ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
9 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с Германия | Отношения с балканските страни  | Правителство
  | Политически партии и организации | Синдикати |
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Зверски беше убит министърът на отбраната на Югославия.

 • Стипе Месич е новият президент на Хърватия.

 • Гръцкият парламент за втори път избра Стефанопулис за президент.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Подробности за постигнатото споразумение с Румъния в Брюксел за мястото на втория мост на Дунав.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 • Германия остро ни критикува за липса на прозрачност в приватизацията.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Министрите на външните работи на България, Турция и Гърция ще направят съвместна обиколка на три погранични града.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Ролята на президента не е да критикува партиите, заяви премиерът Костов по повод отправените от президента критики към СДС във връзка с борбата с корупцията и капсулирането на партията. На националната конференция на СДС правителствената програма ще бъде актуализирана с акцент върху безработицата и бедността.

 • Лидерът на синдикат "Подкрепа" прогнозира предсрочни избори наесен и посочва, че 20% от българите не си дояждат.

 • БКП на Спасов  ще съди СДС и БСП в Страсбург заради отнетите с реституция имоти на БКП.

 • Договорите за даване под аренда на земя и селскостопанско имущество ще се завеждат в регистър към поземлените комисии.

 • КНСБ пусна подписка с искане за оставката на енергийния шеф Шиляшки и в защита на енергетиката.

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Подробности за постигнатото споразумение с Румъния в Брюксел за мястото на втория мост на Дунав
  Подписаното споразумение с Румъния в Брюксел за мястото на втория мост на Дунав е водеща тема за повечето вестници. Подробностите бяха дадени вчера от финансовия министър Муравей Радев при завръщането на българската делегация от Брюксел. В. "Стандарт" предлага и самото споразумение, основните моменти от което "Омда" вече съобщи вчера. Проектирането на моста между България и Румъния ще започне най-късно през май, а точното му място в района на Видин - Калафат ще бъде определено до 20 март. Мостът ще струва 120 млн. дол., ще бъде с жп линия и шосе, а свързващата пътна и жп инфраструктура ще струва около 35 млн. долара. Проектирането на моста навярно ще продължи до 2001 г., а за самото му построяване ще са необходими още 2 години. Всичко това заяви министър Радев при завръщането си. В подписания протокол пише, че "Румънската делегация декларира, че няма да участва във финансирането и изграждането на втория мост, но румънското правителство ще обмисли възможността за финансиране на инфраструктурата към подстъпите на моста." Финансирането ще бъде поето изцяло от България. Според министър Радев твърде е възможно на срещата на 28 март на Пакта за стабилност да се обяви строителството на този мост  за основен приоритет. Очаква се финансова подкрепа да дойде от фондовете на ЕС и от чужди инвеститори. Решаващ при преговорите се е оказал натискът на Бодо Хомбах, който е дал да се разбере, че без споразумение няма да има преговори с ЕС за членство. На срещата Румъния е поставила въпроса за компенсации - транзита на румънски ток за Турция и на руския газ през Румъния за България, на отработеното ядрено гориво и на свежо такова за България през румънска територия. Тези въпроси не са били разглеждани в Брюксел.  При предстоящето си посещение в Букурещ на 11 и 12 февруари премиерът Иван Костов ще представи на своя румънски колега Изареску пакет от проекти за разрешаване на всички проблеми между двете страни.
  Муравей Радев представи постигнатото в Брюксел като голяма българска победа. Към този извод се придържат днес и проправителствените вестници. Ето какво заяви снощи по телевизията министър Радев: "Ще обърна света, но ще намеря парите за построяването на втори мост над Дунав. Отначало румънците поискаха съоръжението да не се строи изобщо, вместо това да се пускат нови фериботи. После поискаха мостът да бъде изместен възможно по на запад. После пък - да се строи мост, но чак след 15 години. Ако не беше активната намеса на Бодо Хомбах и Гюнтер Ферхойген, може би нямаше да се справим. Румъния накрая разбра, че ако иска да влезе в Европа, трябва да приложи европейски критерии, а не по балкански манталитет - въпроса за келепира."
  Румънският транспортен министър Траян Басеску е заявил: "Българската страна се ангажира да изпълни проекта за моста сама или евентуално с чуждестранно финансиране и че няма нужда от румънско участие. След като те ни правят подарък, защо да не го приемем?"
  В. "Стандарт" прави следния извод: "Въпреки споразумението от Брюксел за България и Румъния остава да изиграят последния рунд от битката. Окончателната развръзка ще стане на срещата в Букурещ в края на тази седмица. Тя ще покаже доколко двете страни са готови да загърбят враждите и да влязат заедно в обединена Европа."
  Премиерът Костов заяви: "Ние имаме желание да изясним някои противоречия, които имаме със съседите по енергийните въпроси. Нещо повече, ще предложим проект за споразумение в тази област. България в момента има най-добри позиции да продава електроенергия. Когато станем част от европейската енергийна система, ние ще можем чрез посредници да купуваме и продавеме електроенергия."
  В. "Новинар" публикува статията "Не бързайте с "Ура!" за Дунав мост 2". Вестникът отбелязва, че досега Румъния непрекъснато се е опитвала да протака и отлага строителството на моста.  "Може да се очаква, че дори още сега на срещата в Букурещ Траян Басеску пак ще се опита да приложи целия си досегашен арсенал от мурафети, за да не се стигне до решение на проблема или поне нещата пак да се отложат."
  "Труд" и "Земя" акцентуват върху факта, че мостът ще го строим сами без финансиране от Румъния.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с Германия
   
