ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 9 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни | Армия
  | Българска православна църква | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
   

 • Шефът на НСБОБ ген. Кирил Радев отказа среща с вътрешния министър Йорданов.

 • Кметът Софиянски за срещата на 6 май с премиера Костов и президента Стоянов.

 • Лидерът на синдикат "Подкрепа" д-р Тренчев съобщи на прокуратурата името на единия от свидетелите по записа за даването на рушвет на висш държавен чиновник.

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Арестуваха създателите на "любовния" компютърен вирус.

 • Английското правителство връща автономното управление в Северна Ирландия.

 • Франция и Германия искат по-радикални реформи в ЕС.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 •  ЕС отпусна 20 млн. евро на Черна гора.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Премиерът Костов днес заминава на посещение във Финландия.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Официален Белград критикува курса на БСП към НАТО.

   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • В оръжейния комплекс "Арсенал" подготвят стачка.

 • Чудотворна икона идва в България от Йерусалим и ще остане в София до 14 май.

 • Днес БСП внася вота на недоверие на правителството.

 • Земеделците готвят обединителен конгрес през ноември.

 • "Зееви груп" даде на съд 77 пилоти.

 • Републиканският бюджет има излишък от 258 млн. лв. към края на април.

 • Българската национална банка отрича тайни планове за излизане от валутния борд.

 • На Пловдивския панаир участват 1440 фирми от 37 страни.

 • От 12 май до 20 юни София ще бъде домакин на Третия фестивал на виното.
   
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

  Кметът Софиянски за срещата на 6 май с премиера Костов и президента Стоянов
  Кметът Софиянски заяви за медиите, че на 6 май при срещата с премиера Костов и президента Стоянов е била обсъждана агресивността на медиите. "По въпроса за СДС не ми се говори. Не ме измъчвайте. Има неща, които ми се говорят, има и неща, които не ми се говорят", каза Софиянски. Той призна, че "в страната има напрежение и никой не може да го отрече. Първо трябва да се намери изход от него. Нашата работа е не да се караме и да водим войни с този или онзи, а да можем да създадем по-добри условия за всеки българин". Същевременно Софиянски не отрече, че в СДС има хора, които създават напрежение. Въпросът за корупцията не бил обсъждан, а за напрежението, до което ще доведе реформата в здравеопазването, въпреки че работата вървяла добре и била финансово обезпечена, както и социалните протести в някои предприятия.
  Тримата са стигнали до извода, че ще има "едно тежко обсъждане на държавния дълг". Кметът отбеляза: "Лично аз съм удовлетворен от това, което Иван Костов смята да направи", имайки предвид икономиката. Софиянски не скри, че "догодина ще бъде една трудна година", но очаквал добра земеделска година. /"Монитор", "Демокрация"/
   

  Шефът на НСБОБ ген. Кирил Радев отказа среща с вътрешния министър Йорданов
  Няма какво да си кажем с вътрешния министър Емануил Йорданов. Това заяви шефът на НСБОП ген. Радев, който вчера не отиде в МВР, където бе привикан на среща с началника си.
  За предстоящия разговор министърът обяви по националното радио в неделя, 7 май. Тогава Йорданов каза, че ще разговаря с генерала, след което ще внесе предложение в Министерския съвет за освобождаването му.
  Министърът не е разговарял с мен за това, заяви ген. Кирил Радев и отказа друг коментар за пресата.
  Срещата е била насрочена за 13.30 ч. След като Радев не е дошъл, министър Йорданов е направил няколко опита да се свърже с него, но не успял. Това е съобщила шефката на пресцентъра на МВР Нина Селвелиева. Генералът не се е обаждал, за да отложи или отмени срещата, е допълнила г-жа Селвелиева. Нова покана нямало да има. "Няма да чакам благоволението му (на Радев) да дойде или да го каня с хляб и сол. Аз съм министър, а той е мой подчинен", заяви министър Йорданов. Пред "Стандарт" той е потвърдил, че предложенията за нов шеф са обсъждани, но е отказал да ги съобщи. "Мотивите ми за смяната на ген. Радев са свързани с желанието НСБОП да работи по-добре - обобщи вътрешният министър. - Бързата работа срам за майстора", каза той. Той е съобщил за вестника, че когато внесе предложенията за мястото на Радев, пресцентърът на МВР ще ги съобщи. Това щяло да стане днес или утре.
  Кирил Радев не е отишъл при министъра, защото е обиден, са коментирали негови подчинени. Гневът на директора на НСБОП е бил предизвикан от изявленията на вътрешния министър за свалянето му първо пред медиите. Пред пресата преди дни министърът заяви, че има възражения срещу работата на НСБОП и желае оптимизирането й.
  " МВР шефът и ген. Радев си общуват с посредници", коментира в. "Стандарт". Според вестника министър Йорданов е искал да изложи пред шефа на НСБОП мотивите си за смяната му. Той е отправил поканата за разговор чрез секретарката си. Радев обаче казва: "До този момент никой не ме е канил на среща. Министър Йорданов знае координатите ми и има пряка връзка с мене. Няма да допусна той да използва посредници за срещата. /"Стандарт" и "Новинар"/

