ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
10 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения със страните от ЦЕФТА | Отношения с Швеция | Отношения с балканските страни | Медии | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации | Икономика

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Мадлин Олбрайт в Босна и Херцеговина.

 • Гърция се кандидатира официално за еврозоната.

 • Среща на министрите на външните работи на Гърция, Македония и Албания в Охрид.

   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Западът ще застане зад Черна гора при конфликт със Сърбия.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Президентът Стоянов смята, че след срещата на Костов с водачите на косовските сърби СДС вече има балансирана политика за Косово и е оптимист за отношенията с Македония.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА
   

 • Увеличава се стокообменът с Унгария.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ШВЕЦИЯ
   

 •  На 14 март за първи път България ще бъде посетена от шведски премиер.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Премиерът Костов ще участва на втората среща на премиерите от региона в Будапеща.

 • При посещението си в Турция военният министър Ноев изключи възможността от нова война на Балканите.

 • Зелени партии от Балканите ще обсъждат в София екощетите от войната срещу СР Югославия.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов настоява той, премиерът и парламентарният шеф да получават еднаква информация за спецслужбите.

 • Националният съвет за радио и телевизия иска удължаване на срока за обсъждане на поправките в закона за радио и телевизия.

 • Парламентът прие на второ четене част от Закона за кадастъра и имотния регистър.

 • На среща между ръководството на ПГ на СДС и кабинета бе решено да се засили парламентарният контрол върху правителството.

 • Световен фестивал за децата ще има в България от 15 до 22 септември  2001 г., реши вчера кабинетът.

 • СДС иска среща с левицата за НАТО.

 • След 2-годишно съществуване Движението за единство и развитие на БСП се саморазпусна.

 • "Св. Георги Софийски" става национално гражданско обединение, което ще участва в парламентарните избори.

 • Отпада лицензът за виното, лицензите за производство на спирт и дестилати обаче се увеличават драстично.

 • "Нефтохим" спира за ремонт от днес.

 • Германският туроператор ТУИ ще наддава за 76% от "Златни пясъци" в съдружие с РМД "Златни приват 21".  

   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ,  КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Западът ще застане зад Черна гора при конфликт със Сърбия
  В Сараево президентът на Черна гора Мило Джуканович се срещна с Мадлин Олбрайт. След срещата Джуканович каза:  "Г-жа Олбрайт потвърди готовността на западния демократичен свят да предложи помощ на Черна гора в усилията й да запази мира и да се защити срещу възможна агресия." Той изрази загриженост от присъствието на части на югоармията в Черна гора и надеждата си, че след всичките получени уроци Милошевич няма  да започне нова военна авантюра. /"Стандарт", "Сега"/
  Началникът на Генщаба на югоармията ген. Небойша Павкович обвини в интервю "албанските терористи в Косово" и водените от НАТО мироопазващи сили КФОР, че подготвят нов конфликт в Южна Сърбия. /"Монитор"/
  В. "Земя" предлага статията "Разпънато Косово кърви", в която се изтъкват множество конкретни данни за геноцида на албанските екстремисти в Косово, предложени преди всичко от владиката Артемие и Момчило Трайкович, водачи на косовските сърби.
   
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Президентът Стоянов смята, че след срещата на Костов с водачите на косовските сърби СДС вече има бансирана политика за Косово и е оптимист за отношенията с Македония
  Вчера, преди да замине за форума "Кран Монтана" в Монако, президентът Петър Стоянов даде пресконференция, на която заяви: "Аз се радвам, че точно това се случи - след като шефът на СДС Иван Костов прие косовските албанци, сега прие и представители на косовските сърби. Точно това беше моят съвет след срещата му с косовските албанци, това всъщност означава една балнасирана политика и загриженост за съдбата на Югоизточна Европа." Според Стоянов "това, което прави СДС, е много важно за налагането му като политическа сила с международен авторитет."
  Във връзка с протестния митинг, който ще се проведе днес пред българското посолство в Скопие и българо-македонските отношения, Стоянов заяви: "Аз не гледам така драматично на този факт и не мисля, че това може да навреди по съществен начин на отношенията между България и Македония, които набраха скорост и които, според мен, имат бъдеще."
  Председателят на комисията по външна политика в парламента Асен Агов заяви, че решението на Конституционния съд не подлежи на дискусия, а "Нашите приятели ще ни разберат чудесно, когато ние спазваме авторитета и решенията на институциите."
  В. "Монитор" публикува статията "Нов коминтерн ни скарва със Скопие". Прокарва се тезата, че "в документ на ЦРУ от 1999 г. се казва, че у нас има 206 000 македонци и Скопие вече поддържа тази версия. След като ни скара, САЩ ще ни прати НАТО мирна мисия."  

