ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 8 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с Русия | Отношения с балканските страни
  | Армия | Социална обстановка |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Президентът Стоянов, премиерът Костов и кметът Софиянски обсъдиха положението в страната.

 • Предстои отстраняването на ген. Кирил Радев, директор на службата "Антимафия".

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Путин официално встъпи в длъжност

 • 500 "сини каски" задържани като заложници от бунтовниците в Сиера Леоне.

 • Англия изпрати кораби и войски към Сиера Леоне.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Ген. Уесли Кларк призна за своите противоречия с Пентагона и НАТО.

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 •  44-ият конгрес на БСП - резултати и очаквания.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • На 18 май в София ще пристигне шефът на "Газпром" Рем Вяхирев.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Парламентарни комисии от 4 страни ще обсъждат коридор № 8 в Тирана.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • На 6 май армията отбеляза тържествено своя ден с парад.

 • Продължава стачката на пилотите от авиокомпания "Балкан".
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

  Президентът Стоянов, премиерът Костов и кметът Софиянски обсъдиха положението в страната
  На 6 май, след приемането на парада на армията, президентът Стоянов е поканил премиера Иван Костов и кмета на София Стефан Софиянски на разговор на "чаша чай". Обсъдено е било създалото се положение в страната, откъде идва напрежението и какво трябва да се направи. След срещата Софиянски каза, че решения не са вземани. /"Демокрация "/
  В. "Сега", позовавайки се на добре информирани източници отбелязва, че президентът се опитал да помири Костов със Софиянски за провежданата икономическа политика. През последните седмици Софиянски публично заяви, че няма аспирации към премиерски стол, но отбеляза своите различия по провежданата икономическа политика. Една от големите опасности за разцепление в СДС идва от възможността Софиянски или Стоянов да подкрепят атаката на ексвътрешния министър Бонев срещу Костов. В коментара на "Сега" се отбелязва: "Какво му е на положението, че се налага президент, премиер и столичен кмет да се крият, докато пият заедно чай? Нали няма нито политическа, нито икономическа криза? Май не е точно така. Каквото и да приказват управниците, положението е драматично. Добре е, ако си признават това поне на 6 очи. Зле е, че и на 6 очи не могат да се разберат какво трябва да правят."

  Предстои отстраняването на ген. Кирил Радев, директор на службата "Антимафия"
  Готви се смяната на директора на Националната служба за борба с организираната престъпност /НСБОП/ ген. Кирил Радев. За неговия пост има две кандидатури, но имена не се съобщават. Официално вътрешният министър Емануил Йорданов още не е съобщил, че ще сменя ген. Радев. Предложение за това обаче е депозирано в канцеларията на президента Стоянов, който назначава и освобождава директора на НСБОП. Ген. Радев отрече пред медиите възможността сам да си подаде оставката. Поради това остава възможността да бъде освободен с мотива "несправяне с работата". Вътрешният министър Йорданов заяви, че днес (8 май) ще говори с ген. Радев "от уважение". Всички независими медии в България са единодушни в оценката си, че ген. Радев ще бъде освободен заради близостта му с бившия министър на вътрешните работи Богомил Бонев, който стои начело в компроматната война срещу правителството и лично срещу премиера Костов. Преди Бонев да започне атаката си срещу Костов ген. Радев беше удобен и срещу него не се повдигаха никакви обвинения. Сега смяната му изглежда наложителна. Съществува възможност да е подозиран, че предава оперативна информация на Бонев. Специалистите са единодушни в оценката си, че отстраняването на ген. Радев няма да се отрази добре на служителите в НСБОП. /"Омда"/
  В. "Демокрация" пише, че вътрешният министър Йорданов е заявил по радио "Експрес", че най-късно на 9 май ще направи предложение в правителството за освобождаване на ген. Радев. Едновременно с това той ще направи и предложение за неговия заместник.  
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Ген. Уесли Кларк призна за своите противоречия с Пентагона и НАТО
  Бившият командващ обединените сили на НАТО ген. Уесли Кларк призна пред холандския в. "Ханделсблат", че е имал разногласия с Пентагона и НАТО по въпроса за използването на сухопътни войски във войната срещу Югославия през миналата година. Кларк е настоявал за включването в операциите на НАТО на сухопътни войски, но Пентагонът не се съгласил.
  Сръбска църква беше взривена в косовското село Словине, на 25 км. южно от Прищина. Православният храм е изцяло разрушен. Атентатът е дело на албанските екстремисти. Според сръбската общност в Косово досега в провинцията са разрушени или повредени близо 80 православни храма. Край източното косовско село Клокот беше застрелян сърбин, който е ловял риба. Стотина разгневени сърби от селото протестираха срещу това убийство, като блокираха пътя и хвърляха камъни по минаващите коли. Няколко автомобила бяха подпалени. /"Стандарт", "Монитор"/  
   
     ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  44-ият конгрес на БСП - резултати и очаквания

  1. Първанов бе преизбран за лидер на БСП със 77% от делегатските гласове на 44-ия конгрес на партията на 6-7 май.
  Това е третият му мандат. 522-ма социалисти от общо 733 делегати му дадоха доверието си.
  Съпрениците му Янаки Стоилов и Иван Генов получиха съответно 117 и 38 гласа. Останалите 10 номинирани си направиха самоотвод. Още при старта на първия конгресен ден бившият премиер и лидер на БСП - Пловдив Жан Виденов напусна със скандал президиума в Националния дворец на културата в София и се отказа от борбата не само за лидерството, но и от какъвто и да е партиен пост. "Преситих се от предконгресни манипулации. На мен ясно ми се посочва пътят вън от БСП", каза Виденов. После уточни, че няма да напуска БСП. Това е черен ден за БСП, направихме жесток избор, коментира и лидерът на Марксистка прлатформа" Минчо Минчев по повод триумфа на Първанов. Според него конгресът бил манипулиран. Подкрепил го е и Орлин Димов от "Открит форум".
  На закрито заседание Александър Лилов /Стратега/ си направи отвод с мотива, че линията му е застъпена от Янаки Стоилов. Същото стори и лидерът на федерация "Открит Форум" в БСП Красимир Премянов. Георги Пирински пък се отказа в полза на Първанов.
  Изненада бе, пише в. "Сега", че при вота за членове на Висшия партиен съвет Лилов събра повече гласове от Първанов - 638 срещу 617. "Това се дължи на факта, че ние всички гласувахме за Лилов, докато неговите хора явно са драскали председателя", са обяснили привърженици на Първанов пред вестника. След Лилов и Първанов най-много гласове получиха Янаки Стоилов, Любен Корнезов, Анжел Вагенщайн, Атанас Папаризов, Георги Божинов, Румен Овчаров. Във ВПС от първи тур влязоха и 3 млади "надежди" на партията - международникът Сергей Станишев, пресшефката Илияна Йотова и синът на Николай Добрев - Кирил Добрев. В съвета от раз бяха избрани общо 54-ма, сред тях Нешка Робева, Бриго Аспарухов, Емилия Масларова, Иван Гранитски, Велислава Дърева, Таня Дончева, Виолета Гиндева, Нора Ананиева, Михаил Миков, Красимир Премянов.
  Сред 41-та, избрани вече следобед на втори тур, са Мими Виткова, Цветко Цветков, Иван Токаджиев, Красимир Стоянов, 3-ма от младите социалисти. Във ВПС по право като делегирани представители от регионите влизат  Румен Петков /Плевен/, Любомир Пантелевев /от Бургас/ и Светослав Мичев от Русе. До ВПС не се доредиха Димитър Иванов, Клара Маринова, Димитър Гронев и Румен Гечев. Съотношението на силите в съвета показва триумф на линията "Първанов", са коментирали наблюдатели, на които се позовава "Сега". Спорд в. "24 часа" обаче противниците на Първанов са успели да вкарат доста свои хора в новия ВС.

  2. Конгресът на БСП заклейми закона срещу комунизма
  Партията нямало причини да се срамува от историята, но не бивало на "инат" да си затваря очите пред грешките, деформациите и поразиите.
  Делегатите обаче се обявиха против закона, обявяващ комунизма за престъпен, и гласуваха на втория конгресен ден декларация, с която заклеймиха закона. Текстът бе изготвен от работна група начело с Анжел Вагенщайн.
  Още в събота, 6 май, Премянов поиска конгресът да излезе с политическа резолюция по въпроса. Делегатите обаче не го подкрепиха след реплика на Пирински, че такъв документ не е нужен.
  Вчера, 7 май, обаче точно Пирински предложи декларация по скандалния закон.

