ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
9 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страниОтношения с балканските страни | Армия | Парламент | Правителство | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Германия облекчава визовия си режим.

 • ЕТА призна за атентатите.

 • МВФ отложи стендбай споразумението с Румъния.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Генералният секретар на НАТО Робъртсън предупреди косовските екстремисти.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • При срещата си с лидерите на косовските сърби премиерът Костов потвърди, че България не иска нови граници на СР Югославия.
   
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България ще започне преговори с ЕС по 6 теми и ще продължава да настоява за 8 теми.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Либия ще върне паспортите  на 17-те български медици, освободени от следствието.

 • Кметът Софиянски се договори български фирми да строят в Бейрут.  
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Македонският премиер Георгиевски се обяви против забраната на ОМО "Илинден"
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • България и Словакия ще си партнират по общия им път към НАТО и ЕС, заяви президентът Шустер=

 • Срокът на военната служба ще бъде съкратен на 9 месеца и за висшисти, и за тези със средно образование=

 • Парламентът намали 2 пъти глобите за клевета и обида.

 • На среща със съюзите на инвалидите.премиерът обеща да призове държавната администрация към по-човешко отношение към инвалидите.

 • СДС и ДПС договарят партньорство на 14 март на среща в Пловдив.

 • Лидерът на БСДС Йордан Нихризов е шестият зам.-председател на парламентарната група на СДС.

 • Народен съюз иска срокове за монополите в Програма 2001.

 • Евролевицата е срещу затвора за невнесени осигуровки.

 • Седма национална среща на Движението за единство и развитие в БСП.

 • Бунт на бедните в Бургас.

 • На среща в столицата за ръста на българската икономика до 2001 г. бизнесмените поискаха пълна промяна на данъчната система.

 • Италианци спечелиха търга за магистрала "Струма".
   

