ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 9 юни 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Външна политика | Армия | Медии| Парламент | Съдебна власт
  |Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика|
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Продължават преговорите в Куманово между генералите на НАТО и Югославия.

 • Г - 8 договори резолюция за Косово на Съвета за сигурност на ООН.
   


  БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • 136,5 млрд.лв. са загубите на България от войната в Югославия.

 • Тежки метали в почвата край Тимок.
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Недоразумение между премиера Костов и президента Стоянов след посещението на Костов в Москва

 • Премиерът Костов призова Запада да махне Шенген и да стартира преговорите с България за ЕС.

 • Днес президентът Стоянов заминава на официално посещение в Украйна.

 • Среща на висши български и украински военни в София.

 • България официално протестира пред Югославия за задържането на Марко Шукарев.

 • Посещението на Олбрайт в България отново се отлага.

 • Софиянски стартира изборната си кампания.

 • Дават кисели краставички вместо майчински добавки.

 • Генералният директор на БНТ Лиляна Попова е заплашена с обща стачка.

 • Интерпол издирва банкера Иван Миронов в САЩ.

 • Ливан вдигна митото за българско сирене.

 • 12- класното обучение става задължително.


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  България и войната
   
  България официално протестира пред Югославия за задържането на Марко Шукарев
  Вчера министърът на външните работи Надежда Михайлова заяви, че "ще направим всичко възможно председателят на Демократическия съюз на българите в Югославия Марко Шукарев да бъде освободен, тъй като обвиненията срещу него са несъстоятелни". Външно министерство е провело разговори с временно управляващия сръбското посолство в София, на които много остро е бил поставен въпросът за задържането на Шукарев, каза Михайлова. Отново е било посочено, че мобилизацията се прави по етнически принцип и това се отразява негативно на двустранните отношения.
  По повод на информацията, че върху Шукарев се оказва натиск да се откаже от българското си гражданство и от българското си национално самосъзнание, президентът Стоянов заяви, че "такъв жест спрямо Марко Шукарев би могъл да се тълкува като един доста неприятелски жест към българското общество".
  Марко Шукарев е от три седмици задържан във военния затвор в Ниш и над него е надвиснала заплахата от военен трибунал. Петър Стоянов се ангажирал пред Зденка Тодорова от Западните покрайнини да съдейства на Марко Шукарев да получи компетентна юридическа помощ. Съпругата на Шукарев е изпратила молба за разследване на случая до Комисията в Женева. /"Демокрация"/

  136,5 млрд.лв. са загубите на България от войната в Югославия
  Вчера търговският министър Валентин Василев съобщи, че на 136,5 млрд. лв. се изчисляват загубите за икономиката ни от началото на войната в Югославия. Увеличението на загубите за една седмица е с 3,8 млрд.лв. Най-големи са щетите в транспорта - 59,640 млрд.лв., а след тях е промишлеността с 43,828 млрд.лв., в енергетиката сумата е 10,780 млрд.лв., а в земеделието - 17,650 млрд.лв. Пропуснатите ползи възлизат на 11,886 млрд.лв.
  Данни на Главно управление "Митници" показват, че през същия период е намалял износът на пшеница, дизелово гориво и захар. /"Дума", "Труд", "Демокрация", "Новинар"/

