ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
9 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Армия | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Русия и Беларус подписаха договор за създаване на съюзна държава.

 • Напрегната обстановка между Сърбия и Черна гора.

 • Опозицията в Македония призна победата на Трайковски в президентските избори.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Правителството декларира, че в преговорите с ЕС за АЕЦ националните интереси са били защитени.

 • Премиерът Костов заминава днес за Хелзинки за срещата на върха на ЕНП и на Европейския съвет.

 • Аткинсън и Гелерод отбелязаха пред журналистите постиженията и слабостите на България по пътя към демокрация.

 • Германия подари на граничната ни полиция автомобили и техника за 2 млн. ДМ, а посланик Урсула Зайлер не се съмнява, че ще получим покана в Хелзинки.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • В София се провежда се провежда втората конференция на Консорциума на военните академии и научните институти в НАТО.

   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Вицепрезидентът помилва 30 затворници.

 • "Знам корумпираните министри, дано премиерът развърти метлата", заяви вицепрезидентът Кавалджиев.

 • Парламентът прие на първо четене бюджета за 2000 г. със 134 гласа "за" и 80 "против"

 • Парламентарните групи без БСП са склонни да подкрепят промяна в конституцията, кото ще разреши продажбата на земя на чужденци

 • Според програмата на МВР до 2002 г. ще се премине към изцяло професионална гранична полиция.

 • Народен съюз ще даде оценка на министрите пред премиера, засега били доволни от външния и финансовия министър.

 • Демократическата партия насрочи редовен конгрес за 26 и 27 февруари в София.

 •  От 1 януари хлябът поскъпва от 0,64 лв./кг на 1-1,20 лв., а цената на тока скача с 14%.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

   
  Парламентът прие на първо четене бюджета за 2000 г. със 134 гласа "за" и 80 "против"
  След 6-часови дебати вчера парламентът прие на първо четене бюджета за 2000 г.с гласовете на 132-ма депутати от СДС и Народен съюз и двама независими.
  Осемдесет депутати от опозицията гласуваха "против". От тях 53-ма са от ПГДЛ, 15 от Евролевицата, 6 от ОНС и 6-има независими.

  Премиерът: Това е най-социалният бюджет
  Преди гласуването на бюджета за 2000 г. премиерът оцени 1999 г. като една от най-противоречивите години след Втората световна война. "Защо? Защото беше много тежка година за страната", каза Костов. Според него независимо от това, "неочаквано дори от правителството" са постигнати много добри резултати. Така се получило следното противоречие - недостигът в търговията гони 800 млн. долара, а външният дълг намалява и въпреки това валутните резерви се увеличават.. Според премиера това става по следния начин: "Една значителна част се компенсира и започва да действа този механизъм, при който България като стабилна, ситурна страна, се превърна в пазар, започна да бъде предпочитано място, откъдето се пазаруват редица стоки, които възстановяват баланса. От България се купуват стъкло и желязо до потребителски стоки, плаща се в брой и вероятно това е една от причините да наблюдаваме това явление".
  "Нека се държим като стопани на тази страна, всеки може да е добър политик, ако има една бездънна каса до себе си", заяви премиерът и призова депутатите да подкрепят бюджета.
  Този е най-добрият и най-социалният бюджет за последните 10 години, защото в него са заложени огромни еднократни разходи за стартирането на пенсионната и здравната реформа, гарантира инвестиционната програма и най-високия икономически растеж от 10 г. насам, заяви премиерът Костов. За старта на социалната и здравната реформа правителството е предвидило 0,75% от БВП. Това са 176 млн. нови лева. Предвижда се размерът на минималната работна заплата през 2000 г. да изпреварва ифлацията. Заложеното увеличение на средната работна заплата в бюджетната сфера е над 8%, докато прогнозният годишен скок на цените е 2,8%.
  Основният риск за бюджета е неспазването на финансовата дисциплина, изтъкна премиерът. Ако през 2000 г. общините, Националният осигурителен институт и здравноосигурителната каса отново са така недисциплинирани, не виждам как ще се справим, предупреди премиерът. Той подчерта,  че изваждането и легализирането на сивата икономика е главният резерв, на койнто разчита бюджетът за 2000 г, тъй като  в българската икономика има сив сектор и значителни обороти, за които не се плащат данъци.
  Акцентът на структурната реформа през 2000 г. ще е в здравния и социалния сектор и в държавната администрация, уточни финансовият министър Радев. Минималната заплата ще стане 72 лв., а средната - 200 лв.  15 000 души от държавната администрация ще бъдат съкратени. С 30 000 души ще бъде намален щатът в общинската администрация. Ще намалеят и субсидиите за общините.
  Дефицитът в бюджета ще е 1,5%, а 4% ще е икономическият ръст през 2000 г. Той ще дойде от увеличаване на инвестициите и износа, обяви финансовият министър Радев. Средногодишно експортът трябва да нарасне с 10%.
  Планираните приходи ще бъдат събрани въпреки намалението на данъците върху печалбата и доходите. Според министър Радев най-важната гаранция за това ще е създаването на агенция за държавните вземания, която ще събира данъците и вноските от социалното и здравното осигуряване.
   
