ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 10 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с ООН | Отношения с арабските страни | Армия | ПравителствоСъдебна власт | Българска православна църква | Политически партии и организации | Социална обстановка | Енергетика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Вътрешният министър Йорданов внесе в правителството предложението си за отстраняването на шефа на НСБОП  Кирил Радев и кандидатурата на директора на жандармерията Румен Миланов за неговото място.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Мисията на ООН в Сиера Леоне пред провал.

 • ЕС съдейства за решаване на кризата във Филипините.

 • Елцин и Путин приеха парада на 9 май в Москва.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Полицията в Сърбия блокира митинг на опозицията в Пожаревац.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България води неофициални разговори с ЕК за излизане от валутния борд, разкрива в. "Монитор".

 • България ще иска от ЕС нови квоти за износ, каза земеделския министър Върбанов.

 • Бодо Хомбах и Пакта за стабилност ще следят преговорите  за Дунав мост - 2.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Пред в. "Сега" адвокатът Бизанти заяви, че двама от българите по делото срещу медиците в Либия са правили самопризнания.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ООН
   

 •  България не е замесена в доставката на оръжие за УНИТА.
   

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Според лидера на "Нов избор" Димитър Луджев СДС усилено подготвя Симеон Втори за президент.

 • България почете Деня на победата 9 май пред два паметника - на Незнайния войн и на Съветската армия

 • Вътрешният министър Йорданов определи двамата си заместници и формира политическия си кабинет.

 • Столичният кмет Софиянски спира общинските приватизационни сделки за 1 месец.

 • Висшият съдебен съвет обсъжда днес жалбата на генералния секретар на Моряшкия синдикат Симов срещу бездействието на прокуратурата по сигналите му за злоупотреби в "Океански риболов".

 • Хиляди софиянци посрещнаха снощи чудотворната икона на Св. Богородица Йерусалимска.

 • Днес левицата внася трети вот на недоверие срещу премиера Костов, а Първанов формира кабинет в сянка.

 • СДС остава отворена за ДПС, заяви шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайрова.

 • Ако правителството не ни подкрепи, ще намерим друг дом за нашите пари, заяви собственикът на "Балкан" Гад Зееви, който дойде в България заради стачката на пилотите.