  Германия остро ни критикува за липса на прозрачност в приватизацията
  Вчера държавният министър в министерството на външните работи на Германия Кристоф Цьопел се срещна с вицепремиера Петър Жотев. След срещата Цьопел заяви, че Дойчебанк е голям инвеститор, но "тук тя има трудности. Твърде дълго се изчаква, има голямо забавяне." Той е помолил Жотев да говори с Дойчебанк във връзка със сделката за "Балканфарма".
  Цьопел подложи на унищожителна критика условията за инвестиции и бизнес в България. Условията за бизнес трябва да се подобряват, законите и институциите да се ремонтират. Ако това не стане, тук няма да дойдат инвеститори по линия на Пакта за стабилност, няма да имате и икономически ръст, каза Цьопел. Той каза още, че "Правителството ви трябва да започне да си говори с инвеститорите, с малките и средните фирми. Няма значение големи или малки са те, но когато имат пречки, кабинетът трябва да ги отстранява", препоръчва Цьопел. Няколко часа по-късно премиерът Костов индиректно взе отношение по въпроса за Дойчебанк, като каза, че "Досега Дойчебанк не е инвестирала никакви пари, не знам да инвестират, не са сред купувачите на Булбанк, например". Костов отбеляза, че засега Дойчебанк е само посредник по сделката за продажба на БТК, която търпи доста критики. Дойчебанк е посредник, към който имаме доста претенции за несвършената му работа по БТК, каза Костов. Всъщност тук става въпрос, че Дойчебанк купи три големи български фирми от фармацевтиката, но въпросът със сделката се разследва от парламентарната комисия "Антимафия", а в момента се пише докладът по тази сделка. Според Цьопел парламентът трябва бързо да реши този въпрос. Той допълни, че ако правителството в София желае, немското правителство ще му съдейства Дойчетелеком да участва в покупката на БТК
  Коментарът на "Труд" е под заглавие "Германия: Не пречете на парите". Изтъкват се казаните от Цьопел похвали по отношение на финансовата стабилизация, смелостта и куража, както и за добрата подготовка при старта на преговорите с ЕС, но веднага след това е дал да се разбере, че това не е достатъчно. Трябва да се отстранят пречките пред чуждите инвеститори, бизнесът да бъде насърчен да работи и да се създадат благоприятни условия за това. Цьопел е казал, че всичко това са условия за присъединяване към ЕС. В интервю за "Труд" Цьопел казва, че Германия ще предостави общо 1,2 млрд марки на 4 транша по 300 млн. на Пакта за стабилност.
  В. "24 часа" публикува статията "Защо Германия ни дърпа ушите". Правят се следните констатации. Цьопел се е оплакал най-много не на властта, а пред лидерите от опозиционната "Солунска четворка", а критиките на държавния министър могат да имат неприятни последици - и икономически, и политически. Казаното от Цьопел означава, че Германия дава ясен сигнал, че по пътя към ЕС няма да бъде "големият брат" на България, която трябва сама да извърви своя път. В процеса на евроинтеграцията България трябва да създаде "правила на играта" в собствения си двор. Според "24 часа" в "София Цьопел е казал, че германските социалдемократи ще подкрепят и занапред българските социалдемократически партии. Пролича и готовността на Берлин да подкрепи левоцентристко правителство след изборите през 2001 г."

