ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
8 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения с Русия | Отношения с балканските страни | Правителство | Политически партии и организации | Икономика | Култура
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Олбрайт отваря пазарите на САЩ за Югоизточна Европа.

 • Хорст Кьолер е новият кандидат на ЕС за шеф на МВФ.

 • Буш и Гор ще се състезават за президентския пост в САЩ.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Престрелки и пострадали в Косовска Митровица.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Президентът и СДС оценяват положително завоя на БСП към НАТО.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • България и Русия ще подпишат спогодба за социално осигуряване.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •  Днес премиерът Костов ще разговаря с водачите на сърбите в Косово.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Словашкият президент поиска подкрепата на България за Пакта за стабилност

 • Кабинетът ще насочи пари към 10-те области с най-висока безработица и щe създаде над 250 000 нови работни места до края на мандата си.

 • Ресорите в Националния изпълнителен съвет не бяха разпределени и след вчерашното му заседание, никой не иска да поеме медиите и изборите.

 • Ромите се обединяват, за да влязат в следващия парламент с подкрепата на 200 000 избиратели.

 • 35 милиона българи живеят в чужбина, заявяват от Историческото дружество "Българска орда" в Лондон.

 • Осем бюра вече връщат ДДС на чужденци.

 • Удължават срока за оферти за "Булгартабак".

 • До средата на март фирмите, заявили интерес към "Варненска корабостроителница", ще получат информационни меморандуми.

 • Отлагат с месец масовата приватизация.

 • Открит е скиптърът на Симеон Втори.
   
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Престрелки и пострадали в Косовска Митровица
  Според някои вестници 30, а според други 40 души са били ранени вчера в сблъсъци в Косовска Митровица. Пострадали са 14 сърби и 4-има френски войници. От войниците на КФОР няма тежко пострадали. Албанци са хвърляли бомби и са стреляли с автоматично оръжие. В Ню Йорк Бернар Кушнер е поканил Съвета за сигурност да посети Косово и на място да се увери каква е обстановката. Той е помолил СС на ООН да даде точна дефиниция на понятието "значителна автономия" за Косово. Кушнер обяви, че до края на годината в Косово ще има избори. Командващият КФОР ген. Клаус Райнхард предупреди албанците да не дестабилизират сръбската долина Прешево до границата с Косово. Той каза, че КФОР засилва контрола по границата със Сърбия. Няма информация за срещата на ген. Уесли Кларк с Хашим Тачи. Русия изрази тревога от създаващото се положение в Косово, което се дължало на отказа на Кушнер да работи с Белград. В Прага Мадлин Олбрайт похвали Черна гора за опитите за постигане на балансирани отношения със Сърбия и обяви, че сигурността на Черна гора засяга националните интереси на САЩ. Тя похвали черногорския президент, който е показал "голяма мъдрост" при провеждането на реформите и в отношенията със Сърбия. По този начин САЩ се обявиха против открития разрив между Черна гора и Сърбия. Олбрайт призова източноевропейците към по-активна роля при демократизирането на Сърбия. Може да се направи извод, че усилията на деморатичната опозиция в Сърбия и на международната общност ще се насочат към избори в Сърбия.
  В. "Стандарт" публикува информация от сръбския печат, че АОК и ЦРУ са в дъното на убийството на Аркан.
  В. "Монитор" публикува статията "НАТО обсъжда интервенция в Южна Сърбия", в която се позовава на информация от агенция СЕНСЕ от Брюксел. Повод за намесата на НАТО в Южна Сърбия ще бъде заплахата за Косово и за КФОР. Става дума за ограничена намеса на НАТО в 25-километровата зона от двете страни на границата между Косово и Южна Сърбия в долината на Прешево.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Президентът и СДС оценяват положително завоя на БСП към НАТО
  НИС на СДС оценява положително приетите от БСП проектодокументи за конгреса й в частта за евроатлантическите структури, съобщи зам.-председателят на СДС Димитър Абаджиев след заседанието на НИС вчера. Той е подчертал обаче, че от БСП очакват и конкретни действия в набелязаната посока. Социалистите трябвало да преразгледат мнението си за Военната доктрина, Концепцията за нацонална сигурност и Декларацията за национално съгласие. Референдумът за НАТО, за който настояват от БСП, е абдикиране от отговорност, заяви Абаджиев.
  В. "Сега" цитира коментара на президента Стоянов по повод решенията на пленума на БСП във връзка с евроинтеграцията под заглавие "Парадоксално, но БСП завива към НАТО".
  "Колкото и парадоксално да е, точно след военните действия в Косово една българска лява партия е на път да преосмисли своето отношение към НАТО", коментира президентът Стоянов.
  В същото време депутатът от левицата Иван Иванов е обяснявал в Стара Загора, че анализите на експертите на БСП показали, че България няма друг избор, освен да се приобщи към структурите на НАТО. Това трябвало да стане задължително след референдум, на който да се обсъдят рамките на проектодоговора.
  Пред "Дарик радио" бившият първи разузнавач Бриго Аспарухов /левица/ пък заяви: "Не искам да прехвърлям моята отговорност по решаването на важния въпрос за членството на България в един колективен орган за сигурност като НАТО на идното поколение, на моите деца. Считам, че това би било бягство. Трябва смело да заявим позицията си". / "Новинар", "24 часа", Труд" и "Сега"/
   
