   

  "Гергьовден" няма да се коалира със СДС
  "Гергьовден" няма да влиза в предизборна коалиция със СДС, обявиха от движението на семинар в търновското с. Леденик. След последната сбирка на ръководството на СДС  негови членове са разкрили, е че възможно СДС да преговаря с "Гергьовден" за следизборно споразумение.
  "Гергьовден ще се яви самостоятелно на изборите, а след влизането си в парламента ще се обединяват с личности, "за да не са незначителна сила като Евролевицата", твърдят от днвижението. От "Гергьовден щели да разговарят със СДС, чак когато съюзът покаже дясно повесение. "Оставаме засега най-острите критици на управляващите, обявиха от движението.
  На този етап "Гергьовден" нямало за какво да преговаря и с БСП. Прогнозата на движенето е, че след изборите в България ще управлява пак дясно или дясноцентристко правителство. Затова "Гергьовден" преговаряло с ВМРО и либералите на д-р Желев и Румен Данов.
   
   

  Националната конференция на БСДП даде вчера мандат на ръководството на партията да преговаря с БСП, Евролевицата, ДПС и левите земеделци за евунтуална коалиция при условие, че те споделят основните принципи и идеи в програмата на социалдемократите.  Дали БСДП ще отиде на избори самостоятелно или със съюзници, ще се реши окончателно през есента. За първи път от 55 години насам БСП е сред партньорите,  с които ще преговаряме, и това решение е историческо, заяви столичният шеф н на БСДП Георги Анастасов. В конференцията на социалдемократите участие взе и лидерът на БСП Георги Първанов. Обединената българска левица е залог за ускорено придвижване към обединена Европа, заяви той пред делегатите /"Земя"/
   

  На базата на синдиката КТ "Подкрепа" беше създадена партията "Демократичен алианс" на д - р Тренчев, което стана със скандал
  На 9 юли беше учредена партията "Демократичен алианс" на д - р Константин Тренчев, който единодушно беше избран за почетен председател. За лидер беше избран Бойко Пройчев, който заяви, че великите сили няма да позволят да се вдигне изборната бариера в България. Досега Пройчев беше политически съветник на д - р Тренчев. Решено беше положението в страната и изборът на партньори да се обсъждат на бъдещата национална конференция в края на октомври. Дотогава ще трябва да се проведат първо общински, а след това и областни конференции и да се уточнят местните структури на партията. КТ "Подкрепа" ще бъде първата организация, с която ДА ще сключи двустранен рамков договор при договорени условия, каза Пройчев. К. Тренчев обяви, че ДА ще участва в изборите през 2001 г. с "правителствена програма", защото печели много бързо подкрепа в обществото. В момента ДА имала 9, 000 члена, които до изборите ще станат 300, 000. Гласувано беше да има членски внос от 1 евро. Делегатите гласуваха да бъдат открити клонове на ДА в чужбина, където имало голям интерес към ДА, каза Тренчев. Организацията на бесарабските българи дари на конгреса 500 долара. Учредителният конгрес завърши със скандал, защото делегатите от провинцията се обидиха, че техните кандидатури за Националния изпълнителен съвет / НИС/  не бяха уважени и се налагат само кандидатите от София. Вместо предварително договорените 8 места в НИС за хора от провинцията, в него се намериха само 5 места за тях. Лидерът Пройчев отхвърли обвиненията на делегатите от провинцията, които бяха готови да напуснат конгреса. Сред членовете на НИС е и бившият посланик в Либия Кръстьо Илов. На конгреса присъстваха общо 536 делегати от структурите на КТ "Подкрепа" в страната. /"Монитор", "Пари", "Стандарт"/

   


  ИКОНОМИКА
   
  Продават БТК до месец, проблемите били изчистени в последните дни на седмицата
  Възникналите миналата сряда проблеми между българските приватизатори и консирциума "Кей Пи ЕН" - ОТЕ са били изчистени в последните дни на миналата седмица, са съобщили източници от работната група пред "24 часа".
  В четвъртък, 6 юли, министърът на транспорта и събощенията Славински обяви, че от консорциума са поискали БТК да има монопол и върху международната телефония.
  Впоследствие се оказало обаче, че става въпрос само за редакция в текст в предвидените промени в Закона за далекосъобщенията, а не за нова промяна в него.
  След като уточнихме исканията, сделката ще бъде подписана в края на месеца, са категорични експертите от работната група по приватизацията на БТК, информира "24 часа".
   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  ОбратноОбратно към "Новини в буркани"