ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
8 ноември 1999 г.
 
     
   
   


  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Полицаи от цяла България ще се грижат за охраната на Клинтън.

 • САЩ ще ни окажат помощ в експортния ни контрол и ни извадиха от черния списък за софтуерно пиратство.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Атентат в Израел ден преди преговорите с Палестина.

 • Бързо увеличаване на напрежението между Сърбия и Черана гора.

 • Конгрес на Социалистическия интернационал в Париж.

   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА
   

 • Резултати от участието на премиера Костов в годишната среща на министър-председателите на страните от Централноевропейската инициатива /ЦЕИ/ .

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • За спирането на първите два блока на АЕЦ ще ни трябват 100 млн. дол. годишна компенсация на  блок.

 • Полицаи от 16 страни заседават в Бояна.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Според в - к "24 часа" тристранните балкански срещи, включително и тази в Боровец, вече са безполезни. 

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • БТК да има монопол в доставката на Интернет за България, предвижда проектозакон на  Комитета по пощи и далекосъобщения и Държавната комисия по далекосъобщенията.

 • Днес МВР чества 120 години от създаването на българската полиция.

 • БДЖ спира 20 линии от януари 2000 г.

 • БСП ще се готви за коалиционно управление на социално-либерална основа със стратегически партньор ДПС, заяви лидерът на БСП  Първанов на пленум на 7 ноември.

 • През последните 10 години 850 000 българи са емигрирали в чужбина, сочат данни на синдикатите.

 • По данни на ПРООН за периода 1990-1999 г. реалният доход на българските домакинства е намалял с 65%.

 • Платежният баланс е на минус с 548.4 млн. долара за периода януари- юни 1999 г.,  дефицитът е надминал най-мрачните прогнози, отчете централната банка.

 • "Нефтохим" е заел 1/5 от пазара на горива в Югославия, става ясно от проучване на сръбски експерти.
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Полицаи от цяла България ще се грижат за охраната на Клинтън
  При посещението на президента Бил Клинтън в България за неговата охрана ще бъдат привлечени полицаи от цяла България. Няколко хиляди от тях, без да се посочва техният точен брой, ще застанат на пост 24 часа преди 21 ноември. Така ще се гарантира сигурността на машрутите, по които ще премине кортежа. Ще се въведе денонощно дежурство по постовете на 2 - 3 смени. По високите  сгради ще бъдат разположени специални постове от командоси с радиостанции, автомати и снайперски карабини. Улиците, по които ще мине кортежа ще бъдат проверени старателно за поставени експлозиви с дистанционно управление. Ще бъдат проверени и охранявани и подземните съоръжения и канали. В Осло, където Клинтън беше на посещение наскоро, капаците на всички шахти били заварени с електрожени. Досега е имало 4 неофициални срещи на служителите на Националната служба за охрана /НСО/ със специалистите от "Сикрет сървиз". На тях много детайлно е било обяснено по часове и минути разработения сценарий за посещението и маршрутите за движение. Американците били склонни да се вслушат в българските предложения, защото не познавали добре спецификата на България. Предвижда се на 24 ноември Клинтън да участва в голям концерт пред храма "Александър Невски" по повод на неговото посещение. Очаква се Клинтън да свири на саксофон./"Стандарт"/

