ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
8 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения с Германия | Отношения с Австрия
  | Отношения с балканските страни | Медии | Правителство | Синдикати | Социална обстановка
  | Социологически изследвания | Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Гръцкият парламент ще избира нов президент.

 • Проблеми между САЩ и Русия за задържания руски танкер с нефт.

 • Руските части превзеха Грозни.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • В Брюксел България и Румъния с помощта на ЕС се разбраха за мястото на втория мост над Дунав.

 • ЕС въведе наказателни мита за българската стомана.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 • Германският държавен министър Цьопел ни препоръчва годишен икономически ръст от 7,5%.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АВСТРИЯ
   

 • Външният министър Михайлова помоли в писмо австрийския канцлер Шусел Австрия да не пречи за разширяването на ЕС.

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Утре пристига на двудневно посещение генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • На балканския форум в Букурещ на 11 и 12 февруари ще участват премиерът Костов и външният министър Михайлова.

 • България изпрати още 11 полицаи в Косово.

 • В Македония започнаха Дни на България, а лидерът на ДПС Доган и експрезидентът Желев ще участват на конференция в Скопие по правата на малцинствата.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Осем тв канала получават програмен национален лиценз.

 • Продължават миньорските протести в Мадан.

 • Безработицата в България е над нормите за ЕС, обяви депутатката от левицата Емилия Масларова.

 • Днес се открива петият конгрес на Конфедерацията на труда "Подкрепа".

 • Според изследване на "Алфа рисърч" доверието към СДС пада, към премиера расте.

 • Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ обещава 1,8 млрд. ДЕМ за възстановяване на Балканите.

 • Нов фонд ще гарантира заеми за бизнеса.

 • Най-големият български завод за обувки "Добрич" е пред фалит.

 • Авиокомпания "Балкан" свали драстично цените на билетите.
   
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Германският държавен министър Цьопел ни препоръчва годишен икономически ръст от 7,5%.
  Вчера намиращият се на официално посещение в София държавен министър във външното министерство на Германия Кристоф Цьопел се срещна с външния министър Надежда Михайлова, главния преговарящ с ЕС Александър Божков и представители на левите сили. От информацията на в. "Демокрация" става ясно, че при срещата с Михайлова Цьопел е подчертал необходимостта от ускоряване на икономическото развитие в България. Според него годишният икономически ръст на България трябва да бъде 3 пъти по-висок от този на Германия и да достигне 7,5%. Според Цьопел 2 години след преструктурирането на икономиката още няма прецизни правила в приватизацията, които да ориентират чуждите инвеститори.
  Министър Михайлова е поставила въпроса за изваждането на България от визовия шенгенски списък. В. "Сега" предлага становището на Цьопел: "Всички усилия на България за влизане в ЕС биха били неубедителни, ако не се уреди въпросът със свободното пътуване на българите в ЕС. Решение по този въпрос ще бъде взето след разговори между германското и българското правителство." Цьопел отбеляза, че преди страните от ЕС да вземат решения по въпроса Европарламентът трябва да одобри предложения от ЕК нов визов регламент.
  Министър Михайлова заяви, че България ще стане член на ЕС през 2006 г., но Цьопел не се ангажира с точна прогноза по този въпрос. Той отбеляза, че Германия ще подпомогне България за нейното интегриране в ЕС с 2 млрд. марки. След срещата с Цьопел главният преговарящ Александър Божков заяви, че до средата на годината България ще успее да подготви предварителни доклади по 12 теми за преговорите с ЕС, а до края на 2000 г. - по всичките 31 теми. Стартът на преговорите ще започне по 5 теми.
  На първа страница в. "Сега" пише, че "Германия ни кори, че й гоним фирмите", а в. "Труд" отбелязва в заглавие "Германски дипломат смутен от интригите в приватизацията ни". И двата вестника се позовават на информация от срещата на Цьопел с лидерите на левите партии. На срещата е присъствала и посланичката на Германия, а от бългаорска страна  - лидерите на БСП, Евролевицата, БСДП и ОБТ. На срещата Цьопел се е оплакал от лошото отношение към германските предприемачи, при което се гонят не само малките немски, но и големите фирми. Той е казал: "Дойчебанк може да си позволи да не инвестира в България, но България не може да си позволи Дойчебанк да не инвестира в България". Цьопел е посочил конкретни случаи в това отношение. Това е участието на Дойчебанк чрез "Балканфарма" в приватизацията на трите големи български завода за лекарства. Вторият случай е свързан с пречките, които се правят на РВЕ за приватизация в енергетиката. Левите лидери са заявили, че промяна в курса на евроинтеграцията на България е невъзможен. Те са настояли за нова социална политика и ограничаване на бедността в България, и това ще бъде акцентът в бъдещата евроинтеграционна политика на бъдещето лявоцентристко правителство на България.
  Според в. "Земя" на срещата Цьопел се е ангажирал с пълна подкрепа за българската социалдемокрация, която трябва да вземе властта и нейната политика ще трябва да бъде насочена срещу корупцията и национализма.    
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС
   