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов настоява той, премиерът и парламентарният шеф да получават еднаква информация "за функционирането на службите и приоритетите им"
  Ясно е, че основната чст от информацията на спецслужбите трябва да отива в Министерския съвет, където се осъществява оперативното управление на държавата, заяви президентът Стоянов, преди да замине за Монако, където ще бъде специален гост на икономическия "Форум Кран Монтана".
  Стоянов заяви, че държавният глава се нуждаел от доста по-малка част от разузнавателните данни, но настоя президент, премиер и парламентарен шеф да получават еднаква информация "за функционирането на службите и приоритетите им".  Президентът е отрекъл пред медиите да има общ проект за устройството на разузнаването с шефа на службата ген. Гяуров.
  Според Стоянов разузнаването не можело да стане "ябълка на раздора" между държавния глава и изпълнителната власт. "Бих свикал Консултативния съвет за национална сигурност за спецслужбите", заяви Стоянов. Това обаче щяло да стане едва когато се подготви "подходяща материя, върху която да се дискутира".
  Проектът за намаляване на срока на военнтата служба не бил съгласуван с президента. Според него този въпрос трябвало да бъде обсъден много внимателно преди да се вземе решение.
  "Не мисля, че страхът на неотслужилите младежи-емигранти от казарма ще бъде проблем за събора на Рожен", каза президентът Стоянов по повод поканата към българските емигранти да се върнат за Великден в родината. Все пак Стоянов уточни, че дори като гланокомандуващ не може да се постави над закона и да даде гаранции на момчетата, които дойдат за събора.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  Увеличава се стокообменът с Унгария
  Вчера унгарският посланик в София д-р Тамаш Тик даде пресконференция, на която заяви, че съществува реална възможност стокообменът между двете страни да достигне 110 млн. дол. годишно. Пресконференцията беше по повод националния празник на Унгария на 15 март.
  През 1999 г. стокообменът е отбелязал ръст от 13% и е достигнал 92 млн. долара. Унгарският износ се е повишил с 25%, докато българският износ след увеличение от 33% през 1998 г., е намалял с 1 млн. долара.
  Една от главните причини за спада на българския износ е, че през 1999 г. вече не участват стоки като мед, ориз, трактори и др., доставяни в рамките на уреждането на салдото в преводни рубли. /"Пари"/

   
   

  ****
  Отношения с Швеция
   
  На 14 март за първи път България ще бъде посетена от шведски премиер
  На 14 март за първи път на посещение в България ще бъде шведският премиер Йоран Першан. По време на посещението няма да бъдат подписвани никакви двустранни документи.
  Във връзка с посещението вчера шведският посланик в София Стен Аск даде пресконференция. Той заяви, че над 50% от представените в България шведски компании планират да разширят своята дейност и да инвестират 800 млн. долара. Сред тях са АББ, "Ериксон", "Икея", "Скания", "Електролукс" и др. Акс заяви, че България трябва да положи максимални усилия в битката срещу бюрокрацията и корупцията и да има по-малко разрешителни за бизнесдейност. Двустранните отношения се развиват отлично, особено през последната година и половина.
  През 1999 г. износът на Швеция за България се е увеличил с 20%, а на България за Швеция - с 11%. България изнася 30 вида бели и червени вина за Швеция. През 1999 г. 20, 000 шведски туристи са посетили България. Посланик Аск заяви: "Смятам, че в България трябва да има повече шведски инвестиции." В момента Швеция е на 22-ро място по инвестиции в България. /"Демокрация", "Труд"/

