ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 9 февруари 1999 г.

 

Световните новини

Световните лидери, в това число и Елцин, присъстваха на погребението на крал Хюсейн. Противоречиви данни за преговорите в Рамбуйе. ГСДП загуби изборите в Хесен.

Преглед на печата

Посещение на външният министър Михайлова в Португалия.
Пред Гелерод и Аткинсън управлаващите и опозицията представиха различна картина за България.
 
 
 
 

Посещение на външният министър Михайлова в Португалия.

Вчера на тридневно официално посещение в Португалия замина външният министър Михайлова по покана на своя колега Жайме Гама. Преди заминаването си Михайлова заяви, че ще използва възможността да се информира пряко за хода на преговорите в Рамбуйе. В програмата на посещението се предвиждат срещи с премиерът Антонио Гутериш, президента Жорже Сампайо и председателя на парламента Антониу  де Алмейда Сантуш. На разговорите ще се обсъдят двустранните отношения, интеграцията в НАТО и ЕС и положението в Косово. Двамата външни министри ще подпишат протокол за сътрудничество между двете министерства за срок от две години. С премиерът Гутериш ще се обсъдят възможностите за разширяване на икономическите отношения и увеличаване на португалските инвестиции в България. Сега Португалия е на 30-то място по инвестиции. От 1 юли Португалия ще влезе в тройката на ЕС, а от 1 януари 2000 г. ще поеме председателството на съюза./"Демокрация", "Пари"/

Пред Гелерод и Аткинсън управляващите и опозицията представиха различна картина за България.

Вчера наблюдателите на ПАСЕ Гелерод и Аткинсън отделиха по половин час на всяка парламентарна група за разговор. На всички са били задавани почти едни и същи въпроси - за полицейското насилие, за свободата на малцинствата, за състоянието на местното самоуправление и медиите. След като миналата седмица депутатите от ОНС се бяха съгласили Рамковота конвенция за малцинствата да бъде ратифицирана с придружаваща декларация сега са заявили, че тя трябва да бъде ратифицирана бързо без такава декларация. Според тях без ратификацията правата на малцинствата винаги ще бъдат застрашени.
Анастасия Мозер, съпредседател на Народен съюз, се оплакала от отмяната на лустрацията защото не можело да се прави реформа с партийни секретари и червени кметове. Според нея БСП и Евролевицата трябва да спрат да се жалват. Лъчезар Тошев от СДС се похвалил с отмяната на лустрацията, но когато го попитали за полицейското насилие отпратил наблюдателите към вътрешния министър. Екатерина Михайлова, председател на ПГ на СДС, когато са я попитали за политическите уволнения е заявила, че затова има съдебна защита.
БСП е връчила меморандум от 9 страници за състоянието на демократичните процеси в България и антиконституционните действия на управляващите. Според лидера на БСП Георги Първанов работите в България през последните 6 месеца са се развили в неблагоприятна посока. В меморандума на силна критика са подложени подчинението на магистратурата, включително избора на главния прокурор, на изпълнителната власт, политическите уволнения, лошета приватизация и корупцията на управляващите.
От Евролевицата са обърнали внимание на изготвения вече законопроект за статистиката, според който НСИ трябва да се отчита на правителството, но не и на парламента. Според Александър Томов въпросът за прекратяване на мониторинга над България е най-добре да се реши след изборите, за да не влияе върху тях.
Вчера Аткинсън и Гелерод се срещнаха с журналисти по повод водените съдебни дела за клевета и обида. Някои от журналистите предложиха наблюдателите да идват всеки месец, за да се приведе българското законодателство по-бързо в съответствие с европейското. Журналистите връчиха списък с водени дела срещу тях, които са много повече от списъка на главния прокурор. Предложен беше и списък на уволнени журналисти по политически причини от националните медии. Състояла се и среща с представителите на НСРТ, които са отхвърлили обвиненията в политическо пристрастие както и за цензура.
Общото заключение днес на всички централни вестници е, че управляващите и опозицията са представили коренно различна и противоречива картина за положението в България. /"Демокрация", "Монитор", "Сега"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"