  В Брюксел България и Румъния с помощта на ЕС се разбраха за мястото на втория мост над Дунав
  Вчера в Брюксел се проведе среща между българска и румънска делегация по въпроса за мястото на втория мост над Дунав. Този въпрос трови отношенията между двете страни близо 10 години. Срещата се проведе в присъствието на координатора по Пакта за стабилност Бодо Хомбах и еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. В състава на българската делегация бяха транспортният министър Антони Славински, финансовият министър Муравей Радев и зам.-министърът на външните работи Марин Райков. Румънската делегация се е водила от транспортния министър Траян Басеску.
  До късно снощи нямаше информация за резултата от срещата. Днес единствено вестник "Пари" съобщава за постигнато споразумение. Според него мястото на втория мост трябва да бъде по трасето на трансевропейския коридор № 4 от Дрезден през България до Солун.
  До 20 март България, Румъния и ЕК ще уточнят точното място на моста. Проектът за моста трябва да бъде готов до 20 май, а месец след това ще трябва да започне неговото строителство. Румъния няма да отпусне никакви пари за проекта и неговото строителство, което ще се поеме от България и Пакта за стабилност. В този вид споразумението е много по-близко до българската позиция. Не е известно какви компенсации са предоставени на Румъния за нейното съгласие за мост при Видин - Калафат или Лом - Расту, за каквото може да се предполага от постигнатото споразумение.

  ЕС въведе наказателни мита за българската стомана
  Днес всички вестници отбелязват на видно място решението на Европейската комисия /ЕК/ да се въведат антидъмпингови мита за горещовалцуваните рулони от България, Индия, Югославия, ЮАР и Тайван. Митото за България е 7,5%, за Индия - 9%, за Югославия - 15, 4%, Тайван - 24, 9%. Митата ще се прилагат в случай че цените на внасяната стомана са по-ниски от определените по двустранните споразумения. За някои компании, които са сътрудничили по време на разследването на антидъмпинговата процедура, са определени мита от 2,1%. Решението ще влезе в сила за България само ако се нарушат ценовите условия, договорени между Кремиковци и ЕК. От вчера е влязло в сила подписаното на 5 февруари споразумение за тримесечно наблюдение на Кремиковци за продажба на горещовалцувани рулони в страните от ЕС. В момента Кремиковци изнася стомана за страните от ЕС без мита. /"Пари"/

   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  Утре пристига на двудневно посещение генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън
  Утре вечер в България ще пристигне на официално посещение шефът на НАТО лорд Джордж Робъртсън. Той ще бъде посрещнат от президента Петър Стоянов и веднага ще разговаря с него. След това Стоянов ще даде вечеря в негова чест. На 10 февруари Робъртсън ще разговаря с премиера Костов, с шефа на парламента Соколов, с външния министър Михайлова и ще произнесе реч в парламента. Това е първо негово посещение в България. По време на посещението му ще се обсъжда въпросът за разширяването на НАТО и подготовката на България за членство, двустранното сътрудничество и взаимодействие. Ще се обсъдят и въпросите на регионалната сигурност и стабилност в настоящия момент и в бъдеще. /"Демокрация"/

   
   
