ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
8 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения със страните от ЦЕФТА | Отношения с балканските страни | Армия | Парламент | Правителство | Политически партии и организации | Социологически проучвания | Социална обстановка | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Жителите на Грозни масово напускат града, а НАТО заплашва Русия.

 • Герхард Шрьодер беше преизбран за председател на СДП.

 • Посещение на М. Олбрайт в Израел, Сирия и Палестина за съживяване на мирния процес.

 • Ниш получи горивото от ЕС.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА
   

 • Чехия няма да въвежда визив режим за българите, но ще ограничи посещенията им в Чехия
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Тони Блеър в лично писмо до премиера Иван Костов обещава пълна подкрепа на България в Хелзинки.

 • Депутатите от френския парламент намират изискванията на ЕС към България за сурови и несправедливи.

 • В интервю за сп. "Шпигел" премиерът Костов заявява, че ЕС не проявява достатъчно разбиране към проблемите на Източна Европа..

 • Продължават срещите на Аткинсън и Гелерод в България.

 • България получи допълнителна помощ от Холандия от 8 млн. дол.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България и Турция подписаха протокол за борба с престъпността.

 • По покана на ДПС на посещение в България са депутати от косовски албански партии.
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Съветът на началник - щабовете на армията даде добра оценка на работата през 1999 г.

 • Патентен данък за всички занаяти, в земеделието патентът намалява над 10 пъти, според приетите промени в Закона за облагане на доходите на физически лица.

 • Успешните преговори за членство в ЕС преминават през промени на българското законодателство, включително и на конституцията, съобщи Костов.след срещата си с лидера на БСП Пъравнов.

 • Според БЗНС - Народен съюз вицепремиерът Бакърджиев носи вина за напрежението в ОДС

 • ООН е разтревожена от растящата бедност в България и от разпадането на социалните мрежи, съобщи радио " Дойче веле"

 • Едва 10% от българите смятат, че правителственият екип е добър и замени не са нужни, сочи изследване на Галъп интернешънъл за ноември.

 • Продажбата на БТК се бави заради разногласия по правната рамка, съобщи Ройтерс

 • Външните инвеститори искат намаляване на данъците.

 • Ще приключим годината с над 3 млрд. долара валутен резерв, заявява  управителят на централната банка Гаврийски
   