   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Премиерът Костов ще участва на втората среща на премиерите от региона в Будапеща
  На 17 и 18 март в Будапеща ще се проведе втората неформална среща на премиерите на страните, които граничат със СР Югославия, в която ще участва и премиерът Костов.
  Първата среща се проведе в София на 21-22 януари по инициатива на Костов. На срещата в Будапеща ще участва и Генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън, Хавиер Солана и Бодо Хомбах.
  Унгарският премиер Виктор Орбан е предложил за дискусия мирът и стабилността на Балканите, обстановката в Косово и Босна, приложението на Пакта за сталбилност и възстановяването на корабоплаването по Дунав. /"Демокрация"/

  При посещението си в Турция военният министър Ноев изключи възможността от нова война на Балканите
  Намиращият се на тридневно посещение в Турция министър на отбраната Бойко Ноев се е срещнал в Анкара с колегата си Сабахатин Чакмакоглу, с началника на Генщаба Хюсеин Кавръкоглу и с президента Сюлейман Демирел. След срещите Ноев е заявил, че България и Турция имат общи стратегически  интереси за запазване на стабилността и сигурността на Балканите. Според Ноев "В Югоизточна Европа не е възможна нова война, тъй като и България, и приятелска Турция, а и другите приятелски държави от региона няма да я допуснат, независимо от развитието на обстановката в Косово."
  Турция твърдо подкрепя кандидатурата на България за НАТО. Двамата военни министри са обсъдили помощта, която Турция може да окаже на България за приравняване на българските въоръжени сили към стандартите на НАТО и по-специално в областта на военната промишленост.
  Чакмакоглу заяви, че за целта вече действа специална комисия, която има общи проекти.
  Ноев добавя, че тези проекти трябва да се ускорят. Той е поканил Турция да участва в съвместни военни учения с България и Румъния.
  Турция ще помогне на България за създаването на център за обучение на офицери от страните от НАТО и държави, които не членуват в пакта.
  Вчера двамата министри на отбраната са заминали за Анталия за участие в международната конференция на НАТО по проблемите на сигурността през 21 век. /"Стандарт", "Труд"/

  Зелени партии от Балканите ще обсъждат в София екощетите от войната срещу СР Югославия
  От 10 до 12 март в София ще се проведе втората среща на зелени партии от Балканите за екощетите от войната срещу СР Югославия. Първата среща беше през 1999 г. в Атина. Ще се обсъдят също и проблеми, свързани с Пакта за стабилност.
  С голям интерес се очаква доклада на бившия финландски екоминистър  и сегашен докладчик на ООН Рекка Хаависто. Очаква се той да съобщи точните екощети, нанесени на Балканите от бомбардировките.
  Участниците в конференцията ще се запознаят и със следвоенно Косово от зам.-министъра на транспорта във временната управа на Косово Даут Малоку. С доклади ще се представят и зелени активисти от Сърбия. /"Труд"/  
   

   


   МЕДИИ
   
  Националният съвет за радио и телевизия иска удължаване на срока за обсъждане на поправките в закона за радио и телевизия
  Националният съвет за радио и телевизия е поискал от Министерския съвет да удължи срока за обсъждане на поправките в закона за радио и телевизия и НСРТ да бъде включен в работната група, която ги подготвя. Медийният съвет настоява още да стане координатор, който да обобщи предложенията за промени в този закон на всички заинтересовани институции и организации. Иво Драганов /БСП/ от НСРТ е съобщил за медиите, че едва вчера съветът е получил проекта на културното министерство за поправките и те били козметичтни.  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът прие на второ четене част от Закона за кадастъра и имотния регистър
  Според приетите текстове всички недвижими имоти в страната ще получат Единен граждански номер /ЕГН/.
  Всеки поземлен имот, сграда или самостоятелен обект в сграда, ще имат вече уникален номер, наречен идентификатор. В него ще има и специален код, който ще посчва и населеното място, на чиято територия е имотът.
  Според приетиете вчера текстове юридически лица и еднолични търговци ще плащат от 2000 до 5000 лв глоба, ако нарушат граница на имот, като унищожат геодезически или друг траен знак. За същото нарушение  гражданите ще плащат глоби от 50 до 500 лв.
  Чиновници, които одобряват строителни планове в нарушение на кадастралните планове, ще плащат глоби от 500 до 1000 в.
  Гражданите и фирмите ще дават данни за сградите си за нуждите на кадастралните планове. Контролните органи по кадастъра имат право да откажат издаването на разрешение за ползване на сграда или за строеж на собственик, който не е дал нужните данни за имота си.
  Разглеждането на закона е било отложено заради спор между депутатите кои сделки с недвижими имоти да се вписват в имотния регистър и  дали вписването да става със задна дата или след влизане на закона в сила. Според депутата от Народен съюз Александър Джеров е редно да не се вписват сделки със задна дата, защото ще се създаде хаос.
   