 • Вчера бе представена енергийната стратегия на София до 2010 г.
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Вътрешният министър Йорданов внесе в правителството предложението си за отстраняването на шефа на НСБОП  Кирил Радев и кандидатурата на директора на жандармерията Румен Миланов за неговото място
  "Гонели Кирил Радев за лоша работа", информира в. "24 часа. Антимафиот №1 ген. Радев беше отстранен от директорското място в Националната служба за борба с организираната престъпност /НСБОП/, без да се свика заседние на кабинета. Министрите приели на подпис вчера. Официални мотиви няма, пише "24 часа".
  "Не съм доволен от работата в НСБОП", заяви министър Йорданов. Той обясни възраженито си 5 дни след като стана ясно, че генералът ще бъде махнат. Според Йорданов куцали разработките срещу икономическата престъпност и тероризма. Много от случаите не били изпипани процесуално и не вършели работа пред съдебната власт. Министърът заявява, че "всеки човек, който се представя на нивото на Радев, е нормално да напусне министерството. Отношенията в това министерство не се определят от отношенията им с бивши министри. Трябваше по-рано да се освободя от Кирил Радев", заявява министър Йорданов. Според  него НСБОП трабва да съществува. Ако се наложи промяна във футкциите й - тази промяна ще стане единствено чрез изменения в закона".
  "Хората искат да видят осъдени, а не задържани престъпници", каза министърът.
  Генерал Радев декларирал готовност да подаде оставка веднага след смяната на Богомил Бонев. Йорданов тогава не я приел, защото не искал да избързва. Той на няколко пъти правел забележки на антимафиота, но те останали без резултат, информира в. "24 часа".
  Това, че генеларът отказа да се яви на разговор при вътрешния министър в понеделник, убедило и президента, че е нужна смяната му. "Подписвам указа за смяна в НСБОП", заяви президентът Стоянов, цитиран в "Труд". Държавният глава коментира, че "каквито и колебания да съм имал по казуса "Радев" преди, фактът, че генерал от МВР не се явява, когато министърът му го призовава да водят разговор, според мен е драстичен". "Ефективността на армията и  полицията се основава на дицсиплината. Точно в тези институции категорично няма да допусна каквото и да е своеволие", заяви президентът Стоянов. Той нямал колебания и предложи ли Министерският съвет освобождаването на ген. Радев, ще подпише този указ.
  За директор на НСБОП ще бъде назначен полк. Румен Миланов, бивш началник на КАТ и зам.-шеф на националната полиция. Това съобщи вътрешният министър Йорданов вчера.
  Министърът взел решението за назначаването му заедно с главния секретар на МВР ген. Божидар Попов и го съгласувал с премиера. Министърът бил сигурен, че от Министерския съвет ще се съгласят с него.
  "Миланов има добри организатолрски качества и е изключително честен човек", каза Йорданов.
  Новият шеф на НСБОП е завършил курсове по антитероризъм в САЩ и за полицейски шефове във Великобритания, уочнява "24 часа".
  Доста по-драстични са причините, по които ген. Радев е казал "не искам" на поканата на секретарката на Еманиул Йорданов да се яви за разговор - това заявиха офицери от НСБОП, чиято анонимност в. "Труд" пази от съображения за предстоящата им работа. Самият ген. Радев отказа да коментира изявлението на държавния глава.
  "Чувстваме се унизени, че президентът не намери време да се срещне с нас или с нашия шеф и не се опита да вникне в проблемите ни - са коментирали служители от НСБОП. - Това, че ген. Радев веднъж не е спазил чинопочитанието, не е достатъчно основание той да бъде отстранен. Но то е основание да се прикрият истинските причини за отстраняването му", са заявили служителите на Радев, цитирани в "Труд".
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Полицията в Сърбия блокира митинг на опозицията в Пожаревац
  Вчера следобяд лидерите на 8 опозиционни партии в Сърбия публикуваха декларация за отлагане на обявения за 15 ч. митинг в Пожаревац, родното място на Милошевич. В декларацията се отбелязва, че е ясно намерението на режима да провокира сблъсъци и дори гражданска война. Към декларацията се е присъединила и партията на Вук Драшкович Сръбското движение за обнова. В Пожаревац полицията извърши множество арести на политици и журналисти, включително и на Ненад Чачак, лидер на Лигата на социалдемократите във Войводина. В Пожаревац са разположени многобройни полицейски сили, а по пътя за Белград има контролни пунктове. Митингът беше замислен като протест срещу арестуването на трима членове на студентското движение "Отпор", след като бяха бити от бодигардовете в дискотека, собственост на сина на Милошевич.
  Няколкостотин сърби и албанци демонстрираха поотделно в Югоизточно Косово, близо до град Клокот. Войници от КФОР са стреляли във въздуха, за да разпръснат демонстрантите, които са хвърляли камъни и по този начин са предотвратили сблъсъка между сърбите и албанците. /"Сега", "Демокрация", "Пари"/
   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Според лидера на "Нов избор" Димитър Луджев СДС усилено подготвя Симеон Втори за президент
  Вчера в родния си град Бургас лидерът на партия "Нов избор" Димитър Луджев сензационно заяви, че сега се работи усилено по предварително замислен сценарий, според който цар Симеон Втори ще стане български президент. Сценарият се подготвя от елита на СДС. Предвижда се царят да гарантира едно съвсем ново правителство, но пак начело с Иван Костов. Този сценарий се подготвял още през есента на 1999 г., а последния месец преговорите между Мадрид и София са се активизирали. Луджев не е представил доказателства за своето твърдение, въпреки че е гарантирал за тях. Ако Симеон Втори приеме предложението на елита в СДС, той ще трябва да приеме и ангажимента да прикрива незаконните действия на сегашното правителство. Ръководството на СДС може да предприеме и крайни мерки, казал Луджев, и да свика Конституционния съд за отмяна на референдума. Така щяло да се узакони идеята монарх да стане президент на република. Мнението на Луджев е, че Симеон Втори няма да се съгласи на подобна оферта. /"Пари", "24 часа"/    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ООН
   