  ****
  Отношения с Австрия
   
  Външният министър Михайлова помоли в писмо австрийския канцлер Шусел Австрия да не пречи на разширяването на ЕС
  Външният министър Надежда Михайлова е изпратила специално писмо до австрийския канцлер Волфганг Шусел, в което се отбелязва: "Обръщам се към Вас като към политически съмишленик, доскорошен колега и , ако ми разрешите, като към приятел." В писмото се отбелязва, че днес България е пред вратите на обединяваща се Европа и мечтите и надеждите на поколения българи да се върнат в европейското семейство са на път да се сбъднат. Ето защо, пише Михайлова, вие ще разберете моята отговорност, която ме кара да се обърна към вас с молбата да продължите да бъдете гарант за това, че вашето правителство няма да се противопоставя на разшираването на ЕС на Изток, на изваждането на България от негативния списък и зачитането на правата на чужденците в Австрия, сред които има и хиляди мои сънародници. Към разширяването не трябва да се прави разлика на страни - съседни и несъседни на Австрия, защото всеки път, когато поколението на моите родители казваше Европа, разбираше Виена, завършва писмото си Михайлова. /"Пари", "Труд", "Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  На балканския форум в Букурещ на 11 и 12 февруари ще участват премиерът Костов и външният министър Михайлова
  На срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Югоизточна Европа в Букурещ на 11 и 12 февруари ще участват премиерът Иван Костов и външният министър Михайлова. Срещата е в рамките на процеса на сътрудничество в ЮИЕ. Ще присъстват премиерите на Гърция, Турция, Македония и Албания. Като наблюдатели ще участват Босна и Херцеговина и Хърватия. Дискусията ще се води около засилването на стабилността и сигурността в региона, насърчаването на икономическото сътрудничество и ролята на Пакта за стабилност. /"Труд"/

  България изпрати още 11 полицаи в Косово
  Вчера за Косово замина последната група от 11 български полицаи за Косово, с което българският контингент достигна 60 души. В Прищина те ще преминат през едноседмичен курс, а след това ще бъдат разпределени по райони. Те ще водят нормална полицейска работа, но в много тежка обстановка. Мандатът на полицаите е 1 година, но той може да бъде удължен. Тяхната дневна надница ще бъде 75 дол. След месец за Босна ще замине още една група от 15 полицаи. /"Труд", "Пари"/

  В Македония започнаха Дни на България, а Доган и експрезидентът Желев ще участват на конференция в Скопие за правата на малцинствата
  От 8 до 10 февруари в Скопие ще се проведе търговско изложение и договаряне Дни на България с участието на правителствените и бизнескръговете от двете страни. Във връзка със създаването на зона за свободна търговия и нарасналия интерес към взаимната търговия ще се дискутират актуални проблеми на двустранното сътрудничество.
  В. "Монитор" публикува статия, в която се предоставя подробна информация за участието на лидера на ДПС Ахмед Доган и експрезидента  Желю Желев в международна конференция, организирана от германската фондация "Фридрих Науман" и Либералния интернационал. Ще бъде направена критична оценка на състоянието на правата на малцинствата и инвестициите в района. Очаква се да се подкрепи искането на сръбската опозиция за смекчаване на ембаргото срещу Югославия. От страна на албанците в Македония ще участва Арбен Джафери, с когото Доган ще се срещне утре, както и с Васил Топурковски. Поканени са също Бодо Хомбах, Дражан Будиша от Хърватия, Зоран Джинджич от Сърбия.
  Желю Желев ще произнесе доклада "ЮИЕ на 21 век - шансове и перспективи". Няма да има представители от Гърция, защото там няма либерална партия. От Скопие Ахмед Доган ще замине за Прищина, където на 11 февруари ще се срещне с Хашим Тачи.

   
   