  Парламентът вчера гласува искането на депутата от СДС Благой Димитров да бъде освободен по лични причини
  Председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова  е съобщила, че още в началото на тази седмица Димитров я е уведомил, че ще напусне парламента, за да концентрира силите и енергията си в партийна работа.
  Той бе избран за председател на областното ръководство на СДС - Варна преди време, а тези дни се заговори, че ще смени Добрин Митев като областен управител. Димитров обаче обяви, че напускането му на парламента няма нищо общо с възможността да стане областен управител. Това било хипотеза. Отношенията му с Добрин Митев били колегиални и нямало разцепление в СДС - Варна.
  Екатерина Михайлова заяви, че не знае дали Димитров ще бъде назначен за областен управител, защото това било работа на Минисерския съвет, а не на СДС.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Да се засили парламентарният контрол върху кабинета, са се разбрали вчера министрите и почти цялото ново ръководство на ПГ на СДС, което близо час участва в правителственото засседание. Досегашният контрол не бил достатъчно ефективен, са признали от СДС, съобщава в. "Труд". Според Асен Агов трябва да се засили политическият контрол върху работата на правителството, цитира думите му "Новинар". Екатерина Михайлова е на мнение, че парламентарният контрол трябва да се подобри, тъй като досега не са били използвани всичките форми за осъществяването му. По-широк кръг от депутати и експерти ще участват в подготовката на законопроектите, е станало ясно на срещата вчера, като повод за която бе обявено синхронизирането на законодателната програма..
  Актуализираната "Програма 2001" ще се приеме на извънредно заседание от кабинета в понеделник, 13 март. На 15 март премиерът ще я представи в парламента.
  Вчера Костов изискал всеки от министрите да подготви и подробна програма за своето министерство - със срокове и т.н.  Конкретизацията била нужна, за да знае обществото кой какво върши или пък не върши и защо. След одобрението от парламента актуализираната програма ще бъде пусната по Интернет.
  По повод на вчерашната "безпрецедентна", както я окачествява в. "Новинар",  среща между Екатерина Михайлова и трима от заместниците й с кабинета, същият вестник коментира, че СДС в парламента може да изземат времето на парламентарния контрол, за да не позволят на опозицията да засича министрите на Иван Костов.
   
   

  Среща на социалния министър Нейков и на министъра на културата Москова с представители на творческите съюзи. Социалният министър Нейков и министърът на културата Москова са обсъждали на среща вчера с представители на творческите съюзи  варианти за освобождаване от социални осигуровки на  пенсионираните творци, които продължават да работят. Според новия социален кодекс работещите пенсионери са длъжни да се осигуряват като всички останали. Това го въведохме, за да не започнат работодателите да наемат на работа главно пенсионери, понеже са им по-евтини, ако за тях няма осигуровки, обясни Нейков.
   

  Правителството ще предложи на парламента да избере Йордан Христосков за председател на Националния осигурителен институт, съобщи социалният министър Нейков. Досегашният шеф Николай Николов подаде оставка заради критики от страна на премиера към НОИ преди ремонта на правителството, но остана  на поста си до изтичането на мандата му.
   

  Институтът по търговия към Министерството на икономиката се закрива
  В началото на тази седмица всички помещения в института изненадващо били запечатани със заповед на главния секретар на ведомството Недялко Недялков. Служители от института алармират, че са провалени договори с множество държавни и частни фирми, които ползват макроикономическите анализи и информацията на научното звено. Блокирана била работата на митниците, на които се подават данни за облагаемата стойност при вноса.
  Според правителствено постановление от ноември м. г. институтът е трябвало да се преобразува в самостоятелно търговско дружество. Сега излизало, че просто ги закриват, са обяснили за пресата от института. До 15 март Министерството на икономиката все пак може да реши да запази института, уведомява в. "Труд". Това е срокът, който бе изискан вчера от премиера Костов от министрите да представят плановете в срокове за ресорните си ведомства.