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Генералният секретар на НАТО Робъртсън предупреди косовските екстремисти
  Генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън заяви,че провокациите на косовските екстремисти няма да бъдат повече толерирани от КФОР, по повод на новите инциденти, при които бяха ранени 41 души, от които 16 френски войници. НАТО обвини албанците за тези инциденти. Вчера ген. Уесли Кларк се е срещнал поотделно с лидерите на сръбската и албанската общност Оливер Иванович и Байрам Реджепи. Иванович заяви, че НАТО няма да позволи на албанските екстремисти да прогонят сърбите от северната част на Косово.
  Бернар Кушнер е заявил, че ЕС, Франция и Япония са отпуснали спешна помощ на ООН от 20,5 млн.долара.за бюджета на Косово.
  В. "Стандарт" съобщава на първа стнаница, че Черна гора бедства в клещите на Белград след наложената търговска блокада. Вече се чувства липсата на лекарства и стоки от първа необходимост.
  В Прага Мадлин Олбрайт е провела среща с представители от страните от Централна и Източна Европа по въпросите на демократизацията в Сърбия. Достигнало се до извода, че единствената реалистична политика за демократизацията в Сърбия е политиката на предсрочни избори, като се избягва насилието и се постигне демократична промяна. Промяната трябва да бъде направена от демократичната общност в Сърбия
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  При срещата си с лидерите на косовските сърби премиерът Костов потвърди, че България не иска нови граници на СР Югославия
  Вчера повече от час премиерът Костов, зам.-председателят на СДС Димитър Абаджиев и зам.-министърът на външните работи Марин Райков разговаряха с призренския владика Артемие, Момчило Трайкович - председател на Сръбското движение за съпротива, и д-р Рада Трайкович от Сръбския национален съвет в Косово и Метохия. Те са на посещение по покана на СДС и Иван Костов ги прие в качеството си на лидер на СДС.
  След срещата Костов отказа коментари, а Абаджиев с пестеливи фрази заяви, че България не е променила позицията си за намиране на изход от кризата в Косово.
  Владиката Артемие заяви, че са очаквали "Резолюция 1244 на СС на ООН ще ни донесе мир, но това не стана. За първите 5 месеца - от юни до октомври 1999 г., албанските екстремисти разграбиха или унищожиха над 80 православни църкви и манастири. Някои от тези храмове са преживели 5 века турско робство, но не оцеляха след 5 месеца международен мир".
  Лидерите на косовските сърби не смятат, че трябва да участват в предложените от управителя на Косово Бернар Кушнер избори през есента. "За да гласуваш, трябва да има демокрация. Ние нямаме право да работим, да се движим свободно, да говорим собствения си език. Как да гласуваме?", каза г-жа Рада Трайкович. Тя отбелза още, че режимът на Милошевич трябва да падне, да се проведат свободни избори в цяла Югославия. За 5 години заради политиката на Милошевич се появиха 5 държави, но не успяхме да създадем своя, каза г-жа Трайкович.
  "Демокрация" съобщава, че лидерите на косовските сърби са поискали посредничеството на СДС и на България за диалог с умерения албански лидер Ибрахим Ругова, както и с международната общност.
  След срещата Абаджиев заяви: "Ще направим постъпки за контакт с Ругова, не е изключено и да се срещнем с него". Той обеща, че СДС ще постави пред международната общност проблема с липсата на сръбски медии в Косово срещу 70-80 албански.
  В интервю за "Стандарт" Трайкович заявява, че "Ще започне голяма криза на Балканите и ще има лоши последици и за самата България, заради което сме и днес тук. Ще бъде много трудно да решим не само проблема с Косово, но и проблема със Сърбия като цяло, ако режимът на Милошевич не падне и не победят демократичните сили." От своя страна Артемие казва: "Ние не искаме последната дума в Косово да бъде на Милошевич."
  Според в. "Монитор" на срещата Костов е убеждавал косовските сърби да се откажат от идеята си за кантонизация на Косово. Трайкович му отговорил, че "това не е разделяне, а начин за оцеляване". Д-р Вуко Антониевич - председател на съвета на Митровица, който също е присъствал на срещата, заявява: "Страхувам се, че това, което става в Южна Сърбия, е една нова провокация, за да се намери мотив за намеса в Сърбия, а и по-нататък."
  В. "Земя" предлага становището на говорителя на външно министерство: "Това развитие /за Косово и Южа Сърбия/ предизвиква тревога и потвърждава необходимостта от предприемането на действия за по-ефективно функциониране на КФОР. Това бе потвърдено и на вчерашната среща на председателя на СДС Иван Костов със сръбските лидери от Косово. Както пред косовските албанци, така и пред косовските сърби нашата страна потвърди категоричното си становище, че е против каквото и да било етническо чисто албанско или сръбско Косово, че трябва да бъдат осигурени условия всички прогонени да се завърнат по домовете си."  
   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  България и Словакия ще си партнират по общия им път към НАТО и ЕС, заяви президентът Шустер
  Вчерашният ден от официалното посещение на президента на Словакия Шустер започна със среща с председателя на Народното събрание Соколов. Шустер е изразил готовност за активно сътрудничество между двете страни. След това той произнесе слово в парламента, в което декларира своята увереност, че двете страни ще бъдат партньори по общия им път към НАТО и ЕС, а не конкуренти.
  След това двамата президенти и съпругите им се отправиха за Пловдив, където разгледаха Балабановата къща, църквата "Константин и Елена", античния театър, къщата на Златьо Бояджиев.
  Президентът Стоянов подари на Шустер картина на пловдивски художник.
  В Балабановата къща кметовете на Пловдив Иван Чомаков и на Кошице Зденко Требуля подготвиха проектодоговор за сътрудничество между двата града. Договорът ще бъде подписан през май в Кошице от двамата кметове. /"Демокрация", "Труд"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС
   
  България ще започне преговорите с ЕС по 6 теми, а ще продължава да настоява за 8 теми
  Късно снощи стана ясно, че ЕС е решила България да започне преговорите си с ЕС за членство по 6 теми - образование и професионално обучение, култура и аудиовизуална политика, наука и изследвания, обща външна политика и политика на сигурност, малки и средни предприятия и външни отношения. Окончателното решение ще стане ясно на 14 март, а на 28 март ще се проведе среща на главните преговарящи. Тогава ще стартират и преговорите. Същевременно България настоява да представи своята позиция по 8 теми през март, по 4 теми през май, и по още 5 - до края на годината, заяви говорителят на външно министерство. /"Пари"/