  България не е замесена в доставката на оръжие за УНИТА
  Вчера министърът на правосъдието Теодосий Симеонов огласи резултатите от проведената от Междуведомствената комисия анкета, ръководена от него. Комисията е проверила многобройни факти и данни по обвиненията в специалния доклад на Комитета по санкциите на ООН, че България е предоставяла незаконно оръжие на бунтовническата групировка УНИТА в Ангола. Комисията е констатирала, че оръжейните сделки с Ангола са били напълно законни. Комисията е събрала всичката информация за оръжейните сделки с Ангола и Република Того. Тази информация и изводите от проверката ще бъдат изпратени на Комисията по санкциите на ООН. На правителството ще се предложи и пакет от мерки за подобряване на вътрешнотърговското законодателство по сделките с оръжие и стоки с двойна употреба, заяви зам.-министърът на външните работи Василий Такев. Членовете на работната група потвърдиха оръжейните сделки с оръжие за Того, която обаче не е била ембаргова държава. Василий Такев подчерта, че атаките на Комисията по санкциите на ООН срещу България са били само като държава-производител, а не като доставчик. От българската комисия вчера казаха, че са събрали достатъчно информация, с която да изчистим името на България от списъка на ООН за страните, предоставили оръжие на УНИТА.
  В интервю за в. "Демокрация" зам.-министър Такев заявява, че разговорът с г-н Фаулър, който председателства Комитета по санкциите в ООН, е бил "максимално убедителен, позитивен, всички наши аргументи бяха възприети и високо оценени от него. Той обобщи, че България максимално точно и професионално е направила всичко по проверката." /"Демокрация", "Новинар"/
   
   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  България води неофициални разговори с ЕК за излизане от валутния борд, разкрива в. "Монитор"
  Днес на цяла страница в. "Монитор" предлага информация, че се водят неофициални разговори с ЕК за излизане от валутния борд или за промяна на неговия модел. Това не са преговори, а по-скоро неофициални дискусии, е казал по телефона Юха Каконен, шеф на мисията на МВФ за България. Шефът на борда Мартин Зимов също е потвърдил тази информация, но Българската народна банка /БНБ/ е защитила позицията, че излизането от борда трябва да стане при приемането на България в ЕС. ЕК неофициално е поискала България да отмени валутния борд още в края на 1999 г., като отмени фиксирания със закон валутен курс и се създаде конкурентен паричен пазар.
  Според "Монитор" БНБ е разделена на две по въпроса дали еврото да се въведе ускорено и дали да се излезе от валутния борд.  За оставането в борда са шефовете на БНБ, а за въвеждането на еврото като разплащателно средство са от икономическата дирекция на банката и отдел "Евроинтеграция". БНБ е изпратила на ЕК становище за запазване на валутния борд. Шефът на валутния борд Мартин Заимов заявява, че "Централна банка, която допусне обезценка на лева, ограбва гражданите си, а това е възможно да стане, ако няма борд." От ЕК засега няма реакция на становището на БНБ.
  Шефът на Икономическата комисия в парламента Никола Николов казва за "Монитор", че "не можем да си позволим дори намек за промяна на стабилността и излизането от борда трябва да стане с влизането ни в зоната на единната европейска валута." /"Монитор"/

  България ще поиска от ЕС нови квоти за износ, каза земеделският министър Върбанов
  Министърът на земеделието Венцислав Върбанов заяви, че преговорите с ЕС за внос - износ на земеделска продукция ще се водят на принципа на "двойната нула". България ще поиска нови по-големи квоти за безмитен износ за ЕС на земеделска продукция - агнета, гъши дроб и водоплаващи птици. До края на юни страните трябва да се договорят, за да може от 1 юли да влязат в сила новите мита. Министър Върбанов е поискал от българските производители разрешение, че са съгласни с безмитния внос от Европа. По неофициални данни той е получил такова съгласие от производителите и скоро той ще получи мандат за преговори. Според еврокомисаря по земеделието Франц Фишлер, ако се стигне до споразумение, България ще може да изнася за ЕС по-големи количества стоки без мито, но ще трябва да се съгласи и на по-голям съответен внос от ЕС. Успокоението е, че тези стоки няма да се субсидират и да правят дъмпинг на цените на родното производство. /"Сега"/

  Бодо Хомбах и Пактът за стабилност ще следят преговорите за Дунав мост - 2
  Вчера след разговорите на финансовия министър Муравей Радев с Бодо Хомбах в Солун стана ясно, че Хомбах, координатор на Пакта за стабилност, ще следи отблизо техническите преговори с Румъния по построяването на Дунав мост - 2. При нужда той ще посредничи за изглаждане на конфликтите. Техническото споразумение с Румъния трябва да е готово в края на май
  Предвижда се Бодо Хомбах да пристигне в България през втората половина на юли. Тогава той ще посети Видин и мястото на втория мост над Дунав, а също така и щаба на многонационалните мирни сили на Балканите в Пловдив. Бодо Хомбах е обещал да лобира пред правителството на Германия да бъде приета схемата за замяна на българския външен дълг срещу инфраструктурни проекти. България предложи тази схема за замяна на дълговете на страната към държавите от Парижкия клуб. /"Труд", "Сега"/
   