  3. Курс към НАТО, реши конгресът и определи като стратегическо партньорството с ДПС и социалдемократите за успешно управление
  БСП поема курс към НАТО, решиха след дълги и скандални дебати делегатите на конгреса.
  Те приеха вчера, 7 май, национална стратегия за развитие, в която е записано: "Европейската и евроатлантическата интеграция във всички структури ще бъде приоритетна задача на БСП в бъдеще." Въпросът за  членството в пакта обаче трябвало да се реши с референдум.
  Александър Лилов, Красимир Премянов и Иван Генов се обявиха против БСП да решава сега въпроса за НАТО. Според тях въпросът за членство в пакта не е актуален и няма причина да се търси решение точно сега. "Смаян съм от липсата на убедителни аргументи за решението "за" НАТО и смятам, че БСП отива твърде далеч", каза Лилов. Според него решението за членство трябва да се вземе след официална покана от пакта, което няма да стане преди 2002 г.
  "Нямаме никакви външнополитически, икономически или други основания "да набутваме БСП с ангажимент за НАТО", каза и Красимир Премянов и предложи текстът за пакта да отпадне от конгресните документи. Според него подбна позиция може дори да влоши позициите за приемане на България в ЕС и да ни скара с Русия.

  4. БСП трябва да е гарант за нов модел на управление, заяви Пъранов
  "България ще може да отстоява добре интересите си, когато е във, а не извън Северноатлантическия договор. Неприемливо е да отлагаме това решение", заяви в доклада си в началото на конгреса лидерът на партията Георги Първанов. Той обясни на делегатите, че БСП трябва да е гарант отсега нататък за нов модел на управление.
  "Въпросът не е толкова дали БСП е готова да управлява, а доколко обществото е готово да приеме управление с участиет на БСП", каза Първанов. Той уточни, че СДС досега е влизал в управлението с бонификации, а БСП е съпътствана с резерви и съмнения. "БСП има да преодолява много прегради - страх, недоверие, подозрителност, натрупвани към нас през целия преход, особено в 2-те години управление", заяви соцлидерът.
  "Трябва да формираме коалиция, която трайно и успешно да управлява", бе категоричен Първанов. "Партньорството ни с ДПС и социалдемократическите формации е стратегически мотивирано. ДПС трябва да бъде представена достойно в едно бъдещо управление на страната", каза лидерът на БСП.
  Рано е, дори абсурдно да се мисли за коалиция с ДПС, каза вчера депутатът от БСП Атанас Мерджанов. Така той коментира еуфорията от речта на Доган. Реакцията му бе породена от факта, че поздравителните думи на лидера на ДПС бяха посрещнати с по-бурни аплодисменти, отколкото речта на Първанов, и липсата на реакция на поздравлението на лидерът на Евролевицата Александър Томов.