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Министрите на външните работи на България, Турция и Гърция ще направят съвместна обиколка на три погранични града
  На 19 и 20 февруари министрите на външните работи на България, Турция и Гърция ще обиколят съвместно три града, разположени по техните граници. Представител на външно министерство на Гърция е заявил, че става въпрос за символична обиколка, чиято цел е да бъде отправено послание за мир и сътрудничество в региона. Тази обиколка няма за цел обсъждането на конкретни теми, е допълнил той. Надежда Михайлова, Исмаил Джем и Георгиос Папандреу ще посетят Александруполис, Одрин и Пампорово. Според гръцки вестник Михайлова е предложила на двамата си колеги да бъде подписана обща декларация за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но това не било прието от Турция. /"Пари"/

   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Договорите за даване под аренда на земя и селскостопанско имущество ще се завеждат в регистър към поземлените комисии
  Договорите за даване под аренда на земя и селскостопанско имущество да се завеждат в регистър към поземлените комисии. Това предвижда наредба, одобрена от земеделското министерство вчера.
  Арендаторите трябва да представят копие от нотариално заверен договор в комисиите в 10-дневен  срок от сключването му. До месец стопаните са задължени да уведомяват чиновниците и за всяка промяна в договора.
  Комисиите ще пращат данните в централния регистър към земеделското министерство. По този начин държавата ще разполага с информационна система за всички обекти на стопанисване, които ще се ползват и от агростатистиката, обясни Наньо Нанев, съветник на земеделския министър Върбанов. /"Новинар"/  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Ролята на президента не е да критикува партиите, заяви премиерът Костов по повод отправените от президента критики към СДС във връзка с борбата с корупцията и капсулирането на партията. На националната конференция на СДС правителствената програма ще бъде актуализирана с акцент върху безработицата и бедността

  Премиерът и  лидер на СДС Иван Костов е недоволен от президента Стоянов, че си е позволил да дава напътствия на СДС. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет на СДС вчера, а поводът за думите на  премиера е изявлението на президента Стоянов от края на миналата седмица, в което той  посъветва  управляващата партия да върне доверието на гражданите и да не се капсулира. "СДС трябва да внуши на хората, че делата на България не зависят от шепа апаратчици", препоръча президентът. Той очаквал конференцията на СДС да направи реалистичен и самокритичен анализ на ставащото в България, като се опира на резултатите от местните избори. Според премиера не е работа на президента да се меси като възпитателка в проблемите на СДС и на която и да е друга партия. Премиерът разбирал загрижеността на Стоянов, защото СДС го е издигнал за президент. Като такъв обаче той вече не бил член на някой местен син клуб, а надпартиен. По думите на Костов Стоянов може да изказва само своята болка и загриженост. "Защо аз не се меся в църковните проблеми? Защото не ми е работа", обясни Костов. На въпросите, повдигнати от президента, СДС сам щял да си отговори на националната си конференция на 26-27 февруари.
  На конференцията ще се приеме политическа платформа за актуализиране на Програмата за управление 2001, реши Националният съвет на СДС вчера.