  САЩ ще ни окажат помощ при експортния ни контрол и ни извадиха от черния списък за софтуерно пиратство.
  На 5 ноември посланикът на САЩ в България Ричард Майлс и търговският министър Валентин Василев подписаха меморандум за разбирателство между правителствата на България и САЩ за автоматизиране на системата за лицензиране на българския износ. Меморандумът е на стойност 150,000 дол. и е в рамките на споразумението между двете страни за икономическа, техническа и др. помощ. Предвижда се да се следи българският износ на оръжие и стоки с двойна употреба чрез американска автоматизирана система, която САЩ ще предоставят безвъзмездно. На първия етап от нейното въвеждане в Министерството на търговията и туризма ще се монтират сървър и терминали, а по-късно към системата ще бъдат включени и други министерства и ведомства като МВнР, МВР, ГУ Митници и др.
  На пресконференция във Варна г - жа Хуей Чан, вицепрезидент на европейския клон на Сдружението на издателите на бизнес софтуер /БСА/, заяви, че България е извадена от черния списък на държавите с най-висок процент пиратски софтуер. България е извадена от черния списък 301, фиксиращ член от Търговския закон на САЩ за търговската политика към външни партньори. България беше на второ място след Китай по производство на пиратски софтуер. Сега обемът му е спаднал от 93 - 97% на 12 - 14% Той почти се вписва в европейските норми, тъй като в Европа около 50% от продаваните компютърни продукти не са лицензирани. В САЩ пиратския софтуер е 26%./"Пари"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  Резултати от участието на премиера Костов в годишната среща на министър - председателите от страните от Централноевропейската инициатива /ЦЕИ/
  На 5 и 6 ноември в Прага се проведе 10-та юбилейна среща на министър - председателите на страните - членки на ЦЕИ. Почти всички от тях са членове и на ЦЕФТА. Присъстваха министър - председатели от 16 страни, които приеха специална декларация. Министрите на икономиката обсъдиха на кръгла маса иконимическите аспекти на сътрусничеството. Почти всички балкански страни изразиха неудовлетворение от липсата на конкретност в Пакта за стабилност и този въпрос беще включен в декларацията от срещата. Италия пое ангажимент за създаването на регионален фонд за възстновяването на региона. В точка трета на декларацията се отбелязва, че започването на преговори с България, Румъния и Словакия за присъединяване към ЕС ще има важно значение за стабилността и единството на Европа. В заключителния документ беше възприета изразената от Костов позиция по възстановяването на корабоплаването по Дунав, което е крайно необходимо на страните от долния Дунав, които търпят огромни загуби. По този начин се дава възможност ЕС да промени решението си да не окозва помощ за деблокиране на корабоплаването и да отпусне финансова помощ за разчистването на реката. Иван Костов лансира на пленарното заседание идеята за създаване на национални инвестиционни фондове от страните от ЮИЕ за тяхното икономическо възстановяване, в което да се включват средства, които те трябва да предоставят на страните от Парижкия клуб по стари задължения. Повечето страни кредиторки от Парижкия клуб подкрепят това предложение с изключение на Франция, която е обещала да преразгледа отношението си. Костов е призовал ЕС и САЩ да запазят своя интерес към ЮИЕ, за да не остане той изолиран в икономически и политически план. При срещата си с италианския премиер Масимо д, Алема премиерът Костов е получил твърдо уверение, че Италия ще подкрепи искането на България да получи покана за преговори за членство в ЕС на срещата в Хелзинки. Същото уверение е дал на Костов и австрийският премиер Волфганг Шусел. По друг начин стои въпросът с АЕЦ. Австрия и Гърция са особено чувствителни към този проблем. Шусел е дал да се разбере, че този въпрос няма да повлияе на подкрепата на Австрия за започването на преговори с България за членство. При срещата си с Костов румънският премиер Раду Василе е премълчал въпроса за втория мост над Дунав като е обещал да даде отговор на писмото на Костов от месец март по този въпрос. Василе е обещал да даде бърз отговор и на предложението на Костов за разширяване на военното сътрудничество, включително и чрез създаването на българо - румънски батальон. България счита този въпрос за особено важен, тъй като той ще даде тласък за преодоляване на негативните тенденции в отношенията между двете страни и за постигане на обща позиция между двете страни при бъдещете преговори с ЕС.
  Вицепремиерът Александър Божков се е срещнал с министърът на промишлеността на Чехия, с когото са се договорили за създаването на смесени дружества и на групи за насърчавне на износа, както и за търсене на механизми за връщането на позициите на българската лека промишленост на чешкия пазар. /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  За спирането на първите два блока на АЕЦ ще ни трябва поне 100 млн. дол. годишна комренсация на блок
  Вчера в предаване на националното радио шефът на парламентарната Комисия по енергетика Кирил Ерменков от Евролевицата заяви, че поне 100 млн. дол. годишно на блок ще ни трябват заради по-ранното им изваждане от експлоатация. Според него максималната отстъпка, която България може да направи, е да се договори да затвори първите два блока на АЕЦ една година по-рано - през 2003 г. защото необходимият технологически срок за спирането им е 3 години. Мандатът, даден на правителството от парламента, дава възможност за постигане на положителен резуртат, декларира Ерменков. Той отбеляза, че е необходимо да се коригира приетата от парламента енергийна стратегия по отношение на прогнозите за потребление на електроенергия, които били преувеличени, сроковете за затваряне на реакторите и инвестиционната програма. Според депутата от СДС Димитър Абаджиев в същото предаване на радиото дебатът в парламента по този въпрос е показал кои в България са за влизане в ЕС и кои са против. Към същата теза се придържа днес в интервю във в - к "Демокрация" и председателят на парламентарнта комисия по външна политика Асен Агов. Според него ясно е проличало кой иска България да стане член на ЕС и кой  - не. От опозицията заявяват, че всички партии в парламента желаят интеграцията на България в ЕС, но правителството се е провалило в преговорите с ЕС като е приело много по-неизгодни условия от тези на Литва и Словакия по затварянето на блоковете на АЕЦ. Освен това те обвиняват правителството, че е нарушило положенията в приетата от парламента енергийна стратегия на България през месец март.