   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Словашкият президент поиска подкрепата на България за Пакта за стабилност
  Намиращият се на официално посещение в България словашки президент Рудолф Шустер вчера проведе срещи с президента Петър Стоянов и премиера Иван Костов. Той е поискал съдействието на България, за да получи достъп до Пакта за стабилност. В замяна Словакия ще съдейства на България за активизиране на нейните контакти с Вишеградската четворка. Словакия желае да стане поддоставчик по различни проекти от Пакта за стабилност. Шустер изрази желание Словакия да участва в строежа на втория мост над Дунав при Видин - Калафат.
  Шустер е предложил да се създадат експертни групи, които да обсъдят областите на сътрудничество. Словакия ще разчита на българска подкрепа за нейната кандидатура за непостоянен член на СС на ООН през 2006-2007 г. Петър Стоянов каза, че двете страни ще съгласуват своите позиции в преговорите си с ЕС за членство. Двамата президенти ще поддържат постоянна телефонна връзка. Договорена е и взаимна подкрепа в международните организации. Шустер похвали позицията на България по време на войната в Косово. При разговорите си с премиера Костов е било изтъкнато взаимната заинтересовеност от възстановяването на корабоплаването по Дунав. Костов е благодарил за подкрепата на Словакия при определяне на мястото на втория мост над Дунав при Видин - Калафат. След разговора Шустер каза по отношение на закриването на ядрените реактори в двете страни, че "малко ни боли от факта, че нашите страни намаляват живота на централите си, а техните го удължават." Двете страни ще търсят възможности за увеличаване на стокообмена и на туристическия поток. /"Демокрация", "Стандарт","Пари"/ 
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  Отношения с Русия
   
  България и Русия ще подпишат спогодба за социално осигуряване
  Вчера се проведе среща между руския посланик Владимир Титов и министъра на труда и социалната политика Иван Нейков. Те са обсъдили възможностите за подписването на нова спогодба в областта на социалното осигуряване. Договорено е експерти от двете страни да подготвят съвместно проектодокумент, който ще отчете интересите на двете страни. Министър Нейков е информирал за хода на реформата в България в общественото осигуряване Договорено е приетите от правителството подзаконови нормативни документи към Кодекса за задължителното обществено осигуряване да бъдат предоставени  на руската страна. /"Пари"/

   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Днес премиерът Костов ще разговаря с водачите на сърбите в Косово
  Днес премиерът Иван Костов ще разговаря с водачите на косовските сърби Момчило Трайкович и с Призренския епископ Артемие. Костов ще разговаря в качеството си на лидер на СДС, по чиято покана е посещението. Момчило Трайкович е председател на Сръбското движение за съпротива в Косово и един от лидерите на Сръбския национален съвет в Косово и Метохия. Двамата получиха официална покана за посещението веднага след като Костов се срещна в София с радикалния албански водач в Косово Хашим Тачи. След този разговор по повод на изявление на Асен Агов пред журналисти се появиха съмнения, че българската позиция за бъдещето на Косово се променя и България може да подкрепи отделянето на Косово от СРЮ. Тези съмнения бяха опровергани многократно от най-високо равнище.
  "Новинар" и "Монитор" отбелязват, че днес на срещата на Костов с Трайкович и Артемие ще присъства Димитър Абаджиев, а не Асен Агов. На срещата ще се обсъжда положението в Косово, нарастващото напрежение в Южна Сърбия и на Балканите.
  "Новинар" публикува статията "Косово може да се разшири до границата с България". Прави се извода, че "До последно трябва да отстояваме държавността на Република Македония и да не позволяваме тя да бъде разпокъсана на етнически признак. Да се надяваме, че нашите управляващи са изразили твърдо тази позиция по време на срещите си с Тачи и Джафери."  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Кабинетът ще насочи пари към 10-те области с най--висока безработица - над 20%. Правителството обещава да създаде 250 000 работни места до края на мандата си и приема повечето от предложенията на синдикатите след срещата им с Костов преди ден. Това обяви социалният министър Нейков след близо 3-часово работно съвещание при премиера, на което са участвали повечето министри.
  На срещата е била обсъждана актуализираната управленска програма "България 2001". Тя ще бъде приета най-вероятно на утрешното заседание на Министерския съвет.
  Специални програми за децата от домовете готви още кабинетът.
  Премиерът и министрите са потвърдили обещанието пред Националната конференция на СДС да не се увеличават цените на парното и тока, но не е ясно за какъв срок, коментира в. "Сега".
  Не е обсъждано вдигане на заплатите. Те ще нарастват с растежа на икономика и намаляването на разходите за ток и парно, е обяснил министър Нейков. Не е било обсъждано сваляне на данъците.