  Безработицата и бедността ще са акцентите в актуализираната правителствена програма 2001
  Правителствената програма 2001 за управление на страната ще бъде актуализирана и новите акценти в нея ще са преодоляването на безработицата и бедността, заяви вчера премиерът Костов. Той обясни, че предварително поставените цели са вече изпълнени и е необходимо да бъдат формулирани други съобразно новите реалности. Липсата на работа е най-българският проблем и създаването на заетост ще е най-силната социална политика, смята Костов. Той подчерта, че е необходимо да се отдели централно място на децата. Бедните деца трябва да живеят по-добре и държавата има потенциал за това, каза премиерът. Според него преди актуализирането на програмата ще има дискусия с коалиционните партньори от ОДС.
  Днес премиерът ще представи в парламента акцентите от отчета за изпълнението на програма "България 2001".
  На предстоящата конференция СДС ще отчете успешно управление и ще се помъчи да си отговори защо въпреки това има отлив от подкрепата на хората, обясни лидерът на СДС. Целта е партията да се отвори, да отправи силни послания към обществото именно по въпросите, които го вълнуват. Не мога да се съглася, че СДС за тези 2 и половина години не е водил успешна национална политика и ако хората мислят така, значи между нас и тях има неразбиране и неумение да се обясни, каза Костов. Не отивам на конференцията пораженчески настроен, моето самочувствие е на човек, изпълнил дълга си и поетите дотук обещания, каза той. Вярно е, че много от последиците на тази политика са болезнени, но именно поради страха от тях реформата бе отлагана 10 години. Във времето до парламентарните избори се надявам да докажем, че това е правилната политика, изтъкна премиерът. Според него СДС не е загубил духа си, а конференцията ще бъде един форум на истината.
  Слабостите в информационната политика на СДС ме притесняват, заяви Костов. По думите му съчетаването на успешна политика и на такова отричане и критики говори за много слаба информационна политика. Костов обеща да бъде по-конкретен в специалното си изказване по темата на националната конференция на СДС, информира в. "Демокрация".
  В интервю за "Стандарт" премиерът уточнява, че "ако не се възприемат добре резултатите от успешната политика, една от причините може да е тази" - т.е. "недоброто представяне, затъмняването". Но другата причина била, че самата реформа предизвиква отрицателни реакции. Тя е наложила закриване на предприятия, оттам е безработицата, която "ние непременно трябва да направим временна, а не трайна. Тя предизвиква бедност, разстройство във функционирането на някои системи...тъй че напрежението по всички линии на реформата са достатъчно големи". Същевременно премиерът уверява, че законодателно реформата вече е приключила и тя в момента влиза на практика. Например за администрацията Костов уверява, че състоянието на неопределеност и страх ще бъде преодоляно в началото на март, когато окончателно ще се решат въпросите за сключване на безсрочни трудови договори, новите заплати, новите рангове, длъжности, при нова утвърдена структура.
  Критиките си за инфоррмационната политика на СДС Костов ще отправи по време на конференцията с възможностите си на делегат на форума. "Максимално ще ги използвам /възможностите/  по начина, по който считам, че ще бъде най-полезно за нас", казва премиерът пред "Стандарт".

  Националният изпълнителен съвет на СДС ще се избира тайно и анблок, предвижда правилникът, приет вчера от Националния съвет. Имената на кандидатите за председател, главен секретар и членове на НИС ще бъдат на една бюлетина. Едновременното гласуване на цялото ръководство е най-дрраматично, тъй като всички са поставени при равни условия, обясни лидерът на СДС Иван Костов. За първи път цялото гласуване ще бъде тайно. Досега вотът за председател беше явен, уточнява в. "Демокрация". Броят и структурата на НИС ще останат непроменени - с общо 11 членове, четирима от които зам.-председатели на паритята. Мандатът на ръководството ще продължи 3 години.
  Новият правилник е либерален, модерен и отразява всички актуални тенденции, коментира Костов. Комисията по подготовка на националната конференция на СДС се е спряла на тази процедура, за да приключи изборът по-бързо и да има повече време за дебат по същество.
  Ще се търсят нови лица за НИС, но аз няма да лансирам и манипулирам никого, тъй като СДС не е партия на Иван Костов, заяви премиерът. Лично той щял да посъветва националната конференция да не допусне в ръководството да бъдат избрани хора от кабинета, тъй като това е в разрез с идеята за разделение на партията от изпълнителната власт. В устава обаче няма да има специален ограничителен текст в това отношение.
  На въпрос каква ще е съдбата на изхабените политици в СДС премиерът отговори, че всеки политик имал право временно "да слезе от коня" и да реши дали да продължи битката. Костов смята, че на провалилите се в изпълнителната власт трябва да се даде шанс за борба в партийната йерархия.
  По повод поисканото от президента Стоянов и от столичния кмет Софиянски отваряне на СДС към нови лица, премиерът заявява следното: "Отварянето на СДС е политика за парламентарни избори. Както СДС беше отворен през 1997 г., така трябва да се отворим отново. Друго е отварянето на НИС за избор, за преизбиране на ново ръководство".
  Ролята на вътрешнопартиен арбитър ще се поеме от Контролния съвет. Той ще предлага решения на спорове, като НС ще ги одобрява.
  До 26 февруари НИС на СДС няма да се занимава с нищо друго освен с подготовката на конференцията. Но първата работа на новоизбраното ръководство ще е да реши някои проблеми с местните структури, появили се около отчетно-изборните събрания. "Ще видим защо гонят хора от СДС", заяви Костов. До конференцията всички организации трябвало да се отчетат финансово - най-вече за набирането и разходването на средства около общинските избори. В противен случай  Костов обеща да ги посочи за назидание пред целия форум, пише в. "Сега".

