ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 8 юни 1999 г.
 
  Тема на деня | Парламент | Правителство Социологически изследвания |
  Социална обстановкаИкономика|
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Среща на министрите на външните работи на Г-8 край Бон.

 • НАТО увеличава ударите.

 • Посещение на Папа Йоан Павел в Полша.

 • Надлъгването за Косово продължава.

 • Куба предявява иск към Вашингтон за 181 милиарда долара.
   


  БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • След края на войната ще бъдат подробно изследвани почвите по западната ни граница.
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Костов и Степашин констатираха, че между България и Русия няма политически проблеми.

 • Лидерът на българите в СРЮ задържан във военен затвор.

 • Блокирани са тонове пилешко месо.

 • Започнаха уволнения в Българската национална телевизия.

 • Металурзите от "Стомана" - Перник протестираха срещу ликвидацията на завода.

 • Текущият излишък в бюджета е 245 милиарда лева.

 • На извънредно заседание се обсъжда законът за държавния служител.

 • Над 1/3 от земеделските земи край населените места пустеят.

 • Броят на противниците и привържениците на НАТО - изравнен.


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Костов и Степашин констатираха, че между България и Русия няма политически проблеми
  Посещението на премиера Костов в Москва е една от централните теми за всички ежедневници. Единствената изненада за премиера Костов, според собственото му заявление, е че Степашин е обвързал връщането на руския дълг от 100 млн. дол., за който има договореност от 1996 г., с връщането на руски имоти в центъра на София. Костов призна , че е изненадан и заяви: "Според руската страна е налице нещо като договореност между президента и бившия руски премиер Евгений Примаков за това, че се обвързва въпросът за издължаването на част от тази сума с решаването на въпроса за пререгистрация на имотите, принадлежали на СССР". След срещата на четири очи двамата премиери бяха единодушни, че между двете страни няма политически проблеми. Костов беше категоричен, че с неговата визита се слага край на периода на лъкътушения в двустранните отношения. В икономическата област остават нерешени проблеми, но те не са решаващи за двустранните отношения. След срещата Костов заяви, че "ние разглеждаме Русия като стратегически партньор на България не само във външноикономическата, но и в политическата, социалната, културната и другите сфери". Двамата със Степашин се договориха да поддържат пряка телефонна връзка. Те са  обсъдили и участието на България в изпълнението на руската продоволствена програма, средствата за която се отпускат директно от правителството. Договорено е и сътрудничество във военно-техническата област без да се предлагат някакви подробности по този въпрос.
  Подписани бяха споразумение за сътрудничество в борбата срещу незаконните финансови операции и прането на мръсни пари, както и 4 междуведомствени спогодби в стандартизацията и метрологията, статистиката и правосъдието.
  Двамата премиери не са констатирали противоречиви становища по кризата в Косово. За Костов връщането на бежанците е най-големият проблем, а Степашин е изразил мнение България да изпълнява по-важна роля.
  При срещата на вицепремиера Бакърджиев с руския министър на търговията Михаил Фрадков е било поискано намаляване на митата на българските цигари от 20% на 4% и приравняване на акциза на българските цигари към този на руските от същия клас. Обсъден е бил и въпросът за възможните видове хранителни стоки, които България може да изнася  в Русия.
  При срещата на Костов с кмета на Москва Юрий Лужков е било предложено в руската столица да се открият български магазини. Лужков е поискал да се премахнат граничните формалности за руските граждани, което ще стимулира рязко туризма.
  Иван Костов откри вчера и бизнес-форумът, на който участваха повече от 70 представители от двете страни. И от двете страни беше констатирана загриженост от непрекъснато спадащия стокообмен. Костов заяви, че той е спаднал от 1,9 млрд. дол. през 1996 г. на 1,2 млрд. дол. през 1998 г. Общо е становището, че двустранната търговия е на едно от най-ниските нива през последните 10 години.

  След края на войната ще бъдат подробно изследвани почвите по западната ни граница
  Министърът на околната среда и водите Евдокия Манева е заявила, че мащабен мониторинг на почвата в цялата 50-километрова зона край западната ни граница ще бъде извършен след края на войната. Почвите ще се изследват за тежки метали, радиация, органични вещества. България ще поиска средства, които да покрият непрекъснатия контрол по границата.
  Няма повишена радиация в страната, е потвърдила екоминистърката.
  Министерствата на финансите и на околната среда преговарят със Световната банка за заем от 50 млн. долара за ликвидиране на старите замърсявания от дейността на големите предприятия. Страната ни  ще настоява и за съвременно оборудвана лаборатория за контрол на водите на р. Дунав. /"Пари", "Демокрация"/