   
   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Либия ще върне паспортите на 17-те български медици, освободени от следствието
  Вчера говорителят на външно министерство съобщи, че е получен факс от българското посолството в Триполи, че либийските власти са обещали в най-скоро време да се върнат паспортите на 17-те български медици, които бяха задържани по СПИН скандала, а след това освободени. Вчера съветникът в посолството се е срещнал с тях в Бенгази. Те не искали да се върнат, докато не си уредят трудовите отношения. Паспортите им са нужни, за да получат 13-ата си заплата.  Четирима българи вече са получили паспортите си. В близките дни адвокатът Бизанти и представители на посолството ще се срещнат с 6-имата обвиняеми българи. Адвокатът Шейтанов очаквал профсъюзът на либийските адвокати да го одобри като защитник в процеса. През септември 1999 г. правителството е отпуснало безвъзмездна помощ от 1000 марки на 7 българи в Либия. Обмислял се и друг "транш". /"Труд", "Демокрация"/

  Кметът Софиянски се договори български фирми да строят в Бейрут
  Вчера от Бейрут се завърна кметът Стефан Софиянски. Там той се срещна с губернатора на града Якуб Сараф и премиера Селим ал Хос. Софиянски е договорил български фирми да участвуват във възстановяването на инфраструктурата на Бейрут, както и подкрепа при инвестиране в Ливан. София също ще оказва съдействие при навлизането на ливански капитали в България. "Ще им помогнем и в областта на концесионирането на водата", добави Софиянски. Според него Бейрут е една от възможностите София да разшири през 2001 г. своята инвестиционна политика. "Сътрудничеството ни е много важно, тъй като София е вратата на Средния изток към Европа" каза още кметът. /"Труд"/
   

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Македонският премиер Георгиевски се обяви против забраната на ОМО "Илинден"
  Всички вестници публикуват казаното от македонския премиер Любчо Георгиевски относно забраната на ОМО "Илинден" - ПИРИН: "Решението на българския Конституционен съд за ОМО "Илинден" не допринася за добрите отношения между двете държави. Партията, която сега е забранена, преди месец съществуваше. Тя бе призната и участва в местните избори. Тогава обаче никой не искаше да приеме този факт като израз на добрата политика, която тогава се водеше." Според него медиите в Скопие с право реагират гневно.
  Преди Георгиевски президентът Борис Трайковски изрази "съжаление". Външният министър Александър Димитров изрази мнение, че "всяка държава, която иска да се развива демократично, но взема решения, основани на забраната на демократичните права, няма да може да просъществува дълго".
  От опозицията Социалдемократическият съюз ще внесе в парламента декларация за осъждане на заличаването на ОМО "Илинден" - ПИРИН от регистъра на политическите партии в България. ЛДП е съзряла в мълчанието на Трайковски и Георгиевски след забраната на ОМО "Илинден" "съгласие с асимилаторската политика на България към Македония."
  Утре се готви "общонароден публичен протест" пред сградата на българското посолство в Скопие във връзка със забраната на ОМО "Илинден". /"Сега", "Монитор", "24 часа"/
  В. "Труд" предлага становището на говорителя на външно министерство в България: "Декларацията, подписана от премиера Иван Костов и Любчо Георгиевски в София, сне малцинствените претенции от двустранните отношения. Онези, които смятат, че Рамковата конвенция за малцинствата дава правно основание да се реагира екстремно, не са прави. В България са гарантирани правата на всички граждани, но не могат да се толерират изяви на сепаратизъм. В една правова държава решенията на съда не могат да са предмет на коментар. А становището на Конституционния съд няма каквито и да е политически мотиви. Смятаме, че политиците в София и Скопие няма да позволят да се развалят отличните отношения между двете страни."
   

