ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
8 юни 2000 г.
 
  Тема на деня | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Парламент |
  | Съдебна власт | Българска православна църква | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Енергетика | Икономика|
   
   
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Израел върви към предсрочни избори.

 • Посещение на Мадлин Олбрайт в Египет

 • Франция скъсява президентския мандат

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • "Амнести" обвини НАТО във военни престъпления
   

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Президентът Мубарак не се срещна с българския външен министър Михайлова.

    


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • На 21 юни Европарламентът ще разгледа доклада за изваждането на България от черния визов списък.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •  Назрява църковен скандал между България и Македония.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Премиерът Костов обсъди с монголския президент Багабанди модернизирането на монголски предприятия.

 • Три години затвор за кметовете, престъпили бюджета, прие парламентът на второ четене на част от промените в Наказателния кодекс.

 • Калфин сменя Камов като депутат в парламентарната група на Евролевицата, а Бойко Радоев става независим.

 • Висшият съдебен съвет с нарочно писмо до всички апелативни прокуратури в страната попита кой бави делата на главния прокурор Филчев.

 • Хиляди учители стачкуваха заради неполучени заплати.

 • Нови преговори за ВЕЦ-овете започва Агенцията за приватизация.

 • Консорциумът "Неохим инвест" бе избран за купувач  на 51% от "Неохим".

 • Отлага се продажбата на "Биохим" и Булбанк.

 • Дадоха ТСБанк на Агенцията за държавни вземания с решение на съда вчера.

   
   
     ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Президентът Мубарак не се срещна с министър Михайлова
  Водещата новина днес е нежеланието на президента на Египет Хосни Мубарак да се срещне с министър Надежда Михайлова, която е на посещение в Египет. В парламента зам.-министърът на външните работи Василий Такев заяви, че отказът е заради мнението на арабите, че София заема агресивна позиция във връзка с процеса в Либия. Говорителят на външно министерство заяви, че срещата е само отложена и днес ще се състои. Вчера Мубарак веднага отлетя за Швейцария след срещата си с Мадлин Олбрайт. Такев заяви, че е информирал парламентарните групи, че посланиците на арабските страни смятат, че в София работите около процеса в Либия се радикализират. Това излагало на опасност не само живота на 6-мата медици по процеса, но и останалите 600 български специалисти в Либия. Арабските дипломати в София останали с впечатлението, че България иска да постави разделителна линия между арабския свят и Европа. Те застават зад протеста на либийския посланик срещу нощното бдение със свещи пред посолството на Либия. Външно министерство е отказало да приеме две протестни ноти на Либия по този повод. Либийският посланик е настоял за засилване на охраната на посолството и за намеса на държавата.
  В Кайро министър Михайлова се е срещнала с генералния секретар на Арабската лика д-р Есмат Абдел Магид. Тя е поискала от него съдействие за провеждането на справедлив процес срещу българските медици в Либия чрез уважаване на техните искания и допускането на международна експертиза. Магид напълно е споделил искането за обективен и справедлив процес, но според него появата на антилибийски настроения или изяви не е в интерес на задържаните медици.
  В - к "Сега"помества интервю с адвокат Бизанти, според който чак на 17 септември ще се разбере дали всички искания на защитата   са отхвърлени или само част от тях. Все още остава в неизвестност и статута на адвокат  Шейтанов. /"Сега", "Стандарт","Новинар"/
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  "Амнести" обвини НАТО във военни престъпления
  "Амнести интернешънъл" обвини НАТО, че по време на ударите срещу СР Югославия е нарушила грубо международните закони. Предлага се да бъдат разследвани ударите срещу граждански цели, при които са загинали между 400 и 600 невинни хора. НАТО отхвърли обвиненията като "безпочвени и злонамерени." Главният прокурор на Международния съд в Хага Карла дел Понте също отхвърли доклада на "Амнести" и заяви, че НАТО не е нарушил международното право.
  Пред посланици на страните - членки на НАТО президентът на Македония Борис Трайковски заяви, че  Македония ще бъде принудена да предприеме най-остри мерки в защита на своя суверенитет, ако инцидентите по границата с Косово продължат. Трайковски е изразил своята сериозна загриженост за сигурността по границата на Македония с Косово и в писмо до генералния секретар на НАТО Робъртсън. Не е изключено Македония да поиска спешно свикване на заседание на СС на ООН, ако от КФОР не бъдат взети мерки за гарантиране на сигурността на границата с Косово. /"Демокрация", "Монитор"/

