ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
8 септември 2000 г.
 
  Политическата ситуация в България | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Отношения с Япония | Отношения с Куба | Отношения с Русия | Армия | Парламент| Правителство | Социална обстановка  | Икономика|
   
   
   
      
  ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Премиерската съпруга Елена Костова призна, че ръководената от нея фондация е получила пари от Лучански, а Костов заяви, че каквито и пари да са получавани, властта  не е била заложник на никого.
   
   
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Сесията на хилядолетието на ООН чертае бъдещето на човечеството.

 • Русия и САЩ подписаха “Инициатива за стратегическа стабилност”.

 • Рекордно висок курс на долара спрямо еврото.
   
   
     


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Папандреу призова Милошевич да осигури честни и демократични избори.
   
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЯПОНИЯ
   

 •  Японският депутат Окано оприличи България като страна след война.

   


  ОТНОШЕНИЯ С КУБА
   

 •  България и Куба активизират своите отношения.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ  С РУСИЯ
   

 • Българската Сметна палата ще подготви план за търговията с Русия.

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • В Ню Йорк президентът Стоянов празнува националния празник на 6 септември заедно с българи в църквата “Св. св. Кирил и Методий” и проведе множество срещи с държавни ръководители.

 • Правителството определи възнагражденията на генералите според новите натовски звания.
  Прокуратурата разследва далаверите на шефа на военното разузнаване ген. Кацаров.
  При откриването на новата парламентарна сесия примиерът Костов обяви, че България е във възход, а БСП поиска оставката на всички силови министри.

 • Вътрешният министър Йорданов заяви, че не знае за убит син на висш държавен чиновник, за който пише във факс на израелската полиция до НСБОП.

 • Лицензът на втори GSM оператор ще бъде даден до януари, съобщи шефът на комисията по далекосъобщенията Таушанов.

 • Синдикатите вдигат учителска стачка.

 • Националното сдуржение на общините обяви 12 октомври за "Ден на протеста на българската община".

   
   
     ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Премиерската съпруга Елена Костова призна, че ръководената от нея фондация е получила пари от Лучански, а Костов заяви, че каквито и пари да са получавани, властта  не е била заложник на никого

  Съпругата на премиера Костов  -  Елена Костова, вчера официално призна, че ръководената от нея фондация "Бъдеще за България" е получила 80 000 USD долара от фирмата на Григорий Лучански "Теленорд".Компаниите на руския бизнесмен според шефа на НСС ген. Атанасов са "разплащателна касичка" на спецслужбите на бившия СССР. Лучански е сочен от контраразузнаванията на няколко държави за бос на руската мафия.
  За дарението съобщи самият Лучански в интервю за в. "Труд". Той заяви, че е финансирал СДС с по 1 млн. германски марки месечно чрез Красимир Стойчев и "МобилТел". Превеждал е  и пари в "доста странен фонд, оглавяван от жената на сегашния премиер".
  Елена Костова заяви, че парите, получени от "Теленорд", са раздадени по предназначение на домове за сираци и че няма да ги върне на Лучански. Тя отррече също така да има връзка между 80-те хиляди долара за фондацията и парите, които Лучански е давал за СДС. "Аз винаги съм казвала, че ние не финансираме политически партии, нито сме финансирали СДС. Нашите програми изцяло са свързани с децата в България", твърди г-жа Костова. Фондация "Бъдеще за България" съобщи, че на 4 април 1997 г. са постъпили 80 000 щатски долара, равни на 127 992 000 стари лева, дарение от фирма "Теленорд", и са изразходвани за летни лагери на деца от 41 домове за сираци и социално слаби семейства.Списъкът за изразходването на тези 80 000 долара е бил предоставен на редакцията на "Труд" от Костова, а редакцията  се е заела да го проверява, съобщават от "Труд". Същият вестник информира, че на въпрос към вътрешния министър Йорданов дали няма да нареди щателен преглед в делата на "Бъдеще за България", той е отговорил: "Първо трябва да имаме данни за какво да разпоредя проверката". Софийският градски прокурор Нестор Несторов пък е обяснил за пресата, че когато става дума за банкови преводи, законът изисква първо да се задейства Бюрото за финансово разузнаване. И да има проверка обаче, тя ще засегне произхода на парите на дарителя, "но в никакъв случай г-жа Костова", е подчертал Несторов. От своя страна финансовият министър Радев е заявил пред журналистите, че няма да нареди на Бюрото за разследване да проверява сметките на фондацията на Костова, тъй като сумите на Лучански били получени преди в България да задейства законът за мръсните пари, съобщава "Труд". Елена Костова заяви, че не вижда "нищо конфузно" от факта, че фондацията й е финансирана с доларите на Лучански и че ако и да са "мръсни", тези пари са отишли "по предназначението си - за децата сираци". Костова обяви, че фондацията й е получавала още по-големи суми - по 100 000 и 130 000 швейцарски франка от Швейцария, Франция, Австрия.
   