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  СДС иска среща с левицата за НАТО
  Лидерите на СДС ще поканят на среща колегите си от БСП, за да разберат каква точно е позицията на социалистите по присъединяването на България към НАТО, съобщава пресата. Разговорът щял да бъде в удобно за двете страни време, е уточнила председателката на парламентарната група на СДС Екатерина Михайлова след срещата между нея и трима от заместниците й и правителството вчера. След като евроатлантическата ориентация залегне в проектодокументите на БСП за 44-ия й конгрес, от СДС искали да узнаят дали левицата ще ревизира позицията си по Декларацията за национално съгласие, по Военната доктрина, по Концепцията за националната сигурност. "Труд"/
   
   

  ДЕР в БСП се саморазпусна
  След 2-годишно съществуване Движението за единство и развитие на БСП /ДЕР/ преустанови вчера дейността си с решение на 6-ата си национална среща. Промените в партията са очевидни, а част от идеите ни са възприети в документите за 44-ия конгрес, обясни решението на ДЕР Младен Червеняков.
  Членовете на т. нар. "генералско движение" предложили и на останалите идейни течения в БСП - ОСД, Марксистка платформа и федерацията "Открит форум", да последват примера им преди или на 44-ия конгрес на БСП на 6 и 7 май.
  ДЕР се самозакри с 64 гласа "за" и 4 "против". Срещу гласуваха бургаският кмет Йоан Костадинов, проф. Димитър Ананиев, координаторът за Пловдив Люблян Събев и жена, която се е представила за член на ръководството на софийската организация на БСП, пише "Труд".
  От ДЕР са препоръчали на 47-те си клуба сами да преценят дали да останат основни организации, клубове по интереси, или да се  закрият. В Бургас, Шумен,  Русе и Пловдив целите организации били на ДЕР и за да не остане там БСП без местни структури, те трябвало да съществуват, информира в. "Новинар".

   
   
  "Св. Георги Софийски" става национално гражданско обединение, което ще участва в парламентарните избори
  Национално гражданско обединение, в което да се включат непартийни формации ще създават от "Св. Георги Софийски". Това е обявил вчера проф. Андрей Пантев, един от членовете на инициативния комитет. Според  него новото движение, което още няма име, събирало широк кръг от личности.
  Обединението щяло да участва в предстоящите парламентарни избори, но все още не било решено дали ще се коалира с някоя партия.
  Според бившия финансов министър Александър Стоянов личностите трябвало да излязат на преден план. "Мечтаем избирателният закон да се промени така, че да има мажоритарен избор", обяснява Стоянов.
  От "Св. Георги Софийски" са съобщили, че дават на депутатите приз "неудачен политик" за съгласието им върху сираци да се изпробват нови лекарства.
   

  Българският хелзински комитет ще защитава в Страсбург забранената "ОМО Илинден" - ПИРИН, ако от партията потърсят помощта им. "Не защитаваме каузата на ОМО, а искаме да помогнем за регистрацията им", е заявил Емил Коен, цитиран в "Сега". Свободното изразяване на идеи не се смята за противоконституционно, а само реалните действия, е подчертал г-н Коен.
  Междувременно, преди да отлети за Монако, президентът Стоянов заяви, че не гледа драматично на насрочения за днес митинг пред посолството на България в Скопие по повод решението на Конституционния съд  за ОМО "Илинден".  