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

    "Успешните преговори за членство преминават през сериозна промяна на българското законодателство, в това число и на българската Конституция", съобщи Костов.след срещата си в парламента с лидера на БСП Пъравнов. Тя беше последната от консултациите му с парламентарно представените политически сили във връзка с очакваната покана за ЕС.
  Костов изтъкна, че всички промени в основния закон, които се налагат по пътя ни към Европа, са "по няколко пункта и все сериозни", но отказа повече подробности с думите: "Не искам да навлизам в схемата на различията". Премиерът искал да знае дали е възможно промените в конституцията  "да бъдат  направени, ще има ли съгласие по тях и възможно ли е това да стане преди изборите". Една от необходимите поправки е отпадане на забраната за продажба на земя на чужденци, е съобщила съпредседателката на Народен съюз Анастасия Мозер. Според нея това ще подобри пазара за земя в България. По време на местните избори премиерът Костов повдигна въпроса за промяна, която да даде на общините самостоятелност при определяне на местните данъци, припомнят депутати. Първанов е съобщил, че е поел ангажимент да не дава информация по темата, пише в-к "Демокрация".
  След срещата си с Първанов премиерът Костов заяви, че е много доволен от резултата дотук и че срещите с парламентарните лидери са били успешни. "Може да се направи заключението, че поставяме България над нас, че сме в състояние единодушно да формулираме националния интерес. Убеден съм, че едва когато поставим много високо над нас България, ще съберем достатъчно воля за успех", каза Костов и уточни, че след проведените консултации е  "по-спокоен за това, какво ще правим след 10-ти, за това, какво ще вършим заедно".  "Предстои ни да вървим заедно по един дъръг и труден път" , каза премиерът. Той  поискал съвет от политическите лидери за изявлението си в Хелзинки и получил конкретни предложения, които щял  "с благодарност да включи".
  Лидерът на БСП Георги Първанов е заявил пред Костов, че . "Пътят към Европа изисква мотивацията на целия потенциал на нацията. Не е по силите на една партия, особено когато е изяла толкова от кредита си на доверие от избирателя, да реализира тази мисия", каза Първанов. Той е предложил на премиера всички политически сили в парламента да изработят програма за евроинтеграцията, която да се приеме с консенсус и в която която стъпка по стъпка да бъде описан процесът на присъединяването на България към ЕС. Реалният диалог между управляващите и опозицията трябва да се възроди, смята Първанов. /"Труд", "Сега", "Демокрация"/
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  Чехия няма да въвежда визов режим за българите, но ще ограничи посещенията им в Чехия
  Чешкото правителство е решило засега да не въвежда визов режим за гражданите на България и Румъния, но ще ограничи правото им на посещения в Чехия. Правителството възложи на външния министър да води преговори с двете страни с цел да се направят поправки в споразуменията за безвизов режим, според която гражданите на България и Румъния ще могат да посетят Чехия без виза само веднъж в рамките на половин година. През юни 2000 г. Чехия отново ще разгледа този въпрос на базата на информацията за емиграцията от България и Румъния. /"Новинар", "Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  Тони Блеър в лично писмо до премиера Иван Костов обещава пълна подкрепа на България в Хелзинки
  Днес писмото на Тони Блеър до премиера Костов е една от водещите новини за медиите. В - к "Демокрация" публикува пълния текст на писмото, което започва със "Скъпи Иван" и завършва с "Искрено Ваш Тони". В писмото си Блеър заявява, че България може да разчита на пълната подкрепа на Англия на срещата на върха на ЕС в Хелзинки. Той съжалява, че не е успял да се срещне с Костов преди заседанието на Европейския съвет, но заявява: "Аз призовах Европейския съвет в Хелзинки да признае тези усилия и да покани България да започне официални преговори за приемане в ЕС." Същевременно Блеър обещава, че "Великобритания от своя страна ще продължи да работи конструктивно с вас, щом започнат преговорите, за да може България да постигне възможно най-бърз напредък. Можете да продължавате да разчитате на пълната подкрепа на Обединеното кралство"

  Депутатите от френския парламент намират изискванията на ЕС към България за сурови и несправедливи
  Депутатите от Националното събрание на Франция /долната камара на парламента/ констатират в свой доклад, че условията на ЕС за започване на преговори с България са несправедливи. Автор на доклада е Жан - Бернар Ремон, бивш министър на външните работи при правителството на Жак Ширак. Отбелязва се, че България е третирана по-строго по отношение на ядрената сигурност, отколкото другите страни с ядрени централи. Литва не е поела ангажимент за затварянето на втори блок на АЕЦ "Игналина", а Словакия ще затвори два блока в АЕЦ "Бухожнице" чак през 2006 и 2008 г. Икономическите условия към България и Румъния също били излишни, тъй като ЕС може да забави преговорите, ако тези страни не са напреднали достатъчно. Парламентът настоя и за запазването на помощта за страните, които още не са поканени за преговори.
  В - к "Сега" справедливо отбелязва, че Франция е една от най-големите сили в ядрената енергетика в Европа и е сред най-върлите противници на АЕЦ "Козлодуй". Позицията на френското национално събрание е поврат във френската позиция и идва след като и финландският премиер публично изрази възмущението си от неспреведливите условия, които ЕС поставя пред България по отношение на АЕЦ. /"Сега", "24 часа"/

  В интервю за сп. "Шпигел" премиерът Костов заявява, че ЕС не проявява достатъчно разбиране към проблемите на Източна Европа
  В-к "Монитор" и в-к "Сега" публикуват интервюто на премиера Костов за сп. "Шпигел", в което той отбелязва, че България е една от най-засегнатите страни от косовската криза - "Търговските ни връзки бяха отрязани, транзитните пътища затворени, а Дунав е все още блокиран. Досега директните загуби са 169 млн. марки. За това платихме скъпо и при местните избори през октомври изгубихме невероятно много гласове. Преди войната нашата коалиция имаше солидно мнозинство, а сега социалистическата опозиция почти ни настигна." За приватизацията отбелязва: "Но кой инвестира 300 млн. долара тук и сега. Това е като чума.  Поканата за начало на преговори за членство в ЕС ще бъде може би убедителен сигнал за чуждестранните инвеститори. В момента единствено Милошевич държи в ръцете си ключа за Средна Европа. България е на практика заложник."
  За затварянето на АЕЦ : "Цялото обществено мнение в България е за запазването на АЕЦ и министър - председателят не прави изключение. Тази централа е гордостта на България и е най-изгодната форма на енергоснабдяването ни.  Четирите атомни реактора произвеждат 1/ 5 от енергийния капацитет на страната. В коментари в печата вече бях обвинен в предателство спрямо националните интереси."
  На въпроса  "Мисилите ли, че ЕС не проявява достатъчно разбиране на източноевропейските проблеми?, отговаря: "Да, така е."