   


   АРМИЯ
   
  Срокът на военната служба ще бъде съкратен на 9 месеца и за висшисти, и за тези със средно образование
  Сега донаборниците с висше образование служат 9 месеца, а със средно - 1 година.
  Проектът за намаляване на казармата е в Министерския съвет, заяви шефът на Генщаба ген. Михо Михов вчера. Той не е съобщил подробности, тъй като документът все още се съгласувал с ГЩ. Окончателният вид ще е готов до седмици, заяви ген. Михов.
  Съкращаването на военната служба не може да бъде под необходимия минимум, заяви миналата седмица министърът на отбраната Бойко Ноев, припомня в. "Новинар". Според министъра този минимум е 9 месеца. Това означава, че службата на висшисти и среднисти ще бъде изравнена.
  През януари Ноев лансира идеята за намаляване и на алтернативната военна служба . Сега тя е 2 пъти по-дълга от службата с оръжие, т.е. 2 години. Срокът й трябва да се доближи до нормалната и да обхване по-голям брой младежи, е мнението на министър Ноев, изразено преди месец. Според Ноев алтернативната служба не трябвало да се схваща като наказание. Сега без оръжие служат най-вече членовете на някои секти, пише "Новинар".
  Откупуване от военна служба няма да има, заяви министър Ноев преди седмица. Против откупуването й е и ГЩ.  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът намали 2 пъти глобите за клевета и обида, съобразявайки се с президентското вето върху текстовете от Наказателния кодекс
  От 1000 до 15 000 лева ще са глобите за обида и клевета, реши парламентът. Само 83-ма депутати прегласуваха санкциите след президентското вето по поправките в Наказателния кодекс. Осем души бяха "против", а петима се въздържаха.
  От 1000 до 3000 лв. е санкцията за неквалифицирана обида, а от 3000 до 7000 лв. за неквалифицирана клевета. Глобите се увеличават, ако са срещу длъжностно лице или са разпространени чрез медиите - от 3000 лв. до 10 000 лв. за обида и от 5000 лв. до 15 000 лв. за клевета.
  Михаил Миков от БСП и Васил Гоцев от СДС поддържаха тезата да се върне наказанието затвор.
  Депутатите отмениха специалните текстове за наркомани и те ще бъдат съдени за убийство, грабеж, изнасилване и изнудване по общия ред.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  На среща със съюзите на инвалидите премиерът обеща да призове цялата държавна  администрация към по-човешко отношение към инвалидите
  Премиерът ще заръча на чиновниците от цялата държавна администрация по-човешко отношение към инвалидите, съобщи социалният министър Нейков. Костов се срещна вчера с лидерите на Съюза на слепите, Съюза на глухите, Съюза на инвализите и Съюза на трудово-производителните кооперации на инвалидите. По информация на в. "Сега" те останали доволни от разговора си с премиера.
  Костов обещал повече работни места и програми за подпомагане на хората с недъзи. Не стана обаче ясно какво е новото извън възможностите за инвалидите, предвидени в сегашното законодателство и фондове за подпомагане, коментира "Сега".
  Спорд зам.-социалния министър Василева хората с недъзи могат да работят с компютър вкъщи или да продават сандвичи. Кабинетът ще дава преференциално поръчки за определени стоки на кооперациите на инвалидите, което е предвидено и по закон.
  Още около 800 000 скрити инвалиди има в България, е съобщил шефът на съюза им Красимир Коцев. /"Сега"/
   

   