  Лидерът на синдикат "Подкрепа" д-р Тренчев съобщи на прокуратурата името на единия от свидетелите по записа за даването на рушвет на висш държавен чиновник
  Аферата с касетата на синдикалния лидер д-р Тренчев се разгоря вчера пак, обявява на първа страница в. "Стандарт". Според същия вестник въпреки експертизите пред магистратите ще свидетелстват трима свидетели, че са дали на Михаил Михайлов, шеф на информационната дирекция на МС, 10 000 долара подкуп. Тренчев е заявил вчера, според "Стандарт", че ще извади тримата свидетели. Той е подчертал, че отива във Върховната касационна прокуратура не на разпит, а за даване на обяснения. Пак според "Стандарт" единият свидетел ще бъде човекът с парите, другият е направил записа. Вероятно било Тренчев да извади като свидетел и собственика на фирмата, която плаща за медийния лиценз, са обявили за "Стандарт" запознати. Тримата свидетели ще получат прокурорска защита. За това са се разбрали синдикалният лидер и магистратите.
  Свидетелите по записа на предаването на 10 000 долара подкуп на висш държавен служител са двама. Това стана ясно вчера след среща на Тренчев с двама прокурори от Върховната касационна прокуратура, съобщава от своя страна " Новинар". Тренчев е обявил, че свидетелите на скандалната касета със записа на корупмпирания висш чиновник са двама и не е споменавал, че ще свидетелстват срещу Михаил Михайлов. Той е отишъл на разговор с прокурори в Съдебната палата по покана на Павел Павлов. Тренчев бил придружен от адвоката си Никола Орешаков. Той обаче назовал името само на единия от присъствалите на предлагането на рушвета. Човек на д-р Тренчев заминал на Запад за резултатите от експертизата, съобщава пресата. Синдикалният лидер не уточни кога ще има резултат, информира "Новинар". Тренчев отрече пратеникът му да е бившият синдикален лидер Олег Чулев .
  На срещата Тренчев съобщил името на един от свидетелите, което не разкри пред журналистите. Един от двамата свидетели на даването на рушвета бил вече разпитван в МВР и прокуратурата. Това обаче не било човекът, направил записа и дал подкупа, обясни синдикалният лидер. Той не пожела да го назове, тъй като имало опасност за живота му.
  Човек на Тренчев вече е на Запад, където се прави експертизата на аудиокасетата със записа за подкупа.
  Срещу Тренчев няма повдигнато обвинение, заяви адвокатът му Никола Орешаков.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

  ЕС отпусна 20 млн. евро на Черна гора
  Вчера финансовите министри на ЕС решиха да се отпусне 20 млн. евро помощ на Черна гора. Средствата ще бъдат предоставени преди насрочените за 11 юни избори в два града на Черна гора. Окончателното решение за предоставянето на сумата ще вземат външните министри на ЕС през този месец. ЕС обсъжда и въпроса за отпускане на заем на Черна гора от 50 млн. евро, което се приема като важен сигнал на ЕС за подкрепата на водената от президента Мило Джуканович политика.
  Вчера в град Призрен в Косово беше убит пред дома си Екрем Реджа, бивш командир на разформированата АОК. Предполага се, че убийството е отмъщение от негови бивши сподвижници в АОК. В село Витина в Югоизточно Косово бяха ранени 4-ма сърби от етнически албанци, които са стреляли по тях с автоматично оръжие. Двама от ранените са 11-годишни момичета. КФОР са задържали извършителите. /"Стандарт", "Монитор"/