   

  БЮДЖЕТ 2000

  • Приходи от 5,137 млрд. нови лева.

  • Разходи за 5,677 млрд. лв.

  • Дефицит в бюджета от 539,8 млн. лева.

  • Средна работна заплата в края на 2000 г. от 200 лева, с над 8% увеличение в сравнение  с тази година.

  • Минимална работна заплата от 72 лева.

  • Средна пенсия от 77 лева, което прави увеличение от 15,3% спрямо 1999 г.

  • Инфлация от 2,8%.

  • Ръст на икономиката от 4%.

  • 2,7 млрд. лв. разходи за покриване на плащанията по държавния дълг  - вътрешен и външен.

   
  Опозицията:: Бюджетът е заложник на приватизацията
  Това е вашият последен бюджет, каза Румен Овчаров от ПГДЛ по време на дебатите. Той определи като нереален предвиденият ръст на доходите от 6-7%, тъй като така не може да се компенсира скока на парното с 30% и на тока с 14%. В същото време правителството е опростило задължения на предприятията в размер на около 1 млрд. лв.
  Новият бюджет е храненик на приватизацията и перфектен инструмент за съхраняване на стагнацията, обяви и проф. Стефан Стоилов от левицата. По думите му дори външните експерти не вярват, че България ще има икономически растеж. Проф. Стоилов поиска повишаване на вносните мита, за да се защити родното производство. Според икотномиста от БСП новият бюджет е построен  върху пресиращо данъчно бреме за хората и фирмите. То расте непрекъснато от 1996 г. насам и изяжда всички резерви и на бизнеса, и на хората.
  Финансовият министър Радев опонира, че реалната данъчна тежест на фирмите намалява. Той доказа това в пленарната зала нагледно с таблица:
   

  ТАБЛИЦАТА НА МИНИСТЪР РАДЕВ ЗА ДАНЪЧНАТА ТЕЖЕСТ

  Години

  1996

  1997

  1998

  1999

  2000

  За фирми

  36,1%

  24,1%

  23,8%

  21,4%

  19,9%

  За населението

  18%

  16,9%

  16,9%

  14,2%

  12,93%

   

  Според депутата от ОНС Венцислав Димитров през 1999 г. на практика няма да има ръст на БВП. Той заяви, че 1/4 от БВП представлява куха цифра, защото включва т.нар. условна рента и натурално стопанство.Г-н Димитров препоръча на правителството вместо да души бизнеса с непосилни данъци, да запуши пробойните от несъбраните мита и акцизи.
  Лидерът на Евролевицата Александър Томов предупреди, че финансовата стабилност е на прекалено ниско ниво. Валутният борд няма да издържи без съществен икономически растеж, предупреди той. Според Томов ръстът в икономиката ще бъде не повече от 0,5%. Той определи 4 "айсберга", които ще продънят новия бюджет - общинските дефицити, НОИ, здравната каса и пресираните доходи, от които не можело да се чакат данъчни постъпления.

  Шефът на икономическата комисия в НС Никола Николов /СДС/ съобщи, че външната задлъжнялост на страната ще се повиши с 400 млн. долара. Така външният дълг може да скочи над 100% от БВП. Критериите на ЕС са за 60% дълг към БВП. Според Николов правителството трябва да вземе мерки за преструктуриране на дълга и да гарантира само кредити за проекти за износа.
   
   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Вицепрезидентът помилва 30 затворници
  На заседание на Комисията по помилванията под председателството на вицепрезидента Тодор Кавалджиев бяха удовлетворени молбите на 30 лишени от свобода. На заседанието са били разгледани общо 117 молби, като 47 от тях са били оставени за ново обсъждане догодина, а резолюцията на други 40 е била "не". информира в-к "Труд".
   