   МЕДИИ
   
  Осем тв канала получават програмен национален лиценз
  Нова телевизия, СКАТ, "Слида арт сат", ММ, "Ринг плюс", "Александра ТВ", "Делта ТВ" и "Евроком" получават програмен национален лиценз, реши вчера Националният съвет за радио и телевизия /НСРТ/.
  Други 6 кандидати за кабел или сателит не бяха одобрени, но могат да продължат излъчването. Това са "Херос", "Еуроком", MSAT, "Демо", "Юниън телевижън" и "България ТВ". За "7 дни" и "Канал 3" още няма решение, защото не са представени всички необходими документи. Отхвърлените могат да кандидатстват пак или да поискат регионален лиценз. Светлана Божилова и Александър Иванов настояват НСРТ да въведе краен срок за повторно кандидатстване до 3 месеца.
  Съветът ще отнема лицензите на кандидатите, които не докажат произхода на капитала си. Спецзвено в Икономическата полиция ще проверява лицензираните оператори. Правото за излъчване ще се отнема и когато програмата не стартира 9 месеца след издаването на лиценза.    
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Заявки за 3,4 млн. лв. получи финансовото министерство на вчерашния аукцион за 3-годишни държавни съкровищни облигации. Общият номинал на продадените книжа е 5 млн. лв. Постигнатата средна цена на аукциона е 101,20 лв.
   

  Екоминистър Манева започва инспекция в Смолянско след миналогодишните конфликти около обекти, финансирани от Националния екофонд. Новината е съобщил вчера за пресата областният управител Черкезов.
  През 1999 г. екоминистерството спря финансирането на обекти в Мадан и Рудозем след съмнения за изтичане на пари от общините и фирмите изпълнителки. Веднага след това бе направена проверка в района от специалисти на министерството, сега ще знаем и резултатите, е обяснил областният управител. Със заповед на министър Манева финансирането на екологичните обекти бе спряно чрез общините. Тогава е ставало дума за строителството на язовир "Пловдивци" и колектори в родопските общини. /"Труд"/   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   

  Миньорите в Мадан ще започнат гражданско неподчинение до края на седмицата, ако не получат заплатите си
  Миньорите от Мадан ще започнат гражданско неподчинение, ако до края на седмицата не им бъдат платени заплатите и компенсациите за съкращения. Работниците предупредиха за това на протестен митинг вчера пред сградата на ГОРУБСО в града.
  1,7 млн. лв. дължи "Горубсо" - Мадан на миньорите. Ликвидаторите на фирмата се оправдали, че не могли да пратят документацията за дълга до София заради въведения режим на тока от "Енергоснабдяване" - Смолян. От вчера обаче подаването на енергия към сградата на "Горубсо" беше възстановено, съобщава "Новинар".

  Безработицата в България е над нормите за ЕС, обяви депутатката от левицата Емилия Масларова.
  При оптимална безработица в ЕС 6-8% в България тя е от порядъка на 19,8%. Към 31 декември 1999 г. в България в бюрата по труда били регистрирани 610 000 души безработни, но реалната цифра на безработните била далеч по-голяма. От 262 общини в България само 6 отговарят на европейските изисквания по отношение на трудовата заетост, заяви Масларова. /"Стандарт"/    


  СИНДИКАТИ
   
  Днес, 8 февруари, се открива петият конгрес на Конфедерацита на труда "Подкрепа"
  Синдикатът бе създаден преди 11 години като съучредител на СДС и боен отряд на опозицията, възкачващ и свалящ правителства. Според в. "Труд" синдикатът постепенно изоставил площадните битки и навика да е кадровик на директори и министри и сега изнасял уличаващи факти за корупция и лошо управление, хващайки се за бойните знамена само в краен случай.  Същият вестник подчертава, че неизменният лидер на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев е спечелил позиции в международното синдикално движение, но е ценен повече навън, отколкото в България.
  В интервю за "Труд" д-р Тренчев отговоря на журналистически въпрос дали търпението на българина ще стигне до края на мандата на правителството: "Щом няма ясно оформена алтернатива, по-добре  да не се пипа статуквото. Ако сега се разбутат нещата здраво, най-много да докараме "Позитано" /БСП/ на власт или да станат варианти "ала Жорж Ганчев". Рискът е огромен." Според синдикалния лидер в близките месеци обаче "трябва да има преломни развития, защото има опасност за самото съществуване на държавата". СДС и БСП имали интерес сегашният двуполюсен модел да се запази в третото хилядолетие. Същевременно той отчита, че има натиск за сформиране на нови политически субекти, които да предложат нова философия на реформата. Това показвал вотът на хората на местните избори.
  За СДС Тренчев казва: "Това е организация без идеология. Води я мотивът чрез властта да направи нещо за себе си. Затова на лидера на СДС и премир Иван Костов не му било никак лесно, затова били и ръкопашните боеве по места.
  За ДПС - "Нито червени, нито сини са спрели опитите да притиснат Доган в ъгъла, да го обезличат, да разбият ДПС. Турското малцинство е един факт у нас, с който трябва да се съобразяваме. За идеята на Доган за мултиетническа държава, изказана на националната конференция на движението, Тренчев коментира, че всяка държава е мултиетническа по същество, големият въпрос е как малцинствата в нея да съжителстват мирно и да бъдат обединени около стабилна национална доктрина.