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Премиерът Костов днес заминава на посещение във Финландия
  Днес по покана на финландския премиер Пааво Липонен министър-председателят Иван Костов заминава на посещение във Финландия. В официалната му програма е предвидена и среща с ръководството на фирмата "Нокиа".
  През март след посещение във Финландия вицепремиерът Петър Жотев заяви, че "Нокиа" е готова да работи в България и да използва ресурсите на местните софтуерни компании. Компанията очаква с нетърпение финализирането на сделката с БТК и лиценза на втория Джи Ес Ем оператор. /"Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Официален Белград критикува курса на БСП към НАТО
  Официален Белград реагира негативно на решението на БСП да поеме курс към интеграция на България в НАТО. Белград не крие своето разочарование от лидера на БСП Георги Първанов. В сръбската преса се появиха мнения, че Първанов иска да върне БСП на власт с помощта на НАТО. Официозът "Политика" подчертава, че Първанов също е бил доста резервиран към НАТО, особено поради акциите на НАТО срещу Югославия. Агенция ТАНЮГ и в. "Вечерни новости" са на мнение, че част от българските социалистически лидери настояват за референдум и не очакват никаква покана от ЕС или от Пентагона до 2002 г. /"Пари"/

   
   


   АРМИЯ
   
  В оръжейния комплекс "Арсенал" подготвят стачка
  В края на миналата седмица двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", в оръжейния комплекс "Арсенал", обявиха стачна готовност. В декларация до правителството те настояват за спешна среща с правителството до 15 май и заплашват, че ако не се стигне до такава среща, ще има големи сътресения в целия военно-промишлен комплекс. Председателят на синдикалната федерация "Метал-електро" Асен Асенов обвини комисията по лицензиране на сделките със специална продукция, че блокира изпълнението на договори и това води до загуби на клиенти на оръжейния завод. Ако сделките не се реализират скоро, съществуват конкретни намерения за драстично съкращение на персонала.
  От синдикат "Промяна" обвиниха сегашното ръководство на "Арсенал" в нежелание за преструктуриране, търсене на нови пазари и усвояване на нови производства. От синдиката се настоява за контрол над разпродажбата на основни средства, както и за търсенето на чужд инвеститор. Те са против купуването на завода от РМД, което е опасно, според тях.
  Вчера вицепремиерът Жотев заяви следното по повод стачката в "Арсенал": "Не е вярно, че комисията, която разрешава специалните сделки, била мързелива и затова арсеналци не могли да реализират продукцията. Има един документ, който или "Арсенал", или посредникът му трябва да представи. Ние сме предприели проверка на документа. Бих искал да препоръчам на тези търговци и производители, които се готвят да изнасят продукция в региони със забрана, да не го правят, защото няма да могат да разчитат на това, че продукцията е вече произведена и под натиск да принуждават комисията да вземе решение." Жотев декларира, че до дни проверката по оръжейната сделка на "Арсенал" ще приключи.
  Проверката по документи се извършва от българското посолство във Варшава. Ако няма проблеми, сделката ще бъде реализирана бързо. /"Сега", "Пари", "Демокрация"/  
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/