  5. Според ДПС БСП се е превърнала в прагматична сила
  БСП претърпя голямо развитие, отхвърли идеологизацията и се превърна в прагматична сила. Това беше основният акцент в речта на Ахмед Доган пред конгреса на БСП. Промяната е особено важна, понеже 2/3 от народа - тъкмо избирателите на БСП и ДПС, са социално слаби, подчерта лидерът на ДПС. Според него правителството след изборите ще бъде социално-либерална коалиция.
  Управляващите от СДС са с изчерпан ресурс, каза той и ги нарече "неидентифицирани субекти, които не могат да представляват себе си, а по волята на случайността представляват България пред света".
  Доган призна "особените чувства", които е изпитвал към БСП поради възродителния процес, вината си, че в миналото е изготвял законопроект за забрана на БСП, както и че е имал "заслуги" за неприемането на БСП в Социнтерна и за свалянето на Виденов от власт. За 3 години обаче той се бил превърнал от заклет враг на БСП в "нещо много повече от доброжелателен гост на когреса", цитира думите му в. "Сега". Същият вестник цитира и думите на Осман Октай, зам.-председател на движението, че опонентите на Първанов - Виденов и Премянов - се провалили тактически още в началото, а Георги Първанов овладял ситуацията и прокарал своите идеи в резолюциите. Според Октай БСП няма да се разцепи и "крилата" ще се приобщят към централата. "Ние искаме да подпомогнем БСП като сериозна алтернатива", каза зам.-шефът на ДПС. "Искаме да покажем на премиера Костов, че той губи, когато се самоизолира и когато създава диктат в партийното пространство. Идеята на СДС да се свали имунитета на депутатите, не ни плаши. Ако го направят, това ще се обърне против тях като бумеранг след изборите. От информацията, с която разполагаме, е ясно, че в СДС сега има голям спор дали да приемат ДПС като партньор, или да продължат войната срещу нас", казва Осман Октай.
  В интервю за "Сега" лидерът на ДПС Доган заявява, че с поведението си на конгреса на БСП е целял "алтернативност". Това обаче не означавало, че забива нож в гърба на СДС. "Старо е мисленето, че щом общуваш с някого, то е против другия. Това не е "кой-кого". Ние тепърва тъсим формулата на обединителна политика на консенсуса", заявява Доган. На въпрос дали Костов не би си помислил, че играта на Доган е срещу него, лидерът на ДПС отговаря, че той лично не приема така нещата.
  Що се отнася до отношенията между ДПС и СДС според Доган нямало никакво развитие след пловдивската среща на ръководствата на двете партии.
  Ахмед Доган декларира, че БСП ще си остане основна политическа сила и всеки трябва да си даде сметка, че без БСП трудно би се стигнало до обществено съгласие. С това той повтори тезата си от срещата между ръководствата на БСП и ДПС преди месец, първата от 10 години насам.
  На въпрос дали има натиск от западните посланици Доган да играе посредническа роля към БСП да ги накарат да приемат идеята за НАТО, лидерът на ДПС отговаря, че за него "като натовец е много важно БСП да приеме идеята за НАТО. "Дори да изпълнявам такива функции, няма да ви кажа открито, уточнява той.
  БСП прегръща формулата на Доган за коалиция с ДПС след изборите въпреки скритите рискове, заяви пред националното радио Първанов, цитиран в "24 часа". Не е възможно да се мисли за съюз, ако ние не спечелим изборите, уточни той. Първанов вярвал, че БСП ще има абсолютно мнозинство. Моделът на Доган и Първанов включвал властта да поемат, както казахме по-горе, социалисти, социалдемократи (БСДП на Дертлиев и Евролевицата) и либерали с ядро ДПС.
  Чухме само условията на Доган, се ядосвал Мерджанов. Лидерът на ДПС не отговорил дори на най-важния въпрос - дали ДПС ще се включи във вота срещу правителството. Това можела да бъде принципната първа стъпка за съвместни действия.
  Съюзът между БСП и ДПС ще бъде един безкритичен, безграничен и хаотичен конгломерат, обясни и политологът Валентин Вацев пред националното радио. Може би да стане сериозна коалиция, но още не е добре обмислена, коментира и Румяна Сидерова, член на ВС. Не може тя да се поставя като нещо неминуемо, защото не е била обсъждана в БСП, допълни Сидерова.
  Отговорните партии се познават не по това, че мислят как да се доберат до властта, а за страната си, смята Вацев.
  "Ако под управление разбираме администриране, нашите братовчеди не са по-малко и не са по-лоши от другите братовчеди. ако ще споделяме властта, за да преразпределяме благините и да се продължи това, което днес се прави, ние го можем не по-лошо", коментира политологът.
   