  ИКОНОМИКА
   
  Отпада лицензът за виното, лицензите за производство на спирт и дестилати обаче се увеличават драстично
  Лицензът за производство на вино да отпадне, реши правителството вчера. Досега желаещите да правят вино трябваше да плащат по 10 лв. годишна такса. За сметка на това обаче лицензите за производство на спирт и дестилати се вдигат драстично - от 50 лв. годишно на 1500 лв за 5 г. Същото важи и за тези, които правят спиртни напитки. Те вече ще плащат по 1000 лв. за 5-годишни лицензи, вместо по 10-20 лв. за 1 година.
  Новите такси ще влязат в сила след публикуването им в "Държавен вестник". След изтичането на 5-годишния срок на лицензите, производителите на спирт и дестилати ще могат да ги подновят за следаващите 5 г. срещу 750 лв., а тези на спиртни напитки - срещу 500 лв.
  Контролът върху  производството на вината ще става чрез процедура за окачествяване, са обяснили за пресата от Министерството на икономиката. Всички винопроизводители ще трябва да се регистрират в Националната лозаро-винарска камара. В Министерството на икономиката ще се води регистър на лицензираните и регистрираните производители на вина и спиртни напитки.
  За подправяне на имена, серийни номера и емблеми на вина и спиртни напитки е предвидена глоба от 500 до 1000 лв. или имуществена санкция от 1500 до 3000 лв. Глоба от 500 до 3000 лв. или имуществена санкция очаква и търговците на вино и спиртни напитки, които са закупили продукцията си от нерегистиррани или нелицензирани производители.

  Докладът на работната група по приватизацията на БТК още не е готов. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински. Той получил вчера ново писмо от кандидат-купувачите на БТК  ОТЕ - Кей Пи ЕН. По-късно представителят на холандската компания в България Стефан Колев е обяснил, че става въпрос за становище по възникнал допълнителен въпрос. Сега всичко зависи от отговора на правителството, е казал Колев.
  Министър Славински също е обявил за пресата, че нито е оптимист, нито е песимист за изхода на преговорите по сделката.

  "Нефтохим" спира за ремонт от днес
  От днес започва поетапно спиране на инсталациите в "ЛУКойл Нефтохим" за основен ремонт, съобщиха от рафинерията. Очаква се работата да приключи в рамките на 30 дни.
  Подобен мащабен ремонт се прави за първи път в историята на рафинерията.
  От "Нефтохим" уверяват, че са взети всички мерки, за да не се стигне до криза за горива на пазара, тъй като рафинерията разполагала с необходимите количества на склад.
   

  Германският туроператор ТУИ ще наддава за 76% от черноморски курорт "Златни пясъци" в съдружие с РМД "Златни приват 21"
  Преди два дни интереса си към курорта обяви и шведската "Фисон груп".
  Международният одитор "Прайс Уотърхаус" е уверил ТУИ, че съдът няма да отнеме регистрацията на "Златни приват 21" поради дублиране на лица от това РМД в другото РМД-кандидат - "Златни пясъци 2000". Всичките 30 участници били подали нотариално заверена молба за оттегляне от "Златни пясъци 2000".  
   


  КУЛТУРА

  Световен фестивал за децата ще има в България от 15 до 22 септември  2001 г., реши вчера кабинетът
  Ще участват около 10 000 деца между 7 и 16 години от над 100 държави. Българчетата ще са 100-120 и ще бъдат подбрани от самите училища и регионални просветни инспекторати, уточни министърът на образованието Димитър Димитров, който ще е координатор на инициативата.
  Идеята за фестивала е на президента на Международния конгрес на децата и младежите "Мир за 21 век" със седалище в Израел Борис Трейгерман, уточнява в. "Сега. Проявата няма да бъде финансирана от държавния бюджет, съобщи просветният министър. Сред спонсорите ще бъдат Световният еврейски конгрес и израелски организации, Световната организация на туроператорите, а ще се търсят и български спомоществователи.
  Фестивалът ще започне в столицата София, след което децата ще бъдат разпръснати по лъчове из страната,  после ще се съберат в курорта Слънчев бряг, а накрая отново ще се върнат в София.
  Децата ще бъдат настанени в Студентския град. Затова трябвало отсега да се мисли за ремонта на общежитията. 100 000 лв. струвал ремонтът само на един блок.
  Засега била уточнена само най-общата рамка на фестивала. Той дори си нямал още име, но със сигурност нямало да бъде "Знаме на мира", както се казваше детската асамблея на Людмила Живкова, чиято идея сега се възражда. След време щял да се създаде организационен комитет.