  Чудотворна икона идва в България от Йерусалим и ще остане в София до 14 май
  Чудотворната икона "Света Богородица Йерусалимска" ще пристигне днес, 9 май, със специален полет от Йерусалим през Истанбул, съобщиха от Светия синод. Реликвата пристига с ден закъснение заради стачката на "Балкан", уточнява пресата.
  Иконата ще бъде тържествено посрещната на пл. "Света Неделя" от патриарх Максим и всички владици. Пристигането й е част от честванията на 2000 г. от Рождество Христово.
  Иконата ще остане в София до 14 май.
  "Света Богородица Йерусалимска" се пази в църквата над гроба на Дева Мария в Гетсиманската градина. Това е първата чудотворна икона, която идва в България за последните 50 години, уточнява пресата.       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Земеделците готвят обединителен конгрес през ноември.
  Вчера Яни Янев от БЗНС заяви, че през ноември ще се проведе обединителен конгрес на земеделските партии. В него ще участват Земеделския съюз на Атанас Железчев, БЗНС на Георги Пинчев, и БЗНС - Народен съюз на Мозер. На 14 юли на събора в Славовица, родното село на Стамболийски, 4-те партии ще бъдат заедно. Петко Илиев, лидер на БЗНС в СДС, потвърди, че "БЗНС ще излезе от коалицията със СДС и ще се яви на парламентарните избори заедно с организациите на Яне Янев, Анастасия Мозер, Железчев и Милан Дренчев."
  Коментарът на в. "Сега" е следният: "Доста интересно ще стане в България, ако земеделците се вземат в ръце и наистина се обединят. Досега големите партии действаха на принципа "Разделяй и владей", като си създаваха сини и червени БЗНС-та. Ако наследниците на Стамболийски успеят да се обединят и да поведат самостоятелна политика, спокойно можем да обявим края на двуполюсния модел в България и на "балансьорството" на ДПС. Друг е въпросът, че "единението" е хоризонтът, който БЗНС-тата все не могат да стигнат." /"Сега"/
   

  БСП внася вота на недовериие срещу правителството днес
  Днес БСП ще депозира в парламента вот на недоверие срещу правителството заради корупция, съобщи в Русе депутатът Иван Иванов, лидер на местните социалисти. При обсъждането в пленарна зала той ще връчи на премиера Костов 7-метрово писмо, в което русенци призовават премиера да си ходи.
  В новия състав на Изпълнителното бюро няма да бъдат Иван Генов, Никола Койчев и Стефан Нинов, са съобщили пред "Новинар" от централата на БСП.
  Румен Овчаров ще стане зам.-председател на БСП. Досегашният шеф на международния отдел  на БСП Сергей Станишев ще заеме мястото на Иван Генов в ИБ.
  В заключителното си слово пред 44-ия конгрес на БСП Георги Първанов обяви, че още от тази седмица започва подготовката на партията за предсрочни избори.
  Конгресът прие декларация срещу Закона на Панев за обявяване на комунистическия режим за престъпен. През първия ден на конгреса тази идея беше отхвърлена, след като я предложи лидерът на федерация "Открит форум" Красимир Премянов. В неделя, 7 май, по предложение на Георги Пирински декларацията беше гласувана. Според нея законът е позорен, а социализмът бил време на мирен градеж. Този срамен акт ще отиде на бунището, завършва документът.    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  "Зееви груп" даде на съд 77 пилоти
  Собственикът на авиокомпания "Балкан" - израелската "Зееви груп", е завел съдебни дела срещу 77 пилоти, кото от 7 дни насам отказват да изпълняват полети. Това съобщи шефът на превозвача Барух Чакъров. Новината потвърдиха и летци, на които вече били връчени призовки.
  Делото е утре, 19 май.
  Не виждаме разрешение на конфликта, след като в неделя от "Зееви" пуснаха факс до медиите, че проваляме компанията, каза шефът на съюза на летците Тодор Симеонов. А бяхме на крачка от споразумение с мениджъра Ендрю Грей, обясни той.
  Споразумението предвиждало пилотите да получат по 500 долара бонус към заплатите си за 4 месеца. Дотогава  ще бъде изготвена стратегията за бъдещето на компанията, обясни Симеонов. Не бихме се съгласили обаче да се наложи забрана за всякакви протести и да се върнем на работа без условия, каза още пилотът.
  "Зееви" очевидно няма интерес да съживи компанията, смятат пилотите, цитирани в "Новинар". Те са показали телекс на финансовия директор на "Балкан" до задграничните бюра на компанията с нареждане всички налични средства да бъдат преведени на ИНГбанк - Амстердам.
  Междувременно стана ясно, че и вчера не е имало нито един полет на превозвача. Отменени са и курсовете за днес.
  Пропада летният сезон, се е оплакала междувременно шефката на туристическата асоциация Донка Соколова. "Балкан" има да изпълнява над 1100 чартъра през лятото, които трябвало да започнат на  май. Засега те се поемали от "Ер Виа", но тя нямала достатъчен капацитет.
  Без резултат е останала и срещата на транспортния министър Славински с шефа на "Балкан" Барух Чакъров. Министър Славински е разговарял с шефа на Агенцията за приватизация Захари Желязков за изпълнението на приватизационния договор от страна на израелския собственик. /"Новинар"/    