   
  Златка Русева е предложена за лидер на Демократическата партия
  Зам.-председателката на Демократическата партия Златка Русева бе издигната за лидерския пост от местната организация на ДП в Банкя на нейно събрание на 7 февруари, стана ясно вчера.
  Решението е изпратено с писмо до Върховния партиен съвет. Така кандидатурите за мястото на починалия лидер на партията Стефан Савов станаха четири. Всичките те са на зам.-председатели на ДП.
  На конгреса на 26 и 27 февруари за лидер ще се състезават Златка Русева, Александър Праматарски, Александър Джеров и временно излъченият да представлява партията до форума Веселин Методиев.
  На Върховния партиен съвет неотдавна самата Златка Русева се въздържа да се кандидатира за поста, пише "Демокрация". Русева заяви, че ще участва в избора за нов лидер на ДП само ако бъде номинирана от партийна организация.
   

  БКП на Спасов  ще съди СДС и БСП в Страсбург заради отнетите с реституция имоти на БКП. Ние сме нейните наследници и имотите, парите и архивът й трябва да бъдат при нас, а не при БСП, заяви лидерът на сегашната БСП Владимир Спасов вчера.
  Той е пратил иск до Върховния касационен съд и в писма до премиера Костов и парламентарния шеф Соколов. Всички партии с допълнителни букви към традиционните абревиатури да бъдат заличени, настоява Спасов в друго писмо. /"24 часа"/

   


  СИНДИКАТИ
   
  Лидерът на синдикат "Подкрепа" прогнозира предсрочни избори наесен и посочва, че 20% от българите не си дояждат
  Наесен ще има предсрочни избори, прогнозира лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев на започналия вчера Пети конгрес на синдиката.
  До изборите "Подкрепа" ще създаде нова политическа формация заедно с 20 неправителствени организации, обяви синдикалният лидер. За пръв път той заговори за нова демократична алтернатива в средата на ноември и обеща тя да се появи до Нова година, припомня в. "Сега".
  От 2 години сме свидетели на плавно надигаща се криза, заяви пред конгреса д-р Тренчев. Според него ескалацията на престъпността и корупцията са главните резултати от прехода. Партийните елити не можели да постигнат консенсус за начина на присвояване на капитала, поради което редица перспективни производства и отрасли са унищожени и разграбени на парче.
  Обществото е силно разслоено, 30% са изхвърлени от пазара, 20% системно недояждат и гладуват. Всичко това обаче не води до социален взрив, защото хората се държат като при природно бедствие - вярват, че трудностите са временни и утре всичко ще свърши, заключи Тренчев.
  "Къде са синдикатите?", запита риторично Тренчев и отговори, че те не вземат решенията, а политиците не им обръщат внимание. Изходът от положението според него е в появата на нов политически елит, който може да се роди от средите на прокламираното от него  широко обществено движение.
  В. "Новинар" подчертава, че този път лидерът на "Подкрепа" е ориентирал словото си пред конгреса изцяло в социална насока.
  Вестникът цитира думите на Тренчев, че границата на бедността вече минава по линията "яде - не яде" за даден човек, а 20% от хората системно не си дояждат. "Новинар" акцентира върху думите на синдикалния лидер, че перспективата е хората да започнат да продават изхабената си собственост, да спрат да обучават децата си, да снижат личната си хигиена.
  30% от хората са изхвърлени от системата за потребление и услуги, 80% от бедните не ползват стоматологична помощ, а 60% не си купуват основните лекарства, съобщи д-р Тренчев. Според него българинът е все по-беден и все по-несигурен.  /"Сега" и "Новинар"/
   

  КНСБ пусна подписка с искане за оставката на енергийния шеф Шиляшки и в защита на енергетиката
  КНСБ пусна подписка "Благодарим, г-н Шиляшки, отивайте си!" във Велико Търново и по-големите градове на областта.
  Инициаторите призовават всички да се подпишат в защита на българската енергетика.
  Според тях шефът на енергетиката Шиляшки накърнявал правата на потребителите с неумението си да провежда реформите в отрасъла.
  Събирането на подписи ще продължи до 20 февруари и след това те ще бъдат предоставени на правителството.

  Пресата съобщава и за бунта на 3000 врачани срещу ВиК
  Инициативен граждански комитет с председател Ивайло Димитров е оглавил вчера протестите на потребителите срещу монопола на ВиК във Враца. Над 3000 домакинства отказаха да подпишат  предложените им от ВиК договори и ги определиха като форма на узаконено изнудване. Протестната подписка бе внесена в комисията по конкуренция и в правната комисия на парламента.