  6. Три часа делегатите на конгреса обсъждаха промени в устава на БСП. Най-голям дебат предизвика предложената от комисията поправка, според която местните структури, парламентарната група и ВС на БСП ще изготвят листите за кандидат-депутати. Досега пишеше, че кандидатите се излъчват чрез предварителни избори с таен вот от членове и симпатизанти на БСП, но членът не бе вкарван в употреба, коментира "Сега". Повечето делегати не искаха ПГ да се меси в листите. Първоначално те настояха да остане старият текст, но по-късно приеха промяната. Така кандидат-депутатите на БСП ще се подреждат от централата и местните партийни съвети.
  Главните редактори на партийните издания вече ще се избират не от конгреса, а от Висшия съвет на БСП. Бившият главен редактор на "Дума" Стефан Продев и Иван Гранитски се обявиха против тази промяна. Шефът на в. "Земя" Коста Андреев обаче защити предложението. Комисията по промени в устава оттегли предложение за допълване на устава, според което "БСП участва в търговски дружества - собственици и издатели на масмедии". Така Димитър Иванов не получи исканото съдружие с БСП в издаването на "Дума", пише в. "Сега".
  ВС на БСП взема решенията за политическото съюзяване и коалиране на партията на централно и местно ниво, решиха делегатите на форума.
  До една седмица ще се събере централният предизборен щаб на БСП, който ще започне подготовка за предсрочни избори, заяви в края на форума преизбраният отново за лидер на БСП Първанов. В най-скоро време БСП ще внесе вот на недоверие към управляващите заради корупцията.
   

  7. СДС се разтревожи, че БСП им отнема основен идеологически коз, като обяви членството на България в НАТО за свой приоритет, а и заради речта на Доган пред конгреса за възможна коалиция между ДПС и БСП
  Шефът на парламента Соколов свика специална пресконференция, за да омаловажи форума на БСП и решенията му, коментира в. "Сега".
  Според Соколов новата позиция на БСП за пакта не е продиктувана от национални, а от партийни интереси. "От досегашните прояви ние смятаме, че всъщност БСП не можа да убеди никого, че се е реформирала", заяви председателят на парламента.
  Решението за членство в НАТО залегна в стратегията за национално развитие на БСП след бурен дебат на втория ден от 44-ия й конгрес. От гласувалите 412 делегати нито един не се обяви против него и не се въздържа, коментира същият вестник.
  Бързата развръзка по спорната тема предизвика Стефан Данаилов. "Започна да се стопява вярата ми, че този конгрес ще гласува верните решения", възропта актьорът насред спора между противниците и застъпниците за членството в НАТО. "Тревожно ми е, че виждам стари игри на бойните конгреси, заяви той. След тези думи дебатът беше прекратен и решението гласувано. Все пак остана искането да се организира референдум, преди България да влезе в НАТО.
  "Щом БСП има нова позиция за членството на България в НАТО, мнозинството ще поиска от депутатите й да прегласуват декларацията за национално съгласие и военната доктрина и да преосмислят позицията си по Косово, като признаят, че СДС е бил прав, когато е дал въздушни коридори на НАТО", изтъкна Соколов. По време на свиканата извънредно още по време на конгреса на БСП пресконференция на СДС изявления направиха и представители на синята младежка организация, които били "силно впечатлени" от форума на социалистите и "обезпокоени като млади хора от лъжите на Първанов", цитира думите им "Сега". В. "24 часа" пише "СДС: Червените се връщат в миналото". В публикацията се казва, че в желанието си да бъде отменен законът срещу комунизма, БСП се връща назад към комунистическия режим вместо да върви напред кам социалдемокрацията. Това констатира шефът на парламента Соколов. Същият вестник уточнява, че на извънредното заседание на НИС са дошли само останалите за празниците в София шефка на ПГ на СДС Екатерина Михайлова, Соколов и активистите от младежкото СДС.
  Соколов обясни, че управляващите искат да привлекат вниманието на журналистите да проследят дали БСП се реформира така, както СДС иска. Той отрече, че преждевременните му изявления са в резултат от нарушени уговорки между СДС и Доган, пише "Сега".

  8. Коментари в пресата
  "БСП каза сбогом на миналото си" - е коментарът на в. "Труд" по повод конгреса на БСП.
  Според анализа на Тодор Токин след 44-ия си конгрес БСП вече няма да е същата. Слага се край на продължилата 10 години дискусия що за партия е тя - неокомунистическа, модерна лява, социалдемократическа или нещо друго. Без да търси някакъв етикет, БСП с политиката си отговаря на идеите на социалната демокрация. Като доказателство Токин сочи присъствието на конгреса не на кой да е, а на Ахмед Доган, който сам заяви, че през последните 15 години основните казуси на живота му са били функции на борбата срещу "вашата партия". Доган каза още, че превръщането на БСП в прагматична сила със социалдемократична насоченост е изключително важно събитие. А дефинициите на Доган са железни и никой не ги е опровергал досега, коментира Токин. И второто доказателство за промяната на БСП: на кой друг конгрес на БСП от 1990 г. насам присъстваха представители на БЗНС-ата на Милан Дренчев ("Никола Петков"), на БЗНС - Народен съюз г-жа Анастасия Мозер, на ВМРО, на Демократическата партия - все формации, които в никакъв случай не може да бъдат заподозрени в топли чувства към БСП? И трето доказателство: масирано присъствие на представители на 43 посолства. Това със сигурност показва, че БСП е далеч от партията на Хайдер, за каквато се опитват да я представят някои у нас, се казва в публикацията.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с Русия
   