  Полицаи от 16 страни заседават в Бояна
  Вчера в София започна заседание на Изпълнителния комитет на Европейския съвет на полицейските синдикати./ЕСПС/. София за първи път е домакин на такова международно събитие. Форумът предшества днешния празник на българската полиция. ЕСПС е най - голямата неправителствена организация към Съвета на Европа и наброява 250,000 члена от 16 европейски държави. При откриването председателят на ЕСПС Мишел Албен заяви, че България е изминала дълъг път през последните години и провеждането тук на юбилейното заседание потвърждава демократичните промени.. Защитната роля на полицията е един от критериите за членство в ЕС и в България този критерии вече съществува.Поздраветилен адрес до форума изпрати президентът Стоянов. На заседанието присъства директорът на Националната полиция ген. Васил Василев и председателят на българския Национален полицейски синдикат Емил Рашев., който заяви, че заседанието ще издигне авторитета на България преди срещата в Хелзинки./"Демокрация", "Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Според в - к "24 часа" тристранните балкански срещи, включително и тази в Боровец, вече са безполезни
  В - к "24 часа" публикува аналитичната статия "Пак ялова балканска среща на Боровец". Отбелязва се: "В Боровец половината от времето на тристранната среща и 90% от разговора Стоянов - Константинеску отиде за изясняване на становищата за втория мост на Дунав. След тях бе казано, че "не успяхме да сближим позициите си". Вероятно България още смята, че Гърция като член на ЕС и НАТО може да притисне Румъния. Още предишната среща през миналата есен в Делфи обаче показа, че дори да има инструменти за натиск, Гърция не ги използва. Като теглим чертата под Боровец, виждаме, че тримата балкански лидери се събраха цивилизовано и по европейски, пожелаха си мир и стабилност в региона. Помърмориха за недостига на пари. И не решиха нито един конкретен проблем" Според "24 часа" "триъгълните форуми са като трикраките маси - куцат заради двустранни проблеми".

   
   


   МЕДИИ
   
  БТК да има монопол в доставката на Интернет за България, предвижда проектозакон, подготвен от Комитета по пощи и далекосъобщения и Държавната комисия по далекосъобщенията.
  Забранява се и доставка на Интернет по мрежите на кабелните оператори.
  Проектът цели промяна на сегашния закон за далекосъобщенията и за него са настояли от консорциума - купувач на телекома, гръцката ОТЕ и холандската "Кей Пи Ен". Целта на промените е да се разшири монополът на БТК върху либерализирани в момента дейности.
  До 2002 г БТК е монополист върху обикновената телефонна услуга.
  Най-ощетени от промените ще бъдат абонатите на Интернет в България, тъй като цените ще скочат. Абонатите на мрежата в страната са близо 300 000 души.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Днес МВР чества 120 години от създаването на българската полиция
  Празникът ще започне с тържествен парад пред паметника на Незнайния воин в София.
   