   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  СДС и ДПС договарят партньорство на 14 март на среща в Пловдив
  На 14 март в Пловдив да се проведе среща на Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС и Централното оперативно бюро на ППС, се договориха вчера председателката на ПГ на СДС и зам-.председател на СДС Екатерина Михайлова и зам.-председателят на ДПС Осман Октай, съобщава в. "Демокрация". И двамата са имали мандат за договаряне на срещата от лидерите на двете партии Костов и Доган.
  На разговорите ще бъде дискутирана темата за доверието и за партньорството между СДС и ДПС, заяви след срещата Екатерина Михайлова. Според нея разговорите ще се проведат в Пловдив, защото е град, който носи символика - доказал е, че е град с най-голяма търпимост между етносите.
  От своя страна Осман Октай заяви, че срещата цели преодоляване на кризата на недоверие между двете политически формации, наслоило се през последните 10 години. Ние трябва да намерим отговор защо се е получило така, за да не бъде допуснато в бъдеще, каза Октай. Според него разговорите, които ДПС е провело с БСП вероятно са ускорили срещите на ДПС със СДС. Преди седмица Октай каза, че ако БСП заеме твърда позиция за НАТО, ДПС ще си сътрудничи със социалистите, припомня "Новинар".
  Очакванията на Октай от срещата са, че ще бъдат регламентирани и приети правилата на партньорството между двете политически сили и стъпка по стъпка ще се върви към преодоляване на кризата между тях. По думите на заместника на Доган на предстоящата среща със СДС няма да се разискват проблемите в Кърджали и евентуалната оставка на областния управител там Пламен Иванов. Възможно е да има избори през есента на тази година, е прогнозирал Октай, цитиран в "Новинар".
  Октай е бил категоричен, че не може да става въпрос за възстановяване на ОДС в първоначалния вид, пише "Демокрация". Българската общественост трябва да разбере на каква основа партнираме, какви са ни допирните точки, какви са ни общите принципи и какви са ни различията и всичко това трябва да бъде известно на нашите избиратели, уточни зам.-председателят на ДПС Октай.
  Не смятам, че сега ДПС ще влезе в ОДС, е заявил и Моньо Христов от Народен съюз по повод насрочената за 14 март среща. Според него от Народен съюз не са знаели, че ще има такива разговори. "Нормално е да има такава среща. Смятам, че ДПС има желанието да бъде един партньор в решаването на законодателството, на политическите въпроси и на пракгиката, говоря за изпълнителната власт. Струва ми се, това е една добра крачка за следващите парламентарни избори, за изграждане на една обща стратегия", е заявил Моньо Христов, цитиран в "Демокрация". Той е подчертал, че едно влизане на ДПС в ОДС ще означава разговори на Народен съюз и СДС за един друг статут на ОДС. При всички положения това ще изисква допълнителни разговори, е коментирал депутатът от НС.
   

  Лидерът на БСДС Йордан Нихризов е шестият зам.-председаател на парламентарната група на СДС. Той ще отговаря за връзките между коалиционните партньори и депутатите в синята парламентарна група.
  На заседанието на ПГ на СДС  във вторник  бяха разпределени и ресорите на останалите заместници на Екатерина Михайлова. Асен Агов ще отговаря за законопроектите, свързани с евроинтеграцията. Иван Н. Иванов и Пламен Марков поемат връзките между парламентарните комисии и ПГ на СДС. /"Демокрация"/

  Народен съюз иска срокове за монополите в Програма 2001
  Ще настояваме в актуализираната Програма 2001 да има срокове на изпълнение за отделните ведомства, заявиха от Народен съюз вчера. Като пример за една от темите, по които ще настояват да има срокове, те са посочили преструктурирането на НЕК и приватизацията в енергетиката. Според депутата от НС Моньо Христов корекцията в икономическата политика може да даде шанс на ОДС да спечели следващите парламентарни избори. Ние си даваме сметка и искаме да направим стъпки в тази насока, заяви депутатът. От НС ще поискат сваляне на повече лицензионни и разрешителни режими. Коалицията ще предложи такива режими да има само там, където има  защита на здравето на хората и тяхната безопасност. За всичко друго трябва да се направи една нормативна уредба, в която тези режими да отпаднат, подчерта Христов.
   
   
  Евролевицата е срещу затвора за невнесени осигуровки
  От Евролевицата искат промяна на проекта за поправки в Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор за хора, невнесли задължителните си осигурителни вноски в големи размери.
  Експертите на Евролевицата изчислили, че 1/3 от всичките 600 000 самоосигуряващи се получавали минимална работна заплата. След като платят 48 лева за вноски, им остават 50-60 лв., с които да изкарат месеца, коментира депутатът от Евролевицата Драгомир Драганов. Според него това щяло да криминализира цялата дейност по самоосигуряването.
  Евролевицата вероятно ще атакува пред Конституционния съд текстовете от Кодекса за задължителното обществено соигуряване, свързани с вноските на работещите на свободни професии. Противоконституционно е да се плащат осигуровки върху хонорарите, защото с тях нито се увеличава, нито се намалява трудовия стаж или пенсиите на лицата на свободна професия, обясни Драганов.
   