  Продължават срещите на Аткинсън и Гелерод в България
  Вчера Аткинсън и Гелерод първо са се срещнали с главния прокурор Никола Филчев. Той е дал уверения, че прокурорите в България полагат искрени усилия да се справят с корупцията, но крайните резултати зависят от съда. Аткинсън му отговорил, че без усилията на главния прокурор България ще си остане в Средновековието. Филчев е поискал да бъде спряно наблюдението над България, защото е неудобно някой непрекъснато да те наблюдава дали си честен. Аткинсън и Гелерод са обещали подкрепа на идеята на Филчев да падне имунитета на съдиите, прокурорите, следователите и депутатите, който пречел да се търси наказателна отговорност. От тази среща в - к "Труд" е научил, че докладът на двамата наблюдатели ще бъде положителен за България.
  Вчера Аткинсън и Гелерод бяха и в Пловдив, където се срещнаха с общинския съвет. Водачът на съветниците от БСП Захари Георгиев е заявил, че политическите партии в града нямат условия за работа, защото продължават политическите уволнения и назначения, а по време на изборите партиите били поставени в неравноправно положение. До скандал на тази среща се стигнало, когато започнал да се изказва водачът на съветниците от ВМРО Стойчо Кузев. Той е връчил две папки с документи на английски език с оплаквания от действията на управляващите от СДС, нарушаващи правата на човека. Разговорът е продължил 2 часа. Изводът на двамата наблюдатели в Пловдив е бил, че "демокрацията в Пловдив е жизненоспособна".
  При завръщането си в София двамата наблюдатели се срещнаха с представители на Българско дипломатическо дружество. Те са информирали, че във външно министерство продължават уволненията на дипломати и на завръщащи се посланици. Същевременно около 80% от новите назначения също са политически. На младите не се дава възможност за развитие, а "братовчедите" са назначавани зад граница.
  При срещата с външния министър Михайлова са били разгледани съдебните дела, заведени от неправилно уволнени дипломати по политически причини. Разгледан е бил и въпросът за политическите назначения в министерството и назначаването на посланици. След срещата Михайлова заяви, че министерството е готово да предостави допълнителна информация по тези въпроси на наблюдателите. Двамата наблюдатели не са поставяли въпроса за "Ловечгейт" на срещата с Михайлова.
  Проведена беше и среща с лидера на "Гергьовден" Любен Дилов - син и с шефа на Гражданското общество срещу корупцията Емил Димитров. Според ревизора Димитров по отношение на борабата с корупцията в България не е настъпила никаква промяна. Той е посочил като примери подкупността на митничарите и най-вече нежеланието на управляващите да въведат интегрираната компютърна система, която се бави от 1993 г. Той казал: "Всички виждат къщата на главния секретар на СДС, нарушенията в БНР и БНТ, в "Булгаргаз", в строителството, в безлихвеното кредитиране". Ревизорът Димитров е разказал как митниците раздават мобифони на правителството и президентството, как без конкурси се строят почивни станции, как телевизори и друга техника се декларира за по 3, 5 и 7 дол. на границата.
  Наблюдателите от Съвета на Европа са се срещнали с мюсюлманите на Неджим Генчев, председателите на мюфтийства и директорите на метресета. /"Сега", "Труд", "Пари", "24 часа"/