  За политическата формация, която Тренчев прави като алтернатива на управляващите той пояснява, че вече се разработва програма, около която да се обедини гражданското общество. Ще се направи партийна структура и ще се излъчат представители в парламента, заявява лидерът на "Подкрепа". За подготовката били поканени "професионалисти, генерали, професори". Сега действащите политически сили като ДПС и Евролевицата били само информирани от Тренчев за това, което той прави. Тренчев заявява, че не търси тяхното съдействие и не планира коалиции. "Не искаме да правим партия на "Подкрепа", а демократически алианс като народно движение на потърпевшите", уточнява Тренчев.  


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Според изследване на "Алфа рисърч" доверието към СДС пада, към премиера расте
  Според изследване на "Алфа рисърч", публикувано в седмичника "Капитал" и в "Дума", 90% от българите са убедени, че СДС поставя партийните си нитереси над държавните. Това според шефката  на Агенцията Боряна Димитрова е най-тревожната тенденция.
  Но има и други. - 65% смятат, че сините управляват в интерес на близки до властта кръгове; 68% са съгласни, че СДС е партия на корупцията. Дори и след поканата за прговори с ЕС едва 11% от анкетираните смятат, че СДС е партия от европейски тип. Само 12% считат, че управляващата партия поддържа балансирани отношения към коалиционните си партньори, 14%, че привлича кадърните хора, а 16%, че подпомага развитието на частния бизнес.
  Според "Алфа рисърч" обезпокояващ за управляващите трябва да е изводът, че подкрепата си за СДС са оттеглили най-активните социални прослойки - младите хора, големите градове, частният бизнес, свободните професии, т.е тези, които пострадаха не от осъществяването на реформите, а от тяхното неосъществяване. Според изследването днес подкрепа за СДС запазват основно хората с реституирани имоти.
  Според шефката на социологическата агенция Димитрова през декември доверието към правителството се е стабилизирало, а рейтингът на премиера Костов се е покачил. /"Новинар"/  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Нов фонд ще гарантира заеми за бизнеса
  До няколко седмици Агенцията за малки и средни предприятия ще подготви проект за създаване на гаранционен кредитен фонд, съобщи шефът на агенцията Ирен Петрунова вчера. Фондът ще се използва за покриване на риска по заеми за дребния бизнес. Вероятно ще бъде създадено акционерно дружество с участието на банки, на застрахователи и на държавата.
  Агенцията за малки и средни предприятия ще получи от ФАР 2,8 млн. евро за подпомагане на проекти от дребния бизнес, съобщи Петрунова. Част от сумата ще е за развитие на регионалните бизнесцентрове. В интернет страницата на агенцията могат да се намерят данни за всички програми за малките и средните предприятия. Там ще бъдат дадени и условията на Насърчителната банка за кредитиране на проекти от малкия бизнес.
  Кредитната линия е от 20 млн. евро. /"Новинар"/
   
   

  Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ обещава 1,8 млрд. ДЕМ за възстановяване на Балканите
  ЕИБ възнамерява да финансира с около 1,8 млрд. марки възстановяването на инфраструктурата в Югоизточна Европа. Проектите са част от Пакта за стабилност на Балканите, съобщи вчера по радио "Берлин" зам.-шефът на ЕИБ Волфганг Рот, цитиран от ДПА.
  По думите на Рот подходящите за финансиране проекти, които през следващите месеци ще бъдат в абсолютно готов вид, са именно такава стойност. Освен това в средносрочен план са разработени проекти за още 6 млрд. евро.
  От ЕИБ обявиха, че веднага ще представят на координатора на ЕС за Балканите Бодо Хомбах списък с подходящите проекти.
   