   Да имаш фондация, когато си на власт, е тероризъм, заявява експрезидентът Желю Желев

  "Труд" пубикува коментар на бившия президент д-р Желю Желев  във връзка с получените от фондацията на Елена Костова пари от Лучански със заглавие"Да имаш фондация, когато си на власт, е тероризъм". Експрезидентът заявява, че още преди 2 години е изразил мнението си, че "Бъдеще за България" и "изобщо този тип фондации на хора, които идват на власт, са много съмнителни и че няма начин това уж благотворително дело да не се мафиотизира, да не се използват рекетът и изнудването на частните и държавните фирми, за да набират средства". Д-р Желев припомня, че когато е казал че "Бъдеще за България" използва най-широко рекета, е имало реакция от близки до г-жа Костова хора, че това е клевета. Неговото твърдение обаче се е основавало  на доказателства, че властта се използва за набиране на средства и , друг източник на твърдото убеждение на Желев че нещата с фондацията на Елена Костова са непочтени, е бил фактът, че  при него като президент са идвали шефове на държавни фирми, които са се оплаквали, че са изнудвани. Желев разказва, че при него е идвал шеф на голяма фирма, който е споделил, че при него се е явил представител на СДС и му казал да внесе 100 000 000 тогавашни лева /100 000 нови лв./ - половината за сметката на "Бъдеще за България", половината в касата на СДС. Когато директорът попитал какво ще стане, ако не внесе тия пари, представителят на СДС отговорил, че следващия път ще разговаря  с друг шеф на фирмата. "Просто има една мафиотизация на СДС, СДС наистина е мафия", заявява Желю Желев.
   

   Лидерът на СДС Костов не отрече официално, че партията през 1996 и 1997 г. е била финансирана от Лучански

  Пресцентърът на СДС отрече партията да е получавала "такива суми". "Ако някои лица евентуално са вземали пари от името на СДС, нека имат морала да кажат защо са ги искали и къде са ги вложили", заявиха от синия пресцентър. Пред журналисти в Министерския съвет премиерът Костов обяви, пропускайки думата "евентуално" /според в-к "Сега"/, че "каквито и да било суми, давани на когото и да било, не обвързват българското правителство и българското контраразузнаване. Никакви индулгенции никой не е можел да си позволява да продава". Властта не  е била заложник на никого. Примиерът заяви още, че такива суми, за каквито говори Лучански в интервюто си за "Труд" от 6 септември", не са постъпвали в СДС нито еднократно, нито месечно. "По-голяма щуротия от това не бях чувал, коментира Костов, цитиран в "Сега". Същият вестник днес публикува интервю с Григорий Лучански, който коментира пред радио "Сводобна Европа" по какъв начин неговите фиррми са финансирали СДС. Той заявава, че в продължение на целия период, когато фирмите му "Глобъл инвестмънт" и "Теленорд" са били собственици на "МобилТел", мениджмънтът на компанията не им е изплащал нито дивиденти, нито каквито и да било печалби от дейността на компанията. Те обяснявали на хората на Лучански, че "изразходват тези пари за подпомагане на СДС и когато СДС дойде на власт, всичко щяло да процъфтява". Това е обяснявал Красимир Стойчев. На въпрос защо Лучански се е съгласил с тази практика, той отговаря, че фирмите му са имали проблеми с получаването на разрешителни документи за работата на "МобилТел"  по времето на правителството на Жан Виденов, а при кабинета на Костов тези проблеми още повече са се задълбочили. За фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България" Лучански уточнява, че не може да посочи точната дата, от която започва помощта му за нея, но ако се наложи да доказва всичко това с документи, при него ги имало и той може да докаже това. Лучански потвърждава, че става дума  за еднократно отчисление за фондацията на премиершата от 80 000 долара. Банковият документ за превода на името на г-жа Костова бе публикуван вчера в пресата. Такъв документ обаче  за средствата, отишли за СДС, Лучански нямал, защото от фирмата му се "доверили и вярвали само на думите, които им е казал Красимир Стойчев за оказване на подобна помощ".
   