  Специалните служби да бъдат подчинени на координиращ орган към Министерския съвет, предложиха вчера ексшефът на контраразузнаването о.з. полк. Юли Георгиев и бившият секретар на МВР о.з. полк. Цвятко Цветков.
  Президентът няма екип, който да чете и пресява сведенията на разузнаването, въпреки че той има секретар по националната сигурност. Спецовете предлагат към парламента да бъде създадена комисия, която да контролира спецслужбите.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Ресорите в Националния изпълнителен съвет /НИС/ не бяха разпределени и след вчерашното му заседание
  Членовете на НИС на СДС не успяха да си разпределят ресорите след близо 5-часово заседание вчера, на което всеки трябваше да представи "личен план за действие".  Те подробно обсъдили личните си планове, но причината за отлагането била, че решението кой за какво ще отговаря трябвало да се вземе на Националния съвет на 21 март. Неофициално се разбра, че изборите и медиите не фигурирали в ничий личен план и за тях ще отговарят всички, пише "Труд".  "Новинар" цитира думите на зам.-шефа на СДС Димитър Абаджиев, че никой не е поискал да се занимава с изборните кампании и медиите. Пред журналисти Абаджиев разкрил желанието си да отговаря за международните връзки на партията. Според в. "Сега" Абаджиев остава "международникът" на СДС.
  Четиримата нови членове на НИС Никола Николов, Светлана Дянкова, Йордан Цонев и д-р Михаил Михайлов казаха, че ще дублират ресорите си в парламента. Те са шефове съответно на икономическата, социалната, бюджетната и зам.-шеф на здравната комисия в парламента. Досега обаче в НИС не е имало социален и здравен ресор, уточняват "Новинар" и "Сега". Под заглавие "СДС заряза изборите и медиите" "Сега" съобщава, че в пълна тайна ще остане до Националния съвет на 21 март за какво ще отговаря бившият вицепремиер Бакърджиев. В старото ръководство той беше поел изборните кампании.
  Екатерина Михайлова вероятно ще се занимава с отношенията с другите партии, Йордан Соколов - с парламентарната дейност.
  Като организационен секретар Христо Бисеров ще се грижи за структурите.
  Тепърва шефовете на СДС ще мислят дали имат нужда от говорител, съобщава "Сега".
  НИС на СДС и Централното оперативно бюро на ДПС ще се срещнат идния вторник, съобщи още Димитър Абаджиев. Срещата е по взаимна уговорка.
   

  Ромите се обединяват, за да влязат в следващия парламент с подкрепата на 200 000 избиратели
  Ромски партии и организации учредиха гражданско обединение "Рома", стана ясно вчера.
  Партия "Свободна България" на сина на цар Киро Ангел Рашков обаче не участва в "Рома", но се надяваме скоро да се присъедини, е заявил за пресата един от ромските лидери Тома Томов. "Рома" все още няма председател и съдебна регистрация. Целта ни е да влезем в парламента на следавщите избори, е заявил Томов. Обединението разчитало на подкрепата на около 200 000 избиратели. Този извод ромските лидери са направили от резултатите на местните избори. Можем да спечелим 30 депутатски мандата, е заявил пък Руси Големанов, шеф на Българска партия "Бъдеще".  