  България получи допълнителна помощ от Холандия от 8 млн. долара
  Вчера Министерството на търговията официално съобщи, че Холандия ще отпусне допълнителна помощ на България от 8 млн. долара. Парите ще дойдат в България до края на годината. Те са по линия на двустранното сътрудничество и според подписаните документи през годината България трябва да получи 10 млн. дол. Сумата обаче е увеличена на 16 млн. долара, което означава, че до края на годината България ще получи още 8 млн. долара. Допълнителните средства идват като компенсация за щетите от косовската криза и ще бъдат използвани за балнсиране на бюджета и за различни обществени и частни проекти. /"Стандарт"/
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България и Турция подписаха протокол за борба с престъпността
  Вчера в Анкара министрите на вътрешните работи на България Богомил Бонев и на Турция Саадетин Тантан подписаха протокол за сътрудничество. Двете страни се договориха за общи действия с цел да не се допуска дейността на терористични организации, на организираната престъпност, нелегалния трафик на наркотици и психотропни вещества, нелегалните работници, кражбата на коли. По настояване на Турция се подчертават мерките за пресичане на ограбването на хора при преминаването през територията на съответната страна. Договорено е в най-скоро време да започнат разговори между делегации на службите по сигурността от Къркларели и Бургас. Български кадри ще бъдат изпратени за обучение в полицейската академия в Анкара, а български специалисти ще бъдат приети за обмяна на опит в турската криминална лаборатория. На пресконференцията след подписването на протокола Саадетин Тантан специално се спря на проблема за Кюрдската работническа партия /ПКК/, като заяви, че се надява да не се допуска дейността на ПКК в България. /"Пари"/

  По покана на ДПС на посещение в България са депутати от косовски албански партии
  От вчера на посещение в България са представители на косовски албански партии по покана на депутати от ДПС. Те са заявили след срещите си вчера, че ако на Балканите има повече лидери като Ахмед Доган, конфликтите ще са по-малко. Има какво да научим от ДПС, тъй като патията има голям напредък, заявиха още те. Очаква се до края на месеца Ахмед Доган да посети Косово и да установи контакти с албанските представители на най-високо ниво.
  Депутатите от Косово благодариха за позицията на България по време на войната срещу Югославия и за оказаното съдействие на НАТО.  Косовските представители изразиха съжалението си и поднесоха съболезнования за убийството на българския служител на ООН Валентин Крумов в Прищина. Зам. - председателят на Либералната партия в Прищина Хашим Реджеп заяви: "Ние искаме по-силно присъствие на балканските страни, и по-конкретно на България, в Косово след края на военните действия". Той уточни, че става въпрос за засилване на търговско - икономическите връзки. Пред представителите на медиите косовските албанци заявиха, че те са против идеята за кантонизирането на Косово и настояват за участие в управлението на всички етнически групи от провинцията. Албанските депутати разговаряха с представители на всички парламентарни групи. От БСП са проявили интерес какви са намеренията спрямо населената предимно със сърби Косовска Митровица. Албанските депутати са казали, че не бива да се допуска автономно управление на града само от сърбите. Те са констатирали, че умиротворяването върви по - бавно, отколкото се очакваше. /"Пари"/  
   


  АРМИЯ
   
  Съветът на началник - щабовете на армията даде добра оценка на работата през 1999 г.
  Вчера пред медиите началникът на Генералния щаб на армията ген.- полковник Михо Михов заяви, че оценката на Съвета на началник .- щабовете на армията дава добра оценка на работата през 1999 г. Подобрено е бойното дежурство, постигнати са 12 от целите за оперативна съвместимост с НАТО. Армията е участвала в 15 учения от "Пратньорство за мир" и в други 6 международни маневри. Най-важното е, че през 1999 г. вече се очертава структурата на армията през 21 век, като от 115,000 тя ще стане на 45, 000 души. През 1999 г. са регистрирани 376 произшествия и 17 смъртни случая. Броят на произшествията расте, но самоубийствата относително намаляват. - през 1998 г те са били 29, каза ген. Михов. Почти двойно са се увеличили хулиганските прояви - те са 51. Ген. Михов съобщи за важна промяна в Закона за отбраната, която ГЩ ще предложи на правителството. Ще се предложи всеки мъж, който е навършил 30 години и не е бил в казармата, да заплаща глоба. Санкцията няма да засегне освободените по болест. Глобата ще бъде в размер на издръжката на петима войници за една година  - около 12,000 нови лева.
  Вчера началникът на ГЩ на ВВС ген.-лейтенант Стефан Попов заяви, че в авиобазата на ВВС в Чешнигирово ще бъде създадена школа за въздушни асове. Там ще бъдат пребазирани изтребителите МИГ - 23 от авиобазата в Доброславци, която ще бъде закрита. В школата ще отидат 30 летци, а кандидатите са 100. След завършването на курса летците ще отиват в авиобазата в Граф Игнатиево, където ще летят на МИГ - 21 и МИГ - 29, които ще се пребазират от Равнец. Ген. Попов каза, че София и западната граница няма да останат без въздушно прикритие поради закриването на базата в Доброславци, защото изтребителите имат достатъчен радиус на действие от новите си бази./"Стандарт"/  