   Красимир Стойчев заявява, че твърдението на Лучански е недоказуемо

  В интервю за "Сега" Красимир Стойчев нарича тезата на Лучански "забавна и абсурдна". "Твърдението на Лучански е недоказуемо. Нито от негова страна, нито от моя, че не е вярно. Аз ще изпадна в нелепо положение, ако започна да отричам казаното от него", казва в интервю за "Труд" Красимир Стойчев.  За твърдението на Лучански, че има доказателства за превежданите от неговите фирми пари за СДС, Стойчев е убеден, че Лучански няма такива доказателства.Той заявява: "Не съм носил на "сините" пари от него. По твърдението, че съм му обещавал лиценз, мога да обясня, че Лучански влезе в България чрез Огнян Дойнов и бившия посланик във Виена Тошко Тошков. На тях правителството на Виденов обеща, че ще се разправи с нас и ще ни принуди да му продадем компанията /"МобилТел"/ по две причини. Едната е идеологическа - аз съм враг на БСП, тъй като съм привърженик на СДС. А втората е чисто икономическа и защитаваше хората около бившия шеф на КПД Любомир Коларов, които искаха да вземат дял от компанията срещу услугата да ни притиснат и Лучански да вземе лиценз. Действието се развива през втората половина на 1996 г., когато кабинетът на Виденов беше в упадък". По -нататък в инетервюто си за "Труд" Стойчев казва, че  през април 1997 г. Лучански е идвал в България и се е опитал с "не съвсем легални средства" да придобие "Мобилтел". Отишъл е при Стефан Софиянски, тогава служебен премиер, за да принуди Стойчев да продаде компанията. Софиянски казал на Стойчев, че Лучански е важна фигура, зад него бил Лужков, и го помолил да намери нормално решение за "МобилТел". Освен това Лучански се бил срещал и с бившия главен прокурор Татарчев, чрез който също се опитал да въздейства върху Стойчев.
  Стойчев отново посочва, че по регистрациите  в съда може да се види, че никога посочените от Лучански фирми "Глобъл инвестмънт" и "Теленорд" не са били акционери на "МобилТел" и освен това оборотът на "МобилТел" тогава едва надхвърлял 500 000 марки. Що се отнася до това дали Лучански е давал пари на фондации, Стойчев не знаел и не можел да коментира.
  Премиерът Костов също отказа коментари за фондация "Бъдеще за България. Пресцентърът на СДС пък призова Лучански да предаде доказателствата, с които разполага, на българските съдебни власти. Според източници на "Монитор" скандалът с парите на обявения от НСС за "руски мафиот" Лучански е грандиозен. "След този материал /интервюто на Лучански от 6 септември в "Труд"/, трябва да се сезира прокуратурата, заявили пред вестника "високопоставени членове на синята партия". Според зам.-шефката на СДС Екатерина Михайлова, ако има доказателства за такива пари, ще има и партийна санкция, цитира думите й "Монитор". Същият вестник публикува информация, че с финансирането на СДС през 1996 г. официално се е занимавала фондация "Първа победа". Неин председател е бил ексминистъра на държавната администрация Марио Тагарински. В Управителния съвет на фондацията влизали още Касим Дал от ДПС и Александър Праматарски от Народен съюз. Тогава формациите се явяват заедно на избори в коалицията ОДС. След победата на президентските избори в края на 1996 г. СДС прави друга фондация - "Втора победа". В нея вече няма представител на ДПС. Тя се ангажира с организирането на парламентарните избори през 1997 г. Според източниците на "Монитор", ако Лучански е давал пари за СДС по това време, когато самият той твърди, е възможно парите да са били превеждани и на фондациите с "победни" имена.
  Пред репортер на "Монитор" Марио Тагарински вчера е заявил категорично, че не знае нищо за такива пари. Той обаче не е отрекъл, че такива пари са постъпвали в касата на  синята партия.
  "Не аз съм се занимавал с парите. Фондациите "Първа победа" и "Втора победа" бяха създадени от ОДС, а не от СДС и не финансират СДС и никога не са го правили. Те са създадени с цел провеждане и организиране, а не за финансиране на демократичния процес в България - е обяснил за "Монитор" Тагарински. - За това, което сме правили за финансирането, си има  съответната документация, балансът е данъчно регистриран, няма скрито-покрито".
   