  Екология

  Тежки метали в почвата край Тимок
  От националния център по околна среда са съобщили, че в дунавски сом е открит никел 5 пъти над нормата. Никел имало и в изследвания уклей. Потвърдено е трайното замърсяване от сръбските мини "Бор" в района на Тимок, където количеството мед е 28 пъти над нормите, оловото и арсенът са над 3 пъти повече, но така било още от 1994 година. Биолозите на националния център измерили високо съдържание на мед и цинк в растенията в района на Тимок. Резултатите са от експедиция, изследвала в края на май Дунав, Тимок и 170 км терен.
  Директорът на центъра Димитър Кантарджиев е заявил, че у нас няма замърсяване над обичайното заради войната. Според него замърсяване от бомбите с обеднен уран в България няма да има. Единствените екологични последици у нас засега са повишените фонови стойности на серен двуокис в граничните райони.
  Зелените партии от балканските страни са призовали да се изработи международна конвенция за забрана на бомбите с обеднен уран, е съобщил организационният секретар на Зелената партия Христо Дунчев./"Дума", "Монитор", "Пари"/
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Днес президентът Стоянов заминава на официално посещение в Украйна
  Днес президентът Петър Стоянов заминава на официално посещение в Украйна, където ще се срещне със своя колега Леонид Кучма. Той ще се придружава от голяма бизнес делегация. В първия ден от посещението е планирано провеждането на бизнесфорум в Киев, на който деловите среди от двете страни ще обсъдят възможностите за сътрудничество. В същия ден ще се проведе и контактна борса и ще бъдат посетени фирми, които представляват интерес за българските предприемачи. Предвижда се в Одеса да се състоят срещи с местната власт и с представители на българското малцинство.
  Вчера при завръщането си от Русия премиерът Костов заяви, че "Ще разчитаме на посещението на президента в Украйна, за да получим подкрепа от украинска страна за едно разумно решение по този въпрос" като имаше предвид руско-украинския спор за бившите съветски имоти в София.
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Недоразумение между премиера Костов и президента Стоянов след посещението на Костов в Москва
  При завръщането си от Москва премиерът Костов заяви, че няма тайно споразумение между президентите на България и Русия и бившия руски премиер Примаков. По време на визитата му руският премиер Степашин постави въпроса за връщане на руския дълг към България от 100 млн. дол. със съдбата на руските имоти в България. Руската страна твърди, обясни Костов, че има тайно споразумение. Има само руско искане за връщане на имотите. Той призна, че "обвързването на изплащането на дълга с връщането на имотите беше изненада за мен".
  От своя страна вчера президентът Петър Стоянов заяви, че "В никакъв случай и никога не съм изразявал желание от българска страна връщането на руския дълг да се обвърже с регистрацията на имотите на бившия СССР в ущърб на Украйна. Българското външно министерство винаги е знаело за това обвързване, но нито министерството, нито аз някога сме се съгласявали с това". Стоянов акцентира и върху проблема около руско-украинския спор за бившите имоти на СССР. Той отбеляза, че не би искал България да се превръща в заложник на руско-украинския спор, защото по този начин може да развали отношенията си и с двете страни. Стоянов каза още, че днес започва посещението му в Украйна и не би желал там да си помислят, че зад гърба на президента Кучма е заел различна от досега заявената позиция. Няма никакви основания да се търсят пукнатини в цялостната българска външна политика по този въпрос.
  Външният министър Михайлова отбеляза, че на всички българо-руски срещи досега Москва е поставяла проблема за имотите. По време на посещението на премиера Костов са били обсъдени различни варианти, по които този сложен проблем може да се развърже, без да се намесват отношенията с трети държави. Русия и Украйна спорят за наследството на имотите, а България не иска да бъде арбитър в отношенията им.
  Според в-к "Сега" посещението на Костов бе "дълго чакано и изстрадано и затова Костов и обкръжението му отчетоха дори само фактът, че се състоя, като голям успех. Това обаче не обяснява, защо визитата бе абсолютно неподготвена и защо реалните резултати извън уверенията за топли чувства и липсата на политически проблеми между двете държави бяха повече от скромни".
  В-к "Пари" отбелязва, че "руските медии не отделиха почти никакво внимание на нашата делегация". Руската телевизия НТВ стигна дотам, че показа нашия премиер единствено като фон на материала, в който Сергей Степашин обясняваше позицията на страната си за кризата в Косово".
  В-к "24 часа" заключава, че "Меко казано, в Москва българският премиер не постигна пробив. Чест му прави, че си го призна при завръщането. По-твърдо казано, Костов не постигна нищо, а и май не бе възможно."
  Коментарът на в-к "Дума" е под заглавие "Елцин показа кукиш на Костов". В него пише: "Премиерът се върна бесен. В Москва го унизиха, а в къщи го орезелиха. Заслугата за това е на българина с най-висок рейтинг".