  Всички дъждове в Родопите са киселинни, съобщава екоминистърката
  В Кърджали вчера Евдокия Манева е обявила, че 1/4 от всичките дъждове, които валят в страната са киселинни, а в Родопите и Северозападна България винаги падат такива. Според нея, за да спрат киселинните дъждове трябва да се сменят технологиите в предприятията и ТЕЦ-овете, които бълват серни и азотни окиси.
  Няма замърсяване с вредни вещества в България през последното денонощие. Стойностите на радиационния гама-фон също са в нормите, съобщават от екоминистерството. /"Сега"/
   
  Лидерът на българите в СРЮ задържан във военен затвор
  От две седмици д-р Марко Шукарев - председател на Демократичния съюз на българите в Югославия е
  задържан във военен затвор в Ниш. Това е огласил пред медиите председателят на Националния комитет за защита правата на българите извън границите на България, Петър Константинов. Лидерът на ДСБЮ, който е бил мобилизиран от властите, е задържан за елементарно дисциплинарно нарушение. "Стандарт" цитира наши дипломати, според които поводът за арестуването на Шукарев е инсцениран. Насроченият процес срещу него засега е отложен.
  Националният комитет за защита правата на българите е изпратил информация и протест до председателя на Комисията по правата на човека при ООН в Женева. Стъпки в защита на Шукарев ще предприемат и в Агенцията за българите в чужбина. Всички правозащитни организации в Сърбия са алармирани за случая, както и за искането на българското малцинство от Западните покрайнини и Югославия да се срещне с Мадлин Олбрайт при посещението й в Белград. /"Стандарт", "Пари", "Дума", "Демокрация"/


  ПАРЛАМЕНТ

  На извънредно заседание се обсъжда законът за държавния служител
  Днес на извънредно заседание депутатите продължават дискусиите по Закона за държавния служител. Досега парламентът е приел, че държавният служител е длъжен да бъде политически неутрален, да спазва и защитава правата и законните интереси и свободите на гражданите и да се ръководи от законите на страната.
  Премиерът, вицепремиерите, министрите, членовете на политическите им кабинети, областните управители и заместниците им, както и лицата с технически функции в администрацията не са държавни служители. Всички останали лица на платена длъжност в администрацията получават статут на държавни служители.
  В дневния ред са включени още проекторешение за разрешаване на участието на военнослужещи от Българската Армия в многонационалното учение "Партньорство за мир" - "Кооператив бест ефърт '99", както и решение за транзитно преминаване на чуждестранни военни кораби, въздухоплавателни средства и военнослужещи през България за учението на НАТО "Кооператив партнер'99". /"Демокрация"/


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Текущият излишък в бюджета е 245 милиарда лева
  Текущият излишък в републиканския бюджет към 30 май е 245 милиарда лева, съобщава Министерство на финансите. Направени са разходи за 1,813 трлн. лв., а приходите са 2,058 трлн. лв.
  Към същата дата превишението на приходите над разходите по общинските бюджети е било 25 млрд. лева. Собствените приходи на общините са 531 млрд. лева, а нетните трансфери - 208 млрд. лв. Реализираните разходи са били 714 млрд. лева. /"Пари", "Демокрация"/


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Над 1/3 от земеделските земи край населените места пустеят
  По данни на Дружеството по социология на селото към Института по социология на БАН над една трета от земеделските земи край населените места сега пустеят.
  Селските домакинства са една трета от всички в страната. Липса на млади хора и на брачни партньори за фермерите са характеристики на селските райони, смятат експертите. 27% от селските домакинства живеят в крайна бедност и продължават да обедняват. 55% от домакинствата са заявили, че само оцеляват, 16% се стабилизират, а едва 2% се приемат за преуспяващи. Изследването е от Пазарджишко, но и в представителното за страната проучване съотношението се запазва. Разликата е в това, че преуспяващите домакинства са 5%. Най-бедни са хората в Северозападния и Югоизточния регион. Демографските проблеми на село са още по-тежки и влачат след себе си икономическите. Над 30% от живеещите там домакинства са на пенсионна възраст. Пенсионерите са около 43% от селските жители. Две трети от домакинствата са без възможности за възпроизводство, а 17% са с по един човек. /"Сега", "24 часа"/