   
  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Пред в. "Сега" адвокатът Бизанти заяви, че двама от българите по делото срещу медиците в Либия са правили самопризнания
  В специално интервю за в. "Сега" адвокатът на шестимата български медици в Либия Осман Бизанти заявява, че двама от тях са направили самопризнания. Според задържаните те били принудени под психологически и физически натиск да кажат, че нарочно са преливали заразена с вируса на СПИН кръв на деца в болницата в Бенгази. Припомняме, че 393 либийски деца са заразени. И палестинецът, арестуван по същото дело, е направил самопризнание, в което твърдял, че българите са участвали в заразяването на децата съвсем съзнателно. Най-уличаващото доказателство, с което разполага обвинението, са 5 банки със заразена кръв, които са били намерени при обиска в дома на една от медсестрите - Кристияна Вълчева. Досега в България се знаеше, че е намерена само една банка с кръв. Бизанти не се наема с прогноза за изхода на делото. Той твърди, че е възможно делото да приключи на 4 юни, а съдът да се произнесе около 1 юли. Ако българите бъдат признати за виновни, ги очаква смъртна присъда. Бизанти не възнамерява да иска ново отлагане на делото, което досега беше отлагано 3 пъти. Няма отговор от съда на неговите искания  за предоставяне на доклада на Световната здравна организация по случаите със СПИН в Либия, за да бъде сравнен вирусът на болните деца с кръвта, намерена в дома на Кристияна Вълчева. Бизанти настоя проф. Монтание от института "Пастьор" да отиде отново в Либия, а също така да му се предоставят всички данни за случаите със СПИН в Либия от 1990 г. насам. Бизанти тълкува липсата на отговор като пасивен отказ на съда. /"Сега"/
   

   


   АРМИЯ
   
  България почете Деня на победата 9 май пред два палетника - На незнайния войн и на Съветската армия
  Вчера в България се състояха две отделни тържества по случай Деня на победата над фашистка Германия - 9 май. Пред паметника на незнайния войн президентът Петър Стоянов и министри положиха венец в тържествена обстановка. В същото време хиляди граждани присъстваха на друга церемония пред паметника на Съветската армия. На нея присъстваха посланиците на Русия, Украйна, Молдова и Беларус, лидерът на БСП Георги Първанов и на Евролевицата Александър Томов, депутати и интелектуалци. Присъстваха и военните аташета на Русия, Франция, Англия и САЩ. Сред присъстващите нямаше представител на правителството и управляващите. /"Земя"/  

   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Вътршният министър Йорданов определи двамата си заместници и формира политическия си кабинет
  Зам.-минисърът на отбраната Здравко Зафиров и столичният следовател Явор Хайтов стават заместници на вътрешния министър Емануил Йорданов.
  Двамата са назначени със заповед на премиера Иван Костов, е научила пресата вчера.
  Пловдивчанинът Здравко Зафиров е 34-годишен, завършил е Техническия университет в Пловдив през 1992 г. После работи в Пловдив като ВИК инкасатор.
  През 1997 г. влиза в парламента, представител е на 16-и мандатен избирателен район. Година по-късно става зам.-министър на отбраната, където отговаря за човешките ресурси. Шеф на борда на директорите на ВМЗ-Сопот.
  Следователят  от столичната следствена служба Явор Хайтов е роден в София през 1969 г. Преди 2 години завършва право в Софийския университет.
  Специализира наказателно право и процес. Хайтов започва работа в следствието през 1995 г.
  "Надявам се, че с назначаването на Хайтов за зам.-министър ще се спомогне за подобряване на работата между МВР и следствието. Радвам се, че във вътрешното ведомство ще има човек, който знае каква е следователската работа" - заяви началникът на Второ териториално отделение на столичнто следствие Ясен Тодоров. Досега той бе шеф на Хайтов. Новият зам.-шеф на МВР е женен, има две дъщери.
   