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Патентен данък за всички занаяти, в земеделието патентът намалява над 10 пъти, според приетите промени в Закона за облагане на доходите на физически лица
  Почти всички дейности, свързани с търговия и предлагане на услуги, които досега не бяха регистрирани, за да плащат патентен данък, вече ще се облагат с годишен налог. Търговците на недвижими имоти, работниците, извършващи строителни и електроремонтни работи по домовете, както и майсторите на татуировки за пръв път ще плащат патентен данък за дейността си. Това реши парламентът, гласувайки на второ четене промени в Закона за облагане на доходите на физически лица. Собствениците на заложни къщи ще плащат 20 000 лв. данък в столицата и 3000 лв. в малките градове. Патентът се въвежда и за собствениците на заведения, предлагащи достъп до Интернет или компютърни игри.
  Годишният налог за тях е от 100 до 300 лв.на клиентски стол и в зависимост от населеното място. Коафьорите, вкл. фризьорите на животни, ще плащат в столицата от 600 в центъра до 150 лв. в крайните квартали. Патентът за машинопис и ксерокс услуги вече е от 180 до 450 лв., за автотенекеджии, автомивка, пътна помощ и вс. др. услуги, свързани с ремонта на автомобили патентът е от 500 до 2000 лв. Патентен данък ще плащат кожарите, кожухарите, плетачите, собствениците на платени паркинги на място за паркиране, бояджии, ключари, за зареждане на запалки, книговезане, ремонт на велосипеди, брави и др.
  Патентният данък за стопаните, извършващи услуги със земеделска и горска техника, се намалява повече от 10 пъти.
  Първоначално предложението бе за 1 комбайн налогът да е 5000 лв., за трактор - 1500 лв., за ремаркета, стационарни машини - 500 лв. Бюджетната комисия предложи данъкът да падне близо 10 пъти. След дебати депутатите приеха предложението на Калчо Чукаров от БЗНС - Народен съюз , според което собствениците на комбайни ще плащат по 300 лв. на машина годишен данък. За траткор, тракторно ремарке, самоходно шаси и др. подобни ще се внасят по 100 лв., а за прикачни, навесни и стационални машини - по 10 лв. на бройка.

  Екскурзиите в чужбина и доставките на инвестиционно злато ще са освободени от ДДС, гласуваха депутатите.
  Стават задължителни касовите бележки при всички продажби на стоки и услуги. Гражданите, които не пазят фискалния си бон до напускането на обекта, се наказват с глоба от 5 лв.
  Предвидени са санкции и за нередовните платци на данъци. Всеки, който не внесе в срок пълния размер на дължимия данък, ще плаща глоба в размер на 2% от сумата на невнесения навреме налоог, но не по-малко от 50 лв. за физическите лица, които не са търговци.
  До 80 лв. ще е необлагаемият месечен доход от 1 януари 2000 г., а до 960 лв.- годишният.
   