  Седма национална среща на Движението за единство и развитие /ДЕР/ на БСП
  Движението за единство и развитие на БСП ще гласува днес собственото си саморазпускане, съобщава в. "Пари" по информация на осведомени. ДЕР се събира днес в централата на БСП на 7-ата си национална среща, за да подготви проект за програмна декларация за 44-ия конгрес на БСП. Решението за саморазпускане е повлияно от негативното отношение на редовите социалисти и партийното ръководство към идейните течения. Така от ДЕР се застраховат срещу евентуално конгресно решение срещу течения. Това е единственият им шанс да прокарат успешни кандидатури при предстоящия избор на Висш партиен съвет, коментира в. "Пари".  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Бунт на бедните в Бургас
  На протестен митинг срещу кабинета се събират днес в Бургас местни пенсионери, социално слаби и безработни, съобщава в. "Новинар".
  Призоваваме всички, които са против превръщането на България в комунална държава, да се присъединят към нас, се казва в декларация на съюзите на офицерите и сержантите от запаса, на ветераните от войните, на атнтифашистите, демократичния съюз на жените и общинската организация на пенсионерите. /"Новинар"/  


  ИКОНОМИКА
   
  На среща в столицата за ръста на българската икономика до 2001 г. бизнесмените поискаха пълна промяна на данъчната система
  Ниската събираемост на налозите показва, че данъчната ни система се нуждае от драстична промяна, заяви шефът на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ Божидар Божинов вчера. Той говори на среща в столицата за ръста на българската икономика до 2001 г. Във форума участваха много български и чужди бизнесмени, ведомства и организации.
  Според Божинов, ако ставките паднат на 15%,  събираемостта на данъците ще е по-висока, сенчестата икономика ще излезе на открито и ще се разкрият работни места. Всички ще внасят данъци, вместо да плащат на юристи, за да им търсят начини да избегнат налозите, подчерта Божинов. Според вицепремиера и министър на икономиката Жотев обаче и 15% да са данъците, пак няма да се плащат. Министърът е на мнение, че всяка сериозна промяна би била заплаха за крехката финансова стабилност на страната, която била основа за очаквания ръст от 4% на икономиката.
  Шефът на данъчните служби Антон Тончев пък заяви, че събираемостта на налозите сега била с 3% по-висока в сравнение с 1999 г.
  Трите най-големи банки Булбанк, ДСК и ОББ ще отприщят огромен кредитен ресурс, обеща вицепремиерът Жотев пред българските и чуждестранните инвеститори. След приватизацията Булбанк щяла да се обърне изцяло към малкия и средния бизнес. Според Жотев икономиката бързо ще дръпне, ако се увеличи финансовият ресурс и банкерите се престрашат да дават кредити. От своя страна банкерите са поискали по-скоро да заработи гаранционен фонд, който ще отпуши кредитирането за малкия бизнес. Те настояха и за по-ясни правила, по които ще бъдат съдени за лоши кредити, за по-високи наказания за длъжниците на банките, които не управляват фирмите си добре и умишлено ги водят към фалит.
  Браншовите организации предложиха да се създаде икономически съвет към премиера, за да потръгне диалогът между бизнеса и пправителството. Митническа защита от субсидирания конкурентен внос на суровини от страните на ЕС поискаха от кабинета производители.
  Накрая представителите на държавата и бизнеса решиха да се създаде консултативен орган за формиране на данъчната политика.

   
  Италианци спечелиха търга за магистрала "Струма"
  Италианската компания "SPEA autostrade group" спечели международния търг за проучване и проектиране на автомагистралите "Люлин" и "Струма" по направлението Е-79 София - Кулата, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
  Подписването на възлагателния договор е днес. Подписите си под него ще сложат министърът на регионалното развитие Евгени Чачев и генералният директор на SPEA Франко Рапино.
  Италианците са се конкурирали с още 5 фирми от Великобритания и Дания.
  Проектът се финансира от програмата ФАР - трансгранично сътрудничество. Той ще струва 3,2 млн. евро, а срокът на изпълнението му е 20 месеца.