  Премиерът Костов призова Запада да махне Шенген и да стартира преговорите с България за ЕС
  Вчера в София започна "Втората кръгла маса с правителството" - конференция, организирана от списание "Икономист". На нея премиерът Иван Костов заяви, че в края на тази година данъците в България може да паднат. Високите данъци спъват бизнеса, а бъдещето е само в неговите ръце. Според Костов, ако нямаше война в Югославия, щели сме да преизпълним бюджета с 20 - 25%. Това означавало, че е можело да заложим по-ниски данъци. Огромната външна задлъжнялост принуждавала България да слуша МВФ и да не пипаме данъците. Затова България не иска повече заеми, отсече Костов. Той призова Запада, ако иска да ни помогне, да даде гаранции на чуждите инвеститори, че парите им в България са на сигурно място. Такива сигнали към чуждите инвеститори ще са стартирането на преговорите за присъединяването към ЕС на срещата в Хелзинки, премахването на шенгенските визи и вдигане на политическия рейтинг на България. Европа трябва да инвестира в строежа на коридорите № 4 и № 8. Това са трансгранични магистрали, от които Западът и съседните страни имат точно толкова нужда, колкото и ние, отбеляза Костов. Според него тези проекти трябва да се реализират преди строежите на мостове в Югославия, тъй като там все още няма демократична власт. Костов обеща да ликвидира бюрократичните спънки пред чуждите инвеститори, като даде по-голяма власт на общините. Те имали най-голям интерес да привличат чужди инвеститори. Промяна в съдебната система също щяла да гарантира спазването на договорите. Структурната реформа в България ще приключи през този месец, каза още Костов. През юни ще се реши съдбата на предприятията в изолация и ще завърши приватизацията. Въпреки войната "ще направим всички сделки и няма да забавим темпото!", обеща премиерът Костов. /"24 часа", "Пари"/

  Посещението на Олбрайт в България отново се отлага
  Вчера говорителят на външно министерство декларира, че г-жа Мадлин Олбрайт няма да може да посети България на 11 юни, както беше обявено предварително и че "в най-скоро време визитата ще се осъществи". Причината за отлагането е продължилата по-дълго от предвиденото среща на Г- 8, както и ангажиментите на министър Михайлова. /"Сега"/

  Ливан вдигна митото за българско сирене
  Български износители на сирене и кашкавал за Ливан са съобщили вчера, че е вдигнато митото на 35%, съобщават повечето ежедневници днес. Досега митата бяха 9% за сиренето и 14% за кашкавала. Мотивите на ливанското правителство са защита на местното производство и поддържане на платежния баланс. Търговският министър Валентин Василев е заявил, че няма постъпила в министерството подобна информация. България продава в Ливан 2000 т млечни продукти годишно. Българското овче сирене струва около 6-7 долара за килограм, а кашкавалът - по 8-10 долара за килограм. Освен България след повишаването на митото ще бъдат засегнати и вносители от Дания, Холандия, Гърция, Кипър, Германия. /"Труд"/
   
   


  АРМИЯ

  Среща на висши български и украински военни в София
  На тридневно посещение в България е украинска военна делегация, водена от началника на ГЩ на украинската армия и първи зам.-министър на отбраната ген. Владимир Шкидченко. Вчера той се срещна с министър Георги Ананиев и началника на ГЩ ген. Михо Михов. След срещата му с ген. Михов стана ясно, че Украйна се готви да участва в силите на КФОР в Косово с една рота, военно-полева поликлиника, мостово-строителен батальон и звено вертолети.
  Ген. Михов заяви, че България трудно ще поеме издръжката дори само на един инжинерен взвод от 30 човека. Правителството и парламентът трябва да решат дали България сама може да финансира мироопазваща част. Според ген. Михов "цифрата е доста сериозна", говорейки за финансовата издръжка. Другият вариант бил българските части да се включат в чуждо военно формирование, което да поеме тяхната издръжка, както е уредено българското участие в Босна.
  На срещата на ген. Михов с ген. Владимир Шкидченко е била обсъдена и възможността за модернизация на руските танкове. /"Стандарт", "Монитор"/