  Социалната и Бюджетната комисия в парламента разгледаха проектобюджета на държавното обществено осигуряване
  Пенсионерите през 2000 г. ще бъдат 2,335 млн. по данни на Националния осигурителен институт. Около 300 000 от тях ще получават по две и повече пенсии. Близо 1 млилион и 300 000 възрастни  няма да имат  увеличение на пенсиите през 2000 г., увеличението ще засегне 1 млн. и 200 000 пенсионери. Това предвижда проектобюджетът на държавното обществено осигуряване, разгледан на общо заседание на социалната и бюджетната комисия в парламента, които подкрепиха проекта на финансовото министерство.
  Близо 15% от БВП през 2000 г. ще се отделят за социално осигуряване и подпомагане, съобщи социалният министър Нейков. Според Йордан Цонев, шеф на Бюджетната комисия, НОИ не трябва да се занимава със събирането на средства от длъжниците си. В страните, към които се стремим, административният субект - министерство на вътрешните вземания, събира средствата заяви Цонев. 
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Частни здравни фондове ще се откриват от 1 януари 2000 г.,  само ако се докаже законният произход на капиталите им, съобщиха вчера от здравното министерство
  Уставният капитал на тези дружества трябва да бъде не по-малък от 2 млн. лева. Всеки съдружник във фонда с акции на стойност над 10 000 лв. е задължен да подпише декларация. Да обясни как се е сдобил със споменатата сума. Мярката е срещу прането на незаконно спечелени пари, обясняват от министерството. Уставният капитал ще се блокира и харчи, само ако дружеството фалира. С парите от него ще се компенсират осигурилите се във фонда граждани. В МЗ е създаден отдел за здравноосигурителен контрол, който вече приема документите на кандидатит за здравни фондове.
  В момента има само 2 частни здравни фонда, регистрирани по Търговския закон. Те ще бъдат лицензирани по Закона за здравното осигуряване в близките 2 месеца, когато ще заработи съветът по осигурителен надзор към Министерския съвет.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Учредителите на СДС обявиха на 10-годишния юбилей на съюза, че ще направят нов СДС, който да започне истинската борба срещу разрухата. На тържеството по случай 7 декември 1989 г. присъстваха Любомир Собаджиев, Милан Дренчев, Стефан Гайтанджиев, Димитър Баталов, Румен Воденичаров.
  НИС на СДС прати кратка телеграма до събралите се основатели на СДС. "Заедно бяхме по площадите и барикадите, за да защитаваме националното и лично достойнство. За първи път европейската ни мечта е на път да се сбъдне", се казва в писмото. Намеква се за големите заслуги на сегашния СДС за евроинтеграцията на България, информира в-к "24 часа".  Според същия вестник лидерите на управляващата партия са били категорични, че не смятат да присъстват на тържеството, нито ще почетат годишнината по друг начин.
  Главният прокурор Филчев е поздравил основателите на СДС за делото им с букет. Лични телеграми са изпратили и д-р Петър Берон, който сега е в Либия, и д-р Петър Дертлиев, който също е в чужбина.
  Идеята на Собаджиев е новият СДС да обединява партии от либералния  и социалдемократическия сектор, граждански организации, сдружения и синдикати, съобщава пресата.

  Според БЗНС - Народен съюз вицепремиерът Бакърджиев носи вина за напрежението в ОДС
  "Вицепремиерът Бакърджиев има вина за напрежението в коалицията ОДС. Политическото му поведение създаде негативен образ на правителството". Това заяви в Пловдив депутатът Борислав Китов от Народен съюз, излагайки позицията на БЗНС за предстоящите промени в кабинета.
  Според Китов Бакърджиев добре си вършел работата като министър. Многото инвестиции, новите пътища са негов плюс, но когато се говори за нов стил на управление, добре е да се има предвид политическата арогантност на Бакърджиев, каза Китов. Той потвърди решението на БЗНС - НС в новия кабинет да настояват за вицепремиерски пост. Александър Божков можел да оглави Министерството на евроинтеграцията, тъй като досега е водил всички преговори с международните финансови институции и имал необходимия опит, каза депутатът от БЗНС - НС.

  ДПС в Кърджали пое вината за изборния провал
  ОбС на ДПС поема своята отговорност  за резултатите от изборите в Кърджали и насрочва извънредна отчетно-изборна конференция на 25 март 2000 г., се казва в съобщение на общинското ръководство на движението, публикувано вчера в кърджалийските вестници. На заседание на 4 декември ОбС на ДПС направи анализ на резултнатите от местните избори и счита, че за загубата на кметското място има както обективни, такаи субективни причини, се казва в съобщението. Според огласното становище в момента най-важната задача е укрепване на структурите по места с цел започване на подготовката за парламентарите избори. Декларира се желание за диалог с всички, които живеят с проблемите на движението, стига да са добронамерени. Лидерът на облщинското ДПС Сейфи Неджил е подал оставка на 4 декември, но тя не е била приета, съобщава "Демокрация".

