ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 10 февруари 1999 г.

 

Световните новини

Китай скъса дипломатическите отношения с Македония. Продължава кръвопролитната война между Етиопия и Еритрея.

Преглед на печата

Отношенията на България и Португалия ще се развиват динамично
Политическите консултации между България и Македония продължават, а от 2000 г. двете страни ще имат зона за свободна търговия.
Днес в Атина започва 14-то заседание на смесената комисия, която ще договаря проекти за 25 млн. евро.
Пред Българското дипломатическо дружество посланик Керестеджиянц заяви, че  Русия и България  подготвят за подписване 15 споразумения.
Докладчиците на ПАСЕ  за България Аткинсън и Гелерод се интересуваха за полицейското насилие.
 
 
  Отношенията на България и Португалия ще се развиват динамично.

Вчера в Лисабон министърът на външните работи Надежда Михайлова е провела срещи със своя колага Жайме де Гама и с премиерът Антониу Гутериш. И в двете срещи основната тема е била положението в Косово и на Балканите както и интеграцията на България в НАТО и ЕС. Между министерствата на външните работи ще бъде подписан протокол за сътрудничество. Разгледани са били и възможностите за разширяване на двустранните отношения. Премиерът Гутериш ще направи посещение в България в края на март. Договорено е посещение на българският министър на търговията и туризма Валентин Василев в Португалия с конкретни предложения за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество, което е на ниско равнище. През 1998 г. стокообмена е бил около 30 млн. дол. с активно салдо за България.Португалия ще продължава да подкрепя България за интеграцията в НАТО и ЕС. Договорена е експертна помощ за България в процеса на сближаване на законодателството до европейското. Днес Михайлова ще проведе срещи с президента Жоржи Сампаю и парламентарния шеф Алмейда Сантуш./"Стандарт", "Континент"/

Политическите консултации между България и Македония продължават, а от 2000 г. двете страни ще имат зона за свободна търговия.

Днес политическите консултации между България и Македония ще продължат в София на равнище зам.-министри на външните работи. Българската делегация се ръководи от Марин Райков, а македонската от Борис Трайковски.Очаква се в най-скоро време езиковия спор да бъде разрешен.
Вчера министрите на търговията на двете страни Валентин Василев и Никола Груевски имаха продължителна среща, след която дадоха следната информация на журналистите.Двете страни ще подпишат спогодба за свободна търговия през септември, а през януари 2000 г. тя ще влезе в сила и ще обхване всички видове стоки. Целта е да се увеличи значително стокообменът между двете страни, който през 1998 г. е достигнал 110 млн. дол. От март ще започнат работа по спогодбата експертите от двете страни. Едновременно с това ще продължат и преговорите по езиковия спор. България ще подпомогне Македония за нейното членство в СТО. Експертите от двете страни ще започнат работа и по споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, за фитосанитарен контрол, за автомобилния и въздушния транспорт, за взаимна защита на инвестициите. Някои от тях ще бъдат подписани още през февруари при посещението на македонския премиер Любчо Георгиевски в България./"Континент", "Демокрация"/

Днес в Атина започва 14-то заседание на смесената комисия, която ще договаря проекти за 25 млн. евро.

Днес за Атина заминава българска делегация, водена от вицепремиерът Евгений Бакърджиев, за участие в 14-то заседание на смесената българо - гръцка комисия. Тя ще започне утре и ще продължи два дни. За 1998 г. по програмата ФАР на ЕС са предвидени 25 млн. евро за реализирането на инфраструктурни проекти между двете страни. Това са новата магистрала София - Солун, новите гранични пунктове Гоце Делчев - Драма, Кърджали - Комотини, Рудозем - Ксанти. България ще настоява на тях да има общи митнически пунктове за еднократна проверка. Ще се преговаря за електрификацията и реконструкцията на жп линията Дупница - Кулата, прокарването на оптически кабел Хасково - Кавала, както и ремонта на пътищата Дупница - Кулата и Хасково - Свиленград. България ще настоява и за строителството на втори мост Кулата - Промахон, който трябваше да бъде построен до края на 1998 г.
България ще настоява за 25-километрова свободна зона от двете страни на границата за работници от България, както и за облекчаване на визовия режим за български бизнесмени и туристи. С Бакърджиев заминават и 30 български бизнесмени Очаква се той да проведе срещи с финансовия министър Янос Папандониу и с министрите на държавното управление Алексос Пападопулос и на икономическото развитие Василики Папандреу. /"Стандарт", "Пари"/

Пред Българското дипломатическо дружество посланик Керестеджиянц заяви, че  Русия и България подготвят за подписване 15 споразумения.