  Софиянски спира общинските сделки за 1 месец
  Мораториум върху приватизационните сделки на общината ще наложи столичнитя кмет Софиянски. Той ще спре преговорите за продажби и замени за 1 месец. Кметът решил това след разговор  с главния прокурор Филчев в понеделник, 2 май.
  Ще загубим много пари, но целта е да покажем достатъчно ясно на обществото дали сме работили коректно, обясни кметът. Ветото ше влезе в сила щом в общината постъпи искане за прокурорска проверка. Досега такова няма, макар че главният прокурор обяви, че ще проверява кметството още миналата седмица, информира "Труд".
  Софиянски поискал да се срещне с Филчев именно заради тези му изявления. Кметът уверил магистрата, че изцяло ще му съдейства при проверката и точно заради това ще има мораториум.     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Висшият съдебен съвет /ВСС/ обсъжда днес жалбата на генералния секретар на Моряшкия синдикат Пламен Симов срещу бездействието на прокуратурата по сигналите му за злоупотреби в "Океански риболов".
  Симов заяви преди дни, че самоубилият се прокурор Николай Джамбов е сложил край на животна си заради делата около ликвидираната държавна фирма "Океански риболов", с които се занимавал като военен обвинител.
  Четири преписки по сигнали на Симов са образувани в окръжната прокуратура в Бургас. Само в една от преписките са обединени 53 сигнала на синдикалиста.
  Още 3 проверки е образувала и Главна прокуратура.
  Симов е бил уведомяван за хода на разследванията и за прекратяването на част от преписките, но не се е възползвал от право си да обжалва, са събщили от Върховната касационна прокуратра. Хората на главния прокурор Филчев отхвърлиха всички обвинения на Симов за бездействие.  
   
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
   
  Хиляди софиянци посрещнаха снощи чудотворната икона на Св. Богородица Йерусалимска
  Хиляди софиянци посрещнаха снощи чудотворната икона "Св. Богородица Йерусалимска" и част от животворящия кръст. Точно в 20.15 ч. камбаните на храм "Св. Неделя" възвестиха пристигането на реликвите. Заедно с тях пристигнаха и митрополитите от Светия синод начело с патриарх Максим, а също и двама висши йерусалимски духовници. В мерцедеса, с който пристигна иконата, пътуваше и неаполският митрополит Амвросий.
  Половин час по-рано патриарх Максим и духовници от висшия клир се бяха подредили на площада в очакване на реликвите. Десетки полицаи бдяха за безопасността в района. Иконата беше отрупана с цветя, а хората посягаха да я докоснат и се кръстеха, докато тя минаваше покрай тях.
  След 5-минутен престой тя бе внесена в църквата "Св. Неделя".
  Иконата бе докарана от Свиленград до София, а от Тел Авив до Истанбул светинята бе пренесена със самолет. Вчера на границата иконата бе посрещната от протосингела на Софиийската митрополия отец Николай и главния секретар на Св. синод митрополит Геласий.
  Оригиналът на иконата се намира в Лувъра. В България дойде копието му, което се пази в църквата над гроба на Божията майка в Гетсимания.       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Днес левицата внася трети вот на недоверие срещу премиера Костов
  Трети вот на недоверие срещу кабинета на Костов внася днес левицата в парламента.
  Мотивите на социалистите за третия вот са: политика на корупция и прикриване на данни за корупция. Те бяха одобрени на заседание на ПГДЛ вчера следобед. Веднага след това лидерът на БСП Първанов отиде на среща с председателя на Евролевицата Томов, за да се разберат за тактиката по вота. В петък Томов обяви, че ще атакува кабинета с вот на недоверие, припомня "Труд".

  Премирерът Костов и председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова консултираха вчера с лидерите на Народен съюз и ВМРО отношението им към вота. Шефката на БЗНС - НС Анастасия Мозер обясни, че за нея най-важен бил дебатът, при който управляващите биха могли да разсеят някои дезинформации за сини лидери. "Има много малка вероятност да подкрепим вота", заяви г-жа Мозер. Демократическата партия и ВМРО ще стоят зад правителството, обявиха ллидерите им Александър Праматарски и Красимир Каракачанов.
  Конгресната декларация на БСП за Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен като че ли е писана през 1944 г., заяви вчера Екатерина Михайлова. Според нея в декларацията за закона, известен като "Панев-2", се оправдава насилието, упражнявано от БКП. Това бил пунктът, в който се разминавали позициите на БСП и ДПС. "Дали това не означава и оправдаване на насилието през възродителния процес, попита риторично тя. Оставало "непонятно" как БСП е обявила ДПС за стратегически партньор, а на конгреса е приела, че е против партиите на етническа основа.