  "Знам корумпираните министри, дано премиерът развърти метлата", заявява в интервю за в-к "Сега" вицепрезидентът Кавалджиев
  На журналистически въпрос защо вече не говори за корупцията вицепрезидентът заявява, че вече е казал достатъчно. "Не съм млъкнал. Тепърва ще говоря още. Но президентската институция не е тази, която трябва да води борбата срещу престъпността... -  уточнява Кавалджиев. - За съжаление нямаме такива права (президентската институция) да заповядваме на министър-председателя да изчисти кабинета. Можем само да му пожелаем това, да го помолим да го направи".
  Вицепрезидентът заявява, че има данни за корумпирани министри и затова говори. Но сигналите, които стигали до него, са отправени и до премиера, до президента, до ресорни министри. Кавалджиев можел да започне да говори с точни имена, когато напусне поста си. "Ето тогава сигурно ще се разприказвам", коментира вицепрезидентът. Но сега нямало да си позволи такова нещо, а ще изчаква тези, "които народът е облякъл с правомощия, да го сторят и да не лъжат повече народа".
  Вицепрезидентът изразява опасения, че след 10 декември ще се направят само козметични промени в кабинета. "Истинската борба срещу корупцията не вярвам, че ще започне...Но дано премиерът ни изненада. Дано вземе метлата и яко да се развърти. Това е в интерес на България, в интерес на демокрацията, на коалицията, на утрешния ден, на евроитнеграцията", казва Кавалджиев. Той уточнява, че като говори за метла, има предвид тя да играе не само в Министерския съвет, а и в парламентарната група, за цялата управляваща пирамида, "защото корупцията е на всички етажи". Също така  изявленията му за корупцията се отнасяли както за сегашните, така и за миналите управници, останали ненаказани. Като председател на Комисията по помилване заявява, че има пълна информация за хората, които са в затворите и че големите престъпници са още на свобода. Сега, по случай новото хилядолетие ще помилвам някои малки престъпници, за да се отвори място в затворите за големите престъпници, които все чакам да идат там".
  Вицепрезидентъ заявява, че все още има контролирани медии, които изпълняват политически поръчки, нареждания по мобифоните, да не отразяват вицепрезидента, особено в националната телевизия. Според Кавалджиев управляващите са разбрали политическата му тежест още по време на изборите, "Моето влизане в състезанието обърна нещата. Спечелих хората от селата. Но партийният егоизъм направи така, че да бъда изолиран и поставен в сянка", казва Кавалджиев. Според него обаче би било несериозно да се твърди, че в България няма промени, въпросът бил какви са и докъде. В политически план България е една демократична страна, в която може свободно да се говори и пише. Във външната политика резултатите са налице - там подкрепям изцяло правителството. Не такастоял въпросът с вътрешната политика, с реформата. Точно там са резервите на вицепрезидента. Той заявява, че завоят на 10 ноември 1989 г. е един голям сценарий, разигран за Източна Европа  и конкретно за България, от същите ретроградни сили - архитекти на тоталитарната система. Те са направили мнимия завой съм демокрация и плурализъм, оглавили са българската опозиция, за да я използват за легализиране на  ограбеното от народа. Законът за партиите, по силата на който са се нароили множестовто фиктивни партии, също е с цел оневиняване на бившите управници, довели страната до катастрофа, да се дискредитира демократичната опозиция с внедряването в нея на агенти на бившата ДС. И сега, казва Кавалджиев, "изглежда, че всичко е една нагласена история. Говоря за политици от всички политически сили". 
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  Правителството декларира, че в преговорите с ЕС за АЕЦ националните интереси са били защитени
  Вчера говорителят на правителството прочете пред медиите позицията на правителството за завършилите преговори с ЕС за закриването на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй". В декларацията се представя историята на въпроса от споразумението от 1993 г., по силата на което първите два блока трябваше да бъдат закрити, до 1998 г. Прави се извод след новото споразумение с Гюнтер Ферхойген, че то категорично отвори за България пътя към получаване на безусловна покана в Хелзинки за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. За затварянето на първите два блока до 2003 г. България ще получи безвъзмездно помощ от 200 млн. евро и изгоден заем от 250 млн. евро. България реши проблема с поканата, "като не отстъпи по нито един съществен елемент от националния интерес", се казва в декларацията. /"Демокрация"/
  В. "Земя" публикува интервю с Румен Овчаров от БСП, който заявява, че "за никаква компенсация не става дума. Това са пари по програмата ФАР, които нямат нищо общо със спирането на блоковете в АЕЦ. От меморандума става ясно, че тези пари са предвидени за 6-7 неща, като едно от тях е не самото спиране, а радиоактивните отпадъци и извеждането им от експлоатация. Така че за никаква компенсация нито на преки, нито на непреки щети не става дума".
  В интервю за в. "Труд" външният министър Надежда Михайлова заявява следното за преговорите с ЕС: "Не отстъпи, а договори и извоюва срокове и финансови компенсации много по-добри от очакваните. Целият пакет, по който се споразумяхме, не може да се квалифицира нито като отстъпление, нито като предаване на българската позиция. Напротив!"