Вчера посланикът на Русия Леонид Керестеджиянц изнесе беседа пред Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения. Той заяви, че на 15 февруари президентът Петър Стоянов ще се срещне в Москва с премиерът Примаков. Русия разчита на Стоянов в политическия двустранен диалог.Тази среща няма да бъде "демонстрация, а обективна възможност да се използва всеки момент и възможност за контакти". На двете страни им е необходимо практично и прагматично сътрудничество във всички сфери. В това са били единодушни външния министър Иванов и премиерът Костов при посещението на Иванов в София. При това посещение е било констатирано, че двете страни нямат нерешени проблеми. Тласък на икономическото сътрудничество се очаква от предстоящата среща на смесената комисия на 18 март и от посещението на премиерът Костов в Москва. По време на тази визита се очаква да бъдат подписани 15 споразумения, каза Керестеджиянц - в борбата срещу организираната престъпност, за сътрудничество в електротехниката, строителството, правосъдието, признаването на дипломите и др. Русия желае двете страни да преминат към режим на свободна търговия след като Русия стане член на СТО. Керестеджиянц се оплака, че някои руски компании, сред които нефтения гигант "Лукойл", не получават равен достъп за участие в приватизацията.
Годините до 1999 г. Керестеджиянц оцени по следния начин:
- 1995 и 1996 - години на недостатъчно използване на огромни и значителни възможности.
- 1997 - година на пореден изблик и подозрения към Русия.
- 1998 г. - по-стабилна от гледна точка на двустранните отношения, решихме прословутия проблем с газа, развито бе регионалното сътрудничество, създадена бе асоцияция на бизнесмените от двете страни, активно се развиваше сътрудничеството между министерствата на външните работи." Керестеджиянц определи 1998 г. като "най-стабилна и цивилизована".
За руския език и руската тема Керестеджиянц заяви следното: "Съжеление предизвиква положението на руския език в България. Смятам, че ще има обективна потребност да се възстанови изучаването на руски език.
Много бих искал руската тема да обединява България, а да не става фундамент, който се използва в политическата риторика и още повече в политическо противопоставяне...Много бих искал по отношение на Русия в България да няма леви и десни, а да има българи". /"Монитор", "Дума"/

Докладчиците на ПАСЕ за България Адкинсън и Гелерод питаха за полицейското насилие.

Докладът за полицейското насилие на глания прокурор Иван Татарчев беше обект на особено внимание на Аткинсън и Гелерод. През 1998 г. Татарчев изготви доклада, в който се описват 133 случая на полицейско насилие и произвол, от които са се интересували вчера двамата докладчици. Те са поискали информация за случаите и при срещата си с Татарчев. Парламентарния шеф Соколов заяви при срещата си с тях, че повече от година се очаква информация от Татарчев колко от случаите се разследват, но отговор нямало и досега. Присъда по нито един от случаите не е произнесена. Аткинсън и Гелерод са проявили интерес към положението в митниците и доклада на главния ревизор Димитров, как се отговаря на сигналите за корупция и от отмяната на текстовете в Наказателния кодекс за обида и клевета. Шефът на парламента Соколов ги информирал за работата на комисията "Антимафия" и за това, че нормативните предпоставки за много престъпления са премахнати  с новите закони. Соколов изрази тревогата си от изказването на лидера на Евролевицата Томов, според когото  преди местните избори през октомври ПАСЕ не трябва да приключва мониторинга си, за да не се използват резултатите от политическите сили. Според Соколов в интерес на България е мониторинга да свърши по-бързо.
С председателя на Конституционния съд проф. Живко Сталев е бил разгледан въпросът за действителната независимост на правосъдието в България.
Аткинсън и Гелерод вчера посетиха и Трудововъзпитателното училище за малолетни в Бойчиновци./"Континент", "Труд", "Монитор"/

 


Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"