  ИКОНОМИКА
   
  Българската национална банка отрича тайни планове за излизане от валутния борд
  Няма никакви тайни сценарии за излизане от валутния борд. Това заяви вчера по националното радио шефът на борда Мартин Заимов по повод публикации, според които БНБ разработвала схема за излизане от паричния съвет.
  Ако имаше разработка за преминаване към плаващ курс, аз щях да знам за нея и аз да я оповестя в медиите, заяви Заимов.
  Излизането от борда ще стане само ако обществото даде ясен знак, че иска подобна стъпка. За момента обаче такива знаци няма, каза шефът на борда.
  Напускането на главния касиер на БНБ Любен Иванов не е продиктувано от несъгласие с паричната политика на централната банка или от лични кофликти, обяви Заимов. Преди ден пресата съобщи, че касиер № 1 на БНБ напуска поради несъгласия с финансовата политика на банката, позовавайки се на негови изявления.

  Републиканският бюджет има излишък от 258 млн. лв. към края на април, обяви финансовото министерство
  Само две седмици по-рано държавният бюджет беше с едва 38 млн. лв. излишък, коментира "Стандарт". Големият излишък в края на април се дължи главно на внесения ДОД за доходи от миналата година, както и от годишната вноска на БНБ от 135 млн. лева.
  Приходите в републиканския бюджет до края на април са 1 910 млрд. лв., а разходите - 1 652 млрд. лв. Към 30 април общините са в излишък от 10 млн. лв.
  Сборният бюджет на страната има приходи 3 469 млрд. лв. и излишък от 258 млн. лв.
   

  На Пловдивския панаир участват 1440 фирми от 37 страни
  Вчера вицепремиерът Петър Жотев откри 20-ото издание на Международния пролетен панаир в Пловдив. В изложението участват 1440 фирми от 37 страни. От тях 995 са български, от които 550 са производители. В сравнение с 1999 г. участниците сега са с 97 по-малко. Изпълнителният директор на "Международен  панаир" - Пловдив, Александър Дяков каза, че ще направи анкета сред редовните изложители, които сега не са пристигнали, за да разбере причините. Според него причините биха могли да бъдат спадът на долара спрямо еврото, приключилите наскоро данъчни плащания, както и финализираната или напреднала приватизация в някои от държавните фирми. След като обиколи всички палати вицепремиерът Жотев заяви, че е впечатлен искрено от българските производители, които се представят на панаира. Дълбоко пресилени са становищата, че в България всичко е в рецесия, каза Жотев. Особено радостно е завръщането на Италия на панаира. Жотев каза, че е категоричен по въпроса, че България трябва да остане във валутния борд докато влезе в ЕС. /"Демокрация", "Пари"/

  От 12 май до 20 юни София ще бъде домакин на Третия фестивал на виното
  На 12 май в София ще бъде открит Третият фестивал на виното под надслов "Култура на виното". В Националния исторически музей ще бъдат представени две експозиции - "История на българското вино - от траките до 21 век" и "Световни образци на национални напитки." Проявата ще бъде придружена от филмов фестивал "На кино с вино", театрални спектакли и поетичния конкурс "Пияната метафора".
  До 20 юни над 20 български фирми, производителки на вино, между които "Ловико", "Сухиндол", "Домейн Бойар", "Винекс-Преслав", "Винпром-Търговище" и др. ще представят своята продукция. Организаторите подготвят представяне и аукцион на най-стари колекции вина от избите на Евксиноград, Плевен и Сухиндол.
  От отглежданите преди 10 години в България 2,1 млн. дка лозови насаждения са останали към 900 000 дка. /"Пари", "Монитор"/