  Изборните резултати от 23 октомври в Петрич да бъдат касирани, призова в съдебна зала изпълняващият длъжността окръжен прокурор Христо Георгиев. Безспорно са установени редица нарушения на Закона за местните избори - гласуване на 20 души от Петрич под 18-годишна възраст, на 6 чужденци и на 57 граждани без адресна регистрация. Сдебният състав на окръжния съд в Благоевград прие заключението на вещото лице Олег Велинов, който извърши проверка на допълнителните списъци в 92 секционни комисии. Изслушана е била и графологичната експертиза.
  Дали да касира изборите в Петрич или не, съдът ще реши в петък, 10 декември. Те бяха спечелени от Андон Чопаков - БСП, само с 35 гласа пред кандидата на СДС Вельо Илиев.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  На 10  декември започват стачка и граждански протести на миньори от "Маламово" и "Миньор", ако дотогава няма окончателно решение за съдбата на рудниците, съобщи обединението "Промяна". Според синдиката на преговорите станало ясно, че решението за ликвидация е взето без техническа и икономическа обосновка.

  Федеративният съвет на СПФ "Подкрепа" поиска вчера незабавна оставка на шефа на агенцията по енергетика Иван Шиляшки. Синдикалистите обявиха пълна готовност да започнат национален протест заради начина, по който се провежда държавната политика в енергетиката.

  ООН е разтревожена от растящата бедност в България и от разпадането на социалните мрежи, съобщи радио "Дойче веле", като се позова на официален доклад
  В документа, съставен от Комисията на ООН за икономическите, социалните и културните права, се отправял призив към правителството в София да има  предвид как реформите водят до обедняване на населението. Комисията припомняла на българския кабинет, че се е ангажирал да защитава икономическите, социалните и културните права на хората.
  550 000 семейства в България трябва да бъдат подпомагани от държавата поради бедност. Те живеят с месечен доход 37, 30 лв. на човек от домакинството. Според КНСБ обаче бедните българи са много повече. Средният гражданин харчи 51% от месечния си доход само за храна.
  България е начело по безработица сред кандидатките за ЕС, съобщи статистическата служба Евростат в Брюксел. Нивото й в България е 16%. /"Труд"/  
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Едва 10% от българите смятат, че правителственият екип е добър и замени не са нужни, сочи изследване на Галъп интернешънъл
  В-к "Пари  публикува социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" за ноември, според което мнозинството от българите се обявяват за промени в политиката на правителството и смяна на министри. Едва 10% са поддръжниците на тезата, че това е добър правителствен екип и замени не са нужни.
  Според изследването резултатите от местните избори са задълбочили тенденцията на спад на рейтинга на основните фигури в правителството. Външният министър Надежда Михайлова губи нови 3%, вицепрелиерът Бакърджиев също. С 11% подкрепа е вицепремиерът Божков. Много силни са и обществените напрежения по отношение на двамата вицепремиери, съобщават от Галъп. Общественото недоволство все още не се концентрирало в личността на премиера и това според Галъп е индикатор за шанса, който управляващите имат, за да излязат от кризата на доверие в рамките на статуквото и да завършат мандата си.
  С 4% повече доверие печели президентът Стоянов през ноември в сравнение с данните от октомври. Той има подкрепата в момента на 63% от гласоподавателите. Това показва, че критиката му към СДС във връзка с изборите и изказванията му против корупцията са спечелили симпатии. С повишен рейтинг е и столичният кмет Софиянски. Доверие печелят и лидерът на БСП Първанов и Любен Дилов - син.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Продажбата на БТК се бави заради разногласия по правната рамка, съобщи Ройтерс, позовавайки се на неназован официален източник.
  "Постигнахме споразумение по всички основни точки, но липсата на международна правна оценка от българска страна задържа довършването на сделката", е обявил пред агенцията участник в преговорите.
  Българското правителство и представителите на консорциума ОТЕ/ KPN изразиха желанието си да приключат сделката преди края на годината, но сега мълчат за причините по забавянето, уточнява Ройтерс.
  "Ако не приключим сделката до края на годината, ще предложим на българското правителство да наеме международен правен консултант, който да помогне за финализирането й", е заявил източникът от консорциума.
  В интервю за медиите вицепремирът Бакърджиев коментира: "Продължават да работят колегите и от българската страна, и кандидат-купувачите. Мисля, че сближават позиции, но няма да кажа дали ще стане обезателно, или ще стане след 3 дни. Защото много пъти станаха тези по 3 дни винаги с надеждата, че наистина ще приключим. Затова не искам да коментирам в детайли преговорите. Когато те приключат, ще имаме такава сделка, на каквато българската страна и кандидат-купувачите държат или просто няма да се разберем".
   