  МЕДИИ
   
  Генералният директор на БНТ Лиляна Попова е заплашена с обща стачка
  На среща между работници от телевизията и членове на Националния съвет за радио и телевизия /НСРТ/ са обсъждани жалбите на синдикатите от БНТ за едностранното прекратяване на колективния трудов договор и започналите уволнения в телевизията. Според тв работниците уволненията са необосновани. Председателят на медийния съвет Александър Томов е потърсил причината за неразбориите в липсата на нормален диалог между ръководство и работещи в националната телевизия.
  НСРТ е сформирал работна група, която да провери сигналите на синдикатите за нарушаване на трудовото законодателство и на Закона за радиото и телевизията.
  Служителите в БНТ са взели решение, ако до една седмица няма отговор на писмото, което работна група от синдикалисти и представители на творческите гилдии ще изготви до Лили Попова, да преминат към стачна готовност. /"Монитор"/
   


  ПАРЛАМЕНТ

  12 класното обучение става задължително
  В-к "Труд" съобщава, че вчера депутатите са приели на първо четене закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план. Според него от тази есен влиза в сила 12- класното обучение в училищата, което има две степени на обучение. Първата включва два етапа - от 1 до 4 клас (начална) и от 5 до 8 клас (прогимназия). При завършване на 4-ти клас учениците ще получават удостоверение, на 8-ми - свидетелство. Гимназията (от 9 до 12 клас) ще се завършва след полагането на три задължителни матури, като една от тях ще бъде по български език и литература, а останалите две ще са по избираеми предмети. Онези ученици, които не ги положат, ще получат само удостоверение за завършен клас и няма да могат да работят по професия, за която се изисква средно образование.
  "Стандарт" информира за приетите промени в статия под заглавие "Майчиният език става задължителен предмет" в училище. Майчиният език да се изучава като задължително избираем  предмет, са решили депутатите.
  В учебния план се предвижда учениците да имат право да избират кои предмети да изучават повече.
  Гласуваните промени ще влязат в сила от тази есен за учениците, които ще са в 1, 5 и 9 клас. /"Новинар"/

  Бензинът поскъпва със 70-90 лева
  Вчера в парламента на първо четене е гласувано повишаване на таксите върху течните горива за фонд "Републиканска пътна мрежа" и екофонда от следващия месец. Това ще доведе до поскъпване на различните видове бензин със 70-90 лв. на литър, а на дизеловото гориво - със 130 лв. на литър. Новите цени влизат в сила след окончателното приемане на Закона за течните горива и републиканската пътна мрежа. След повишението се очакват постъпления в двата фонда над 220 млрд.лв. Таксите ще се внясат от дистрибуторите преди получаването на горивата.
  Новите цени на бензина ще са: А91 - 890 лв./л., А98 - 1220 лв./л., А95Н - 940 лв./л.. Дизелът ще струва 710 лв. литъра. /"Труд", "Стандарт", "Новинар"/

  Световната банка ни отпуска 400 хил. долара безвъзмездно за закона за детето
  400 хил. долара безвъзмездно ни отпуска Световната банка за довършването на законопроекта  за детето, информират от в-к "Демокрация". С помощта на тези средства ще започнат да работят и общинските центрове за работа с децата, предвидени в закона. Вчера в консултативния съвет към Социалната комисия на парламента бе обсъден Законът за семейните помощи и добавки за деца. Законът предвижда еднократната помощ за раждане на първо дете да е 120 хил.лв., а за второ - 160 хил.лв.
   