  Премиерът Костов заминава днес за Хелзинки за срещата на върха на ЕНП и на Европейския съвет
  Тази сутрин премиерът Иван Костов заминава за Хелзинки заедно с външния министър Михайлова. Още днес той ще се включи в работата на Европейската народна партия /ЕНП/. Костов ще се включи в срещата на върха на ЕС на 11 декември, когато се очаква да се чуе поканата до България за започване на преговори с ЕС за присъединяване. Утре във финландския парламент Костов ще направи изказване на конференцията "Разширяване на Европа"  Неговото изказване ще бъде в раздела "Политика за сигурност и отбрана в нова Европа".
  Предвижда се на 11 декември Костов да даде пресконференция в хотел "Холидей ин" в Хелзинки. /"Демокрация"/

  Аткинсън и Гелерод отбелязаха пред журналистите постиженията и слабостите на България по пътя към демокрацията
  Вчера наблюдателите на ПАСЕ за България Аткинсън и Гелерод дадоха заключителна пресконференция, на която отбелязаха постиженията и пропуските на България по пътя на демокрацията. Вчера те се срещнаха с представители на всички парламентарни партии и с Бойко Рашков, началник на Специализираната следствена служба. С тях те са обсъдили идеята на главния прокурор да се премахне имунитета на магистрати и депутати. От СДС заявили, че са съгласни да се направят поправки в конституцията за премахване на имунитета им. От Народен съюз са казали, че ще искат среща с Никола Филчев, за да се запознаят с въпроса. От БСП са съгласни да отпадне имунитета на магистратите, но за депутатския имунитет са поискали обсъждане на въпроса в партията. От ДПС също са съгласни да отпадне имунитета на магистратите. Същата позиция е изразил и Бойко Рашков. При срещата си с двамата наблюдатели партриарх Максим се е оплакал от бавното връщане на имотите на църквата.
  На пресконференцията Аткинсън и Гелерод са представили като постижения на България премахването на смъртното наказание, ратификацията на конвенцията за правата на малцинствата, уреждането на езиковия спор с Македония и протичането на изборите за местна власт. За недостатъци на България те посочиха високото ниво на корупцията, сложния лицензионно - разрешителен режим, недостатъчната независимост на съдебната власт, назначаването на областните управители и продължаващата заплаха за свободата на медиите.
  Екатерина Михайлова, ръководител на ПГ на СДС, е настояла наблюдението над България да бъде спряно. Всички опозиционни партии - БСП, Евролевицата, ОНС - се обявили за продължаване на наблюдението над България още 6 месеца. Лидерът на БСП Георги Първанов е заявил, че се забелязва демонстративен отказ на управляващите да се съобразяват с критичните бележки на наблюдателите.
  Бойко Рашков е заявил пред двамата докладчици на ПАСЕ, че от последната си среща с тях през пролетта, когато им предал доклада за полицейското насилие в България, има сериозни проблеми с професионалната си кариера и е подложен на силен натиск от управляващите.
  Аткинсън и Гелерод заявиха, че още не са взели решение дали да предложат спиране на наблюдението над България или неговото продължаване. Това те ще направят в своя доклад, който ще се разгледа от ПАСЕ в началото на януари 2000 г. и ще се вземе решение по въпроса. Те заявиха, че са сигурни, че докладът им ще се отрази на преговорите на България с ЕС. /"Стандарт", "Монитор", "Земя"/