   Според премиера Костов твърденията на Лучански за финасирането на СДС са част от компроматна война.

  Имало видими опити за намеса във вътрешните работи на страната, включително и провеждането на парламентарните избори. За аргумент Костов посочи изявленията на изгонени от България чужди граждани, но не спомена Майкъл Чорни, съобщава "Сега".
  "В момента БСП напълно е яхнала метлата на компроматната война. Очаквам, че тя ще продължи до изборите, а може би след тях, може би до поканата към България да влезе м ЕС", каза премиерът. БСП се опитвала да представи компроматната война като битка вътре в СДС, но сините вече нямало да обръщат внимание на никакви о.з. генерали и чужди граждани, които си служат с изнудване, заплахи и лъжи.
  Вчера следобед НИС на СДС се събра на спешно заседание в централата на партията. "Монитор" информира, че след продължилото повече от два часа заседание никой от членовете на съвета не е пожелал да отговори на въпроса дали е било обсъждано финансирането на СДС. Само Йордан Цонев е казал, че е ставало въпрос за предстоящия семинар на СДС в Пампорово. На въпрос дали членовете на НИС са коментирали мръснтите пари във финансирането на партията, Цонев отговорил, че "няма такива".  
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
   
  Папандреу призова Милошевич да осигури честни и демократични избори
  При посещението си в Белград гръцкият външен министър Георгиос Папандреу призова юговластите да осигурят честни и открити федерални избори на 24 септември и поиска правителството да приеме независими наблюдатели за тях. Той отправи своето послание от името на ЕС и подчерта, че ЕС желае  Югославия да задълбочи процеса на демократизация и отбеляза, че провеждането на справедливи и свободни ще бъде първата стъпка в този процес. Папандреу проведе разговори със своя колега Йованович, със сръбския президент Милутинович и с югопрезидента Милошевич. Късно вечерта той се срещна и с Кощуница.
  В Косово умерените сръбски лидери заявиха, че няма да участват във федералните избори в Югославия, както и в общинските избори в провинцията, защото не са изпълнени исканията им за осигуряване на сигурността им. Албания се обяви открито против провеждането на югославските президентски и общи избори в Косово. КФОР откриха  нови количества незаконно пазено оръжие както в албански, така и в сръбски къщи. /”Демокрация”, “Сега”, “Монитор”/  
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  В Ню Йорк президентът Стоянов празнува Денят на съединението на 6 септемри заедно с българи в църквата “Св. св. Кирил и Методий” и проведе множество срещи с държавни ръководители
  В рамките на Сесията на хилядолетието на ООН президентът Петър Стоянов посрещна празника на Съединението на 6 септември заедно с други българи в българската църква “Св. св. Кирил и Методий” в Ню Йорк. По време на работен обяд, даден от генералния секретар на ООН Кофи Анан, президентът Стоянов е обсъдил ситуацията на Балканите с Тони Блеър и се е запознал лично с Владимир Путин. Преди това Стоянов е провел срещи с Вацлав Хавел, президент на Чехия, с Александър Квашневски - полски президент, със словашкия премиер Дзуринда. В рамките на срещата на лидерите на франкофонските държави той е разговарял с Жак Ширак. Стоянов е провел срещи и с президента на Австрия Томас Клестил и с израелския премиер Ехуд Барак. На 6 септември Стоянов е вечерял в Манхатън с индустриалци от САЩ, където е разговарял специално  с Ейбрахам Фоксман, шеф на Лигата срещу обругаването. Снощи в 22 часа българско време Стоянов е произнесъл своята реч на Сесията на хилядолетието. В-к “ Сан Франциско кроникъл” пише: “Стоянов, оптимистичният лидер на дълбоко песимистичен народ, описа България като остров на стабилност и толерантност на Балканите - и като земя на евтина, но компетентна работна ръка, включително компютърни инженери. Той не казва дали пак ще се кандидатира за президент, но няма да бъде изненада, ако го стори.” /”Стандарт”, “Демокрация”, Сега”/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с Япония
   