  На 18 май в София ще пристигне шефът на "Газпром" Рем Вяхирев
  На 18 май в София ще пристигне шефът на "Газпром" Рем Вяхирев, който ще се срещне с президента Стоянов и премиера Костов. Официалният повод за посещението е 5-ата годишнина на дружеството "Топенерджи", чиито акции изцяло се държат от "Газпром". При срещите със Стоянов и Костов се очаква да се обсъди изпълнението на подписаното споразумение за разширяване на транзитната газопреносна мрежа от Русия през България до Турция, Гърция и Македония. Според подписаните договорености след направеното разширение България ще трябва да транзитира до тези страни по 30 млрд. газ гориво годишно. Проектът се изпълнява от "Булгаргаз" и поради това е твърде вероятно на срещите да присъства и вицепремиерът Жотев, който отговаря за енергетиката, а също така и Кирил Гегов, генерален директор на "Булгаргаз". /"Пари"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Парламентарни комисии от 4 страни ще обсъждат коридор № 8 в Тирана
  При завръщането си от Страсбург шефът на парламента Йордан Соколов заяви, че през юни в Тирана ще се проведе среща на парламентарни комисии по транспорта от България, Албания, Македония и Италия. Те ще обсъдят докъде е стигнала работата по изграждането на трансевропейския коридор № 8. Срещата ще се проведе по предложение на Лучано Виланте, председател на Камарата на депутатите в Италия. Всяка от страните ще направи отчет за направеното от нея по изграждането на коридора /"Пари"/

   
   


   АРМИЯ
   
  На 6 май армията отбеляза тържествено своя ден с парад
  На 6 май (Гергьовден) беше отбелязан тържествено Денят на армията. Състоя се парад на представителните части на трите рода войска на площад "Народно събрание". Парадът беше приет от президента Петър Стоянов, който произнесе и прочувствена реч за реформата в армията. Присъстваха премиерът Костов, военният министър Ноев, министри и дипломати. Президентът Стоянов заяви: "Реформата е част от гигантската социална трансформация в страната и демократизирането на обществото. Затова много важна е прозрачността при реформата и подкрепата на обществеността."
  Празникът завърши с направената първа копка от министъра на отбраната Бойко Ноев и министъра на културата Емма Москова за възстановяване на паметника на Първи и Шести пехотен полк от Софийската желязна дивизия в Южния парк. /"Демокрация"/    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Продължава стачката на пилотите от авиокомпания "Балкан"
  На 6 и 7 май самолетите на националния превозвач "Балкан" не излетяха поради продължилата стачка на пилотите и обслужващия персонал в компанията. Същевременно през двата дни продължиха преговорите с управата на собственика от "Зееви груп". В неделя следобед Красимир Люцканов, зам.-председател на Съюза на летците от гражданската авиация, каза, че са били близко до споразумение с мениджърите, но напрежението отново ескалира след официално съобщение на ръководството на компанията за вината на пилотите за отмяната на полетите. В преговорите между двете страни като посредник се намеси и министърът на транспорта Антони Славински. Днес той ще разговаря с ръководството на компанията. По радиото той обяви, че не очаква скорошна развръзка на конфликта и същевременно отбеляза, че "държавата не може да се меси в работата на частна компания, но ако тя не изпълнява задълженията си, ще се търсят алтернативи. Живеем в законова държава и ако "Балкан" не лети, предоставеният сертификат на оператор може да бъде отнет." Славински отрече възможността за фалит на компанията. /"Демокрация", "Сега"/