  Германия подари на граничната ни полиция автомобили и техника за 2 млн. ДМ, а посланик Урсула Зайлер не се съмнява, че ще получим покана в Хелзинки
  Посолството на Германия в София съобщи, че от Германия са пристигнали в България за Граничната ни полиция дарение от 46 джипа, 10 комплекта апаратура за проверка на документи, 60 уреда за нощно виждане, няколкостотин портативни радиостанции и друга техника на стойност 2 млн. ДМ. /"Монитор"/
  В интервю за в - к "Демокрация" посланикът на Германия Урсула Зайлер - Албринг заявява, че "Ние нямаме основание да се съмняваме, че ще се стигне до покана към България да започне преговори за присъединяване към ЕС, и Германия одобрява тази покана във всяко едно отношение. Ние сме на мнение, че България, подобно на други страни от региона, ще даде ценен принос за стабилността на ЕС и Европа като цяло." За изваждането на България от шенгенския списък тя отбелязва: "В зависимост от това как България ще продължи да подсигурява границите си с други страни, така че оттам да не се осъществява неконтролируема миграция, която от България ще се движи за Германия и ЕС, то тя ще може да бъде извадена от н. нар. черен списък".
   

   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  В София се провежда втората конференция на Консорциума на военните академии и научните институти на НАТО
  Вчера в София започна своята работа втората конференция на военните академии и научните институти в НАТО. За първи път България е домакин на подобна проява. Ползата за България ще бъде, че ще получи достъп до уникална електронна информация и възможност за обучение на офицерите. Щабните тренировки ще се извършват посредством компютърни симулации, вместо да се организират действителни учения. При откриването на конференцията военният министър Георги Ананиев заяви, че очаква да бъдат хармонизирани стандартите в отбраната и сигурността на европейските страни.
  На конференцията присъства и ген. Хенри Кифенаар, който ръководеше екипа от американски експерти по реформата в българската армия. Той е един от авторите на плана за тази реформа. Вчера ген. Кифенаар призна пред медиите, че "Министерството на отбраната и правителството ви поеха ангажимент за предоставяне за възможно най - пълна информация за армията. Възможно е тази информация да е била поверителна, но според стари правилници и стандарти. Вашето министерство бе длъжно да даде пълен достъп, за да може изводите ни да са максимално обективни. Изследването ни нямаше да има стойност, ако бяхме събирали откъслечни данни" Той допълни, че едва след приключване на проверката резултатите са били прегледани от МО и Пентагона, за да бъде предотвратено огласяване на секретни данни. Тогава офицери от българската армия се оплакаха, че са били притискани да дават информация, смятана за държавна тайна. След заявлението на ген. Кифенаар от Минестерството на отбраната отрекоха даването на поверителна информация, а министър Ананиев отказа коментар. /"Стандарт", "Монитор"/
  В. "Монитор" публикува интервю с д-р Роберт Кенеди, директор на Европейския център за изследване на сигурността "Джордж Маршал", който е на конференцията. Той заявява: "Не знам кога България ще бъде приета в НАТО. Но смятам, че с всеки изминал ден шансовете на България стават по-добри. Вече не става въпрос дали ще бъде приета, а само - кога. В рамките на ЮИЕ България може да играе много, много силна роля като разпространява стабилност в района. България е забележителен партньор в НАТО и на НАТО и това е много важна роля." 


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентарните групи без БСП са склонни да подкрепят промяна в конституцията, кото ще разреши продажбата на земя на чужденци
  След проведените консултации на премиера с лидерите на парламентарно представените партии, които приключиха преди ден, премиерът Костов заяви, че успешните преговори за членство в ЕС преминават  през сериозна промяна на българското законодателство, в това число и на българската конституция. В тази връзка вчера председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова и съпредседателката на Народен съюз Анастасия Мозер завиха, че депутатите от СДС и Народен съюз ще подкрепят промяна в конституцията, която ще разреши продажбата на земя на чужденци. Евролевицата би гласувала за такава промяна, защото земята нямало да се изнесе навън, а си остава у нас. "Страхувахме се и от продажбата на предприятия на чужденци, но видяхме, че няма нищо лошо, напротив, българите направиха по-големи поразии в приватизацията", каза Елена Поптодорова от Евролевицата. Юнал Лютфи от ОНС също смята, че трябва да се разреши продажбата на земя на чужденци.
  "Вярно е, че конституцията не е свещена крава, но на този етап не виждаме основание за нейната промяна. Присъединяването ни към ЕС не предполага това", коментира лидерът на БСП Георги Първанов. /"Труд"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Според програмата на МВР до 2002 г. ще се премине към изцяло професионална гранична полиция
  До две години професионална гранична полиция и модерна техника за контрол и електронно налюдение ще охраняват българските граници.
  Система за гранично управление по критериите на ЕС е основна задача на Националната служба "Гранична полиция", съобщи говорителката на НСГП Лора Любенова.
  Според програмата на МВР до 2002 г. ще се премине към изцяло професионална гранична полиция. В момента за охрана на зелената и морската граница се използват и около 5000 войници.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Народен съюз ще даде оценка на министрите пред премиера, засега били доволни от външния и финансовия министър
  Бяха дадени някои грешни предложения за кампанията за местни избори, в които бе въвлечен и Народен съюз, заяви депутатът от БЗНС Моньо Христов в отговор на въпрос дали Народен съюз ще иска оставката на вицепремиера Бакърджиев. Христов приветства идеята на СДС министрите да поемат част от вината за изборите.
  Народен съюз ще даде оценка на министрите пред Костов. Според тях засега добре работят външната министърка Надежда Михайлова и финансовият министъ Радев. От Народен съюз ще предложат и структурни промени в кабинета заради изчерпаните функции на някои ведомства.