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Интерпол издирва банкера Иван Миронов в САЩ
  Едно от първите дела, които екипът на новия главен прокурор Никола Филчев подновява, е делото за фалита на Балканбанк. То е било спряно от "дясната ръка" на Татарчев  - Михаил Дойчев.
  Бившият шеф на Балканбанк Иван Миронов е обявен за издирване чрез Интерпол като обвиняем за даването на необезпечен кредит за близо 3 милиона долара. Срещу него и съучастничката му Надежда Апостолова са предявени мерки за неотклонение "задържане под стража". Сега Миронов живее със семейството си в САЩ. Според юристи връщането му ще е много трудно, особено ако се потвърди слуха, че е станал американски гражданин. /"Монитор"/
  Общо 395 забатачени дела трябва да обработят прокурорите. Те са върнали на следствието делото за зърнената криза, за да бъде написано обвинително заключение. Подновени са и три дела за взети подкупи от магистрати, върху които напусналият прокурор Пламен Цанков не е работил. /"24 часа"/
   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Софиянски стартира изборната си кампания
  Със специална пресконференция кметът на столицата Стефан Софиянски откри вчера предизборната си кампания. Той си е избрал 13 от районните кметове и ще управлява с тях по време на втория си мандат.
  Сред тях е и кметицата на община "Илинден" - Маргарита Михалчева, която не е номинирана за втори мандат от низовите структури на СДС, но въпреки това Софиянски се е зарекъл да я включи в екипа си.
  Пред журналистите сегашният градоначалник обяснил, че тринадесетте кмета не са негови, нито на неговия конкурент, а те са на районите.
  Оценката, която дава за своята работа е: "Нито съм безгрешен, нито съм пък ангелче, но имам самочувствието, че съм работил честно". Да се пусне метрото до "Младост", да бъдат завършени големите ремонти, да се обнови градския транспорт, са част от предизборните обещания на кандидата за втори мандат.
  Пресцентърът му ще се оглавява от журналистката от "Свободна Европа" Екатерина Бончева, за свой политически гарант пред СДС Софиянски е привлякъл председателя на правната комисия в парламента Светослав Лучников./"Труд", "24 часа"/
  "Труд" помества и своя коментар за първичните избори - "СДС срещу СДС". Според авторката този американски почин има почва у нас, там където претендентите са няколко. Така партийната централа хем придобива представа за нагласите на обществото, хем дава възможност на прохождащите в кметската надпревара а популяризират идеите си преди същинския вот.  Необяснимо е прилагането на предварителния вот в градове, където един от претендентите безспорно е спечелил доверието на избирателите. Изводите, които се налагат за София, са поне два: " или трябва да бъдат подрязани крилцата на непоклатимия имидж на Софиянски(втори в държавата) и на видимите му успехи като градоначалник ... или искат да скрият Михайловски за нещо, издигайки го до първенците в държават". Защо ли по времето на Михайловски като зам. министър на търговията изпаднаха в колапс и външната търговия, и военно-промишления комплекс и износът на тютюневи изделия, въпреки че той продължава да бъде в бордовете на тези холдинги? - пита реторично авторката. И още "Защо в най-силната си крепост, чието управление стъпи на национално съгласие, сините активират вътрешно-партийно напрежение?" От това печеливша е само партията на негласувалите и на отвратените от политиците ни.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Дават кисели краставички вместо майчински добавки
  Майки в цялата страна протестират срещу изплащането на 30 % от помощите за отглеждане на дете
  (61 хиляди лева или 32,5 щатски долара) в консерви, съгласно постановление от края на май.
  Майки от столицата се заканват да дарят полагащите им се консерви със салати на социалния министър Иван Нейков и заместничката му Татяна Василева. "Поне да ми даваха купони за мляко, за сухи детски храни или нещо, с което да храня сина си" са думите на една от майките пред в. "Труд".
  В открито писмо до министъра пък майки от Белене искат памперси вместо туршия. /"24 часа", "Труд"/
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  С 23% е нараснал броят на туристите по българското черноморие
  Вчера търговският министър Валентин Василев е съобщил, че броят на туристите в големите ни черноморски курорти се е увеличил с 23% в сравнение със същия период на миналата година. От началото на сезона чуждестранните туристи, посетили българското черноморие, са 25 500, а общият брой на туристите е 58 000 души. Като причина за това увеличение се посочва отливът на туристи от Турция, Хърватия и Гърция. Турция е избягвана от турсти заради процеса срещу кюрдския лидер Йоджалан, Хърватия е считана за по-силно засегната от военните действия в Югославия, а от Гърция се оттеглят туристи, заради засилващите се антинатовски настроения. /"Труд"/