  Японският депутат Окано оприличи България като страна след война
  След посещението на японската парламентарна  делегация, водена от Вануки, в България на посещение е втора японска парламентарна делегация  начело с депутата от Горната камара Ятака Окано. При посещението си в Шумен Окано е заявил, че положението сега в България прилича на онова в Япония след Втората световна война. Окано се придружава от още 5 японски депутати и от зам. - председателя на парламента Иван Куртев. Окано беше твърде суров и реалистичен в оценките си. Според него все още е твърде рано да се говори за японски инвестиции в България, защото българските градове са твърде малки за мащабите на японската икономика, и препоръча областните управители да разработват съвместни проекти за развитие. Над 204, 000 долара е безвъзмездната помощ, която е отпуснала Япония на България досега. Предпочитаме да финансираме социалната дейност, каза Окано. Той разкритикува и туроператорите като каза, че само с исторически обекти туризъм не се прави. /”Стандарт”/
   

   
   
   ****
  Отношения с Куба
   
  България и Куба активизират своите отношения
  Вчера в София се проведе среща на зам.- министрите на външните работи на България Василий Такев и на Куба Анхел Далмау. Констатирано беше, че двете страни трябва да активизират своите отношения в икономиката, културата и науката. Василий Такев каза, че България е загубила част от позициите си на кубинския пазар, но тя има ресурс да ги възстанови и дори да ги разшири. Анхел Далмау отбеляза, че политическата воля на двете страни за разширяване на отношенията е очевидна. Такев добави, че активизирането на отношенията на България с Куба е в контекста на активизирането на българската външна политика спрямо  Латинска Америка. До един месец се очаква Мексико да изпрати посланик в България и да открие посолство в София. /”Демокрация”/

   

  ****
  Отношения с Русия
   
  Българската Сметна плата ще подготви план за търгонвията с Русия
  От Русия се завърна Георги Николов, председател на Сметната палата. Той беше на посещение по покана на руската Сметна палата, с чийто председател Сергей Степашин е постигната договореност до един месец да се подготви доклад за фискалните регулатори на вноса и износа с Русия. Това каза Николов при завръщането си от Москва като добави, че ще се съберат данни за вноса и износа преди  и при какви мита е станал той. Тези данни ще се сравнят с търговията и митата в настоящия момент. Руската Сметна палата също ще подготви свой доклад по тази тема. На предстоящата среща на Смесената българо-руска комисия ще бъдат представени всички предложения за насърчаване на търговията. Николов каза, че драстично намаление на митата не трябва да се очаква, защото има  единна политика на митата в ЕС. Обсъжда се идеята парите, които влизат в бюджета от митата, да се използват за стимулиране на фирмите износителки. Николов смята, че българските търговци могат да използват много по-активно българския Промишлен център в Москва. /”Стандарт”/

  Вчера българските власти експулсираха за Москва със полет на авиокомпания “Балкан” двамата руски граждани Равил Хайрулин и Дмитрий Ширков, на които не беше разрешено даже да се видят със своите съпруги, които чакаха часове на аерогарата в София. Пропадна и идеята в България да летуват деца на загиналите в подводницата “Курск” моряци на разноски на фондацията “Бъдеще за България” на Елена Костова. След като този въпрос беше почти изцяло уреден, в последния момент от руското посолство са се отказали от нейното реализиране. /”Демокрация”/  


  АРМИЯ

  Правителството определи възнагражденията на генералите според новите натовски звания
  Вчера правителството одобри възнагражденията на генералите според новите им генералски звания по образец на НАТО. Освен заплатата си за длъжност бригадният генерал ще получава и по 185 лв. за званието си. Генерал-майорите ще получават допълнително по 195 лв, а генерал-лейтенантите - по 205 лв. Началникът на ГЩ ген. Михо Михов, който единствено носи 4 звезди на пагона си, и е със звание “генерал” ще получава освен заплатата си и 215 лв. /”Земя”/