  Демократическата партия насрочи редовен конгрес за 26 и 27 февруари в София. Тригодишният мандат на лидера Стефан Савов изтича този месец, очаква се той сам да се откаже от председателския пост поради здравословни причини. Депутатът Александър Праматарски и вицепремиерът Веселин Методиев са вероятните му наследници, според в. "Сега".  


  ИКОНОМИКА
   
  От 1 януари хлябът поскъпва от 0,64 лв./кг на 1-1,20 лв., а цената на тока скача с 14%
  Хлябът поскъпва и след Нова година 1 кг ще струва 1-1,20 лв./кг. В момента средната му цена е 0,64 лв./кг. Това съобщи вчера шефът на браншовата федерация на хлебарите Венцислав Атанасов. Основната причина за прогнозираното поскъпване е, че цените на всички суровини, от които хлябът се приготвя, постоянно се вдигат - брашно, горива, мая, вода и др. От началото на ноември до сега бялото брашно, което формира 40-50% от цената на хляба, е поскъпнало значително: в Бургас от 320 на 380 лв./т, в Пловдив и Дупница от 360 на 410 лв, в Ямбол от 360 на 400 лв./тон. Дали зърното е свършило, или някой го крие, не знам, но на борсата жито няма, затова брашната поскъпват, заяви Атанасов. Горивата, които са до 9% от стойността на хляба, се покачиха от 63 ст. и струват вече 93 ст/литър. Цената на хляба се поддържа ниска, защото половината от фурнаджиите не плащат данъци, а редовните работят с 4-5% печалба, уточни шефът на федерацията на хелебарите. Според него, ако всички хлебари се лицензират и си плащат данъците, над 50% от фурните ще фалират така, както в момента над 60% от общинските хлебозаводи са изпаднали в несъстоятелност. Облагането с 200% ДДС на хлебопроизводството е вкарало значителна част от отрасъла в сивата икономика. Федерацията  е внесла предложение за намаляване на ДДС за хляба на 5%.
  Токът за битови нужди ще поскъпне от 1 януари 2000 г. с 14%, съобщи изпълнителният директор на НЕК Данаил Тафров. Това увеличение на цената е фиксирано в 3-годишното споразумение с МВФ. Цената за промишлените предприятия няма да се променя.
  Токът за битови нужди ще поскъпне с 1,1 ст. за киловатчас от 1 януари 2000 г. Цената му ще се повиши от 7,8 ст. на 8,9 ст/квтч по дневната тарифа и от 4,2 ст. на 4,8 ст. по нощната тарифа с ДДС. Правителството ще обсъди проекта идната седмица. Може да се приеме и по-малко увеличение заради ниските доходи на хората, е заявил шефът на енергетиката Иван Шиляшки, цитгиран в "Труд".
  До края на 3-годишната програма с МВФ токът за населението ще се увеличи още на два пъти - със 7,5% от 1 юли 2000 г. и с 10% от 1 април 2001 г., уточнява в. "Сега".
  До Нова година топлофикациите ще излязат с писмени декларации, че след 1 януари няма да спрат отоплението на абонатите, които нямат договори, съобщи Шиляшки.
  Контрактите за парното трябваше да се сключат до кра яна този месец., но енергийната администрация закъсня с подготовката на общите уловия за договорите.
   
   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"