  "Наван Бългериън Майнинг" е купувачът на мина "Челопеч" ЕАД
  Промишленото министерство е решило вчера да продаде 75% от капитала на най-голямото медно-златно находище в България и Европа - мина "Челопеч" ЕАД , за 5,050 млн. долара на "Наван бългериън майнинг" БВ - Холандия. Сумата по сделката ще бъде платена изцяло в брой, като първата вноска от 20% ще бъде направена в тридневен срок след подписване на договора, а останалата част ще бъде платена да един месец. "Наван" получава и концесията върху златното находище. Фирмата-купувач трябва да инвестира 17,717 млн. долара за 3 години, като 4,1 млн. долара - още през тази година и до 60 дни да погаси дълговете на предприятието. През следващите три години купувачът ще изпълни и екологична програма в размер на 1 млн. долара. /"Труд", "Демокрация", "Стандарт", "Новинар"/

  Стартира разширение на пристанище Бургас
  Вчера транспортното министерство, пристанище Бургас и Булбанк са сключили договор за обслужване на заем от 120 млн. долара от "Банк-Токио-Мицубиши". С парите ще бъдат изградени новият вълнолом и терминалът за насипни товари. Кредитът ще се връща до 2025 г. Министър Краус е изразил желание строежите да започнат още тази година.
  Холандия финансира с 250 хил. долара предпроектно проучване за изграждане на нефтен терминал в Бургаското пристанище. Проектът предвижда модернизиране на старите корабни места и изграждане на нов кей. Нужните инвестиции от 70 млн. долара могат да дойдат чрез даване на терминала на концесия. /"Новинар", "Стандарт"/

  Българските птицевъди настояват за митническа защита
  Вчера председателят на браншовия съюз проф. Борис Стоименов е заявил, че производителите на птиче месо губят по 200-300 лв./кг заради ниските изкупни цени, а от яйце загубите са 25-30 лв. В същото време продължава контрабандният внос на пилешки бутчета и разфасовки. Вносът на яйца е десетократно по-голям от износа, а на месо - 2,5 пъти. Нелегални цехове преопаковат контрабандните продукти и те излизат на пазара като български. Такива меса в повечето случаи са с изтекъл срок на годност.
  Птицевъдите настояват митото за внос на яйца през цялата година да бъде 50% от обявена цена, но не по-малко от 16,5 екю/1000. /"Труд"/

  Увеличаване на валутните влогове с 2,6 млрд.лв.
  По данни от седмичната статистическа информация на БНБ с 2,6 млрд.лв. са се увеличили валутните депозити между 23 и 28 май. Равностойността в лева на депозираната в банките чужда валута е 2435 млрд.лв. към 28 май. В края на миналия месец държавните фирми са изтеглили валута за 16,2 млрд.лв., а на влог са им останали 322,1 млрд.лв. Спадът на депозитите на небанковите финансови институции е с 0,4 млрд. лв. до 90,1 млрд.лв. Увеличението на валутните влогове на частните фирми е с 10,3 млрд.лв. до 522,6 млрд.лв. Валутните спестявания на гражданите са нараснали с 9 млрд.лв. до 1500,3 млрд.лв., което е най-високата им стойност от началото на месец май. /"Демокрация", "Новинар"/