  Прокуратурата разледва далаверите на шефа на военното разузнаване ген. Кацаров
  Прокуратурата разледва дейността на шефа на военното разузнаване ген. Ангел Кацаров. Според получената информация дъщерята на ген. Ангел Кацаров е продала на военното министерство /МО/ 4,600 компютъра, които никога не са били използвани от МО. Компютрите били купени от фирмата “Натурела”, където работела дъщерята на Кацаров. Той упорито отричал, че дъщеря му е работила в тази фирма и даже представил бележка за това. Опитът му да прикрие работата на дъщеря си в “Натурела” с бележка е станал повод за голям скандал между него и шефа на ГЩ ген. Михо Михов.  В МО разкрили скандала още през 1998 г. при проверка, направена от ГЩ на армията. Шеф на проверката е бил полк Радион Попов.
  При проверката станало ясно, че колите на военното разузнаване са застраховани при  Димитър Желев - зет на Кацаров. През 1998 г. изчезнал финансистът на Кацаров със 150, 000 долара на МО и оттогава е в неизвестност. ГЩ на три пъти е питал президента какво да се прави с Кацаров след разкритията при проверката, но и досега няма отговор от президентството. /”Новинар”/


  ПАРЛАМЕНТ

  При откриването на новата парламентарна сесия примиерът Костов обяви, че България е във възход, а БСП поиска оставката на всички силови министри
  Вчера новата парламентарна сесия беше открита с важна реч на премиера Костов. Той заяви, че правителството ще затвърди положителните тенденции и икономическия растеж на страната. Според него правителството и управляващото мнозинство имат всички възможности да реализират “Програма 2001” на ОДС, за което говорят нарастването на износа, увеличеният валутен резерв, силното развитие на частния сектор, който давал вече 2/3 от БВП, регистрирания ръст в икономиката. Тежката цена на реформата вече била платена. Костов обеща 3 национални телевизии, второ частно радио и три Джи Ес ЕМ оператора. Костов се закле, че цените на парното и тока няма да се увеличават, а пенсиите и заплатите в бъджетната сфера ще бъдат увеличени. Правителството щяло да пусне в действие допънителния социален бюджет, което е възможно, защото приходите надвишават разходите. Още през септември ще бъдат стартирани “десетки национални, регионални и общински програми за заетост.” Премиерът изрази надежда, че парламентът ще подкрепи усилията на правителството за промяна на стратегията за приватизация, която ще позволи да се създадат условия за по-бързо и прозрачно приватизиране. Тази промяна трябва да засегне Агенцията за приватизация, стопанските министерства и общинските органи. Първата задача на правителството ще бъде “гарантиране на националната сигурност и защита на българските интереси” и в това отношения “повече никакви компромиси няма да бъдат правени.”
  Премиерът декларира, че ще бъдат отстранени “каквито и да било рискове за вътрешната и външната сигурност.” Той призова електората активно да се включи в парламентарния вот и да “подкрепи българските държавни институции.” Според Костов компроматната война ще продължи до изборите. Парламентът беше призован бързо да се захване с промените в два закона за изборите - избирателния и за партиите, които според премиера могат да бъдат приети още през тази есен, за да бъдат включени в бюджета за 2001 г.
  От БСП заявиха, ще бъдат категорична и безкомпромисна опозиция на СДС, а състоянието на страната било “шоково”. Кофите за боклук били единственото средство за препитание на десетки хиляди българи, а външната пилотика на правителството била “слугинска”. БСП поиска смяна на всички силови министри заедно с техните политически кабинети. Като изход от тежката криза се посочи “ляво центристко управление от личности, презиращи властта на финикийските знаци.” “Превръщаме се в полицейска държава, което е последната фаза на синята власт”, казаха от БСП.
  Александър Томов от Евролевицата изтъкна три опасни тенденции, ако не се вземат бързи мерки - общините да се разпаднат от безпаричие, здравната реформа да се издъни, а икономиката да закъса, ако не се въведе почасово заплащане.
  От ДПС определиха “Програма 2001” като “научна фантастика” и “дълбоко абсурдна”. Според ДПС в България  тези, които се прехранват от кофите за боклук вече са повече от онези, които работят. Изводът на ДПС е, че “СДС е партия, излъчила некадърен кабинет. Мозъците ни изтичат зад граница.”
  Анастасия Мозер, лидер на БЗНС - Народен съюз от управляващата коалиция, поиска промени в Закона за движение по пътищата, защото изчезвали пешеходните пътеки. Шефката на парламентарната група на ОДС Екатерина Михайлова обяви, че приоритет на управляващото мнозинство ще бъдат избирателните закони, промените в конституцията и данъчното законодателство. Според нея законът за  партиите и тяхното държавно финансиране ще бъде приет с консенсус.
  Агенция “Ройтерс” коментира по следния начин речта на Костов в парламента: “Реформи и популизъм се смесват в предизборния план на българския премиер. Стандартът на живот се срина, а безработицата нарасна. Серия обществени скандали, свързани с управляващия елит, включително обвинения в корупция на най-високо ниво, още повече обезсърчиха българите.”/”Земя”, “Сега”, “Труд”/