  ДЕМОГРАФСКА ОБСТАНОВКА
   
  35 милиона българи живеят в чужбина, заявяват от Историческото дружество "Българска орда" в Лондон
  35 милиона българи живеят в чужбина, заяви д-р Дориян Александров от Историческото дружество "Българска орда" в Лондон. Това не са само емигранти, а хора с български корени и самосъзнание.
  Според Българската академия на науките броят на българите в чужбина е 15 милиона.
  На 22 март в София ще се проведе учредителен конгрес на Световния съюз на българите, съобщи Гео Донев, председател на Съюза на българските общности по света. /"Новинар"/    


  ИКОНОМИКА
   
  Осем бюра вече връщат ДДС на чужденци
  "Преди да напуснат България, чужди граждани вече могат да си връщат данък добавена стойност /ДДС/, който са платили при покупката на стоки у нас". Това обяви вчера финансовият министър Радев при откриването на първия пункт за възстановяване на косвения налог на летище София. Негов агент е "Нова Деница". От вчера в България работят още 7 такива обекта на същата компания.
  Чужденците могат да си връщат ДДС, ако са купили стоки, за които начисленият и платен данък е над 200 лв. по една данъчна фактура. Освен това те трябва да изнесат стоките най-късно до 3 месеца след покупката им. Преди да напуснат страната, е необходимо да попълнят искане за възстановяване на налога и да представят оригинали на фактури за покупките си от фирмите, чиито магазини имат право да издават документи с право на възстановяване. Това са "МЕТРО кеш енд кери - България", "Нова Деница", "Импас 56", "Колхида", "Топ видео", "Индекс България" и "К енд К Електроникс". Агентите по връщане на ДДС са само "Нова Деница" и "Братя Василеви". Косвеният налог не може да се връща при покупката на тютюневи изделия, алкохол, течни горива и на стоки, чиито цени са фиксирани.
  Парите по ДДС се връщат веднага, когато искането и фактурите се представят на едно от бюрата в страната., е обяснил за медиите Манол Курдаланов, и.д. на "Нова Деница". Необходимите документи могат да се пуснат и в пощенски кутии. В този случай парите се получават по банков път в определен срок. ДДС ще се връща в няколко основни валути - долар, марка, евро и лев. Комисионата за агента е 10% от подлежащата на възстановяване сума.

  Удължават срока на оферти за "Булгартабак"
  Филип Морис, Галахар и Реемтстма ще могат да подадат оферти за 51% от "Булгартабак холдинг" до 28 април, вместо до 20 март. Агенцията за приватизация удължи срока, за да може кандидатите да се запознаят с одитираните отчети и баланси на холдинга за 1999 г. Те ще бъдат готови след 31 март.

  До средата на март фирмите, заявили интерес към "Варненска корабостроителница", ще получат информационни меморандуми, съобщиха от Министерството на икономиката. Синдикът на дружеството Димитър Смиленов е връчил на вицепремиера Жотев проект на документите.

  Агенцията за приватизация продаде 67% от "Сила" - Ямбол
  67% от "Сила" - Ямбол вече са собственост на "Ибкол България" и "Сила -99", съобщиха от АП. Дружеството произвежда селскостопанска техника. "Ибкол България" ще плати 17 550 лв. РМД "Сила-99" ще плати 1 737 450 лв. за 10 години. Обещани са инвестиции за 1 317 000 долара.
   

  Отлагат с месец масовата приватизация
  Деветият централизиран търг се отлага за 17 април, съобщиха от Центъра за масова приватизация. Дотогава министерствата щели да подготвят по-атрактивни дялове от предприятията. В момента ресурсът бил ограничен, затова центърът дава едномесечен срок на приватизационните отдели във ведомствата.
  В петъчния брой на "Държавен вестник" ще бъдат публикувани резултатите от 8-ия бонов търг. При наддаването най-висока е била цената за "Великотърновско пиво". Една акция е търгувана за 195 лв.  


  КУЛТУРА
   

  Открит е скиптърът на Симеон Втори
  Вчера експертът Георги Коцев от Дирекция "Стара София" от Музея за история на София показа скиптъра  и царското кълбо на Н. В. Симеон Втори Кобургготски. Те вече се пазят в хранилището на музея.
  Двата предмета са изработени от лакирано орехово дърво с апликации от сребро и сребро с позлата. Към кълбото с винтове е прикрепена царската корона, увенчана с кръст от позлатено сребро. За украса са гравирани растителни и геометрични мотиви.
  Скиптърът завършва с позлатен сребърен кръст с растителни орнаменти. Долният му край е обкован с ковани от сребро листа с позлата и обозначения "1937 година" и монограм "С".
  Реликвите са в резбована кутия от орехово дърво с надпис: "На Негово Царско Височество престолонаследника Симеон княз Търновски от министъра на народното просвещение д-р Николай Николаев и неговата съпруга Анна-Мария Николаева".
  Предметите са по проект на проф. Василе Захариев и са изработени от прочутите майстори златари Златан и Георги Златарови. Те са подарени при раждането на престолонаследника и след 1944 г. са били реквизит на Киноцентъра. /"Стандарт"/