   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Премиерът Костов обсъди с монголския президент Багабанди модернизирането на монголски предприятия
  Вчера намиращият се на тридневно официално посещение в България монголски президент Нацагийн Багабанди се срещна с премиера Костов и шефа на парламента Соколов. След срещата с Костов стана ясно, че са били обсъдени широк кръг от въпроси на търговско - икономическото сътрудничество. Обсъдени са били конкретни проекти в земеделието, животновъдството и хранителната промишленост. Съвместното предприятие за добив на злато "Монгол Булгаргео" в момента изпитва сериозни затруднения, но общата работа ще продължи. Двете страни ще продължат сътрудничеството в областта на образованието и науката. България ще участва в преоборудването на монголски предприятия. Разгледани се били и възможностите за разширяване на търговския обмен. Договорено е през настоящата година да се проведе заседание на смесената комисия за търговско - икономическо сътрудничество. Посещението на Багабанди ще продължи във Варна, за където той вчера замина. /"Демокрация", "Пари"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  На 21 юни Европарламентът ще разгледа доклада за изваждането на България от черния визов списък
  От Брюксел зам.-председателят на СДС Димитър Абаджиев съобщи, че на 21 юни Европарламентът ще разгледа доклада за изваждането на България от негативния визов списък. Абаджиев е на заседание на партиите от Европейската народна пратия, която има мнозинство в Европарламента. Депутатът от ЕНП Клаус Лене е подготвил този доклад и го е показал на Абаджиев. Групата на ЕНП е поела ангажимент да съдейства за изваждането на България от черния визов списък. / "Демокрация"/

   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Назрява църковен скандал между България и Македония
  Между православните църкви на България и Македония назрява скандал, предизвикан от заявлението на главата на македонската църква апхиепископ Стефан по македонското радио. В него той отрича България и БПЦ да са имали някога присъствие на територията на Албания. Българският патриарх Максим е единственият, който подкрепя и ходотайства пред Вселенската патриаршия да свали схизмата и признае за самостоятелна  македонската църква. От 60 години тя е отлъчена от останалите православни църкви. Заради скандалното интервю на архиепископ Стефан Светия Синод в София е на път да прекрати подкрепа си за македонската църква пред Вселенската партриаршия. /"Стандарт"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  3 г. затвор за кметовете, престъпили бюджета, прие парламентът на второ четене на част от промените в Наказателния кодекс, внесени от правителството
  Кметовете ще лежат в затвора до 3 години и ще загубят правата си, ако изразходват бюджетни средства не по предназначението им, решиха депутатите вчера при второто четене на част от промените в Наказателния кодекс, внесени от правителството.
  Въпреки че наказанието се отнася до всички държавни служители, то засяга най-вече кметовете. Те може да отнесат и до 5 години затвор, ако причинят вредни последици за общината или държавата. За по-маловажни бюджетни волности ще плащат глоба в размер на 10% от сумата, с която са злоупотребили.
  Кметовете ще отърват затвора само ако по време на съдебния процес неправомерно разпределените средства бъдат възстановени. Тази промяна бе провокирана от финансовата ревизия на общините, която показа, че над 100 от тях са харчили бюджета си нецелесъобразно.
  Текстът обаче предизвика остра реакция от страна на опозицията.
  Според Венцeслав Димитров от ОНС вината за нецелесъобразното  изразходване на бюджетни пари трябва да носи правителството, което не осигурява достатъчно средства на общините. Не може да се търси наказателна отговорност от кмет, който е дал парите, предназначени за градинки, за подпомагане на местната болница, са се възмутили от опозицията. Петя Шопова от Евролевицата  припомни, че в Наказателния кодекс е предвиден отделен текст за бюджетните престъпления. Финансовата дисциплина е от изключително значение в условията на валутен борд, контрира обаче шефът на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев.
  Депутатите отложиха гласуването на текстове, предвиждащи 3 г. затвор за работодатели, които изплащат заплати, без да са внесли осигурителни вноски.

   
  Калфин сменя Камов като депутат в ПГ на Евролевицата, а Бойко Радоев става независим
  Вчера сутринта напусналият Евролевицата Николай Камов си тръгна с усмивка от пленарната зала. 15 депутати гласуваха против оставката му, 32-ма се въздържаха. Подкрепиха я 178 души.
  Депутатското място на Камов ще бъде заето от Ивайло Калфин, който по обяд даде пресконференция в градинката пред парламента. Новият народен представител щял да се бори за обединена левица, алтернатива на икономическата политика на правителството и разделяне на бизнеса от политикта.
  Надявам се колегите в групата да проявят разбиране към мен като един от учредителите на новото движение "Социалдемократи", каза Калфин.
  Бойко Радоев пък напусна групата на Евролевицата и стана независим. Той обаче нямало да учредява група заедно с останалите независими. Радоев щял да пише законопроект за политическите движения.  
   