  БДЖ спира 20 линии от януари 2000 г
  От януари започваме да закриваме губещите линии в БДЖ, е съобщил транспортният министър Краус пред в-к "Труд". Става въпрос за 20 маршрута с обща дължина 754 км. Причината е, че догодина хазната ще отпусне субсидии от 40 млн. за пътническите превози вместо планираните 56 млн. лв.
  Досегашните 50% намаления за ученици и хора на пенсионна възраст ще отпаднат през януари 2000 г.
  За 1999 г. хазната отпусна на железниците 60 млн. лв. компенсация за губещите пътнически превози. Догодина сумата ще се намали с повече от 30%.
  "Няма да допусна жп билетите да поскъпнат от януари. БДЖ трябва да намери вътрешни резерви", каза министър Краус.
  По 4 от планираните за закриване жп линии пътническите влакове вече са спрени, но продължава движението на товарни и смесени композиции. Обслужването на останалите ще спре, ако не се осигурят пари от общините и заинтересованите предприятия.
  Превозите по 14 от губещите сега второстепенни линии ще станат печеливши, когато влаковете се заменят с икономически релсобуси, са обяснили от БДЖ. От начало е достатъчно за всяка отсечка да има по един релсобус. Цената му е около 2 млн. долара. Български държавни железници обаче нямат пари за такива доставки, а според споразумението си със Световната банка нямат право и на нови заеми.
  Ако общините участват във финансирането, БДЖ ще възстанови обслужването на линиите.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  БСП ще се готви за коалиционно управление на социално-либерална основа със стратегически партньор ДПС, заяви лидерът на БСП  Първанов на пленум на 7 ноември
  БСП ще настоява депутати за следващия парламент да се избират по смесена пропорционално-мажоритална система на гласуване. Това  вчера /7 ноември/ реши пленумът на БСП по предложение на Александър Лилов.
  Идеята е дошла след анализ на местните избори, на които БСП подкрепи независими кметски кандидатури, залагайки на мажоритарен, а не на партиен вот.
  "Изборите показаха, че е необходима друга формула на властта - потенциалът на СДС за идните парламентарни избори се стопява и няма да му стигне мнозинство в НС", обяви лидерът на социалистите Първанов в доклад пред пренума за изборните резултати.
  Първанов призна, че и БСП няма да има достотъчно сили за свое правителство, тъй че трябва да се готви за коалиционно управление. "Не са значителни ресурсите на лявата идея, затова все по-актуален е "социалнолибералният, ширококоалиционен, не силов, а интеграционен" модел на управление. Първанов подчерта, че ДПС трябва да бъде достойно представена в бъдещото управление.  В доклада си той определя сътрудничеството на социалистите с ДПС като "стратегически мотивирано". Според него на изборите БСП се е утвърдила като лявоцентристка формация. Партията трябвало обаче още по-последователно да се идентифицира "като неразривна част от европейската социалдемокрация", каза лидерът на БСП. Това предизвика острата реакция на бившия председател на БСП и шеф на Центъра за стратегически изследвания на БСП Александър Лилов и в кайна сметка в решението на пленума бе записано, че БСП трябва да се идентифицира "като част от европейската левица".
  Първанов подложи на критика кампанията на БСП за изборите. Имало отлив на гласове в сравнение с 1995 и с 1997 г. "В изборите имаше и явни провали на някои наши местни ръководства - те трябва да поемат оговорността си", заяви Първанов. Като пример той даде Видин, Монтана и Шумен.
  Пленумът на БСП реши още, че "предстои редовен конгрес на БСП в първите месеци на идната година". Конгресът щял да подготви партията за спелечване на парламентарните избори, начертавайки курс към вземане на властта.
  Първанов ще поиска нови попълнения в Изпълнителното бюро на БСП още на следващия пленум след 10 дни, информира в-к "Сега. На мястото на починалия Николай Добрев и спечелилия кметското място в Сливен Асен Гагаузов ще се търсят нови лица. Едно от тях ще е вероятно депутатката Татяна Дончева. Членът на ИБ Стефан Нинов може би ще подаде оставка, според "Сега". Бившият кмет на Плевен Румен Петков пък идва в централата на БСП в София, за да оглави организационния отдел.  /"Труд" и "Сега"/

  Андрей Райчев, който поиска оставката на лидера Томов,  не бе изключен от Политическият съвет на Евролевицата
  Андрей Райчев, който публично обвини лидера на  Евролевицата Томов, че не се отчита за парите пред никого и поиска оставката му,  остава член на Националния партиен съвет. Това решиха членовете на НПС на Евролевицата на среднощно закрито заседание в събота, 6 ноември.
  Шефът на контролната комисия Александър Радославов е поискал Райчев да бъде отлюспен. Срещу предложението му се е обявил проф. Драганов. Той обяснил, че в демократичните партии подобни предложения не минават.
  Подкрепил го е и Андрей Бунджулов. Ако изключвате него, изключете и мен, настоял политологът. Часове по-късно Бувджулов бе изключен от Политическия съвет на партията. Делегатът Стойчо Гълъбов от Самоков поискал гласуването, при което 33 от 127-членния съвет били за изключването, 18 против, 11 се въздържали.  /"24 часа"/  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  През последните 10 години 850 000 българи са емигрирали в чужбина, сочат данни на синдикатите
  410 000 са младите българи, подали досега молби за "зелена карта", съобщиха от Центъра за икономически анализи на "Промяна". Много от тях са с образование над средното, владеят чужд език, имат допълнителна специализация.
  През 200 г. 3500 българи ще могат да получат "зелена карта". През миналата година от лотарията спечелиха 4381 българи.
  350 000 са младите хора на възраст до 28 г., напуснали страната през последните 10 години, показва изследване на КНСБ. С тях българите, емигрирали в чужбина , стават близо 850 000. Най-тревожно е, че 70-80% от напусналите страната младежи, са с високо образование. В същото време безработните млади хора в България до края на 1999 г. ще станат 200 000. Повече от половината са без специалности и с ниско образование. Интелектуалният потенциал на нацията продължава да се топи, предупреждават двата синдиката. /"Труд"/