   

  Несериозно да се говори за икономически растеж през 1999 г. при силно отрицателното външнотърговско салдо и загубите в транспорта, заявява в интервю за в. "Новинар" икономическият експерт на "Промяна" Величка Рангелова. Тя съобщава, че безработицата се е увеличила с 5%. Според нея вече 10 години България не може да излезе от кризата. Материалният сектор е свит с две трети, строителството е в рецесия, няма инвестиции. През последните години като оправдание се използва валутният борд, но това е просто начин за измъкване от проблемите, заявява Рангелова. Според изчисления на синдиката, при намаляване на безработицата с 1% БВП се повишава с 2%, т.е. ако се открият 50 хиляди работни места, БВП може да се увеуличи с 1%. Официално в България безработните са 500-600 000 души. Това според синдикалния експерт означава, че ако им се намери работа, растежът може да бъде дори двуцифрено число. Но за да се решат проблемите, освен увеличаване на заетостта трябва да се замразят и монополните цени на ток, парно, вода, защото действат като данъчно облагане на населението, смята Рангелова. Трябва да се стимулират и спестяванията. През 1999 г. лихвата е била отрицателна, което не е позволявало на хората да спестяват.
  Според Рангелова фактът, че доларът надхвърли 2 лв., означава обезценка на лева спрямо декември 1998 г. с около 20%. Според експерти това ще се отрази благотворно на износа, казва Рангелова. Това  обаче се отхвърляло от западните икономисти. Практиката в България също показвала, че драстичната обезценка на лева към долара води до свиване на стокообмена и намаляване на вноса, а не до увеличаване на износа. На второ място, ако доларът запази сегашните си стойности, външният дълг на България фактически се увеличава. Така че страната губи от повишаване на курса на долара, коментира икономическият експерт на "Промяна".

  Най-големият български завод за обувки "Добрич" е пред фалит
  Ръководството на най-големия завод за обувки "Добрич" и русенската фирма "Приста" са внесли молба до Окръжния съд в Добрич за обявяването му в несъстоятелност. За фалита на предприятието настояваше през 1999 г. и турската фирма "Ерлюкс дери" заради дълг от 1,5 млн. марки, които "Добрич" й дължи. По-късно обаче двете фирми се споразумяха и до несъстоятелност не се стигна, уточнява в. "Труд".
  70% от капитала на завода е собственост на работническо-мениджърско дружество /РМД/. Новите собственици обаче не са спазили изискванията на приватизационния договор да запазят работните места и са уволнили близо 1000 души, пише същият вестник. Заводът дължи огромни суми на доставчици и на работници. Само дългът към "Приста" е за над 20 000 лева.
   

  Авиокомпания "Балкан" свали драстично цените на билетите
  Компанията вози със 180 долара по-евтино от "Бритиш еъруейз" и "Луфтханза", съобщава на първа страница в. "Стандарт".
  Балкан драстично свали цените на билетите до Лондон, Франкфурт, Копенхаген, Хелзинки, Мадрид, Берлин и Кайро на 200 долара от 1 фенруари. Това съобщи изпълнителният директор на авиокомпанията Барух Чакъров вчера. Досега билетите за тези линии струваха от 289 долара до 354 долара.
  Със 100 долара по-евнино е пътуването вече и до Москва, Милано, Рим, Варшава, Киев и Виена, поясниха от превозвача. От началото на февруари по-ниски са тарифите за полетите до Атина и Будапеща. Намалението ще важи до 26 март, уточняват от "Балкан".
  От 13 април "Балкан" подновява полетите София - Ню Йорк заедно с "Узбекистан еърлайнс".
  "Балкан" обаче ще вдигне тарифите за вътрешните полети до Варна и Бургас заради поскъпванетто на самолетното гориво. От май компанията ще пусне по вътрешните линии, взети на лизинг френски самолети АТР-42, които ще сменят остарелите Ан-24.
  Ще открием с израелската "Ай Ес Ай" и център за ремонт на всички видове западни самолети на летище София, съобщи представителят на "Зееви груп" в България Барух Чакъров. За целта ще бъде създадено смесено дружество с "Ай Ес Ай" с участие 50 на 50, обясни той. Израелците искат да участват и в ремонта на летище София. /"Стандарт"/