  Първанов формира кабинет в сянка, съобщава "Труд"
  От състава на съвета на БСП по европейска интеграция щели да се рекрутират кадри за бъдещия ляв кабинет в сянка, са заявили пред вестника от централата на БСП.
  Удобството било, че лидерът не е длъжен да обявява състава му, което го улеснявало в бъдещите коалиционни преговори, докато членовете на ИБ били политически фигури.
  Очаква се в събота Първанов да увеличи заместниците си, като включи Румен Овчаров и Петков, както и състава на ИБ със Сергей Станишев и о.з. ген. Аспарухов.
   

  СДС остава отворена за ДПС, заяви шефката на ПГ на СДС Екагерина Михайлова
  СДС има последователна политика към ДПС. Не можете да ни вкарвате в интриги. Така Екатерина Михайлова е отговорила на въпроса ще промени ли СДС политиката си към ДПС след дебюта на Доган ва конгреса на БСП.
  Не разбираме защо социалистите първо направиха демонстрации за съюз с ДПС, а после се обявиха против етническите партии, каза Михайлова. Спорд нея СДС не е отстъпил от намерението си за сближаване с Доган.
  БСП се опитала да оправдае комунизма с декларацията си срещу закона "Панев". Дали оправдават и възродителния процес, попита тя.
  От СДС признаха, че са следили конгреса на БСП под лупа. Беше важно какво ще реши БСП за НАТО, за да не гадаем европейското си бъдеще, ако утре дойде друг на власт, заключи парламентарната шефка на СДС, цитирана в "Труд".    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Ако кабинетът не подкрепи инвеститорите, ще намерим друг дом за нашите пари, заяви собственикът на "Балкан Гад Зееви
  Той долетя с личния си самолет и с дъщеря си Михал заради протестите на пилотите.
  "Имам намерение да разширя инвестициите си в други компании тук", каза Зееви.
  Следващото идване на Гад Зееви ще е заради "Мобилтел", са казали шефове от "Балкан". Вчера нито Зееви, нито заместниците му коментираха покупката на 51% от компанията на Владимир Грашнов.
  Зееви призова пилотите да подкарат самолетите и им обеща 10% от втората печалба от 10 млн. долара на "Балкан". Израелският милионер очаква кабинетът да го подпомогне, докато "Балкан" стъпи на крака. Зееви се срещна лично с пилотите. Той изслуша двама техни представители. Останалите чуха изявлението му пред медиите от касета със запис. Летците гласуваха, че не желаят да работят за тези собственици на "Балкан".
  "Ако полетят, ще започне работа по измененията на колективния трудов договор до септември", съобщиха шефовете.
  И вчера нито един самолет не излетя. "Всеки пилот трябва сам да реши дали да се качи, или не", заяви зам.-председателят на Съюза на летците Красимир Люцканов. И днес нито един пилот няма да се качи в машината.
  Кой иска фалит на превозвача, пита Тренчев.
  Може ли да е изгодна сделката за "Балкан", след като Агенцията за приватизация е предпочела най-лошата оферта, коментира по повод стачката на летците лидерът на синдикат "Подкрепа" д-р Тренчев. Той представи своите 22 "неудобни въпроси за размисъл".
  Всички постъпления от офисите на "Балкан" от чужбина минавали по сметка на холандската ИНГ банк в Амстердам. Тренчев посочва и номера на сметката. Това било начин да се скрият данъци в България. При сключването на сделката "Балкан" е имала 26 самолета. Сега работят само 5. Защо "Балкан" не плаща дълговете си към "Нефтохим" и "Булстрад". Има ли частни лица, облагодетелствани от тази сделка, бе последният въпрос на Тренчев, цитиран в "24 часа".      ЕНЕРГЕТИКА
   
  Вчера бе представена енергийната стратегия на София до 2010 г.Целта е да постигнем енергийна независимост на града, каза столичният кмет Софиянски. Общината ще иска да участва в приватизацията на енергетиката.
  Трябва да сме готови, тъй като АЕЦ "Козлодуй" рано или късно ще бъде затворен, обясни кметът.