  По данни на ПРООН за периода 1990-1999 г. реалният доход на българските домакинства е намалял с 65%
  През 1989 г средната заплата в България бе 240 лв. От тях средният българин плащаше 22,90 лв. данък общ доход /9,54% от заплатата/. Осигуровката я поемаше работодателя. За пенелни гарсониери и двустайни жилища годишният данък сгради бе 10-20 лв. /1% от оценката/. Още 30 лв. отиваха като данък за кола.
  През есента на 1999 г. средната заплата е 194 лв. От тях средният българин плаща 16,7% за данъци и осигуровки, включително здравната. Това са 32 лева. За същия апартамент отиват 20-40 лв. Само жигулата излиза по-евтина - 13 лв., ако колата е 10-годишна, 1300 кубика, 65 к.с.
  По данни на програмата за развитие на ООН /ПРООН/ за периода 1990-1999 г. реалният доход на българските домакинства е намалял с 65%.
  Нищо чудно, след като с изключение на Словения никоя от държавите в Централна и Източна Европа не успя да се върне на нивата на БВП от 1989 г, пише в-к "24 часа. БВП в България през 1998 г. е бил 66% от този през 1989 г. За сравнение за Румъния процентът е 78, за Македония - 52., съобщава в-к "24 часа" във връзка с наближаващата дата 10 ноември 1989 г., когато започнаха реформите в България.


  ИКОНОМИКА
   
  Платежният баланс е на минус с 548.4 млн. долара за периода януари- юни 1999 г.,  дефицитът е надминал най-мрачните прогнози, отчете централната банка
  Платежният баланс на България по текущатата сметка е бил на минус с 548,4 млн. долара за периода януари - юни. Отчетеният дефицит е с 461,5 млн. долара по-висок спрямо същото време на миналата година, когато пасивът е бил 86,9 млн. долара. Това сочи отчетът на Българската народна банка /БНБ/ за периода януари-юни 1999 г., внесен в парламента от управителя Гаврийски.
  Влошеното състояние на платежния баланс е резултат най-вече от отрицателния външнотърговски баланс към средата на годината, сочат оценките на експертите. Стойността на внесените стоки превишава износа с 541,6 млн. долара, показват предварителните данни на централната банка. Така дефицитът на търговския баланс през първите шест месеца е бил 460.5 млн. долара по-висок спрямо същия период на 1998 г.
  Ползваните услуги на чужди оператори превишават по стойност с 26.7 млн. долара услугите, които наши фирми са предоставяли зад граница. Причина за това са намалелите приходи в страната от транспортни услуги и туризъм. Дефицитът на търговския баланс  и по текущата сметка на платежния баланс за първите 6 месеца надхвърлили и най-песимистичните очаквания, е оценката на БНБ.
  Преките инвестиции в България за първата половина на годината са 219.5 млн. долара. Това е с 10,6 млн. долара по-малко спрямо същия период на 1998 г. Валутните резерви на БНБ са намалели с 330.2 млн. долара от януари до юни. По същото време на миналата година този показател е отбелязал увеличение от 454.9 млн. долара.

   
  "Нефтохим" е заел 1/5 от пазара на горива в Югославия, става ясно от проучване на сръбски експерти. От Бургас за Белград месечно се изнасят 45 000 т нефтопродукти, предимно бензин и дизел. "Нефтохим" е единствената европейска рафинерия, която продава за Сърбия  легално. В средата на този месец Югославия е подписала с бившата швейцарска фирма на Марк Рич бартер за 150 000 т бензин, срещу който сърбите ще изнасят царевица, става ясно от същото проучване.
  Денонощната преработка на петрол в "Нефтохим", която на 7 ноември бе 13 870 т, вече няма да се обявява пред медиите, е научил в-к "Сега". Пресцентърът на комбината е бил предупреден миналата седмица да не изнася данни до второ нареждане з апроизводството. Не е ясно кой е издал забраната, коментира "Сега". От около 2 седмици "Нефтохим" е с дублирано ръководство. Все още по местата си са досегашните изпълнителни директори, назначени от държавата. Новият собственик "ЛУКойл" обаче постави за прокуристи Златев, шеф на софийския клон на компанията, и руснака Ракитский.