    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Вътрешният министър Йорданов не знае за убит син на висш държавен чиновник, за който пише във факс на израелската полиция до НСБОП
  От факсимилето на документа, разпространено от пресцентъра на МВР в сряда, 6 септември, става ясно, че през 1998 г. израелската полиция е поискала от бившия шеф на НСБОП ген. Кирил Радев информация за Майкъл Чорни, който бил замесен в убийство. Информацията, която получих, е, че въпросният документ е разнасян от бюро на бюро в НСБОП и никой не е работил по него. По сигнала трябва да се започне работа, защото някои хора - имам предвид Кирил Радев и някои негови подчинени, не са работили по него, коментира шефът на МВР вчера преди заседанието на кабинета.  Направихме проверка по факса на израелската полиция и установихме, че посоченото в него за убийството не отговаря на истината, са съощили за медиите неофициално бивши оперативни работници от НСБОП. /"Труд"/
   

  Лицензът на втори GSM оператор ще бъде даден до януари, съобщи шефът на комисията по далекосъобщенията Таушанов
  Правителството даде "зелена светлина" на търга за лицензиране на втори Джи Ес Ем оператор в България, обяви за медиите премиерът Костов. До края на септември кабинетът ще обяви търга.
  Лицензът ще бъде даден до края на годината, уточни Иван Таушанов, председател на Държавната комисия по далекосъобщенията /ДКД/. Разработена е лицензията и съпътсващите я документи. През следващата седмица те ще се съгласуват с компетентните министерства и ведомства.
  Основното изискване към фирмите кандидатки ще бъде да гарантират, че в близко време цените на разговорите по цифровите мобилни телефони ще паднат.
  На практика вторият оператор ще може да покрие значителна част от територията на страната едва в края на 2002 г., смята Таушанов. Причината е, че са необходими значителни инвестиции.
  ДКД още не може да обяви каква първоначална цена ще поиска за лиценза на втория GSM  оператор. "Не трябва да има очаквания за висока сума, тъй като тогава цените на услугите не могат да паднат достатъчно бързо", е коментирал Таушанов.
  Единственият засега GSM оператор в България "МобилТел", няма да може да участва в търга за втори оператор. Причината е, че искаме да създадем конкуренция на пазара, е обяснил шефът на ДКД.
  Новата процедура на приватизация на БТК ще приключи през първото полугодие на 2001 г., е прогнозирал премиерът Костов. Той е потвърдил, че телекомът вероятно ще бъде продаден в пакет с лиценз за трети  GSM оператор, съобщава "Труд".  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Синдикатите вдигат учителска стачка
  Учителите се вдигат на стачка, реши националният съвет на синдикат "Подкрепа". На 18 септември протестът ще е предупредителен. Ефективна стачка ще бъде обявена на 19, 20, 21 септември. Учителите искат повишение на заплатите от 1 октомври с 30%.
   