  Върнати са 98% от земите в София
  Земеделските земи в София са върнати, заяви вчера областният управител Васил Маринчев.
  98% от  от масивите в 68 землища са върнати на собствениците, каза зам.-кметът Борис Спиров.
  Може да има много недоволни, но важното е, че хората вече са собственици, обявиха от областната управа. В реални граници са върнати 220 000 декара в 66 землища. С план за земеразделяне са възстановени 270 000 дка в 49 землища.
   

  Външните инвеститори искат намаляване на данъците
  Правителството трябва да поощри българите да инвестират в малки и средни предприятия, за да излязат от сектора на кафенетата и бутиците. Това заяви президентът на Българската международна стопанска асоциация /БИБА/ Джон Мънъри, след като връчи на преиера Костов новото издание на "Бялата книга за чуждестранните инвестиции в България". Книгата отразява оценките и препоръките за бизнессредата на 130 чуждестранни компании, инвестиращи в България.
  Стимулирането на средната класа е особено важно сега, когато главните приватизационни сделки вече са приключили и страната е изправена пред опасност от икономически спад, пише в книгата.
  Търговската дейност се свива, изтеглят се парични средства от пазара, намалява покупателната способност на населението, алармират инвеститорите.
  За да се насърчи производството, чуждестранните инвеститори препоръчват да се намалят под 40% данъците на физическите лица, под 25% корпоративният данък и от 20 на 18% ДДС за потребителските стоки.
  Освен това се предлагат данъчни облекчения за отраслите, свързани с високите технологии и дългосрочни данъчни преференции на чуждестранните и българските инвеститори в стратегическите производства.
  Препоръчва се данъчен режим на стимули, които да улеснят малките и средни предприятия в изготвянето на бизнеспланове, за да могат да кандидатстват за външно финансиране.
  Много от големите и важни въпроси на българската икономика са решени, смятат от БИБА. Затова препоръките в сегашното издание на книгата са съсредоточени върху детайлите във всички сектори и особено в сферата на данъчното облагане.
  Като основни влошени параметри през 1999 г. се сочат постепенното увеличаване на срока за възстановяване на данъчния кредит по ДДС от 30 дни на повече от 6 месеца и непризнаването на данъчен кредит при износ на услуги.

  Ще приключим годината с над 3 млрд. долара валутен резерв, заявява  управителят на централната банка Гаврийски
  През тази година сме платили 860 млн. долара външен дълг,  а през следващата плащанията са за 900 млн. долара. Увеличението е през 2001 г., но и то не е много голямо. Някакви изключителни натоварвания по увеличение на плащанията не очаквам, заявява в интервю пред "Демокрация" шефът на БНБ Гаврийски.  Той съобщава, че валутният резерв на страната е много добър, над 3 млрд. долара. Освен това големите приватизационни сделки - за БТК, за Булбанк, се очаква да приключат следващата година, което със сигурност ще осигури достатъчно средства за плащанията по дълга.
  Една от задачите на правителството е намаляване на обема на външния дълг и евентуалното му преструктуриране с оглед на облекчаване на плащанията през следващите години. Предложената замяна е само една от възможностите за преструктуринане на дълга. При добро стечение на обстоятелствата през следващата година е възможно да бъде извършена тази операция с оглед пренасяне на някои от плащанията за по-далечни периоди. Необходимите средства за това са заложени в държавния бюджет. По брейди облигациите има обезпечения, които ще бъдат намалени. Освен това плащанията по дълга ще бъдат разсрочени, съобщава шефът на БНБ.
   
   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"