   


  СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Висшият съдебен съвет с нарочно писмо до всички апелативни прокуратури в страната попита кой бави делата на главния прокурор Филчев
  Филчев взе преди година на специален отчет 74 дела от голям обществен интерес. Досега обаче единици от тях са влезли в съда.
  Съветът иска имената на съдиите, прокурорите и следователите, които са забатачили работата по тези дела. Виновните ще бъдат наказани. /"24 часа"/  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Хиляди учители стачкуваха заради неполучени заплати
  Преподаватели от цялата страна протестираха вчера заради неполучени от март т. г. заплати на много от тях. Отказваме повече да ни унижават, заявиха те и сложиха стачни лентички на реверите си, съобщава в-к "Труд".
  В продължение на един час  - от 9 до 10 ч., стотици училища и детски градини бяха затворени. Стачкуваха всички учители от Софийски регион, Монтанско, Врачанско, Видинско, Пазарджишко, Ямболско, Варненско.
  От 450 училища и детски градини в столицата 380 затвориха врати за час в знак на подкрепа към колегите си от страната.  В 80% от учебните заведения в Благоевградско, Добричко и Търговишко също прекратиха работа. В София също трудовите възнаграждения не се изплащат. Конфликтът е в 30 общини, от чиито бюджети на учителите не е плащано от март насам. На-трагично е положението в Перник и Кърджали, където стачката е ефективна. В тези райони има опасност от провал на учебната година. Не можем да преподаваме и да гладуваме, пишат в протестни писма учителите. Средната заплата в образованието е 164 лв. Кметовете не плащали за нея, защото не им стигат парите в бюджета.
  Преподаватели от близо 50 общини, които са получили заплатите си, също се включиха в протеста. Те настояха да получават парите си според наредба № 1 на образователното министерство, която регламентира индивидуалното заплащане.
  Протестът няма да спира, обяви лидерката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Декларации и бдения са замислили стачниците. От Русе призоваха към обща стачка на 21 юни, когато е матурата по литература.
  На много места преподаватели са обявили, че няма да провалят учебната година, ако получат гаранция, че ще си взимат парите редовно.  
     ЕНЕРГЕТИКА
   
  Нови преговори за ВЕЦ-овете започва Агенцията за приватизация
  Нови преговори за 5-те веца, чиито кандидати бяха 2 работническо-мениджърски дружества /РМД/, започва Агенцията за приватизация /АП/, реши вчера Надзорният съвет на АП.
  Във вторник,  6 юни, премиерът Костов настоя в писмо до агенцията да се проверят източниците на финансиране, гаранциите и сблъсъкът на интереси в приватизацията на вецовете. РМД-та "Пирин 2001" и "Санданска Бистрица" АД бяха избрани за купувачи на каскадите "Пиринска Бистрица" и "Санданска Бистрица".
  За да бъдат допуснати до новите преговори, те трябва да представят разчети за цените на тока за зоните, в които ще го доставят. Акционерите в РМД-та с капитал над 10 000 лв. трябва да представят информация за произхода на средствата. АП иска от ОЦК Кърджали да обясни как ще се отрази на приватизационния му договор фактът, че е дал и гаранции на РМД-то "Санданска Бистрица" АД, с което са свързани.  


  ИКОНОМИКА
   
  Консорциумът "Неохим инвест" бе избран за купувач  на 51% от "Неохим"
  Консорциумът "Неохим инвест" бе избран за купувач  на 51% от "Неохим". Акционери в него са българската "Евро ферт" и ливанската "Каримеск Кемикалс Интернешънъл", които ще платят 100 000 долара. Те трябва да погасят дълг към "Булгаргаз" за 29,8 млн. лв. и да инвестират 5,5 млн. долара
   

  Отлага се продажбата на "Биохим" и Булбанк
  Допълнителна информация от акционерите на Нефтинвестбанк, които държат над 3% от гласовете, поиска вчера Банковата консолидационна компания /БКК/. До получаването на данните се отлага продажбата на "Биохим" на "Нефинвест".
  До края на юни пък ще продължат преговорите с "Уникредо" за Булбанк, реши БКК

  Дадоха ТСБанк на Агенцията за държавни вземания с решение на съда вчера. Агенцията взе имуществените права над затворената от 1997 г. ТСБ. Очаква се агенцията да поеме още 6 трезора. Заради фалита на ТСБ хазната олекна с 10 млн. лв. и 12 млн. долара.