  Броят на противниците и привържениците на НАТО - изравнен
  Социолози от много агенции вчера са съобщават, че изследванията показват изравняване на броя на привържениците и противниците на НАТО. Общественото мнение било напълно раздвоено за членството ни в НАТО - 44% са "за" и 44% са "против" /МБМД/ . Хората разбират, че България е на Евроатлантическата писта, но това не значи, че са съгласни с военните действия в западната ни съседка. Антивоенните действия са най-силно изявени в София и най-слабо - в селата, според НЦИОМ. В районите със смесено население обществените нагласи към войната и НАТО са коренно различни. Там разликите не са в проценти, а в пъти. В Кърджали и околиите  привържениците на албанската кауза са два пъти повече, отколкото общо в страната. В Разград съотношението е 1,5 пъти.
  Изненада за социолозите е отношението на българина към бежанците. 55% не искат никакви бежанци на наша територия, 35% биха ги приели, но само ако получим пари отвън, 6% са склонни да откликнат на бежанския проблем.
  Българинът все по-малко се интересува от войната в Югославия, съобщават още представители на социологическите агенции НЦИОМ, Сова 5, МБМД, Алфа Рисърч и Галъп. Косово не е драма в общественото съзнание. На първо място хората поставят материалното си положение, безработицата, бедността, страхът от бъдещето. Изследванията на Галъп показват рязко увеличаване на социалния песимизъм, предизвикан от икономически проблеми. Според агенцията след 4-5 месеца може да се очакват по-сериозни размествания на политическите пластове.
  Социологическите изследвания показват още, че БСП е увеличила привържениците си с 2%. В момента 25% от младите хора не са обект на политическо влияние и ако никой не намери нужните послания към тях, то те няма да участват на местните избори, смятат социолозите.
  През 1998 г. одобрението към правителството значително е спаднало. Кабинетът губи диалога с обществото, особено в малките градове, сочат данни на МБМД. Последното изследване на Сова 5 показва, че ако в момента се проведат парламентарни избори, то 33,9% от гласоподавателите ще дадат своя вот за ОДС, 19% - за БСП, 5,3% - за Евролевицата,4,6% - за ОНС, 1,8 - за Бизнесблока. Не биха участвали в изборите 31,8% от гласоподавателите. Прогнозата е, че на местните избори нито една политическа сила няма да спечели преобладаващо мнозинство. /"Стандарт", "Новинар"/
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Металурзите от "Стомана" - Перник протестираха срещу ликвидацията на завода
  Вчера по обяд работници в "Стомана" са обсадили административната сграда на комбината, и с викове "Оставка" и "Ликвидаторите вън" са протестирали срещу предстоящата ликвидация на дружеството.
  Дълговете на "Стомана" вече надвишават 200 милиарда лева, което е повече от стойността на фирмата. Металургичната фирма е обявена в несъстоятелност. Поради големите й дългове, сериозен купувач все още няма. Ако комбинатът не бъде продаден, ще бъде ликвидиран до края на този месец. /"Труд", "Стандарт"/


  ИКОНОМИКА
   
  Блокирани са тонове пилешко месо
  Тонове месо, колбаси и субпродукти, внесени от Белгия, Холандия, Франция и Германия изземват от търговската мрежа българските ветеринарни служби. Проби от месото се изпращат за лабораторни изследвания в София. Причината са опасенията от зараза с канцерогенния диоксин, открит във фуражни смески в Белгия. /"Дума", "Демокрация", "Пари"/
  Проверки и блокиране на продажбите с месо и месни произведения се извършват на много места в страната - Великотърновско, Смолянско, Сливенско, Плевенско ... Проверяват се също така и фуражните заводи.
  Засега стоките са под запор, а едва в края на седмицата ще стане ясно дали са заразени. Междувременно не се наблюдава спад в покупките на пилешко месо и продукти. "Дали и у нас ще се разрази истерия около качеството на животинските продукти, зависи от изследванията на ветеринарите. Но по всичко изглежда, че се очертава едно дълго мълчание..." е скептичен относно публичността на резултатите от изследванията в-к "Сега".

  4 оферти за купуване на "Нефтохим"
  До изтичане на крайния срок - вчера, 17 ч., в Агенцията за приватизация са били депозирани 4 оферти за придобиване на 58% от "Нефтохим". Кандидатите са - "Лукойл Петрол", Балкански нефтен консорциум, "Логомат Сървисис"-Кипър и "Акмая Саний Тиарет"-Турция. "Лукойл Петрол" е българската дъщерна компания на руския петролен гигант "Лукойл". Балкански нефтен консорциум бе сформиран преди месец в Русия, като негови учредители са 5 руски сомпании и българските "Петролхолдинг" и "Юкос Петролиум". Една от основните цели на това обединение е приватизацията на "Нефтохим". "Логомат Сървисис" е офшорна компания , обединяваща компании и организации в нефтения бранш. /"Сега"/