  Националното сдуржение на общините обяви 12 октомври за "Ден на протеста на българската община", ако дотогава не бъдат взети мерки за спасяването на бюджетите им, реши вчера ръководството на сдружението.
  От сдружението са подготвили декларация, която днес ще изпратят на председателя на парламента, на премира, финансовия министър и шефовете на парламентарни групи. В нея те искат актуализация на общинските бюджети, тъй като повечето от тях в момента са фалирали. Крайният срок за отговор е 25 септември и ако дотогава не се вземат някакви мерки, кметовете ще протестират на 12 октомври. Отделно от това председателят на сдружението Костадин Паскалев иска среща с премиера Костов заради неизпълнените обещания от предишната среща. Тогава Костов заяви, че ще отпусне още 110 млн. лв. за общините и 65 млн. лв. за покриване на дълговете им за ток и парно. В момента сумите общо са преведени на 50% и фактически не може да стартира учебната година, заявяват от Националното сдружение на общините.
  Вчера ръководството му се е срещнало и със синдиката на българските учители и е подкрепило исканията им за протест в началото на учебната година, информира "Монитор".  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Курсът на долара рекордно върви нагоре
  Фиксингът на БНБ, който изцяло се определя от търговията в Европа, мина на ниво от 2,25 лева за долар.От 4 януари до 7 септември американската валута поскъпна с 18,8%. Само за последния месец левът се обезцени с рекордни 4,8% - най-високото ниво от въвеждането на валутния борд.С 10% намаля и средната работна заплата заради скока на долара, сочат данни на НОИ. Поскъпването на долара пряко ще се отрази върху вноса и износа на България. Повече от 68% от износа е в долари и повече от 70% от вноса - в същата валута. Заради доларизацията на икономиката, валутните колебания се отразяват първо на цените на стоките, оттам на инфлацията и накрая - на още по-свитото потребление, коментират експерти./"Монитор", Новинар","Стандарт"/
   

  "ЛУКойл"отново вдига цената на бензините от днес
  "ЛУКойл Нефтохим България"отново вдига цените на горивата. Това ще бъде второто им повишение за тази седмица. Причината е цената на петрола на международните пазари. Стойността на горивата се калкулира в цените на стоките, като най-пряко това става под формата на транспортни разходи. Точно заради това цените на основните хранителни стоки продължават да растат, което води до свиване на потреблението. Свитото потребление влияе много пагубно на бюджета чрез намаляване на постъпленията от ДДС, което пък е основният източник на приходи в хазната, коментират икономисти. То може да доведе до масово затваряне на фирми, което води до ново съкращаване на работни места. Според данни на НСИ през юни са били освободени нови 8000 души спрямо май т.г./"Монитор"/

  Държавата плаща на фирми, които наемат безработни
  Приетата вчера от кабинета Национална програма за гъвкави форми на заетост предвижда държавата да плаща в продължение на 8 месеца на работодателите по една минимална работна заплата /75 лв./ и да поема осигуровките на всеки нает безработен. Парите са от фонд ПКБ и ще се превеждат директно на работодателите. От януари безработицата в България  нарасна рекордно и  обхвана около 18% от активното население, или към 700 000 души. Програмата е двегодишна и засяга 170 000 души, които вземат обезщетение, обясни министър Иван Нейков. Условието е работодателят да сключи трудов договор с безработния за поне 8 месеца при минимум 4-часов работен ден. В програмата не могат да участват фирми, които скоро са провели съкращения. Ако след изтичане на 8-те месеца не бъде подновен трудовият договор, служителят ще може отново да се регистрира на борсата. При условия на висока безработица може да се прибегне до подобни мерки, коментира министър Нейков. /"Сега", "Новинар"/

  Ще се обсъжда намаляването на данъците с МВФ
  Намаляването на данъците от януари и проектобюджета за 2001 година ще обсъждат правителството и мисията на МВФ, ръководена от Юха Каконен, която пристига у нас на 13 септември.
  Намерението на правителството са от началото на следващата година ставката за фирми да падне на 15% при печалба от 50 хил. лева, а при по-голяма печалба да е 20%. Предвижда се необлагаемият минимум за гражданите да се вдигне с 20 лв. и така необлагаеми да станат доходите до 100 лева. Вноската за пенсионно осигуряване да се намали с 3%, а също така да се намали срокът за възстановяване на данъчния кредит по ДДС от 6 на 4 месеца.
  Всички промени в данъчните закони ще бъдат внесени за обсъждане в парламента най-късно до 20 септемри, е обещал вчра финансовият министър Муравей Радев./"Демокрация","Новинар"/
  Всички промени в данъчните закони ще бъдат внесени за обсъждане в парламента най-късно до 20 септемри е обещал вчра финансовият министър Муравей Радев./"Демокрация","Новинар"/